Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 987 resultaten Pages (50): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Interne Competitie V9: Gert slaat toe, Kees Venema terug op de club
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 869

Avontuur... 10-05-2023 09:41 Forum: Interne competitie

Kortis en ik hadden eerder gespeeld in de Interne van DSC, maar we hebben ook extern een partij gespeeld: in de Hoofdklasse (wat nu de Meesterklasse is) in 1986 bij de wedstrijd Amstelveen - DD. Ik kreeg maandag de indruk dat hij zijn fraaie winstpartij van toen even vergeten was.

Kortis speelde een opening die ik niet kende, en ik had de keuze tussen de normaalzet Pc3 en een onduidelijk gambiet Pb5. Sterke schakers kiezen voor Pxc6, niet gezien. Pc3 verliest (dat zag ik ook niet) en ik koos Pb5, avontuur. Zwart sloeg met de Dame een Toren op a1, wit sloeg met een Paard een Toren op a8, kortom, een zooitje.
Ik had twee pionnen voor een stuk, maar heb iets gemist. Kortis ontwikkelde keurig zijn stukken, stond met zijn materiaaloverwicht op winst, en dwong door elegante en sterke dreigingen dameruil af. Daarna had hij een gemakkelijk gewonnen toreneindspel. Dat bleek wel gemakkelijk, maar niet gewonnen. Dus ik ben weer ontsnapt.

Wederom een genoeglijke schaakavond. Of ik win of verlies, het maakt me niet zoveel uit (en ik slaap er steeds goed op).
Van de laatste 23 partijen heb ik er 26 moeilijk gestaan, en 29 zijn er remise geworden. Of zo.
Het melkpak, ik kan het ook niet helpen.

Onderwerp: Solide zege DSC-K1 op Krimpen ad IJssel 1
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 1027

1/2 04-04-2023 13:15 Forum: Externe competitie

Een respectabel aantal remises. Keurig!

Onderwerp: DSC-H2 is kampioen!
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 724

03-04-2023 09:42 Forum: Externe competitie

Wat goed!
Mooi verslag ook.

Onderwerp: Interne Competitie V4: De laatste HSB thuiswedstrijden
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 3095

25-03-2023 20:56 Forum: Interne competitie

Dank je, Ted!
Het waren wat oudere cijfers (271 of 286 partijen? mogelijk 256).
Ik had een aparte administratie voor de partijen in de KNSB competitie; van partijen voor de KNSB beker heb ik geen cijfers.
Je hebt meer KNSB-partijen gespeeld dan ik; ik ben gekomen tot 345 partijen. Vanaf 2008 speelde ik niet meer in een KNSB-team, alleen nog een paar invalbeurten. Ik had die laatste jaren minder gewonnen, meer verloren en ook meer remises gemaakt.

Ik zie dat ook ik met wit en zwart ongeveer dezelfde cijfers heb.
Maar ruim 40% is inderdaad veel meer dan jouw bijna 30%.
Als het niet te veel werk is, gaarne gegevens van anderen!

Onderwerp: Interne Competitie V4: De laatste HSB thuiswedstrijden
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 3095

Niemand komt tussen mij en mijn melkpak! 22-03-2023 12:46 Forum: Interne competitie

In 1962 was een van mijn eerste schaakboekjes 'De verdediging', deeltje 8 uit de twaalfdelige serie van Dr. M. Euwe en H. Kramer: 'Het middenspel'. 60 paginaatjes, het was net uit, en kostte mij fl. 3,30.
Het was een van de weinige schaakboekjes die ik in die tijd had, en ik heb het dus grondig bestudeerd. Het baseert zich op de leer van Steinitz: Vermijd verzwakkingen!, de leer van Lasker: Zoek tegenkansen! en impliciet de leer van Maroczy: Wees bij gambieten bereid, het gambietmateriaal terug te geven! Daarnaast bleek kennis van het eindspel van belang; ik had een boek van Awerbach gekocht en wist toen naar welke eindspelen af te wikkelen en hoe die te behandelen.
Er zijn maar weinig goede boeken over verdedigen. Ik heb ook 'Grosse Remispartien', van Heidenfeld aangeschaft. Dat is er ook één (de vertaling van dat boek, 'Draw!', heb ik ooit in een boekwinkel tussen de boeken over tekenpakketten zien staan). De meeste schakers geven, terecht, de voorkeur aan aanvallen, maar dat krijg je niet altijd op het bord.

Door mijn ervaring werd ik in teamwedstrijden vaak gezet tegen sterkere tegenstanders op een sterk bord: ik verloor het hoofd niet bij slechte stelling en wist er vaak nog wel een remise uit te slepen, of zelfs nog te winnen!

Afgelopen maandag mocht ik tegen de tienvoudig kampioen van DSC, Gert Legemaat. Hij komt vaak met prachtige vondsten. Hij verraste me in onze vorige partij met een fraaie zet in een bekende variant: 10. Dd1-e1! Ik ging er kansloos af.
Ik had er naar gekeken, en herinnerde me dat ik er iets op gevonden had. Wat ik niet gevonden had, was zijn antwoord op mijn opstelling: 13. De1-d1!! En wat stond die Dame daar afschuwelijk goed. Het was weer pompen of verzuipen.
Na allerlei verwikkelingen met kansen en tegenkansen restte ons in de laatste minuut een remise-eindspel. Een lekkere partij, een welbestede avond.
Mijn laatste partij tegen onze huidige lijstaanvoerder, Jorick Laan, was trouwens ook een geval van een slechte stelling en een nog juist sluitende verdediging.

Ik heb dus de reputatie van Remisekoning.
Ik heb kort voor de eeuwwisseling een statistiekje opgemaakt van mijn externe partijen in de KNSB-competitie. Ik had op dat moment vanaf 1966-67 in de KNSB-competitie gespeeld, in de Hoofdklasse (wat nu Meesterklasse heet), in de 1e klasse, 2e klasse (de meeste) en een paar in de 3e klasse. De verhouding, in tegen de 300 KNSB-partijen, was toen was vrijwel precies 5 : 6 : 4 winst : remise : verlies. 6/15 deel, dus 40%, remise. Om eerlijk te zijn: helaas had ik één verliespartij te veel.
Ik zou wel eens willen weten hoe die verhouding is bij andere ervaren spelers in de KNSB-competitie.

Ben ik echt Remisekoning? Ik zou er niet eens bezwaar tegen hebben... Niemand komt tussen mij en mijn melkpak!

Onderwerp: Interne Competitie N14: Kees van der Meer slaat toe!
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 1435

T.G. Prangers 01-02-2023 09:13 Forum: Interne competitie

Heel prettig ook om Toine Prangers weer eens te kunnen spreken.
Wij speelden in 1986 in een DD toernooi al tegen elkaar.
Hij speelt kennelijk nog steeds een goede partij.

Onderwerp: Interne Competitie N13: Nieuwe en terugkerende gezichten
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 1448

Wit speelt en ... 25-01-2023 18:06 Forum: Interne competitie

Ook Jorick Laan en ik hebben weer een lekkere partij mogen spelen.
Ik ruilde mijn loper voor zijn paard, mikte op een eindspel met paard tegen slechte loper. Maar Jorick speelde doelgerichter dan ik, en brak door op de koningsvleugel. Onderschatte ik dat? Toen ik jong was, leerde Carel van den Berg, een IM die in de jaren '60 actief was: zonder paarden kun je maar zelden een koningsaanval doorvoeren. Toch moest ik krabben en bijten om het vege lijf te redden, mijn paardje werd afgeruild, en in deze benarde stelling na de 36e zet zoekt wit aan zet mat, zwart eeuwig schaak ...

Zwart: K. van der Meer


Wit: J. Laan

Beide spelers hadden nog ruim bedenktijd. Beiden peinsden langdurig over het nut van de wereld in het algemeen en de winnende zet in deze stelling in het bijzonder.

(zucht)

(zucht) Txf7 Remise...

Onderwerp: Interne Competitie N12: De haven in zicht
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 1434

0-1r 17-01-2023 16:34 Forum: Interne competitie

Een beetje afgunstig was ik op mijn beide buurlieden, die lekker een partij schaak speelden. Ik hoop, dat mijn tegenstander die avond niet iets is overkomen, op weg met de fiets; het regende en het was erg donker. Ik mag er niet aan denken.

Tom Broekhuizen meldde mij dat het eindspel van vorige week, met een kwal meer, straal gewonnen was, volgens de computer. Dat heb ik gemist. Een gelukje daarbij: ik was op tijd thuis.

Onderwerp: Interne Competitie N11: Een drukte van jewelste
winfvdm

Antwoorden: 5
Bekeken: 1634

Interne Competitie N11: Een drukte van jewelste 10-01-2023 20:24 Forum: Interne competitie

Ik mocht met wit tegen Sofya Blanter spelen.
Zij speelde een interessante opening, die ik niet goed beheerste, en in de onderstaande stelling staat ze met zwart duidelijk beter.
Stand na de 21e zet van wit.

In deze stelling wint zwart op elegante wijze een pion. Dat lokt natuurlijk des te meer, omdat de goede, maar wat afzijdig staande loper op h7 aan de slag meedoet!
21..., Pf6xe4; 22. Pc3xe4, Lh7xe4; 23. De2xe4, Td8-d1+; 24. Pf3-e1, Td1xb1;25. Tc2-e2, a tempo.
Wat is schaken toch een rotspel.

De goede afloop: na 25..., Tb1xe1+; was het eindspel te houden - remise.

Onderwerp: Lidmaatschap Bakkeveen
winfvdm

Antwoorden: 7
Bekeken: 975

Lidmaatschap Bakkeveen 19-12-2022 17:53 Forum: Het koffiehuis

Vandaag mocht ik het nieuwe nummer van Schakennl ontvangen.
Enigszins tot mijn verrassing ben ik plots lid van de sc Bakkeveen. Ik neem aan dat mijn lidmaatschap van DSC daardoor is beeindigd.
Ik verzoek het bestuur van DSC, intern bij DSC te mogen blijven spelen.

Onderwerp: Interne Competitie N7: Timo Bottema dicht bij leiding A-groep
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 1907

tijdverbruik 15-11-2022 17:19 Forum: Interne competitie

Langdurig nodeloos tijdverbruik hep se voordeel (J. Cruijff). Nadat ik maandagavond 40 minuten op een zet had zitten wachten, was ik mijn concentratie een beetje kwijt en ook het overzicht over de stelling. Dat heb je niet in een paar minuten terug.

Ik heb tot twee maal toe in een externe wedstrijd gehad, dat een tegenstander 50 minuten wachtte met zijn zet. Ik had langdurig en eenzaam zitten wachten op een zet (met een gevoel van 100 jaar eenzaamheid), en kon me maar moeilijk meer concentreren. Ik speelde in beide gevallen als reactie een zet die geen uitroepteken verdiende, en stond minder. Maar dan gaat het meestal wel weer.

Walter Browne stond er om bekend, dat hij zijn hele partij (destijds 2 1/2 uur bedenktijd voor 40 zetten) in de laatste vijf minuten voor de tijdcontrole weg stampte. Hij had er aardig succes mee. Ik meen me te herinneren, dat sindsdien de regel geldt, dat je niet van je bord mag weglopen als je aan zet bent.

Onderwerp: DSC-H6 wint bij Voorburg 1
winfvdm

Antwoorden: 9
Bekeken: 2873

Mooie Roentgen! 30-09-2022 11:52 Forum: Externe competitie

Mooie gezien, die Roentgen met Damewinst!
Rebreyend heeft een keer naast me gezeten, en ik zag toen zijn winstvoering door een fraaie koningsaanval.
Weer een speler van formaat! Mijn gelukwens!

Onderwerp: Simultaan clubbkampioen Richard Oranje
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 2608

Lekker schaken 25-08-2022 11:23 Forum: Activiteiten

Het was prettig, na het zomeravondtoernooi, weer eens wat te vluggeren.

Onderwerp: Zomervariantentoernooi R5: De Bruycker verdediging
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 2608

09-08-2022 20:40 Forum: Activiteiten

Bernard de Bruycker! Daar heb ik nog tegen gespeeld (verloren).
Ik herkende de stelling uit een ver verleden, maar kon mij de context niet herinneren.

Onderwerp: Zomervariantentoernooi R3: Italiaans Tweepaardenspel
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 3208

Jan van Reek 29-07-2022 10:09 Forum: Activiteiten

Jan van Reek was een eminent kenner van eindspelen, vooral.
Hij speelde in de jaren na ongeveer 1970 in de Hoofdklasse (wat nu Meesterklasse is) bij Philidor Leiden, en na ongeveer 1978 bij VSM, het Verenigd Schaakgenootschap Maastricht.

Onderwerp: Druivenschaak tussen 26 augustus en 2 september
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 1908

Druivenschaak tussen 26 augustus en 2 september 04-07-2022 13:51 Forum: Toernooien & activiteiten

Na een pauze van twee jaar wegens corona staat het 72e Druivenschaak gepland voor vrijdag 26 augustus, maandag 29 augustus en vrijdag 2 september 2022.

Zie verder www.westlandschaakt.nl

Aanbevolen!

Onderwerp: Interne Competitie V13: Richard Oranje clubkampioen
winfvdm

Antwoorden: 7
Bekeken: 5643

Met 50 op je top! 30-06-2022 13:02 Forum: Interne competitie

Richard Oranje heeft gelijk.
Ik heb ooit gemeld dat ik mijn hoogste rating had toen ik precies 50 jaar oud was. 21-hoog had ik toen.
Hij heeft een goed geheugen, Richard, en dat heb je nodig om schaakkampioen van DSC te worden.

Mijn gelukwens, Richard!

Onderwerp: Interne Competitie V7: Nieuwe gezichten
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 3673

01-05-2022 09:47 Forum: Interne competitie

Inderdaad veel remises. Een paar keer (helaas) remise voorgesteld in stellingen waarin nog spel zat omdat ik de thuissituatie niet vertrouwde. In een geval was dat maar goed ook.

Onderwerp: DSC-H1 wint ruim van SHTV
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 2991

09-03-2022 12:38 Forum: Externe competitie

Ik ben blij, dat ik niet hoefde in te vallen. Het weekeinde ervoor was volgens verwachting druk geweest, en ook die maandag had ik veel werk gehad. Ik was moe, die maandagavond.

Onderwerp: Clubmiddag op zaterdag
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 3027

sport 01-01-2022 12:44 Forum: Algemeen [DSC]

Is schaken dan nu weer een sport geworden?
In het Denksportcentrum zul je niet mogen autoracen, maar schaken...

Overzicht van 1 tot 20 van 987 resultaten Pages (50): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller