Delfts Schaakforum Zoeken Zoekresultaten Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 792 resultaten Pages (40): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Vanaf 19 mei: Open Kampioenschap van SHTV 2022
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 404

Open Kampioenschap van SHTV 2022 03-05-2022 12:42 Forum: Algemeen [DSC]

Open Kampioenschap van SHTV 2022

Data
Donderdagen 19 mei, 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni, 7 juli.
De speelronden beginnen om 20.00 uur. Op de eerste avond dient u zich uiterlijk om 19.45 uur bij de wedstrijdleider te melden vanwege de indeling.

Speellocatie
De Bosbeskapel, Bosbesstraat 5 in Den Haag.

Systeem
Er worden 7 ronden gespeeld volgens het Zwitserse systeem. Indeling geschiedt in de eerste drie ronden op rating, daarna op weerstandspunten.
Byes dienen bij voorkeur voor aanvang van het toernooi te worden aangegeven, doch uiterlijk voor aanvang van de voorafgaande ronde. Het is mogelijk om 2 byes in de ronden 1 t/m 5 op te nemen. Voor zon bye ontvangt u een reglementair half punt. Voor meer byes of byes in ronde 6 en 7 ontvangt u een reglementaire nul.

Speeltempo
Het speeltempo bedraagt 1 uur en 30 minuten per persoon per partij met een toevoeging van 10 seconden per zet.

Prijzen
Alle prijzen zijn in natura.

Resultaten
De resultaten van het toernooi worden doorgegeven aan de ratingcommissaris van de KNSB.

Inschrijven
Via Andr Wagner, e-mail: amwagner@freedom.nl/tel. 070-3825072, onder vermelding van eventuele byes.
Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro (aan de zaal te voldoen). Niet-KNSB-leden betalen 7,50 euro extra voor het ratinglidmaatschap van de KNSB. Voor leden van SHTV is deelname gratis.

Website
Op http://www.schaakcombinatiehtv.nl/nl/con...n-kampioenschap kunt u alle relevante informatie vinden en wordt een deelnemerslijst bijgehouden.

Onderwerp: Rachid Schrik opnieuw Lightning kampioen
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 936

Rachid Schrik opnieuw Lightning kampioen 23-04-2022 10:47 Forum: Activiteiten

Op 19 april werd door 16 fanatieke schakers gestreden om de titel 'Lightning kampioen 2022'.

Na een voorronde in twee gelijkwaardige poules van 8 werd daarna in twee finalepoules gevochten om de eer.

Beide hoogstgeindigden in de A-finale zouden een tweekamp spelen om de titel. Omdat Rachid Schrik en Ted Barendse gezamenlijk op een eerste plaats eindigden bonden zij de strijd om de titel aan. Rachid bleek duidelijk de sterkste van de twee te zijn.
Joost van Ruitenburg eindigde op de derde plaats in deze poule.

In de B-finale bleek Henk van Stipdonk de beste , hij verloor slechts een partij. Tweede werd daar Leonard van Veen, derde Victor van der Kloet.

Daarna werd nog een poos gesnelschaakt (om het af te leren), en zelfs gedoorgeefschaakt.

De eindstanden van de fnalepoules worden z.s.m. geplaatst!

Onderwerp: Het Prinsenstadtoernooi 2022 is gewonnen door FM Stefan Bekker
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 760

Het Prinsenstadtoernooi 2022 is gewonnen door FM Stefan Bekker 18-04-2022 10:40 Forum: Activiteiten

Het Prinsenstadtoernooi 2022 is gewonnen door FM Stefan Bekker.

Na een voortvarende start met 2 overwinningen wachtte in rondde 3 de clubkampioen van de organiserende vereniging DSC. Gert Legemaat kwam met de witte stukken uit de opening al in de problemen tegen Bekker die goed omsprong met Legemaats originele idee in het Siciliaans en zonder al te veel problemen zijn openingsvoordeel omzette in een vol punt. De grote concurrent voor de favorietenrol was de Spaanse IM Jess Garrido Dominguez maar die mistte wedstrijdritme en was in de eerste twee ronden niet verder gekomen dan remises en stond na een modelpartij in de derde ronde een punt achter Bekker. In de vierde ronde sloegen beide heren toe. Bekker verschalkte het jeugdige talent Saa Albers in wat een onschuldig paardeneindspel had geleken maar in de praktijk ontzettend moeilijk te spelen was. Dominguez won ook en voor beide heren was het dus belangrijk te blijven winnen. Voor Bekker om voor te blijven voor Dominguez om hem in te halen. De directe confrontatie stond gepland voor de zondagochtend, ronde 5. Dominguez speelde met wit de Lg5 variant van de Najdorf, maar verraste Bekker eerst met een zeldzame voorzetting. De Spaanse IM had veel tijd nodig om een opstelling voor zijn stukken te vinden en was duidelijk niet tevreden met de opening. Zodanig dat hij na 18 zetten remise aanbood. Die remise nam Bekker, gezien de toernooisituatie, graag aan hoewel hij dacht wat beter te staan. In de analyse bleek dat Bekker niet zomaar wat beter stond maar dat de stelling voor Dominguez wel heel lastig was om te spelen en dat er voor Bekker wellicht meer in had gezeten. Desalniettemin betekende deze remise dat Bekker in de laatste ronde aan remise genoeg had voor de ongedeelde winst en zo geschiedde.

De winnaar van de B-groep is Bram Albertus.
Bram behaalde het sterke resultaat van 5/6. Hij was met een rating van 1906 ook speelgerechtigd voor de A-groep en had een paar keer overwogen zijn inschrijving om te zetten. Uiteindelijk koos hij toch om in de B-groep mee te spelen en hoewel het resultaat wellicht anders doet vermoeden zaten er voor Bram zeker moeilijke momenten tussen. Albertus ging de vierde rond in met 2.5/3 maar al vroeg in de vierde ronde leek hij zwaar in de problemen te zijn. De witspeler, Sai Wing Wu had ontzettend veel ruimte en domineerde het bord. Na een reeks wat minder nauwkeurige zetten van wit was er van het witte voordeel niets meer over en in wederzijdse tijdnood glipte de partij verder uit wits handen toen de ver vooruitgeschoven pionnen die het ruimtevoordeel gecreerd hadden nu ineens moeilijk te verdedigen waren. Wit zag zich genoodzaakt een stuk op te geven en moest enkele zetten later opgeven. In de vijfde ronde schoof Albertus met wit zijn tegenstander in 24 zetten aan de kant. In de laatste ronde speelde hij tegen de uiteindelijke nummer 2, Martin Glimmerveen. Glimmerveen stond een halve punt achter en zou met winst vrijwel zeker zijn van groepswinst. Albertus had aan remise genoeg maar kwam voor de verandering zelf uit de opening in grote problemen. Glimmerveen bouwde een geweldige stelling op in een Caro-Kan en winst leek hem niet te kunnen ontgaan. Het pad naar de winst was echter nauw en met weinig tijd op de klok vond de witspeler niet de juiste zetten en zag zo een winnend voordeel binnen enkele zetten ombuigen in een zeer slechte stelling. Albertus koos er echter voor om in een complexe stelling zetten te herhalen en zo de groepswinst te verzekeren.

De winnaar van de C-groep is Yorn van Iersel met een monsterscore van 5.5/6.
Deze jeugdspeler van Ivoren Toren had voor dit toernooi nog geen rating en zou op papier dus zeker niet de favoriet zijn voor de groepswinst. In ronde drie dreigde van Iersel nu onderuit te gaan tegen Willem de Koster, een nieuwe speler van DSC die met zwart in het Hollands een pion en een kwaliteit won en leek af te stevenen op een moeiteloze overwinning tot hij in een trucje trapte en zelf ook materiaal in moest leveren. Een tweede tactiek kostte de Koster zijn dame voor een toren en het punt voor van Iersel was binnen. Met een korte overwinning in ronde 5 en een snelle remise in ronde 6 was de groepswinst binnen voor van Iersel.

Voor gedetailleerde toernooi informatie, uitslagen, standen en alle partijen die op een live-board gespeeld zijn bezoek de toernooipagina .

Voor een fotoverslag van het toernooi door Herman Zonderland: https://www.facebook.com/DelftscheSchaakClub

Onderwerp: DSC zwijnt tegen RSC-Belgisch Park in HSB Beker
Ted

Antwoorden: 2
Bekeken: 775

31-03-2022 12:01 Forum: Externe competitie

Ik offerde in de opening eerst een, en even later nog een tweede pion, voor een onveilige zwarte koning, en bezit van de witte velden. Maar ik speelde - zo blijkt na analyse - te ongeduldig, en mijn tegenstander deed gewoon de goede zetten. Dus was ik verpicht af te wikkelen naar een eindspel met nog een pion minder, maar remisekansjes.

Nadat ik mijn koning bewust in het midden van het bord had geparkeerd ging tegenstander Cor op zoek naar een niet-bestaand mat. Hij had kunnen overgaan naar een eindspel met nog steeds een pion meer, maar nog steeds remisekansen voor mij. Het zoeken naar mat had hem echter veel tijd gekost, en in hoge tijdnood deed hij niet meer de beste zetten, en kon ik profiteren.

Al met al een hele interessante, en van beide kanten principiele partij, waar we beiden hard moesten rekenen, en waar we beiden veel plezier aan beleefden. Ik kan me echter de zorgen van mn teamgenoten, en de teleurstelling van Cor wel voorstellen!

Onderwerp: Schaakmat Westland 1 HSB-kampioen snelschaken
Ted

Antwoorden: 5
Bekeken: 1273

Schaakmat Westland 1 HSB-kampioen snelschaken 27-03-2022 11:27 Forum: Activiteiten

In een gezellig druk duWo Denksportcentrum werd op zaterdag 26 maart gestreden om de snelschaak-eer. 19 teams hadden zich aangemeld voor een gezellige schaakdag (nu het weer kan) en uiteraard ook om het de andere teams zo lastig mogelijk te maken.

Na een voorronde in twee gelijkwaardige poules (waarin dubbelrondig werd gespeeld, dus met wit en zwart tegen dezelfde tegenstander) werd daarna in twee finalepoules om de prijzen gespeeld.

Helaas had de organisatie (door DSC, Schaakmat Westland en de HSB) zich enigzins vergist in het speelschema, en dus werden de finalepoules enkelrondig gespeeld,

Overduidelijk kampioen (en daarmee ook HSB-kampioen) werd Schaakmat Westland 1, dat de andere teams op duidelijke afstand hield. Tweede werd ratingfavoriet LSG 1, derde Rijswijk 1, dat evenveel matchpunten scoorde als DSC1 maar een bordpunt meer had.

In de tweede finalepoule eindigde (verrrassend!) het tweede team van SHTV bovenaan, en eindigde daarmee boven SHTV 1, dat tweede werd. De derde prijs werd behaald door DSC2.

Vooraf had de organisatie aangekondigd het batig saldo van dit toernooi ter beschikking te stellen aan giro 555 ten bate van de Oekraine.
In de beschuitbus waarin donaties konden worden gedaan verdwenen dan ook enkele prijzenenveloppen. De beschuitbus-opbrengst was bijna 140 Euro, de andere bijdragen (de digitale donaties en de barwinst) worden nog berekend, en zullen hier later worden gepubliceerd.

Finalepoule 1

 Team12345678910TotaalPlaats
1Schaakmat Westland 1 222222212171
2DSC10 12220222134
3Schaakhuis 101 2200222115
4Overschie 1000 00020248
5Joost en de kneuzen0002 0022286
6Rijswijk 100222 2212133
7LSG 1022220 222142
8Schaakmat Westland 20000000 2248
9Philidor Leiden 110020100 157
10Schaakmat Westland 3000000001 110

Beste scores per bord

BordSpelerTeam
1Jan-Willem de JongSchaakmat Westland 1
2Marnix HofmanSchaakmat Westland 1
3Timon van DijkSchaakmat Westland 1
4Dirk GruijtersOverschie 1


Finalepoule 2

 Team123456789TotaalPlaats
1DSC2 22020122113
2Rijswijk 20 1122022104
3Haeghe Ooievaar 201 12100167
4Overschie 2211 2002085
5Pomar 10000 000009
6SHTV 120122 212122
7SHTV 2122220 12121
8Haeghe Ooievaar 10020211 176
9DSC300122001 68

Beste scores per bord

BordSpelerTeam
1Bob VoogtDSC2
2Alexander BruschkeDSC3
3Harry van de StapRijswijk 2
4Ton BodaanSHTV 1
 Jesper KoolSHTV 2

Onderwerp: Schaaktrainingen bij de Delftse Schaakclub
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 1079

Schaaktrainingen bij de Delftse Schaakclub 04-03-2022 15:00 Forum: Activiteiten

Er worden diverse schaaktrainingen bij DSC georganiseerd:
Allereerst zijn er trainingen voor seniorleden op de maandagavond, zon 3 of 4 keer per jaar. Deze worden gegeven in drie verschillende groepen, afhankelijk van het schaakniveau. De data van deze trainingen zijn te vinden in de agenda op de website van DSC: www.delftseschaaksite.nl/
Daarnaast zijn er sinds eind 2021 op verzoek van vele nieuwe leden - trainingen voor beginnende clubschakers. Deze trainingen worden op doordeweekse avonden gegeven op stap-twee-niveau

Ook voor jeugdschakers zijn er trainingen:
Zo wordt bijna elke maandagavond van 18.30 tot 19.15 uur in verschillende groepen de zogenaamde stappentrainingen gegeven, op elk gewenst niveau
Maar daarnaast worden sinds eind 2021 op verzoek van een aantal DSC-jeugdschakers aparte trainingen georganiseerd voor de topspelers van DSC. Ook deze trainingen vinden op niet-clubavonden plaats.

Voor al deze trainingen geldt dat ze gratis te volgen zijn voor de (nu ruim 170) leden van DSC. Maar ze zijn ook tegen een kleine vergoeding te volgen door niet-leden.

Mocht je meer willen weten over deze trainingen, zoals de frequentie, de data en plaats, en voor niet-DSC-leden - de kosten? Neem dan contact op met:

Ted Barendse
T.J.M.Barendse@TUDelft.nl
06-42140566

Onderwerp: DSC-jeugdteam verslaat DD 4 in 3e klasse HSB
Ted

Antwoorden: 2
Bekeken: 1000

DSC-jeugdteam verslaat DD 4 in 3e klasse HSB 15-02-2022 10:17 Forum: Externe competitie

In haar tweede wedstrijd van dit seizoen in de derde klasse HSB heeft ons jeugdteam (DSC7) het vierde team van DD met 5-3 verslagen.

Het team begon goed: Geralds's en Ariel's tegenstanders kwamen helaas niet opdagen, dus na een uur tegen elkaar spelen konden ze naar huis, en stond het jeugdteam met 2-0 voor.
Hugo was als volgende klaar. Hij speelde een goede partij, en won terecht.
Ook Oscar won. In zijn favoriete gambiet raakte de zwarte koning de rochade kwijt, bleef in het midden, en dat kostte zwart uiteindelijk een pion. Het pionneneindspel was uiteraard geen probleem: 4-0.

Helaas stonden daar ook wat nederlagen tegenover!
Dejen had het op het eerste bord zwaar, tegen een sterke speler. Hij kwam maar niet onder de druk vandaan, en verloor.
Ook invaller Timo (op het laatste moment gevraagd omdat Sarthak niet kon spelen) had het zwaar. Spelen op pionstructuur is gewoon moeilijk, en wit begreep het beter dan Timo: 4-2

Gelukkig won Ariel. In een geduldige partij had hij de hele tijd tijdsvoordeel, waardoor zijn tegenstander uiteindelijk door zijn vlag ging. Daarmee was de teamoverwinning binnen!

Wat er bij Gina gebeurde heb ik niet helemaal meegekregen: ze speelde volgens mij prima, en had op een gegeven moment een goede stelling bereikt, en ook een pluspion. Toen ik weer ging kijken had ze verloren. Jammer voor haar, maar voor de matchpunten maakte dat gelukkig niet meer uit.

Al met al doet het jeugdteam het goed in de derde klasse (een klasse hoger dan waar ze oorspronkelijk zouden spelen): een gelijkspel en een overzinning zorgen voor een mooie tweede plaats!

Ted Barendse, interim teamleider

Onderwerp: Zaterdag 12 februari HSB Persoonlijk Kampioenschap Jeugd CDE
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 366

Zaterdag 12 februari HSB Persoonlijk Kampioenschap Jeugd CDE 07-02-2022 14:35 Forum: Jeugd

Zaterdag 12 februari HSB Persoonlijk Kampioenschap CDE
Schaakvereniging DSC organiseert, in samenwerking met de Haagse Schaakbond, op zaterdag 12 februari 2021 de Persoonlijke Jeugd- en scholierenkampioenschap voor kinderen vanaf 2008.

Voor wie
- Voor zowel club als schoolschakers geboren in of na 2008
- Voorronde PJK C: geboren in of na 2008
- Voorronde PJK D: geboren in of na 2010
- PJK E: geboren in of na 2012

Waar
Denksportcentrum Sint Sebastiaansbrug, Zusterlaan 114, 2611 MP Delft

Hoe laat
- Aanmelding vanaf 10.00 tot uiterlijk 10:45 uur
- De partijen starten om 11:00 uur
- Prijsuitreiking rond 16:30 uur

Kosten
5,- per persoon

Speeltempo
7 ronden, bedenktijd van 15 minuten per persoon en 5 seconden per zet.

Inschrijving
Per mail naar jeugdleider@delftseschaaksite.nl , o.v.v. naam, geboortedatum en vereniging of school. Deadline: vrijdag 11 februari.

Plaatsing
- PJK C: Minimaal de beste 3 spelers van de voorronde plaatsen zich voor de finale van het PJK C (waar n NK-ticket te verdienen is).
- PJK D: Minimaal de beste 4 spelers van de voorronde plaatsen zich voor de finale van het PJK D (waar vier NK-tickets te verdienen zijn).
- PJK E: De beste vier van het PJK E plaatsen zich voor het NK E en de beste twee voor de finale van het PJK D.

Meer informatie is te vinden in het plaatsingsreglement gepubliceerd op de HSB-site of bij de jeugdleider van de club dan wel van de HSB.

Onderwerp: DSC 1 verliest in Tilburg van sterk Stukkenjagers 1
Ted

Antwoorden: 3
Bekeken: 2133

DSC 1 verliest in Tilburg van sterk Stukkenjagers 1 28-11-2021 22:02 Forum: Externe competitie

Na in de 3e ronde de koppositie te hebben verloren aan LSG 2, moest DSC1 ditmaal wederom tegen een topteam. Voor promotiekansen moest gewonnen worden, maar met 3 invallers beloofde dit lastig te worden. Vorige keer was dit 1,5 punt uit 3, nu even kijken hoe het uit zou pakken bij de invallers.

Allereerst Mark die op bord 2 met zwart tegen IM Stefan Beukema voor 25 ratingpunten winst ging. Mark deed het niet helemaal goed in de opening, maar zijn tegenstander besloot rustig alles op te bouwen en er niet direct proberen gebruik van te maken. Een paar zetten later moest Mark toch kiezen tussen volledig onder druk te komen staan of hopen dat een stukoffer een goede tegenaanval zou geven. In ieder geval 2 pionnen zouden teruggewonnen worden, maar Mark gooide er a tempo een 2e stuk tegenaan. Helaas had zijn tegenstander een simpel antwoord op de aanval en kon Mark meteen opgeven.

Aan mijn andere kant zat Timo op bord 4 met zwart tegen Sam Baselmans. Zijn tegenstander bereikte met wit niet zo veel in de opening, en toen Timo met een schijnoffer veel stukken kon ruilen, bleef er onvoldoende over om door te spelen. Na heel goed toestemming aan mij te hebben gevraagd, nam Timo remise aan, nog een prima uitslag op dat moment.

Henrik mocht op bord 9 met wit vol voor het punt gaan tegen jonge Grooten. In een scherpe Siciliaan miste hij in de opening al een kans op voordeel. Daarna ontstond een hele complexe partij met voor beide veel kansen (en veel moois dat vooral in de analyse achteraf op bord kwam). Uiteindelijk kwam Henrik minder te staan waar hij koos voor een kwal offer voor vage tegen kansen. In een verloren stelling gaf zijn tegenstander echter pardoes een toren weg. Daardoor dame+paard+pion voor Henrik tegen dame+4 pionnen voor hem met voor beide partijen promotiekansen. Henrik besloot remise aan te bieden vanwege weinig tijd wat werd aangenomen. Voor de computer was het toch wel duidelijk gewonnen voor Henrik, maar voor mensen was het lastig te zien. Laat dit een les zijn voor iedereen: altijd doorspelen! Daar leer je het meest van.

1 uit 3 voor de invallers was wederom een knappe prestatie! Nu naar het kernteam, zouden zij de stand kunnen keren?
Allereerst onze in bloedvorm verkerende voorzitter Ted op bord 10 met zwart. Hij mocht met zwart tegen de andere Beukema die met wit al snel uit zn boek was. Een paar rustige witte zetten betekenden licht zwart voordeel, dat Ted gestaag uitbouwde. Een zwakke pion op f4 zou al verloren gaan tot wit in moeilijke stelling en in tijdnood een blunder beging en Ted een stuk won. Dit was het eerste volle punt voor DSC!

Gert mocht op bord 5 met wit tegen de andere Baselmans en wilde eens iets anders dan remise. Na een Franse opening had hij wel een gesoleerde d-pion en koos hij ervoor op aanval te spelen met Pg5!? Zijn tegenstander verdedigde goed en Gert kwam zelfs een pion achter met een schijnbaar kreupel paard op h3. Echter met de onmogelijke (schitterende) zet Ph3-f4!! die op 2 manieren niet goed genomen kon worden, sloeg Gert krachtig terug en kwam zelfs een pion voor met een sterke vrijpion op d7. Helaas verblunderde hij dat voordeel vrijwel gelijk weer. In een eindspel daarna met allebei dame en toren en 3 pionnen stond Gerts koning erg op de tocht. Een blunder op de (beruchte) 40e zet maakte aan zijn illusies een voortijdig eind.

Bob zat op bord 8 met zwart tegen Erwin Kalle. Bobs opening ging in 1e instantie wel goed, maar hij maakte een rekenfout en kwam minder te staan. Na nog een fout kwam zijn koning kwetsbaar te staan en was de stelling onhoudbaar. Hij ruilde nog wel de dames af, maar het resterende eindspel met een pion minder en slechte positie was kansloos.

IM Joost had met wit de Stukkenjagers IM ontweken en mocht tegen Sjoerd van Roon. Joost speelde met wit een opening die enige druk geeft op de zwarte stelling, maar bij goed spel niet tot voordeel zou moeten leiden. Zijn tegenstander miste de nauwkeurige weg naar gelijk spel, waarna Joost een pion won, tegen zwarte activiteit. Met nauwkeurig spel wist hij de kansen van zwart in toom te houden, en even later stond er een eindspel van paard + loper tegen paard + loper op het bord, waar Joost een pion meer en de betere structuur had. Hoewel hij aan het begin een makkelijkere winst miste, kon hij geduldig zijn stelling stap voor stap beter maken en zwart steeds verder terug dringen. Dit resulteerde in een tweede pionwinst, en nadat de lopers geruild werden was het paardeneindspel eenvoudig gewonnen.

Richard A speelde met zwart tegen de sympathieke Nick Bijlsma. In het begin probeerde hij een agressieve opening van wit te voorkomen en dat lukte. Richard offerde een pion door wit Lxh7 schaak te laten spelen, en moest dan Kh8 doen omdat de loper gedekt stond. Hij dacht goede compensatie te hebben en dat bleek ook. Met 1 waardeloze zet maakte Richard van Nicks zwakke loper op b2 ineens een monster en toen kreeg hij problemen. Het ongelijke lopereindspel was wellicht nog remise maar Richard ontdekte het zwakke punt in zijn stelling te laat en toen was het inpakken en stukken in de doos. Een nederlaag helaas.

Onze oranje Richard mocht met wit tegen meester Grooten op bord 7. Nog immer een sterke positionele speler. Herman manouvreerde zich naar een stelling van plus 1.5 zonder materiaalwinst. Richard besloot dameruil aan te bieden om een aanstaande belegering van zijn koning te smoren. Na deze ruil raakte Herman de juiste weg kwijt. RIchard wist zich los te wurmen en had een mooie plus. In deze betere stelling koos hij echter een verkeerd plan. I.p.v. achter een pion aan te gaan en de stelling te verbeteren offerde Richard een pion om een vrijpion te creren. Deze pion liep inderdaad door wat een stuk opleverde. Echter won Herman een 3e pion en bracht na opoffering van 1 pion twee verbonden pionnen naar de overkant.

Dan als laatste uw auteur. Waar op bord 1 en 2 de IMs elkaar ontliepen, werd op bord 3 een top/tob-wedstrijd gespeeld tussen 2 FMs: Joost moest met wit tegen Cesar Becx. Na 2 zetten (1 d4 f5 2 Lg5 g6) was hij de theorie alweer bijster waarna de volgende 4 zetten hem alweer een half uur kosten. Hierna wist gelukkig zijn tegenstander het ook niet meer en zette zijn loper op e6 waar hij niet hoorde. Joost ontwikkelde lekker en had snel druk op zwarts stelling. Dit leverde een makkelijke pion op en hierna dacht Joost met dameruil een goede stelling over te houden. Hoewel dit wel zo was, wist Cesar weer eens wat lastige zetten te doen waarna er heel veel complexiteit en mogelijkheden in de stelling kwamen. Dit kostte Cesar wel veel tijd en Joost dacht dat hij de genadeslag kon toebrengen. Echter, Cesar bleef verbazingwekkend overeind, vlocht weer wat trucs in de stelling en toen moest Joost oppassen en afwikkelen naar hetzelfde eindspel als Carlsen diezelfde dag tegen Nepo had: T+3 pionnen tegen T+2 pionnen. Hoewel Joost verder kwam, ruilde Cesar erg handig de torens en forceerde plots aan pionnendoorbraak. Joost schrok zich een ongeluk, maar bleek op tijd de pion tegen te houden. Daarna had Cesar nog een moment dat hij dacht verloren te staan, maar hiervan herstelde hij zich snel: 1 pion bleef over en de handen werden geschud.

Hierna deden we ons te goed aan heerlijke (ook veganistische) schotels in De Burgerij die we zo nog even steunden op de voorlopig laatste avond dat we uit konden gaan. Ondanks de 6,5-3,5 nederlaag werd het zo nog een mooie dag.

De Stukkenjagers 12159DSC Delft 120846-3
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd)2209Michielsen, J.R. (Joost)23950 - 1
Beukema, S.O.R. (Stefan)2408Breton, M.R. (Mark)16511 - 0
Becx, C. (Csar)2131Ruitenburg van, J. (Joost)2311 -
Baselmans, S.W.A. (Sam)2144Bottema, T. (Timo)2046 -
Baselmans, L. (Luuk)2305Legemaat, G. (Gert)21881 - 0
Bijlsma, N. (Nick)2283Ammerlaan, R. (Richard)21191 - 0
Grooten, H.C.A. (Herman)2273Oranje, R. (Richard)20311 - 0
Kalle, E.C.G. (Erwin)2041Voogt, B. (Bob)20531 - 0
Grooten, T. (Tommy)1864Tamerus, H.A. (Henrik)1905 -
Beukema, C.R.A. (Constantijn)1933Barendse, T.J.M. (Ted)21360 - 1

Onderwerp: Open schaaktoernooi op 27 november a.s. op TU Delft
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 1252

25-11-2021 11:01 Forum: Algemeen [DSC]

Ook bij mijn weten is lidmaatschap van X niet verplicht!

Onderwerp: Open schaaktoernooi op 27 november a.s. op TU Delft
Ted

Antwoorden: 7
Bekeken: 1252

Open schaaktoernooi op 27 november a.s. op TU Delft 15-11-2021 12:44 Forum: Algemeen [DSC]

Voor degenen die niet bezi zijn met het spelen van een KNSB-ronde: op 27 november wordt er op de TU Delft een open schaaktoernooi georganiseerd.

Zie de link https://www.tudelft.nl/en/evenementen/20...l-queens-gambit

Onderwerp: Schaken op zondagmiddag in Delft bij KopieKoffie
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 2535

Schaken op zondagmiddag in Delft bij KopieKoffie 11-11-2021 10:27 Forum: Algemeen [DSC]

Schaken wordt steeds populairder! Dat is te merken aan het grote aantal kennismakers dat bij de club langskomt, en de grote hoeveelheid nieuwe leden van de laatste maanden.

Maar ook daarbuiten zie je de interesse toenemen. Zo was er begin september een informeel schaaktoernooi op de Markt waar veel belangstelling voor was.

Maar nu wordt er ook tegenwoordig structureel op zondagmiddagen geschaakt in Delft! Dat vindt plaats bij KopieKoffie, aan Chopinlaan no. 377. Daar kun je elke zondagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur terecht voor een (vrij) potje schaken, en /of een kop koffie of thee. Als het koud is binnen, bij mooi weer op het terras.

Schaakmateriaal is aanwezig (deels ter beschikking gesteld door DSC).
Organisatrice is Gonnie van der Horst, niet toevallig ook een van de deelnemers aan de trainingen voor beginnende clubschakers.

Wellicht tot een zondagmiddag?

Onderwerp: DSC-K1 verslaat Blerick met 7-3
Ted

Antwoorden: 2
Bekeken: 2076

DSC-K1 verslaat Blerick met 7-3 11-10-2021 09:53 Forum: Externe competitie

DSC Blerick

Eindelijk was het DUWO denksportcentrum weer het decor voor een heerlijke KNSB-middag. Wat heeft dat lang moeten duren zeg! Het 1e team trad na de goede start in Nijmegen nu aan tegen Blerick. Een Nederlands team, maar de voertaal daar is Duits. Mijn tegenstander gaf aan 3 uur te hebben moeten reizen om in Delft te komen. Ik was blij dat we thuis speelden tegen dit team!

Even na 1 barstte het geweld los. Het werd een middag waarop alles weer onze kant op viel. Dennis veegde snel de vloer aan met zijn sterke tegenstander en die achterstand kwam Blerick niet meer te boven. Jan en IM Joost wonnen en de oranje Richard deelde helemaal een vreselijk pak slaag uit. Tel daar een bak remises bij op en er was weer sprake van een ruime zege, 7-3!! Zie hieronder kort de opmerkingen van de hoofdrolspelers zelf.

Bord 1 (Matthieu)
Ik zal niet de enige zijn voor wie het ritme van een schaakdag weer even wennen was. Sowieso was het pas vrijdag dat ik nog even snel de uit of thuis en 12 of 13u vraag stelde. Het plan was om in ieder geval te kijken wie er in het team speelde. Het moest anders zijn. Peuterzaken en een vroege wekker in combinatie met nog wat werk. Tja. Gelukkig kon ik bij de Jumbo nog een warm kaasbroodje scoren voor de wedstrijd begon.

Het een en ander is niet bedoeld als klaagzang. Ik heb ondertussen denk ik meer begrip voor die oude lui waar ik vroeger fris en voorbereid tegen aanschoof en vrolijk de voorbereiding op het bord liet zien. De rollen zijn omgedraaid en dat bleek in de partij vandaag. Waar mijn tegenstander vrolijk theorie en standaard plan op het bord smeet was ik tijd aan het verbranden met aandacht voor nuances die ik misschien was vergeten. Of toch niet. Het is die twijfel die je de kop kost. Zelfs al ben je scherp in de berekening dan verlies je op tijd in het moordende 1u30 tempo. Maar dat is niet het einde. Vandaag niet in ieder geval.

Mijn tegenstander, FM Marcel Harff (2357), startte met 1.c4. Ik had de avond ervoor al besloten dat ik de zaken simpel moest houden. Voor mij betekent dat het houden bij de dingen die ik begrijp (en dat is niet heel veel helaas) en niet iets nieuws moet gaan proberen. In mijn geval komt dat dan neer op d4, c4 of Nf3 beantwoorden met d5, e6, Nf6, Be7 en 0-0 gevolgd door b6, Bb7 en het liquideren van het centrum.

1. c4 e6 2. Nf3 d5 3. g3 Nf6 4. Bg2 Be7 5. O-O O-O 6. b3 b6 7. Bb2 Bb7 8. Nc3 dxc4 9. bxc4 c5 10. e3 Nc6 11. Qe2 Qc7 12. d3 Rfd8

Ik had deze variant in 2009 (!) een keer op het bord in Dos Hermanas (online) tegen Szemetan. Toen zette ik zonder enige ervaring, in een snelschaakpartij, de stukken op de verkeerde plekken. Ik heb er toen n keer serieus werk van gemaakt. De conclusie was simpel:
- De toren op f8 hoort op d8
- Het paard op f6 heeft als antwoord op het thematische g4-g5 de route Nf6-e8-d6-f5
- De toren op a8 volgt de toren op a1
- Zwarts plan is altijd a6+b5, als dat lukt staat hij beter
- Wit speelt dus a4, dan komt een paard op b4 en kan de druk op d3 opgevoerd worden

13. Nb5 Qc8 (5 minuten kwijt aan de vraag of b8 zou uitmaken)
14. Rfd1 a6 15.Nc3 Qc7 (10 minuten kwijt aan de vraag of ik voordeel kan halen uit Nb5-c3 door de dame op c8 te laten staan)
16. Rab1 Rab8 17. Ba1 Ba8 (20 minuten kwijt aan de vraag of Na7 of Ba8 eerst beide zijn gespeeld, beide prima)
18. Ng5 h6 19. Nge4 Ne8 20. a3 Na7 21. Qc2 b5 22. Ne2 Bc6 (Cruciaal moment. Zwart staat beter en moet nu een plan vinden om zijn voordeel uit te breiden. Helaas geeft de klok 20 minuutjes aan. Ik besluit direct het rekenwerk a5 of b4 of Nc8 over te slaan en te gaan voor een simpel plan naar een gelijke stelling.)
23. Rdc1 Qd7 24. cxb5 Nxb5 25. Nxc5 Bxc5 26. Bxc6 Qxc6 27. Qxc5
Qxc5 28. Rxc5 Nxa3 29. Rxb8 Rxb8 (Dit eindspel had ik gezien bij het spelen van Qd7. Zwart staat nu officieel iets slechter, maar moet geen enkel probleem hebben bij het varen naar de remise haven.)
30. Be5 Rb5 31. Rc8 Rxe5 32. Rxe8+ Kh7 33. Ra8 Ra5 34. Nd4 Nb5 35. Nxb5 Rxb5 36. Rxa6 (Dergelijke eindspelen zijn bijna altijd remise. Zwart verliest weleens zoals in Kasparov-Piket, maar dat was Piket zijn eigen schuld. Ik durf te zeggen dat ik het beter had gedaan. Oneerlijk natuurlijk ik heb geleerd van zijn fouten)
Rd5 37. Ra3 g6 38. h4 h5 39. Kg2 Kg7 40.e4 Rd7 41. Kf3 e5 42. Ke3 f6 43. f4 Kf7 44. Ra5 Ke6 45. Ra8 Kf7 46. f5 gxf5 47.
exf5 Rb7 en de rest is niet meer interessant. Remise.

Ik sloot de middag af met een biertje bij de bar. Het hele QR gebeuren werd gelukkig behandeld met het respect dat het verdiend. Toen ik een half uur later wat pizzas ophaalde bij de lokale pizzeria bleek het QR gebeuren daar ook op waarde geschat werd die het heeft en kon ik probleemloos gebruik maken van de sanitaire voorziening. Zo zat alles min of meer mee en bleek de wereld toch weer wat mooier dan dat ik had gedacht. Smaakt naar meer.

Bord 2 (Dennis)
In een Panov offerde zwart een pion op b7 dat in soortgelijke stellingen normaal is. Echter was na 10....Pa5? 11. Da6 gelijk elke vorm van compensatie verdwenen. Zwart besloot de stelling daarom gelijk open te breken d.m.v e5 met hoop op tactische complicaties. Het resulteerde echter in een tweede gezonde pion voorsprong voor wit gevolgd door geforceerd dameruil. Zwart hield het toen maar direct voor gezien, wederom een punt voor Dennis. 1-0.

Bord 3 (FM Joost)
Op bord 3 met zwart kwam Joost via zetverwisseling in een 2-paardenspel terecht. Daarbij koos hij voor een zijvariant waarvoor zijn tegenstander Eugen Heinert veel tijd gebruikte. Joost kwam ten koste van wat zwaktes een pion voor die hij later teruggaf voor activiteit. Helaas blunderde hij even later nog een pion weg door het overzien van een tactisch grapje. Bleef over een eindspel van toren en 2 paarden met 5 tegen 4 pionnen. Na een paarden afruil in tijdsnood verdubbelde Joost Eugens pionnen op de damevleugel en kwam zijn toren binnen. Na het afruilen van enkele pionnen op de koningsvleugel was Joost op tijd om op de damevleugel om de b-pionnen tegen te houden. 1/2 - 1/2

Bord 4 (IM Joost)
IM Joost experimenteert dit seizoen met wat nieuwe openingen, met als resultaat dat hij op zet 4 al out of book was. Helaas koos hij gelijk niet de kritieke voortzetting, er kwam wel een interessante stelling op het bord. Hier koos hij het verkeerde plan, waarna zwart beter kwam te staan. Om zijn voordeel uit te buiten offerde zwart een kwaliteit voor een potentieel vernietigende aanval. Eigenlijk ging IM Joost pas vanaf hier goede zetten doen: hij schatte juist in dat het zijn beste kans was om op het offer in te gaan, vond de juiste verdediging en sloeg toe toen zijn tegenstander het spoor bijster raakte: 1-0

Bord 5 (Jan)
In deze partij lapten beide spelers de schaakprincipes aan hun laars.

"Beweeg hetzelfde stuk niet meerdere keren in de opening".
Maar zwart stond na 7 zetten, waarvan 4 met hetzelfde paard, een pion voor in een licht betere stelling.

"Ontwikkel je stukken".
Maar wit besloot om h4-h5-h6 te spelen, terwijl zijn stukken nog niet goed stonden.

"Breng je koning in veiligheid".
Maar er is niet gerokeerd in dit potje. Wel had zwart zijn koning omringd met maar liefst 8 stukken, op def678. Het leek wel op stratego.

Uiteindelijk kwam de tijdnood en bleek zwart scherper dan wit (die een kwaliteit verloor en op zet 22 te laat zijn klok indrukte). 0-1

Bord 6 (Gert)
Gert speelde zijn geliefde systeem (de shuffle: Lc4-a3-La2) dit keer tegen de Moderne verdediging (1...,g6). Er ontspon zich een in alle fasen boeiende strijd. In de tijdnoodfase wist hij via een pion- en stukoffer een gevaarlijke aanval over de g-lijn te lanceren. Dit leek beslissend maar zijn opponent kwam met een fraai tegenoffer. In het eindspel wist zijn oppo dankzij een reeks nauwkeurige zetten de remise veilig te stellen.

Bord 7 (Bob)
In een aangenomen damegambiet leek de tegenstander van Bob een klein overwicht te hebben, maar na een paar handige ruilzetten bleef het evenwicht gehandhaafd en na 25 zetten werd remise overeengekomen.

Bord 8 (Richard Oranje)
De oranje Richard op bord 8 trof een van de Duitsers. In Richards eigen variant waarin in een soort Draak de witte Dame vroeg op avontuur ging had wit klein voordeel door de zwakke zwarte velden. Na een wit pionoffer kwam zwart verder onder druk te staan en ging in de fout. Na zwarts toren e6 speelde ik g4.

Bord 9 (Richard Ammerlaan)
Na een zonnige vakantie in Portugal heb ik eindelijk mijn debuut mogen maken voor Delft. Zondermeer de grootste club waar ik ooit voor gespeeld heb en zoals ik had verwacht ook een zeer gezellige club met een goede bar, ik hou namelijk wel van een speciaal biertje.

Ik probeerde ook vandaag weer geen theorie op het bord te krijgen en dat lukte redelijk. De Russische opening ging gelijk op en na wat rare zetten (de computer vond ze minder raar) stond ik ongeveer gelijk. Nadat wit een lelijke verminking (dubbelpion op f2 en f3) toeliet stond zijn koning wat onveilig. Ik dacht dat ik veel beter stond maar mijn computer vind het allemaal wel meevallen voor wit. Ik kwam er dan ook helemaal niet doorheen en in het eindspel zag ik allemaal ellende op me af komen. Die ellende bleef gelukkig uit en ik scoorde dus een halfje in mijn eerste wedstrijd voor Delft.

Bord 10 (Ted)
Komt er ooit een punt dat genoeg genoeg is? Dat je ambitie om bijv. de in en outs van een schaakopening te leren spelen kleiner wordt dan het inzicht dat dat in dit leven niet meer gaat gebeuren? Het is nog te vroeg om dat te zeggen.
Wel moest ik na de opening van gisteren concluderen dat:
- Ik de theorie (uiteraard) vergeten was, en
- Mijn begrip van (o.a.) deze openingsvariant ver, ver, ver beneden grootmeesterniveau verwijderd is (dat wist ik langer).

Ik zat dus na zon 15 zetten tegen een stelling aan te kijken waarin ik alleen maar goede plannen voor zwart zag, en dat is geen prettige constatering als je wit hebt. Omdat mijn tegenstander ook nog een geduldig type was, die zo leek het - heel zorgvuldige zetjes deed en geen enkel positioneel risico wilde lopen had ik het gevoel dat ik op eieren moest lopen. Toen na zon 40 zetten bleek dat ik geen eierschalen gebroken had bood mijn tegenstander in potje-remisestelling remise aan. Dat nam ik - na overleg met onze captain - aan. De analyse achteraf met mijn zo bleek - Australische tegenstander was bijzonder prettig.

Onderwerp: Gezellige combinatie van jubileumavond en Schaakoff
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 1262

Gezellige combinatie van jubileumavond en Schaakoff 22-09-2021 12:55 Forum: Algemeen [DSC]

Maandag 20 september was een bijzondere avond: toen organiseerden we namelijk een jubileumactiviteit i.h.k.v. ons uitgestelde 125+1-jarig jubileum, namelijk een rapidschaaktoernooi in vierkampen.
Daarnaast stond de club open voor niet-leden, omdat we meededen aan de natioanle KNSB-actie Schaak off. Dus speelde iedereen in vierkampen drie partijen, een tegen elk van de drie andere deelnemers in de groep.

Het was dan ook een drukte van belang, want op de avond waren zo'n 50 schakers afgekomen, en daarnaast een aantal DSC'ers die wel trek hadden in een stukje jubileumtaart.
Het was gewoon een feestelijke avond, waar weer in prima sfeer en ouderwets werd geschaakt, gekletst, gedronken en (verder) kennis gemaakt.

Eindstanden

 Groep 11234Totaal
1Joost Michielsen 1113 
2Gert Legemaat0 1½1½
3Ted Barendse00 00 
4Erik Both0½1 1½


 Groep 21234Totaal
1Bob Voogt 1113 
2Lucien van de Lisdonk0 112 
3Henrik Tamerus00 00 
4Arjan Drenthen001 1 


 Groep 31234Totaal
1Jouke van Gosliga 0101 
2Timardi Verhoeff1 102 
3Tjerk Albregtse00 00 
4Mees van den Berg111 3 


 Groep 41234Totaal
1Rob Smits 0101 
2Alexander Bruschke1 113 
3Diederik van der Heijgen00 11 
4Corniel Nobel100 1 


 Groep 51234Totaal
1Johan Heskes 1113 
2Ahmad Diab Diaz0 000 
3Ed Eveleens01 12 
4Kancharla Varun Choudary010 1 


 Groep 61234Totaal
1Cock Hazeu ½00 ½
2Michael Stoops½ 011½
3Gerard Bilars11 02 
4Ren Poots101 2 


 Groep 71234Totaal
1Victor van der Kloet 1012 
2Herman Zonderland0 0½ ½
3Ferdinand Schreuder11 02 
4Shyam Balasubramanian0½1 1½


 Groep 81234Totaal
1Dejen Oskam 1113 
2Wim Meijer0 112 
3Anne Pieper00 11 
4Nick Ruesen000 0 


 Groep 91234Totaal
1Anton van P 1001 
2Kasper van den Berg0 000 
3Wim van den Burg11 02 
4Willem de Koster111 3 


 Groep 101234Totaal
1Guus Lammers 0101 
2Ebba Heskes1 113 
3Frank de Zwart00 ½ ½
4Mika Hoppenbrouwers10½ 1½


 Groep 111234Totaal
1Theo Schutte 0000 
2Tom Stoek1 ½12½
3Mark Bas de Leur1½ 12½
4Nils van Veen100 1 


 Groep 121234Totaal
1Juan Manuel Foglia 11-2 
2Kishan Ramiagan0 0-0 
3Maarten Winkel01 -1 
4bye--- 0 


 Groep 131234Totaal
1Sofya Blanter 0112 
2Sumit Ganguly1 012 
3Shandijean Shindi01 12 
4Bert van der Willik000 0 

Onderwerp: Poster met bekende DSC-er!
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 586

16-09-2021 14:31 Forum: Het koffiehuis

Ter info: de campagne 'Sporten in Delft' is maandag 13 sept van start gegaan. Doel is om mensen weer meer aan het sporten te krijgen.

Verspreid over de stad hangen posters met sporters (met daaronder mijn (Ted's) foto met schaakbord), maar ook van een aantal andere Delftse sporters.

De uitkomsten kun je ook zien op de site www.sportenindelft.nl en social media.

Onderwerp: Maandag 20 september jubileumactiviteit!
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 807

Maandag 20 september jubileumactiviteit! 08-09-2021 10:49 Forum: Activiteiten

Dit jaar vieren ons 125+1 jarig jubileum (ons 125-jarig jubileum viel vorig jaar door Corona volledig in het water).

Op maandag 20 september a.s. organiseren we wederom een jubileumactiviteit, namelijk een rapidschaaktoernooi in vierkampen. Iedereen speelt dan drie partijen, een tegen elk van de andere drie deelnemers in de groep. Deze vierkampgroepen worden op speelsterkte ingedeeld. Bedenktijd is 20 minuten per persoon per partij + 5 sec. per zet.

Het vierkampentoernooi geldt ook als lokale voorronde van de landelijke KNSB-schaakoff, waarbij de winnaar van elke groep zich desgewenst voor de regionale ronde plaatst (voor meer info daarover zie de link onderaan deze mail). Er zullen dus ook in DSC genteresseerde (nog)niet-leden meedoen, die op deze manier graag met onze vereniging kennis willen maken.

Uiteraard worden die avond jubileumtaarten aangesneden en genuttigd, daarnaast worden enkele consumptiebonnen uitgereikt.
Kortom: het wordt gewoon een feestelijke avond!

Het programma van 20 september:
19.30 - 20.15 uur aanmelding, ontvangst met koffie en taart
20.15 - 20.20 uur opening toernooi
20.20 - 21.10 uur ronde 1
21.15 - 22.05 uur ronde 2
22.10 23.00 uur ronde 3
23.05 01.00 uur Afsluiting en naborrel

Let op: vooraf aanmelden voor deze activiteit (i.v.m. het maximaal aantal deelnemers) is verplicht! Dat moet d.m.v. de link naar de KNSB-site: https://schaakoff.nl/ . Daar kunnen achtereenvolgens provincie, stad, club en datum worden gekozen. Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail van de KNSB.

Tenslotte: Op 20 september wordt er dus GEEN interne competitie gehouden, aan- of afmelden hoeft dus niet!

Onderwerp: Drukke avond bij eerste Grand Prix rapidavond
Ted

Antwoorden: 1
Bekeken: 2490

Drukke avond bij eerste Grand Prix rapidavond 07-09-2021 14:17 Forum: Activiteiten

Het was gisterenavond een drukte van belang bij de eerste rapidavond van het nieuwe schaakseizoen! In totaal waren bijna 60 schakers aanwezig, waarvan wederom een groot aantal nieuwe gezichten.

In twee groepen werden 5 ronden rapidschaak gespeeld, in verband met Coronamaatregelen verdeeld over de twee beschikbare verdiepingen. Zelfs enkele buitenlandse bewoners van het complex waar we speelden wisten ons te vinden. Nog nooit in ons bestaan hebben we ook zoveel nieuwe leden op een avond mogen begroeten!

De drukte zorgde er helaas wel voor dat we wat uit het tijdschema liepen, maar daar maalden niet veel schakers en schaaksters om.

De A-groep werd gewonnen door Richard Oranje, die een mooie score van 4½ uit 5 behaalde, inclusief een overwinning op topfavoriet IM Joost Michielsen. Joost werd 2e met 4 punten, en de 3e plaats werd gedeeld door Gert Legemaat, Ted Barendse, Pieter Buzing en Michael Stoops met 3½ punt. Laatstgenoemde won tevens de ratingprijs. Hij scoorde een TPR van bijna 2100, zo'n 500 punten boven zijn rating! Gefeliciteerd!

De B-groep werd gewonnen door Sumit Ganguly, die al zijn partijen wist te winnen: 5 uit 5! Het podium werd verder bezet door Ahmad Diab Diaz, Aram Hassan en Bob Visser, die allen 4 uit 5 haalden. Voor Ahmad en Bob waren dit hun eerste officile partijen op DSC, voor Aram waarschijnlijk zijn laatste. Hij gaat nu verhuizen, dus veel succes en hopelijk tot ziens, Aram!

De ratingprijs onder 1500 ging naar Arzhang Davazahemami en Eric Wagter met 3 punten. De beste "huisschaker", was Bob Visser, maar aangezien hij al gedeeld 2e prijs had, ging die prijs naar Juan Foglia en Marc-Bas de Leur, die eveneens 3 punten scoorden. Het lijkt er op dat ik gisteravond in die groep Nick Ruesen vergeten ben.

A-groep
 SpelerEloPt.TPRW-WeSB
1Oranje, Richard20094½23261,4212¾
2Michielsen, Joost23954 2251-0,5511 
3Legemaat, Gert22053½2105-0,407¾
4Barendse, Ted21503½2011-0,536¾
5Buzing, Pieter20683½2014-0,159 
6Stoops, Michael15813½20952,9810¼
7Both, Erik21573 2019-0,687½
8Voogt, Bob20633 2044-0,076½
9Glimmerveen, Martin18953 19420,044½
10Tamerus, Henrik19072½1770-0,674½
11Visser, Lars19002½19720,215¼
12Van den Broek, Willem-Jan18782½1668-1,113½
13Van Gennip, Sander18302½20240,645½
14Shandijan, Shindi19002 11043 
15Smits, Rob17882 1786-0,054 
16Bruschke, Alexander17792 1776-0,051½
17Boersma, David17492 17900,115½
18Van den Berg, Mees-2 18182½
19Blanter, Sofya18291½14050,001¼
20Shakya, Amin17501½12012¼
21Albregtse, Tjerk18091 1198-1,14 ½
22Temmink, Rama- ½1061 ¼


B-groep
 SpelerEloPt.TPRW-WeSB
1Ganguly, Sumit16075 24382,1815 
2Diab Diaz, Ahmad17004 1682-0,0310½
3Hassan, Aram16104 23560,4214 
4Visser, Bob11004 154710 
5Nobel, Corniel17653½807-0,719¾
6Eveleens, Ed16843½1577-0,298¾
7Wagner, Andr16823½16730,109 
8Stipdonk, Henk16323 1591-0,058 
9Kancharla, Varun16003 17260,507½
10Van der Kloet, Victor15563 810-0,425½
11De Leur, Marc Bas15503 16560,005½
12Davazdahemami, Arzhang14843 1416-0,144 
13Wagter, Eric14213 15800,425½
14Alhasan, Shiraz13983 882-0,168 
15Ruesen, Nick12003 12805 
16Foglia, Juan10003 8107½
17Beuker, Jelle17002½7925¾
18Neutel, Alexander15002½16593¼
19Baasdam, Renzo14002½14505¼
20Stoek, Ton14002½17007 
21Van der Heiden, Felix17002 7511½
22Oskam, Dejen15472 16180,191½
23Schutte, Theo14002 8843½
24Van der Willik, Bert11342 734-0,081½
25Grisel, Ruben10502 8074 
26Petz, Charlene10002 15542½
27Arkesteijn, Youri9502 20003 
28Pieper, Anne8502 20001½
29Huisman, Edgar15521 684-1,191½
30Van den Berg, Kasper12001 742-0,241½
31De Zwart, Frank12001 - ½
32Ghasia, Zahra10001 7561½
33Ferro, Giovanni9501 5411½
34Van Klink, Deejay800 ½509 ¼
35Sinia, Jur700 ½400 ¼

Onderwerp: Vrijdagmiddag 3 september schaakactiviteit op de Markt
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 702

Vrijdagmiddag 3 september schaakactiviteit op de Markt 31-08-2021 21:17 Forum: Algemeen [DSC]

Aanstaande vrijdag 3 sept vindt er een schaakactiviteit plaats op de Delftse Markt, van 13.00 tot 17.00 uur.

Het betreft een zevenrondig snelschaak/rapidtoernooi (bedenktijd 10 minuten per persoon per partij).
Maar daarnaast is er de mogelijkheid om gewoon langs te komen, en een informeel potje te spelen.
er wordt met name op de wat jongere schaker gemikt. maar iedereen is van harte welkom!

Het toernooi wordt niet georganiseerd door onze club, maar we ondersteunen wel de organisatie ervan (dmv het uitlenen van schaakmateriaal, het maken van reclame, en het leveren van een wedstrijdleider).
Ook de gemeente Delft ondersteunt dit toernooi.

Voor meer info over dit toernooi ga naar https://stad-delft.nl/2021/08/16/check-you-later/. Daar kun je je ook aanmelden.

Onderwerp: Jeugdagenda seizoen 2021-2022
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 3312

Jeugdagenda seizoen 2021-2022 26-08-2021 11:44 Forum: Jeugd

Alle jeugdactiviteiten voor het seizoen 2021-2022 zijn te vinden in de agenda: http://www.delftseschaaksite.nl/dsc/jeug...article&id=4369 .

Onderwerp: Laatste vakantieavond: Gerard Milort legt Oostenrijkse aanval tegen Pirc uit
Ted

Antwoorden: 0
Bekeken: 1827

Laatste vakantieavond: Gerard Milort legt Oostenrijkse aanval tegen Pirc uit 24-08-2021 17:29 Forum: Activiteiten

In de laatste ronde van het Vakantietoernooi op maandag 23 augustus was Gerard Milort te gast, met een toelichting op de scherpe Oostenrijkse aanval van de Pirc (1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f4 Lg7 5. Pf3 c5)

De uitslagen van de gespeelde partijen:

Joost Michielsen Gerard Milort 2-0
Gert Legemaat Derk Dekker 2-0
Lucien vd Lisdonk Henrik Tamerus 2-0
Jouke Gosliga kees van der Meer 2-0
Arjan Drenthen Amin Shakya 0-2
Aram Hassan Rob Smits -1 (1x wit)
Sander van Gennip Jelle Beuker 2-0
Alfred - Henk van der Belt 0-2
Anne Pieper Youri Arkesteijn 1-1
Kasper vd Berg - Bert vd Willik 1-1
Sal Taga - Ferdinand Schreuder 0-2
Varun Kancharka Tom Broekhuizen -1
Victor van der Kloet - Henk Stipdonk -1 (1x wit)
Gerard Bilars Raymond Thomas -1 (1x zwart)
Mees van den Berg - Rene Poots 2-0

Hieronder een toelichting van de behandelde variant:


De wild west variant van de Pir

Door Gerard Milort, 23-08-2021

De laatste zomeravond bij DSC mocht ik als gastspreker mijn geliefde wild west variant van de Pir
laten zien, de spectaculaire Austrian Attack. De Pir
verdediging begint met 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 en nu gaan de voorzichtigere varianten verder met 4.Pf3 Lg7 5.Ld3 0-0 5.0-0 e5; waarna wit kan kiezen om te ruilen en via de d-lijn te spelen, of door kan schuiven en op de damevleugel kan gaan drukken. Zwart kan met f5 gaan breken en op de koningsvleugel aanvallen, iets waar wit overigens zelf ook voor kan kiezen met f4. Een poging om sneller tot aanval te komen is als wit meteen met het scherpe 4.f4 kiest voor de zogeheten Austrian Attack, waarna het echt wild wordt als zwart met 4Lg7 5.Pf3 en dan direct 5c5!? het centrum gaat aantasten, zonder eerst te rokeren. Zowel pion d4 als e4 komen onder druk te staan, want zwart zet na 6.dxc5 voort met Da5! Bekend zal zijn dat 7.cxd6 Pxe4 verkeerd kan aflopen, want Pc3 staat ineens drie keer aangevallen. Nu is het goed mogelijk voor wit om rustig op een voordeeltje te spelen met 7.Ld3 Dxc5 8.De2 0-0 9.Le3 Da5 (of Dh5); of 7.Dd3 Dxc5 8.Le3 Da5 9.Db5+ met dameruil en iets beter spel voor wit. Iets wilder is al 7.Ld2 Dxc5 8.De2 0-0 9.0-0-0 met wederzijdse aanvalskansen. Maar niets hiervan is zo spectaculair als de variant van vanavond, die ingeleid wordt met het agressieve 6.Lb5+ (gevolgd door 6Ld7 7.e5 Pg4). De Austrian Attack All-in!

Na 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f4 Lg7 5.Pf3 c5 6.Lb5+ Ld7 7.e5 Pg4 is de uitgangsstelling voor vanavond ontstaan. Zie Diagram 1, stelling na 7Pf6-g4.

Diagram 1, stelling na 7Pf6-g4

In deze uitgangsstelling kan wit kiezen uit meerdere voortzettingen.

A: 8.e6
B: 8.Lxd7+
C: 8.exd6

Ad C: 8.exd6
Na 8.exd6 0-0 9.h3 Ph6 10.0-0 exd6 11.Lc4 Pf5 12.d5 staat wit amper ietsje beter, maar beide partijen kunnen zich uitleven in een redelijk gewone stelling met wederzijdse kansen. Zie diagram ad C. Te saai echter voor de zomeravond, dus niet de hoofdvariant voor vandaag.


Ad C, stelling na 12.d4-d5

Ad B: 8.Lxd7+
8.Lxd7+ Dxd7! Niet 8Pbxd7 wegens 9.e6! fxe6 10.Pg5 en wit gaat een stuk winnen, zie bv 10cxd4 11.Pxe6 Da5 12.Pxg7+ Kf7 13.Dxg4 dxc3 14.b4! Dxb4 15.De6+ Kxg7 16.Dxe7+ enzovoorts. 9.d5 dxe5 10.h3 e4 11.Pxe4 Pf6 (11.hxg4 exf3 12.Dxf3 Pa6 is beter voor zwart) 12.Pe5 en wit staat iets beter. Ook een aardige stelling om te spelen, edoch nog niet zo leuk als de hoofdvariant na A: 8.e5-e6


Ad B2, stelling na 12.Pf3-e5

Ad A: 8.e6
Und jetzt geht es loss Dan zijn we nu aanbeland bij de hoofdvariant van vanavond. Fire on Board was toen nog niet geschreven, maar had ook hier de titel kunnen zijn


Ad A1: stelling na 8.e5-e6

Zwart heeft nu eigenlijk maar keuze uit twee zetten, die beide tot wilde varianten leiden.

De hoofdvariant gaat verder met A1a 8Lxb5 9.exf7+, maar zeker ook niet oninteressant is de optie A1b 8fxe6 9.Pg5; al lijkt dat erg verdacht Laten we eerst even kijken naar die verdachte variant A1b, die ook snel tot remise door eeuwig schaak kan leiden.

A1b: 8fxe6
8fxe6 9.Pg5 Lxb5 10.Pxe6 Lxd4! 11.Pxd8 Lf2+ 12.Kd2 Le3+ 13.Ke1 Lf2+ 14.Kd2 Le3+ met remise door eeuwig schaak. Deze geniale remisevariant is bedacht door Yasser Seirawan in een partij tegen Gyala Sax eind jaren tachtig. Wel kan wit op twee plekken afwijken

Optie 1: Na 10Lxd4! kun je ook verder gaan met 11.Pxb5 Da5+ 12.Dd2 Lf2+ 13.Kd1 Pe3+ 14.Ke2 Dxb5+ 15.Kxf2 Pg4+ 16.Kg3


Ad A1b1, stelling na 16.Kf2-g3

Het beste is nu Dd7, met wederzijdse kansen/ dynamisch evenwicht.

Optie 2: Na 9Lxb5 kun je ook verder gaan met 10.Pxb5 Da5+ 11.c3 Dxb5 12.Pxe6 Dc4! Het aardige hier is dat na 13.Pxg7+ Kf7 het paard niet kan ontsnappen, althans alleen door het paard terug te offeren met Pf5 of Ph5, een thema dat ook in de oude hoofdvariant een belangrijke rol speelt.


Ad A1b2, stelling na 12Db5-c4!

De verdedigende zet Dc4 is essentieel en komt ook in andere varianten voor.

A1a: 8Lxb5 9.exf7+
Nu is het dan tijd voor andere hoofdvariant van vanavond. 8Lxb5 9.exf7+ zo ging het vroeger.

Lange tijd dacht men dat 9Kd7 de enige optie was. Maar na 10.Pxb5 Da5+ 11.Pc3 cxd4 12.Pxd4 Lxd4 (12Ph6 kan ook) 13.Dxd4 (of 13.Dxg4+ Df5) Pc6 14.Dc4! (daar is die zet weer!) heeft wit duidelijk voordeel. Behalve 9Kd7 komen ook de zetten 9Kxf7 en 9Kf8 voor.

Na 9Kxf7 komt uiteraard 10.Pg5+ Kg8 11.Pxb5 Dd7 (11Da5+ 12.Pc3 cxd4 13.Dg4 of 12Ph6 13.Df3 geven wit flink voordeel) 12.dxc5 dxc5 13.De2! (dreigt 14.Pc7 Dxc7 15.De6+) is ook beter voor wit. Daarom gaan we verder met 9Kf8.

De hoofdvariant A1 gaat verder met 8Lxb5 9.exf7+ Kf8 10.Pxb5 Da5+ 11.Pc3 cxd4 12.Pxd4


Stelling na 12.Pf3xd4

Hier kan zwart kiezen uit zetten als 12Kxf7, 12Pf6; en zelfs 12Pc6, want na 13.Pxc6 Lxc3+ 14.bxc3 bxc6 is er sprake van een dynamisch evenwicht.

Terug naar de uitgangsstelling na 7Pf6-g4


Diagram 1, stelling na 7Pf6-g4

Maak hier je keuze uit n van de genoemde voortzettingen. A: 8.e6; B: 8.Lxd7+; of C: 8.exd6

En maak er een mooie avond met twee spannende partijen van!

Tot zo ver de Explicatie, nu nog wat over het verdere verloop en wat resultaten bekijken.

Rondlopend langs de borden zag ik vooral de (beide) hoofdvarianten die na 8.e6! ontstaan. Slechts een enkeling koos voor Lxd7. Na 8.e6 kwam Lxb5 het meeste voor, maar ook 8fxe6 werd meerdere keren gespeeld. Grappig detail is dat er na enige zetten later zowel rustige stellingen ontstaan waren al wilde. Ongeveer evenveel van beide, best verrassend voor zon wilde start van de partij.

Aan mijn eigen bord mocht ik het opnemen tegen IM Joost Michielsen, wat weliswaar leuke partijen opleverde, maar waar ik geen punten aan over heb gehouden. Niet geheel terecht, want in de tweede partij met wit speelde ik het goed en kwam ik gewonnen te staan. In opkomende tijdnood en opkomende zenuwen greep ik toch weer een paar keer mis. En ontsnapte Joost aan een nederlaag tegen (een) GM. Met zwart hield ik het in de eerste turnus minder lang vol. Ook hier speelde wit het goed, en na enkele onnauwkeurigheden gaf ik een stuk cadeau, en daarmee de partij, een terechte overwinning. Aardig was dat beide partijen tot de 15de zet gelijk opgingen:

Na 1.e4 d6 2.d4 Pf6 3.Pc3 g6 4.f4 Lg7 5.Pf3 c5 6.Lb5+ Ld7 7.e5 Pg4 8.e6 Lxb5 9.exf7+ Kf8 10.Pxb5 Da5+ 11.Pc3 cxd4 12.Pxd4 Lxd4 13.Dxd4 Pf6 was onderstaande stelling ontstaan:


Stelling na 13Pg4-f6

In de 1ste partij ging Joost verder met 14.Ld2 Pc6 15.De3 Df5 16.0-0 Kxf7 17.Tae1 Pg4(?)


Stelling na 17Pf6-g4?

18.De2 h5? (beter was terug gaan met Pf6) 19.Pe4 Txc8 20.Lc3 Pf6? Maar nu niet meer


Stelling na

21.Lxf6 1-0, want 21exf6 faalt op 22.Pd6+ gevolgd door Pxf5 met damewinst. Slordig, maar niet onverwacht, de opening is niet helemaal correct bij heel goed spel van wit.

In de 2de partij speelde ik (wijzer geworden van de korte post mortem na de 1ste pot) met wit 14.Dc4! (daar is die zet weer!) Pc6 15.Ld2 Df5 (ook Joost had wat geleerd van de 1ste partij) 16.0-0-0 Tc8


Stelling na 16Ta8-c8

17.h3(?) (Een beetje langzaam, beter is meteen 17.The1 Kg7 18.h3) 17d5! 18.Da4 d4 19.g4 Dc5 20.g5? Pd7?! (Beter was dxc3! 21.Lxc3 b5! 22.Db3 b4 en wit moet wel Le5 of Lxf6 spelen, met beter spel voor zwart) 21.Pe4 Dd5 22.The1 (nu pas) b5 23.Da3 Pb6 24.Pf6?!


Stelling na 24.Pe4-f6

Pf6 ziet er sterk uit, pion e7 staat vervelend aangevallen, en ook de koning van zwart staat niet lekker. Toch was 24.Kb1 beter volgens Frits. 24Dc4 25.b3 Dxf7 26.Lb4 Tc7?


Stelling na 26Tc8-c7

Geeft wit een niet (toch wel) te missen kans: 27.Lxe7+! Txe7 28.Dd6! Kg7 29.Dxc6 +- en op 27Pxe7 volgt ook 28.Dd6! (Tb7 29.Dxd4) met groot voordeel voor wit. Na 27.Lc5?Kg7 28.Pe4 Dxf4+ 29.Kb1 Td8 30.Db2 e5 31.h4 (wanhoop) Pd5 32.Ld6 Tcd7 33.Txd4?? Pxd4 en 0-1 Ben ik er toch weer ingetrapt Een leuke avond met spannende partijen!

Met vriendelijke schaakgroet,
Gerard Milort, Den Haag.

Overzicht van 1 tot 20 van 792 resultaten Pages (40): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller