Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 12 van 12 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: Schaakvierkampavond
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 501

Schaakvierkampavond 02-10-2021 14:17 Forum: Algemeen [DSC]


    

Onderwerp: DSC-H7 speelt op de valreep gelijk tegen SHTV 3
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 3905

DSC-H7 speelt op de valreep gelijk tegen SHTV 3 17-11-2019 09:46 Forum: Externe competitie

Afgelopen maandag speelde DSC7 een thuiswedstrijd tegen SHTV 3. Beide teams hadden hun eerste wedstrijd gewonnen en de gemiddelde rating verschilde slechts 4 punten in het voordeel van de club uit Den Haag. Dat beloofde een spannende avond te worden en dat werd het ook.

Eric was ruimschoots als eerste klaar. Hij kwam op bord 6 met wit niet goed uit de opening, een geweigerd damegambiet. Hij had geen goed verweer tegen zwarts paard dat snel op e4 terecht kwam en gedekt werd door een pion op f5. Wit zocht naar gaten in zwarts verdediging, maar dat verzwakte meer z'n eigen stelling dan dat het zwart verontrustte. In een mindere positie kreeg wit een dame en toren achter elkaar naar zwarts koningsvleugel gericht. Z'n tegenstander was hier niet gerust op en bood remise aan. Dat werd door Eric gretig geaccepteerd.
½- ½

Adrian: Ik speelde met zwarte stukken en verloor: de opening resulteerde in een Grünfeld zonder uitwisseling van de paarden en wit met een solide centrum met pionnen op e3, d4 en c4. Zwart besloot om c5 te spelen, wat al snel leidde tot een interessante en relatief scherpe positie op het bord. Vanaf dat moment volgden nog enkele zetten voordat zwart een loper blunderde. Qua positie was het ook gunstig voor wit. Hoewel zwart ervoor koos te blijven vechten, speelde wit solide, zonder zwart enige kansen te geven om de partij te 'redden', en won hij.
½-1½

Op bord acht speelde Christophe met wit. In de opening werd wat geruild en daarbij werd mijn koning naar voor gedwongen. Daarna ontwikkelde zwart een sterke dreiging met paard, loper en toren wat mij een stuk kostte. Toen het kalf voor mij al verdronken was blunderde zwart nog een toren, maar ik kon promotie niet meer verhinderen: winst voor zwart.
½-2½

Op bord 1 speelde Nils met zwart tegen een Ruy Lopez (Spaans) tegen een tegenstander die zeer veel ervaring had in deze opening. Na de partij goed te zijn gestart maakte hij een kleine fout, waardoor wit positioneel heel goed stond. Na uit deze achterstand ook nog een kwaliteit te verliezen, werd het een stugge rest van de partij voor zwart, waarin wit nog wel een fout maakte maar zwart hier niet goed genoeg gebruik van kon maken. Uiteindelijk verloor zwart het koning + pionnen eindspel, 1-0
½-3½

Sumit speelde op bord 2 met witte stukken. Zijn tegenstander ging voor Siciliaanse opening zonder de drakenvariant. Met een loper minder won Sumit de partij doordat hij aan de koninginzijde met een flankpion op kon rukken. Resultaat (1-0)
1½-3½

Maarten speelde op bord drie met zwart. De opening ging niet zo lekker en kwam een pion achter te staan. In het middenspel werd er geruild waardoor er een eindspel kwam met twee paarden en een paar pionnen voor Maarten tegenover een toren en twee pionnen extra voor de tegenstander. De stelling kwam klem te zitten waardoor het remise is geworden.
2-4

Op bord 4 speelde Stijn met wit een Siliciaans opening. Na veel afruilen ging Stijn net iets slechter het eindspel in, zwart had namelijk een vrij pion, maar zwart vergat de loper lijn in te nemen. Dit kwam hem duur te staan. Hierdoor kon Stijn zijn eigen pionnen structuur verdedigen en de pion tegenhouden waardoor Stijn eerder promoveerde en won.
3-4

Alle druk kwam op Hans - als laatste nog volop bezig - te liggen. Hij speelde op bord 7, tegen een jongeman, die, na later bleek, 90 ratingpunten meer had als hij.
De opening verliep rustig waarin beide spelers hun stukken ontwikkelden.
In het middenspel maakte Hans toch een paar foutjes met als gevolg een achterstand van 2 pionnen; zijn tegenstander had daarbij ook een sterk paard op d4 weten te krijgen.
Step by step evenwel kon Hans, mede doordat zijn tegenstander te weinig initiatief ontplooide, de druk opvoeren.
In de slotfase van de partij kwam de tegenstander in tijdnood en kon Hans uiteindelijk succesvol afronden en daarmee de 4-4 eindstand over de streep trekken.

Een heet avondje, maar met een mooi resultaat. Met 3 punten uit 2 wedstrijden draait het zevende mooi bovenin mee.

N.E. Hullegien 1592 - A.M. Wagner 1653 0-1
S. Ganguly 1556 - J.M. van der Vegt 1639 1-0
M. Kwaaitaal 1553 - J.J. Luijendijk 1533 ½-½
S. Berghout 1547 - E.F.S. Alvares 1530 1-0
A. Sanz Mora - E.F. Coers 1517 0-1
E.L. Wagter 1414 - D.J. Lindhout 1500 ½-½
H. Hendriks 1316 - T. Alvares 1408 1-0
C. Smet - T.X.Y. Li-Behn 1219 0-1

Onderwerp: DSC-H7 boekt een mooie overwinning op Promotie 4
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 3772

DSC-H7 boekt een mooie overwinning op Promotie 4 23-10-2019 17:08 Forum: Externe competitie

Het zevende is het seizoen, ruim een week geleden, goed begonnen met een 6½- 1½ overwinnen bij en op Promotie 4. Met vijf nieuwe namen ten opzichte van vorig seizoen namen we het op tegen de vorig seizoen gedegradeerde Zoetermeerders. Dat kon wel eens een zware kluif worden, maar het pakte anders uit:

Christophe Smet:
Met zwart op bord 8 ging de partij aanvankelijk gelijk op. Een pion achterstand kon ik goedmaken, waarna een oprukkende pionnenlinie en stukkenruil de tegenstander in een hoek dwong. Daaruit ontsnapte hij niet: een toren op de achterlijn met dekking door paard en pionnen zorgde voor mat.

Hans Hendriks:
Hans kwam op bord 7 goed uit de opening. Met een aantal aaneengesloten pionnen beheerste hij het centrum.
Gaandeweg de partij, nadat beide spelers kort hadden gerocheerd, vond een afruil van stukken plaats, waarbij Hans uiteindelijk een pion verspeelde.
Dit nadeel en een verkeerde afruil/voortzetting in het eindspel zorgde ervoor, dat hij -na een leuke partij- uiteindelijk toch het onderspit moest delven.
Aan het eind van de avond bleek dit de enige verliespartij van het team te zijn; derhalve een mooie start van de externe competitie voor team 7!

Eric Wagter:
Eric koos op bord 6 met zwart voor de Caro Kann. Vanuit een vrij gesloten positie besloot z'n tegenstander een aanval op te zetten met loper en dame op een diagonaal naar de koningsvleugel. Z'n verdediging was echter niet helemaal op orde waardoor dat plan niet doorging. Zwart kon oprukken en de verdediging ontmantelen: een combinatie van afruilen van enkele lopers en paarden leverde een schaakje op met aanval op een ongedekte toren. Toen wit dat zag werden de handen geschut en was de 0-1 een feit.

Adrian Sanz Mora:
Van de partij van Adrian op bord 5 heeft de rapporteur slechts enkele momentopnames gezien. De middenspelpositie zag er onevenwichtig, maar zonder duidelijk voordeel voor een van de spelers uit. Adrians tegenstander zag op een gegeven moment geen mogelijkheden meer om tot winst te komen en bood remise aan. De rapporteur dacht ook aan een remise, maar Andrian dacht daar anders over. Hij weigerde het aanbod en sloeg onverbiddelijk toe met winst als resultaat.

Stijn Berghout:
Op bord 4 kwam Stijn, na een standaard dames gambiet en een paar fouten, in een beknelde positie te staan. Gelukkig kon de tegenstander er geen gebruik van maken. Na een paar defensieve zetten van Stijn’s tegenstander kreeg Stijn de controle over de game. Daarna blunderde zijn tegenstander een volledig paard waardoor Stijn het alleen nog maar uit hoefde te spelen en won.

Maarten Kwaaitaal:
Maarten speelde op bord 3 met wit. Hij begon met f4. Zijn tegenstander kwam iets sterker uit de opening, maar maakte een fout waardoor hij met een de g pion op f6 moest slaan en een dubbelpion kreeg. De zwarte koning op g8 stond daarna onbeschermd. Maarten zette daarna een koningsaanval op waarna de tegenstander moest opgeven.

Sumit Ganguly:
Sumit speelde op bord 2 met de zwarte stukken. Z’n tegenstander koos, gedurende de eerste 15 zetten, voor de standaard Ruy Lopez. Sumit nam een wat instabiele positie in met als doel het geven van druk op de tegenstander, waardoor hij niet rokeerde tot 25e zet. In de match verschenen loper en torenoffers, veel aanvallen, uitstekende tactische en verdedigende zetten waarbij er aan beide kanten matdreigingen waren. Een zeer enerverende partij. Op een gegeven moment bood de tegenstander remise aan dat Sumit – achteraf gezien – had moeten weigeren. Maar hij accepteerde het aanbod waardoor de remise een feit was.

Nils Hullegien:
Nils speelde met wit op bord 1 tegen de Caro Kann. In een partij die aanvankelijk gelijk op ging, kreeg zijn tegenstander steeds meer grip op de positie, waardoor wit steeds meer in de verdrukking kwam. Echter gaf zwart daarna door een fout zijn loper op, waardoor wit ineens winnend stond. Na een paar zetten later nog een kwaliteit te winnen stond wit een toren voor, waarna de partij winnend werd afgesloten met een geforceerde mat in 3. 1-0


G.M.B. Toxopeus 1580 - N.E. Hullegien 1592 0-1
N. Vukadin - S. Ganguly 1556 ½-½
F.L. van den Berg - M. Kwaaitaal 1553 0-1
P. Hijma 1465 - S. Berghout 1547 0-1
M. van Staden sr. 1470 - A. Sanz Mora 0-1
R. de Vries 1392 - E.L. Wagter 1414 0-1
C. Schoon 1406 - H. Hendriks 1316 1-0
J. de Roo 1343 - C. Smet 0-1

Eric Wagter

Onderwerp: Prijzenuitreiking OPK 2019
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 5440

Prijzenuitreiking OPK 2019 03-05-2019 20:46 Forum: Algemeen [DSC]

In de gezellige ambiance van het traditionele afsluitende snelschaaktoernooi, werden al weer meer dan een week geleden door toernooidirecteur René Poots de prijzen uitgereikt van het OPK 2019. Wim Kortis won soeverein de eerste prijs in de A-groep en mag “het Bronzen Paard”, de bijzondere wisselprijs voor de kampioen van Delft, een jaar op zijn schoorsteenmantel zetten. Ed Eveleens won met overmacht de B-groep.


 

Wim Kortis won de eerste prijs, “het Bronzen Paard” 

Ed Eveleens (Re), de winnaar van de B-groep, met toenooidirecteur René Poots

Onderwerp: DSC H7 wint de laatste competitiewedstrijd tegen Voorburg 1
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 4671

DSC H7 wint de laatste competitiewedstrijd tegen Voorburg 1 12-04-2019 11:00 Forum: Externe competitie

Dinsdag 9 april speelde DSC7 uit in Voorburg tegen het eerste team van de gelijknamige schaakvereniging. De twee op papier gelijkwaardige teams (Voorburg 1406, DSC1409) speelden niet meer om een promotie- of degradatieplaats. Het hoogst haalbare voor ons was een tweede plaats. Dan moest er met minimaal 6-2 gewonnen worden. Het winnen lukte, maar lukte ook deze eindstand? Het verloop:

Zimo speelde op bord 2 met zwart. Op zet 6 maakte hij een vervelende fout waardoor wit op f7 kon slaan en de koningsstelling open lag. Wit greep echter niet direct de kans om de aanval voort te zetten maar bleef redelijk passief spelen waardoor de partij doorging met een (onverzilverde) voorsprong voor wit. Na een zet of 25 was de verbazing compleet: wit bood remise aan, wat niet echt had gehoeven gezien de stelling. Zimo accepteerde uiteraard.
½ - ½

Op bord 1 kwam, met Aram met wit, de gesloten (voorbereid door wit!) Siciliaan. Zwart was laks in het aanhouden van de belangrijkste principes in de opening; het centrum en de ontwikkelingsvoorsprong was voor wit; de zwarte positie was benauwd. Zwart probeerde tegendruk te leveren, maar dit bood uiteindelijk geen soelaas. Zwart gaf op na een tactische verrekening die in de positie zat.
1½ - ½

Van de partij van Niels op bord 3 is het verloop niet bekend, behalve dat ondergetekende +/- drie keer “sorry” hoorde uit de mond van Niels’ tegenstander. Het vermoeden van een “minder nauwkeurige zet” bleek waar..
1½ - 1½

Nils speelde op bord 6 met zwart tegen het Italiaans met 3 ... Nf6 en 4. Ng5, waarna de partij zeer scherp wordt. Hierin maakte hij een fout waardoor wit had kunnen winnen. Echter werd dit door beide over het hoofd gezien op dat moment en bleef wit een hoop druk houden op de zwarte koning die niet meer kon rokeren. Na een simplificatie ontstond er een redelijk gelijk eindspel, waarin wit mistte dat z'n toren aangevallen stond en deze kwijt was. Na een paar zetten later opnieuw een toren te verliezen gaf wit op.
2½ - 1½

Hans speelde op bord 8 een degelijke partij.
Hij kwam uit de opening met een pion voorsprong en zijn tegenstander kon niet meer rokeren en diens koningsstelling lag open.
In het middenspel bouwde hij de stelling degelijk uit waardoor er step by step kansen op een goed eindspel ontstonden.
Na een schaak met een vork verloor de tegenstander zijn laatste loper en enkele zetten daarna gaf hij op.
3½ - 1½

Eric kwam op bord 5 met wit goed uit de opening, een geweigerd damegambiet. Het vervolg zag er ook veelbelovend uit: zwart had z'n toren, loper en dame in de A8 hoek vaststaan, eigenlijk alleen beziggehouden door een wit paard. In plaats van op de koningszijde een aanval te plaatsen liet Eric zich verleiden een zwarte flankpion te nemen. Daardoor kwam zwart uit de problemen en wist z'n actievere positie goed uit te spelen en te bekronen met een overwinning.
3½ - 2½

Henk kwam met zwart tegen een gesloten opstelling met pionnen op d4 c3 en e3 snel goed te staan; wit gunde zichzelf weinig ruimte en was al snel het initiatief kwijt. Een vreselijke blunder van Henk, die twee stukken had moeten kosten, veranderde alles. Wit verzuimde echter om het tweede stuk ook te slaan, en zo bleef het spannend. Na nog enkele minder goede zetten van wit kon Henk ineens gemakkelijk een stuk winnen of mat in 6 geven. Hij koos toch maar voor het laatste.
4½ - 2½

Ruben speelde met wit op bord 7 een partij waar hij in de opening veel ruimte had. Hij kon veel druk uitoefenen op zijn tegenstander, maar dit leidde helaas niet tot materiaalwinst. In een paar zetten werden de dames, een set paarden, en een loper (zwart) en paard (wit) afgeruild. Door beide torens daarna snel te activeren wist Ruben opnieuw een aanval op te zetten, waarbij er aan beide kanten wat pionnen werden geslagen, maar het mocht niet baten. Doordat alle pionnen aan één kant stonden was het voor zwart mogelijk om de stelling te verdedigen, en in het eindspel van loper tegen paard werd het remise aanbod geaccepteerd.
5 – 3

Die score was net niet genoeg voor de tweede plaats. Maar het 7e kan terugkijken op een mooi en zeer geslaagd seizoen: een derde plaats met 5 van de 7 rondes gewonnen.

Eric

Onderwerp: DSC-H6 wint uit bij Haeghe Ooievaar 2
Eric Wagter

Antwoorden: 3
Bekeken: 6055

DSC 6 wint uit bij Haeghe Ooievaar 2 22-03-2019 13:31 Forum: Externe competitie

Enigszins gelaten togen we naar Haeghe Ooievaar in Den Haag. Met een sterk verminkt team moesten we aan de slag om het seizoen de glans te laten behouden die het tot nu toe heeft. Een keurige vierde plek ligt in het verschiet, maar dan moeten we niet verzaken tegen Haeghe Ooievaar, een concurrent voor ons in het midden.

Jan moest afzeggen vanwege een chirurgische ingreep, Tjerk had verplichtingen met zijn school in Parijs en Arzhang moest zo nodig voor de tweede keer dit jaar nieuwjaar vieren. Dus de eerste twee bordspelers en die van bord zes misten we. Kortom, met drie invallers, Michael Stoops, Eric Wagter en Bert van der Willik gingen we op pad.

Aangezien René Poots al snel zegevierde, had hij de tijd om verslag te doen. Dat deed hij live via WhatsApp om Jan, Tjerk en Arzhang getuige te laten zijn van de op handen zijnde stunt.


 


 


 


 


 


 


 


Uiteraard werd de partij van Herman nog tot in de late uurtjes geanalyseerd. Klik op
deze link voor een fragment.

Onderwerp: DSC-H7 wint thriller tegen Pomar 2
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 3479

DSC-H7 wint thriller tegen Pomar 2 13-03-2019 08:49 Forum: Externe competitie

Afgelopen maandag speelde DSC7 tegen het sterke Pomar 2. Het werd een achtervolgingsrit waarbij de tegenstander uiteindelijk in de laatste partij werd verslagen.

De avond begon goed: invaller Jan van der Kolk speelde op bord 8 een zeer goede partij. Vanuit een driepaardenopening snoepte Jan gestaag steeds een pionnetje, waarbij zijn stelling ook mooi in evenwicht bleef. Na een overwicht van drie pionnen, waarvan twee vrijpionnen in het centrum, kon zijn tegenstander niets anders doen dan Jan feliciteren. 1-0.

Ruben begon op bord 5 met zwart zijn partij aardig goed, het liep gelijk op. Na een Italiaanse opening en de afruil van drie stukken ontstond er wat spanning in de stelling. Na een aantal zetten zorgvuldig manoeuvreren zag hij een zet over het hoofd waarna hij 2 pionnen verloor. Er werd druk gezet om deze achterstand in te halen, maar door een tweede fout kon verdere ruil afgedwongen worden en niet veel later was de partij verloren. 1-1.

Invaller Sachin speelde op bord 6 met wit zijn eerste partij in de externe competitie voor DSC. Dat deed hij zeker niet onverdienstelijk. In een aanvankelijk gelijk opgaande Spaanse partij ontstond er een stelling waarin Sachin een paard voor twee pionnen moest toestaan. Zijn tegenstander leek lang te kunnen profiteren van dit voordeel, maar Sachin verdedigde met verve. In het eindspel, met op de a en b lijn zwart twee pionnen tegen wit één pion, kon wit, ondanks wat tijdnood, de stelling op remise houden. 1½-1½.

Op bord 6 speelde Eric met zwart een Franse partij. Zwart wist hier aanvankelijk wel raad mee en ontwikkelde veel druk. Door een misrekening van wit kon Eric zich met één zet uit de problemen spelen en het initiatief overnemen. Een remise zat er minimaal in, maar ook Eric beging een fout. Een penning werd over het hoofd gezien en wit speelde, met een paard extra, de partij koeltjes uit. 1½-2½

Vrijwel tegelijkertijd eindigde de partij van Henk. Hij kwam met zwart aan bord 3 moeizaam uit de opening, maar wist in het middenspel het initiatief en een pion te veroveren. Even later verrekende hij zich en verloor een stuk, en de partij. 1½-3½

Nog drie borden waren aan de gang en was de race dus nog niet gelopen.

Nils speelde op bord 4 het Italiaans, waarbij na gxf3 in de openingsfase een open g-lijn gaf. In eerste instantie moest hij verdedigen tegen de aanstormende zwarte stukken, maar wist uiteindelijk onder de druk uit te spelen en de partij om te zetten in winst voor wit 2½-3½.

Met Aram met zwart op bord 1 werd geopend met een Torre. Licht voordeel voor wit werd door Aram gepareerd en langzaam nam zwart het initiatief over. Zonder direct gevaar gaf wit, zonder compensatie, ineens een toren weg. Uiteraard wist Aram daar wel raad mee en gaf dit voordeel niet meer uit handen. 3½-3½.

De laatste partij moest de beslissing brengen. Zimo speelde op bord 2 de Reti-opening waar zijn tegenstander geen sterk antwoord op had. Een klein voordeel op de damevleugel volgde waarna de tegenstander een verlies van een kwaliteit over het hoofd zag. Even werd het nog spannend toen de tegenstander een venijnige aanval op de koning had waarbij de kwaliteit weer werd teruggewonnen. Het eindspel met 1 pion extra en een actievere koning was echter voor wit. 4½-3½.

Een mooie overwinning met een aantal uitstekende partijen. En niet in de laatste plaats door twee goede invallers die met 1½ punt een groot aandeel hadden, veel dank daarvoor!

Onderwerp: DSC-H7 delft het onderspit tegen Botwinnik 3
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 3634

DSC 7 delft het onderspit tegen Botwinnik 3 17-02-2019 21:58 Forum: Externe competitie

DSC7 speelde donderdag 14 februari uit tegen Botwinnik 3 in Zoetermeer. De vorige wedstrijd, precies een maand eerder thuis tegen Botwinnik 5 werd nog gewonnen met 4½-3½, maar Botwinnik 3 bleek dit keer te sterk. Het werd 5-3.

De partij aan het eerste bord werd het eerst beslist. Henk kwam met wit met een vierpionnenaanval in een Konings Indische partij niet goed in zijn spel. Hij overschatte zijn kansen van een open g-lijn en onderschatte de kansen van zwart. Zo liet hij zich snel door zijn geroutineerde tegenstander recht door zijn kwetsbare centrum overrompelen.

Zimo speelde op bord 2 met zwart tegen een Sokolsky-opening (1. b4) en had moeite met reageren op deze bizarre (zij het suboptimale) opening. Na enige tijd waren de a- en b-lijnen compleet open en waren de a-torens afgeruild, wat een positie opleverde met belangrijke rollen voor de c- en d-pionnen alsmede de dames en resterende torens. Met een venijnige matdreiging wist zwart de angel uit het witte spel te halen. Wit bood remise aan en zwart was maar al te blij verlost te zijn uit deze onprettige stelling.

Invaller Jan van der Kolk startte aan bord 4 met zwart zijn partij solide, eigenlijk was er niets aan de hand. Totdat er consternatie ontstond: Jan zag een schaak door zijn tegenstander over het hoofd en deed een onreglementaire zet. Kan gebeuren, maar het corrigeren verliep niet zoals het hoorde. Diverse spelers kwamen erbij, maar toen de arbiter bij het bord arriveerde had Jans tegenstander al remise aangeboden, dat door Jan was geaccepteerd.

Nils speelde op bord 5 het Italiaans met wit, waarbij wit het overgrote deel van de partij speelde voor twee resultaten. De kansen om door te drukken wist hij echter niet te benutten en zwart verdedigde goed, waarna tot remise werd besloten.

Invaller Bert van der Willik speelde aan bord 7 met wit een goede partij tegen een 400 elo punten sterkere tegenstander. Er waren in een gelijk opgaande partij kansen, maar zwart wist van een onnauwkeurigheid te profiteren en de partij netjes naar winst af te wikkelen.

Met agressieve hand speelde Niels op bord 3 met wit zijn dame al vroeg in het centrum. Daarmee wist hij druk te zetten en een ingewikkelde stelling tot stand te brengen. Door een offer te brengen en goede verdediging van zijn tegenstander kwam Niels een stuk achter te staan, waarna hij in een pionnenrace uiteindelijk verloor.

Hans speelde aan bord 8 met zwart een spannende partij, waarin het lang gelijk opging. Na het middenspel leek hij positioneel sterker te staan. Het lukte hem evenwel niet om dit in winst om te zetten. Zijn partij werd uiteindelijk remise na onverzettelijk verdedigen van wit.

Eric speelde in de langste partij van de wedstrijd met zwart tegen een tegenstander die direct met zijn lopers de zwarte paarden pinden. Zwart kwam hier redelijk soepel uit en in het middenspel ging het vrijwel gelijk op. Wel had zwart vier koningspionnen die langzaam gezamenlijk optrokken. Die bleken uiteindelijk niet te stoppen en wit moest opgeven.

Henk Stipdonk,
17-02-2019

Onderwerp: DSC 7 wint nipt van Botwinnik 5
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 4049

DSC 7 wint nipt van Botwinnik 5 15-01-2019 18:48 Forum: Externe competitie

Op 14 januari speelde DSC7 tegen Botwinnik5. De eerste die zijn partij afrondde was Aram, die aan bord 3 met zwart snel won. Zijn tegenstander had een ontwikkelingsvoorsprong, maar haalde de complexiteit uit de opening, waardoor zwart tamelijk gemakkelijk initiatief verkreeg en druk kon uitoefenen. Dit leverde zwart een pion op. Tot grote opluchting voor zwart, koos wit tijdens het cruciale moment niet de beste voortzetting, en verloor een stuk. Vervolgens blunderde hij ook zijn dame. Uiteindelijk liet hij zich bescheiden door zwart mat zetten.

Zimo opende met wit op bord 2 met een aangenomen damegambiet. Een interessante stelling volgde met twee mooie pionnen op d4 en e5. Na een ingewikkelde afruilsessie hadden beiden nog één toren en één paard, met een pluspion voor wit. Wit ruilde ook de laatste stukken af, wat hij beter niet had kunnen doen want de pluspion werd al snel een vrijpion op f6, waarna zwart opgaf: 2-0.

Henk kreeg met zwart aan bord 1 al snel het initiatief, en kon zijn tegenstander onder druk zetten. Die gaf op de 20e zet een stuk weg, waarna de winst tien zetten later binnen was. Zo werd het 3-0, en de overwinning leek nabij. Toch moest daar nog hard voor gewerkt worden, want aan bord 4 viel de eerste remise, voor Niels. Toen werd het toch weer spannend.

Ruben verloor op bord 8 met wit een Londense partij, mede door een aantal mooie penningen door zijn tegenstander. Op zet 43 kon hij promotie niet meer voorkomen, en niet heel veel later was het mat. 3½- 1½

Eric speelde op bord 6 met wit een geweigerd damegambiet. Na wat schermutselingen met pionnen op de damevleugel plaatste hij zijn dame op h5 waardoor er een matdreiging ontstond op h7. De dame werd weggejaagd maar bleef op de 5e rij. Helaas zag hij over het hoofd dat er een zwarte toren op a5 stond en een zwarte loper op e5. En dus viel na het onvermijdelijke Lxh2+ , Kxh2 de witte dame. De rest van de partij was een formaliteit, zeker omdat zwart op geen fout was te betrappen: 3½- 2½.

Hans speelde met zwart aan bord 5. Hij kon de stelling aardig opbouwen; hij opende de aanval in het centrum, maar helemaal goed kwam hij daar niet uit, de tegenstander kon de druk goed opvoeren. Hij dreigde zelfs met een centrumpion te gaan promoveren. Door een fout van wit ging deze pion uiteindelijk verloren en met knap verdedigen (compliment van de tegenstander) haalde Hans de angel uit de aanval en werd de vrede getekend: ½- ½.

Zo stond het 4-3 en alles hing af van de laatste partij, van Nils met zwart op bord 7. Deze kreeg een koningsgambiet voorgeschoteld. Het werd een knotsgekke partij, waarin Nils er eerst voor koos om zijn toren en paard voor de witte dame te ruilen, en vervolgens een vork over het hoofd zag waardoor hij een toren verloor. Gelukkig zag Nils kans om eeuwig schaak te geven, en zo de overwinning veilig te stellen: 4½- 3½

Onderwerp: DSC 7 wint van RSC-Belgisch Park 3
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 4121

DSC 7 wint van RSC-Belgisch Park 3 28-11-2018 17:28 Forum: Externe competitie

Na twee thuiswedstrijden gespeeld te hebben mocht DSC7 dit keer op bezoek bij RSC-Belgisch park 1. DSC7 trok aan t langste eind door met 5 ½ -2 ½ te winnen.

Enkele korte partijverslagen:

Zimo speelde op bord 1 met wit een King's Indian Kramer System (met c4, d4 en e4) en kreeg een gestage voorsprong door beheersing van het midden en de twee halfopen lijnen a en b. Door het verkeerd benutten van deze voorsprong wist de tegenstander een venijnige aanval op te zetten waar maar net aan te ontkomen was. In het eindspel werd de dame tegen een toren geruild maar vanwege een vrijpion op de 6e rij werd het toch remise.

Eric kreeg met wit een reversed Benoni op bord 5. Hij kwam goed uit de opening, maar drukte niet door met de damepionnen en het centrum dat in handen was werd ook aanvankelijk niet benut. Een remise dreigde, maar zijn tegenstander deed een paar onnauwkeurige zetten, mede onder tijdsdruk. Uiteindelijk viel de vlag en het punt was binnen.

Ruben speelde op bord 6 met zwart een koningsgambiet, waarmee hij na een hoop afruilen met één pion voorsprong het middenspel in ging. Door wat slordige zetten belandde hij in een vervelende pin waar hij zich uiteindelijk uit wist te schaken. Na het afruilen van dames en beide torens, was het eindspel met koning en pionnen redelijk eenvoudig te winnen.

Nils speelde op bord 7 met wit het Italiaans, waarbij z'n tegenstander al heel vroeg in de partij z'n dame ontwikkelde naar f6. Vroeg in het middenspel werd de dame ingesloten, waarna zwart op gaf.

Hans kwam op bord 8 geforceerd uit de opening; zijn tegenstander ging met verve en in een snel tempo ten aanval, een aanval die niet makkelijk te pareren was. In verband hiermee werd gekozen voor een (voor de tegenstander op dat moment) onverwachte ruil van de dames.
In het middenspel zag Hans een aanval van een paard op een van zijn torens uit het oog en verloor daardoor een kwaliteit. Ondertussen had hij wel kans gezien onderweg een paar pionnen af te snoepen. Het verlies van deze pionnen bleek in het eindspel cruciaal.
Bij ingaan van het eindspel met een toren voor de tegenstander tegen 2 paarden werd door sterk samenspel van de paarden de toren van de tegenstander geneutraliseerd waardoor het mogelijk was met de overgebleven pionnen op te stomen. Toen promotie bijna een feit was, gaf de tegenstander op. Een voldaan gevoel was de beloning voor deze inspannende pot!

Uitslagen van alle borden:

RSC-Belgisch Park 3 (1410) - DSC7 (1406) 2½-5½
1 H. Lucas 1473 - Z. Sibbing 1586 ½-½
2 L.J. v/d Meer 1369 - A. Hassan 1487 ½-½
3 M. van Velzen 1535 - N. Jansen 1341 1-0
4 M.H. de Groot 1387 - R. Astudillo 1392 ½-½
5 R. de Boer 1257 - E.L. Wagter 1331 0-1
6 H.C. Verploegh 1475 - R.M.N. Beumer 0-1
7 C. de Jong 1376 - N.E. Hullegien 0-1
8 M. Wapenaar - H. Hendriks 1298 0-1

Nils Hullegien

Onderwerp: DSC-H7 verliest nipt van DD 5
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 3963

DSC-H7 verliest nipt van DD 5 30-10-2018 21:04 Forum: Externe competitie

DSC7 heeft het maandagavond net niet kunnen bolwerken tegen DD 5: 3½- 4½.

De avond had bij aanvang wat overeenkomsten met die van drie weken geleden toen er met 8-0 werd gewonnen: weer een thuiswedstrijd, dezelfde acht spelers en een tegenstander die met 7 spelers aantrad. Helaas bleek dit geen garantie voor hetzelfde resultaat.

Hans startte met wit tegenover een lege stoel. Omdat het niet duidelijk was of zijn tegenstander nog zou komen kon hij niets anders doen dan afwachten. Zijn partij-analyse derhalve: “Hans met wit op bord 8 was na 1 zet en 60 minuten klaar: zijn tegenstander kwam niet opdagen.”

Niet veel later was de eerste echte partij geëindigd. Op bord 3 speelde Eric met zwart een Caro Kann. Wat als een solide opening bekend staat. Er werd echter een rode loper uitgelegd naar de zwarte koning door een cruciale fout: lang rokeren. De pionnen aan de damevleugel stoomden op en z'n tegenstander wikkelde het soepeltjes af.

Niels Jansen eindigde in een gelijkspel op bord twee na een dameruil. Bij deze partij was er even onduidelijkheid: Niels wilde remise aanbieden, liep eerst naar de teamleider (Eric), die wierp kort een blik op de stelling en zei ja. De meningen waren verdeeld of dat (het bekijken van de stelling) toegestaan is. Verder niets aan de hand en de remise was een feit.

Aram speelde op bord 4 een knappe partij. Er kwamen voor beiden dreigende stellingen op het bord waarbij Aram het meest doortastend was.

Henk verdedigde zich op bord 5 met de Caro-Kann; na 1. e4 c6 2. d4 d5 3. Pc3 e4: 4 Pe4: Lf5 speelde wit het paard terug naar c3. Dat gaf moed, want volgens de boeken hoort het naar g3 te gaan. De stelling werd gecompliceerd na wits rochade, met een open g-lijn voor zwart en zwarts koning op e7. Rond de 20e zet had wit 50 minuten meer bedenktijd verbruikt dan zwart, en zo werd het lastig om op een cruciaal moment de beste zet te doen. Hij zag mat in 1 over het hoofd. 0-1.

Op bord 1 kwam Zimo Sibbing erg lastig uit de opening. Op zet 10 nog g6 spelen en op zet 13 pas rokeren was te laat. Dat had sneller gekund. De rest van de partij was er niet te ontkomen aan de houdgreep van wit en de stelling van zwart viel uit elkaar. Uiteindelijk kwam daar een kwaliteit en een pion voorsprong voor wit uit. Afruilen en klaar, verloren helaas.

Ruben speelde op bord 6 met wit een lange partij waarbij er veel stukken op het bord bleven tot laat in de partij. Door een tactische zet over het hoofd te hebben gezien, verloor hij de controle over de partij waarna zijn tegenstander ondanks tijdnood uiteindelijk de winst kon forceren. 0-1.

Nils op bord 7 met zwart maakte een kleine fout in de opening, waarna hij de rest van de partij geforceerd was te verdedigen. Uiteindelijk werd hij in het resulterende eindspel met koning en pionnen in een zugzwang geforceerd, waarna wit een pion kon promoveren.

Jammer van het resultaat, maar wel een leerzame avond met mooie partijen. Volgende afspraak is op 26 november wanneer we mogen aantreden tegen RSC-Belgisch Park 3.

Eric

Onderwerp: DSC-H7 als een komeet uit de startblokken
Eric Wagter

Antwoorden: 0
Bekeken: 4258

DSC7-HSB als een komeet uit de startblokken 09-10-2018 20:41 Forum: Externe competitie

DSC7 – Raadsheer-Corbulo 2, maandag 8 oktober 2018

Maandag 8 oktober heeft DSC7 een klinkende overwinning van 8-0 behaald. Ondanks het reglementaire punt dat we vanaf het eerste begin al voor stonden, zijn er op de andere 7 borden spannende partijen gespeeld, met goede afloop voor de DSC’ers. Een greep uit de gespeelde partijen.

Op bord 3 is de partij van Niels Janssen door een overmacht aan actieve stukken en met een felle aanval na een offer op een koningspion gewonnen.
Op bord 4 speelde Eric Wagter met wit. Hij kreeg een flank-orthodox van de Reti (1.Pf3 d5 2.c4 e6) op het bord. De tegenstander bood de kans om met de pionnen op te stomen over de damevleugel. Na een offer (een paard tegen 2 pionnen) werden beide torens aangevallen met een loper. Het resultaat was een kwaliteit ten koste van de loper. Een tweede (schijn)offer werd de tegenstander te machtig en hij gaf vrij snel daarna op.
Op bord 5 had Henk Stipdonk met zwart tegen Jan Zonneveld de meeste moeite om te winnen. Henk kreeg met de Caro-Kann snel een betere stelling en kon op de 14e zet aan een koningsaanval beginnen. De aanval zette echter niet door, al had de tegenstander in die fase wel veel tijd nodig. Henks 39e zet was te gretig en toen werd het nog spannend. In de slotfase miste wit onder tijdsdruk de juiste voortzetting, anders was het toch nog 7-1 geworden.
Op bord 6 speelde Ruben Beumer. Doordat er door beide spelers weinig denktijd werd gebruikt, was Ruben al snel klaar met zijn partij. De partij begon met een Londense opening en een ruil van de donkere lopers en een paard van beide spelers. Daarna kon hij door een tactische zetcombinatie en een vork op dame en toren een kwaliteit winnen, kort gevolgd door de volle winst van de overgebleven loper. Vervolgens forceerde Ruben een dameruil, waarna hij op pionnenjacht ging. Zijn tegenstander gaf daarna op.
Op bord 7 kwam Nils Hullegien niet goed uit de opening, maar hij wist met zwart het centrum snel te heroveren, waarna de opponent een vork over het hoofd zag. Dit resulteerde in een stuk winst met controle over de enige open lijn op het bord. Uiteindelijk wist Nils de tegenstander te verassen met een aanval op zijn toren en tegelijk een matdreiging, waarbij het laatste over het hoofd werd gezien.
Op bord 8 kwam Hans Hendriks kwam tegen Bert van der Sluis goed uit de opening en veroverde hij daarmee het centrum. Vanuit dit sterke centrum kon hij de koningsvleugel van zijn tegenstander bedreigen. Daar kwam dan ook een deuk in door het slaan van de pion exf7 met schaak; doordat de koning terug moest slaan, kon de tegenstander niet meer rokeren. Kort daarna won Hans een kwaliteit met Pxh8. In het vervolg van de partij werd de eerste training van dit jaar in praktijk gebracht door via de inmiddels open c en e-lijnen 2 torens op de 7e rij te krijgen. Hiertegen had Bert onvoldoende verweer en moest ook hij opgeven.
Naderhand is er nog kort nagepraat over de partijen door een deel van het team, al met al een zeer geslaagde eerste wedstrijd voor het hele team, dit zal ons zeker de nodige team spirit en motivatie geven.

Foto (klik): in volle concentratie

Auteur en fotograaf: Zimo


 DSC71409-Raadsheer-Corbulo 213658-0
1Z. Sibbing1586-(Reglementair)-1-0R
2A. Hassan1487-B. Walder13601-0
3N. Jansen1341-J.A. v.d. Heide14321-0
4E.L. Wagter1331-E.F. Nitzsche14201-0
5H. Stipdonk--J. Zonneveld13621-0
6R.M.N. Beumer--B.J. Hinkenkemper13871-0
7N.E. Hullegien--R.A. Heufke Kantelaar12561-0
8H. Hendriks1298-H.W. v.d. Sluis13371-0

Overzicht van 1 tot 12 van 12 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller