Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 23 resultaten Pages (2): [1] 2 next »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC I koploper in 1B!
Matthieu Freeke

Antwoorden: 2
Bekeken: 7690

DSC I koploper in 1B! 17-12-2017 13:43 Forum: Externe competitie

DSC I gedeeld koploper in 1B na winst op De Toren Arnhem

DSC Delft De Toren Arnhem
Freeke , M.F. (Matthieu) 2323 Offringa , J.M. (Joost) 2318 1 - 0
Oosterom van, C.D. (Chiel) 2358 Hendriks , W.M.M. (Willy) 2390 1 - 0
Kerkhof van, D. (David) 2367 Janssen , R.W.A. (Ruud) 2507 ½ - ½
Legemaat , G. (Gert) 2207 Beumer , S. (Sebas) 2125 0 - 1
Michielsen , J.R. (Joost) 2409 Lentjes , N. (Noud) 2298 ½ - ½
Plukkel , S. (Sjoerd) 2264 Onzen van, J. (Jeroen) 2112 1 - 0
Padurariu , I.S. (Iona Smaranda) 2144 Wedda , D. (Dries) 2167 ½ - ½
Hortensius , L.M. (Lisa) 2162 Hoorn van, G.J.R. (Geert) 1997 ½ - ½
Voogt , B. (Bob) 2181 Roothaan , E. (Elmar) 1713 ½ - ½
Biemans , E. (Erik) 1990 Laan , J. (Jorick) 1865 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2241 Gemiddelde Rating: 2149 6½-3½

De laatste KNSB ronde heeft Delft 1 goede zaken gedaan in de 1e klasse B. Door met 6,5-3,5 te winnen op de Toren Arnhem én door het verlies van HWP Sas van Gent is het kampioenschap nog steeds een mogelijkheid. Er mag dus gedroomd worden.

Uw gelegenheidsverslaggever mocht dit keer de honneurs waarnemen op het eerste bord. Ik had, zoals ik eigenlijk al jaren, het goede voornemen mij eens goed voor te bereiden. Die voorbereiding zou in ieder geval bestaan uit het beantwoorden van de volgende vragen: *Tegen welk team spelen we? *Wie spelen er in dat team? *Welke openingen spelen zij? *Zijn er recentelijk GM partijen geweest waar ik rekening mee moet houden? IK kwam uiteindelijk niet verder dan een kerstboom halen, een (goed) glas whisky en het openen van de Internet browser om de opstelling van Arnhem te bekijken met de (inmiddels) gebruikelijke ergernis omtrent de nieuwe website van de KNSB om vervolgens 2 afleveringen “the Crown” te kijken.
Toen ik tegen 1.c4 aankeek koos ik direct voor een lange solide variant. Na 18 zetten theorie in het Gesloten Catalaans had ik zonder moeite een gelijke stelling weten te bereiken. Doordat wit dxe5 had moeten spelen had ik een meerderheid op de damevleugel (b+c vs b) die zonder tegenstand naar de overkant geduwd kon worden waarmee de winst een feit was.

Op het bord naast mij zag ik Chiel aan het werk. Chiel lijkt de afgelopen jaren zijn wit repertoire weten te slijpen en zit vol gevaarlijke ideeën. In een Botwinnik opstelling in het Engels (dat is pionnen op c4,d3,e4) had Chiel een plan gebaseerd op exf5. De zwarte reactie leek logisch (en dus niet zo 1-2-3 af te straffen), maar Chiel kwam met een meesterlijk lange termijn kwaliteitsoffer (Qxe3 en Rxd4!). Ik moet toegeven dat ik eerst sceptisch was, maar toen ik de varianten begon te berekenen kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik naast een geniaal stukje kwaliteitsoffer zat. En dat was ook zo. Chiel mocht niet veel later het punt in ontvangst nemen.

David is de man in vorm, vooral schaaktechnisch. David mocht wederom aantreden tegen een GM, ditmaal met zwart, en kreeg zo een saaie 1.c4 opening voorgeschoteld. Ik denk dat Ruud zich wilde richten op een saaie technische stelling. David reageerde goed door de stelling te openen. Een interessant moment ontstond toen David koos voor Qd5-d6 (in plaats van het “beter” bekende Bd7) en Ruud een kans had een, voor zover ik weet, gunstige technische stelling op het bord te toveren met Nxd4 cxd4 Bd2. Ik begreep niet echt wat zijn idee was achter Nd2 en na Bg4 had David een prima stelling. Na wat omzwervingen ontstond een stelling met lopers van ongelijke kleur die de remise inluidde.

Op bord 4 speelde Gert één van de Gert opstellingen in het Siciliaans. Ik moet bekennen dat ik altijd moeite heb die stellingen snel te beoordelen, omdat ze altijd vol nieuwe ideeën zitten. Het werk van een pionier is soms lastig. In dit geval speelde de zwartspeler thematisch op het insluiten van de wit velderige loper door gebruik te maken van de zwakte op e4. Toen ik de stelling na …Nc5 zag had ik het idee dat zwart de kansen naar zich toe aan het trekken was. In het latere verloop moet Gert geen manier hebben gevonden om zijn typische tegenspel te creëren.

Joost ging voor het volle resultaat vanuit de opening. Zijn tegenstander was tevreden met de helft. Vanuit de opening kreeg Joost gelijke kansen en kon zijn pijlen (op lange termijn) richten op de geïsoleerde pion op e4. Die lange termijn kwam nooit door de aanval op c6 was Joost genoodzaakt c6-c5 te spelen waarna de stelling voor beide kanten moeilijk moet zijn geweest om te winnen. Remise is dus het logische resultaat.

Sjoerd speelde een variant met wit die geforceerd tot zwart voordeel leidt. Als zwart bekend is met de analyse van Bologan (Kd8!) bijvoorbeeld is dat erg gevaarlijk. En dat was zwart gelukkig niet. Daardoor kreeg Sjoerd goede aanvalskansen in een partij die ik verder niet heel goed heb kunnen volgen. Toen ik na de tijdcontrole keek had Sjoerd zijn aanval omgetoverd tot een winnende stelling.

Smaranda speelde met zwart een Bogo-Indisch waar de zetten Re8 en Ne4 op mij overkwamen als een manier om van de gebaande paden af te wijken. Dat is helaas alles wat ik verder heb meegekregen van de partij. Later zag ik de remise genoteerd.

Van de partijen van Lisa en Bob heb ik weinig meegekregen. Dat is het nadeel van een verslaggever die zijn aandacht primair op de schaakpartij richt…. Hint J

En dan de debutant: Erik Biemans. Erik is een man met vele talenten en heeft zijn pijlen sinds kort gericht op het schaken. De geïnvesteerde aandacht en tijd vertalen zich naar goede resultaten, maar dat niet alleen, ook goede partijen. Het goede was dat er ondanks wat onnauwkeurigheden (a3+b4 is denk echt niet nodig en had zwart daar …e5 gespeeld…) er nooit echt twijfel was over het resultaat.
Erik wist vrij vlot wat initiatief te creëren richting de zwarte koning. Na een slechte verdediging ging de aanval als een mes door boter.

Onderwerp: DSC1 bolwerkt het niet tegen De Stukkenjagers
Matthieu Freeke

Antwoorden: 0
Bekeken: 5816

DSC1 bolwerkt het niet tegen De Stukkenjagers 02-04-2017 13:27 Forum: Externe competitie

DSC1 heeft het niet gebolwerkt tegen Stukkenjagers. In Tilburg haalde DSC3½ van de 10, waarmee de overwinning ruim aan de thuisploeg bleef.

Chiel: “Mijn opening leek mislukt, maar ik kon mij onder de druk uitworstelen en mocht zelfs via een trucje een pion winnen. In mijn tijdnood lukte het me echter niet om mijn tegenstander’s tegenspel de kop in te drukken en kwam ik in een situatie terecht die er toch vrij penibel uitzag, hoewel mijn tegenstander ook nog steeds moest oppassen. In een scherpe stelling besloten wij beiden niet van een zetherhaling af te wijken.”

Joost: “In de opening offerde mijn tegenstander een pion die ik gretig aannam. Hierdoor moest ik echter veel zetten met mijn dame doen, waardoor de stelling riskant werd. Mijn tegenstander miste echter de beste voortzetting waardoor ik kon afwikkelen naar een kansrijk eindspel. Mijn tegenstander verkoos hier kamikaze boven gedecideerd actief tegenspel, waardoor ik voor de tijdcontrole het punt in de wacht kon slepen.”

Smaranda: “Met een optimistische zet in de opening verzwakte ik mijn stelling. Met de zetten g5-g4 en h5 (met koning op g8! – Matthieu) nodigde ik mijn tegenstander uit om stukken te offeren. Om erger te voorkomen heb ik een kwaliteit gegeven. Na een cascade van slechte zetten won mijn tegenstander de partij.”

Martine: “Tegen Bianca kreeg ik met wit een aangenomen damegambiet op het bord. Na de opening had ik het idee beter te staan. Het was alleen lastig om een goed plan te bedenken. Het lukte toch iets leuks te verzinnen en dat had me een goede stelling kunnen opleveren. Ik miste een goede zet van zwart en het eindspel wat daarna ontstond was voor beide partijen waarschijnlijk niet te winnen. Remise dus.”

Sten: “Ik speelde met zwart tegen Anne Haast. Ze koos voor de zeer scherpe Perenyi aanval (voor de leken: dat is een stukoffer in de Najdorf - Be3 e6 g4 e5 Nf5 g6 g5 – Matthieu). Ik dacht een variant te hebben die alle scherpe randjes ervan af haalt. Vol goede moed schudde ik de variant uit mijn mouw, totdat er een zet kwam die ik niet kende. Ik dacht 30 minuten na en kwam vervolgens tot de conclusie dat de stelling lastiger is dan ik had verwacht toen ik het een aantal maanden geleden thuis had bekeken. Ik dacht dat ik er achter het bord wel uit zou komen. Dit was niet het geval. Ik koos voor de verkeerde voortzetting en ik heb daarna geen kans meer gehad. Anne schoof me recht toe, recht aan van het bord af.”

Lisa: “Ik speelde met wit tegen Nick Bijlsma. Er kwam een spannende stelling op het bord met tegengestelde rokades, waarbij we allebei gingen aanvallen. Mijn plan om mijn paarden van de ene naar de andere vleugel te spelen was misschien wat traag, waardoor hij de tijd had om zijn stukken te verbeteren. Toen ik aanviel op de koningsvleugel kon hij het centrum openen, waarna ik met een combinatie een stuk en daarmee de partij verloor.”

Sebastiaan: “Ik kwam met zwart tegen Stefan Beukema een stuk beter uit de opening dan ik zelf dacht. Het kostte een hoop tijd om de juiste nuances te vinden die bij de kenmerken van deze Siciliaanse opzet pasten. Dit zorgde ervoor dat ik in tijdnood een te passieve variant koos, waarna hij rustig een koningsaanval kon opbouwen. Deze aanval sloeg onmiddellijk door middel van een combinatie door.

Talitha had niet zo een beste dag en ik had de eer mee te mogen kijken. Mark Haast opende met een Engelse opening en antwoordde 1…e5 met 2.g3. Voor mij al snel een signaal dat iemand de boekjes van Marin goed heeft bekeken. Gelukkig zitten er een aantal gaten in het repertoire van Marin – de belangrijkste het repertoire tegen het Konings Indisch/Leningrad. Zo ook na 1.c4 e5 2.g3, niet lang geleden heeft Mikhalevski een compleet boek volgeschreven over direct 2…c6 en wel zo een beetje aangetoond dat de opzet die begint met 3.d4 e4! wit weinig geeft. Talitha speelde echter eerst Nf6 en dan pas c6 en moest d4 antwoorden met exd4. Ondertussen is bekend dat dit wit goede kansen geeft. Talitha had al snel lastige positionele druk, maar weinig aan gedaan kon worden en al snel werd een pion verloren. Mark speelde het op dat moment wel erg slordig (to say the least!) en uiteindelijk wist Talitha zelfs een theoretische remise op het bord te krijgen. En na die middag van slechte stellingen en volhouden ging het daar dan toch mis.

Ikzelf speelde tegen Herman Grooten. Herman had er duidelijk meer zin in dan ik. Mijn seizoen bestaat uit een winst, een aantal remises en twee nederlagen. Vooral die twee nederlagen die uit compleet gewonnen stellingen ontstonden blijven je toch achtervolgen met +3 ipv -1 ziet het een stuk anders uit. Het plan was dan ook om degelijk schaak te spelen en gewoon zetjes te doen en in ieder geval zeker niet weer door eigen toedoen tegen een onnodige nederlaag oplopen.
Herman wilde winnen. Iets dat mij later pas duidelijk werd. Helaas voor Herman is alleen de wil om te winnen niet genoeg.

Er kwam een moderne benoni met g3 op het bord. De theoretische paden werden gevolgd en op zet 11 verraste Herman mij met een nieuwe zet. Ik trok ongeveer een half uur uit om te bepalen wat hij nou precies van plan was met het nieuwtje en kwam tot een conclusie waar welke stukken heen moesten. Toen ik nog wat tijd gebruikte om daar concreet invulling aan te vinden vond ik een plan dat geforceerd tot een groot voordeel leidt. In plaats van dat grote voordeel keerde ik een zetvolgorde om en nam genoegen met een positioneel langdurig voordeeltje. Net op het moment dat de tijd rijp was om te stelling te openen speelde ik te snel (met het oog op de klok) een tussenzetje dat het voordeel verkwanselde. Een gelijke stelling resulteerde en ik had een duidelijke visie op hoe de partij in remise moest eindigen. Toen het moment daar was om remise te maken ging Herman een zetherhaling uit de weg en ik kreeg daarmee weer een voordeel. In plaats van op dat moment de beste zetten de vinden ging ik voor een biertje en de wetenschap dat als ik een remise wilde dit ook makkelijk haalbaar zou zijn. Herman bood op dat moment zelf een zetherhaling aan en zonder na te denken ging ik daarop in – met het idee dat de remise al eerder zou moeten zijn ontstaan.

Helaas voor mij had ik met wat nadenken geconcludeerd dat de stelling waarin we tot remise besloten eigenlijk zowat gewonnen moest zijn en op dat moment door moeten spelen. Dat geeft een dubbel gevoel, want Herman had gewoon de gelijke stelling direct remise moeten geven. Het is dus zijn schuld. Gemiste kansen. Het past in het seizoen. Volgende keer weer beter.

Groeten, uw gelegenheidscommentator

Matthieu

TDe Stukkenjagers2257-DSC Delft22196½-3½
1Mart Nabuurs2210-FM David van Kerkhof23460-1
2Tijmen Kampman2199-IM Chiel van Oosterom2367½-½
3FM Jasper Beukema2129-IM Joost Michielsen23970-1
4WGM Anne Haast2346-Sten Goes22261-0
5WGM Bianca de Jong-Muhren2277-Martine Middelveld2084½-½
6FM Mark Haast2313-Talitha Munnik19571-0
7IM Herman Grooten2389-FM Matthieu Freeke2322½-½
8IM Stefan Beukema2379-Sebastiaan Smits21781-0
9FM Nick Bijlsma2306-Lisa Hortensius21621-0
10Koen Haast2024-WIM Iona Smaranda Padurariu21471-0

Onderwerp: DSC1 wint derby tegen DD 1
Matthieu Freeke

Antwoorden: 11
Bekeken: 17654

17-12-2015 19:07 Forum: Externe competitie

"Had lang goed gestaan..."

Het werkelijke verhaal is ietsje anders gelukkig. In een theoretisch duel had ik een verbetering. Zwart leek solide, maar dankzij een finesse viel zijn stelling positioneel "uit het niets" in elkaar zonder dat hij een fout had gemaakt. Integendeel. De gehele partij verdedigde Prakken taai - de computer beaamde dat achteraf ook.

Het positionele voordeel liet zich vertalen in een +0.9 waardering. Toen bij tijdnood dames waren geruild leek het misschien dat het positionele voordeel verdampt was. Integendeel Gert had goed verdedigd, maar het eindspel was onhoudbaar. Niet direct te zien.... maar wel +2 ondertussen.

Helaas zat er een grapje in de afwikkeling die ik niet had gezien.... stelling was zeker niet verloren al kan je van +2.5 naar -0.6 wel als blunder beschouwen. Gelukkig had ik het idee later wel gezien en zag ik het winstplan duidelijk.

AL met al een zeer goed gespeelde partij (al zeg ik het zelf) met een schoonheidsfoutje waar ik nu al een week van baal.... (stom hoe zulke dingen dwars kunnen zitten)

Groeten!

Onderwerp: DSC1 wint derby tegen DD 1
Matthieu Freeke

Antwoorden: 11
Bekeken: 17654

14-12-2015 17:15 Forum: Externe competitie

Catfight!?!?!?

Snel verslagje had wel leuk geweest Glimlach hoe kan Chiel nou hebben verloren Frons bijv.

Onderwerp: DSC1 speelt opnieuw gelijk
Matthieu Freeke

Antwoorden: 7
Bekeken: 15728

11-10-2015 22:07 Forum: Externe competitie

Mijn verhaal begint bij

Jakovenko, Dmitry - Nepomniachtchi, Ian 0-1
Champions' Rapid Tournament "Yaroslav Mudriy" 2014 round 06

1. c4 f5 2. d4 Nf6 3. Nf3 g6 4. g3 Bg7 5. Bg2 O-O 6. O-O d6 7. Nc3 c6 8. Rb1 Kh8 9. b4 Be6 10. d5 cxd5 11. Nxd5 Nc6 12. Bb2 Rc8 13. a3 Bg8 14. Nxf6 Bxf6 15. Bxf6+ Rxf6 16. c5 e5 17. Nd2 e4 18. Nb3 dxc5 19. Nxc5 b6 20. Nb3 Rd6 21. Qe1 Qf6 22. f3 Bxb3 23. Rxb3 Nd4 24. Rb1 e3 25. f4 Nc2 26. Qc1 Rc3 27. Rb2 Rd2 28. Bf3 Nd4 29. Qa1 Nxf3+ 30. Rxf3 Rcc2 0-1

Klip volgde dit idee, met zetverwisseling (1.c4 speel ik niet snel) kwamen wij in dezelfde stelling en in plaats van 11.Nxd5 speelde ik eerst 11.Nd4 Bg8 12.Nxd5 Klip ging hier op dezelfde manier verder als Nepomniachtchi met 12...Nc6?!, maar dat mag nu niet meer. Na 13.Nxc6 bxc6 14.Nxf6 Bxf6 kwam het hele gemene 15.Bh6 waarna de witte toren een wit veld moet kiezen en wit een pion wint. De rest was kinderspel.

Eerlijk gezegd ziet de hele zwarte opzet er verdacht uit (natuurlijk met gezond respect voor Nepomniatchtchi!) Klip verloor daarna kansloos Glimlach

Onderwerp: Bezwaar indeling OPK groep B, ronde 6
Matthieu Freeke

Antwoorden: 20
Bekeken: 16149

15-03-2015 22:32 Forum: Toernooien & activiteiten

Precies waar ik al bang voor was, Ted..... Mensen die vooruit wil spelen wordt een mogelijkheid geboden en daarbij wordt een indeling aangepast. Vervolgens worden de mensen die met de vraag om vooruit te spelen uit de wind gehouden door een beslissing te nemen. Waarom worden de spelers zelf niet gevraagd of zij coulant willen zijn.... eerlijk is eerlijk toch?

Zonder te weten waar het over gaat vind ik het nogal makkelijk om te zeggen dat op verzoek een indeling aangepast is en dat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren. Persoonlijk zou ik ontploffen. Niet omdat het ergens over gaat, maar omdat het duidelijk onrecht is en de oplossing een middelvinger naar de "gedupeerde". Mensen die een ronde niet kunnen moeten gewoon een 0 nemen.... als je het evenement niet serieus neemt dan is winnen ook niet belangrijk? toch?

Lijkt mij ook in het clubbelang om ervoor te zorgen dat elke vorm van partijdigheid hier direct ontkracht wordt! Enkel sorry en bekijk het maar lijkt mij wat magertjes Glimlach

Onderwerp: Bezwaar indeling OPK groep B, ronde 6
Matthieu Freeke

Antwoorden: 20
Bekeken: 16149

14-03-2015 18:40 Forum: Toernooien & activiteiten

Interessant gebeuren! Moet eerlijk zeggen dat ik er wel om kan glimlachen, het gaat immers nergens over - of het is maar waar je waarde aan hecht. Persoonlijk lijkt mij sportiviteit belangrijker dan een of ander B-kampioenschap. Het is schaken heren, geen voetbal!

Leuke is dat Adriaan gelijk heeft wat betreft de regels. De indeling is niet in strijd met B1,B2 of F7 en dus rechtsgeldig. Lijkt mij dat dit dan ook moet worden aangehouden.... Hij heeft gelijk. Wat ik daarin wel mis is de vraag of dit met opzet is gebeurd. Als dat zo is, lijkt mij een discussie of deze persoon dan nog wel "belangrijke" evenementen moet indelen op zijn plek. Eerlijk is eerlijk.

Zou mooi zijn als de indeling teruggedraaid zou worden. Vanzelfsprekend is dat alleen mogelijk als alle spelers daarmee akkoord gaan. Het zou mooi zijn als iedereen zich als gentlemen zou gedragen. Ik vrees alleen het ergste... Dat is misschien nog wel erger dan een foute indeling.

Onderwerp: DSC 1 blijft na winst mede aan kop!
Matthieu Freeke

Antwoorden: 3
Bekeken: 11361

08-03-2015 11:51 Forum: Externe competitie

Onderwerp: DSC laat in finalewedstrijden KNSB beker gouden kans liggen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 3
Bekeken: 15291

Partijtje 31-05-2014 15:34 Forum: Externe competitie

Op verzoek mijn partij:In PGN... weet nog steeds niet hoe het e.e.a werkt.

Onderwerp: DSC'ers in het zomercircuit (2013)
Matthieu Freeke

Antwoorden: 15
Bekeken: 11174

09-08-2013 12:03 Forum: Toernooien & activiteiten

Had het zelfs nog moeten winnen... Toreneindspel was gewonnen, maar dat zie je natuurlijk niet in tijdnood Glimlach toch fijn dat ik een goede stelling een keer goed speel ; tegen Ernst stond ik mss een tikkeltje beter maar kwam ik ernstig tekort in tijd-management.

Leuk dat ik gevolgd word Glimlach

Onderwerp: DSC'ers in het zomercircuit (2013)
Matthieu Freeke

Antwoorden: 15
Bekeken: 11174

26-07-2013 07:52 Forum: Toernooien & activiteiten

Quote

Originally posted by Henrik
En de komende 5 dagen spelen Matthieu, Richard en Henrik in Gent! Glimlach


Gentse feesten waren weer zeer de moeite waard. Opmerkelijk was mijn eigen gedeeld 3e (12e) plaats met 7 uit 9. Niet vanwege de uitzonderlijke prestatie, maar omdat 4 remises 5 winstpartijen met weinig slaap en hoog alcoholgebruik vooraf nooit was verwacht Glimlach

De Belgische Thibaut Maenhout deed daar nog een schep bovenop:

(141) Huhndorf,A (2277) - Maenhout,T (2402) [A04]
36ste Taminco Open Internationaal Schaak KGSRL (9.7), 24.07.2013


1.Pf3 c5 2.c4 Pc6 3.Pc3 Pd4 4.Pg1 e5 5.e3 Pc6 6.Pge2 Pf6 7.d4 cxd4 8.exd4 exd4 9.Pxd4 Lb4 10.Le2 Da5 11.0-0 0-0 12.Pb3 De5 13.Pd5 Pxd5 14.cxd5 Pe7 15.Lf3 Pf5 16.a3 Ld6 17.g3 Df6 18.Pd2 Le5 19.Te1 d6 20.Pe4 Dd8 21.Tb1 Ld7 22.Ld2 Db6 23.Lc3 Tfe8 24.Lg2 Te7 25.Lxe5 dxe5 26.d6 Te6 27.Lh3 Pd4 28.Lxe6 Lxe6 29.Tc1 Lf5 30.b4 Td8 31.Tc5 f6 32.Dd3 Dxd6 33.Tec1 De6 34.f3 b6 35.Tc7 Da2 36.T1c2 Dd5 37.Td2 Lxe4 38.fxe4 Pf3+ 39.Dxf3 Dxd2 40.Txa7 Dc2 0-1

Opmerkelijke partij? Niet echt, maar 10:00 kwam hij de stad uit en 11:00 speelde hij de bovenstaande partij klaar. Onverwoestbaar die jonge Belgen!


Een toernooi dat de moeite waard is.

Onderwerp: Zomervarianten avond 1: 8 Juli
Matthieu Freeke

Antwoorden: 0
Bekeken: 2807

Zomervarianten avond 1: 8 Juli 09-07-2013 09:09 Forum: Toernooien & activiteiten

Voor het gemak (van een ieder die nog eens rustig naar wat stellingen wil kijken) heb ik een klein overzicht gemaakt van mogelijke varianten die gisteravond zijn "besproken"

Bb4-variant
1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 en nu:

- 4.a3 (of 5.e3 Nf6 4.a3) Bxc3 5.bxc3 c5 (Nf6)
- 4.a3 Bxc3 5.bxc3 c6!?, Ne7!?

- 4.e3 Nf6 5.Nf3 0-0 6.Bd3 b6
- 4.e3 Nf6 5.Nf3 0-0 6.Bd3 c5 (hoofdvariant Rubinstein Nimzo)

- 4.cxd5 exd5 5.Bf4 c6 6.e3 Ne7


1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Nf3 Nf6 en nu:

- 5.Qa4+ Nc6 6.Ne5 Bd7
6.Bg5 h6 7.Bxf6 Qxf6
- 5.Qb3 Nc6 6.Bg5 h6
- 5.Qc2

- 5.Bg5 h6 6.Bh4 dxc4 7.e3 b5
6.Bxf6 Qxf6 7.Qb3,Rc1,e3

- 5.cxd5 exd5 6.Bg5 h6 7.Bh4 g5 8.Bg3 Ne4 9.Nd2!

-7.Bh4 c5 8.dxc5 Nbd7 9.Rc1 Qa5
10.Qd4!? 0-0 11.a3 Bxc5 12.Qd2 Bb6 13.e3 Ne4
10.a3 Bxc3 11.Rxc3 Ne4 12.b4 Nxc3 13.Qb3 Qa4 14.Qxc3 0-0 15.e3 a5 16.b5 Nxc5!!


-8.e3 c4 9.Nd2 g5 10.Bg3 Bf5 en nu:
11.h4 Rg8!
11.Be2 0-0
11.Be5 Bxc3 12.bxc3 Nbd7 (Topalov-Leko)

Resumerend:
- Voordeel van Bb4 is dat het flexibel is. De Nimzo liefhebber krijgt zijn zin ook tegen 1.c4 en 1.Nf3
- Kennis van de Ragozin is een vereiste
- Samisch variant is niet de enige optie voor zwart. Afwijkingen zijn een vroeg c6 (Yangyi/Hou) Ne7 (Sanakidze) en c5+Qc7 (Sokolov)

Matthieu Freeke - Gert Legemaat

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Nf3 Nf6 5.cxd5 exd5 6.Bg5 Nbd7 7.e3 g5 8.Bg3 Ne4 9.Nd2 Nxg3 10.hxg3 c6 11.Qb3 Bxc3 12.bxc3 Nf6 13.Bd3 Qe7 14.Rb1 b5 15.a4 a6 16.Ra1 Rb8 17.axb5 cxb5 18.Nf3 Ne4 19.Qxd5 Bb7 20.Qb3 Nxg3 21.fxg3 Qxe3 22.Be2 0-0 23.Qc2 g4 24.Qd2 Rfe8 25.Qxe3 Rxe3 26.Kd2 gxf3 27.Kxe3 Re8+ 28.Kf4 fxe2 29.Rae1 Bxg2 30.Rxh6 Kg7 31.Rh2 Bf3 32.Rf2 Re3 33.Kf4 1-0

Gert Legemaat - Matthieu Freeke

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.a3 Bxc3 5.bxc3 Nf6 6.Bg5 c5 7.Bxf6 Qxf6 8.e3 0-0 9.Nf3 Nc6 10.cxd5 exd5 11.Be2 Bf5 12.0-0 c4 13.Nd2 Re8 14.Bf3 Rad8 15.Re1 b5 16.e4 dxe4 17.Bxe4 Qg6 18.Qf3 Bxe4 19.Nxe4 Na5 20.Re3 Nb3 21.Rae1 Re6 22.d5 Re5 23.Nc5 Rxe3 24.Qxe3 h6 25.Nd7 Qd6 26.Qe8+ Rxe8 27.Rxe8 Kh7 28.Nf8+ 1/2-1/2 Eeuwig schaak

Onderwerp: Interne competitie (V11): Matthieu Freeke, Henrik Tamerus en Herman Zonderland kampioen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 25
Bekeken: 35652

27-06-2013 13:07 Forum: Seizoen 2012-2013

Ik dacht juist dat promotie/degradatie hetzelfde moet blijven, maar dat voor de eindklassering oneerlijke invloeden worden uitgeoefend op de eindstand.

Het idee van Zonderland is dan ook die resultaten niet mee te laten tellen. Wat ik heb begrepen van Arno is dat het mooie van het keizersysteem juist is dat diegene die de topduels wint vaak met de meeste punten eindigt. De duikbootpartijen zijn dus per definitie van weinig belang voor een kampioenschap.

Voorts is mijn idee dat mensen minder gaan spelen voor lijfsbehoud weerlegd. Corniel heeft geconcludeerd dat het aantal mensen dat stopt met spelen voor lijfsbehoud in de klasse nihil is.

Ergo there is no problem.

Onderwerp: Interne competitie (V11): Matthieu Freeke, Henrik Tamerus en Herman Zonderland kampioen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 25
Bekeken: 35652

26-06-2013 18:38 Forum: Seizoen 2012-2013

Precies! vervelende 1500/1600 spelers zijn een waste of time. Het zien van is al misselijk makend. Al die onkunde.... waardeloos!....

Just kidding Glimlach

Persoonlijk zou dat voor mij geen enkel probleem zijn; het gaat uiteindelijk toch om het potje, wat ideetjes uitwisselen vervolgens een biertje, beetje lachen en avond klaar. Zolang er maar wel voor een klassering wordt gespeeld en de competitie eerlijk en uitdagend is.

Persoonlijk denk ik niet dat Jan-Pieter zoveel tegen lekker veel potjes winnen zou hebben Glimlach Bovendien valt van elke pot wel wat te leren.

Last but not least; ik zou als club per definitie voorzichtig zijn met "beperkende" maatregelen. Ik heb zelf in ieder geval al snel de neiging te denken "dan toch niet - doe niet zo moeilijk".

Onderwerp: Interne competitie (V11): Matthieu Freeke, Henrik Tamerus en Herman Zonderland kampioen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 25
Bekeken: 35652

26-06-2013 07:48 Forum: Seizoen 2012-2013

@ Corniel: Ik denk ook niet dat het een probleem is; 5 partijen lijkt mij een mooie grens. Ik denk ook dat het keizersysteem voorziet in uiteenlopende behoefte van verschillende spelers die nou eenmaal niet elke maandag kunnen spelen.

Onderwerp: Interne competitie (V11): Matthieu Freeke, Henrik Tamerus en Herman Zonderland kampioen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 25
Bekeken: 35652

25-06-2013 23:36 Forum: Seizoen 2012-2013

Ik denk dat het zinvol is ieders belangen in deze af te wegen.

De club heeft er belang bij dat de competitie aantrekkelijk is voor de leden (en toekomstige leden). Dat zorgt voor een stabiel ledenbestand en continuïteit.

De leden hebben uiteenlopende redenen om te schaken. Sommige zijn op zoek naar (relatief) succes. Anderen zoeken de gezelligheid en weer anderen zijn helemaal niet met schaken bezig; meer met de randgebeurtenissen. Het zijn er teveel om op te noemen.

Mij lijkt het voor de organisatie zinvol te kijken naar welke leden het wil hebben en hoe ze het aanbod in competitie aan laat sluiten bij de markt.

Ik begrijp dat met 3 groepen spelen inspeelt op de behoefte van een aantal spelers om successen te boeken en dat het keizersysteem er voor zorgt dat de mensen die minder spelen ook een leuke partij kunnen spelen.

Het probleem bestaat dat de mensen die graag een een bepaalde groep spelen dat belang veilig kunnen stellen door niet te spelen. Dat is niet in het belang van de club. Hoe los je dat probleem op? Dát lijkt mij de vraag die hier gesteld wordt.

Onderwerp: Interne competitie (V5): C-groep weer ouderwets strijdlustig
Matthieu Freeke

Antwoorden: 5
Bekeken: 15187

25-04-2013 19:51 Forum: Seizoen 2012-2013

@ Richard: mijn partij was inderdaad een prettige ervaring; dat had vooral te maken met de stelling na ...c5. Die stelling is bekend uit het Catalaans (1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nf3 Nf6 4.g3 dxc4 5.Qa4+ c6 6.Qxc4 b5 7.Qc2 Bb7 8.0-0 c5) en staat te boek als ongeveer gelijk. Jan-Willem speelde de partij solide verder zonder een grote fout te maken, alleen werd de stelling wel steeds iets minder.... De conclusie moet dan ook zijn dat het aan de opening lag terwijl ik wel trots ben op de afwerking: een partij waar de computer niks op aan te merken heeft Glimlach

Maandag Rapid... een mooie kans om weer eens partijen te verliezen # Flohil #van de Lisdonk Glimlach

Onderwerp: DSC1 ronde voor het einde kampioen
Matthieu Freeke

Antwoorden: 15
Bekeken: 24195

08-04-2013 15:07 Forum: Seizoen 2012-2013

Ik las zelfs dat mijn tegenstander dacht ergens een gelijk spel te hebben bereikt. Partij eens bekeken met de computer; stelling was overal technisch gewonnen. Ik was overigens zeer tevreden met de omgekeerde oppositie... prachtig.

Hulde @ JP en Martine, jullie hebben het goed neergezet en dat smaakt vast naar meer Glimlach

Onderwerp: Interne competitie (V3): Wederom strijdlustige ronde
Matthieu Freeke

Antwoorden: 7
Bekeken: 16944

27-03-2013 21:12 Forum: Seizoen 2012-2013

Leuk die discussie over het Morra-gambiet... Heeft iemand het e-mailadres van Corniel?

Onderwerp: Fraaie overwinning voor DSC 1
Matthieu Freeke

Antwoorden: 6
Bekeken: 15629

11-03-2013 22:57 Forum: Seizoen 2012-2013

Leuk verslag, fijn die twijfel, maar het was toch meer solider dan dat. De partij:De tegenstander probeerde taai tegenspel te creeeren en het was ook zeer moeilijk te berekenen. Een blitzpartij had hij dan ook vast beter gedaan. Helaas voor hem kreeg ik 2 uur voor de partij. Een fijne catalaanse ervaring Glimlach

Overzicht van 1 tot 20 van 23 resultaten Pages (2): [1] 2 next »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller