Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 274 resultaten Pages (14): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC K2 doet zichzelf de das om in Zoetermeer
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 1323

29-11-2021 18:26 Forum: Externe competitie

Misschien was het inderdaad de kou in de speelzaal waardoor iets in mij zei 'Freeze' .... zodat ik geen zet deed..... In een totaal gewonnen stelling (volle toren voorsprong) door mijn vlag.
Is me nog nooit overkomen in al die jaren dat ik voor de KNSB-competitie schaak..... zonde !

En bij Martin iets soortgelijks, als ik het goed begrijp.

Dan zou die 5,5-2,5 een 3,5-4,5 zijn geworden en hadden we beide matchpunten mee naar Delft genomen.

Ondanks deze anti-climax was het na afloop toch weer erg gezellig bij een lokale Griek, die toen nog tot 20 uur open mocht blijven.
Op naar de volgende KNSB-ronde, ergens in de toekomst :-)

Onderwerp: DSC-K2 verslaat LSG 3 en zorgt voor winst in massakamp DSC-LSG
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1151

DSC-K2 verslaat LSG 3 en zorgt voor winst in massakamp DSC-LSG 07-11-2021 10:58 Forum: Externe competitie

Het 2e KNSB team van DSC heeft zaterdag een mooie zege geboekt op LSG 3 (5,5-2,5). Omdat ook het 1e en het 3e tegen LSG aantraden was er sprake van een soort massakamp DSC-LSG.
De overall uitslag kwam uit op 14-12 voor ons.


Timo Bottema:

Ik kwam goed uit de opening en was van plan om een zwakke pion op d6 te gaan winnen. Helaas miste ik dat zwart een sterke tegenaanval had waarna het voordeel op z'n minst weer verdwenen was, en ik wellicht zelfs verloren was komen te staan als ik mijn geplande voortzetting had gespeeld. Zo ging het niet, want voordat ik de kans kreeg om het definitief fout te doen, was mijn tegenstander me voor. Geen grootse partij dus, wel een punt.

Pieter Buzing:

Met zwart speelde ik een opening die ik al een tijd niet bekeken had. Ik had dan ook niets na de opening, niet eens een plan. Gelukkig maakte mijn snelspelende tegenstander als eerste een fout, waardoor ik materiaal won en het eindspel rustig kon uittikken. Na computeranalyse blijkt mijn tegenstander vlak voor de tijdcontrole nog een remisewending te hebben gemist.

Martin:

Ik kwam lekker uit de opening, met name omdat mijn tegenstander zijn dame onhandig neerzette en daardoor geen breekzet leek te hebben. Ik speelde uiteraard wel weer te traag, maar mijn tegenstander was ontevreden een besteedde uiteindelijk nog meer tijd dan ik.
Hij voelde zich genoodzaakt om het loperpaar op te geven. Daarbij bleef de stelling voorlopig gesloten, maar niet definitief en zwart bleef erg passief.
In het middenspel bleef de dreiging van het openen van de stelling er in zitten, maar uiteindelijk gaf ik het loperpaar ook op in ruil voor een veel betere structuur.
Daarna gaf mijn tegenstander meteen een van zijn zwakke pionnen weg, waarbij meteen afgeruild werd tot een eindspel met dame en toren. In tijdnood liep mijn extra pion door tot c7 en moest hij zijn toren er voor geven. Een redelijk consequente overwinning, wat al enige tijd geleden was...

Sander

Ik mocht het opnemen tegen wat, zo ontdekte ik later, vorig jaar de Nederlands kampioene bij de meisjes t/m 18 jaar was: Alisha Warnaar. We speelden een Najdorf Siciliaan waarbij ik na haar 6.g3 al direct in voor mij onbekend terrein zat. Ik koos voor een setup met b5 en Lb7, waar ik achter het bord niet heel ontevreden over was maar die bij analyse niet de beste bleek. Ik ging op avontuur met Pe5 waarmee ik toeliet dat Alisha f4 en e5 kon spelen. Wat ik daarbij echter overzien had was dat na Lxg2 Dxg2 mijn toren op a8 hangt. Ik moest als gevolg daarvan improviseren, en het beste dat ik kon doen was afwikkelen naar een toreneindspel met 1 pion minder in de hoop daar een remise uit te slepen. Dit eindspel bleek echter verrassend eenvoudig te winnen voor haar. Verloren dus, maar ik kan er niet mee zitten: haar rating van bijna 2000 is vermoed ik nog aan de lage kant. Ze heeft dit vakkundig afgemaakt.

Voor de liefhebber de hele partij: https://lichess.org/SfuTyFmP

Henk

In een remisestelling kreeg ik een paard op zesde rij. Tegenstander kwam te laat met tegenaanval. Ik verzuimde het af te maken Tegenstander forceerde geen remise en speelde de scherpste variant maar gaf in tijdnood opeens op....

Arnt
Ik speelde een damegambiet. Ik was alleen niet scherp genoeg na anderhalf jaar niet achter het bord gespeeld te hebben. Achteraf bleek dat ik juist een aantal zetten die beter waren verwierp, omdat ik ze niet goed doorrekende. Goed, ik heb weer wat speelminuten gehad.

Lucien

De opening verliep duidelijk beter voor mijn tegenstander maar hij verzuimde door te drukken via een pionoffer. Hierdoor kon ik mijn koning in veiligheid brengen en langzaam maar zeker het initiatief terug nemen in het middenspel. Dit leidde tot een aanval op de witte koning met pionwinst in het eindspel. Helaas heb ik dat niet nauwkeurig gespeeld zodat het remise werd. Gezien de wisselende kansen in de partij eigenlijk wel een terechte uitslag.


De persoonlijke uitslagen:

 DSC21947-LSG 319485½-2½
1Lucien van de Lisdonk2036-Jeroen Berrevoets2058½-½
2Kim Meulenbroek2148-N.O.-1 - 0R
3Pieter Buzing2096-Loek Veenendaal20041 - 0
4Timo Bottema2029-Albert Termeulen20221 - 0
5Sander van Gennip1838-Alisha Warnaar19820 - 1
6Martin Glimmerveen1897-Michel Hubert19381 - 0
7Arnt Veenstra1761-Marcel Wubben19600 - 1
8Henk van den Belt1768-Robin Schenkelaars16711 - 0

Onderwerp: DSC-K2 kansloos onderuit tegen Schaakhuis 1
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 1471

12-10-2021 21:45 Forum: Externe competitie

Hier het verslag van de tegenstander (auteur: Norbert Harmanus)

Na een lange, zware strijd wint Schaakhuis 1 uit in Delft met 2.5-5.5. Bram was als eerste klaar. In een complexe stelling vond zijn tegenstander niet de juiste verdediging en compensatie voor het verloren stuk (0-1). Daarna volgde Mike. Zijn tegenstander sloeg de stelling kapot en Mike kon zich helaas niet meer bevrijden (1-1). Hans zette ons weer op voorsprong door een vrijpion naar de overkant te loodsen (1-2). Mildo zorgt voor de 1-3 door met een combinatie eerst een kwaliteit te winnen en als zijn tegenstander dat wil voorkomen wordt het zelfs een volle toren. Op de andere borden was het nog spannend. Harold maakte er 1-4 van door in een complexe stelling met een vrijpion te lopen en een stuk te winnen. Vervolgens werd de counter opgevangen en stond de vrijpion nog steeds op promoveren. Meteen daarop komt Derk remise overeen. Met T + pi zit er geen winst in tegen L + 2 pi. Daarmee zijn wel de matchpunten binnen (1.5-4.5). Gerard staat de hele middag tegen de achterlijn geplakt, maar weet zich uiteindelijk te bevrijden en komt remise overeen in een P vs L eindspel (2-5). Goed uitgerust gaat Tomas voor de langste zit. Hij heeft een kwaliteit gewonnen, maar zijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion. Tomas geeft zijn paard voor de pion, waarna D+L+pi voor zijn tegenstander vs D + 4 pi voor Tomas overblijft. Uiteindelijk blijven er 2 kale koningen over (2.5-5.5).

Delft blijkt zowaar een Bierfabriek te hebben. Weliswaar kleiner dan de Heineken bierfabriek in Zoeterwoude, maar het eten en drinken smaakt er prima!

Onderwerp: DSC-K2 kansloos onderuit tegen Schaakhuis 1
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 1471

DSC-K2 kansloos onderuit tegen Schaakhuis 1 10-10-2021 09:23 Forum: Externe competitie

De 2e ronde in de KNSB competitie leverde voor DSC2 een vrijwel kansloze 2,5-5,5 nederlaag op tegen het op papier sterkere Schaakhuis 1.

Hieronder de persoonlijke verslagen van de spelers:

Pieter

Ik speelde met wit een scherp zijvariantje wat een (theoretisch bekend) torenoffer inhield. Objectief was de stelling in evenwicht, maar met een koning op g6 is een fout snel gemaakt en zo haalde ik in 25 zetten het punt binnen.

Sofya

Ik had een Leningrad tegen me er, die achteraf gezien de tegenstander heel goed kende en ik niet. Tot de koningsaanval kwam het niet, maar ik gaf wel door een tactiekje een pion in het midden weg. Een complexe schijnoffer ruil volgde, waardoor ik uiteindelijk met een loper en een pion tegen een toren kwam te staan. Wel met een loper paar in relatief open stelling. Dit wikkelde ik langzaam richting remise af.

Timo

Ik speelde een scherpe partij en sloeg met m'n dame wat opportunistisch een pion op b7. Dat was wellicht objectief niet het beste, maar zoals het ging kwam ik er prima uit. Toen we in tijdnood allebei nog flink wat zetten in weinig tijd moesten zoeken, bleek de stelling te complex en mijn tegenstander handiger en nog voor de 40e zet was het tij al definitief gekeerd.

Ana

We played a nice opening with my pressure on the Queen's side of the board. He defended the b2 pawn by advancing it to b3, but this move created a weakness which was quickly seized by the pair of bishops: while the white diagonal b1-h5 was held by the bishop on f5, the other black bishop came on a3 to embarrass the white pieces even more. Having problems on the queen's side, white forgot to shelter his king in time so that the black bishop came to h4 to check the king. Black's positional advantage was increased by eliminating any source of counterattack (by changing the major pieces). However, after winning a pawn, black missed a tactic and arrived in an equal endgame position which led to a draw.

Ivar

Bram van den Berg - Ivar de Hoogt.
Een partij die nooit in remise zou kunnen eindigen, zo ook nu niet.
In een superscherpe zijvariant kozen beide spelers voor dubieuze voortzettingen, waarmee stukken ineens weinig objectieve waarde hadden. Helaas haalde Ivar in kritieke stelling 2 plannen door elkaar, waarmee een kansrijke stelling/opzet in no time een 0 opleverde.

Lucien

Ik kwam redelijk uit de opening met zwart, hoewel wit een klein langdurig voordeel had dankzij de zwakte van d6 in mijn stelling en een slecht paard op C7. Ik dacht met een kleine combinatie dit paard weer in het spel te brengen maar had een simpele tussenzet gemist. Dit kostte me een pion en een vijandelijke toren die de 7e rij binnen drong, waarna er geen houden meer aan was. Terecht verloren.

Martin vertelde dat hij slecht uit de opening kwam en had moeten verliezen. Maar zijn tegenstander sloeg niet toe waarna Martin weer beter tot gewonnen kwam te staan. In tijdnood verzuimde hij te winnen zodat remise achteraf gezien wel de meest terechte uitslag is.

Hoe Wybe kopje onder ging weet ik niet. Wellicht kan hij dat zelf nog op dit forum plaatsen.

Hieronder de uitslagen.


DSC Delft 2 Rating Schaakhuis 1 Rating Ronde 2
Hoogt de, I. (Ivar) 2149 Berg van den, B. (Bram) 2230 0 - 1
Buzing, P.C. (Pieter) 2080 Hoogland, M. (Mike) 2183 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2049 Hollander, J.W. (Hans) 2024 0 - 1
Bottema, T. (Timo) 2046 Metselaar, H. (Harold) 1926 0 - 1
Pelin, A.M. (Ana-Maria) 1918 Milort, G. (Gerard) 2021 ½ - ½
Blanter, S. (Sofya) 1840 Dekker, D.H.M. (Derk) 1911 ½ - ½
Glimmerveen, M.A. (Martin) 1895 Segerberg, T. (Tomas) 1967 ½ - ½
Evenhuis, W. (Wybe) 1838 Staden van, M. (Mildo) 1857 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1977 Gemiddelde Rating: 2015 2½-5½

Onderwerp: Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1356

20-09-2021 17:35 Forum: Externe competitie

Het verslag van DD2:

Wat een heerlijke dag. Eindelijk,eindelijk was er weer een echte ouderwetse KNSB-middag. Met een feestelijk gevoel betrad ik het NSG, waar Stefan Boeters druk bezig was de speelzaal in orde te maken voor de wedstrijd DD 2 - DSC2, terwijl in de keuken de voorbereidingen plaatsvonden om gasten en eigen leden te kunnen voorzien van hapjes en drankjes. Vol verwachting klopte mijn hart om na de welkomstspeech van de voorzitter en een uitleg over de regels van de wedstrijdleider de eerste zet te kunnen doen van het nieuwe seizoen. We hadden een geduchte tegenstander maar we zouden onze huiden duur verkopen, was de bedoeling. Dat lukte echter niet helemaal.

De aftrap was nog maar nauwelijks achter de rug toen ik opkeek en al een opgeruimd wedstrijdbord zag. Wat er precies gebeurd was weet ik niet maar invaller Henn (7) had zich vergist en de tegenstander was er als de kippen bij om dat af te straffen.

Niet al te lang daarna kon Theo van Orsouw remise afdwingen in een stelling waarin zijn ietwat slechtere pionstelling gecompenseerd werd door de actievere opstelling van zijn stukken.

Vervolgens konden we juichen over de eerste winstpartij van het seizoen toen Remko de Waard met behulp van een mooi paard op d5 zijn tegenstander een dubbele f-pion bezorgde, die zijn koning niet kon beschermen tegen de witte aanval.

Hierna ging er echter iets mis.

Zelf (4) dacht ik mijn mindere positie op de damevleugel te moeten compenseren met een gewelddadige mataanval op de koningsvleugel. Het offeren lukte nog wel, en ook het mat, maar dat betrof jammer genoeg mijn eigen koning.

Gosse Romkes (2) leek lange tijd de Hollandse opstelling van zijn tegenstander langzaam maar zeker op te blazen. Helaas raakte zijn dame, die in de voorste linie als een Jeanne d'Arc meevocht, in het strijdgewoel in de knel en na veel taktisch gespartel bleek dat de doorslag te geven.

Leo Kuipers (6) vocht een zwaar positioneel gevecht uit maar kon de gedegen verdediging van zijn tegenstander niet overmeesteren en moest in remise berusten.

Het spektakelstuk van de dag was het gevecht van Marc Bueno (3). Beide koningen leken in gevaar maar die van Marc nog het meest vooral toen hij in de loop van het gevecht een kwaliteit had gewonnen. Hij kwam daardoor in moeilijkheden, kon nog afwikkelen naar een eindspel met een pion minder en ongelijke lopers, maar dat bleek niet te houden.

Henke (1) tenslotte moest zich verdedigen in een aanvankelijk iets minder staand eindspel. Op den duur kwam hij echter zo onder druk te staan dat hij moest opgeven.

Al met al: een verdiende 6 - 2 nederlaag of zoals een optimist het uitdrukte: aan de topborden een 4 - 0 nederlaag maar aan de onderste borden een 2 - 2 gelijkspel. Op naar de volgende wedstrijd!

Henk Happel

Onderwerp: Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1356

Voortvarende start DSC-K2 met 6-2 winst op DD2 19-09-2021 14:23 Forum: Externe competitie

Het 2e KNSB-team van DSC is erg voortvarend begonnen. Het op papier gelijkwaardige DD2 werd met 6-2 overtuigend aan de kant gezet. Aan de eerste 4 borden haalden wij de maximale score van 4 uit 4. De overige 4 borden scoorden een keurige 50%.

Hieronder de persoonlijke verhalen van de spelers

Wybe

Ik arriveerde als eerste bij het speellokaal van DD om begroet te worden, met de woorden "DSC, weg er mee". Hoewel dit natuurlijk een leuk grapje was (..), heeft dit denk ik onbewust bijgedragen aan mijn snelle overwinning die ons op voorsprong zette (11 zetten).
De partij zelf was verder niet erg interessant, graag wijd ik de volgende keer verder uit over het schaaktechnische gedeelte.

Henrik

Mijn tegenstander en ik speelden een theoretische variant waarin de scherpste voortzettingen door beiden vermeden werden. Na een behoorlijke afruil ontstond er een stelling met beiden 2 lopers en 2 torens. Ik had een iets betere pionnen structuur, maar kon daar niet echt gebruik van maken door de activiteit van zijn mooie loper. Het eindigde vrij snel in een vreedzame zetten herhaling


Pieter

Mijn tegenstander viel snel mijn stelling binnen met Dd6, maar die dame bleek daar zo kwetsbaar te staan dat het me vijf zetten later al een stuk (en punt) opleverde.

Timo

Ik kwam prima uit de opening met zwart en na een onhandige zet van mijn tegenstander kon ik profiteren. Wat volgde was een alles of niets poging van wit, maar toen dat op niets uitliep, was het punt snel binnen.

Ricardo

Na 3 zetten waren we beide uit theorie. Na een rustige opneming waarbij ik ruimte voordeel had en daarbij het loperpaar wist te veroveren gingen op zet 27 de zware stukken van het bord. Na 20 zetten manoeuvreren op zet 47 wist ik een doorbraak te forceren waarbij mijn loperpaar en mijn gecreëerde vrijpion op zet 64 de doorslag gaven.

Mark

Best Okee gespeeld. Gevecht om dubbel pion te voorkomen op g6. Bleek niet mogelijk, maar miste na Dh5 van wit dat mat te voorkomen was middels Kg7 en dan Th8. Gevolg was dat ik dus vrij simpel verloor.

Lucien

Ik speelde een dubieuze en scherpe openingsvariant waarbij zwart Lxf7+ toeliet. Zijn dreigingen op mijn koningsstelling waren echter veel gevaarlijker dan die van mij. Hij wikkelde op een bepaald moment af naar kwaliteitswinst maar dit ging ten koste van zijn activiteit. Hierdoor kreeg ik weer het initiatief en koningsaanval. De kwaliteit won ik terug en met een pluspion ging ik het ongelijk loper-eindspel in. Hier beslisten de verbonden g-en-h-pion de partij in mijn voordeel.

Sander

Mijn partij: in een gesloten siciliaans kwam ik heel moeizaam uit de opening. Mijn tegenstander kende de theorie duidelijk beter dan ik zelf. 7. ... Dd6 was volgens mijn tegenstander de enige zet, hoewel mijn opening explorer het daar bij nader inzien niet mee eens is.

Met de dubieuze zet 8. ... Ld7? verliet ik als eerste de theorie, en ik had eigenlijk ook direct spijt van die zet. Mijn toch al verkrampte positie werd daar nog lastiger van. Ik ben eigenlijk het grootste deel van de partij bezig geweest om de gevolgen van mijn slechte opening te bestrijden en kreeg nauwelijks spel. Dit was ook te zien aan de klok: na slechts 12 zetten had ik al een uur verbrand.

Echter wist mijn tegenstander daar geen gebruik van te maken, en hij liet diverse kansen liggen. Na diverse slechte zetten van zijn kant, 15.Pg5??, 17.Pg3?? en vooral 20.Pa4?? leek ik dan toch eindelijk mijzelf los geworsteld te hebben. Ik mistte zelf nog een kans (die wij in de analyse helaas ook niet zagen): 20. ... dxe3 wint gewoon een stuk.

Uiteindelijk bood mijn tegenstander met 24.fxe4 (??) remise aan. Ik had hier al het gevoel dat ik goede kansen had, wat in de analyse achteraf werd bevestigd: mijn tegenstander wist niet hoe hij de stelling moest verdedigen. Echter had ik ten tijde van het remiseaanbod nog maar 12 minuten op mijn klok, en het vooruitzicht om in een tactisch zeer complexe stelling nog 15 zetten te moeten spelen was voor mij onaantrekkelijk genoeg om toch de remise aan te nemen. (En ik was sowieso al blij met remise na die rampzalige opening.)
De persoonlijke resultaten zijn:

Henke, A.C.Z. (Aleksander) 2061 Slaa, R. (Ricardo) 2176 0 - 1
Romkes, G. (Gosse) 2055 Buzing, P.C. (Pieter) 2068 0 - 1
Bueno, M.E. (Mark) 2036 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 0 - 1
Happel, H.A. (Henk) 1947 Bottema, T. (Timo) 2037 0 - 1
Orsouw van, T.F. (Theo) 1909 Tamerus, H.A. (Henrik) 1907 ½ - ½
Kuiper, L.C. (Leo) 1892 Gennip van, A.D. (Sander) 1830 ½ - ½
Henn, R.A. (Reinhard) 1841 Evenhuis, W. (Wybe) 1825 0 - 1
Waard de, E.R. (Remko) 1805 Breton, M.R. (Mark) 1648 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1943 Gemiddelde Rating: 1941 2-6

Er zijn ook foto's gemaakt door DD van deze wedstrijd. Te zien op hun site DD1852.nl

Onderwerp: Sebastiaansbrug naast denksportcentrum afgesloten
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 9622

05-06-2020 17:36 Forum: Algemeen [DSC]

Nog een paar nachtjes slapen en dan is ie weer open...
https://indebuurt.nl/delft/nieuws/verkee...-rijden~102089/

Onderwerp: DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 6286

10-03-2020 17:57 Forum: Externe competitie

Het verslagje van de tegenstander:

Afgelopen zaterdag was er zoals bekend een hardrock concert bij de Black Horse, waardoor er uitgeweken moest worden naar het jeugdhonk van de club, het Jan Tinbergen College. Verdeeld over 4 leslokalen konden de teams aan de bak om de begeerde matchpunten proberen te winnen.

De Pion 2 trof DSC Delft 3 als tegenstander.

Over de match kan ik kort zijn, aangezien ik weinig van de andere stellingen heb meegekregen. Op veel borden ging het lang gelijk op, slechter stonden we zeker niet. Marcel, Ngo Hin en top-invalster Marieke pakten het volle punt. Benny en Frank wisten een half punt te scoren.

Waar ging het dan mis? Eric verloor helaas zijn partij, maar helemaal opvallend was dat op de borden 3 en 4 op het zelfde moment een stuk weggeblunderd werd... Dit resulteerde in een korte rokade op het uitslagenformulier, 0-0.

Al met al is 4-4 nog geen slechte uitslag, tegen de nummer 2 in de competitie. Wie had er vooraf gedacht dat we 3 matchpunten zouden scoren tegen de nummers 1 en 2. In de groepsapp werd er al hoopvol geroepen: volgend jaar worden we kampioen. Laten we het hopen, maar laten we eerst proberen om niet te degraderen. Er moet nog tegen Goes 1, Bergen op Zoom 1 en Sas van Gent 3 gespeeld worden.

Onderwerp: DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 6286

DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel 08-03-2020 20:58 Forum: Externe competitie

Ondanks een 4-4 tegen de Pion 2 blijft het 3e KNSB team van DSC kans maken op de titel in 3G. Voormalig koploper Landau verloor namelijk alweer en staat daardoor 1 mp achter DSC3 en Souburg.
Dat het toch nog in een gelijkspel eindigde was een meevaller voor ons, gezien de stand aan de borden ergens halverwege de match in Roosendaal.

De persoonlijke verslagen:

Pieter Buzing: Ik kreeg tegengestelde rokades op het bord (ik kort, hij lang), en zijn aanval ontwikkelde zich veel sneller dan de mijne. Waarschijnlijk offerde hij te vroeg, en verdedigde ik daarna niet nauwkeurig, maar we eindigden in een eindspel met een pion minder, wat ik niet meer kon houden.

Jouke: Ik kwam er deze zaterdag niet aan te pas. Nadat ik al vroeg in de opening mijn theorie was vergeten, kwam ik met een onschuldige ontwikkelingszet meteen onder druk te staan. Het leek een gezonde stelling met het voordeel van het loperpaar, maar ik miste de controle over belangrijke velden. Om geen pion te verliezen wrong ik me in vreemde bochten. De weg naar een remise-achtig eindspel werd daardoor alleen maar moeilijker en in tijdnood viel mijn stelling als los zand uit elkaar.

Wim Kortis: Mijn tegenstander speelde op zet 9 een minder bekende zet. Ik reageerde niet optimaal maar ook niet slecht. Althans de zetten waren al eens eerder gespeeld door een grootmeester in 1999. De stelling was daarna ongeveer gelijk. Op zet 33 maakte mijn tegenstander een fout. Ik had moeten afwikkelen naar een vermoedelijk gewonnen toreneindspel. Helaas koos ik voor een pionnen eindspel dat ik niet kon verliezen. Maar het bleek al snel ook niet te winnen. Remise dus.

Henrik: Mijn tegenstander en ik speelden een complexe partij waardoor mijn tegenstander veel tijd investeerde in een plan vinden. Uiteindelijk ging hij voor spel op de damevleugel en ik mocht het proberen op de koningsvleugel (allebei kort gerokeerd). Hij dacht een pion te gaan winnen, maar precies op dat moment brak ik redelijk door. Op zijn increment kon hij alle dreigingen niet meer overzien en ging hij uiteindelijk door zijn vlag in een voor mij inmiddels totaal gewonnen stelling

Mark Breton: Ik kreeg een opening op het bord, waarbij het me leuk leek voor een lange rokade te gaan. Dit was slecht, maar mijn tegenstander viel te weinig aan en reageerde te veel op mijn eigenlijk te trage dreigingen. Hierdoor kwam ik heel goed te staan, maar koos helaas de verkeerde voortzetting toen de tijd begon op te raken. Hierdoor miste ik een schaak waarbij mijn koning het hele bord over ging en ik uiteindelijk mijn dame verloor.

Timo Bottema: Ik kwam samen met mijn tegenstander in een voor ons veel te complexe stelling terecht, waar hij beter uitkwam dan ik. Ik had geluk dat hij miste dat ik een stuk met schaak kon slaan. Ook met een stuk voor was het niet eenvoudig, maar wel genoeg voor de winst.

Martin: Als gevolg van het omzetten van mijn repertoire had ik in de late opening en het vroege middenspel weer eens teveel tijd nodig voor gebruikelijke zetten. Ergens speelde ik het denk ik niet zo handig, waardoor mijn tegenstander bijvoorbeeld het loperpaar had kunnen behouden. Echter, hij koos voor een afwikkeling waarbij ik alsnog de doelstelling bereikte, met de zwarte pionnen op de kleur van zijn eigen loper. Tevens was het centrum grotendeels afgesloten, waardoor ik daarna eigenlijk rustig aan een koningsaanval kon gaan werken.
Echter, de opkomende tijdnood verstoorde de rust die ik even nodig had om de juiste opzet voor de koningsaanval te bedenken. Zwart kwam intussen met een trage tegenaanval over de damevleugel. Ik heb het nog niet goed geanalyseerd, maar ik raakte vermoedelijk compleet onnodig verwikkeld in complicaties. Ik zette mijn paard van c4 terug naar a3 om zijn aanval te vertragen, maar dat paard werd eigenlijk gewoon een aanvalsdoel. Ik had het paard ook via d2 naar de koningsvleugel kunnen dirigeren. Voor mijn gevoel had zwart dat niet droog gehouden...
Nu moest ik tijdens de complicaties een aantal zetten op increment doen, terwijl de stelling dus razend ingewikkeld werd. Ik leek in eerste instantie een pion te winnen, maar er werd afgeruild naar een eindspel met zware stukken en onveilige koningen. Helaas kon ik de pion voorsprong niet vasthouden. Toen de stofwolken waren opgetrokken resteerde er een potremise toreneindspel met 3 tegen 3 op dezelfde vleugel. Al met al niet echt ontevreden, want er had ook best iets gruwelijk mis kunnen gaan in tijdnood.

Lucien: ik haalde voor de afwisseling een oude opening van stal waarbij ik met wit een pion offerde. Mijn tegenstander was echter prima op de hoogte van de finesses en behield zijn pion voorsprong zonder enige compensatie voor wit. Hij bleef daarna goed doorspelen en leek op de winst af te stevenen. Toen ik in zware tijdnood kwam zette ik een valstrik op waar hij met open ogen intrapte. Dit kostte hem een stuk. Nadat ik de 40 zetten had gehaald gaf hij gedesillusioneerd op.


 De Pion 21891-DSC K319544-4
1Onrust, B. (Benny)1989-Kortis, W. (Wim)2097½-½
2Cheng, N.H. (Ngo Hin)2048-Buzing, P.C. (Pieter)20821-0
3Riemens, K. (Koen)1928-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20440-1
4Broek van den, R. (René)1874-Bottema, T. (Timo)20580-1
5Huijser, M.W. (Marcel)1905-Gosliga van, J.S. (Jouke)18911-0
6Loon van, E. (Eric)1879-Tamerus, H.A. (Henrik)19040-1
7Lambregts, F.J.J. (Frank)1843-Glimmerveen, M.A. (Martin)1908½-½
8Essen van, M.M.E.D. (Marieke)1660-Breton, M.R. (Mark)16491-0

Onderwerp: DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3914

03-02-2020 20:04 Forum: Externe competitie

Hierbij het verslag van de tegenstander.


HWP 3 kansloos in Delft

Een door invallers verzwakt HWP 3 heeft het niet kunnen redden in Delft. Tegenstander DSC3 bracht per bord gemiddeld meer dan 100 Elo mee en dat verschil betaalde zich uit.
Samuel Verbruggen stond een fractie beter, maar remise was het juiste resultaat.
Jim van de Vreede verloor, "Pe5 was verwoestend".
Ik was zelf tegen de DSC-er met de hoogste Elo ongeveer gelijk uit de opening gekomen, maar kwam langzaam steeds slechter te staan. Na de 40e zet verloor ik een stuk en was het klaar.
Andre Galle stond goed maar zijn tegenstander kwam los op het einde, remise dus.
Ook Ghris Ghysels haalde een half punt. Na passief uit de opening te zijn gekomen moest er nog moeizaam verdedigd worden.
Nieuwkomer Willem Frouws verloor een pion en dat bleek beslissend.
Valère de Buck haalde wel de 40 zetten, maar toen stond er een eindspel op bord waar wit 3 pluspionnen had en een sterk paard tegen een loper. Kansloos dus.
Tenslotte had Vincent Schepens een iets betere stand bereikt in een toreneindspel met allebei 2 pionnen, maar dit bleek niet te winnen.
HWP 3 staat nu op de 10e plaats en er zullen nu echt punten gehaald moeten worden.

Onderwerp: DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3914

DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst 03-02-2020 09:11 Forum: Externe competitie

Het derde achttal van DSC kan zich weer mede koploper noemen na de gemakkelijke 6-2 winst op HWP Sas van Gent 3. Alle spelers kwamen ongeschonden uit de strijd via 4 keer winst en 4 keer remise.
De volgende ronde wacht de Pion 2 dat verrassend van onze concurrent Landau 1 won.

De persoonlijke resultaten:

 DSC32006-HWP Sas van Gent 318926-2
1Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)2044-Verbruggen, S. (Samuel)1976½-½
2Buzing, P.C. (Pieter)2082-Vreede van de, J.J. (Jim)19691-0
3Kortis, W. (Wim)2097-Rij van, G.K. (Gert)19801-0
4Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter)2060-Ghysels, C.P. (Chris)2032½-½
5Glimmerveen, M.A. (Martin)1908-Galle, A. (Andre)1925½-½
6Bottema, T. (Timo)2058-Frouws, W. (Willem)17271-0
7Gosliga van, J.S. (Jouke)1891-Schepens, V. (Vincent)1706½-½
8Tamerus, H.A. (Henrik)1904-Debuck, V. (Valere)18221-0


Hieronder de persoonlijke verslagen

Jouke (7, remise)
Opmerkelijk genoeg kreeg ik voor de tweede keer dit seizoen dezelfde zijvariant op het bord. Daardoor kon ik vanuit de opening met een pionoffer wits rokade verhinderen en goed maar complex spel genereren. Of, zoals ik speelde, afwikkelen naar een compleet dode symmetrische stelling. Achteraf zag ik dat mijn tegenstander een relatief lage rating had, waarmee ik bestraft ben voor de laffe keuze. Het spel wat volgde was voornamelijk schijnboksen waarin ik het mezelf nog enigszins moeilijk maakte, maar de marges waren te klein en remise volgde.

Jan Peter (4, remise)
Mijn partij begon aanvankelijk veelbelovend: ruimtevoordeel en aanvalskansen op de koningsvleugel. Bovendien kostte het mijn tegenstander veel tijd om zetten te vinden. Later vervlakte de stelling en werd tot remise besloten.

Pieter (2, winst)
Via een omweg kwam er een bekende opening op het bord. Met een schijnoffer opende ik de stelling voor mijn lopers op b2 en d3. Dit leverde een tweetal pionnen op, en even later nog een kwaliteit. Toen was het wel gespeeld.

Timo (6, winst)
Ik kwam met voordeel uit de opening, won een pion en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eenvoudig gewonnen eindspel. Veel meer valt er niet over te zeggen….

Wim (3 winst)
In de opening miste ik een kans op een klein duurzaam voordeel. Vervolgens liet mijn tegenstander een ruil toe die mij mooi spel gaf op de zwarte velden. Maar het was toch niet gemakkelijk om de goede stelling te verzilveren. Als zo vaak lukte dat pas toen mijn tegenstander in tijdnood raakte en enkele ernstige fouten maakte. Althans hij maakte meer fouten dan ik. Op zet 41 won ik een stuk en toen was het pleit beslecht.

Henrik (8 winst)
In mijn partij werden al snel de gebaande paden verlaten en waren we dus op onszelf aangewezen. Dit ging lang gelijk op. Tot ik tegen de 40ste zet een pion buit maakte. Niet veel later won ik er nog 1, en uiteindelijk stond ik er zelfs 4 voor. Ik heb wat kansen gehad het sneller af te maken, maar toen 3 pionnen op promoveren stonden geloofde mijn tegenstander het zo ook wel.

Martin (5 remise)
Ik had toevallig de tegenstander gekregen die ik vooraf had geselecteerd als beste keus om op voor te bereiden. Dus de eerste 8 zetten gingen nog wel lekker snel, maar daarna zat ik me te vervloeken dat ik in tijdnood was gekomen en maar een heel klein stukje uit mijn openingshoek gelezen had. Nu had ik deze opening dus voor het eerst ooit op het bord en bleek achteraf dat mijn tegenstander dit met wit én zwart speelt...

Op zich kwam ik wel prima te staan, maar besteedde veel te veel tijd aan (vermoedelijk) standaardzetjes en onzin-variantjes. In tijdnood creërde ik toch wat zwaktes en was ik bang dat het mis zou gaan, maar ik kon ineens afwikkelen naar een eindspel, waarin ik een pion leek te winnen.

Dat bleek niet te kloppen, maar mijn tegenstander voelde zich niet op zijn gemak en koos voor de 'noodrem', in de vorm van een goed getimed remise aanbod. Met nog 4 minuten op de klok (voor 10 zetten) en een zojuist volledig veranderde stelling leek het mij niet echt verstandig om te gokken. De teamleider was ook tevreden, dus aldus werd de vrede getekend.

Lucien (1 remise)
Ik speelde weer een obscure opening met zwart maar wist daarmee niet wit uit de tent te lokken. Hij bouwde zijn stelling degelijk op en wachtte rustig af. Toen ik dacht een aanval met zwart op te kunnen zetten via de koningsvleugel speelde hij het sterke Dc1 en werden mijn plannen volledig tegen gehouden. Hierna werd de stelling dichtgeschoven en werd even later de vrede getekend.

Onderwerp: DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 4430

17-12-2019 08:51 Forum: Externe competitie

En hierbij het verslag van de tegenstander, niet wetende wie bij ons de echte invallers waren.....

Goes 1 heeft zichzelf in de voet geschoten door met 5-3 te verliezen van DSC Delft 3. Het leek erop dat we de wedstrijd mogelijk zouden gaan winnen maar veel goede stellingen werden verpest.

Zoals te zien valt hadden beide teams de nodige invallers waardoor er op voorhand sprake was van een gelijke strijd. Ben te lui om de gedateerde KNSB-ratings van augustus aan te passen ondanks dat de NOSBO site claimt dat deze van november zijn. Nota bene kloppen de ratings op het gedrocht van een site van de schaakbond wel maar goed het veranderd weinig aan het beeld... Voor ons was Eliza, die in Rotterdam studeert, er weer eens bij. Dit betekende ook dat Goes 2 zich niet nog verder zou moeten verzwakken. Het last minute wegvallen van Remco hielp in ieder geval niet... Het is allemaal nog niet direct ons seizoen om het voorzichtig uit te drukken en dat bleek ook deze wedstrijd wel weer:

Uw verslaggever had zichzelf toch voorgenomen eens een potje te winnen na een onthutsend slechte reeks op het niveau derde klas: 1,5 uit 5 en sinds maart niet gewonnen... Daar zat natuurlijk wel een belachelijke nul bij en 2 remises tegen ok tegenstanders maar goed. In ieder geval werd aan het derde bord gehakt gemaakt van Wim Kortis (2054). De tegenstander ging voor een Ben-Oni opzet met Pe7 maar kwam nooit aan de follow-up ...f5 toe. In plaats daarvan ging hij, na het witte Lf4, voor het andere typische idee g6-g5 gevolgd door Pe7-g6 en dan een Paard of Loper naar e5... Probleem was alleen dat wit zelf e5! speelde voordat zwart daar een stuk kon zetten... Een pionoffer dat ook Stockfish helemaal fantastisch vind... In het vervolg bleken de witte velden, mede omdat zwart Lg4xf3 had gespeeld, veel te zwak in het zwarte kamp... In een al verloren stelling probeerde zwart zijn problemen met f5 op te lossen maar dat resulteerde alleen maar in snel mat.

Eindelijk eens een steuntje in de rug voor het team dat mocht ook wel eens een keer... Maxim kon dat steuntje duidelijk goed gebruiken want hij ging in de opening de mist in tegen Lucien van Lisdonk (2065). Er resteerde een hele lastige stelling zonder dames waarbij Maxim, om de druk op zijn koning te verlichten, wel een pion moest geven. Verder ook nog een lelijke dubbelpion op de f-lijn. Geen fijne situatie. Maxim vocht nog hard en kreeg zelfs nog iets van kansjes omdat wit het dubbel toreneindspel niet helemaal handig speelde met c4?! maar de stelling was gewoon te slecht. Maxim wist nog f en h te bereiken wat theoretisch remise is... Als alles goed staat. Alleen de koning en toren konden nooit hun posities innemen.... Een gelijke stand dus.

Louis ondertussen kwam remise overeen met een van de invallers Jouke van Gosliga (1922). De stelling was er ook bepaald niet naar om door te spelen... Althans voor zwart. Louis had een krakkemikkige loper in een eindspel met lichte stukken. Had ik met wit altijd doorgespeeld maar de invaller was duidelijk content met remise. Toegeven er was heel wat nodig voor geweest voor wit om te winnen maar goed.. Zo dus een gelijke stand met 5 partijen bezig.
Nu was de stelling van Niels geen pretje te noemen maar de overige 4 partijen leken toch eigenlijk allemaal de kant van Goes op te gaan. Dat kwam dus niet uit...

Dat Niels niet goed stond wel... Hij verloor inderdaad van Walter Anema (2056). Niels stond vanaf de opening gedrongen. Wit had de vrije hand en kon naar hartenlust prikken. Het ging pas echt mis bij zwart toen hij zijn paard eindelijk op e4 positioneerde. Wit kon dat paard afruilen tegen de witveldige loper en vervolgens tactisch een pion winnen. Niels probeerde nog actief te worden maar zijn stelling was veel te slecht.

De eerste partij die net niet onze kant op viel was die van Rinus. Hij kreeg in een eindspel D+T vs D+T de kans met een gevaarlijkere vrijpion tegen Jan-Peter van Zandwijk (2118). Volgens Rinus had hij 1 echte kans maar die werd niet gepakt waarna het toch allemaal remise bleek te zijn...
2 blunders beslisten eigenlijk de match. Of eigenlijk 3.... Allereerst Jos... Die voelde zich heel erg slecht tegen Pieter Buzing (2080) maar dat belette hem niet de tegenstander weg te spelen... In een stelling met zware stukken en ongelijke lopers leek het niet goed te gaan met zwart. Dat klopte ook maar Jos miste een opzichtige winst met torenoffer op g7... In het vervolg liet Jos geheel onnodig een zwarte invasie toe tegen de witte koning. Hij dacht wel eerst mat te geven maar de zwarte koning stond betrekkelijk veilig op f8... Dat had wit zich niet gerealiseerd. Stellingsgeluk was dat een torenoffer op g8 nog eeuwig schaak betekende... Hierbij had zwart dan weer de mazzel dat hij nog net Ke8-e7 heen en weer kon doen want Ke6 had zelfs nog verloren met een toren meer... Maar toch een verspilt halfje....

Bij invalster Eliza kwam er een bizarre partij op het bord tegen Mark Breton (1787). 2 invallers dus het niveau toch net wat lager hier wellicht. Eliza ontbrak het wellicht wat aan ritme en zo gaf ze al in de opening zomaar een stuk weg Pxe4?? werd simpel beantwoord met Da4+... In het vervolg gooide zwart de koningsvleugelpionnen brutaal naar voren en raakte wit totaal de kluts kwijt. YT had even gemist dat Eliza een stuk achter stond tot veel later in de partij, daar reken je niet op..., en dacht dat Eliza een sterk offer had gebracht. Wit zag het niet meer en verloor zijn stuk terug met rente... Vervolgens gaf hij ook nog een volle toren weg voor wat rommelkansen tegen de witte koning (lees een paar schaakjes) In totale paniek met 2 seconden op de klok speelde Eliza Kd6?? ipv Kf6 wat haar een volle dame kostte in plaats van 'wit geeft op'. Nu stond wit weer dik voor... Maar die was nu aan de beurt om te gaan knoeien en wist vakkundig zijn eigen koning in een matnet te helpen. Het won nog net voor wit maar in tijdnood zag de Delftenaar dit niet en gaf een toren prijs. Per saldo hielden we een eindspel D vs TL over... Alle resterende pionnen gingen eraf... Remise dus. Ongetwijfeld de enige correcte uitslag van deze partij. Maar we hadden toch wel een beetje op een vol punt gerekend toen Eliza een volle toren voor stond...

En daarmee was de wedstrijd wel een beetje gaan vliegen want Hans had zijn winnende voordeel om zeep geholpen tegen de ratingloze Henk van den Belt (1754N). De stelling leek in balans totdat Hans met zijn koning naar een eenzaam zwart pionnetje op de damevleugel kon lopen en met de opmars van de b-pion kon beginnen. Hij deed het echter niet helemaal goed op de koningsvleugel en kon zo zwart tegenspel niet verhinderen... YT zat al helemaal te praten over de 'Troitzkylijn' en dat de 3 (!) zwarte pionnen die zwart over zou gaan houden veel te ver waren tegen de 2 witte paarden... Alleen Hans ging helemaal niet voor dit eindspel maar speelde het bizarre Ka7??-b8-c7 in plaats van een stuk te cashen... Een alles of niets poging ongetwijfeld al zei Hans dat hij het eindspel niet had zien aan komen... In ieder geval verloor hij door dit tijdverlies zelfs de partij nog omdat de zwarte pionnen te ver waren...

Een volkomen onnodige nederlaag waarbij Goes de kansen niet afmaakte en een beetje voor sinterklaas speelde voor de thuisclub. Minimaal een gelijkspel had toch zeker behaald moeten worden. Zo wordt het, op de gedeeld laatste plaats met 3 andere teams, nog een heerlijk 2020 deel van het seizoen...

Onderwerp: DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 4430

DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats 14-12-2019 23:08 Forum: Externe competitie

Na de kansloze nederlaag in de vorige ronde werd de volgende Zeeuwse tegenstander wel verslagen. Goes 1 werd met 5-3 naar huis gestuurd. De twee invallers, Walter en Henk, deden het voortreffelijk en wonnen beiden.

Hieronder de persoonlijke verslagen.

Henk (7)

Na de opening gingen de dames aan de zwier. Maar het ijs bleek te dun.
Daarop werden alle zware stukken van het bord verwijderd. Remise leek onvermijdelijk.
Mijn paard sloeg op de vlucht en rende naar de stal van mijn tegenstander.
Tezelfdertijd verloor ik een pion en kreeg een vrijpion tegen die niet te stoppen leek.
Vervolgens gaf mijn tegenstander twee pionnen weg. Minstens een teveel.
De dames werden weer op het bord gezet en er even later weer vanaf gehaald.
Met een pion minder en zijn koning buitenspel gaf mijn tegenstander het op.

JP (5)

Ik speelde met zwart op bord 5. Er werden snel een aantal stukken geruild. Even leek het erop dat ik wat druk op de witte stelling kreeg. Dat bleek een illusie en wit had met zijn vrije d-pion voldoende tegenspel. Remise dus.

Jouke (4)

Ik speelde een tamme wedstrijd. De opening kostte me veel tijd om te doorgronden. Uiteindelijk had ik een gunstige pionnenstructuur maar mijn stukken kon ik niet goed activeren. Toen de zware stukken geruild werden op de enige open lijn bood mijn tegenstander remise aan. Ik nam het aan in de veronderstelling dat de stelling in evenwicht was. Achteraf bezien had ik het eindspel door kunnen/moeten spelen, want ik overschatte de kracht van het loperpaar in de slotstelling.

Mark (8)

Speelde een hele rare partij. Was te overmoedig door dat mijn tegenstander de indruk gaf niet te kunnen schaken. Won na 7 zetten een paard, (6...Pxe4 7 Da4+) en mijn tegenstander had toen al 30 minuten verbruikt. Toen ik te agressief door ging gaf ik te veel compensatie waardoor ik uiteindelijk zelf onder grote druk kwam te staan. Uiteindelijk kwam ik zelfs verloren te staan, maar toen gaf mijn tegenstander ook nog haar dame weg in tijdnood, waardoor ik na wat winst kansen te missen alsnog remise speelde.

Pieter (1)

Ik kwam ongeveer gelijk uit de opening, maar gaandeweg werd ik een beetje weggespeeld. Mijn tegenstander miste één tactische winst en daarna vlakte het wat af. Ik had toen al voldoende tegenspel, maar toen hij even niet oplette mocht ik met mijn dame en loper binnenkomen waarna mijn tegenstander op kunstige wijze zelf eeuwig schaak moest afdwingen. Remise dus.

Wim (3)

Ik speelde een openingsvariant waarmee ik nog nauwelijks praktische ervaring had. Wit offerde een pion waar ik niet goed op reageerde. Ik probeerde nog af te wikkelen naar een eindspel maar dat werd tactisch weerlegd. Daarna was er geen houden meer aan.

Walter (6)

Ik kwam goed uit de opening en wilde gelijk naar de koning. Ik deed het ergens verkeerd, en zwart kwam sterk terug. Met een kleine truc won ik een pion. Helaas gaf ik deze snel terug en zwart had kunnen toeslaan. Hij koos echter voor dameruil, en het eindspel was eenvoudig voor mij gewonnen.

Lucien (2)

Ik kwam redelijk goed uit de opening en ik hield de druk op de zwarte koning via de d-lijn. Daar werd uiteindelijk de d-pion buitgemaakt en daarbij bezorgde ik mijn tegenstander ook nog een dubbele f-pion. Ik wikkelde af naar een dubbel toren-eindspel met pluspion dat vrij eenvoudig won.


De persoonlijke resultaten waren:

DSC Delft 3 Goes 1
Buzing, P.C. (Pieter) 2068 Kaap van der, J. (Jos) 2185 z-w ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2023 Clercq le, M. (Maxim) 2018 w-z 1 - 0
Kortis, W. (Wim) 2140 Grochal, J. (Joey) 2318 z-w 0 - 1
Gosliga van, J.S. (Jouke) 1852 Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1936 w-z ½ - ½
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2072 Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1882 z-w ½ - ½
Anema, W.J. (Walter) 2012 Feijter de, C.E. (Niels) 1741 w-z 1 - 0
Belt van den, H.T. (Henk) 1754 Welten, J.S.P. (Hans) 1786 z-w 1 - 0
Breton, M.R. (Mark) 1644 Jong de, C.W.E. (Eliza) 1622 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1946 Gemiddelde Rating: 1936 5-3

Onderwerp: DSC-K3 kansloos onderuit in Zeeland
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 4357

DSC-K3 kansloos onderuit in Zeeland 24-11-2019 16:39 Forum: Externe competitie

Het 3e KNSB team is met een kansloze 1,5-6,5 nederlaag naar huis gezonden door het sterke Landau Axel. Zij staan nu ongedeeld op kop in 3G. Wij staan nu gedeeld tweede.

We hebben zelfs nog een op voorsprong gestaan na de remise van Lucien en winst van Henrik, maar hierna was voor ons de koek op. Op de meeste borden was de tegenstander eenvoudigweg beter....

Hieronder de verslagen van de spelers zelf op hun partij.


Mark

Ik kreeg te weinig op de koningsvleugel en werd vervolgens netjes opgeruimd via de dames vleugel. Precies zoals wit dat graag wil, maar leerzame partij dus voor mij.

Wim

Ik koos na de opening voor een afwikkeling van toren en 2 pionnen tegen loper en paard. Dat bleek iets minder voor mij. Op zet 25 miste ik helaas een kans op een afwikkeling die een klein plus zou hebben opgeleverd. Daarna verloor ik de pluspionnen. Mijn tegenstander maakte vervolgens geen fout meer. Rond de 40e zet kon ik verder materiaalverlies niet voorkomen en was verder spelen niet meer zinvol.

Pieter

Ik opende vrijwillig mijn g-lijn met gxf3, hopende op een aanval, maar ik vroeg teveel van mijn stelling toen ik perse het loperpaar wilde behouden. Mijn tegenstander won een kwaliteit en uiteindelijk was ik degene die mat ging.

Jan Peter

Ik speelde tegen de sterkste speler van Axel Landau. Ondanks tijdverlies in de opening door veel paardzetten bereikte ik nog wel een redelijke stelling. Na een foute damezet ging het meteen mis. Wit kon een kwaliteit winnen, maar gaf er de voorkeur aan met zijn vrije d-pion door te stomen. Met een fraaie combinatie met paardoffer liet hij mij kansloos en boekte een overtuigende overwinning.

Jouke

Ik ben volop bezig een meer bevredigend antwoord te vinden op de engelse opening. Vandaag moest ik met de billen bloot, in een variant die normaal gesproken naar een Tarrasch leidt. Wit wilde echter meer en probeerde een positioneel ijzersterke stelling te krijgen. Ik wist echter dat zwart dit kon counteren met een sterk pion offer. Als zwart al zo vroeg een centrumpion kan offeren met geforceerde dameruil, dan is het wel prettig dat je het van te voren gecheckt hebt. Zo wist ik dat ik op rozen zat. Al miste ik de beste voortzetting, mijn positie speelde heerlijk. Zelfs nadat ik een kwaliteit blunderde had ik nog volop compensatie. Mijn tegenstander wist zich echter onder alle druk uit te murwen en nam knap de bovenhand. Zelfs in tijdnood wist hij alle trucjes te omzeilen en won overtuigend.

Henk
Na de opening verloor ik het loperpaar. Mijn tegenstander opende de stelling en won door middel van een combinatie een pion. Maar dat had als nadeel dat zijn actieve toren en loper waren afgeruild. Daardoor kon ik mijn stukken op betere velden zetten waardoor ik tegenkansen kreeg. Uiteindelijk wist ik die kansen niet te benutten. Maakte in tijdnood inschattingsfouten en verloor de partij met een maf paardoffer.

Henrik
Na een rustige opening van beide kanten kwam het moment dat ik een plan moest verzinnen. Dat lukte maar helaas was het niet zo’n goed plan. Gelukkig zag ik dat nog net op tijd waardoor ik de stelling kon openen ipv rustig te verliezen. Dit ging wel gepaard met een pion offer, dat tijdelijk had moeten zijn. Helaas speelde ik daarbij het juiste plan in de verkeerde volgorde. Ik stond toen dus gewoon een pion achter, maar wel in een stelling met veel activeit voor beiden. Dit speelde ik handiger (of mijn tegenstander niet zo goed) en ik won de pion terug in een goed tot gewonnen staand eindspel. Mijn tegenstander was hierdoor zo van slag dat hij pardoes een stuk weggaf en kon opgeven.

Lucien

Mijn tegenstander wilde blijkbaar direct in de opening al de scherpe kantjes ervan af halen door te kiezen voor een bepaalde ruilvariant. Dit leidde tot een rustige opbouw van beiden waarbij er voortdurend sprake was van balans en geen van beiden voordeel had of kon verkrijgen. Na 18 zetten werd de vrede dan ook getekend.


Hier de persoonlijke resultaten:

Hugaert, A. (Arthur) - 2128Kortis, W. (Wim) 2140 1 - 0
Froeyman, H. (Helmut) 2268 - Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2072 1 - 0
Dubbeldam, C.J. (Nick)2006 - Buzing, P.C. (Pieter) 2068
1 - 0
Vliet van, D. (Dennis) 2067 - Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2023 ½ - ½
Verhaeren, G. (Gertjan) 2067 - Belt van den, H.T. (Henk)
1754 1 - 0
Houtte van, R. (Randy) 2009 - Gosliga van, J.S. (Jouke)
1852 1 - 0
Dees, J.J. (Janco) 1902 - Tamerus, H.A. (Henrik) 1897 0 - 1
Versporten, W. (Wim) 1969 - Breton, M.R. (Mark) 1644 1 - 0
Gemiddelde Rating:
2052
Gemiddelde Rating:
1931

6½-1½

Onderwerp: Opnieuw winst voor DSC-K3
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 4234

04-11-2019 22:01 Forum: Externe competitie

http://www.schakendsliedrecht.nl/2019/11...spit/#more-9532

Onderwerp: Opnieuw winst voor DSC-K3
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 4234

Opnieuw winst voor DSC K3 03-11-2019 10:13 Forum: Externe competitie

Het 3e DSC team heeft ook de 2e ronde van de KNSB competitie weten te winnen. Met 4,5-3,5 werd Sliedrecht 1 thuis verslagen. De winstpunten werden vooral aan de onderste vier borden gehaald.

Hieronder de commentaren van de spelers over hun eigen partij.

Timo

Mijn tegenstander behandelde de complicaties wat beter dan ik en wikkelde netjes af naar een gewonnen eindspel. Wat hij vervolgens soepel afmaakte.

Wim

Ik stond iets minder na de opening en miste op zet 11 een opgelegde kans op minstens gelijk spel. Daarna nog veel onnauwkeurigheden en een unforced error. Om stukverlies te vermijden, gaf ik enkele pionnen. Het resulterende eindspel was vervolgens kansloos.

Mark
Mijn tegenstandster zag een paardvork over het hoofd in de opening, waardoor zij meteen verdrukt kwam te staan. Daarna heb ik mijn voordeel niet meer weg gegeven. Uiteindelijk kon ik een mat aanval beginnen toen de zwarte dame naar a5 ging en niet meer kon helpen met verdedigen. Jammer genoeg miste ik de directe aanval met idee Pxh7, Td3, Th3 omdat ik te veel op verdedigen van mijn koning was gefocust. Gelukkig zag ik later ook mijn aanval kansen en ging het alsnog mat.

Pieter

Hoe vaak gebeurt het dat opa en kleinzoon naast elkaar in een team zitten? Ik speelde tegen de kleinzoon en kwam lekker uit de opening en won een pion. Toen er een ongelijk lopereindspel dreigde moest ik er, om serieuze winstkansen te houden, nog even een aanval uitpersen. Mijn tegenstander verdedigde niet goed en liet een fraaie matcombinatie toe.

Jouke

Ik kwam met zwart met een kleine ontwikkelingsvoorsprong en waarschijnlijk ook een betere pionnenstructuur uit de opening, maar zag een dubbele aanval over het hoofd. Met passief verdedigen zou ik mijn voordeel kwijt raken. Ik koos daarom een pion ongedekt te laten en te claimen dat de pion vergiftigd was. Zoals ik het speelde was de compensatie echter onvoldoende, en besloot ik korte tijd later een remise-aanbod te accepteren.

Walter

Ik kwam slecht uit de opening en moest keepen met zetten als 11.Pc4-b2 en 13.Pf3-e1. Zwart speelde het onnauwkeurig en na 18.Pb2xd1 stond wit een keal voor. Het werd even gevaarlijk toen zwart nog een stuk offerde voor 2 verbonden vrijpionnen. Ik offerde mijn plus toren tegen 2 pionnen voor een eenvoudig gewonnen eindspel.

Kim

Mijn potje mondde na een rustig begin uit in een complex eindspel. Daarin had ik wat voordeel en dat werd omgezet in het beslissende halfje.

Lucien

Ik kwam met wit iets beter uit de opening en met tegengestelde rokades ontstond er een scherpe stelling. Daar verzuimde ik de beste zet te spelen en leverde ik zomaar een pion in. Daarna speelde ik een alles-of-niets paardoffer. Gelukkig koos mijn tegenstander niet voor de beste voortzetting waardoor ik mijn pion terug won. Had hij wel voor de beste zet van zwart gekozen dan had ik opgegeven.... Het toren eindspel was daarna potremise.

Hieronder de persoonlijke resultaten;

Kortis, W. (Wim) 2140 - Mijnster, C.M. (Niels) 2115 0 - 1
Bottema, T. (Timo) 2073 - Pool, W.H. (Wim) 2004 0 - 1
Meulenbroek, K. (Kim) 2144 - Leij van der, A. (Arjan) 2010 ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) - 2023 Rekom van, R. (Robert) 1994 ½ - ½
Buzing, P.C. (Pieter) 2068 - Klein, J.A. (Jorik) 1873 1 - 0
Anema, W.J. (Walter) 2012 - Klein, J.A. (Hans) 1944 1 - 0
Gosliga van, J.S. (Jouke)- 1852 Stoker, M. (Martijn) 1642 ½ - ½
Breton, M.R. (Mark) 1644 -Verheij, D. (Dana) 1808 1 - 0

Onderwerp: Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 5478

29-09-2019 20:56 Forum: Externe competitie

Das hast Du gut gemacht, Herr Oranje !!!!
Supertoll Ja!

Onderwerp: DSC-K3 komt met de schrik vrij
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 3638

DSC-K3 komt met de schrik vrij 29-09-2019 20:45 Forum: Externe competitie

Het 3e KNSB team dacht een gemakkelijke middag tegen de Baronie in Breda tegemoet te gaan, maar kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Met veel moeite werd een 3,5 - 1,5 achterstand omgebogen naar een 4,5 - 3,5 winst van een op papier veel zwakkere tegenstander.

Hieronder de persoonlijke korte verslagen van de spelers zelf.

Mark
Ik kwam slecht uit de opening waarbij mijn d7 pion werd vastgezet en ik moeilijk kon ontwikkelen. Toen ik er eindelijk uitkwam blunderde zowel ik als mijn tegenstander om de beurt een kwaliteit, maar ik ging daarna door met blunderen van een belangrijke centrum pion. Daarna was er geen redden meer aan.

Jouke
Ik kreeg vanuit de opening veel ruimtevoordeel. Met alle stukken op het bord tot zet 36, kon ik veel makkelijker manoeuvreren dan mijn tegenstander. Als gevolg daarvan had ik alvast al mijn pionnen op de koningsvleugel in de aanval gegooid opgewacht door een leger lopers paarden en ander grof geschut. Toch lukte het me niet om met een mooie aanval mat te geven. Na een onoplettendheid kon mijn tegenstander ook nog mijn stelling binnendringen met de dame, en met een stukoffer bevrijde hij zich enigszins uit zijn beklemmende positie. Een volgend schijnoffer gaf hem zelfs een materieel voordeel van een pion. Het tegenspartelen had echter niet het gewenste resultaat, want hij bleef over met 2 dode stukken en een opgesloten koning. Nadat ik kon afdwingen om zijn enige actieve stuk, de toren, af te ruilen was et eindspel was eenvoudig gewonnen.

JP
Ik speelde tegen een tegenstander die al snel remise aanbood nadat er een gelijke stelling was ontstaan. Ik kreeg toch een beetje druk en na een truukje een eindspel met twee toren tegen een dame met voor mij een pluspion. Omzichtig manoeuvreren was nodig, vanwege de constante dreiging van eeuwig schaak. Dat lukte wonderwel en na een blunder van zwart kon ik afwikkelen naar een pionneneindspel

Timo
Ik kwam in een variant terecht die mijn tegenstander goed beheerste, koos net het verkeerde veld voor mijn dame en liep daarna achter de feiten aan. Dat kostte uiteindelijk een kwaliteit. Het werd nog even spannend maar uiteindelijk was mijn tegenstander gister de betere.

Henrik
Ik neutraliseerde het witte voordeel vrij makkelijk. Daarna bleef en beetje een dode stelling over. Ik probeerde er met een schijn pion offer nog wat van te maken, maar mijn tegenstander wilde er niet aan waarna remise het onvermijdelijke resultaat was

Wim
De opening verliep erg gunstig voor mij. In de hoop op tegenspel offerde mijn tegenstander een stuk. Daarna speelde ik onnauwkeurig en werd het nog spannend. Vervolgens miste mijn tegenstander echter een simpel dame-offer en was het meteen mat.

Martin
Mijn tegenstander koos een voor mij nieuwe opstelling, die in eerste instantie wat passief leek, maar uiteindelijk mij moeilijk maakte om de thematische break met e4 te spelen. Uiteindelijk kwam ik wel tot e4, maar uiteindelijk nog te vroeg, want daarmee gaf ik de d-lijn aan zwart en stond duidelijk minder. Ik wist de d-lijn nog terug te veroveren en leek in het voordeel te komen, maar ik had een zwarte breekzet onderschat. Er werd een heleboel afgeruild totdat we beiden nog een paard en loper hadden. Ik kon kiezen tussen 2 eindspelen en koos waarschijnlijk de verkeerde. Mijn tegenstander had weliswaar een geïsoleerde dubbelpion, maar zijn koning bleek toch te actief. Na een foutje moest ik een stuk inleveren tegen 2 vrijpionnen, maar mogelijk was het daar ook zonder foutje al verloren. De tegenstander had de loper van de goede hoek en kon makkelijk uittikken. Een goede partij van zwart, heb ik het idee.

Lucien
Mijn tegenstander zette de opening degelijk op en wilde complicaties uit de weg gaan. Ik besloot hem te provoceren met een dame- en later paardzet. Hierbij verzwakte hij zijn pionnenstructuur op beide vleugels. In lichte tijdnood maakt mijn tegenstander (een heuse Generaal buiten dienst heb ik later ontdekt) echter een paar kardinale fouten. Dit wist ik met mijn sterke paarden af te straffen waarna hij de witte vlag moest hijsen.


 De Baronie1838-DSC K319593½-4½
1Sebastiaan Dijksman1903-Wim Kortis21330 - 1
2Carlos Hemmen1903-Timo Bottema20921 - 0
3Willem van der Linden1835-Jan-Peter van Zandwijk20670 - 1
4Jo Godderij1735-Lucien van de Lisdonk20190 - 1
5Arno Slagboom1844-Martin Glimmerveen19721 - 0
6Kees Ooms1892-Henrik Tamerus1897½-½
7Jasper Willeboordse1858-Jouke van Gosliga18390 - 1
8Rolf Goossen1735-Mark Breton16541 - 0

Onderwerp: DSC K4 verplettert ook DD2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 5535

DSC K4 verplettert ook DD2 12-05-2019 10:26 Forum: Externe competitie

Ook de laatste ronde van de KNSB competitie heeft het vierde team van DSC een ruime overwinning opgeleverd. DD2 werd met maar liefst 6½-1½ verslagen. Net als in de vorige ronde verloor geen enkele DSC-er zijn partij.

Door dit resultaat werd een mooie derde plek in klasse 3E bereikt. We kunnen terugblikken op een geslaagd en gezellig seizoen met een mooie eindstand als beloning. Op naar het volgend seizoen!

De individuele uitslagen:

 DD k2?-DSC K4?1½-6½
1Happel, H.A. (Henk)1980-Hoogt de, I. (Ivar)2109½-½
2Waard de, J.A.M. (Jos)1936-Stam, H.J. (Hans)2090½-½
3Romkes, G. (Gosse)2003-Bottema, T. (Timo)20460-1
4Orsouw van, T.F. (Theo)1829-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20040-1
5Koelmans, J.W. (Jan Willem)1989-Biemans, E. (Erik)19800-1
6Iersel van, M. (Mark)1853-Broek van den, W.J. (Willem-Jan)1885½-½
7Shin, H. (Hayun)1413-Voorberg, K. (Kees)19370-1
8Hariz, H. (Haissam)1938-Breton, M.R. (Mark)16370-1

Onderwerp: Zevenklapper voor DSC-K4
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 5285

Zevenklapper voor DSC K4 14-04-2019 13:53 Forum: Externe competitie

In de voorlaatste ronde van de KNSB competitie heeft ons 4e team een monsterzege van 7-1 geboekt op SHTV.

Door deze winst staan we nu op een fraaie derde plek en is de 2e plek nog steeds mogelijk.

We begonnen met twee snelle remises van Hans op 2 en Lucien op 4.

Beiden kregen een aanbod tot puntendeling en zagen waarschijnlijk toen al (ahum) dat het team er op de overige borden overwegend goed stond.

Dit bleek goed ingeschat want daarna kwamen de punten een voor een binnen.

Te beginnen met Ivar op 1 die goed uit de opening kwam en een pion won. Daarna ruilde hij behendig alle stukken af naar een gewonnen eindspel.

Op 5 had ook Erik de opening goed gespeeld en werden de lichte stukken afgeruild. Via de open e-lijn kwam hij met de torens binnen en samen met de dame werd dit uiteindelijk in winnend voordeel omgezet.

Op 7 speelde youngster Jan een degelijke partij waarbij zijn stukken goed samenwerkten. Er leek een herhaling van zetten aan te komen, maar zijn tegenstander vergiste zich waarschijnlijk want hij gaf pardoes een volle loper weg. En gaf direct op.

Henrik op 6 ging met zijn koning aan de wandel van e1 naar f6, daarbij vergezeld van een paard, loper en pion. Waarschijnlijk heeft zwart het ergens beter kunnen doen, want op een bepaald moment was er een toren eindspel met een pluspion voor Henrik op het bord getoverd. Dit wist hij feilloos te winnen.

Hierdoor was de stand op 5-1 gekomen en was de teamwinst dus zeker.

Timo had op 3 een kwaliteit geofferd waarbij hij heel goed het lange termijn voordeel had gezien. Het eindspel van toren en paard tegen twee torens werd door wit niet optimaal gespeeld, want hij liet zich in een matnet vangen.

Dus deze winst zorgde voor 6-1.

En dan was invaller Arjan nog bezig om zijn partij fraai te winnen op 8. In de opening had zwart een pion geofferd met als compensatie een iets mindere koningsstelling voor wit. Arjan speelde echter goed verder en wist door bezit te nemen van de 7e rij de druk op de koning op te voeren. Zelfs toen zijn tegenstander dacht naar een remise eindspel van ongelijke lopers met twee pionnen minder te kunnen afronden, wist onze supersub scherp te blijven. Met een mooie zetdwang wist hij een van zijn pionnen te laten promoveren.

Hierdoor was de monsterscore van 7-1 bereikt. Ik vraag me af of dit de hoogste score is voor een DSC team ooit in de KNSB competitie? Die vraag zal ongetwijfeld hierna worden beantwoord.

De individuele uitslagen:
DSC Delft 4 SHTV
Hoogt de, I. (Ivar) 2109 Pauw, S.A. (Sander) 1978 1 - 0
Stam, H.J. (Hans) 2090 Vorstermans, P.A.W. (Peter)
1999 ½ - ½
Bottema, T. (Timo) 2046 Segers, J.C.M. (Hans) 1947 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2004 Bodaan, A. (Ton)
1917 ½ - ½
Biemans, E. (Erik) 1980 Noordkamp, H.W. (Wouter)
2012 1 - 0
Tamerus, H.A. (Henrik) 1881 Willighagen, G.J. (Gert-Jan) 1868 1 - 0
Bosma, J. (Jan) 1974 Pronk, R. (Rik) 1873 1 - 0
Drenthen, A. (Arjan) 1865 Tamminga, M. (Meile) 1726 1 - 0

Overzicht van 1 tot 20 van 274 resultaten Pages (14): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller