Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 78 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Clubicoon Arno Wiersma onverwacht overleden
Bob

Antwoorden: 32
Bekeken: 10963

19-05-2021 15:39 Forum: Algemeen [DSC]

Ik herinner mij Arno als iemand waar ik grote waardering voor had, iemand met een heel prettige persoonlijkheid. Ik zal hem zeker missen. Heel veel sterkte aan zijn familie, vrienden en leden van de club.

Onderwerp: DSC-K2 ontsnapt (niet) met winst
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 5139

09-03-2020 18:13 Forum: Externe competitie

Leuk verslag!

Onderwerp: DSC-H1 verslaat Promotie 1
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 4394

DSC-H1 verslaat Promotie 1 14-01-2020 22:38 Forum: Externe competitie

De 4e wedstrijd van het 1 team was tegen Promotie 1, een team dat vecht voor handhaving. Ons team was op volle oorlogssterkte.

Als 1e was Kees klaar. De stelling was de hele tijd in evenwicht, remise was dan ook de uitslag. Jan speelde een prima partij. Zijn tegenstander ging met wit vroeg voor de aanval, maar na een paar onnauwkeurigheden won Jan een pion en het loperpaar. Zijn lopers waren in een open stelling gericht op de koning. Na 24 zetten gaf wit het op. Ricardo wist een koningsaanval op te zetten. Zijn tegenstander kon het niet houden, dus pakte Ricardo het volle punt. Na een onnauwkeurige reactie op een rustige zet van Teds tegenstander had Ted geen voordeel na de opening. Met enkele zwakke pionnen in de stelling van zijn tegenstander bleek na massale stukkenruil dat deze flink onder druk stond. Bijna al zijn pionnen waren zwak, Ted moest na een eventuele pionwinst alleen oppassen dat zijn tegenstander niet te actief werd. Dat lukte wonderwel. Toen hij geen pion maar een kwal ging verliezen, gaf hij terecht op.

Onze topspeler Enrico speelde tegen de ijzersterke heer Bannink. De opening van Enrico was erg slecht en pas tegen het einde van het middenspel koos zijn tegenstander voor een verkeerd plan, waardoor Enrico weer spel kreeg. Vervolgens kwam hij in een gewonnen eindspel en speelde dit goed. Alleen aan het einde gaf hij een kwaliteit weg en had daardoor maximaal remise. Toen ging zijn tegenstander door de vlag. Bob had het moeilijk, hij stond constant onder druk. Hij verdedigde zich goed en sleepte een remise uit het vuur. Met nog 2 partijen te gaan stonden we 5-1 voor, het ging alleen nog maar om de bordpunten. Bram kwam goed uit de opening, maar koos het verkeerde plan en nam daar ook nog eens teveel tijd voor. Uiteindelijk bereikte hij een eindspel waarin hij weliswaar een pion voor stond, maar zijn tegenstander had zeer actieve stukken. Weer later werd het een toreneindspel met een pion voor zijn tegenstander en 2 voor Bram, maar de pion van zijn tegenstander was wel veel verder. Het was wel te houden, maar in gierende tijdnood deed Bram het fout. Martin had na de opening een klein voordeel, maar in het middenspel ging het mis en verloor hij een stuk. Het eindspel was kansloos.

Zodoende won ons 1e deze wedstrijd met 5-3. Tot nu toe zijn alle wedstrijden gewonnen en is ons team op kampioenskoers met een voorsprong van 2 matchpunten op onze concurrenten Schaakmat Westland 1 en Schaakhuis 1.

Onderwerp: DSC-K1 wint van Stukkenjagers
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 4364

DSC-K1 wint van Stukkenjagers 15-12-2019 17:26 Forum: Externe competitie

In de 4e ronde speelde ons 1e tegen Stukkenjagers. Dat team speelde vorig seizoen nog in de Meesterklasse. Een paar jaar geleden verloor ons 1e dik van ze, maar deze keer waren ze een stuk zwakker.

Chiel op bord 1 speelde tegen iemand met een relatief hele lage rating, het was duidelijk dat Stukkenjagers voor een taktische opstelling hadden gekozen. Hij stond materiaal voor, zijn tegenstander had geen compensatie en Chiel wist snel te winnen.
Nadat Gert probleemloos uit de opening gekomen was, waren na 22 zetten alle lichte stukken geruild. Zijn tegenstander offerde vervolgens 2 pionnen voor aanval. Maar Gert wist al zijn dreigingen en trucs te omzeilen en mocht vlak na de tijdcontrole het volle punt incasseren.
Joost M kwam dit keer prima uit de opening en dacht met c4 voordeel te halen. Waarschijnlijk was dit ook het geval, maar de stelling was verraderlijker dan hij had verwacht. Na een aantal redeijke zetten kon hij op een gegeven moment afwikkelen naar een eindspel met wat voordeel. Hij koos echter voor een kwaliteitsoffer, weigerde daarna een directe remisevariant en had zelfs kunnen verliezen. Zijn tegenstander gaf echter de kwaliteit terug, waarna de vrede werd getekend.
Dennis kreeg een Nijlpaard tegen zich. Hij kwam al snel met f5 waar zijn tegenstander niet goed mee om wist te gaan en gaf noodgedwongen een dame tegen 2 lopers en een pion. Dennis wist wat materiaal te ruilen en nadat de stelling open brak was het snel voorbij.
FM Joost kreeg tegen Luuk Baselmans met wit de Tromposky op het bord. Joost ruilde loper voor paard, kreeg isolanie op d4, maar had inmiddels zo'n 4 extra tempi te pakken. De vele (mat)dreigingen werden door Luuk gepareerd door dame tegen toren + loper te geven. Na een nieuwe onnauwkeurigheid van Luuk kreeg Joost een vrije h-pion die niet te stoppen was.
In een spannende partij met spel op beide vleugels won de tegenstander van Bram een kwaliteit in de tijdnoodfase. Hij deed toen alleen een paar onhandige zetten, waardoor Bram lastige druk bleef houden en zelfs beter kwam te staan. Na een fout van zijn tegenstander was het meteen uit.
Marijn kreeg met zwart een KID op het bord. Hij probeerde langzaam de zwarte velden te pakken. Zijn tegenstander kreeg hiervoor wel meer controle over de witte velden. Na een mislukt trucje kwam Marijn materiaal achter te staan en was de partij al snel over.
Ted had na een wat vreemd uitziende openingsopzet de betere stelling. In het neerzetten van zijn stukken overzag hij een simpele wending die hem een pion en de stelling kostte. Zijn tegenstander speelde het netjes uit.
Bob speelde de opening prima en stond iets beter. Nadat hij een taktische wending had overzien, kwam hij toch in de moeilijkheden. In de tijdnoodfase gaf hij een pion prijs. Na het ruilen van de torens ontstond een lastig paard tegen loper eindspel. Het paard van Bob werd uit positie gespeeld en alleen door stukverlies kon de vrijpion worden gestopt, zodat Bob na 73 zetten in een nederlaag moest berusten.
Als laatste was Richard nog bezig. Lange tijd ging het gelijk op, maar op een gegeven moment stond hij een toren tegen 3 pionnen achter. Zijn tegenstander wist bekwaam de winst binnen te halen.

Zodoende wist ons 1e met 5,5 - 4,5 van Stukkenjagers te winnen en staat het nu keurig in de middenmoot. De schaakdag werd gezellig bij Huszar afgesloten.

Onderwerp: DSC-team verslaat HSV in HSB-bekerwedstrijd
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 4259

19-11-2019 18:59 Forum: Externe competitie

Mijn partij laat zich samenvatten in het volgende rijmpje: via een penning en een dubbele aanval wist Bob 2 pionnen te winnen, toen ook nog een 3e pion werd veroverd, was het punt binnen.

Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig
Bob

Antwoorden: 4
Bekeken: 6887

17-04-2019 20:37 Forum: Externe competitie

Ik heb me duidelijk vergist. Om zeker te zijn van handhaving is nog 1 bordpunt nodig.

Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig
Bob

Antwoorden: 4
Bekeken: 6887

16-04-2019 16:19 Forum: Externe competitie

Een halve bordpunt is genoeg voor handhaving.

Onderwerp: DSC-H1 wint van Promotie-H1
Bob

Antwoorden: 5
Bekeken: 5541

19-03-2019 20:32 Forum: Externe competitie

Dat ik een pionnetje achter stond, klopt niet. In tijdnood blunderde ik een stuk weg, ik had nog wel een ver opgerukte vrijpion, maar dat was niet voldoende om een nederlaag te ontlopen.

Onderwerp: Zaterdag 9 maart: HSB Snelschaakkampioenschap voor teams
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 3509

17-02-2019 16:40 Forum: Activiteiten

Ik wil graag meedoen.

Onderwerp: DSC-K1 verslaat Philidor 1847
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 4642

DSC-K1 verslaat Philidor 1847 11-02-2019 18:34 Forum: Externe competitie

Op 9 februari speelde het 1e een thuiswedstrijd tegen Philidor 1847. Chiel was afwezig, dus speelden we niet in de sterkst mogelijke opstelling. Gezien de achterstand op nummer 1 van 5 matchpunten was het kampioenschap wel verkeken, maar de punten waren van belang om buiten de degradatiezone te blijven.

FM Joost kreeg een soort Hollands op het bord tegen Jeroen Weggen. Joost behandelde dit een beetje onorthodox, maar kwam toch wel lekker te staan. Op een gegeven moment converteerde hij zijn ontwikkelingsvoorsprong in een pion, maar Jeroen had voldoende compensatie. De zware stukken gingen eraf en Jeroen won al gauw de pion terug, waarna een eindspel van 2 paarden en 4 pionnen resulteerde. In tijdnood wist Jeroen sommige dreigingen niet goed te beoordelen en raakte hij langzaam de draad kwijt. Plotsklaps kon Joost een pion naar de overkant brengen waar zelfs geen paard meer voor gegeven kon worden. Gelukkig maar, want in sommige varianten had ook 2 paarden tegen 1 pion kunnen ontstaan; theoretisch gewonnen, maar nog wel een gradatie lastiger dan Bobs eindspel. Na een onschuldig verlopen opening koos Dennis (zwart) voor een bepaalde variant waarbij hij iets miste en daardoor moest afwijken van de 'gewenste' voortzetting. Zijn tegenstander kreeg hierdoor het initiatief en toen Dennis ook nog eens blunderde met 17...Pa5?, verzuimde wit een pion te winnen. Vervolgens ontstond in tijdnood een middenspel met alleen nog zware stukken waarbij in ongeveer gelijke stelling wit de mist in ging op zet 26 en 27. Zwarts dame en toren vlogen wits koning naar de hals en mat in 7 was niet meer te voorkomen. Na een Spaanse opening kwam de h-lijn open en rokeerde Gert lang. Hij hoopte op een mooie aanval. Maar helaas liet hij dameruil toe en wist zwart gelijk spel te bereiken. Vlak na de 40e zet blunderde Gert en kwam in een verloren eindspel terecht. Met de moed der wanhoop en een forse dosis geluk werd het toch nog remise. Na een interessante opening, die Migchiel al vele malen eerder had geprobeerd, vond Matthieu een nieuwe voortzetting. Analyse achteraf bevestigde de theoretische kwaliteit. Migchiel vond op zijn beurt niet de beste zetten en kwam in een passieve stelling. Hij speelde wel erg snel, zodat tegen de tijd dat Matthieu met wat laatste nauwkeurigheid de winst binnen kon slepen hij door tijdsgebrek niet de beste afwikkeling wist te vinden. Het pion plus eindspel was daarna niet meer te winnen, remise dus. IM Joost kreeg met zwart een Engelse stelling op het bord waarin hij ietwat avontuurlijk met e4 en Dg5 speelde. Zijn tegenstander speelde rustig Lf1 terug, voltooide zijn ontwikkeling, stond iets beter en bood remise aan. IM Joost had op dat moment weinig vertrouwen in zijn stelling, dus hij besloot het aanbod aan te nemen.

In een Taimanov vertikte Davids tegenstander het om ...a6 te spelen. David speelde toen maar Pdb5 en stond meteen overweldigend. Zwart hield het nog lang vol, maar is eigenlijk nooit meer in de partij gekomen. 1-0! Lisa kwam met zwart prima uit de opening, alleen de witte velden rondom haar koning waren zwak. Toen ze te profylactisch te werk ging om verdere verzwakking te voorkomen, bleek er een acute dreiging in de stelling te zitten waardoor ze een pion verloor en ze meerdere zwakke pionnen overhield. Het resterende eindspel was kansloos. Marijns tegenstander speelde een Pirc. Hij misplaatste zijn stukken en kwam al snel in de verdrukking. Een vrijpion besloot uiteindelijk de partij met een trucje. Smaranda verloor na een rustige opening een cruciale pion. Daardoor kreeg haar tegenstander ook nog het centrum in handen en tikte hij vakkundig de partij uit. Als laatste was Bob nog bezig. Door actievere stukken had hij voordeel. Zijn tegenstander verbruikte veel tijd. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met lichte stukken met een pion voorsprong voor Bob. Zijn tegenstander gaf nog een pion weg, maar toch leek het remise te gaan worden. Hij speelde niet optimaal en er ontstond een eindspel van loper + paard + pion tegen loper + pion. Dat was lastig te winnen. Bob slaagde erin zijn paard naar de juiste velden te manoevreren en zijn pion tegen de loper te ruilen. Toen ging hij rustig de pion ophalen en was er het beroemde eindspel ontstaan waarbij de ene partij behalve de koning alleen nog paard en loper heeft en de andere partij alleen de koning. Bob had dit eindspel wel een paar keer geoefend lang geleden, maar nog nooit was dit eindspel in één van zijn partijen voorgekomen. Het viel reuze mee: binnen 15 zetten had hij de koning in één van de goede hoeken vastgezet, zijn tegenstander gaf op en daarmee was met 6,5-3,5 een mooie overwinning behaald!

Ons 1e heeft nu 7 matchpunten, nog 1 matchpunt is nodig om veilig te zijn. Het programma is zwaar met wedstrijden tegen o.a. nr. 3 en 1. De volgende wedstrijd is tegen Groningen, het team dat Paul Keres versloeg en daarmee de koppositie heeft overgenomen. Die wedstrijd is op 16 maart.

Onderwerp: DSC 1 speelt gelijk tegen Purmerend
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 5272

18-12-2018 18:20 Forum: Externe competitie

David, je hebt weer een leuk verslag geschreven!

Onderwerp: DSC-H1 wint ook tweede wedstrijd
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 4740

17-10-2018 20:34 Forum: Externe competitie

Op de agenda staat dat op 5 november Botwinnik 1 de tegenstander is.

Onderwerp: DSC2 kampioen
Bob

Antwoorden: 8
Bekeken: 9078

09-04-2018 16:03 Forum: Externe competitie

Gefeliciteerd!

Onderwerp: DSC1 wint opnieuw
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 6323

09-04-2018 15:53 Forum: Externe competitie

Sjoerd speelde met wit Schots gambiet. Met 13 De2 maakte hij al een grote fout. Zijn tegenstander profiteerde niet optimaal, maar Sjoerd bleef wel achter met een zeer slechte stelling. De hele partij was hij bezig om het te repareren. In een bijna gelijke stelling maakte hij opnieuw een fout en kon opgeven.

Onderwerp: DSC1 wint opnieuw
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 6323

DSC1 wint opnieuw 08-04-2018 16:40 Forum: Externe competitie

Op een mooie zonnige lentedag ging het 1e team op pad naar Roosendaal voor de 8e ronde. Het speelde tegen het 1e team van De Pion, een team dat laatste stond, maar toch niet zwak was. We waren niet op volle oorlogssterkte, we misten Matthieu, in plaats daarvan was Ted opgetrommeld. Ik verwachtte een spannende wedstrijd en dat werd het ook.

Ted had een plusje, maar schatte een afwikkeling niet goed in en kwam zodoende in een eindspel met winstkansen voor geen van beide partijen, remise dus.
Bob stond ook wel iets beter, maar zijn tegenstander verdedigde zich goed, Bob kon er niet doorheen komen, dus ook hier werd remise overeengekomen.
Lisa had een interessante opening, waarin ze besloot om haar koning in het midden te laten (op f8) en voor de koningsaanval te gaan, door middel van h5-h4. Ze had kunnen afwikkelen naar een gunstig eindspel met een sterk paard op e5, maar dit zou ook de f-lijn openen wat ze te gevaarlijk vond voor haar koning. In plaats daarvan koos ze voor een onhandige voortzetting, waarbij wit een sterk paard op d5 kon neerzetten en ze met een zwakte op d6 bleef zitten. Ze ruilde dames af en het resterende eindspel was wat slechter voor haar, maar binnen de remisemarge.
Smaranda kwam minder te staan en verloor.
Er valt over de partij van Dennis weinig te zeggen. Hij speelde de saaiste opening die er bestaat, het evenwicht werd nooit verbroken.

Na redelijk planloos spel na de opening was het Chiels tegenstander (zwart) die beter stond. Maar in de scherpe stelling die ontstond, mocht Chiel de lange diagonaal in zijn voordeel openen: dit leverde een matdreiging op waar weinig tegen gedaan kon worden. Chiel is nu topscorer met 6,5 uit 7!
In het Slavisch offerde de tegenstander van Joost een pion. Met het speculatieve g4 ging hij vol voor de aanval, het lukte Joost om de directe dreigingen af te wenden en tijdig met tegenspel te komen door middel van b4 en c5. Toen de dames geruild werden was alle activiteit voor Joost en waren de tactische wendingen niet meer het hoofd te bieden.
De partij van Gert was spectaculair. In zijn partij ontspon zich een interessante strijd tussen zijn loper tegen Gerts paard (+ zware stukken en pionnen). Op de 32e zet verruilde hij zijn loper voor 2 vrijpionnen die sterk kwamen opzetten. Ondertussen had Gert met dame en paard dreigingen tegen zijn koning. Het werd steeds spannender. Alles werd beslist op de 43e zet. Een uitbraakpoging van Gerts koning had kunnen worden afgestraft met 43 f7 en dan zou Gert verloren hebben. Maar de tegenstander zag het niet, speelde Dc8 schaak?? en Gert ontkwam met zijn koning die vervolgens hielp om de witte koning snel mat te zetten!
In een spannend middenspel koos David niet de beste voortzetting en kwam hij in een slecht eindspel terecht: ongelijke lopers + torens. Mark Smits wilde het positioneel oplossen, maar toen David de torens kon ruilen was het een eenvoudige remise.

Zodoende had DSC1 zijn 8e wedstrijd met 5,5 - 4,5 gewonnen. Het staat nog steeds 3e. Wat betreft de concurrenten: Sas van Gent speelde gelijk en heeft nu hetzelfde aantal matchpunten als DSC, Stukkenjagers wist te winnen en heeft nu 1 matchpunt voorsprong op DSC.

Over 2 weken is de spannende laatste ronde. DSC1 kan kampioen worden, die kans is echter klein. DSC1 moet het niet van zijn bordpunten hebben. Als DSC1 wint en de concurrenten weten hun kampioenszenuwen niet onder controle te houden, dan wordt het een historische dag.

Onderwerp: DSC 2e bij HSB rapid voor clubteams
Bob

Antwoorden: 0
Bekeken: 4846

DSC 2e bij HSB rapid voor clubteams 25-03-2018 14:31 Forum: Toernooien & activiteiten

Afgelopen zaterdag ging een team van DSC naar buurtcentrum De wiekslag in Den Haag om mee te doen aan het HSB rapidschaak kampioenschap voor clubteams. Ons team bestond uit Bob Voogt, Ted Barendse, René Weerts en André van de Weijden. We kwamen terecht in een sfeervolle ruimte met een ruim aanbod van consumpties voor zeer lage prijzen. Minpunt was de opkomst: slechts 8 teams, volgend jaar hopelijk beter. Besloten werd om in plaats van Zwitsers een enkele competitie te spelen.

De gemiddelde rating was nogal laag, dus schatte ik in dat ons team een aardige kans zou maken op de titel. De start was niet zo best: een 2,5-1,5 nederlaag tegen SHTV. Daarna ging het beter: 1 gelijkspel en 5 overwinningen. De individuele scores: Bob 4,5 uit 7; Ted 6,5 uit 7; René 5 uit 7; André 3,5 uit 7. Het team van SHTV won al zijn wedstrijden en werd dus kampioen, ons team behaalde 11 matchpunten en dat was genoeg voor de 2e plaats. Het leverde een geldprijs op, Ted mocht als topscorer van het team nog een prijs in natura uitkiezen. Het was een prima georganiseerd en heel gezellig toernooi, wat smakelijk bij een pizzeria in Delft werd afgerond.

Onderwerp: Open HSB-kampioenschap rapidschaak voor clubteams op zaterdag 24 maart
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 3395

22-03-2018 17:25 Forum: Algemeen [DSC]

Ik heb mijzelf inmiddels aangemeld en samen met Rene Weerts is er nu dus een compleet team beschikbaar.

Onderwerp: DSC2 zet zegereeks voort
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 6895

11-03-2018 16:15 Forum: Externe competitie

De individuele uitslagen kloppen niet.

Onderwerp: HSB-snelschaakkampioenschap voor clubviertallen op zaterdag 3 maart 2018 a.s.
Bob

Antwoorden: 3
Bekeken: 4023

05-02-2018 17:45 Forum: Activiteiten

Ik wil wel meedoen.

Onderwerp: Interne competitie (N11): Stuivertje wisselen aan kop
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 7486

10-01-2018 20:10 Forum: Seizoen 2017-2018

De gepubliceerde tussenstand is niet de meest recente.

Overzicht van 1 tot 20 van 78 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller