Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 3169 resultaten Pages (159): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Interne Competitie V1: Laat de lente nu maar komen
Corniel

Antwoorden: 4
Bekeken: 784

06-02-2024 12:50 Forum: Interne competitie

Tja, en toen speelde ik dus (voor het eerst sinds de najaarscompetitie van 2019) in de A-groep. Ik ben niet overtuigd dat ik daar veel te zoeken heb, maar ik ga mijn best doen.

Gelukkig voor mij mocht ik beginnen tegen een mede-promovendus, Edgar Huisman. Zelf heb ik geen grove fouten gemaakt (denk ik) en Edgar was er niet helemaal bij.

Onderwerp: DSC-H4 verslaat DD 3 met drie invallers
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 401

05-02-2024 14:21 Forum: Externe competitie

Ik blijf vaker thuis, dan wint mijn team tenminste. Glimlach Mooi gedaan mannen!

Onderwerp: Partij van de week 29 januari 2024/ Khaled Elsandel vs Corniel Nobel 0-1 "De Kleine Held"
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 613

04-02-2024 16:32 Forum: De Stelling

Dank voor je analyze. Ik moest wel lachen om je openingszin: “Al voor de partij is duidelijk, dat om kans te maken op promotie Corniel op winst moet spelen.” Ik speel eigenlijk altijd op winst, behalve als het in het teambelang is om remise veilig te stellen (en dat is me in praktijk denk ik zelden overkomen) of als mijn stelling zo slecht is, dat ik denk dat remise het hoogst haalbare is. Knipoog

Mijn eigen analyze vind je hier.

Onderwerp: Interne Competitie N14: Gert najaarskampioen, Wytze en Ferdinand winnen hun groep
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 1004

04-02-2024 16:26 Forum: Interne competitie

Nu Henk zijn blik publiekelijk op deze partij heeft laten schijnen, vond ik het tijd om ook mijn analyze te te delen. Ik ben niet helemaal tevreden over het afronden van mijn partij (ik had Db6 eerder gezien, maar in de haast toen het voor het eerst kon gemist), en ik denk dat de stelling waarin wit de fout in gaat, wel is waar prima te verdedigen is voor wit, maar heel veel aanknopingspunten biedt voor zwart, en niet voor wit, waardoor ik denk dat de kansen voor zwart dan al duidelijk groter zijn.

Enfin, hier dus mijn analyze:

Onderwerp: Interne Competitie N14: Gert najaarskampioen, Wytze en Ferdinand winnen hun groep
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 1004

31-01-2024 12:05 Forum: Interne competitie

@Sander: Vandaar mijn woordkeuze: in mijn hoofd.

Onderwerp: Interne Competitie N14: Gert najaarskampioen, Wytze en Ferdinand winnen hun groep
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 1004

30-01-2024 22:43 Forum: Interne competitie

Ik stel mijn analyse nog even uit. Het schijnt dat er binnenkort een analyse van van derde hand geplaatst wordt. Sorry Lars.

Het viel mij op dat er meerdere mensen heel erg bezig waren met mijn (toen nog mogelijke) promotie. Ik had dat eigenlijk helemaal niet zo. Ik denk dat dit komt om dat in mijn hoofd de A-groep het terrein is voor 2000+-ers, en op af en toe een goede dag na, voel ik me daar in lange partijen niet thuis.

Maar goed, we gaan het maar weer eens proberen. Ik heb er niet veel vertrouwen in dat ik me zal kunnen handhaven, maar wie weet valt het mee.

Onderwerp: Interne Competitie N12 en N13: Het voorjaar is nakende
Corniel

Antwoorden: 4
Bekeken: 1048

23-01-2024 13:49 Forum: Interne competitie

Het was al weer een tijdje geleden dat ik m'n laatste (serieuze) partij speelde, en ik was benieuwd of ik roestig zou zijn, of dat het meeviel. Aan mijn tegenstander zou het in ieder geval niet liggen: ik heb een goede track record tegen René Poots. Hij speelt lekker actief, en het worden steevast tactische stellingen waarin ik - als sterkere schaker - vaak wel ergens kan winnen.

Zo ook gisteren. Al kan ik me heel goed voorstellen dat René gruwelde van zijn blunder die het spektakel inluidde:

Onderwerp: DSC-H4 verliest derde keer op rij met mininiem verschil
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 757

06-12-2023 13:36 Forum: Externe competitie

Na twee keer te hebben verloren, was ik dit maal de enige die won, waardoor we er nog weinig aan hadden. Redelijk gespeeld, behalve dan ik er niet over uit kan dat ik 20.a7 niet eens overwogen heb.

Gelukkig strafte mijn tegenstander die gemiste zet niet volledig af. Soms moet je geluk hebben ofzo.

Onderwerp: DSC-H4 verliest derde keer op rij met mininiem verschil
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 757

DSC-H4 verliest derde keer op rij met mininiem verschil 05-12-2023 22:16 Forum: Externe competitie

Het is om gek van te worden: afgelopen maandag heeft DSC-H4 wederom verloren, na tweemaal 3-5, nu met 3½-4½.

Dit keer troffen we op papier een (iets) zwakker team, en het zag er op de meeste borden ook prima uit, maar uiteindelijk wist alleen Corniel Nobel te winnen, en stonden daar twee (ogenschijnlijk) onnodige nederlagen tegenover.

Onderwerp: Interne Competitie N8: In de schaduw van het eerste
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 1374

14-11-2023 10:31 Forum: Interne competitie

Na 2 remises (intern) en twee nederlagen (extern) eindelijk weer eens een potje gewonnen. Ik was wel redelijk tevreden, al leek Jan niet zijn avond te hebben.

Onderwerp: DSC-H4 ook niet opgewassen tegen SHTV 2
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 951

10-11-2023 21:09 Forum: Externe competitie

Ik zou goede kans gemaakt hebben in mijn partij, als ik het wat beter gezien had...

Als, tja, het was voor iemand van mijn niveau allemaal wat te ingewikkeld, en ik had gisteren ook de rust niet in mijn donder om langzaam te spelen (daar heb ik zoals velen weten wel vaker last van).

Zodoende hielp ik eigenhandig een zeer kansrijke stelling vlotjes om zeep.

Onderwerp: DSC-H4 ook niet opgewassen tegen SHTV 2
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 951

DSC-H4 ook niet opgewassen tegen SHTV 2 10-11-2023 16:14 Forum: Externe competitie

DSC-H4 heeft ook haar tweede wedstrijd verloren. Tegen het op papier 100 Elo-punten sterkere SHTV 2 werd met 3-5 verloren. Het was een schaaktechnisch roerige avond in de Bosbeskap. Er waren meerdere kansen voor DSC op een betere uitslag, maar (en wellicht is dat dan toch het ratingverschil) SHTV trok vaker aan het langste einde.

Als eerste was teamleider Corniel Nobel klaar. Hij probeerde de Leeuw-opstelling van zijn tegenstander op te breken, offerde twee paarden voor een toren, maar na een schijn-dame-offer won zijn tegenstander een volle toren. Met twee stukken minder was het over met de pret: 1-0.

Op dat moment gaven de overige borden geen rooskleurig beeld voor DSC. Er stonden een aantal borden behoorlijk onder druk, en de plusjes aan DSC-zijde waren beperkt.

Wietze Roël speelde vrijuit, en had wat leuke complicaties, maar had wel belangrijk pionnetje verloren. Zijn actieve dame zorgde echter voor een soepele remise door zetherhaling: 1½-½.

De enige winstpartij voor DSC zou komen van Adriaan ter Mors. Hij verloor in de opening twee pionnen maar kreeg daar toch redelijk wat compensatie voor terug in de vorm van ontwikkelingsvoorsprong en een mooie (half)open d- en f-lijnen. Het leek of zwart zich kon bevrijden, maar na een onnauwkeurigheid van zwart, wist Adriaan een stuk te winnen. Een afruil volgde waarin Adriaan ook nog een pion won en toen was het niet moeilijk meer.: 1½-1½.

Positieve uitzondering leek Tom Broekhuizen. Hij wist de koning van de tegenstander in het midden te houden, had twee mooie vrijpionnen in het centrum, en na wat verwikkelingen ook een pionnetje meer. Toen de stukken echter langzaam van het bord gingen, bleek die koning in het centrum juist een sterk punt voor wit, en Toms toren op h8 moest uitkijken voor mat-achter-de-paaltjes-grappen. Mede hierdoor werd het remise: 2-2.

Jan van den Bolt had een klein plusje uit de opening. Na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander won hij een pion, en toen zijn tegenstander meehielp met het afruilen van de torens leek de stelling soepel gewonnen. Jan, snoepte nog een pion op a2 mee met zijn loper, dat na d2 wel volledig gedomineerd werd door wit. In de analyze bleek dit geen bezwaar, in de partij wel; Jan koos het verkeerde plan, en de loper ging verloren zonder dat hij in de tussentijd een niet te stoppen vrij­prion kreeg: 3-2.

Arnt Veenstra leek vanuit de opening iets, maar ook niet meer dan dat bereikt te hebben. Hij bleef het proberen, maar echt voordeel zat er - volgens uw verslaggever - nooit in. Met het naderen van de tijdnood werd de vrede getekend: 3½-2½.

Op bord 1 trof Tom van der Zanden een absolute betonschaker. Hij had - ogenschijnlijk iets meer ruimte, maar er leek niets mee te beginnen. In de afruil leek hij actief te kunnen komen staan, maar dat was een val van zijn tegenstander; Tom doorzag dat, maar de resterende stelling was een bloedeloos toren[i]eindspel. SHTV stelde het eerste matchpunt veilig: 4-3.

Rob Smits had een complexe stelling waar ik in het begin weinig voor gaf, gedurende de avond echter leken de kansen te keren; hij had een pion geofferd/verloren (ik weet niet of het bewust was) maar die leek hij na een combinatie terug te winnen, waarna hij twee gedekte vrijpionnen op de a- en b-lijn overhield. Hij miste deze voortzetting echte en verloor: 5-3.

Al met al waren er persoonlijke teleurstellingen te verwerken, er had hier en daar meer in gezetten en we waren niet kansloos. Toch denk ik dat (helaas voor ons) de sterkste terecht gewonnen heeft. Hopelijk gaan we nog flink wat punten pakken.

Onderwerp: DSC-H4 verliest openingwedstrijd van Promotie 2
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 7132

DSC-H4 verliest openingwedstrijd van Promotie 2 03-10-2023 08:24 Forum: Externe competitie

DSC-H4 heeft het niet gered tegen Promotie 2. De mannen van Zoetermeer bleken met 3-5 te sterk.

Onderwerp: Interne Competitie N1: We zijn weer begonnen
Corniel

Antwoorden: 4
Bekeken: 13649

14-09-2023 19:30 Forum: Interne competitie

@winfvdm: Ik vond het er met zwart ingewikkeld uitzien tot ik vond dat ik de verdediging vond. Ik weet niet of ik het zelf met wit geprobeerd zou hebben.

Onderwerp: Interne Competitie N1: We zijn weer begonnen
Corniel

Antwoorden: 4
Bekeken: 13649

12-09-2023 15:28 Forum: Interne competitie

Schaken blijft een ongelofelijk moeilijk spel. In het eindspel hebben beiden grove fouten gemaakt, waarbij zowel 1-0 als ½-½ ook als logische uitslag tot gevolg hadden kunnen hebben.

Ook ben ik benieuwd of er schakers zijn hier die achter het bord 12...xf2 gevonden zouden hebben.

Onderwerp: Zomervariantentoernooi R1: Corniel kiest voor verrassend Russisch gambiet
Corniel

Antwoorden: 4
Bekeken: 9250

31-08-2023 07:53 Forum: Toernooien & activiteiten

Onderwerp: Interne Competitie V7: Gert Legemaat versterkt koppositie
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 8059

18-04-2023 15:31 Forum: Interne competitie

In de B-groep mocht ik voor het eerst in lange tijd weer eens aantreden tegen Edgar Huisman. Ik kwam lekker uit de opening en kreeg daarna een lekkere stelling. Lekker gespeeld. Glimlach

Onderwerp: DSC-H3 eindigt tweede na nipte overwinning in slotronde
Corniel

Antwoorden: 0
Bekeken: 10345

DSC-H3 eindigt tweede na nipte overwinning in slotronde 15-04-2023 10:42 Forum: Externe competitie

DSC-H3 heeft de tweede plek in de HSB klasse 1B veilig gesteld, door in de gezamenlijke slotronde met 4½-3½ van Rijswijk 2 te winnen.

Door een late en slechte inventaris van de teamleider begon DSC haar wedstrijd met slechts zeven spelers, waarvan ook nog eens drie invallers. Hierdoor bleef het achtste bord leeg, en keken we direct tegen een 0-1 achterstand aan.

Op bord twee besliste invaller Michael Stoops als eerste in Delfts voordeel. Hij offerde initieel een paard voor drie pionnen. Dat werden er twee, en dat leek niet genoeg. Later wist hij echter middels een mooie combo een stuk te winnen, en toen stond hij twee gezonde pionnen voor. Toen was het niet moeilijk meer: 1-1.

Op bord een maakte Rob Smits remise. Hoe is me ontgaan, de enige stelling die ik me kan herinneren was niet heel spannend en behoorlijk gelijk: 1½-1½.

Op bord zeven speelde invaller Wytze Roël een interessante pot. Hij rokeerde nooit en had lang een paard op c3 in de penning staan, zaken die mij gedurende de partij enige zorgen baarden, maar had daar tegenover een mooi pionnenfront op de koningsvleugel. Dat laatste leek beslissend: 2½-1½.

Op bord drie wist David Boersma een mooie stelling te bereiken. Achteraf wist Stockfish natuurlijk feilloos aan te wijzen hoe hij dat had moeten winnen. David vond de winst niet en in tijdnood verdween zijn voordeel als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk verloor hij in een ongunstig eindspel van paard tegen loper: 2½-2½.

Op bord vijf speelde teamleider Corniel Nobel een redelijke partij. Hij kreeg een klein ruimte­voordeel en zadelde zijn tegenstander op met een slechte loper. Direct winnend was dit niet, maar zijn tegenstander wist - zeker onder tijddruk - op en geven moment alle problemen niet langer te pareren. Hij ging door zijn vlag op het moment dat de stelling volkomen hopeloos was geworden: 3½-2½.

De mooiste partij van de avond was van Adriaan ter Mors. Op bord vier zette hij met zwart zijn tegenstander vanuit de opening onder druk; zijn lopers hadden fraaie open lijnen en langzaam maar zeker draaide hij de duimschroeven strakker en strakker aan. Uiteindelijk leverde dat een fraaie overwinning op: 4½-2½.

Thijs Beene verloor. Ondanks dat ik naast hem zet, kan ik me niet meer herinneren hoe dat ging. Mijn geheugen is niet meer wat het geweest is. Blijkt.

Onderwerp: Promotie 1 veel te sterk voor DSC-H3
Corniel

Antwoorden: 0
Bekeken: 5818

Promotie 1 veel te sterk voor DSC-H3 22-02-2023 17:59 Forum: Externe competitie

Afgelopen maandag heeft Promotie 1 het kampioenschap in de HSB 1B zo goed als veiliggesteld. Dit team was veel en veel te sterk voor DSC-H3. We wisten slechts één punt te vergaren.

Na wat gehaast om op tijd de speellocatie te bereiken - de Europalaan bleek opgebroken, en Google Maps wist van niets - stonden we in no-time op achterstand; Rob Smits miste een bekende openings­val en verloor op zet zes een stuk.

Net te veel later werd het 1-1 nadat David Boersma’s tegenstander opgaf. Het zou ons enige punt van de avond blijken.

Op dat moment stond Tom Brokhuizen op bord al hopeloos verloren. Hij had een pion in de opening verloren, en stond zeer passief. Zijn tegenstander ruilde van alles af, snoepte al doende nog twee pionnen op. Tom gaf dan ook niet veel later op: 2-1.

De andere borden beloofden op dat moment niet veel beter. Een aantal stonden nog gelijkwaardig, de meeste minder, en het tijdverbruik was ook niet ons voordeel.

Op bord zeven had Corniel een bekend stuk­offer gespeeld in de opening. Zwart verdedigde zich lange tijd goed, zodat een goed tot gewonnen eindspel wachtte. Door een foutje van zwart had Corniel alsnog (groot) voordeel kunnen pakken, maar dat mistte hij. Zijn verbonden vrijpionnen waren vervolgens goed om de boel te rekken, maar ook niet meer dan dat: 3-1.

Arnt Veenstra stond lange tijd redelijk maar had al wel enige concessies moeten doen. Met opkomende tijdnood klapte zijn stelling definitief in elkaar en won zijn tegenstander in de aanval: 4-1.

Kasper Uithofs stelling gaf lange tijd hoop. Zijn tegenstander had weliswaar meer ruimte, maar de stelling gaf goede kansen op remise. In een goed getimede afruil van wit echter, brak Kaspers pionnen­keten. De toen kwetsbare koning van Kasper zorgde voor de 5-1.

Adriaan ter Mors op bord zes had een pion gesnoept in de opening. Zijn tegenstander had deze geofferd en er meer dan voldoende compensatie voor. Adriaan gaf zijn rokade op in de hoop de boel bij elkaar te houden, maar wit bleef vorderingen maken. In de afwikkeling had Adriaan kunnen winnen: zijn tegenstander pakte de verkeerde loper beet, maar Adriaan hield het niet aan “Aanraken is zetten#"#, waarna hij de dame had kunnen winnen. Zeer sportief, en ik denk dat meerdere schakers dat niet gedaan zouden hebben. 6-1.

Op bord een zwoegde Bob Voogt. Lange tijd ging het redelijk gelijk op, maar zijn tegenstander wist in een complex toren­eindspel Bob in de problemen te brengen. Langzaam maar zeker werd de positie slechter en slechter, en uiteindelijk was de vrijpion niet te stoppen en moest ook Bob het hoofd buigen: 7-1.

Het ratingverschil was gemiddeld ruim 170 punten, dus dat we zouden verliezen was niet echt een verrassing, toch was 7-1 wel heel erg ongelukkig. Het is niet anders. We staan nog steeds tweede, en ik denk dat ook een prima resultaat zou zijn als we daar aan het einde van het seizoen ook nog staan.

Onderwerp: Interne Competitie V1: Tot de nok toe vol!
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 8329

15-02-2023 13:44 Forum: Interne competitie

Mijn partij tegen Albert was zo'n drama dat ik er niet van wens te delen. In de opening had ik een goede plus die ik vrij snel verprutste. Daarna zag ik spoken en verloor ik een ongelijk-loper­eindspel, daat objectief verloren was, maar waar ik een goede remisekans zag en niet speelde. Spoken...

Overzicht van 1 tot 20 van 3169 resultaten Pages (159): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller