Onderwerp: DSC K2 handhaaft zich na overtuigende zege |
|
Mijn bijdrage was niet heel erg geleerd; noch erg vervullend. Vanuit strategisch oogpunt een supervroeg aangeboden remise aangenomen.
Excuses aan de teamcaptain voor het niet overleggen van het besluit; even los van het vraagstuk of het een technisch correcte beslissing was.
Als mijn tegenstander meer zin had gehad, had het mogelijk een erg spannende partij geworden.
Ik geloof dat we nu ongeveer 12% van het zettengemiddelde in onze onderlinge partijen gehaald hebben.. (met overigens ook uitsluitend hetzelfde eindresultaat)
|
|
Onderwerp: DSC-K2 verliest van Promotie 1. Laatste ronde beslissend |
|
Zoals wel vaker zijn de sterke conclusies die je trekt wel erg summier, Henk!
Het ongelijke loper eindspel met f+c pion is super interessant en remise onder omstandigheden. Ook in de partijstelling zie ik de winst niet 1-2-3. Het is volgens de, overigens niet compleet correcte, vuistregel "if the pawns are more than 2 files apart, it's a win" verloren voor je.. Maar dan nog is het erg emmeren om die pionnen daadwerkelijk door te drukken. Het zal in de praktijk kansen opleveren die de computer niet ziet; beide kanten. :')
had het net anders gestaan, met de pionnen op f3 en c5 ofzo; zie ik het zomaar remise zijn, omdat de loper dan beide pionnen tegelijk afhoudt en het een puur spelletje koning-oppositie wordt.
Nu kan de f-pion op een gegeven moment voortgang maken, maar dat moet wel heel secuur getimed, anders levert het alsnog een remise-stelling op.
de "eenvoudige winst" eerder is inderdaad een lekker voordeel met een kwaliteit of beter winst, maar een partij is verre van gespeeld na het verkrijgen van voordeel... en zo eenvoudig is het allemaal ook weer niet om in de vooruitberekening te zien dat b5 niet geslagen kan worden, toch?
Het is te zien, dat ben ik direct eens, maar eenvoudig is anders.
Alle andere dingen terzijde: Rxe3?? is wel een heel erg jammerlijke bekroning van een verder nooit in gevaar geweest spel..
|
|
Onderwerp: DSC-K2 kansloos onderuit tegen Schaakhuis 1 |
|
https://lichess.org/study/JhIqWERJ/48CDnzM4
Het had allemaal anders kunnen aflopen, maar het mocht niet zijn.
Het was een korte, maar krachtige partij. Oordeelt u zelf. Ik heb het ondanks het verlies naar mn zin gehad zaterdag. Het was een interessante stelling om over na te denken.
Vooral ook een mentale les om mee te nemen. De druk die uitgaat van een dreiging (in dit geval het stukverlies middels g4) zorgt voor een heel ongebalanceerd denkpatroon, terwijl het voor de andere partij vrij soepel gaat om zetten te vinden/spelen. Dat kan meer waard zijn dan objectieve beoordelingen.
|
|
Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open |
|
Niet om iets nuttigs aan de discussies toe te voegen, maar @Corniel: wel de 2e keer in korte tijd dat ik je commentaar verschoven zie staan t.o.v. de plaats waar het bedoeld is. ^^
|
|
Onderwerp: DSC-K5 speelt gelijk door remise van 125 zetten. |
|
Zo lastig, die eindspelletjes.
Natuurlijk worden er veel partijen beslist op het beter uit de opening komen, materiaal verkrijgen en dan rustig uitschuiven.
Edoch, het "rustig uitschuiven" wilt nog wel eens knap lastig zijn!
Mijn claim is dat correcte inschatting van, en consequente toepassing van thematiek in, eindspelen een speelsterkte dramatisch doet toenemen. Meer dan het aanleren van wat openingszetjes, alhoewel het begrijpen van de grondbeginselen in de opening die je hanteert uiteraard aan te bevelen is!
Nuttig halfje en taai verdedigd, Tjerk! Ook al heeft je tegenstander de winst gemist; je hebt hem slechts een kleine window gegeven om toe te slaan!
|
|
Onderwerp: DSC5-DD4, 3 februari 2020 |
|
Vraagje over Toms partij. Als de dameruil (zet 43) niet op e7 maar op f4 aangeboden wordt: waar zou wits winstplan uit moeten bestaan? dameruil is remise, terwijl niet ruilen toch ook niet echt een winstgevende optie lijkt met een witte koning die nergens kan schuilen voor de schaakjes.
EDIT:
uiteraard kan wit met a3-a4 een tempozet doen zodra de spanning op f4 staat (witte koning e4, zwarte koning g5), en dan na bxa4 naar de a-lijn rennen. Echter staat zwarts koning daar dan ook weer tegenover. Het kan zijn dat het met een goed staaltje laveren net de juiste oppositie op kan leveren aan het einde, maar de remisemarge lijkt groot...
EDIT 2:
ja! je kan het inderdaad voor elkaar krijgen een winnend dameeindspel te forceren na ruil op f4 en de lange ruil a3-a4 ... ... Kxa4. door op dat punt via e4 naar de d6-pion te rennen, gelijktijdig te promoveren; en bij perfect spel een dame plus f+h pion tegen dame te bereiken. Moet je ook dat eindspel nog even 50 zetten lang perfect spelen, en dan kan je een keer je winst tellen.. 
|
|
Onderwerp: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven" |
|
QuoteOriginally posted by Untagonklik
Leuk verslag Ivar! Ik ben het alleen niet zo eens met de strekking van je boodschap. Het duurde meer dan 100 zetten, maar toen was ik er toch echt achter:
"Start met lopers weggeven!"
Voor elke regel zal er een uitzondering bestaan die enkel dient om deze te bevestigen. Statistisch gezien zal een gokker bij gelijke odds flink verdienen als hij inzet op degene die de loper cadeau krijgt.
Maar goed. Leuk slotakkoord, Arno!
|
|
Onderwerp: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven" |
|
Stukken weggeven, we doen het allemaal wel eens. Regelmatig vang je tijdens je reguliere rondje langs analyseborden of de bar dan ook zinnen op als "Ik stond lekker/gewonnen, maar ik blunderde!"
Frappant is dat je dan vrijwel nooit hoort "maar ik verloor". Het lijkt erop dat de `koning` van fouten in het schaakspel de blunder is. Zonder het aan de blunder toe te schrijven, kunnen we het hoofdstuk van de prachtige partij die eraan vooraf leek te gaan niet afsluiten. Ook in de schaaknotatie kennen wij hieraan 2 vraagtekens toe ("??"), alsof de auteur moet benadrukken dat 1 vraagteken domweg niet genoeg is voor deze absurde stupiditeit.
Helaas is de negativiteit die een blunder bij spelers opwekt soms van dien aard dat zij het spel in het geheel niet meer aandurven. Menig een schaakcarriere is op de klippen gelopen in een opwelling na weer een keer in "goede stelling" een stuk weg te blunderen. Al helemaal nadat je 4/5 uur lang hebt zitten zweten om je stelling op te bouwen, komt de klap hard aan.
Etymologisch gezien, kunnen we proberen het woord "blunder" te achterhalen. (bron: https://www.etymonline.com/word/blunder)
Quote Verb:
mid-14c., "to stumble about blindly," from a Scandinavian source akin to Old Norse blundra "shut one's eyes," perhaps from Proto-Germanic *blinda- "blind" (see blind (adj.)). Meaning "make a stupid mistake" is first recorded 1711. Related: Blundered; blundering.
Noun:
late 14c., blonder, blunder, "disturbance, strife; trouble, distress;" apparently from blunder (v.). Original sense obsolete. Meaning "a mistake made through hurry or confusion" is from 1706.
Ik ga er hiermee dus van uit dat we de term gebruiken om aan te geven dat we "schaakblind" bezig waren.
Waarom nu dit hele relaas, temeer daar ik er in zijn geheel niet bij was op de bewuste dag? Getriggerd door Matthieu's opmerking (zie titel) over de partij van FM Joost, werd ik vervolgens gevoed met de domper dat het maar goed is dat de 1e klasse 10 borden telt.
De spelers hebben het volgende over hun partij te melden:
Ivar:
In een interessante tweesnijdende moderne verdedigingsvariant gebruikten beide spelers veel tijd om hun suboptimale zetten te verzinnen. In het middenspel werd Ivar lichtelijk overspeeld, maar na een onnauwkeurigheid van de opponent, kon hij de dames ruilen en het remise-aanbod werd enkele zetten later vreedzaam aangenomen.
De snelle remise was maar goed ook, later op de avond was er nog genoeg negatief nieuws om te verwerken, waar ik tijdens de partij nog niet half weet van had.
FM Joost
FM Joost speelde een Trompowski op bord 2. Zijn tegenstander Elwin kende de theorie niet en besloot een pion te geven voor actief tegenspel. Toen het scherp werd, had Joost moeten kiezen voor een afwikkeling naar pluseindspel. Echter, hij nam een giftig stukoffer an en kon een paar zetten later opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-1 
Chiel
Chiel is een bescheiden man, die geen woorden nodig heeft om zijn solide overwinning uit te drukken. 
IM Joost
Joost kwam met wit zonder voordeel uit de opening en na een blunder keek hij al snel tegen een verloren eindspel aan. Zijn tegenstander verzuimde echter om zijn vrije a-pion op te spelen en Joost mocht nog afwikkelen naar een ongelijk lopereindspel waar hij nog op remisekansen mocht hopen. Na een volgende stomme zet kon hij echter direct opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-2 (weet niet of het de loper was, maar toch)
Dennis
Dennis kreeg met zwart in een Sveshnikov een pion waar wel wat compensatie tegenover stond. Na onnauwkeurig spel van de tegenstander was de compensatie eigenlijk weg en Dennis kon hier op 1 moment goed van profiteren, maar dat liet hij na. Vervolgens, na het meerdere malen weigeren af te wikkelen naar een plusje in een toreneindspel, gaf hij zelfs pardoes de pion terug. De vrijgevigheid nam direct verder toe, want Dennis gaf daarna ook snel een stuk weg en daarmee de partij.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-3
Marijn
Marijn offerde een pion in de opening, maar wist er niet genoeg compensatie uit te halen. Zijn tegenstander ruilde daarna de pion in voor een sterk paard op d3. Een kwaliteit ging verloren en daarna werd snel opgegeven.
Ted
Ted speelde een slechte partij. Een moderne variant tegen zijn zwarte opening leverde zijn tegenstander een iets betere stelling op. Maar bij nauwkeurig spel van Ted was dat behoorlijk Remiseachtig. Na een enorme rekenfout in het eindspel raakte hij een pion kwijt en was het toreneindspel totaal kansloos.
"Laat dat een les zijn: stop met loperspionnen weggeven"-4
Bob
Bob kwam terecht in een ongebruikelijke variant van het Frans. In een lastige maneouvreerstelling werd met een pionoffer de stelling geopend en kreeg Bob een doorslaande koningsaanval over zich heen.
Gert
Na een Franse afruil werden na 30 zetten de eerste dames geruild. Gert won een pion, maar het bleef lastig. Gert koos een riskant plan waarbij beiden een 2e dame haalden. Toen ook deze 5 zetten later afgeruild werden had Gert groot voordeel. Pionnenrace en de derde set dames verscheen op het bord. Winnend voordeel voor Gert. Zodra hij op de 100e(!!) zet eindelijk zijn 4e dame mocht verwelkomen, kon de tegenstander gelijk opgeven. In totaal 7 dames in 1 partij! Mooi record.
"Da's pech, dame weg" -- "Da's balen, nieuwe halen" <- goed advies van Gert!
Richard
Oranje1988 is deze ronde gepromoveerd tot Oranje2005. Dat was een jaar voor opkomende talenten als Afellay, Babel, Vermeer en Vlaar, voor de voetbalfanaten onder ons.
Richard kreeg dan ook passenderwijs een opkomend talent. Even zo passend als de kwartfinale-exit tegen Nigeria in de bewuste U-20 cup, kwam het punt niet op rekening van de "jeugd" (U-20 is hij met 1998 niet meer geloof ik, maar wie weet...dispensatie).
Afin, de speler zelf aan het woord:
In een Witte Siciliaan werd de Jongste opponent overspeeld in de opening en Richard won vervolgens een pion en had zelf de compensatie. In plaats van het juiste plan (A), liet hij zich verleiden tot B en even later stond de tegenstander niet mat, maar gelijk. Hierna was Richard de weg helemaal kwijt, hetgeen resulteerde in een stelling met beiden 2 torens en een loper, maar Richard met twee boeren minder. Bij -3 dus de schwindle-modus in. Zijn tegenstander zette schaak, en Richard gaf tegenschaak door tussenplaatsing van een loper; waarbij een verder tegen-aftrekschaak het hele bord zou winnen. Min 18 ofzo. De alternatieve koningszet kwam op het bord waarna Richard na een koningsjacht een toren won. Toen was de tegenstander wel uitgeschaakt.
"Laat dat een les zijn: stop met loperstorens weggeven"-5
Al met al een ietwat teleurstellende uitslag, maar met 2MP en 9BP uit 2 wedstrijden heeft DSC1 nog alles in eigen hand voor de rest van het seizoen.
| DSC Delft 1 | 2200 | - | Voorschoten 1 | 2226 | 3½-6½ |
---|
1 | Ivar de Hoogt | 2073 | - | Rosa Ratsma | 2280 | ½ - ½ | 2 | Joost van Ruitenburg | 2304 | - | Elwin van der Auweraert | 2279 | 0 - 1 | 3 | Chiel van Oosterom | 2388 | - | Vincent Blom | 2279 | 1 - 0 | 4 | Joost Michielsen | 2403 | - | Midas Ratsma | 2247 | 0 - 1 | 5 | Dennis Ruijgrok | 2284 | - | Mees van Osch | 2327 | 0 - 1 | 6 | Marijn den Hartog | 2172 | - | Jip Damen | 2196 | 0 - 1 | 7 | Ted Barendse | 2095 | - | Noud Lentjes | 2286 | 0 - 1 | 8 | Bob Voogt | 2064 | - | Peter Wilschut | 2219 | 0 - 1 | 9 | Gert Legemaat | 2216 | - | Kedem Gutkind | 2113 | 1 - 0 | 10 | Richard Oranje | 2005 | - | David Jongste | 2031 | 1 - 0 |
Last, but not least:
Ook de groten onder ons zijn er goed in, dat blunderen ("Laat dat......"):
|
|
Onderwerp: Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer |
|
Toch maar even een partijfragmentje om een sfeerimpressie te geven.
We komen erin zo'n 4 zetten na het ietwat onstuimige Lxc3 bxc3 om de pionnen op te breken. Wit heeft hier niet heel precies gespeeld en zwart heeft daardoor een solide plus heroverd.
|
|
Onderwerp: Interne competitie (N3): In de schaduw van de externe competitie |
|
Corniel, wat ben je heerlijk uit de opening gekomen tegen deze Siciliaan.
Misschien moet ik maar eens een coaching-sessie boeken, want je openingspel met wit levert regelmatig prettige stellingen op!
In het vroege eindspel had ik denk ik de toren naar de 2e rij teruggehaald. Zodra de b-pion gepakt wordt, gaat het moeilijk worden om de pionnen in beweging te brengen later..
mede door de inschatting dat de stelling met extra c-pion remise zou zijn mits door mij gespeeld met wit (en hopelijk objectief ook)..maar het blijft lastig..
Als de c-pion geruild wordt voor de h-pion (de zet 35 suggestie) is het een "eenvoudige" remise door de activiteit van de zwarte toren, die kan de witte monarch op de onderste rij houden en/of een stortvloed aan schaakjes geven met een permanente dreiging op h2.
h tegen g-pion ruilen levert een verdediging op waarbij het altijd remise is met eigen toren op de 8e rij en koning op g8, waarbij je alleen even moet zorgen dat je oppositie houdt als wit probeert via h6-h7 binnen te komen (Tg7 schaak om koning van g8 te dwingen, dan dus naar h8, niet f8).
een rule-of-thumb als je koning niet voor de pion kan komen/blijven: koning aan de korte kant (pion tot rand van bord) en toren aan de lange kant is het vaak ook nog remise.
g+h pion is extreem moeilijk om te winnen als de koning voor de pionnen staat; hier zijn vele paginas aan gewijd in eindspelboeken. gelukkig begon de koning afgesneden.
Een mogelijk winstplan is toren naar de g-lijn (Tg5 op zet 47) en koning altijd achter toren schuilend voor de schaakjes. De pionnen wandelen wel..
|
|
Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig |
|
QuoteOriginally posted by Bob
Een halve bordpunt is genoeg voor handhaving.
Weet je het zeker?
Phillidor wint nu van Max Euwe met 8-2.
Caissa is ineens onaantastbaar in 4e positie met 9 MP en 48 BP.
Wageningen en ASV winnen op magische wijze hun partij. (ASV heeft al van Groningen(1) en UVS(3) gewonnen...niks is onmogelijk)
En ineens is er een eindstand met DSC op de 9e plaats.
Gelukkig is in de afgelopen 3 seizoenen het hardste pak slaag dat DSC gehad heeft 8-2; hetgeen nog ruim het dubbele van het benodigde aantal punten is.
Overigens is de uitslag 9.5-0.5 wel eens voorgekomen in de eerste klasse, zijnde in de wedstrijd Wageningen - ASV 2017-2018. Dus helemaal op de lauweren rusten is er nog niet bij. 
|
|
Onderwerp: Zevenklapper voor DSC-K4 |
|
Ik kan met je eigen 3e teampje een 7-1 overwinning op Sas van Gent heugen een drietal seizoenen terug.
Vorig jaar had het 2e volgens de staat nog eens 7-1 tegen RSR de Ivoren Toren.
Ik dacht ook dat er ergens een 7.5-0.5 moest zijn; maar die is vast in de HSB, niet KNSB gevallen..
Anyhow; over mijn eigen partij was ik aanvankelijk redelijk tevreden. Snel een soepel voordeel verkregen en vervolgens zonder tegenspel toe te laten, verzilverd. Het smaakt dan weer een beetje wrang als je ziet dat je in plaats van een pion ook een kleine kwaliteit had kunnen winnen. De winst is niet in gevaar geweest, maar het missen van de scherpte om je extra kansen te zien...kan af en toe duur zijn. Nu gelukkig niet. 
Partijfragment:
|
|
Onderwerp: DSC-K4 wint verrassend van koploper CE2 |
|
| DSC3 | 1966 | - | Charlois2 | 1943 | 4.5-3.5 |
---|
1 | I. de Hoogt | 2109 | - | K. van Drunen | 2138 | ½-½ | 2 | T. Bottema | 2046 | - | J.M. Leer | 2176 | 1-0 | 3 | W.J. van den Broek | 1885 | - | J.C. Uitenbroek | 2064 | ½-½ | 4 | M.R. Breton | 1637 | - | E.D. Smits | 1888 | 0-1 | 5 | L.J.P.A. van de Lisdonk | 2004 | - | E. Lorwa | 1206 | 1-0 | 6 | J. Bosma | 1974 | - | H. van der Velde | 2056 | ½-½ | 7 | H.J. Stam | 2090 | - | C. de Wit | 2037 | 1-0 | 8 | E. Biemans | 1980 | - | A. Pietrow | 1980 | 0-1 |
|
|
Onderwerp: DSC-H1 wint tegen Rijswijk |
|
Overigens wel een beetje nalatig dat er gerept wordt over "willekeurig" team, waarbij verwezen wordt naar de mogelijkheid van een gat met ratings in het "hogere" team. Er is geen provisie opgenomen over hoe de regel zou moeten werken in geval van het sterkste team van de vereniging. Dus als Anish wilt invallen in de HSB, dan is er legaal geen duidelijke nul toe te wijzen?
Overigens ben ik wel eens met Derk dat de invaller gelimiteerd zou kunnen worden in termen van de versterking (en dus de "competitievervalsing") die deze brengt aan het team. Dan vang je automatisch ook de ingevlogen grootmeester af. Het getal 20 is ook zo gek nog niet gekozen...bij een team van allen precies de gemiddelde sterkte, waarbij een invaller met 150 punten extra komt versterken, heb je 150/8 = 18.75 gemiddelde-verhoging.
|
|
Onderwerp: DSC-H8 deelt de punten met Scheve Toren 3 |
|
Ik geloof dat er met de opstellingen dan iets mis is gegaan, aangezien de HSB meent dat Joop op bord 4 een truc heeft overzien, en Ernst op bord 5 een gedegen partij gespeeld..
|
|
Onderwerp: Walter Anema wint Kolderschaak 2018 |
|
2010
2014
2018
...
ik zie een zekere correlatie met een WK voetbal in de zomer..
1997, 2005 en 2008 waren blijkbaar een opstartje om het ritme te vinden.
Chapeau, Walter!
|
|
|