Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 34 resultaten Pages (2): [1] 2 next »
schrijver bericht
Onderwerp: Erik Both wint Oliebollentoernooi
Lars Visser

Antwoorden: 0
Bekeken: 450

Erik Both wint Oliebollentoernooi 28-12-2021 14:28 Forum: Activiteiten

Met een monsterscore van 11.5/13 wist Erik Both het Oliebollentoernooi 2021/2022 naar zich toe te trekken en is dus met recht de 'DSC Oliebol van het jaar'. Met 22 spelers was de opkomst ronduit goed te noemen en al snel na de start tekende zich een duidelijk groepje leiders af. Na 3 ronden stonden Erik en Gert Legemaat (MegaTal) als enige op 3 punten, Ted (TedBarendse) op 2.5 en een hele rits spelers op 2. Dat betekende dat het tijd was voor de belangrijke partij Erik-Gert. Het werd een doorschuifvariant in het Frans waar Gert koos voor de zeldzame voortzetting 6...Dc7 en Gert kreeg uit de opening een prima stelling. Fout ging het op op zet 12 (diagram).Wit heeft net 12.dxc5 gespeeld en in plaats van 12...Pxc5 dacht Gert een tussenzetje gezien te hebben. Hij speelde 12...Pxd2 en na 13.cxd6 Pxf3+ 14.Lxf3 Dxd6 15.Lg3 staat de volgende stelling op het bord.Zwart heeft weliswaar geen materiaal verloren maar wit heeft een geweldig loperpaar in een open stelling en de centrumpionnen van zwart zijn voorlopig geblokkeerd en makkelijke doelwitten voor de witte (zware) stukken. Iets later koos Erik om zijn donkerveldige loper af te ruilen voor een permanente blokkade op de zwarte velden d4-e5. Het einde van de partij kwam snel daarna toen Gert in een moeilijke stelling wellicht dacht een truc te hebben met Txf2 maar na het simpele Txf2, een volle toren achter moest opgeven. Volledige partij: https://lichess.org/q732PnhB

Na vijf ronden stond Erik, met dank aan zijn overwinning op gert op 4.5/5 eenzaam bovenaan. Gert, Alexander Bruschke (DaBrusjka), Ted en Sander van Gennip (Molurus) zaten in de achtervolging met 4/5.

In de volgende ronden won Erik belangrijke ontmoetingen met Enrico Blees (TheHenk) en Norbert Harmanus (nobbie01), allebei sterke spelers, en ook Gert bleef winnen. Enrico reeg, na zijn verlies tegen Erik ook een zegereeks aan elkaar. Willem-Jan van den Broek (Upperdog) bewees zichzelf en de rest van de achtervolgers een grote dienst door in de negende ronde Erik te verschalken:

De partij begon met 1.c4 van Willem-Jan. Erik verloor vroeg in de opening een cruciale pion en moest daarna op zoek naar praktische kansen. Die praktische kansen kwamen en de partij werd een waar messengevecht waar beide koningen op de tocht stonden. Willem-Jan kreeg het betere uit de complicaties en met de moed der wanhoop offerde Erik nog een kwaliteit om de laatste verdediger van de witte koning te verwijderen en een heleboel schaakjes te krijgen maar Willem-Jan bewoog zijn koning kalmpjes van c3 naar h2 en inmiddels een volle toren achter met onverdedigbare dreigingen tegen zijn koning kon Erik niets anders dan opgeven. Het was de eerste, en zo bleek later, de enige verliespartij van Erik die avond. Volledige partij: https://lichess.org/r4mihLeP#52

Na 9 ronden stond Gert bovenaan met 8/9. Erik volgde kort daarop met 7.5/9, Alexander en Enrico op 6/9, Willem-Jan op 5.5/9 en een paar spelers op 5/9. Gert Legemaat had goede papieren om de winst naar zich toe te trekken maar ging in de tiende ronde ietwat verassend onderuit tegen Lars Visser (themanager55). Gert speelde met wit een koningsgambiet en kwam heel comfortabel uit de opening met zijn pion teruggewonnen en prima ontwikkeling. Met de koningen gerokeerd op tegengestelde vleugels was het zaak zo snel mogelijk spel te creëren tegen elkaars koning. Na de beslissende fout met 22.g3 (diagram)was het na 22...f3 de zwarte aanval die als eerste doorsloeg en waren de dreigingen tegen de witte koning simpelweg onoverkomelijk. Zwart had met 21...a6 eigenlijk een fout begaan waar wit met 22. Pg6 en 23.Pxf4 een pion had kunnen winnen maar het blijft natuurlijk blitz. Overigens is de stelling op zet 21 al ontzettend irrationeel zo kan zwart volgens de computer namelijk met 21... Dh5 22.Pg6 f3!! een volledige toren, en de zet erna een stuk, offeren en claimt de computer met droge ogen 0.00. Natuurlijk had ik geen van dat alles ooit van mijn levensdagen gevonden maar het is wel passend dat in een romantische opening als de koningsgambiet zulke combinaties verborgen liggen. Volledige partij: https://lichess.org/jtrWa9LJ#54

Zo had Lars aan Erik een grote dienst bewezen. Erik nam de leiding weer over en gaf zijn halve punt voorsprong, ondanks dat Gert de laatste drie ronden won, niet meer uit handen. Edgar Huisman hield in de laatste ronde Willem-Jan nog knap op remise. Edgar speelde zijn vertrouwde 1...f5 tegen Willem-Jans 1.c4 en ze kwamen snel uit in een Hollands-achtige stelling. In het middenspel besloot Edgar om een loper te offeren voor twee pionnen in een al moeilijke stelling. Willem-Jan koos de praktische aanpak en besloot wat stukken af te ruilen en was op weg naar een routinematige winst tot hij op zet 26 ineens dameruil aanbood (diagram)Hier had Edgar de rollen om kunnen draaien met 26...Dxf2 27.Pxf2 Lxc1. Het blijft echter nog steeds blitz en Edgar wilde logischerwijs geen dames ruilen en speelde Dh6+. De winst was voor Willem-Jan weer binnen handbereik en hij wikkelde vakkundig af naar een eindspel van paard en 4 pionnen tegen 6 pionnen. (diagram)Edgar zou Edgar niet zijn als hij niet tot het laatste moment de trukendoos volledig zou gebruiken en hij wist zijn verbonden vrijpionnen in beweging te krijgen terwijl Willem-Jans paard op excursie op de damevleugel was om wat pionnen op te rapen. De volgende stelling was het resultaat:Willem-Jan zag hier geen andere optie dan zetten herhalen met Pe4+ Kf1 Pd2+ en de partij werd remise door zettenherhaling. Pf3! was de enige zet om de partij nog te winnen en het is toch een ode aan de vindingrijkheid van Edgar dat in een stelling die hopeloos verloren lijkt hij het voor elkaar krijgt om het winstpad van wit te reduceren tot een enkele zet.

Zoals al vermeld in de titel van de post won Erik Both dus het Oliebollentoernooi. Met 11.5/13 op een halve punt gevolgd door Gert Legemaat en Enrico Blees maakt het podium compleet met 9/13. Nu, beste lezer wil ik u niet achterlaten zonder misschien wel de meeste opmerkelijke zettenreeks van de avond. In een partij die verder niet heel interessant is tussen Norbert en mijzelf in de laatste ronde kwam de volgende stelling op het bord.De witte dame is aangevallen en heeft een goed veld nodig. Norbert was van mening dat c2 een goede post was voor de dame en speelde 13.Dc2. Dc2 leek mij een hele logische zet en ik speelde a tempo het antwoord 13...De7. Natuurlijk, zoals dat altijd werkt, hadden Norbert en ik allebei na onze eigen zet meteen door wat er aan de hand was en na een "Die vergeten we" van mijn kant en Norberts bevestiging "Niks gezien" schaakten we vrolijk door. Zijn er nu interessante fragmenten uit een van jouw partijen of ben je trots hoe je een partij gespeeld hebt of een combinatie die je gevonden hebt deel ze dan vooral hieronder! De volledige eindstand en alle individuele resultaten zijn via deze link te vinden: https://lichess.org/swiss/h9ccNI9f

Onderwerp: Oliebollentoernooi en nieuwjaarstoernooi
Lars Visser

Antwoorden: 0
Bekeken: 621

Oliebollentoernooi en nieuwjaarstoernooi 23-12-2021 11:41 Forum: Toernooien & activiteiten

ENGLISH SEE BELOW

-----------------------------------------------------------------------------

Ook dit jaar organiseert DSC weer een tweetal schaaktoernooien in de kerstvakantie. Hierover heb je al een mail gehad maar hier nogmaals de informatie. Het oliebollentoernooi vindt plaats op maandag 27 december en het nieuwjaarstoernooi op maandag 3 januari. Hieronder vind je de aankondigingen van beide toernooien inclusief de link naar de toernooien op Lichess.


Oliebollentoernooi op maandag 27 dec

Op de maandagavond tussen de donkere dagen van kerst en Oud & Nieuw, als de buik nog pijn doet van het eerste, tweede en wellicht derde kerstdiner en de goede voornemens nog even mogen wachten, organiseert DSC ieder jaar het Oliebollenschaaktoernooi. In een spannende eerste online-editie werd Gert Legemaat vorig jaar de ‘Blitzende Oliebol van het jaar’ en wist Henk Stipdonk beslag te leggen op de felbegeerde titel ‘Rappe Oliebol van het jaar’. Ook dit jaar wordt er weer online gestreden om de prestigieuze titel ‘Oliebol van het jaar’. Ditmaal op maandag 27 december, traditiegetrouw in een snelschaaktoernooi (bedenktijd 3 minuten + 2 sec per zet).


Nieuwjaarstoernooi op maandag 3 januari 2022

Mocht je nou geen genoeg kunnen krijgen van al dat snelschaakgeweld, of willen pronken met je net verworven status als ‘Oliebol’, dan volgt een week later (nl. op maandag 3 januari) na de nieuwjaarstoast van onze voorzitter een rapidschaaktoernooi (5 ronden, bedenktijd 10 minuten + 5 seconden per zet).


Chatten?

Om in deze periode waarin we elkaar fysiek niet kunnen zien, toch nog een beetje samen te zijn zal tijdens beide toernooien gebruik worden gemaakt van Discord waarmee men – indien gewenst – met elkaar kan (video)chatten. Zo kan je met je tegenstander napraten na de partij of gewoon met iedereen virtueel van een oliebol genieten tussen de rondes door. Voor de goede orde: je moet zelf voor je oliebol zorgen!


Toernooien:

Beide snelschaaktoernooien (3 minuten + 2 seconden per zet) worden gespeeld over 13 ronden. De toernooien beginnen om 20:15 en zijn naar schatting om 22:30 afgelopen.

Hieronder vinden jullie de links naar beide toernooien:
Oliebollentoernooi: (https://lichess.org/swiss/h9ccNI9f)
Nieuwjaarstoernooi: (https://lichess.org/swiss/YjkrL2UQ)

Om mee te doen aan het toernooi klik je op de toernooipagina op ‘deelnemen’. Je moet wel eerst lid zijn van het Lichess team ‘Delftse Schaakclub’. Aanmelden kan via de volgende link https://lichess.org/team/delftse-schaakclub Let op dat je na het aanmelden goedgekeurd moet worden door een teamleider, hoewel dat vrij vlot gebeurt.


Discord:

De Discord server van de Delftse schaakclub bestaat al een tijdje en er wordt goed gebruik van gemaakt. Met Discord kan je niet alleen het hele jaar door chatten met clubgenoten maar tijdens dit soort speciale activiteiten is er ook een heuse videovergadering om gezellig met elkaar te chatten. Om lid te worden van de Discord volg je de instructies in de mail.

Mocht je hulp nodig hebben met Lichess of Discord neem dan contact op met Lars Visser via Larsvisser405@gmail.com of het nummer dat je in de mail terugvindt.

ENGLISH
----------------------------------------------------------------------------

As every year, this year too DSC will organize two tournaments over the Christmas holidays. You have already received an email about this but for convenience sake we will also share the information here. The first is the 'Oliebollentoernooi' which will be held on Monday December 26th and the second is a New Year's rapid tournament that will be held on January 3rd. Below you'll find the announcements for both tournaments and the links to their Lichess pages.Oliebollen Tournament on Monday 27 Dec

On the Monday evening between the dark days of Christmas and New Year, when the stomach still hurts from the first, second and perhaps third Christmas dinner and the good intentions can wait a little bit, DSC organizes the annual Oliebollen chess tournament. In an exciting first online edition Gert Legemaat became the 'Blitzende Oliebol van het jaar' last year and Henk Stipdonk won the coveted title 'Rappe Oliebol van het jaar'. This year, there will again be an online battle for the prestigious title of "Oliebol of the Year". This time on Monday 27 December, traditionally in a rapid chess tournament (time 3 minutes + 2 sec per move).


New Year's tournament on Monday 3 January 2022

If you can't get enough of this rapid chess violence, or if you want to show off your newly acquired status as 'Oliebol', a week later (namely on Monday, January 3), after the New Year toast of our chairman, there will be a rapid chess tournament (5 rounds, time 10 minutes + 5 seconds per move).


Chat?

To still be together a little bit in this period in which we cannot see each other physically, Discord will be used during both tournaments, which allows one - if desired - to (video) chat with each other. So you can chat with your opponent after the game or just enjoy a virtual oliebol with everyone between rounds. For the record: you must provide your own oliebol!


Tournaments:

Both rapid chess tournaments (3 minutes + 2 seconds per move) will be played over 13 rounds. The tournaments start at 20:15 and are estimated to end at 22:30.

Below are the links to both tournaments:
Oliebollen Tournament: (https://lichess.org/swiss/h9ccNI9f)
New Year's Tournament: (https://lichess.org/swiss/YjkrL2UQ)

To participate in the tournament click on 'participate' on the tournament page. You must first be a member of the Lichess team 'Delftse Schaakclub'. You can sign up via the following link https://lichess.org/team/delftse-schaakclub Please note that after signing up you will need to be approved by a team leader, although this happens quite quickly.


Discord:

The Discord server of the Delft Chess Club has been around for a while and it is well used. Discord not only allows you to chat with clubmates throughout the year, but during special activities like this, there is also a real video conference to socially chat with each other. To join Discord, please see the instructions in the email.

If you need help with Lichess or Discord please contact Lars Visser at Larsvisser405@gmail.com or the number you can find in the e-mail.

Onderwerp: Clubmiddag op zaterdag
Lars Visser

Antwoorden: 4
Bekeken: 1153

Clubmiddag op zaterdag (18 dec: Interne N10 - jaarafsluiting) 03-12-2021 11:39 Forum: Algemeen [DSC]

Beste clubgenoten,

Met de lockdown voor de amateursport na 17:00 is onze clubavond op maandag komen te vervallen. Er kwamen vrij snel een aantal oproepen of het mogelijk was de clubavond te verplaatsen naar zaterdagmiddag. Nu is het duidelijk dat zo'n algehele verplaatsing in principe binnen de letter van de wet past, echter achtten wij ook de geest van de wet belangrijk bij het maken van deze beslissing.

De situatie rondom het coronavirus is zorgelijk in Nederland en het past niet binnen het karakter van de maatregelen, wiens doel is om het aantal contactmomenten te verminderen, om simpelweg te besluiten tot het verplaatsen van de clubavond naar een moment dat het 'wel mag'. Aan de andere kant willen wij, zolang dat op veilige manier mogelijk en verantwoord is, het fysieke schaken faciliteren.

Die zaken in overweging nemende heeft DSC besloten om voorlopig op zaterdag een clubmiddag te organiseren, met een aantal belangrijke kanttekeningen. De zaal is open vanaf 11.30, de start van de ronde is om 12.00 uur. Ivm de nieuwe regels moeten we uiterlijk om 17:00 gesloten zijn.

- Zoals inmiddels bekend is toegang alleen mogelijk met een geldig CTB
- Er zal worden geschaakt met 1.5m afstand tussen de borden.
- Om die afstand te waarborgen en om te zorgen dat het niet te druk wordt hanteren we een maximum van 40 schakers.
- De barruimte zal volledig gesloten zijn voor verblijven en er kan alleen afgehaald worden tijdens de partij.
- Na het spelen van de partij is er uiteraard ruimte om te analyseren maar er is geen ruimte om daarna op de club te blijven hangen.
- Mochten er per zaterdag totaal minder dan 10 deelnemers zijn dan wordt de ronde niet gespeeld! Degene die zich hebben aangemeld krijgen daarvan tijdig bericht.

De vervangende clubmiddag begint onder voorbehoud van aanmeldingen zaterdag 4 december en zal ook plaatsvinden op 11 en 18 december. Wij realiseren ons dat deze aankondiging relatief kort van tevoren komt maar wij zijn bij deze beslissing niet over een nacht ijs gegaan en nadat de beslissing gemaakt was moesten er nog wat praktische zaken geregeld worden. Mochten er vanwege de korte tijd te weinig aanmeldingen zijn dan stellen we de start van de clubmiddag op zaterdag uit.

Aanmelden voor de clubmiddag gebeurt via Tjerk (wedstrijdleider@delftseschaakclub.nl). Aanmelden kan tot 20:00 vrijdagavond en daarna zal een indeling gemaakt worden. De clubmiddag op zaterdag zal meetellen voor de interne competitie.


Mocht je nog vragen, opmerkingen of zorgen hebben deel die dan vooral met ons.

Onderwerp: DSC K2 doet zichzelf de das om in Zoetermeer
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 1127

28-11-2021 14:12 Forum: Externe competitie

Ik kwam vanuit de opening eigenlijk meteen in een remise toreneindspel terecht. Mijn tegenstander sloeg mijn remiseaanbod af en speelde lang door maar het resultaat van de partij is nauwelijks in twijfel geweest na wits beslissing voor 14.cxd4.

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Lars Visser

Antwoorden: 25
Bekeken: 2232

26-11-2021 21:09 Forum: Interne competitie

Het probleem was de aanhalingstekens rondom 'altijd' in je commentaar. Ik heb ze weggehaald.

Onderwerp: Open schaaktoernooi op 27 november a.s. op TU Delft
Lars Visser

Antwoorden: 7
Bekeken: 828

25-11-2021 14:36 Forum: Algemeen [DSC]

Ik heb even geverifieerd en de organisator vanuit X (TUDelft) heeft uiteindelijk besloten het toernooi gesloten te houden. Alleen houders van een X-abonnement of mensen gelieerd aan de organiserende studievereniging kunnen meedoen.

Onderwerp: DSC-H6 boekt een ruime overwinning op HSV 2
Lars Visser

Antwoorden: 1
Bekeken: 932

23-11-2021 13:04 Forum: Externe competitie

Om het overzichtelijk te houden deel ik mijn partij hier in plaats van in het hoofdbericht. Zoals al vermeld was de opening een anti-Marshall. Ik zal ook een los diagram plaatsen waar ik de lezer graag uitdaag de beste voortzetting te vinden voor mijn tegenstander in een kritieke stelling.

Ik noem 16.c3? (diagram) met reden de kritieke fout. De verzwakking van d3 is fataal. 16.c3 was ook zeker niet nodig en wit heeft andere manieren om te spelen in deze stelling. 16. Le3 was bijvoorbeeld een redelijke zet, en ook zeker wat ik verwacht had. Na Le3 heeft zwart een comfortabele stelling en dat is dan ook niet wits beste voorzetting. Wit heeft iets beters, aan de lezer de opdracht om de beste zet voor wit te vinden.

Onderwerp: DSC-H6 boekt een ruime overwinning op HSV 2
Lars Visser

Antwoorden: 1
Bekeken: 932

DSC-H6 boekt een ruime overwinning op HSV 2 23-11-2021 12:39 Forum: Externe competitie

Onze eerste wedstrijd van het HSB seizoen was thuis tegen HSV 2. Wij speelden met een drietal invallers, allen relatief nieuw op de club en debutanten in de HSB: Mark Bas de Leur, Shandijean Shindi en Quirine Langeveld. Van gebrek aan wedstrijdritme bij de invallers was zeker geen sprake en zij sleepten met de nodige snelheid alledrie het punt binnen!

Bord 4 - Shandijean Shindi

De eerste die zijn eigen koning op het bord mocht laten staan was Shindi. Hij was, na een gemiste bus, als laatste begonnen maar zowel hij als zijn tegenstander speelden snel in een scherpe stelling en dat moest zijn tegenstander vrij snel bekopen met stukverlies. Het einde van de partij heb ik niet meer meegemaakt maar dat zal ongetwijfeld via mat of groot materiaalverlies teweeg gebracht zijn.

Tussenstand: 1-0

Bord 1 - Lars Visser

Ik speelde met de zwarte stukken tegen een 8.a4 anti-Marshall van wit. Uit de opening kwamen we vrij snel op een kritiek punt waar ik meer dan een half uur besteedde aan het vinden van de juiste voortzetting. Zoals dat iedere schaker bekend is speelde ik na een half uur uiteraard de zet die ik eigenlijk na vijftien seconden al had willen spelen. Ik trok langzaam het initiatief naar me toe en na een beslissende fout van wit kon ik een paard op d3 parkeren en de dreigingen die daarmee gepaard gingen waren genoeg om het spel enkele zetten later te winnen.

Tussenstand 2-0

Bord 8 - Quirine Langeveld

Ik heb achteraf even bij de analyse van Quirine gekeken en dit was werkelijk een modelpartij. Toen ik kwam kijken bij de analyse had Quirine met wit alle stukken ontwikkeld en een mooi pionnencentrum, terwijl zwart aan aantal pionnen had opgeschoven en alleen de dame had ontwikkeld. Quirine forceerde ook nog eens de dameruil waarna zwart zonder ontwikkelde stukken achterbleef en met witte paarden dreigend rond zijn koning. Even later misrekende zwart zich en leverde een vol stuk in. Met een extra stuk ruilde Quirine een aantal stukken af maar zelfs in het eindspel van twee torens+paard tegen twee torens was de zwarte koning zijn leven niet zeker en zwart verloor niet al te lang daarna.

Tussenstand 3-0

Bord 7 - Shiraz Alhasan

Van Shiraz partij heb ik niet veel details meegekregen. Naar mijn beoordeling was de partij eigenlijk vrij constant in de balans. Er bleef uiteindelijk een middenspel over waarbij beide zijden twee torens hadden en een loper dat objectief gelijkwaardig moet zijn geweest. Shiraz tegenstander bood remise aan en na overleg accepteerde Shiraz dat aanbod.

Tussenstand 3.5-0.5

Bord 6 - Mark Bas de Leur

Ook bord 6 is een bord waar ik niet heel veel van meegekregen heb. Dus in de woorden van Mark Bas zelf:" Nadat ik twee weken geleden voor het eerst de switch heb gemaakt naar het spelen van 1.e4 wilde ik dat ook hier direct toepassen. Het werd een Gioco Pianissimo opening. Achteraf bleek dat de Italiaanse opening de favoriete opening was van mijn tegenstander, dus theoretisch had ik hier een flinke achterstand. (mijn theoretische kennis stopt na zet 4). In zet 11 wist ik echter de pion op e5 te winnen en daarna dit voordeel langzaam uit te bouwen. In zet 22 was de druk voor mijn tegenstander zo hoog dat hij geen andere optie zag dan zijn loper te offeren om mijn koning kwetsbaarder te maken. De stelling was nog volledig in mijn voordeel tot ik in zet 25 een enorme blunder maakte. Ik gaf hier een tempo weg en de stelling was ineens winnend voor zwart (achteraf van +6.7 naar -4.7). Mijn tegenstander zag de opvolging echter niet helemaal en had daarna alleen nog de mogelijkheid op remise door herhaling van zetten. Zwart koos hier voor een voortzetting in de hoop te kunnen winnen, maar gaf hier nog een stuk weg op f2 (paard), waarna ik een paard en toren voor stond en hij op moest geven. "

Tussenstand 4.5-0.5

Bord 3 - Nils Hullegien

Nils speelde met de zwarte stukken tegen het Schots. Na wat, achteraf gezien, te ambiteuze zetten kon zijn tegenstander een aanval opzetten. Nils had nog een laatste optie om de partij in de balans te houden door met Lxc3 wit te forceren met bxc3 de structuur rond zijn lang gerokeerde koning te compromitteren, maar evalueerde dit niet juist en besloot anders. Een paar zetten later verloor Nils een kwaliteit. Tot overmaat van ramp had wit ook nog eens een loperpaar en met twee lopers en een toren tegen loper, paard en toren speelde de tegenstander van HSV vakkundig en controlerend. Nils kwam er in de partij niet meer aan te pas en wit bleef de stelling verbetering tot hij af kon ruilen naar een gewonnen eindspel van loper +2 tegen een enkele pion.

Link naar de partij: https://lichess.org/study/xEmA64m0


Tussenstand 4.5-1.5

Bord 2 - Sumit Ganguly.

Sumit speelde met wit het Schots maar gebruikte net als ik op bord 1 veel tijd in de opening. Zijn tegenstander leek het ook niet goed te weten en beging een serieuze fout met Lb4 maar in plaats van iets als Pb5 antwoordde Sumit Pxc6 wat zijn potentieel grote voordeel deed slinken. Toch had wit nog steeds een comfortabele plus uit de opening en bovendien eenvoudig spel. Een plus die Sumit wist om te zetten in een koningsaanval, die hoewel misschien niet op de meeste nauwkeurige wijze uitgevoerd resulteerde in een zwarte koning op g6 zonder pionnendekking. Met alle zwarte stukken nog op het bord en een witte pion op f6 die alle circulatie tussen de overgebleven zwarte stukken en de koning afsneed was het een kwestie van tijd en de partij eindigde met mat op het bord.

Link naar de partij: https://lichess.org/study/SSmbMBl0/9En1TDgb

Tussenstand: 5.5-1.5

Bord 5 - Adrián Sans Mora

Adrián en zijn tegenstander gaven elkaar goed partij. Vrij snel kwam een middenspel van twee torens, ongelijke lopers en elk een paard op het bord. Adrián had met zwart veel actievere stukken en leek het grootste deel van de partij de bovenhand te voeren en dreigingen te creëren omdat wit zijn koning nog niet gerokeerd had en de torens dus niet in contact stonden met elkaar. Echter, begon Adrián steeds meer onder druk te staan van de klok en na wat onnauwkeurige zetten die wit lieten coördineren was het ineens zwart die op moest passen. Met nog enkele minuten op de klok lukte het Adrián niet meer om alles bij elkaar te houden en hij verloor een stuk en moest de partij opgeven.

Eindstand: 5.5-2.5.

 DSC6rating-HSV 2ratingronde 1
1Visser, L. (Lars)0 Wit de, J.C.P. (Jacques)15851 - 0
2Ganguly, S. (Sumit)1570 Coenders, H. (Hans)14491 - 0
3Hullegien, N.E. (Nils)1599 As van, J.J. (Sjaak)14980 - 1
4Shindi, S. (Shandijean)0 Kuyvenhoven, R. (Robert)15241 - 0
5Sanz Mora, A. (Adrián)0 Gerritsma, N.J. (Bert)15660 - 1
6Leur de, M.B. (Mark Bas)0 Bouma, H.H. (Henk)12831 - 0
7Alhasan, S. (Shiraz)1405 Ciftci, S. (Selahattin)1259½ - ½
8Langeveld, Q.I.M. (Quirine)0 Loke, J.A. (Jim)15951 - 0
 Gemiddelde Rating:1525 Gemiddelde Rating:14705½ - 2½

Onderwerp: DSC-H4 redt het niet tegen DCSV1
Lars Visser

Antwoorden: 1
Bekeken: 908

17-11-2021 23:08 Forum: Externe competitie

Leuke partij Henk. 28...Txe3 lijkt me inderdaad niet zo verstandig. 28... Th4 daarentegen lijkt mij de winnende zet. 28... Th4 29. Ke1 Th1+ 30. Kd2 Dxf2+ 31. Kd3 Txe3+ en het punt is binnen.

Onderwerp: DSC-H2 in Zwitsers gambiet ten onder tegen Promotie 2
Lars Visser

Antwoorden: 4
Bekeken: 1150

17-11-2021 22:52 Forum: Externe competitie

Zoals door Arjan al vermeld won ik een stuk in de opening op klassieke Spaanse wijze. Na een ondoordacht d4 raakte wits loper ingesloten op b3. Het resultaat was dat ik een loper voor twee pionnen won. Ondanks dat mijn tegenstander de zetten na het verliezen van zijn loper veel tijd gebruikte om nog te proberen iets van tegenspel te zoeken was de partij vrij eenvoudig uit te schuiven voor mij.

Onderwerp: DSC-H3 pleegt broedermoord op DSC-H5
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 1014

10-11-2021 14:21 Forum: Externe competitie

Ik mocht invallen op bord 2 tegen Jan van de Donk. Wij hadden elkaar al eerder in het seizoen ontmoet bij de interne en omdat ik weer wit had had ik een goed idee wat Jan zou spelen. Ik had na onze vorige partij in de analyse achteraf een interessant idee gezien in de opening en ik besloot daarom voor de partij nog een uurtje te besteden aan het kijken naar een paar grootmeesterpartijen in die voor mij nieuwe variant.

Ik kreeg inderdaad mijn voorbereiding op het bord, we springen in op zet 14 van zwart.Jan speelde 14.Pf5? Het probleem is dat na 15.h6 0-0-0 16.h7 Th8 17.g4 Nfe7 18.Lg2 (zie onderstaand diagram) de zwarte toren op h8 daar nooit meer vandaan zal komen en de zwarte stukken in het algemeen weinig velden hebben. Van dynamisch spel, waar zwart in deze opening voor speelt, is geen sprake. Beter was 14.0-0-0 15.h6 Tg6! 16.h7 Th8 wanneer de zwarte toren op de g-lijn een goede indruk maakt. De stelling is nog steeds gecompliceerd maar zwart heeft goed spel.We maken een klein sprongetje naar de twintigste zet van wit. Zwart heeft 19.Tb1 met Pd5 beantwoord.20.Nxd4 Nxf4 21.Lxf4 Txd4 22. De3 was natuurlijk een optie maar de resulterende stelling is een stuk minder aantrekkelijk dan wat er nu op het bord staat. Ik heb hier ~25 minuten besteed aan het vinden van de juiste zet en het juiste plan. Keurig volgens de uitspraak "long think, wrong think" speelde ik vervolgens 20.De4?. De dame staat op e4 slechter geplaatst dan op d3 omdat ze ineens kwetsbaar is voor tactische grapjes met een zwarte loper die naar c6 komt. 20.Kf2 was een gezonde zet die ik ook overwogen had maar de gedachte dat ik "íets moest doen" hield me af van normale verbeteringszetten. Met een nuchter oog is het natuurlijk logisch dat wit even tijd kan nemen om zijn stelling te verbeteren, zwart heeft geen (goede) actieve plannen.

Na de partijvoortzetting 20.De4 Pde7 (20..Pb6! was een sterke optie voor zwart. Zijn stukken komen dan op goede velden terecht en een groot deel van het witte voordeel is weg) 21. a4 Pd5 22.La3 Pe3 komen we in de volgende stelling.22.. Pe3 kwam op het bord en ineens zag ik dat ik een grote fout had gemaakt. Mijn intentie was om Lf3 te spelen. Maar ik dacht dat 23.Lf3 d3? een probleem was vanwege 24.cxd3 Nc2+ Kf2 Pxa3. Ik had gemist dat na 23..d3 ik gewoon 24.Dxe3 had met een eenvoudig gewonnen stelling. Een geluk bij een ongeluk zo blijkt want de computer liet later zien dat 23.Lf3 faalt op 23..Pxe5! wanneer 24.fxe5 Lc6 ineens een flink zwart voordeel is! Wit moet dan 24.Dxe5 of Dxb7+ spelen en in dat eindspel is het toch echt zwart met een klein plusje.

Door mijn geluk bij een ongeluk speelde ik 23.Ld6 en ik verwachtte 23..Pxg2+ 24.Dxg2 Txd6 25. exd6 Dxd6. Achteraf was mijn tegenstander het met mij eens dat Pxg2+ een goede inclusie was geweest. Grappig is dat de computer het daar volstrekt mee oneens is en erop staat dat de partijvoortzetting het beste is wat zwart heeft.

23.Ld6 Txd6 24.exd6 Dxd6 25.Lf3(diagram)Na 25..a6 26.Kf2 f5. 27.gxf5 Pxf5 28.Tbg1 Nfe7 (Lf7 was wellicht iets weerbarstiger) 29. Tg7 Kd8 was ik binnen op de zevende rij en dat luidde het begin van het eind in.30.Td1 Pf5 31.Txb7 Ld7 32.Tg1?! Txh7? (diagram) (32..Nce7 was de enige zet om niet direct te verliezen)en na 33. Tg8+ Ke7 34. Dxc6 won ik een stuk en een paar zetten later gaf Jan op.

Onderwerp: Nieuwe seizoen informeel gestart met knus toernooi
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 1531

23-08-2021 15:18 Forum: Activiteiten

Achteraf gezien is dat niet eens een van de partijen waar ik me het slechtst over voel. Ook al won ik een stuk in de opening, kreeg wit daar veel activiteit voor terug en ik wist het niet droog te houden. Ik verkeer al enkele dagen in een flinke schaakdip en had gehoopt dat zondag de ommekeer zou zijn, helaas was de realiteit iets weerbarstiger.

Desalniettemin was een een mooi toernooi, mijn eerste, maar zeker niet mijn laatste. Nogmaals dank aan Willem-Jan en Gerda in het bijzonder maar ook aan iedereen die er bij was en het toernooi mogelijk gemaakt heeft.

@Corniel de voortzetting is geloof ik 21.. Pb4 dxe6+ fxe6 Pe5+ 1-0

Onderwerp: Maandag 26 juli: Italiaans driepaardenspel door Richard Oranje
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 1790

27-07-2021 10:00 Forum: Activiteiten

Leuke stelling om te spelen en leuk om te zien dat het lekker druk was. Mijn uitslag was overigens 2-0 in mijn voordeel niet 0-2.

Onderwerp: Ronde 2 Vakantietoernooi: de Keresaanval (19 juli 2021)
Lars Visser

Antwoorden: 1
Bekeken: 1665

21-07-2021 13:26 Forum: Activiteiten

Voor ronde 2 van het Vakantietoernooi mocht ik de opening presenteren. In eerste instantie was mijn idee om een van de hoofdvarianten van de Draak (Yugoslav aanval) te doen, maar ik hoorde dat Ted die vorig jaar al had besproken. Desalniettemin wilde ik een dynamische, scherpe stelling behandelen. Binnen de Siciliaan zijn er dan natuurlijk genoeg opties, en met het oog iets te kiezen waar niet veel mensen intiem mee bekend zouden zijn koos ik de Keresaanval in de Scheveningen variant van de Siciliaan.

De Scheveningen 1.e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e6:Zwart maakt de keuze met 5...e6 om met een bescheidener centrum te spelen, de Scheveningen structuur. Zonder twijfel de bekendste speler van deze structuur is niemand minder dan de 13e wereldkampioen, Garry Kasparov. Kasparov speelde in mijn database 120 partijen in deze pionnenstructuur als zwart tussen 1976 en het eind van zijn actieve schaakloopbaan in 2005. Zelfs in 2017 toen hij als wildcard meedeed aan de Saint Louis Blitz, waar het veld bestond uit vrijwel alleen top 10 spelers, koos Kasparov meermaals, met succes (2/3), voor zijn oude liefde.

De Scheveningen is in schaaktermen een relatief moderne uitvinding. De eerste partij in de database stamt uit 1922 toen Akiba Rubinstein, zelf een ware schaaklegende, er remise mee maakte tegen Borovsky. In de jaren daarna volgen talloze sterke spelers zijn voorbeeld en wordt de Scheveningen een van de meest gespeelde varianten van de Siciliaan. Dan het jaar 1943, een ervaren Efim Bogoljoebov (54) schuift aan tegen Paul Keres (27). Bogoljoebov is een Scheveningen speler van het eerste uur en komt nadat Keres opent met 1.e4, zoals zo vaak in zijn carrière, uit in de stelling in het diagram hierboven. En dan speelt de jonge Est, inmiddels Soviet burger, de zet die zijn naam in de eeuwigheid verbindt aan deze opening: 6.g4!. Met een vernietigende koningsaanval wint Keres in 32 zetten. De Keresaanval is geboren.Hoe exotisch de zet 6.g4 er ook uitziet, het is een heel logische zet. Zwart is met 5...e6 de controle verloren over veld g4 en aangezien zwart waarschijnlijk kort gaat rokkeren neemt wit met g4 een voorschot op een eventuele koningsaanval. Wit wil graag g5 spelen om het paard van f6 weg te jagen en zal daarna opvolgen met h4-Tg1-Dd2/De2-0-0-0-f4 en wits aanval is ontzettend snel en ontzettend sterk. Toch duurde het bijna 21 jaar na de introductie van de Scheveningen in '22 tot Keres het in '43 in Salzburg speelde.

Zwart heeft geëxperimenteerd met een aantal verschillende zetten. Het toelaten van g5 met 6...Nc6 en 6...a6 en 6...Le7 wordt verafschuwd door de moderne computer maar is veelvuldig gespeeld in het verleden. Zelfs nu wordt het af en toe nog gespeeld door de absolute wereldtop als verassingswapen in rapid of blitz toernooien. De stellingen worden namelijk ontzettend irrationeel en scherp. Historisch gezien scoort zwart relatief slecht in deze varianten.

6...e5 en 6...h6 zijn eigenlijk de enige goede zetten. 6...e5 is heel forcerend en niet het onderwerp van onze discussie. Wij zullen ons focussen op de populairste, en beste, zet 6...h6. Wit heeft ontzettend veel opties hier maar onderwerp van onze avond is de voortzetting 7. Tg1 en dit is tevens de uitspeelpositie.Wit is niet subtiel en kondigt de intentie aan h4-g5 te spelen zonder dat de h-pion gepend is aan de toren op h1 en vraagt zwart nogmaals om iets te doen aan het dreigende h4-g4-g5. Wit is van plan Le3, De2/Df3 te spelen, lang te rokkeren en de pionnen op de koningsvleugel het bord op te sturen.

Zwart wil de ontwikkeling afmaken en zal beargumenteren dat als wit niet doorbreekt op de koningsvleugel en zwart niet al te veel concessies hoeft te doen op het gebied van structuur dat naarmate er meer stukken van het bord komen, zwart goede kansen heeft in een eindspel door de zwaktes die wit gemaakt heeft in de eigen stelling met de pionzetten op de koningsvleugel. 7...Nc6 is dan ook de hoofdvariant, en 7...a6 en 7...Le7 zullen meestal in dezelfde stellingen uitkomen.

Overigens heeft zwart de extra optie van 7... e5. Een zet eigenlijk alleen gespeeld door voormalig wereldkampioen bij de vrouwen Hou Yifan. 7...e5 is een hele concrete zet en een poging terug te komen in een Najdorf structuur. Aan het eind zal ik een partij van haar in deze variant laten zien om een idee te krijgen hoe dat gespeeld wordt.

7...Nc6 is dus de hoofdvariant.Wit zal uiteindelijk h4 gaan spelen maar kan dat altijd uitstellen met nuttige zetten om lang rokkeren voor te bereiden. De oude hoofdvariant was 8. h4 h5 9.gxh5 Nxh5 10.Lg5 Nf6.Kasparov vond dit zelfs goed genoeg om tegen Karpov te spelen in hun beruchte strijd om het wereldkampioenschap in 1984, dat na 5 maanden bij een score van +5-3=40 voor de zittende wereldkampioen Karpov onder controversiële omstandigheden gestaakt werd. Zwart is in deze stelling bijna verloren. Moderne computers laten zien dat na 11.Pxc6 bxc6 12.Df3 Tb8 13.0-0-0 Qb6 14.b3 zwarts tegenspel een illusie is en wit veel beter staat. In de paar moderne partijen waarin wit zo gespeeld heeft won wit vrijwel alles.

Een belangrijke vuistregel is daarom dat als wit h4 speelt zwart klaar moet staan om te antwoorden met d5 om zwarts stelling te bevrijden en wat stukken af te ruilen. Als wit het langzamer speelt met Le3 en lang gaat rokkeren is een belangrijk onderdeel van zwarts plan om onder de juiste omstandigheden e5 te spelen en in een Najdorf structuur terecht te komen. Het d5 veld is dan erg zwak maar zwart zal dynamisch spel zoeken tegen de witte koning om de partij in de balans te houden. Omdat de stelling zo dynamisch en dus ook vaak concreet is heb ik een paar partijen bijgevoegd om een idee te krijgen hoe het spel kan verlopen.

De eerste partij is de partij Kataryna Lagno - Hou Yifan en gaat in op de variant 7...e5, waarvan Hou Yifan eigenlijk de enige speler is. Zwart laat zien dat ook wit op moet passen in de resulterende stellingen en wint op fraaie wijze.In de tweede partij treedt nogmaals Hou Yifan aan met de zwarte stukken. Ditmaal is de sterke Franse grootmeester Etiene Bacrot haar tegenstander. Bacrot maakt gebruik van een onnauwkeurigheid in de opening van Hou en wint in 31 zetten met een briljante aanval.Tot slot nog een paar woorden over de huidige stand van de Keresaanval. De Keresaanval wordt vrijwel niet meer gespeeld op het hoogste niveau. Niet omdat zwart een goed antwoord gevonden heeft, integendeel! De Keresaanval is heel specifiek de reden dat de zettenvolgorde die wij hier spelen bijna niet meer gespeeld wordt door de beste spelers. Als zwart een Scheveningen structuur wil spelen zal dat tegenwoordig vrijwel altijd gaan via de Najdorf zettenvolgorde waarbij in plaats van 5...e6 zwart eerst 5...a6 speelt en wit vraagt nog een zet te maken alvorens zwart besluit waar de e-pion naartoe gaat. Het blijkt dat na 5...a6 6.Le3 e6 de zet 7.g4 in de geest van de Keresaanval nog steeds mogelijk, en goed, is maar dat zwart een stuk meer opties heeft dan via de klassieke volgorde. Ook Kasparov is uiteindelijk gezwicht en is op een gegeven moment overgestapt op de Najdorf volgorde.

Onderwerp: Online Voorjaarscompetitie gewonnen door Lars Visser (A) en Varun Choudary (B)
Lars Visser

Antwoorden: 3
Bekeken: 1647

12-07-2021 15:19 Forum: Interne competitie

Ja Tjerk, hartstikke bedankt voor het organiseren. Elke week was alles weer goed geregeld en het hele extra aspect van voorbereiding voor je tegenstander maakte het al helemaal interessant.

Veel plezier op vakantie en hopelijk tot op de club!

Onderwerp: Online Voorjaarscompetitie - Finale A en B (R7 - LAATSTE RONDE): 28 t/m 30 juni
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 1252

02-07-2021 09:44 Forum: Interne competitie

Ik win van René: https://lichess.org/MGR0NPho In een Jobava-Londen verloor René vroeg en pion en iets later moest hij een stuk opgeven. De zwarte koningsstelling was niet ideaal dus er waren nog wat praktische kansen maar het was niet genoeg.
Onderwerp: Online Voorjaarscompetitie - Sander van Gennip (A) en Varun Choudary (B) op titelkoers
Lars Visser

Antwoorden: 2
Bekeken: 2486

24-06-2021 19:46 Forum: Interne competitie

Ik verlies van Arjan https://lichess.org/JTTeDfP2slvx

Arjan speelde het Engels om mijn voorbereiding te ontwijken. Desalniettemin kreeg ik een plezierige stelling uit de opening met een miniem plusje door een mooie voorpost voor mijn paard.

Ik gaf alles in een zet weg toen ik ik Dxc3 speelde met Pe2+ als idee. Een prima combinatie, ware het niet dat mijn paard gepend is aan mijn koning. Ondanks dat ik 30 seconden extra de tijd nam om te controleren of ik niets miste heb ik het op de een of andere manier niet gezien en kon ik na Dxc3 dus direct opgeven.

Onderwerp: Interne competitie N13: Gert Legemaat verovert koppositie
Lars Visser

Antwoorden: 5
Bekeken: 2213

18-06-2021 19:56 Forum: Interne competitie

Ik had toevallig woensdag exact hetzelfde probleem. Toffe partij, vooral de combinatie om de partij te beslissen is mooi gezien. In mijn ogen ziet g5 in de opening er best logisch uit, het doet me denken aan een vergelijkbaar plan in het Italiaans waar zwart vaak de optie heeft om met h6-g5-g4 te spelen. Ik heb het niet gecheckt maar 9.h4 met 10.g5 ipv 9.g5 ziet er onprettig uit voor zwart. De h-lijn wordt geopend en wit heeft daar toch zeker initiatief.

Onderwerp: Interne competitie N13: Gert Legemaat verovert koppositie
Lars Visser

Antwoorden: 5
Bekeken: 2213

18-06-2021 08:07 Forum: Interne competitie

Als je een PGN hebt kan je hem plakken tussen [PGN] [/PGN (laatste haakje ook sluiten) Je moet goed opletten dat er geen losse quotetekens (' ") of haakjes in je PGN staan dan snapt de BBcode het niet meer en laat hij geen bord zien.

Als je nog geen PGN hebt dan klik je op de FEN editor en dan bovenin zie je "game moves", als je daar op klikt kan je je partij invoeren en na twee keer op next drukken krijg je daar dan je partij als PGN output.

Onderwerp: Online Voorjaarscompetitie - Lars Visser aan de leiding (A), spanning in groep B
Lars Visser

Antwoorden: 3
Bekeken: 2821

16-06-2021 22:46 Forum: Interne competitie

Ik win van Sander https://lichess.org/V4whucBo

Met de witte stukken had ik een erg groot voordeel. Ik wist namelijk dat Sander heel waarschijnlijk de 6.Le3 Pg4 variant van de Najdorf zou spelen en heb me daar dus erg goed op kunnen voorbereiden.

Toen we op zet 15 uit mijn voorbereiding waren wist ik dat mijn stelling ten minste een stuk beter was. Ik ging nog één keer de fout in waar Sander min of meer gelijk had kunnen maken maar toen hij die kans miste stonden mijn stukken zo goed dat goede zetten vinden haast vanzelf ging.


Overzicht van 1 tot 20 van 34 resultaten Pages (2): [1] 2 next »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller