Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 814 resultaten Pages (41): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Solide zege DSC-K1 op Krimpen ad IJssel 1
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 1040

Solide zege DSC-K1 op Krimpen ad IJssel 1 04-04-2023 10:19 Forum: Externe competitie

In de 8e ronde van de KNSB-competitie kreeg DSC1 concurrent voor de 3e plaats Krimpen aan den IJssel 1 op bezoek. Een niet te onderschatten team met twee IM’s, waaronder de oud-kampioen van Nederland Rini Kuijf (in 1989). Zij namen overigens op de borden 6 en 8 plaats, misschien om voor de punten te zorgen?

Wij hadden aan het begin van de week twee invallers Matthieu Freeke en Kim Meulenbroek en daar voegde zich de dag voor de wedstrijd nog Willem-Jan van den Broek bij omdat Gert Legemaat zich snipverkouden moest afmelden. Hierdoor waren wij echter zeker niet verzwakt.
De gemiddelde ratings bedroegen 2168 om 2158 dus dat beloofde een spannende match.

De wedstrijd kwam wat langzaam op gang, de strijdlust was wellicht onder de oppervlakte wel aanwezig, maar dat kwam niet helemaal in uiting op de borden. Kim mocht/moest op bord 8 met wit de eerdergenoemde Rini Kuijf bevechten en deze snaaide in de opening met d5xc4 een pion mee, ging de pion met c6, b5 en a6 verdedigen en de IM werd al voorzichtig optimistisch.
Kim plaatste echter een sterke tegenstoot in het centrum waarmee hij de pion terugwon. Gevolg was wel dat er veel pionnen en stukken van het bord verdwenen en de stelling vervlakte. Remise na 17 zetten was dan ook de logische uitkomst, een mooi resultaat.

Ook de tweede IM wist geen potten te breken. Richard A speelde met wit op bord 6 een tamme partij tegen Frans Cuijpers. Na de opening bood deze remise aan en dat nam Richard aan, in zijn eigen woorden: “niet veel gebeurd deze zaterdag!”.
Maar wel een zeer nuttig halfje!
FM Joost kreeg op bord 1 het Schots vierpaardenspel tegen witspeler Stefan Tabak. Joost dacht even wat fijne activiteit te krijgen, maar dat was slechts tijdelijk. Daarna moest hij oppassen om geen pionnen te verliezen en een slecht eindspel in te gaan. Zonder materiaalverlies werden wat licht materiaal en vervolgens de dames geruild. Met ongelijke lopers op het bord werd direct tot remise besloten.
Richard O had zwart tegen jeugdig talent Rhys Arnold. Na een slappe opening verdwenen er wat lichte stukken van het bord. Na opruiming van de complete damevleugels en centra bleef uiteindelijk een remise pionnen eindspel over.

Vier remises en een 2-2 tussenstand, maar gelukkig wist Matthieu aan bord 3 de ban te breken in een naar eigen zeggen een gekke partij:.
“Na lange tijd kon ik weer eens meedoen. Ik verzekerde Dennis direct dat ik met zwart geen gekke dingen zou doen en dat remise dus zeker niet uit de weg gegaan zou worden.
Toen wist ik nog niet dat we tegen Krimpen zouden spelen. Dat volgde eigenlijk de avond ervoor. Rond 21u had ik mijn laptop open en scrolde door de mogelijke tegenstanders. Om 21u30 concludeerde ik dat het maar gekke lui zijn voor gekke gambieten. Team (Richard) Oranje zou geen gekke naam zijn - om maar eens aan te geven....
21u40 was dus einde voorbereiding.
De volgende dag speelde ik tegen Harold van Dijk. Een van die gekke gambietspelers - maar wel een sterke - oppassen dus. Middengambiet. 1. e4 e5 2. d4 exd4 3. c3 en dan 3... Qe7. Gewoon wat de computer voorschrijft. Maar dan komt er snel een nieuwe zet en volgt een partij die alle kanten opgaat. Precies wat ik eigenlijk niet wilde. Om maar eens wat aan te geven. Toen ik dacht dat iets prima was gaf de computer een nadeel aan. In het eindspel waar ik dacht dat ik mijn (niet bestaande) grote voordeel grotendeels had laten glippen en de remise marge in zicht was, gaf de computer aan dat ik beter stond. En toen gaf Harold ineens een vol stuk weg. 1 april had niet gekker kunnen verlopen.”

Dit goede voorbeeld werd gevolgd door Dennis, al was het van zijn kant zeker geen gekke partij. Dennis had met wit op bord 4 een makkelijke dag. De tegenstander ging op zet 2 al 30 minuten in de denktank. De zetten die hij vervolgens produceerde waren niet onlogisch, maar zijn stukken stonden al snel wat onhandig, waardoor hij plots een pion moest geven die niet meer te dekken viel. De gedekte extra pion op d5 met een wit paard op e6 was erg pijnlijk voor de zwarte stelling en nadat Dennis binnenkwam over de open c-lijn kon zwart gelijk opgeven.

Ansh op bord 6 kwam in het Siciliaans terecht, de witspeler (de tegenstander) probeerde aan te vallen, hij slaagde er helaas niet in. Zwart kreeg al snel een goede stelling en wit had geen andere keuze dan alle stukken af te ruilen naar een eindspel. Zwart probeerde nog iets met de meerderheid op de koningsvleugel te doen maar dat lukte niet. Beide kanten gingen een paar zetten later akkoord met een remise.

Last minute invaller Willem-Jan speelde met wit aan bord 10 een degelijke partij. De remisemarges werden tot in het eindspel niet overschreden. In dat eindspel dacht hij echter een goed kans te maken:


“Wit heeft een (gedekte) vrijpion en die is in een dame-eindspel levensgevaarlijk. Ik was hier echter te gretig en speelde 38. d6? en nu was het na 38. … Dd2+ eeuwig schaak. Beter was 38. Dg3+ Kf7 39. Dd3 geweest; de dame kon enkele zetten eerder ook al naar d4 i.p.v. d3 gemanoeuvreerd worden. In beide gevallen zou je zeggen dat de witte koning zich dan actief met het spel kan bemoeien (pionnen op de koningsvleugel aanvallen of omlopen naar de damevleugel). De winst bleek bij analyse thuis echter niet te vinden (ik houd me echter aanbevolen) – een terechte remise dus!”

Hiermee hadden we de 5 bordpunten binnen en was een remise uit de twee laatste partijen voldoende voor de winst.
Het beslissende halfje werd uiteindelijk door teamleider IM Joost binnengebracht:
IM Joost speelde aan bord 2 een wisselvallige partij tegen Wiggert Pols. Uit de opening kreeg hij groot voordeel tegen een Najdorf. Een onnauwkeurigheid deed zijn voordeel teniet en even later nam zijn tegenstander het roer over. Richting de tijdnoodfase was Joost weer handiger, wat uiteindelijk leidde tot een ongelijk lopereindspel met beiden nog een dame, waar Joost de overhand had.
Voldoende voor de winst was dit echter niet, en na een blunder van Joost kantelde de partij weer. Een aardige vondst gaf zijn tegenstander enige winstkansen, hij had zelfs nog een dame + h pion tegen dame eindspel kunnen krijgen (wel remise volgens de Tablebase), maar na de laatste gemiste kans was de partij remise. Wel een spannende partij!

De langste partij van de dag vond plaats op bord 7 bij uw verslaggever Erik met zwart.
Zijn tegenstander dacht lang na in de opening en deed er alles aan om de breekzet f7-f5 te voorkomen. En dat lukte hem helaas.
Er volgde een zware middag voor zwart met diverse zwakke pionnen en velden, passieve torens, paard en dame. En ook nog een prachtig paard voor wit dat overal heen kon springen. Ik denk niet dat er veel mensen in het Denksportcentrum geloofden dat ik dat zou overleven (dank voor het vertrouwen van sommigen J ).
Maar ja, wit bleef maar manoeuvreren met zijn stukken en weigerde met een pionoffer de stelling open te breken. Hierdoor lukte het Erik toch om alles te overleven en af te wikkelen naar een toreneindspel dat iets beter voor hem leek, maar in feite potremise was. Jammer, maar dat zou wellicht ook iets te veel van het goede zijn geweest, haha.
Ik heb wel eens leukere middagen achter het schaakbord gehad……..

Hiermee kwam de eindstand op 6-4 voor ons, geen enkele verliespartij, wat de afwezige Ted in de appgroep goed samenvatte met de opmerking “solide overwinning dus”!

Op naar de laatste ronde op 22 april, uit tegen DD 1, waar de derde plaats definitief veilig kan worden gesteld. En revanche kan worden genomen voor de uitschakeling onlangs in de KNSB-beker!

Verslag door Erik Both


De individuele resultaten:

DSC Delft 1 Rating Krimpen aan den IJssel 1 Rating
Ruitenburg van, J. (Joost) 2349 Tabak, S.R. (Stefan) 2149 ½ - ½
Michielsen, J.R. (Joost) 2385 Pols, W. (Wiggert) 2224 ½ - ½
Freeke, M.F. (Matthieu) 2329 Dijk van, H. (Harold) 2285 1 – 0
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2293 Bakija, A. (Alan) 2040 1 – 0
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2066 Werksma, A. (Arie) 2204 ½ - ½
Ammerlaan, R. (Richard) 2130 Cuijpers, F.A. (Frans) 2390 ½ - ½
Both, E. (Erik) 2121 Besseling, M.T. (Michiel) 2100 ½ - ½
Meulenbroek, K. (Kim) 2134 Kuijf, M.N. (Rini) 2341 ½ - ½
Oranje, R. (Richard) 2021 Arnold, R.N.R. (Rhys) 2003 ½ - ½
Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1851 Duin van, F. (Frits) 1847 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2168 Gemiddelde Rating: 2158 6 - 4

Onderwerp: Interne Competitie V4: De laatste HSB thuiswedstrijden
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 3104

25-03-2023 14:29 Forum: Interne competitie

Hi Kees, als reactie op je bericht heb ik eens naar al mijn KNSB (competitie- en beker-)partijen gekeken.

Van de tot nu toe 371 partijen heb ik er 110 remise gemaakt, 29,6% van het totaal dus. Het aandeel remise met wit (50 stuks, 29,0%) en met zwart (60 stuks, 30,1%) ontloopt elkaar eigenlijk nauwelijks.

Van mij win je dus makkelijk als het gaat om remises in de landelijke competitie!

BTW: Wat voor melk de KNSB schenkt weet ik niet, dat zou je eens bij het Bondsbureau moeten informeren.

Onderwerp: DSC bekert tegen SHTV gelukkig door!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 648

DSC bekert tegen SHTV gelukkig door! 17-03-2023 12:12 Forum: Externe competitie

Het bekerteam van DSC heeft de finale van de HSB-beker bereikt. Daarin speelt het tegen Botwinnik, dat Schaakmat Westland verrassend uitschakelde.

Het ging niet vanzelf in de Bosbeskapel in Den Haag. Erik Both leek een iets betere stelling te krijgen, maar daartegenover stonden iets mindere stellingen van de andere drie DSC-ers Enrico, Ted en Richard. En dan blijkt toch dat je om een betere stelling te winnen er iets speciaals moet gebeuren, en dat winnen bij redelijk tegenspel ongelofelijk lastig is.

Het eerste bewijs daarvan leverde Ted: een slordig gespeelde opening en een onoplettendheid in het middenspel leverde een pluspion voor de zwartspeler op, die soepel afwikkelde naar een toreneindspel, nog steeds met pluspion. Maar zoals Tartakower al zei: ‘alle toreneindspelen zijn remise’ (hij vergat erbij te zeggen: ‘behalve degenen die gewonnen zijn’). Toen tegenstander Daniel niet de beste voortzetting koos was Philidor niet ver weg meer: remise.

Ook Richard ontsnapte met wit. Hij had ruimtenadeel, en met tegengestelde rochades leek het een kwestie van tijd voordat de witte koning zou bezwijken. Maar Richard is handig, en op een of andere manier wist hij af te wikkelen naar een eindspel van toren tegen loper en twee pionnen dat even later remise werd gegeven.

Enrico stond met zwart onder druk. Een zwaar theoretische opening ook daar tegengestelde rochades, maar met veel meer spel in het centrum. De Haagse druk leverde daar een witte pluspion op, en wit stond beter. Maar ook Enrico is handig, en smeet er een tweede pion tegenaan om de witte koning naar voren te lokken. Toen die koning uiteindelijk op de a-lijn terechtkwam leverde een kleine combinatie niet een zwarte nul maar een vol punt op.

Daarmee was de wedstrijd gespeeld, want bij Erik stond een materieel gelijke stelling op het bord, waarin de witte koning wellicht zelfs iets kwetsbaarder was. Omdat de Haagse witspeler ook nog in tijdnood was werd daar snel remise gegeven, zodat de einduitslag in Delfts voordeel uitviel. Dat was een meevaller, want een groot deel van de wedstrijd leek een nederlaag waarschijnlijker.

Een finale dus tegen Botwinnik, waartegen we nog een behoorlijke appel te schillen hebben (de strijd in de HSB-competitie ging verloren).

Onderwerp: DSC-H1 wint regionale match van Schaakhuis 1
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 1359

DSC-H1 wint regionale match van Schaakhuis 1 10-03-2023 14:40 Forum: Externe competitie

Het eerste HSB-team van DSC heeft de uitwedstrijd tegen Schaakhuis 1 met 2½-5½ gewonnen.

Het begon voor mij persoonlijk (Ted) wel met een teleurstelling: ik had geen tegenstander. Puntje binnen, maar wel jammer. Gelukkig waren er een paar goede boeken in de bibliotheek, die niet alleen goed leesbaar maar ook nog te koop waren!

Enrico’s partij was kort en niet zo krachtig. In de opening had hij niet veel bereikt, en toen tegenstander Gerard een pion pakte bood die remise aan, die gretig werd geaccepteerd.

Ook Wim kwam niet verder dan remise. Hij verrekende zich ergens in de aanloop naar een mooie stelling (dacht hij), met niet meer dan gelijk spel als resultaat.

Matthias leek een makkelijke avond te hebben. Vanuit de opening had hij een solide voordeel, wat in het eindspel werd omgezet in een pluspion, die kundig werd verzilverd.

Jouke won ook, maar daar had het ook zomaar anders kunnen aflopen, want hij stond een poosje toch wel duidelijk minder. Maar zijn tegenstander profiteerde niet, en moest uiteindelijk capituleren.

Teamcaptain Pieter speelde een mooie positionele partij, met een prachtig zwart paard op d3. Maar ook in de analyse vonden we geen overtuigende winst, wat betekende dat de witte Schaakhuizer Paul zich netjes heeft verdedigd. Remise dus.

De winst was daarmee binnen, maar dan hoop je nog op een kers op de taart in de vorm van bordpunten. Een vol punt kwam van Eric, die lange tijd voordeel leek te hebben, en dat uiteindelijk ook verzilverde.

Als laatste was Jan bezig. Hij had ergens in de partij een pion ingeleverd (geofferd?) en die nooit meer teuggezien. Zijn tegenstander speelde solide en planmatig, en in behoorlijke tijdnood dolf Jan het onderspit.

Daarmee was de 2½-5 winst een feit, of dat voldoende is voor het kampioenschap moeten we afwachten…


Schaakhuis 1 - DSC1 2½ - 5½

1. Milort, G. (Gerard) 1997 - Blees, E. (Enrico) 2215 ½ - ½
2. Cheung, Y.W. (Jan) 2059 - Bosma, J. (Jan) 2087 1 - 0
3. Staden van, M. (Mildo) 1817 - Kortis, W. (Wim) 2126 ½ - ½
4. Dekker, D.H.M. (Derk) 1902 - Both, E. (Erik) 2102 0 - 1
5. N.O. - Barendse, T.J.M. (Ted) 2051 0R - 1R
6. Regeer, P.A. (Paul) 1770 - Buzing, P.C. (Pieter) 2114 ½ - ½
7. Kinoshita, K. (Kanako) 1656 -Gosliga van, J.S. (Jouke) 1767 0 - 1
8. Wu, S.W. (Sai Wing) 1724 - Uibokant, M.R.U. (Mathias Robert) 1995 0 – 1

Gemiddelde Rating Schaakhuis: 1846 Gemiddelde Rating DSC: 2057

Onderwerp: DSC Jeugdteam t/m 10 jaar kampioen van de HSB/RSB
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 1179

27-02-2023 18:31 Forum: Toernooien & activiteiten

Het was een prachtige dag in ons eigen Denksportcentrum!Wat een genot om naar al die jongens en meisjes te kijken (en te luisteren) die allemaal aan het schaken waren.

En ook omdat er dus voor het eerst 5 DSC-teams meededen, waarvan er 2 ook nog in de prijzen vielen!

Dit verslag doet echt recht aan die dag, Arjan, dank daarvoor (en alle andere inspanningen voor en tijdens het toernooi)!

Onderwerp: DSC ronde verder in KNSB-bekercompetitie
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 786

DSC ronde verder in KNSB-bekercompetitie 10-01-2023 11:57 Forum: Externe competitie

Het KNSB-bekerteam heeft zich gisteren ten koste van Messemaeker geplaatst voor de volgende ronde van de KNSB-beker.

Het DSC-team, bestaande uit Joost Michielsen, Joost Ruitenburg, Gert Legemaat en Ted Barendse won op 9 janauri in een vol Denkpsortcentrum met 2 1/2 - 1 1/2.

Later meer!

Onderwerp: OPK, en het HSB-Veteranenkampioenschap
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 3744

OPK, en het HSB-Veteranenkampioenschap 27-12-2022 13:16 Forum: Activiteiten

Het Open Prometheus Kampioenschap (OPK) wordt dit jaar alweer voor de 34e maal georganiseerd. Het zal wederom worden gespeeld op een zevental donderdagen, eens per twee weken, van januari t/m april 2023.

Toernooiopzet
De toernooiformule is al jaren ongewijzigd. Er wordt gespeeld in twee groepen: De A-groep (rating vanaf 1700) en de B-groep (rating lager dan 1800). Spelers met een rating tussen de 1700 en 1800 kunnen dus kiezen in welke groep ze willen deelnemen.
Elke groep speelt 7 ronden Zwitsers, waarvan de uitslag zal worden verwerkt voor de KSNB-rating.

Dit jaar is het veteranenkampioenschap van de HSB ondergebracht in het OPK. Hierdoor zijn er in de twee groepen aparte prijzen beschikbaar, in drie leeftijdscategorieën (50-plus, 60-plus en 70-plus).

Speeltempo
Speeltempo is 1 uur 35 minuten, plus 10 seconden per zet.

Speeldata
Er wordt eens per twee weken gespeeld, elke keer op een donderdag, te weten: 12 en 26 januari, 9 en 23 februari, 9 en 23 maart, 13 april. Aanvangstijd van de partijen is 19.45 uur.
Op 20 april is er een open snelschaaktoernooi, dan vindt ook de prijsuitreiking plaats.

Informatie en aanmelden
Alle informatie (over speeldata, prijzengeld, aanmelden) is te vinden op de toernooisite http://www.delftseschaaksite.nl/toernooi/opk/

Onderwerp: Oliebollen schaken in Leiden op vrijdag 30 december
Ted

Antwoorden: 11
Bekeken: 2824

20-12-2022 10:28 Forum: Activiteiten

Ja, op dinsdag 27 dec is er bij DSC ook een oliebollentoernooi, maar dan persoonlijk. Met (uiteraard) ook oliebollen!

Onderwerp: Lidmaatschap Bakkeveen
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 989

20-12-2022 10:22 Forum: Het koffiehuis

En ik ben lid van DBC (Delftse Bridge Club?)... Is in elk geval in de buurt!

Onderwerp: Lidmaatschap Bakkeveen
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 989

Wink 19-12-2022 18:00 Forum: Het koffiehuis

Wink Wink

Onderwerp: DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 1508

DSC-K1 glibbert en gaat onderuit tegen Paul Keres 18-12-2022 15:17 Forum: Externe competitie

In een week van gladheid en glibberen was het de vraag of we reisproblemen hadden voor onze KNSB-uitwedstrijd tegen Paul Keres in Utrecht. Horrorverhalen over een verre uitwedstrijd in Limburg van enige jaren geleden werden in onze auto gedeeld, waar toen een terugtocht door half Nederland uiteindelijk rond kwart over twee in Delft eindigde.

Maar het bleek allemaal mee te vallen: alle spelers waren veilig en op tijd gearriveerd. Of iedereen ook een goede vorm meegenomen had moest nog worden bezien, er waren wat lichamelijke twijfelgevalletjes. Maar met goede moed werd begonnen aan een naar verwachting strijd tussen op papier twee gelijkwaardige tegenstanders. Dat bleek ook wel, want het was van begin tot het einde spannend.

Uiteindelijk was ons spel niet genoeg voor een resultaat, en we gingen dan ook met 6-4 onderuit. Er gebeurden vreemde en onverklaarbare zaken op diverse borden, waar maar weinig partijen uit een stuk werden gespeeld. Zie daarover hieronder meer:

Bord 2. Ansh had op bord 2 met zwart een Najdorf op het bord. Al snel werd de zwarte witveldige loper geruild voor een wit paard. Zwart probeerde een koningsaanval op te zetten met f5, op een gegeven moment had wit een dubbele pion op de h-lijn. Wit zijn loper werd opeens heel actief en de gaten in de zwarte koningstelling begonnen een grote rol te spelen. Niet veel later maakte wit daar gebruik van en won een kwaliteit. Zwart probeerde nog voor een remise te spelen maar dat lukte helaas niet.

Bord 6. Bij Gert werden vanuit een Chigorin na 6 zetten de dames al geruild. Daarna gedurende 20 zetten een zwaar positioneel gevecht, waarin Gert minder tijd verbruikte en een voordeeltje kreeg. Op het laatst wist Gert met sterk paard versus slechte loper te winnen.

Bord 1. Dennis (wit) kreeg al snel voordeel vanuit een Spaanse opening met 3. Pge7. Zwart ging complicaties aan met zijn koning nog in het midden en had de pionnenstructuur a6-b5-c6 terwijl alleen Dennis een zwartveldige loper had, een half open a-lijn en een open d-lijn die Dennis controleerde. Dennis besloot uiteindelijk de pion op c6 te winnen dat dubbel torenruil toeliet. Niet de beste optie volgens Stockfish maar nog altijd +1.9. Echter, 4 zetten later ruilde Dennis totaal verkeerd de dames. Hij had zich misrekend en het resterende eindspel van paard vs loper was nog op één manier +0.5 en toen Dennis ook die variant niet in ging zelf -0.8! Wit stond ongelukkig passief met op de koningsvleugel de pionnen vast op witte velden. Zwart won snel de pion terug en Dennis mocht van geluk spreken dat het resterende eindspel niet te winnen viel voor zwart. Zwart kon alleen iets proberen te bereiken door het witte paard actief te laten worden of de loper te ruilen voor het paard. Hij koos terecht voor het laatste. Echter, het pionneneindspel was eenvoudig remise doordat zwart nooit de oppositie kon krijgen.

Bord 3. IM Joost kreeg in een Caro Kann een pionoffer tegen dat eerder door Carlsen was gespeeld. Even later kwam zijn tegenstander met een nieuwtje, waarna Joost bewust een provocerende zet speelde. Achteraf met Stockfish erbij bleek dit niet heel goed, maar de weerlegging was moeilijk te zien. Waarschijnlijk was het kwaliteitsoffer van Joost' tegenstander nog speelbaar, maar het paardoffer twee zetten later ging te ver. Joost verdedigde nauwkeurig en haalde de vis voor zet dertig op het droge.

Bord 5. Jan ging na een goede opening te ambitieus voorwaarts, waarbij hij een zwakte (bij zichzelf) creëerde in ruil voor een mooi veld. Later volgde nog een zwakte op de andere flank, en dat was er eentje te veel. De tegenstander kwam met een mooi stukoffer waarop Jan doorspeelde om een mooi mat in 7 op het bord tegen te krijgen, maar de tegenstander ging helaas voor materiaalwinst - wat ook voldoende was

Bord 8. Richard kreeg dezelfde variant op het bord als de vorige keer. Ditmaal deed zwart wel h6 en dan ga je over op plan B, platdrukken. Dat ging lang goed, zwart had nauwelijks manoeuvreerruimte maar wist toch stukken te ruilen. In het resterende gelijke eindspel had zwart een dubbelpion maar wel de betere loper. Mijn concentratie liet echter te wensen over door voortdurend te moeten hoesten en rillingen. Ik forceerde ten onrechte en offerde een pion voor toegang tot 6e rij en vrijpion op de e-lijn. Mijn tegenstander speelde het allemaal niet handig maar goed genoeg.

Bord 10. Erik koos om dit keer geen risico's te nemen, het blijft lastig om de juiste balans tussen activiteit en passiviteit te vinden, vooral met zwart. Geen 11. .... c7-c5 maar c7-c6 en de loopgraven in en reageren op de dreigingen van de goed spelende tegenstander. Dit ging lang goed, maar met het slinken van de bedenktijd volgden een positionele onnauwkeurigheid en pionverlies en stortte het kaartenhuis in elkaar. Geen fijne partij en middag, volgende keer maar weer meer risico's nemen.

Bord 8. Richard A speelde tegen Jan Jaap Janse een slechte pot met zwart. Ik liet me helaas veel te makkelijk met de rug tegen de muur zetten. Nadat ik in een mindere stelling was beland maakte ik ook nog een bok en toen was het over en sluiten.

Bord 7. Ted had een interessante partij, waarin vlak na een modieuze openingsvariant zetherhaling door beide kanten als wapen werd ingezet. Na drie keer dezelfde stelling op het bord werd er echter door geen van beiden remise geclaimd, en ging de partij gewoon verder. Mijn kleine plusje verdween echter als sneeuw voor de zon door mijn oppervlakkige spel, en omdat mijn pionnen op de koningsvleugel op de verkeerde kleur vastlagen moest ik nog oppassen ook. Dat deed ik niet waardoor ik steeds slechter kwam te staan. Zwart ging voor pionwinst in de verkeerde variant, dat bleek echter niet voldoende voor zwarte winst. Toen alle pionnen van het bord gingen werd de vrede getekend. We hadden al veel eerder aan het bier gekund!

Bord 4. FM Joost kreeg op bord 4 een b3 opening voorgeschoteld door Eugene Rebers. Joost maakte na een paar zetten een enorme blunder met e5 dat 2 pionnen kostte. Omdat Eugene er maar 1 opraapte en 2e ongemoeid liet, had Joost nog een sprankje hoop. Die hoop werd steeds groter toen Eugene heel verdedigend begon te spelen en Joost wat lichte druk op de stelling van Eugene begon uit te oefenen. Nadat Eugene ook nog veel tijd had verbruikt, besloot hij de druk te verlichten door een kwaliteit te geven, even later gevolgd door nog een. Hier stond echter niets tegenover en Joost kon zodoende even later het punt binnen halen.

Onderwerp: Kolderschaak: Ivar de Hoogt wint op pakjesavond
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 2038

08-12-2022 11:33 Forum: Activiteiten

Gefeliciteerd Ivar, leuk dat je weer een mee kon doen!

Mij waren de varianten dit jaar te machtig, ik eindigde dan ook ergens onderin.
Met name bij variant 3 (lawineschaak) deed ik maar wat, waarna tegenstander Christophe een meer dan terechte overwininng kon boeken.

Onderwerp: Nipte zege voor DSC-K1 tegen UVS 1 in spannende wedstrijd
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 1877

Nipte zege voor DSC-K1 tegen UVS 1 in spannende wedstrijd 06-11-2022 22:08 Forum: Externe competitie

Na de ietwat ongelukkige nederlaag tegen het sterke HMC Den Bosch in de vorige ronde, kunnen onze titelaspiraties in de koelkast (maar nog niet het vriesvak) en moeten we weer (tijdelijk) naar beneden kijken. Zeker omdat in de derde ronde de verre uitwedstrijd tegen UVS 1 op het programma stond, een op papier qua rating best wel sterk team dat echter nog op 0 matchpunten stond.
En dat wilden we graag zo houden.
Met 2,5 invallers in de persoon van Brent , Bob en Jan (min of meer vaste sub) kon dat wel eens een lastige opgave worden.
Ondanks wat wegopbrekingen waren we ruim op tijd in Nijmegen en kon de strijd beginnen.

Het eerste halve punt werd binnengebracht door Brent met zwart tegen de sterke Retera:
“Meteen in de opening werd ik al verrast. Na drie zetten ging mijn tegenstander voor een gambiet, door mij zijn e pion te geven voor actieve stukken en een agressieve pion op d5 die mijn ontwikkeling beknelde. Na wat gemanoeuvreer met onze paarden won hij zijn pion terug. Ik kon echter paardenruil forceren wat ons een benoni-actige pion structuur gaf. Hier bood mijn tegenstander al remise aan omdat er te weinig leven en te veel symmetrie in de stelling zat. Oorspronkelijk tactisch op bord 2 geplaatst maakte het voor mij een makkelijk besluit om de remise aan te nemen. 13 zetten en het half puntje was binnen.”
Helaas kon een andere invaller Bob dit mooie resultaat niet evenaren. In een uiterst scherpe variant van de Siciliaanse Najdorf kreeg hij het
thematische paardoffer op d5 (zwart pion op e6, loper op e7 en koning op e8) over zich heen. Hij durfde dit offer niet aan te nemen, waarna hij wat pionnen verloor en de partij moest opgeven.

Vervolgens kwamen er twee remises op de borden bij Ansh en Richard A.(Richard O. was er niet bij dit keer, waarschijnlijk het zoveelste verlies van ADO Den Haag aan het verwerken?):
Ansh speelde met wit een Maroczy tegen tegenstander Olaf Schoonenberg. Niet veel later kreeg wit een sterk paard op d5 en zwart een sterk paard op d4. De meeste stukken werden geruild en wit dreigde met c5 een vrijpion te creëren. Zwart stopte dit plan en niet veel later werden de torens en dames ook geruild waardoor een ongelijk loper eindspel zich vormde. De koningen en lopers konden nergens binnenkomen en er was geen pionnendoorbraak voor beide partijen mogelijk. Een remise dus.

Tegen de clubkampioen van UVS kreeg Richard een soort van Koningsfianchetto/Pirc tegen zich en er ontspon zich een partij waarin niet al te veel gebeurde. Hij kreeg een beetje druk op pion c5 maar toen zijn tegenstander dit neutraliseerde was de muziek snel uit de stelling. Geen leuke partij vond Richard, maar het was weer een nuttig halfje. Al stonden we toen nog steeds achter (1,5-2,5).

De gelijkmaker werd gescoord door Gert in de meest spectaculaire partij van de dag. Hij speelde zijn eigen shuffle maar ditmaal met zwart (tegen het Engels), met een loper op a7. Wit offerde zijn b-pion voor sterke druk op de dame-vleugel. Op zijn beurt offerde Gert met f5-f4 een pion voor aanval waarop wit verkeerd reageerde. Na enige scherpe verwikkelingen stond Gert ineens (verrassend) totaal gewonnen. Even later gaf wit op.

Helaas konden we niet lang genieten van deze gelijke stand. FM Joost zat op bord 5 met wit net als vorig jaar tegen Jasper Bons. Deze keer kwam er een Trompowski op het bord die Joost een vrije d-pion gaf tegen een (dubbele) f-pion. Na stukkenruil bleef een dubbel toreneindspel over. Joost kwam er te laat achter dat hij hier echt de onderliggende partij was tegen een sterk spelende Jasper en speelde te passief. Na verlies van de d-pion en ruil van één paar torens liet hij in een vlaag van verstandsverbijstering de 2e toren ook ruilen waarna hij geen enkele kans meer had op een halfje.

Teamleider in actie
Teamleider in actie


Maar teamcaptain IM Joost compenseerde dit weer al speelde hij een wisselvallige partij tegen Ivar Heine. Na de opening dacht hij goed te staan, maar hij miste een manoeuvre van zijn tegenstander. Uiteindelijk vond Joost een creatief pionoffer waarmee hij verwarring stichtte. Nadat zijn tegenstander het offer weigerde stond Joost erg goed, maar het lukte hem in het vervolg niet om optimaal te spelen. Uiteindelijk wikkelde hij af naar een eindspel, en toen zijn tegenstander de beste verdedigingen miste, haalde hij de buit binnen met een subtiele torenmanoeuvre.
Tussenstand 3,5-3,5. Nog drie partijen te gaan.

Aan bord 9 met wit kreeg Erik na 1. e4 het damefianchetto (b6) tegen, dat was een tijd geleden. Mijn tegenstander speelde de eerste 10 zetten supersnel, het bleek achteraf dat ik de hoofdvariant speelde, wat leidde tot een tijdachterstand. Voor een keertje speelde ik met de handrem erop (activiteit tegenstander inperken en zelf geen verzwakkingen maken, laat staan een pion offeren), beetje saai, wat mijn tegenstander noopte tot een pionoffer. Hij kreeg daarvoor wat vage aanvalskansen met het loperpaar en twee torens op de h-lijn. Na dameruil en loperruil resteerde een heel goed eindspel voor mij met nog steeds een pion voorsprong, diverse zwakke pionnen bij zwart en een sterk paard tegen een loper. Hij probeerde tegenspel te organiseren maar moest na stukverlies capituleren.
Een technisch redelijk goed gespeelde partij, met eigenlijk slechts één moment van twijfel over de te kiezen zet, zie diagram.


Quizvraagje: Zwart heeft zojuist e6-e5 gespeeld, wat zou u doen met wit?


Hiermee stonden we voor het eerst in de wedstrijd een punt voor en met twee remises erbij zouden de twee matchpunten “kat in het bakkie” zijn!

Het eerste benodigde halve punt werd binnengebracht door Ted. Hij kwam met zwart na een verrassende privévariant in het Engels al snel onder druk te staan. Zijn pionnenstructuur was iets beter, maar de witte stukken waren superactief. Wit miste enkele goede breekzetten, waarna de stelling weer in evenwicht kwam. In het toreneindspel miste Ted een subtiele pionwinst, waarna alles werd afgeruild en het remise werd.
En toen hing alles af van Jan die tegen de speler met de hoogste rating speelde.

Hij mocht met zwart tegen FM Jaap Houben een leuk zetje inzetten dat hij lang geleden had bedacht. Jaap speelde het optimaal, waar Jan eigenlijk wel blij mee was want al die complexe zijvarianten was hij alweer vergeten. Het leidde tot een stelling met een geïsoleerde d-pion, waar Jan droomde over wilde plannen, maar het uiteindelijk bij slechts een pionoffer hield, met duidelijk veel compensatie.
De pion werd teruggewonnen en hoewel het zeer gelijke toreneindspel nog even werd doorgespeeld (beetje slecht voor het hart van sommige toeschouwers) was het laatste halfje binnen!

En de kleinst mogelijk overwinning met 5,5 – 4,5 een feit!

 UVS 12143-DSC121224½-5½
1Ivar Heine1975-IM Joost Michielsen23910 - 1
2FM Joost Retera2247-Brent van Dusseldorp1839½-½
3Olav Schoonenberg2167-Ansh Jakhari2002½-½
4FM Jaap Houben2308-Jan Bosma2082½-½
5Jasper Bons2215-FM Joost van Ruitenburg23411 - 0
6Robbie Manders2090-Gert Legemaat22070 - 1
7Anton van Rijn2229-Richard Ammerlaan2141½-½
8Jan Pijkeren2181-Ted Barendse2138½-½
9Lars Kurstjens2106-Erik Both21180 - 1
10Pepijn van Erp1910-Bob Voogt19601 - 0


Hiermee staan we op een gedeeld derde plaats, vier punten boven de degradatiestreep.
De volgende wedstrijd thuis tegen Voorschoten 1 zal uitwijzen of we de onderste regionen definitief achter ons kunnen laten en weer kunnen gaan dromen van hogere sferen!

Erik Both
(PS. Oplossing quizvraag: Ik speelde Ta1 en de toren komt vernietigend binnen)

Onderwerp: 2e editie "Check You Later"
Ted

Antwoorden: 4
Bekeken: 1547

20-10-2022 17:30 Forum: Toernooien & activiteiten

Is goed gekomen,heb me ingeschreven...

Onderwerp: 2e editie "Check You Later"
Ted

Antwoorden: 4
Bekeken: 1547

17-10-2022 10:25 Forum: Toernooien & activiteiten

Wel jammer dat je alleen met creditcard kunt betalen (die ik niet heb), er is geen andere manier om je in te schrijven...

Onderwerp: DSC-K1 redt het net niet tegen sterker HMC Den Bosch
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 1436

DSC-K1 redt het net niet tegen sterker HMC Den Bosch 09-10-2022 14:36 Forum: Externe competitie

Na de eclatante overwinning op Spijkenisse, was het vizier op de koppositie in de 1e klasse gericht. De 2e ronde zou het echt volle bak zijn tegen het uit de Meesterklasse gedegradeerde HMC. Zij kwamen met maar 1 GM (en een blik overige titelhouders) waar wij juist in een sterke opstelling aantraden dankzij onze brede selectie.

Dennis speelde op 1 met zwart een nieuwe opening en de sterke tegenstander, GM Twan Burg, speelde precies de variant die Dennis nog helemaal niet bekeken had. Na 10 zetten ging Dennis dan ook flink in de denktank en kwam op een kwaloffer voor wat praktische kansen. Burg meed de juiste voortzetting omdat het op het oog niet zo duidelijk was. Echter, zoals hij het deed zat er zelfs meer in voor Dennis. Stockfish zet wit helemaal vast en is erg blij met de zwarte stukken, maar Dennis koos voor het verkeerde plan en trapte in een tactisch grapje met een nederlaag tot gevolg.

Gert speelde op bord 5 met zwart een echte Chigorin tegen IM van der Stricht. Eerst 10 zetten theorie. Daarna 10 zetten moeilijk maar boeiend middenspel, waarbij wit probeerde pion c5 te winnen maar zwart steeds voldoende tegenspel wist te creëren. Na de 20e zet plaatste Gert, die veel minder tijd verbruikt had (hij had nog 50 minuten voor 20 zetten tegen 13 voor Geert) een tactisch remise-aanbod dat Geert aannam. In de slotstelling had Geert nog steeds licht voordeel.

IM Joost speelde op bord 4 tegen Daniel Vanheirzeele tegen de Draak een ongebruikelijke variant, er kwam wel een interessante stelling op het bord. Toen Daniel te laat met de tegenactie b4 kwam, kreeg IM Joost makkelijk stukkenspel en daarmee duidelijk voordeel. Onder tijdsdruk vond Daniel niet de beste verdediging, waarna Joost een kwaliteit en de partij won.

Een flinke domper voor ons kwam op bord 2 waar Richard A wit had tegen Martin Martens. Richard was erg blij met het hoge bord en kreeg een leuke en spannende opening op het bord. Martin kwam hier iets beter uit leek het, maar dat was het dan ook. In het middenspel ontstond een stelling van 2 paarden van wit tegen 2 lopers voor zwart.1 loper deed echter niet veel en Richard bracht zwart steeds meer in de problemen. De doodsteek vinden was voor de engine geen probleem, maar voor Richard wel, daar had ik een zet gemist en vervolgens veel materiaal en de partij verloor. Een zeer jammerlijk einde van een goed gespeelde partij.

Richard O op bord 10 won een pion van de met zwart spelende Michiel Abeln na het pennen van beide paarden. Michiel speelde actief verder. Wederom had c4 de betere zet geweest. Zoals het ging verloor Richard simpel een stuk voor een 2e pion en wat vage kansen. Michiel trapte nergens meer in ondanks wat gedrapeerde mijnen en haalde het punt binnen via ondekbaar mat.

Erik had zich met wit op een andere tegenstander voorbereid dan Jose Margarido maar gelukkig kwam toch nog een CaroKann op het bord. Het schijnbaar slappe zijvariantje leverde Erik aanvalskansen op, waartegen zwart zich goed verdedigde. Jose verzwakte echter wel zijn damevleugel, wat Erik een gewonnen stelling had opgeleverd als hij die switch naar de andere kant had gemaakt. Nu bloedde Eriks koningsaanval dood en had hij allerlei verzakkingen in zijn pionnenstructuur en stond zwart gewonnen. In tijdnood gebeurde er echter van alles, verloor Erik een toren maar kreeg een vrijpion op e7. Deze was ineens (door een verkeerde koningszet van Jose) niet meer tegen te houden zonder materiaal terug te geven. Eerst de toren en toen zou ook nog Jose's paard verloren gaan, maar hij koos ervoor Erik een tweede dame te laten halen in ruil voor wat schaaks die eenvoudig te pareren waren. Een beetje mazzel maar toch fijn om mijn eerste punt voor DSC in de Knsb-competitie te hebben gescoord.

FM Joost kwam op bord 3 tegen Jeroen Bosch in een Schliemann terecht. Jeroen kende de variant beter dan Joost en ondanks veel tijdsverbruik wist Joost de juist voortzetting niet te vinden en bleef een pion achter met weinig compensatie. Toch moest Jeroen de stelling nog openen en dit deed hij uiteindelijk niet optimaal. Joost kreeg de pion terug in ruil voor een zwakke pionnenstructuur en kwam in een eindspel met zware stukken terecht. Na wat afwikkelingen schatte Joost rond de tijdscontrole de stelling niet goed in en besloot in plaats van een pion te geven met een technische remise eindspel voor een riskantere stelling te gaan. Jeroen vond het goede begin van de aanval, maar in plaats van Joost de doodsteek te geven, bood hij na zetherhaling remise aan.

Zo stonden wij nog 1 punt achter, maar met 3 partijen te gaan die er allemaal goed uitzagen.

Enrico met zwart op het zevende bord offerde een pion in de opening tegen Thomas Mollema, maar zag deze nooit meer terug. De stelling was verloren voor Enrico, maar Thomas speelde de tijdnoodfase erg ongelukkig en na de 40ste zet stond zwart ineens een stuk voor. Helaas kon hij het niet afmaken en strandde de partij in remise.

Op bord 6 kwam Ansh met wit tegen tegenstander Rob Schoorl in een Maroczy terecht waarbij Ansh solide stond maar Rob met b5 de stelling dreigde open te breken. Ansh kon afruilen naar een eindspel dat ongeveer gelijk was en probeerde langzamerhand zijn stelling te verbeteren. Op een gegeven moment had zwart het initiatief op de koningsvleugel en wit het initiatief op de damevleugel. Wit had genoeg tegenspel en was erin geslaagd om 2 verbonden vrijpionnen op het bord te krijgen. Zwart offerde zijn paard op en Ansh en Rob kwamen in een toreneindspel waar wit een loper voor twee pionnen had. Ansh won een pion terug maar de zwarte toren en de zwarte pionnen hadden de witte loper en koning op de achterste rij vastgezet. Ansh besloot een paar schaakjes te geven en niet veel later werd remise aangeboden en geaccepteerd.

Jan bedacht met zwart tegen WGM Nargiz Umudova een ambitieus pionoffer, wat volgens Stockfish nergens op sloeg maar in ieder geval wel leuk was. Het leidde tot een voordeeltje, wat plots weggeblunderd werd. Jan spinde echter een matnet, maar liet de koning glippen in ruil voor een toreneindspel met 2 pionnen meer, wat helaas (ook objectief) niet te winnen viel, mede danzij nauwkeurige WGM verdediging...

Zo kroop HMC door het oog van de naald en wordt promotie naar de Meesterklasse weer een lastig verhaal. Eerst maar komende wedstrijden omlaag kijken, want dan wacht ons de degradatiestrijd tegen achtereenvolgens UVS, Voorschoten en Paul Keres 2 - die we allemaal graag op 0 punten houden .

 DSC12184 HMC Den Bosch122984½-5½
1Ruijgrok, D.A. (Dennis)2310 Burg, T.A. (Twan)25160-1
2Ammerlaan, R. (Richard)2147 Martens, M.P.E. (Martin)23290-1
3Ruitenburg van, J. (Joost)2340 Bosch, J.M. (Jeroen)2415½-½
4Michielsen, J.R. (Joost)2389 Vanheirzeele, D. (Daniël)21381-0
5Legemaat, G. (Gert)2194 Stricht van der, G. (Geert)2335½-½
6Jakhari, A.S.S. (Ansh)2014 Schoorl, R. (Rob)2310½-½
7Blees, E. (Enrico)2206 Mollema, T. (Thomas)2239½-½
8Both, E. (Erik)2118 Margarido, J. (José)21171-0
9Bosma, J. (Jan)2075 Umudova, N. (Nargiz)2283½-½
10Oranje, R. (Richard)2046 Abeln, M. (Michiel)22970-1

Onderwerp: Zaterdag 24 september een Burendag Schaaktoernooi bij Kopie Koffie!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 873

Zaterdag 24 september een Burendag Schaaktoernooi bij Kopie Koffie! 12-09-2022 10:34 Forum: Algemeen [DSC]

Op zaterdag 24 september 2022 is er weer het jaarlijkse Burendag Schaaktoernooi bij Kopie Koffie aan de Chopinlaan in Delft.

Zie voor meer info daarover:

https://www.kopiekoffie.nl/kopiekoffie-b...ktoernooi-2022/

Onderwerp: Simultaan clubbkampioen Richard Oranje
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 2627

Simultaan clubbkampioen Richard Oranje 24-08-2022 14:59 Forum: Activiteiten

In de op 22 augustus gehouden simultaan van de DSC-clubkampioen Richard Oranje was het druk: 24 spelers namen deel aan de simultaan, met de volgende scores:

Gewonnen door speler
- Victor van der Kloet
- Tom Stoek
- Alexander Bruschke

Remise
- Bert van der Willik
- Jason van Oudheusden
- Simon Dirkse
- Christophe Rebreyend
- Willem de Koster
- David Boersma
- Rene Poots
- Sumit Ganguly
- Wybe Sierksma
- Dejen Oskam
- Piet Hofstee

Gewonnen door simultaanspeler
- Edgar Huisman
- Salam Taya
- Shiraz Alhasan
- Shandijean Shindi
- Milan van de Heuvel
- Bas Tijburg
- Bernard Bot
- Henk Stipdonk
- Ankie Verhaart
- Herman Zonderland

Richard behaalde dus een score van 15½ punt uit 24 partijen, een score van bijna 64,5%.

Snelschaaktoernooitje

Daarnaast werd door een tiental schakers gesnelschaakt. Ted Barendse deed dat het beste, hij behaalde 7½ punt uit 9 partijen. Tweede werd oud-lid Patrick de Bas, die het na jaren niet te hebben geschaakt het schaken nog duidelijk niet verleerd was. Gedeeld derde werden Sicco Verwer en Petra Randic met 5½ punt.

Onderwerp: Zomervariantentoernooi R3: Italiaans Tweepaardenspel
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 3211

Zomervariantentoernooi R3: Italiaans Tweepaardenspel 27-07-2022 09:56 Forum: Activiteiten

IM Jan Willem de Jong belichtte maandag 25 juli een scherpe variant van een vaker besproken gambiet: het Tweepaardenspel van het Italiaans. De kritieke stelling ontstaat na de zetten 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3.Lc4 Pf6 4. Pg5 d5 5. exd5 Pa5 6. Lb5+ c6 7. dxc6 bxc6 8. Ld3 (diagram).


Hier was 8...Pd5 altijd gebruikelijk, maar Jan Willem lichtte dus de (niet vaak gespeelde, maar zeker speelbare) zet 8...Pg4 toe. 8...Pg4 werd op het hoogste niveau geïntroduceerd door Erwin L'Ami in 2008 in Maastricht in een match tegen Daniel Stellwagen. De match werd georganiseerd door wijlen Jan van Reek, een schaak- enthousiast, journalist en schrijver. 8...Pg4 is nooit echt aangeslagen, toch zijn er enkele sterke spelers die het door de jaren heen af en toe van stal haalden, zo speelde Grischuk het in 2019 in de FIDE Grand Prix tegen Nikita Vitiugov. Het spel wordt na 8...Pg4 vrij geforceerd en de volgende zetten worden min of meer altijd gespeeld. 9.Pe4 f5 10. Le2 h5 11.h3 fxe4 12.hxg4 Lc5 (diagram).

Zwart staat een pion achter staat en zijn pionstructuur is volledig verwoest. In ruil daarvoor staat zwart voor in ontwikkeling en heeft hij goede kansen op een koningsaanval. Het doel van wit is om zijn ontwikkeling razendsnel af te maken en dan te genieten van de extra pion. De laatste zet van zwart, 12...Lc5, maakt echter duidelijk dat zwart geenzins van plan is dat te laten gebeuren. f2 is een zwak punt en met 0-0 en Dd4 gaat zwart daar gebruik van proberen te maken. Gelukkig is wit aan zet en hij heeft twee goede zetten om uit te kiezen: 13.Pc3 en 13.b4 zijn strikt de enige twee zetten, alle andere zetten zijn veel slechter of ronduit verloren voor wit. We kijken eerst naar 13.Pc3 (diagram) en dan naar 13.b4.

13.Pc3 met het idee dat je een pion aanvalt en wat meer je stukken in het spel brengt. Zwart reageert meteen met 13...Dd4, en verdedigt de e4 pion en valt het doelwit op f2 nogmaals aan. Als wit moet je het maar net allemaal goed bij elkaar houden. Dreigingen van zwart blijven korte rokade (extra druk op f2) en het slaan van de g-pion om later g3 te spelen. 14.0-0 is een niet moeilijk te vinden enige zet voor wit en na 14...0-0 is 15.De1 (diagram) nog een makkelijke enige zet.

De zwarte aanval op f2 lijkt afgeslagen maar niets is minder waar. 15...hxg4 en zwart dreigt te winnen met g4-g3 gebruikmakend van de penning. 16.d3 stopt de dreiging doordat g3 nu beantwoord kan worden met Pxe4 en de loper kan nu ook nog eens naar e3. Als zwart nu niet directs heeft dan is de witte missie geslaagd. Wit staat op het punt Le3 te spelen en zijn koningsstelling te consolideren en als dat lukt dan kan het wel eens de zwarte koning zijn die in de problemen komt. Zwart heeft echter nog een laatste troef om te spelen 16... exd3 17.Lxd3 Txf2! 18.Dxf2 Dxf2+ 19.Txf2 g3 (het hele punt) 20.Pe4 exf2+ (diagram)

Na 13.Pc3 volgt deze lange geforceerde variant bij correct spel van beide spelers, wit kan op zet 20 afwijken met Kf1 of Pd1 maar na 13.Pc3 is de stelling in het diagram min of meer onvermijdelijk. Het resultaat is een eindspel waarin beide spelers nauwkeurig moeten spelen en alle drie de resultaten nog mogelijk zijn.

Dan de tweede optie. Het vreemd uitziende 13.b4 (diagram) dat zich de hoofdvariant van 8...Pg4 mag noemen.

13.b4 lokt de loper weg van de f2-diagonaal en probeert met het pionoffer snel stukken te ontwikkelen terwijl zwart wat zetten verliest om zijn stukken weer te coördineren. In deze opening draait alles om tijd. Wit heeft tijd nodig om stukken te ontwikkelen, en zwart moet wit juist die tijd niet geven en aan een stuk door dreigingen creëren om compensatie te bewijzen voor zijn geruïneerde structuur en pion achterstand. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat 13...Lxb4 niet bij past bij de zwarte ambities. In plaats daarvan geeft pakt zwart de spreekwoordelijke handschoen op met 13...Dd4. 14.bxc5 (0-0 Dxa1 verliest voor wit) 0-0 (meer stukken erbij, die toren op a1 pakken we later wel) 15.0-0 Dxa1 16.Pc3 e3!! (diagram)

De theorie gaat nog een aantal zetten dieper maar in plaats van meer tekst kijken we naar de stampartij in deze variant Stellwagen - L'Ami (Maastricht 2008). (Lichess link)


In beide gevallen is het plan van zwart dus agressief aanvallen en van wit om het te overleven. Volgens de computer heeft wit een klein plusje, maar probeer dat maar eens onder druk van zwart te bewijzen. Voor velen in de zaal was de stelling aan de scherpe kant, maar er werd enthousiast gespeeld en daarna ook nog gevluggerd. Veel nieuwe gezichten deze keer, volle zaal, veel spanning bij de partijen.

Uitslagen van de 15 gespeelde partijen:
 Naam-NaamUitslag
1Jan Willem de Jong-Ted Barendse2-0
2Bob Voogt-Manfred Kindt0-2
3Jan Pieter de vries-Shandijean Shindi1-1 (2 keer zwart)
4Henrik Tamerus-Jouke Gosliga1,5-0,5 (1x wit)
5Rob Smits-Sofya Blanter2-0
6Tom Broekhuizen-Cock Hazeu1-1 (2x wit)
7Dmitri Stoykov-Rene Poots0-2
8Rene Weerts-Hugo van der Laan1-1 (2x zwart)
9Christophe Rebreyend-Tom Stoek1,5-0,5
10Zayn Nurmohamed-Ferdinand Schreuder0-2
11Paul Koks-Mart van den Heuvel0-2
12Mats Borgen-Wester Landman2-0
13Daniil Morozov-Mark Bas de Leur0-2
14Milan van den Heuvel-Abel Drenthen1-1 (2x zwart)
15Bernard Bot-Bert van de Willik2-0


EDIT: Verslagje van Sofya toegevoegd en ik heb er wat diagrammen bij geplaatst (Lars).

Onderwerp: Schaakmat Westland 1 HSB-kampioen snelschaken
Ted

Antwoorden: 6
Bekeken: 5341

29-06-2022 12:51 Forum: Activiteiten

Een nabrander van mij v.w.b. de persoonlijke scores van DSC1 in de finalegroep A:

DSC1
1. Gert Legemaat 3,5 - 7
2. Ted Barendse 4,5 - 7
3. Erik Both 3 - 7
4. Richard Oranje 6 - 8
5.Lucien van de Lisdonk 5,5 - 7

En de persoonlijke scores van DSC3 in de finalegroep B:

DSC3
1.Sofya Blanter 2 - 8
2.Alexander Bruschke 6 - 8
3.Ahmad Diab Diaz 3,5 - 8
4.Christophe Rebreyend 1,5 - 8

Overzicht van 1 tot 20 van 814 resultaten Pages (41): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller