Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 1918 resultaten Pages (96): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Interne competitie N9: De eerste clubmiddag
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 643

Interne competitie N9: De eerste clubmiddag 12-12-2021 12:25 Forum: Interne competitie

Voor het eerst ooit (neem ik aan) heeft DSC een clubmiddag gehad. Noodgedwongen, door de avondlockdown, maar het was best prettig. Het is lekker rustig schaken, anders dan het gehaast om maandagavond op tijd te komen etcetera. Daar staat tegenover dat veel mensen op zaterdag vaak andere dingen te doen hebben. Al met al leverde dit toch een mooie opkomst op van 17 schakers, waaronder 1 bezoeker, die meteen lid is geworden van de club! (Welkom, Toon!)

In de A-groep waren er 3 partijen, waaronder koploper Richard Oranje, die vermoedelijk graag wilde profiteren van deze clubmiddagen. Echter, uw verslaggever hield Richard na een interessante partij op remise. Richard offerde thematisch een pion, dacht na over een stukoffer, maar durfde het niet aan. Ik drong Richard terug, pakte het initiatief en won een pion. Daarna maakte ik echter een fout en belande in een dameeindspel met een pion minder. Mogelijk verloren, gezien de vrijpion van Richard, maar ik wist het te keepen. Wellicht is deze partij nog een diagrammetje of fragmentje waard.

Verder won Henk van David, doordat David door zijn vlag ging. Volgens mij stond hij aanvankelijk wel beter, maar daar koop je niks voor. Rob Smits won van Ed Eveleens in de counter. Rob zijn koning stond de hele tijd in het midden en werd opgejaagd. Maar uiteindelijk wist Ed de doorbraak niet te vinden, hij offerde nog een stuk en een pion, maar dat materiaal zag hij niet meer terug.

 Wit-ZwartUitslag
1Richard Oranje-Martin Glimmerveen½-½
2Henk van den Belt-David Boersma1-0
3Ed Eveleens-Rob Smits0-1


In de B-groep waren 2 partijen. Cock Hazeu won - voor mij enigzins verrassend - van Jan van de Donk in wat voor mij een heel mooie partij leek. Ik heb niet alles gezien, maar in het middenspel had Cock op de onderste rij een stuk van Jan gepend en ging daarna voor mijn gevoel op geduldige wijze eerst de mogelijkheden van Jan inperken. Wellicht een fragmentje waard, Cock?

Verder maakte Quirine Langeveld haar debuut in de B-groep. Het is nog niet zo lang geleden dat ze haar debuut maakte in de C-groep en bang was dat de tegenstanders te sterk zouden zijn, maar ze heeft duidelijk meer in haar mars. Hugo van der Laan wist net na de opening met handige ruil een pionnetje buit te maken, maar dat bleek niet voldoende. Quirine zette zijn pionnen zoveel mogelijk vast, en activeerde haar torens uitstekend. Ik zag niet hoe Hugo voortgang zou moeten maken, en inderdaad, het werd een gelijk toreneindspel. Goed verdedigd!

 Wit-ZwartUitslag
1Cock Hazeu-Jan van de Donk1-0
2Hugo van der Laan-Quirine Langeveld½-½


In de C-groep waren er ook 3 partijen, waarin telkens wit won. Tom Stoek won van Willem de Koster. Tom had een paard op het sterke veld c6, maar Willem speelde daar omheen en verdubbelde zijn torens op de f-lijn. De partij eindigde pardoes met het wegblunderen van een stuk, begreep ik. Tom verstevigde daarmee de leiding in de C-groep.

Van de overige 2 partijen heb ik weinig van gezien: Freek Scholten won heel snel van Milan van den Heuvel en Matteo Rebosolan won ook redelijk snel van Ernst Haneweld. Tenslotte speelde debutant Toon van Buitenen nog een officieus potje tegen Milan en behaalde meteen een remise.

 Wit-ZwartUitslag
1Tom Stoek-Willem de Koster1-0
2Freek Scholten-Milan van den Heuvel1-0
3Matteo Rebosolan-Ernst Hanewald1-0


De tussenstanden zijn hier te vinden: dsc/intern.

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Martin

Antwoorden: 25
Bekeken: 2245

03-12-2021 12:18 Forum: Interne competitie

Quote

Originally posted by Sander
Bij je partijen een boekje of database erbij pakken, af en toe een stelling door een engine halen en dan toch 'opzettelijk' hier en daar gewoon spelen, al dat soort trucjes werken totaal niet. Je moet wel heel briljant zijn in het nadoen van een normale menselijke speler om ermee weg te komen.

Overigens is wat ik hier zeg ook niet geheel op basis van mijn ervaringen vanaf de buitenkant. Ik heb ook een aantal jaren in nauw contact gestaan met mensen op schaakservers die actief betrokken zijn bij het 'vangen' van cheaters. Het is echt ongelofelijk hoe veel die kunnen zien. Dat gaat veel verder dan een partij met een engine analyseren en dan zeggen 'hee, dit is wel verdacht nauwkeurig'.


Tja, het zal wel. Jij mag inside knowledge hebben, je mag er anders over denken, maar ik geloof het gewoon niet dat servers gaan detecteren dat ik een openingsboekje voor me heb. Als ze dat wel denken te doen, dat zitten ze gewoon te gokken.

Om een voorbeeld te noemen: Ik kan me herinneren dat ik op ICC - héél lang geleden - een aantal keer waarschuwingen ontving en ik denk ook weleens geschorst ben. De reden hiervoor was dat ik teveel zat te Alt-Tabben. Want ja, dan zou je wel een cheater zijn, nietwaar? In werkelijkheid zat ik gewoon te pokeren en schaken tegelijk. Dit deed ik met name omdat ik dan hoopte dat ik minder ongeduldig werd bij het pokeren. Niet dat dat heel succesvol was, dus dit is maar een korte fase geweest. Maar toch, het irriteerde mij enorm dat je dan van cheaten werd beschuldigd.

Verder zal ik maar gewoon eerlijk zijn: ik heb ook weleens een openingsboekje er bij gehad. Niet om te winnen, maar om mijn openingen proberen te verbeteren. Achteraf gezien denk ik niet dat het een heel effectieve methode is om je openingen te verbeteren, maar goed, je probeert weleens wat. Maar mijn punt is deze: toentertijd ben ik nooit gewaarschuwd of bestraft. Dit is wel een paar jaar geleden, dus misschien werkt het nu anders, maar in de basis heb je gewoon géén bewijs dat iemand een boek pakt. Je tijdverbruik kan een tell zijn, maar geen bewijs. Sowieso is tijdsverbruik altijd inconsistent en irrationeel. Tijdens online schaak wordt je weleens gebeld of door iets anders afgeleid. En achter het bord: ik ging tijdens de laatste KNSB-wedstrijd gewoon door mijn vlag met 30 seconden increment ;-)

Voor alle duidelijkheid: dit verhaal was in Blitz. Daarom had ik vooral mijzelf er mee, want het opzoeken van zo'n variant in het boekje kost best veel tijd. En dan moet je de text nog lezen. Aan het einde van de partij zit je dan enorm te vluggeren omdat je tijd tekort hebt; dus het zou mij niet verbazen als ik netto minder punten gepakt heb dan zonder het boek. Maar in een standaard partij heb je dit niet. Of het veel gebeurt, daar heb ik geen idee van, maar het kan wel. En dat telt mee.

Quote

Originally posted by Sander
Dat alternatief wordt, in mijn beleving, veel te makkelijk aan de kant geschoven. En voornamelijk op basis van onderbuikgevoelens.


Maar je moet wel goed lezen. Het risico van cheaten is maar 1 factor. Zoals ik eerder al aangaf: het is niet het belangrijkst. De mate waarin je geconcentreerd achter je eigen PC gaat zitten schaken, dat is veel belangrijker. Ik zie mijzelf dat niet doen. Op de club ga ik al rondlopen als de tegenstander aan zet is, thuis ga ik allerlei andere dingen doen. Daarnaast zit ik de hele dag al achter mijn PC, dus of ik dan 's avonds nogmaals achter de PC ga zitten voor een lange partij!?

Voornamelijk om dit soort redenen heb ik tot nu toe niet meegedaan aan online competities met klassiek tempo. Ik denk dat een variant hierop voor veel anderen ook opgaat.

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Martin

Antwoorden: 25
Bekeken: 2245

02-12-2021 00:13 Forum: Interne competitie

Sander, ik ben het niet helemaal met je eens. Zeggen dat online schaken het risico van cheaten bevat, dat is niet hetzelfde als alle deelnemers aan een online competitie cheaters noemen. Ik vind het een beetje flauw dat je Richard daarvan beschuldigd. Daarnaast deel ik niet jouw vertrouwen dat cheaters altijd gevonden worden. Dat gebeurt in mijn ogen alleen als je het er heel dik bovenop legt.

Maar voor mij is dat niet eens de hoofdreden. Ik zie dat risico wel, maar ik ga er vanuit dat cheaten in de interne competitie niet waarschijnlijk is. Het is voor mij meer dat ik gewoon niet de tijd of het geduld heb om uren lang thuis achter de pc een partij te spelen. Ik weet gewoon dat ik dan andere dingen ga doen.

Als ik op de clubavond ben, dan is dat ingepland. En dan is er na de partij gezelligheid aan de bar. Dit geldt beiden niet voor een online competitie. Je kunt de gezelligheid eventueel enigzins benaderen met Discord, maar nooit helemaal.

Wat mij betreft staat bovenstaande discussie echter redelijk los van de discussie omtrent interne op zaterdag. Ja, als er geen interne is, dan wordt online schaken interessanter wellicht. Maar als schaak club wil je een "echte" competitie organiseren, als dat kan. Dat is nu dus de vraag: kan het?

Ik ben dus wel met Sander eens dat de statistieken momenteel dusdanig zijn dat we terughoudend moeten zijn. Maar misschien kunnen we terughoudend zijn en toch schaken aanbieden voor diegenen die daar graag aan mee willen doen. Nogmaals, ik zit dus in dubio.

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Martin

Antwoorden: 25
Bekeken: 2245

29-11-2021 23:11 Forum: Interne competitie

Quote

Originally posted by Richard
voorstel wordt in bestuur besproken


Nou, dat is een groot woord. Ik heb dit draadje onder de aandacht gebracht.

Ik zit zelf een beetje in dubio trouwens. Het mag, en op zich kunnen we - als de animo niet overweldigend is - redelijk ruim gaan zitten. Alleen ergens druist het wel in tegen de geest van de regels. Dit zou bij wijze van spreken extra contacten opleveren. Hoe zien jullie dat?

Onderwerp: DSC-H1 verliest topper
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 993

28-11-2021 13:19 Forum: Externe competitie

Verslag toegevoegd.

Onderwerp: DSC K2 doet zichzelf de das om in Zoetermeer
Martin

Antwoorden: 2
Bekeken: 1143

DSC K2 doet zichzelf de das om in Zoetermeer 28-11-2021 12:41 Forum: Externe competitie

In een ijskoud Zoetermeer speelde DSC-H2 een zeer spannende wedstrijd tegen Botwinnik. In tijdnoodfase bleken twee Delftse spelers bevroren en gingen pardoes door hun vlag in goede tot gewonnen stellingen. Hierdoor leden we helaas een 5,5-2,5 nederlaag.

(later meer)

 Botwinnik 11969-DSC H218945½-2½
1Rinze Mulders1908-Pieter Buzing20960 - 1
2Arno van der Lubben1960-Rob Smits1807½-½
3Yde van Deutekom1963-Sander van Gennip18381 - 0
4Thom Beeren2105-Brent van Dusseldorp17581 - 0
5Stefan Buchly1962-Luciën van de Lisdonk20361 - 0
6Rogier Zoun2042-Lars Visser-½-½
7Wilco Kort1895-Martin Glimmerveen18971 - 0
8Erik Middelkoop1917-Wybe Evenhuis1826½-½

Onderwerp: Open schaaktoernooi op 27 november a.s. op TU Delft
Martin

Antwoorden: 7
Bekeken: 845

25-11-2021 12:59 Forum: Algemeen [DSC]

Is het niet een toernooi voor studenten? Die indruk wekt de post op de TU-site namelijk

Onderwerp: DSC-H1 verliest topper
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 993

DSC-H1 verliest topper 23-11-2021 12:26 Forum: Externe competitie

Maandagavond speelde DSC-H1 de belangrijke uitwedstrijd tegen de grote concurrent: Schaakmat Westland 1, waarbij alle kanonnen meedoen, inclusief IM Jan-Willen de Jong. In principe dé wedstrijd van het seizoen als het gaat om de HSB Hoofdklasse. In het hol van de leeuw, een kerk - waarover later meer, werd een harde 6-2 nederlaag geleden.

Vooraf zat de stemming er goed in, het zou een spannende wedstrijd worden, en er was goed nagedacht over de opstelling. Richard Oranje werd de man in vorm geacht, en hij zou dan aantreden tegen Jan-Willem, de kopman van de tegenstander. Gert wilde bovendien wel wraak nemen op een andere Westlander.

Bovendien gaf het contact vooraf met de tegenstander hoop op een gezellige avond; dit in tegenstelling tot een wedstrijd die ik vorige week in Zoetermeer speelde. Daar wilde de arbiter eigenlijk dat we niet rond zouden lopen en al helemaal niet bij andere borden gingen kijken. Dat dat ook met pak hem beet anderhalve meter afstand kon, dat ging er bij de arbiter niet in. Maar hier in Westland was er een ruime zaal en een goede sfeer. We kwamen op tijd aan, dus er was tijd voor een kopje koffie en het begroeten van wat bekenden die we al lang niet gezien hadden.

De wedstrijd verliep echter een stuk minder rooskleurig. Om te beginnen viel onze opstelling in het water, toen Jan-Willem ineens naar bord 3 liep. Bij Schaakmat zijn ze ongetwijfeld wel gewend aan een tactische opstelling van de tegenstander, dus die hadden zich er op ingesteld. Zo moest Richard ook plaats nemen tegen een creatieve tegenstander en een heel ander spelletje spelen dan hij had gehoopt.

Dat was ook het eerste resultaat. Er kwam een onconventionele opening op het bord, waar beiden al snel out-of-book waren. Daarin bereikt Richard maar weinig, en liet hij zwart met een toren op g2 slaan. Ik dacht dat hij misschien zelfs iets minder kwam te staan, maar naar eigen zeggen trok hij op tijd aan de noodrem. Remise.

Het tweede resultaat kwam een stuk later, maar was ook een remise van een witspeler. Lucien was ontevreden met zijn opening en bereikte niks. Ook hier zag ik wel mogelijkheden voor zwart, maar dat viel nog mee, dus remise was een begrijpelijk resultaat. Lucien verzuchtte dat hij maar wat anders moest verzinnen op deze opening.

Daarna kwam er vooral slecht nieuws. Ted Barendse kwam - eveneens met wit - heel erg goed uit de opening. Als ik Ted goed begreep was het een bekende variant, praktisch bijna gewonnen met wit. Hij kreeg een zeer sterke vrijpion. Echter, hij speelde op de automatische piloot en lette niet op de zwarte dreigingen. Er ging een pion verloren en ik meen later nog een. Dat is Timon van Dijk uiteraard wel toevertrouwd en Ted werd rustig van het bord gezet. Een ontluisterende nederlaag gezien de opening.

Het laatste witbord was Gert Legemaat, die dus tegen Jan-Willem mocht aantreden. Hij speelde volgens mij een uitstekende partij, waarbij ik normaal gesproken optimistisch zou zijn. Maar ja, zo'n IM valt niet zomaar om. Volgens Gert was het een partij met veel subtiele zetten over en weer, waarbij hij veel zwarte dreigingen doorzag. Hij verloor op een gegeven moment een pion, maar dat maakte het nog niet makkelijk. Gert leek de zwarte vrijpion goed te kunnen blokkeren met zijn paard, en de zwarte loper leek zwak te worden. Daarnaast had Jan-Willem weinig tijd. Maar in tijdnood was het juist Gert die een stuk wegblunderde helaas. Nog een nul, en zo was de witscore voor DSC1 dus zeer matig.

Hoe verging het op de zwartborden. Niet veel beter. Erik Both op bord 2 hing de hele wedstrijd in de touwen. Hij werd volledig ingesnoerd door wit en had toch wel wat zwaktes. Voor mijn gevoel kon hij alleen wachten tot wit zijn koningsstelling kon opbreken.

Ook bij Hans aan bord 4 was er weinig goed nieuws te melden. Hij verloor een pionnetje, of misschien zelfs twee. Hij had wel wat vage compensatie, maar ik had niet het gevoel dat hij het echt kon tegen houden. Wit manoevreerde rustig en het leek wachten op de 'final blow'.

Bij Pieter had ik eigenlijk nog eerder een nul geteld. Wit leek in de opening zeer gevaarlijk binnen te komen met een paard en de zwarte pionnenstructuur leek gatenkaas. Pieter overleefde dit echter wonderwel. Maar ook in het middenspel had ik liever wit. Zijn loperpaar leek zeer gevaarlijk. Echter, Pieter is goed in vorm en hield de partij de hele partij nét aan binnen de marge. Het einde heb ik gemist, maar remise was het resultaat.

Tenslotte, ondergetekende aan bord 8. Beide spelers wilden in de opening "eens wat anders doen". Ik had het idee dat dat niet goed voor mij uitpakte, aangezien Frans zijn h-lijn opstoot erg gevaarlijk leek. Frans bleek naar eigen zeggen echter een beetje duf, dronk koffie na koffie en hief de spanning te vroeg op. Daardoor kon ik mijzelf losrukken en na ...Db6 dacht ik dat ik een beslissend initiatief had. Echter, na lang rekenen kon ik de juiste variant niet vinden, ondanks dat er - zo bleek later - meerdere wegen naar Rome waren. Een paar zetten later mocht ik blij zijn dat Frans te horen kreeg dat remise voldoende was gezien de tussenstand. Waarschijnlijk was de dan verschenen stelling wel te keepen voor me, maar Frans had het dan nog een tijdje kunnen proberen. Nu nam hij genoegen met herhaling van zetten die ik niet uit de weg kon gaan.

Daarna bleek dat Hans inderdaad verloren had. Nadat Marnix Hofman zijn stukken geactiveerd had verdween de optische compensatie als sneeuw voor de zon. En ook Erik had - voor mijn gevoel volledig terecht - verloren. Echter, daar bleek dat wit misgegrepen had, en zwart een grote kans gegeven had. Erik miste echter mat-in-3, zo begreep ik van Lucien.

Een kansloze nederlaag dus. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het er nooit echt ingezeten heeft. Schaakmat, gefeliciteerd! Gelukkig was het ondanks de nederlaag wel gezellig. En, omdat we in een kerk speelden kon de bar gewoon open zijn. Zo konden we bij de analyse toch een drankje drinken.

Misschien is het iets voor DSC om Sint Sebastiaan tot beschermheilige uit te roepen, en het Denksportcentrum om te dopen tot Schaaktempel Sint Sebastiaan?

Individuele uitslagen:

 Schaakmat Westland 12085-DSC H120816 - 2
1Menno Pietersma2146-Richard Oranje2019½-½
2Henk van Putten2038-Erik Both21401 - 0
3IM Jan-Willem de Jong2407-Gert Legemaat21991 - 0
4Marnix Hofman2200-Hans Stam21111 - 0
5Timon van Dijk2079-Ted Barendse21521 - 0
6Manfred Kindt2056-Pieter Buzing2096½-½
7Johan Voorberg1898-Luciën van de Lisdonk2036½-½
8Frans Vreugdenhil1858-Martin Glimmerveen1897½-½

Onderwerp: DSC-K2 verslaat LSG 3 en zorgt voor winst in massakamp DSC-LSG
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 1037

10-11-2021 12:09 Forum: Externe competitie

Grappig. Het laatste verslag van LSG 3 is van een wedstrijd tegen DSC2.
Alleen dan die van maart 2020...

Onderwerp: Training voor beginnende clubschakers
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 673

Training voor beginnende clubschakers 26-10-2021 22:08 Forum: Algemeen [DSC]

We hebben de afgelopen maanden een groot aantal nieuwe leden mogen begroeten op de schaakclub. Een groot deel daarvan heeft nog nooit eerder bij een schaakclub gespeeld, en een aantal heeft bij binnenkomst gevraagd naar schaaktraining of -begeleiding voor relatieve beginners. Daarom zullen we dit najaar - bij wijze van proef - 4 trainingen geven op de vrijdagavonden. Deze zullen eens in de twee weken plaatsvinden van 20.00 tot 21.30 uur. Deze trainingen zijn voor leden van DSC gratis te volgen, niet-leden kunnen de training ook volgen, maar tegen een kleine vergoeding.

Qua niveau mikken we op schakers die de schaakregels (zoals de loop van de stukken) al wel kennen, maar de basisbeginselen van tactiek (‘trucjes’), openingen en eindspelen willen leren. Dat geldt voor nieuwe leden, maar uiteraard kunnen ook bestaande DSC-leden meedoen!

Voor de kenners: we denken aan stap 2, wellicht begin stap 3. Trainers zijn leden van DSC, die dit vrijwillig oppakken.
Voor aanmelding of meer informatie kun je reageren op dit bericht, of mailen naar Ted Barendse.

Data:
- Vrijdag 5 november
- Vrijdag 19 november
- Vrijdag 3 december
- Vrijdag 17 december

Onderwerp: Sparen voor DSC bij Plus! (5 september tot 13 november)
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 2887

26-10-2021 21:31 Forum: Algemeen [DSC]

Update: ik heb gemerkt dat je ook kunt sparen voor DSC als je niet in Delft woont. Ook dan kun je je codes gewoon in Delft inwisselen!

Onderwerp: Schema wedstrijdleiders
Martin

Antwoorden: 2
Bekeken: 4299

Re: 2019-2020 21-10-2021 14:42 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Untagonklik
Het voorlopige wedstrijdleider-schema:

DatumWedstrijdleiderWedstrijdenBijzonderheden
23-sep-19André van der WeijdeDSC1 - Schaakmat Westland 1
30-sep-19Arno WiersmaDSC9 - DSC8aanvang DSC9 (jeugdteam) - DSC8 om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
07-okt-19Martin GlimmerveenDSC4 - DSC6
14-okt-19Corniel NobelDSC5 - Schaakhuis 3, DSC9 - Wassenaar 2aanvang DSC9 (jeugdteam) - Wassenaar 2 om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
28-okt-19Ted BarendseDSC2 - Promotie 3, DSC6 - Wassenaar 1
11-nov-19Hugo van der LaanDSC3 - DD 3, DSC7 - SHTV 3
25-nov-19André van der WeijdeDSC3 - Haeghe Ooievaar 1, DSC5 - RSC-Belgisch Park 2, DSC8 - Voorburg 3
16-dec-19Corniel NobelDSC2 - SHTV 1, DSC7 - Voorburg 2aanvang DSC7 - Voorburg 2 (jeugdteam) om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
13-jan-20Arno WiersmaDSC1 - Promotie 1, DSC4 - Wassenaar 1, DSC8 - DSC9aanvang DSC8 - DSC9 (jeugdteam) om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
20-jan-20Martin GlimmerveenDSC6 - DSCV 1
27-jan-20Ted BarendseDSC9 - Voorburg 3aanvang DSC9 (jeugdteam) -Voorburg 3 om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
03-feb-20Corniel NobelDSC5 - DD 4, DSC7 - Raadsheer Corbulo 2
10-feb-20Martin GlimmerveenDSC3 - RSC-Belgisch Park 1, DSC8 - Schaakmat Westland 5
09-mrt-20Henrik TamerusDSC2 - HSV 1, DSC9 - Scheve Toren 3aanvang DSC9 (jeugdteam) - Scheve Toren 3 om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
16-mrt-20André van der WeijdeDSC1 - Rijswijk 1, DSC6 - Rijswijk 3
23-mrt-20Ted BarendseDSC4 - DCSV 1, DSC8 - Scheve Toren 3
30-mrt-20Arno WiersmaDSC9 - Schaakmat Westland 5aanvang DSC9 (jeugdteam) - Schaakmat Westland 5 om 19:30; 1:20 pp + 10\"/zet
06-apr-20Henrik TamerusDSC8 - Wassenaar 2
20-apr-20Hugo van der LaanDSC7 - Pomar 2

Onderwerp: Hoe deel ik mijn partij op het forum of nieuwsbericht?
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 502

Reactie Lars in draadje van wedstrijd van DSC K1 14-10-2021 08:13 Forum: Forum Handleiding

Lars, ik heb onderstaande post even verwijderd, aangezien die eerder hier thuis hoort.

Quote

Originally posted by Lars Visser
Wat betreft een PGN plaatsen op het forum @Martin. Je voorbeeld werkt niet omdat er informatie mist voor de PGN viewer. De PGN viewer wilt minstens de naam van een van de spelers hebben.

Je moet dus invoeren
code:


[PGN]
[White "Achternaam, Voornaam"]
[Black "Visser, Lars"]

1. e4 c5 2.Nf3 e6

[/PGN]
Overigens zijn er meer velden die je kunt gebruiken:

code:

[PGN]
[Event "Karpov Rapid Trophy 2019"]
[Date "2019.10.26"]
[Round "3"]
[White "Bacrot, Etiene"]
[Black "Hou, Yifan"]
[Result "1-0"]
[ECO "B81"]
[WhiteElo "2671"]
[BlackElo "2659"]
[/PGN]


is een voorbeeld uit een analyse die ik aan de hand van de zomervarianten hier op het forum heb gepost dat komt er zo uit:Lars stelt terecht dat mijn PGN niet werkt i.v.m. het ontbreken van de metadata (namen van de spelers, ratings etc.). Ik vermoedde al zoiets maar het is wel raar, want zonder die metadata zou het volgens mij ook een valide PGN moeten zijn. Het jammere hiervan is dat je hem niet 1-op-1 uit een Lichess analyse bord kunt kopiëren.

Dus daar zou ik mijn advies dan nog even op moeten aanpassen ;-)
Op Chessbase en chess.com kun je wel makkelijk de namen invullen etc.

Onderwerp: DSC-K1 verslaat Blerick met 7-3
Martin

Antwoorden: 2
Bekeken: 1380

13-10-2021 16:45 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Richard
aangezien ik geen idee heb hoe een diagram te posten met zetjes , kan ik partij nar iemand mailen/appen die dit toe kan voegen?


Ik heb even een korte handleiding in elkaar geflanst, zodat je zelf kan leren hoe je dit doet. Het is nog niet perfect, maar ik zal binnenkort eens kijken of ik het nog kan verbeteren.

Handleiding: hoe deel ik mijn partij op het DSC Forum?

Onderwerp: Hoe deel ik mijn partij op het forum of nieuwsbericht?
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 502

Hoe deel ik mijn partij op het forum of nieuwsbericht? 13-10-2021 16:43 Forum: Forum Handleiding

Als je een partij, of een partijfragment wilt plaatsen, dan heb je hiervoor 2 opties: een diagram, of een hele partij.

Diagram plaatsen
Een diagram is een goed idee als je een fragment wilt tonen met een concrete tactische truc, of een mooie slotstelling. Dit kun je als volgt doen:


 1. Eerst analyseer je je partij op een website of programma die FEN ondersteunt. Ik denk dat ze dit praktisch allemaal zijn.
 2. Selecteer de stelling die je wilt delen.
 3. Kopieer de FEN representatie van de stelling. In Lichess staat de FEN code gewoon onder het analysebord. In ChessBase kun je hem ook zo kopiëren. (N.B. ik heb momenteel geen CB bij de hand, dus ik kan niet opzoeken hoe je dat doet, maar Google weet vast raad)
 4. Plak de FEN code in een Forum-bericht en plaats hem tussen een FEN-tag. Bijvoorbeeld:
  code:
  [FEN]rnbqkbnr/pppppppp/8/8/4P3/8/PPPP1PPP/RNBQKBNR b KQkq - 0 1[/FEN]


  Levert dit op:Partij plaatsen
Als je een heel fragment uit je partij wilt delen, dan is PGN een betere optie. Dit kan de hele partij zijn, maar ook vanuit een bepaalde startstelling (d.m.v. de FEN code die wij hier boven ook al gebruikten); bijvoorbeeld omdat je niet de opening wilt delen. Sommige delen van het Forum kunnen ook door onze tegenstanders gelezen worden immers...


 1. Analyseer je partij in een website of programma waar dat kan, bijvoorbeeld Lichess of ChessBase. Ik raad je aan de analyse op te slaan voordat je verder gaat.
 2. Indien gewenst kies je de stelling vanuit waar je wilt beginnen, en verwijder (tijdelijk) de zetten daarvoor. N.B. Niet alle editors kunnen dit. In Lichess kan ik bijvoorbeeld niet vinden hoe dit moet, maar in Chessbase kan het wel.
 3. Kopieer de PGN. Bij Lichess staat die gewoon onder de partij.
 4. Plak de PGN en plaats hem tussen PGN-tags in het nieuwsbericht.

  Bijvoorbeeld:
  code:
  [PGN]1. e4 c5 2. Nf3[/PGN]

  Levert dit op:

 5. Controleer het resultaat, d.m.v. de preview functionaliteit. Soms kan het voorkomen dat de viewer helemaal leeg blijft. Dan heb je waarschijnlijk een speciaal teken gebruikt (bijvoorbeeld quotes); daar kan de viewer niet goed mee om gaan. Ook kan het soms gebeuren dat het commentaar niet helemaal goed geplaatst wordt; in Chessbase kun je namelijk commentaar op meerdere plekken plaatsen, en soms zit dit er raar uit in deze PGN-viewer.TODO:

 • PGN voorbeeld werkt niet goed. Wordt vervolgd.
 • Misschien toevoegen hoe je aan PGN/FEN komt in de bekende tools (Lichess, chess.com, Chessbase, Winboard wellicht; nog anderen?)

Onderwerp: Check You Later organiseert schaaktoernooi op de Markt
Martin

Antwoorden: 2
Bekeken: 1038

06-10-2021 09:10 Forum: Het koffiehuis

Volgens mij lopen daarvoor gesprekken. Tijdens de ALV zei Ted volgens mij dat André van der Weijde daar mee bezig was.

Onderwerp: Interne competitie N3: Nog steeds volle zalen
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1612

06-10-2021 09:09 Forum: Interne competitie

Interessante partij, maar ik zal nooit begrijpen hoe die partij zo snel klaar kan zijn. Ik snap dat jij sneller speelt dan ik, maar deze variant is zo complex....

Verder vind ik zelf de variant die je zelf al geeft met 8. 0-0 veel aanlokkelijker dan 8. dxe5. De koning is meteen uit het midden, de toren op zijn ideale veld, je behoudt een mooi centrum, wat wil je nog meer?

Onderwerp: Sparen voor DSC bij Plus! (5 september tot 13 november)
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 2887

Sparen voor DSC bij Plus! 05-09-2021 17:04 Forum: Algemeen [DSC]

Vanaf vandaag tot zaterdag 11 november kunt u bij Plus sparen voor DSC!
Bij elke 10 euro ontvangt u een "sponsorpunt". Deze sponsorpunten kunt u vervolgens online toekennen aan een sportvereniging, waaronder dus DSC.

De 4 Plus winkels in Delft en Den Hoorn stellen gezamelijk €75.000 beschikbaar, die worden verdeeld naar rato van door klanten toegekende Sponsorpunten. Tevens worden er elke week Plus-cadeaubonnen t.w.v. €75 verloot onder iedereen die sponsorpunten toegekend heeft. U kunt dus zelf ook wat winnen!

U kunt de punten aan DSC toekennen door naar onderstaande link te gaan:
https://mijn.plus.nl/sponsorpunten/verzilveren?id=4121

Er is voor iedereen die in of rond Delft woont een geschikte locatie, want u kunt naar de volgende 4 Plus winkels toe om mee te doen:
- Plus Martin Panis, Van Foreestweg 4A, Delft
- Plus Schinkel, Elsenlaan 1, Delft
- Plus Tanthof, Bikolaan 171, Delft
- Plus Van Leeuwen, Leeuwenberg 1, Den Hoorn

Na de actie zullen we zoeken naar een mooie bestemming voor de opbrengst. Suggesties zijn welkom!

Onderwerp: Arno Wiersma postuum uitgeroepen tot erelid van DSC
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 1008

Arno Wiersma postuum uitgeroepen tot erelid van DSC 31-08-2021 10:58 Forum: Algemeen [DSC]

Op de Algemene Ledenvergadering van gisteravond is Arno Wiersma onder groot applaus postuum uitgeroepen tot erelid van DSC. Op deze manier wil de vereniging Arno's grote bijdrage aan de club vastleggen in de historie.

(later meer)

Onderwerp: Veel belangstelling voor anti-Frans door Jouke Gosliga
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 1599

16-08-2021 17:10 Forum: Activiteiten

Ik heb een tijd het vleugelgambiet gespeeld tegen het frans. Dat noemde ik zelf vaak ook "anti-Frans", omdat je een goede kans hebt in een andersoortige stelling te komen. Een stelling die veel dynamischer is en eerder wat weg heeft van het Wolga-gambiet, maar ook kan ontaarden in een vlammende koningsaanval voor wit. Ik had altijd het idee dat dat uit psychologisch oogpunt wel handig was, omdat menig frans speler eigenlijk iets heel anders wil.

Ik ken deze variant niet, maar het lijkt hetzelfde principe te hanteren. Het grappige is dat ik mij meen te herinneren dat IM Stefan Bücker ook in mijn literatuur veelvuldig voor kwam.

Overzicht van 1 tot 20 van 1918 resultaten Pages (96): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller