Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 16 van 16 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: Clubicoon Arno Wiersma onverwacht overleden
Lito van Reede

Antwoorden: 32
Bekeken: 15746

? 18-05-2021 14:54 Forum: Algemeen [DSC]

Zorgzaam, behulpzaam, betrokken, warm ... zijn maar een paar woorden over iemand, die je werkelijk en onvergetelijk welkom deed voelen.


Nu pas kan ook ik reageren, maar in feite ben ik nog steeds sprakeloos.


Hoe kan dit ?

Onderwerp: DSC-H6 Een mooie score bij het "Haeghsche"
Lito van Reede

Antwoorden: 4
Bekeken: 6529

DSC-H6 Een mooie score bij het "Haeghsche" 20-02-2020 15:47 Forum: Externe competitie

19 – 2 - 2020

Herman kwam met een alternatieve bordopstelling, waarbij door de afwezigheid van Tjerk, alle andere verloven waren ingetrokken. Het heeft ons een 2 - 6 overwinning opgeleverd bij Haeghe Ooievaar.

(0 - 1)>
De eerste winstpartij kwam, al vroeg op de avond, na 23 zetten toen mijn tegenstander blunderde en ik, in een bepaalde combinatie, een loper of toren won. Mijn tegenstander maakte de keus niet en gaf op. In de opening kwam ik, met zwart, al een pion voor te staan. Mijn tegenstander was er blijkbaar met z'n hoofd niet bij. Iets waarover wij, in feite, allemaal kunnen meepraten ... Het overkomt ons namelijk allemaal wel een keer. Als premie, maar natuurlijk eerder omdat het goed uitkwam, mocht ik het verslag schrijven én ook een eventueel remise-aanbod beoordelen.

(0 - 2)>
Edgar, met zwart op bord 8, stond rond 21.00 uur een dame achter in ruil voor het loperpaar. Het zag er niet goed uit. Later heeft hij zijn lopers zó aan de rand geplaatst, dat zij met röntgen-ogen naar de koningsstelling van wit keken, terwijl actieve torens een aanval van wit verhinderden.. Sterker nog, Edgar kon op een gegeven moment met een nóg actievere Toren op de 2e rij, op g2 inslaan, met schaak op Kg1, waarbij de dame van wit op g3 gedwongen is terug te slaan. Maar dan zou de Loper die de Toren op g2 dekt, ook verloren gaan bij de afruil. Het is blijkbaar een dilemma waarbij ik Edgar bijna een uur over heb zien nadenken. En ... hij doet het niet ! Edgar heeft kennelijk iets beters gezien. Er is een gat in de verdediging van wit, die ook zijn dame wil redden. De ene keer geeft Edgar met een Toren schaak, een andere keer door de Loper met röntgen-ogen. Onder dekking van de Lopers schuift Edgar zijn Torens langzaam via schaakjes naar een soort van matveld, terwijl tegelijk de Dame van wit wordt aangevallen. Wit geeft rond 22.00 uur op.

(0 - 3)>
Bij Arzhang, met wit op bord 5, staat de koningstelling helemaal open met geen pion meer voor zijn Koning. Hij heeft op zich een Loper meer voor twee pionnen minder (5 tegen 7). De Dame van zwart staat echter dreigend op h4 mét een Paard op f4. Arzhang kan dit nog verdedigen, maar moet écht heel goed opletten. De spanning is op dit bord te snijden. Er moet een Toren op de 2e rij bij. Aan de andere kant staat zijn eigen Dame op f5 met een Loper d3 te dreigen; er is een diagonaal om de Koning van zwart mat te zetten; te beginnen met eern schaak op h7. Maar een zwart Paard op f6 staat in de weg. En met een aanval op dit stuk zal de partij eindigen. De partij is op het scherpst van snede met een schaakje van zwarts Dame. Wordt het eeuwig schaak ? Nee, Arzhang kan de Dame wegjagen. Zwart geeft op. Met een batterij van Toren en Dame gericht op Paard f6, verliest zwart, in een bepaalde afruil, nóg een stuk. Het is 22.30 uur.

(½ - 3½)>
Herman speelt met zwart op bord 6 tegen een jongedame. Bij mijn eerste blik was de stelling gelijkwaardig. Ik kon niet zien wie beter stond. Een moment later was er het nodige afgeruild. Ook toen zag alles er aan beide kanten solide uit. Er werd voorzichtig en met geduld gespeeld. Weer een moment later stonden er aan beide kanten zes pionnen met uiteraard de Koning. Rond 22.30 uur waren beide kanten wel positioneel opgeschoven, maar stonden dezelfde stukken er nog. Hier werd nog altijd behoedzaam geschoven. Aan beide kanten werden er blijkbaar geen fouten gemaakt, waarvan een ander kon profiteren. De partij eindigde in waar het al vrij lang op leek; remise.

(½ - 4½)> Jan speelde op bord 2 met zwart aanvankelijk een geruime tijd in een gelijke stelling. Rond 22.00 uur stond hij al beter in tijd. Maar na 22.30 uur krijgt hij positioneel steeds meer overwicht. De partij is mij te ingewikkeld om er iets zinnigs over te zeggen, maar er staan nog altijd heel veel stukken op het bord. Ik zie wel dat wit steeds meer in de verdediging komt. Uiteindelijk vindt Jan een combinatie waardoor hij een stuk wint, terwijl wit in de verdrukking staat. Wit geeft op. Het is 22.50 uur.

(1 - 5)>
Antoon speelde met wit op bord 7 aanvankelijk in een gelijke stelling. Later zie ik dat hij een toren kwijt is tegen een Paard. Dit Paard zal hem veel later wel te hulp schieten. Feit: wit staat een kwaliteit achter. De aanvalskansen van zwart nemen toe. Daarbij heeft Antoon in de koningstelling een dubbelpion op f2 én f3. Gaandeweg komt hij meer klem te staan. Het initiatief is weg. Gaat hij dit redden ? Zijn tegenstander is bedachtzaam en laat niet los. Integendeel. Maar Antoon blijft, tegen de verdrukking in, knokken. Nog later dreigt zwart een promotiepion door de zet d3 - d2. Gelukkig kan Antoon er een Toren achter zetten én deze dreiging uitschakelen. Er waren heel dreigend donkere wolken die over de stelling van wit trokken, maar het tij keert. Met een pion achter (2 tegen 3) trekt Antoon de boel gelijk. Met een schaak van zijn enige Toren op de onderste rij dwingt hij de zwarte Koning naar of veld h7 of f7. En nu schiet het Paard te hulp met nóg een schaak; het is een vork waarbij Antoon, in elk geval, een Toren terugwint. Even later wint hij nog een pion. Beiden hebben nu een Toren en twee pionnen. Zijn taaie tegenstander slaat remise af, maar rond 23.00 uur is het dan tóch zo ver. En het is knap gedaan !

(1 - 6)>
Bij René met wit op bord 1 is een gelijke stelling te zien, waar al, vroeg, veel is afgeruild. Er is al vroeg een soort van eindspel ontstaan. Beide heren hebben een Loper, Paard en zes pionnen. Later zie ik dat zwart, met dezelfde stukken, zijn Koning in het spel heeft gebracht en dat die van René op de 1e rij blijft staan. Tegelijk staat René ruim twintig minuten achter op de klok. Rond 22.30 uur duurt dit eindspel maar voort, maar nu met Loper en nog altijd zes pionnen. Rond 23.00 uur staat René behoorlijk achter in de tijd; hij heeft nog twee minuten en zijn tegenstander ruim een kwartier. Gaat dit wel goed ? Uiteindelijk weet René met beide Koningen in het centrumveld de Koning van zijn tegenstander weg te lokken uit een kwadrant. René speelt zijn Koning terug naar de 3e rij én zijn tegenstander volgt. De situatie is dat zwart een pion op a5 en c5 heeft, die wits pionnen op a4 en c4 blokkeren. Maar daarbij heeft René nog een pion op b3. Nu de koning van zwart is weggelokt, speelt René pion b3 naar b4. Op welke manier zwart ook inslaat, er is een pion van wit dat doorloopt. Wordt b4 niet geslagen dan loopt deze pion door. Zwart gaf op en René wint een knap ingewikkelde partij met een paar minuten respijt. Chapeau, René !

(2 - 6)>
Simon speelde op bord 3 met wit. De stelling is aanvankelijk gelijk, waarbij Simon, rond 21.00 uur, een kwartier achter op de klok staat. Er wordt solide gespeeld en er zijn geen fouten gemaakt. De stelling is ingewikkeld te noemen terwijl er nog veel stukken op het bord staan. Een uur later, rond 22.00 uur, wint Simon een kwaliteit. Hij slaat met zijn witte Loper een Toren van zwart van het bord. Dit ziet er goed uit ! En Simon krijgt overwicht. Het is wachten op de aanval. Hij heeft een pion op f4 staan, die hij maar niet doorschuift. Maar ... ik zie ook niet alles. Wél dat zijn tegenstander gaandeweg tegenspel krijgt en een hele taaie is. Beiden hebben een Dame en Toren naast een aantal pionnen. Soms geeft hij Simon schaak, maar Simon pareert dit zonder dat zijn tegenstander echt kansen krijgt. Simon geeft ook schaak, maar zwart glipt weg en neemt dan tóch het initiatief over. Net na 23.00 uur staat Simon in tijdnood; iets waar zijn tegenstander gebruik van maakt. Er gaat een witte Toren verloren. Rond 23.15 uur heeft zwart de partij gewonnen.

Met deze mooie score staan wij nu een half bordpunt achter DSC-H4.

Onderwerp: René Torenstra overleden
Lito van Reede

Antwoorden: 8
Bekeken: 10347

... 16-10-2019 20:57 Forum: Algemeen [DSC]

Wanneer ik dit niet zó had gelezen, had ik het niet geloofd. René, de pianist, musicus, die op het conservatorium had gestudeerd. En daar ook van Bob Brookmeyer les had gehad. En dus ook van jazz hield en dan met name van Bill Evans. Tenminste, wat ik hier noem, zal maar een heel klein detail zijn van een veel groter weten en beleven, dat hij in zich droeg. René, een persoon, die op een veel hoger register functioneerde en daarbij bescheiden bleef. Hier, bij DSC, heb ik hem stapje voor stapje leren kennen. Toen ik er later even tussenuit was, heeft hij mij uitgenodigd voor een Kroegloperstoernooi. Uitgerekend René, die zoveel beter schaakte …; ik was toen blij vereerd.
Maar het ging tóch allemaal zo veel beter met zijn baan op een muziekschool in Waddinxveen. En dan nu opeens deze volkomen onverwachte realiteit.

Het doet pijn te weten René niet meer tegen te mogen komen. Opeens zijn er volop herinneringen aan een warm en fijngevoelig mens. Iemand die bij mij, blijkbaar, ook een snaar heeft geraakt. De enige zal ik zeker niet zijn.
Aan zijn naasten, waarvan wij natuurlijk Jan kennen: heel veel sterkte en kracht !

Onderwerp: DSC-H6 wint uit bij Haeghe Ooievaar 2
Lito van Reede

Antwoorden: 3
Bekeken: 6228

Dank je wel, René ! 22-03-2019 16:05 Forum: Externe competitie

... voor het verslag of "blogboek." En zoiets ziet er, visueel gezien, tegelijk aangenaam uit.

Goede vondst !

Onderwerp: Klip en klaar verlies voor DSC-H6
Lito van Reede

Antwoorden: 3
Bekeken: 4998

"2000-spelers" gezocht 23-11-2018 22:16 Forum: Externe competitie

Goed verwoord verslag. Dank je wel, René !

Onderwerp: DSC7 kopje onder tegen DD 6
Lito van Reede

Antwoorden: 3
Bekeken: 9106

In de verdrukking en er niet uitgekomen 09-12-2014 22:56 Forum: Externe competitie

Onderwerp: DSC7 deelt de punten bij de Novelty Destroyers
Lito van Reede

Antwoorden: 3
Bekeken: 9604

Omdat ik niet ontevreden won ... maar tóch ... kiele, kiele 01-12-2014 11:41 Forum: Externe competitie

Onderwerp: DSC 7 speelt tegen Botwinnik 4, een live verslag
Lito van Reede

Antwoorden: 6
Bekeken: 14290

100 ratingpunten verschil 01-02-2014 15:37 Forum: Seizoen 2013-2014

Een vet strak verslag, Herman ! Dank je wel !
Zojuist keek ik op de HSB-site naar de stand en wellicht kunnen we handhaven ... En ik keek naar de rating van mijn tegenstander. En ik zag nu pas, dat hij 100 ratingpunten minder heeft; dit had ik niet verwacht. In dit licht heeft hij het zo slecht niet gedaan.

Onderwerp: DSC7 verliest van Lierse 1
Lito van Reede

Antwoorden: 6
Bekeken: 12088

24-11-2013 17:00 Forum: Seizoen 2013-2014

Inderdaad. Bedankt voor je reactie, Martin !

Alleen een "Oedferd" ziet het dan te laat; nadat een zet al is gespeeld. En dan blijken allerlei grijze hersencelletjes hem er nog op attent te maken ook ...

Onderwerp: DSC7 verliest van Lierse 1
Lito van Reede

Antwoorden: 6
Bekeken: 12088

Had je gedacht ... 23-11-2013 14:50 Forum: Seizoen 2013-2014

Denken, dacht, gedacht, had je gedacht ... haha !
Ik laat blijken, dat mij tot zover denken lukt (zie partij), maar verder dan dat of zelfs dát niet ...?
Misschien gedroomd :-) ?

Op zet 36 had ik nog een kans gemaakt, wanneer ik Df4 had gespeeld. De werkelijk gespeelde zet Dh1 was dus ook een behoorlijke OEDF.

Onderwerp: DSC7 verliest van Lierse 1
Lito van Reede

Antwoorden: 6
Bekeken: 12088

Oedf 22-11-2013 00:21 Forum: Seizoen 2013-2014

Ja, inderdaad. Ik had deze speelavond blijkbaar niet goed in m'n agenda gezet. Gelukkig was ik op tijd. Hoewel ... gelukkig ? Zo verliep de partij niet.
Na een aanvankelijk aardig begin glipte het door de vingers.
De partij werd beslist door een stommiteit van mijn kant. "Gaf" ik het weg ?
Zo was het ook niet; mijn tegenstander bood gewoonweg goed tegenspel en was er met zijn aandacht veel beter bij.
Hij vond, dat hij "onverdiend" gewonnen had; zoiets bestaat natuurlijk niet. Ik verloor niet enkel de nauwgezette aandacht, maar ook de concentratie.

Hierbij de partij met een OEDF; Onbegrijpelijk Enorme Domme Fout.

[/quote]

Onderwerp: DSC7 speelt gelijk tegen Voorburg 1
Lito van Reede

Antwoorden: 10
Bekeken: 17778

22-10-2013 11:42 Forum: Seizoen 2013-2014

Nou, nou, ja, ja ... (!!!) Dank voor jullie tijd én aandacht !
Dit stemt mij ... wél blij. Ik heb de varianten er op nagespeeld.

Waar het om gaat, is dat wat Herman schreef waar is; het is een gestolen punt. Waarom ?
Wanneer de tegenstander op zet 40 géén Kg1 had gespeeld, had ik nog moeten vrezen voor verlies.
Wit had zijn toren voor afruil moeten aanbieden
De zwarte dame had, met een tussenschaak, naar een zwart centrumveld gemoeten om wits pionen trachten tegen te houden.
En of dat zou zijn gelukt, is tóch nóg maar even de vraag.
Pffff ... :-(

Onderwerp: DSC7 speelt gelijk tegen Voorburg 1
Lito van Reede

Antwoorden: 10
Bekeken: 17778

Een klein duitje van mijn kant 14-10-2013 16:42 Forum: Seizoen 2013-2014

Niet helemaal goed gespeeld én alsnog gewonnen.
Ik wilde tóch wat agressie tonen met zwart, maar ik had het voorzichtiger moeten aanpakken.
Met name een cruciale afruil in het middenspel had ik verkeerd ingeschat. Tenminste ... de meest cruciale tegenzet had ik, in de verdere afwikkeling, volkomen onderschat. Ik kwam, onnodig, achter te staan.


Onderwerp: Live verslag van DSC 8 tegen DD7!
Lito van Reede

Antwoorden: 8
Bekeken: 16997

Is er een plekje in de berging ? 26-02-2013 14:47 Forum: Seizoen 2012-2013

Hoe stom kun je zijn of hoe kan iemand zichzelf met stomheid slaan ?
Maakt een lichte euforie of jubelstemming nét zo blind als liefde ?

Zet 14.
Pion naar b5, leek te kunnen. Maar is fout.
Tc2 had duidelijk gemaakt, dat Tf1 verplaatst kon !
Later zal Loper f1 gespeeld om Paard e2 te dekken en dan is Paard c3 "los."

Ik verlies hierdoor twee pionen en moet mij in "wat" bochten wringen ... Maar o wonder, ik kom eruit ...

Zet 27.
Uiteindelijk win ik, door een fout van m'n tegenstander (pion a5) mét een kwaliteit twee pionen terug.
Joepie !!! Ik kan weer even achterover leunen ... tóch ?

Nee ! Hoe kan iemand zó stom zijn ... ?

Ik laat de partij zien tot het moment, dat ik, op een niet te begrijpen wijze, een knol cadeau geef.
Hierna werd ik langzaam "opgerold."
De pion op de c-lijn kreeg ik nog te pakken, maar ten koste van andere pionen én ... de partij.

Kan er in de berging een plekje gemaakt voor de beschaamde DSC-er, die zich even wil verbergen ?

Onderwerp: DSC8 verliest met 3-5 van koploper Pomar 1
Lito van Reede

Antwoorden: 13
Bekeken: 19784

17-03-2010 23:58 Forum: Seizoen 2009-2010

Quote

Originally posted by Van Dop
Net als Lito opgekrabbeld is en een veelbelovende stelling op het bord heeft gekregen is hij blij met remise.
Zwart staat lang niet slecht, beter zelfs, volgens Mopper en de materialist Fritz, gesteund door de pragmaticus Rybka.
En de onopvallende elleboogstoot volgens Torenstra,
de Italianen doen dat niet zo opzichtig, ze schoppen onder de tafel!Terecht gemoppper; de stelling werd veelbelovend.
Maar ik kreeg remise aangeboden en moest dat met de teamleider overleggen. Hij weet, dat ik het talent bezit om een veelbelovende stelling naar de knoppen te helpen; dit jaar heb ik vrijwel geen punten binnengehaald.
Wij, als team, waren al heel blij met 't eerste halve punt tegen zo'n sterke tegenstander.

Maar ... wanneer ik zo'n partij in het begin van 't jaar had "gekregen," dan had ik graag doorgespeeld; ik zag mogelijkheden zelfs los van FRabkybitz ...

Onderwerp: DSC8 verliest met 3-5 van koploper Pomar 1
Lito van Reede

Antwoorden: 13
Bekeken: 19784

16-03-2010 18:43 Forum: Seizoen 2009-2010

Quote

Originally posted by Zonderland
Hieronde de partij die Lito (zwart) gisteren speelde:Bedankt Herman en Corniel ! Voor het plaatsen van de deze partij; dat is dus gelukt.
Deze partij eindigde aldus in remise na de laatste zet van wit. Nu dreigde ik met L x d6 en de directe dreiging van wit is weg.
Het was echter wel een akelige opening voor zwart ... brrrr ...


edit: Partij verplaatst

Overzicht van 1 tot 16 van 16 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller