Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 822 resultaten Pages (42): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Zondag 12 december: DSC in hoogste klasse Lichess teamcompetitie
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 112

Zondag 12 december: DSC in hoogste klasse Lichess teamcompetitie 05-12-2021 23:09 Forum: Externe competitie

Aanstaande zondagavond komt DSC tussen 20 en 22 uur weer uit in de teamcompetitie op het schaakplatform Lichess; na de promotie op 5 december is dit in de hoogste klasse.

Het team mag uit een onbeperkt aantal spelers bestaan; de teamscore wordt in de hoogste klasse bepaald door de tien beste individuele scores - DUS HIERBIJ EEN OPROEP OM IN GROTEN GETALE MEE TE DOEN!

Toernooipagina: https://lichess.org/tournament/DSuxJf4s .

Om deel te nemen moet men
1) een account hebben en zijn ingelogd bij Lichess,
2) Lichess-lid zijn van DSC; dit kan via https://lichess.org/team/delftse-schaakclub en
3) zich aanmelden op de toernooipagina (zie boven) .

Let wel: een DSC moderator moet het Lichess-lidmaatschap van DSC goedkeuren; kan enkele uren tot dag duren.

Parallel kan door DSC leden m.b.v. Discord ook via tekst of spraak, al dan niet in beeld worden gechat. Hiertoe moet Discord worden gedownload en moet men zich op dit platform bij onze schaakclub hebben aangemeld.

Downloadlink: https://discord.com/download
Aanmeldingslink: https://discord.gg/fp3CzwJ3JC

Zie ook http://www.delftseschaaksite.nl/wbb/thre...eadid=6031&sid=

De systematiek is als volgt:

- het toernooi duurt van 20 tot 22 uur
- het speeltempo is 3 minuten per speler plus 2 seconden per zet ('increment')
- elk team kan een onbeperkt aantal leden opstellen
- de teamscore is het totaal van de acht (in de Meesterklasse tien) beste individuele scores
- men kan vooraf maar ook op elk moment tijdens het toernooi aansluiten
- men kan tijdens het toernooi pauzes inlassen
- men wordt z.s.m. na beëindigen partij voor een nieuwe partij ingedeeld (tegen speler met ongeveer dezelfde score, natuurlijk geen teamgenoot)
- het aantal door een speler gespeelde partijen is dus afhankelijk van duur van deelname en snelheid van partijen
- bij winst krijgt men 2 punten en bij remise 1; uitzondering betreft de situatie waarin men tweemaal achter elkaar gewonnen heeft - in de ronde daarop krijgt dan 4, resp. 2 punten
- wanneer een speler op de 'Berserk'-knop klikt aan het begin van de partij, verliest hij de helft van de tijd op de klok alsmede de increment; een overwinning geeft dan een extra punt

Onderwerp: DSC promoveert naar Meesterklasse Lichess teamcompetitie
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 114

DSC promoveert op 5 december naar Meesterklasse Lichess teamcompetitie 05-12-2021 22:48 Forum: Externe competitie

DSC is op 5 december in de 1e klasse van de Lichess teamcompetitie achter het Tilburgse King op een 2e plaats geëindigd en promoveert daarmee naar de Meesterklasse (te spelen op zondagavond 12 december).

Ondanks concurrentie van de F1 race in Saoedi-Arabië kwamen voor DSC veertien spelers aan de start - van hen scoorden Gert Legemaat en Erik Both de hoogste TPR (2522, resp. 2513).

Een speciale vermelding gaat uit naar debutant Willem de Koster die (in behaalde punten) tot de beste acht spelers van DSC behoorde (en daarmee bijdroeg aan de teamscore, zie onder).

Voor de volledige eindstand zie https://lichess.org/tournament/x3cOWwgI . Onderin het scherm de individuele scores van de individuele spelers. Door in de eindstand een team te selecteren verschijnen de individuele scores van dat team in beeld.

De teamscore werd bepaald door de acht beste individuele scores.
De scores van DSC in volgorde van TPR (met uitroepteken per 100 punten TPR boven eigen Lichess rating):

Gert Legemaat TPR 2522 ! / 23 punten / 14 partijen
Erik Both 2513 !! / 33 / 18
Joost van Ruitenburg 2497 ! / 6 / 4
Willem-Jan van den Broek 2477 !!! / 23 / 10
Jason van Oudheusden 2476 !!!! / 11 / 6
Roy Schroor 2186 / 20 / 14
Jorick Laan 2181 / 16 / 11
Alexander Bruschke 2171 !! / 17 / 17
Enrico Blees 2134 / 6 / 10
Lars Visser 2129 !! / 18 / 20
Bob Voogt 2058 / 7 / 11
mij onbekende speler met naam 'ratedonly' 1958 / 8 / 13
Willem de Koster 1948 ! / 14 / 19
Jouke van Gosliga 1933 / 7 / 8

Onderwerp: DSC-K3 redt het niet in mooie schaakambiance Rotterdam-Zuid
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 217

01-12-2021 17:24 Forum: Externe competitieStelling Henk van der Velde - Willem-Jan van den Broek na 35. ... Tf7-g7

Mijn plan bestond uit Df6 op de volgende zet en Pe6 of Pxd5 (al naar gelang de situatie) op de zet erna - met remise.

Wit speelde 36. De3 en in een vlaag van verstandsverbijstering meende ik dat 36. ... Pxd5 nog makkelijker was en speelde dit min of meer à tempo. Om snel tot het besef te komen dat 37. Txe7 Pxe3 38. Txg7+ Kxg7 39. fxe3 een gewonnen pionneneindspel voor wit opleverde.

Zoals uit de analyse achteraf bleek was 36. De3 Df6 inderdaad remise geworden.

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Upperdog

Antwoorden: 25
Bekeken: 1210

01-12-2021 15:16 Forum: Interne competitie

Ieder moet zelf weten hoe hij in de Coronamaterie zit. Voor mijn part sluit je je jaren op (want 'het virus is nog jaren' onder ons).

Op dit moment verbieden de regels niet dat er tot 17 uur live (niet digitaal) gesport kan worden, ook geschaakt. Voor mij logisch want het fysieke en geestelijke welzijn van miljoenen mensen is van ten minste even groot belang als het opvangen van duizenden ziektegevallen.

Ik ben er geen voorstander van dat een minderheid voorschrijft dat zelfs deze mogelijkheid niet benut zou moeten worden - het moet natuurlijk wel verantwoord zijn; gewoon de regels toepassen.

Een kleine minderheid heeft er het afgelopen half jaar voor gekozen slechts digitaal te schaken - voor hen een goede keus. Een grote meerderheid koos er vanaf juni (toen het weer kon) voor elkaar weer achter het schaakbord te treffen - ook voor hen een goede keus en gelukkig is niemand daardoor op de intensive care beland.

Ik stel voor dat zij die zichzelf ook vóór 17 uur een lockdown voorschrijven niet verwachten dat ook anderen zich deze gestrengheid opleggen!

Onderwerp: Interne competitie N8: Hoe lang mogen we nog?
Upperdog

Antwoorden: 25
Bekeken: 1210

29-11-2021 11:49 Forum: Interne competitie

Ik pleit voor doen doorgaan KNSB competitie (aanvang 11 uur) op 18 december - met medegebruik van benedenruimte en wellicht met 3 i.p.v. 4 teams om niet te dicht op elkaar te zitten.

Op 4 (of 5) en 11 (of 12) december interne competitie is op zich een leuk idee.

Onderwerp: DSC 1 verliest in Tilburg van sterk Stukkenjagers 1
Upperdog

Antwoorden: 3
Bekeken: 546

Dit schreeuwt om diagrammen!!! 29-11-2021 10:57 Forum: Externe competitie

Jammer van de gemiste kansen.

Mooi verslag maar het schreeuwt wel om diagrammen, bijvoorbeeld van Gert's Ph3-f4!!, Henrik's eindspel, de betere stelling van Richard A na pionoffer, de mooie plus van Richard O of het eindspel van Joost van R.

Onderwerp: DSC-K3 redt het niet in mooie schaakambiance Rotterdam-Zuid
Upperdog

Antwoorden: 1
Bekeken: 217

DSC-K3 redt het niet in mooie schaakambiance Rotterdam-Zuid 29-11-2021 10:42 Forum: Externe competitie

DSC-K3 heeft in de 4e ronde een (verwachte) nederlaag tegen Charlois Europoort 2 geleden: de titelfavorieten wonnen met 5,5-2,5. Gespeeld werd in de ruime, goed geventileerde aula van het Olympia College, weliswaar niet in Charlois maar wel in Rotterdam-Zuid. Een mooie ambiance waarbij ook het Meeterklasseduel tussen Charlois Europoort 1 en Groningen 1 op het programma stond - uw verslaggever had vanaf zijn positie voortdurend uitzicht op de partij Sergej Tiviakov - Eric van den Doel (0-1).

Voor het eerst traden we in onze basisformatie aan. Er werd gestreden voor wat we waard waren, namen met 2,5-1,5 aan de hoogste borden brutaal de leiding maar moest uiteindelijk met vier nullen aan de laagste borden het onderspit delven.

Na zo'n twee uur spelen was het beeld als volgt. Vincent Klugstedt, precies op tijd uit Duitsland gearriveerd, kwam aan het topbord niet zo goed uit de opening maar beperkte de schade en was bezig zijn stukken goed neer te zetten, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Kees Voorberg en Jouke van Gosliga moesten het opnemen tegen (voor ons doen) bijzonder sterke spelers (2200+); eerstgenoemde stond op het eerste oog niet slecht, bij laatstgenoemde was de stelling min of meer in evenwicht. Ook bij Peter Lode kon het nog alle kanten op - zijn tegenstander leek echter het beste van het spel te hebben.

David Boersma speelde - zoals we dat van hem gewend zijn - een scherpe Siciliaanse opening; in het middenspel werden hierbij op de verschillende vleugels koningsaanvallen ingezet. Willem-Jan van den Broek speelde een hem bekende verdediging en moest lange tijd nauwkeurig manoevreren om niet in het nadeel te geraken. Mees van den Berg kwam mooi uit de opening en leek beter te staan terwijl het bij Gert Dijkstra nog ongeveer gelijk stond.

Na zo'n 3-3,5 uur spelen namen we een voorsprong aan de hoogste borden: Vincent toverde zijn stelling om naar een gewonnen positie en verzilverde deze met verve. Even daarvoor had Jouke een bijzonder nette remise bereikt. Het (schijnbare?) voordeel van topscorer Kees was inmiddels verdampt; een afzijdige loper op de damevleugel werd aan de ander kant node gemist - helaas een nederlaag dus. Peter, altijd op zoek naar aanvalskansen, maakte dankbaar gebruik van weifeling bij zijn tegenstander en bracht ons opnieuw op voorsprong: 1,5-2,5.

Zouden we dan toch voor een verrassing kunnen zorgen? Na zo'n 4-4,5 uur spelen vielen de kwartjes echter allen de verkeerde kant op. David, die lange tijd een gelijkopgaande partij had gespeeld, maakte een fataal foutje in tijdnood. Mees miste de juiste voortzetting en moest opgeven en bij het sluiten van de markt werd het ook Gert te machtig. Op het moment dat Willem-Jan zijn lange verdediging met een remise dacht te bekronen viel hij voor verleiding het nóg eenvoudiger te doen en kreeg het deksel op zijn neus: eindstand 5,5-2,5.

Gedetailleerde uitslag:

Charlois Europoort 22041DSC Delft 318215½-2½
Drunen van, K. (Kees)2096Klugstedt, V.C. (Vincent)19590 - 1
Wit de, M. (Michel)2217Voorberg, K. (Kees)19301 - 0
Halfhide, S.A.A. (Sebastian)2220Gosliga van, J.S. (Jouke)1832½ - ½
Kamman, A. (Albert)1902Lode, P. (Peter)19080 - 1
Uitenbroek, J.C. (Hans)2063Boersma, D.J. (David)18221 - 0
Velde van der, H. (Henk)2053Broek van den, W.J. (Willem-Jan)18751 - 0
Tinga, T.I. (Tjerk)1939Berg van den, M. (Mees)15431 - 0
Graaf van der, V.A. (André)1837Dijkstra, G.J. (Gert)17021 - 0

Onderwerp: Mooie stelling; Dejen Oskam vindt een elegante zet!
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 91

Mooie stelling; Dejen Oskam vindt een elegante zet! 25-11-2021 11:06 Forum: De Stelling

Maandagavond ontstond in de interne competitie de volgende stelling:Dejen Oskam - Arzhang Davazdahemani, 22 november 2021

Gebruikmakend van de slechte positie van de zwarte dame speelde talent Dejen hier de elegante zet 1. Lf5! Slaat zwart de loper dan is het mat in 3. Arzhang trok daarom zijn loper terug naar f7 (niet naar g8 vanwege De5 en mat op de volgende zet). Daarop volgde 2. De5+ Kg8 3. Db8+ Kg7 4. Te2 (direct 4. Te7 was zelfs mog beter geweest) Tc6:Vanwege de dreiging Txc3 en vervolgens Tc1+ lijkt zwart nog een actieve verdediging te hebben maar wit speelt 5. Te7 (alsnog) en nu zou op Txc3 6. De5+ volgen.En dit is vanwege de afzijdige positie van de zwarte dame en toren mat in enkele zetten, bijvoorbeeld Kf8 7. Txf7! Kxf7 8. De6+ etc. of Kg8 7. Te8! Lxe8 8. Dxe8 etc.

Hoe de partij feitelijk door Dejen werd gewonnen heb ik vanwege andere bezigheden helaas niet meer waar kunnen nemen.

Mooi gespeeld!

[IMG]https://imgur.com/a/Bmq9wBE[/IMG]

[IMG]https://imgur.com/a/Bmq9wBE[/IMG]

Onderwerp: DSC-H2 in Zwitsers gambiet ten onder tegen Promotie 2
Upperdog

Antwoorden: 4
Bekeken: 597

17-11-2021 15:36 Forum: Externe competitieStephan Kooiman (Promotie 2) - Willem-Jan van den Broek (DSC H2), 16 november 2021, stelling na 50. ... Kd5

Ik had nog enkele minuten op de klok; bij wit was het nu secondenwerk. Er volgde 51. g4 e4+ 52. Ke2 waarna mijn koning via e5 naar de koningsvleugel wandelde alwaar hij een extra pion verorberde. Wit won er door een onnauwkeurigheid mijnerzijds vervolgens een terug. Uiteindelijk resteerde van alle pionnen slechts één zwarte pion welke enkele zetten later door het vijandelijke paard geslagen kon worden: een jammerlijke remise.

Onderwerp: Eindsprint bezorgt DSC-K3 gelijkspel tegen LSG 4
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 667

10-11-2021 08:01 Forum: Externe competitie

Voor het verslag van de tegenstanders zie https://www.lsg-leiden.nl/degradatiestrijd/#more-15653 .

Onderwerp: Eindsprint bezorgt DSC-K3 gelijkspel tegen LSG 4
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 667

08-11-2021 16:41 Forum: Externe competitie

In grote lijnen speelde ik een goede partij. In het verre eindspel kostte een gewonnen paardeindspel met twee pionnen méér echter de nodige moeite; twee onzorgvuldigheden gaven mijn tegenstander daarin nog remisekansen in een partij die vanwege de stand in de wedstrijd perse door mij gewonnen moest worden... Gelukkig zag hij deze kansen - wellicht murw gespeeld - over het hoofd en werd het punt daarmee binnengehaald.Wilfried Binnendijk (LSG 4) - Willem-Jan van den Broek (DSC-K3), 6 november 2021, stelling na 15. ... 0-0

Wit is de opening goed doorgekomen. Het draait nu onder meer om de c-lijn en de vraag of de zwarte loper en pion d5 zwak of sterk zijn.

In het volgende diagram (stelling na 28. ... Pf6-e8) zijn de lopers en een stel torens geruild.De partij zou na het actieve 29. f4 nog steeds min of meer in evenwicht zijn. Wit ruilde echter de dames en plaatste zijn toren op c6. Met 30. ... Tc7 bekommerde zwart zich niet om zijn a-pion en koos voor kansen op wit's 1e en 2e rij.Op 31. Txa6 zou Tc2 32. Kf1 (anders mat of stukverlies) Txb2 en nu bijvoorbeeld 33. f3 volgen (wit moet Tb1 mat voorkomen). Zwart staat dan wel iets beter maar waarschijnlijk onvoldoende voor winst.
Wit koos voor 31. Pc3? en na torenruil op c6 en 32. ... Ke6 haalde hij de verre witte pion op. Het resultaat was uiteindelijk de volgende stelling (na 38. Ke2):Je zou zeggen: eenvoudig gewonnen. Mede vanwege tijdnood werd hier de automatische piloot van stal gehaald. Wits enige tegenkans was een eventuele vrijpion op de koningsvleugel. Deze werd inderdaad gecreëerd maar enkele zetten later door de zwarte koning onschadelijk gemaakt. Twee pionnen vóór dus en na 55. Pf4 stond het als volgt.Hoe wint zwart dit? Ik verwierp Kc5 omdat ik niet zag hoe ik na 56. Pd3+ Kb6 (dreigt Ka5) 57. b4 e2 58. Pe1 verder kon komen: Pxb4 59. Kxd4 is eenvoudig remise. Thuis zag ik dat 58. ... Kc7 toch lijkt te winnen.

Speelt wit in deze variant 57. Pf4 i.p.v. 57. b4 dan is het eenvoudiger gewonnen, bijvoorbeeld Ka5 58. Pd3 (Kd5 d3 59. Pxd3 Pb4+ 0-1) e2 59. Pe1 (er is weinig anders want op Kf3 volgt Pe5+ en op Kd5 volgt Pb4+) Kb4 60. Kd3 Kxb3 61. Kxe2 Pe5! met winst.

Omdat ik de winst na 57. b4 niet kon vinden offerde ik een pion om op de damevleugel binnen te vallen: 55. ... e2?? 56. Pxe2 Kc5 57. Kd3? (thuis bleek dat 57. Pf4 remise maakt, een mooie opgave!) Kb4 58. Kc2 Ka3 59. Pc1 waarmee de volgende stelling werd bereikt.Zwart staat gewonnen; beide spelers hebben nog enkele minuten op de klok. De mooiste zet is hier 59. ... Pe5 waarna wit geen goede zetten meer heeft (60. Pe2 d3+ of 60. Pd3 Pxd3 en na verovering van de witte b-pion resteert een gewonnen pionneneindspel). Zwart dacht een andere mooie mogelijkheid te zien, namelijk 59. ... Pb4+ 60. Kd2 d3?? (Kb2 of Pa6 won) en nu miste niet alleen ik maar ook mijn tegenstander 61. Ke3 met remise. In plaats daarvan werd het verwachte 61. Kc3? gespeeld waarna zwart de partij met Pa2+ 62. Pxa2 Kxa2 63. b4 Ka3 64. Kxd3 Kxb4 definitief naar zich toetrok.Wit gaf enkele zetten later op.

Onderwerp: Eindsprint bezorgt DSC-K3 gelijkspel tegen LSG 4
Upperdog

Antwoorden: 2
Bekeken: 667

Eindsprint bezorgt DSC-K3 gelijkspel tegen LSG 4 06-11-2021 22:44 Forum: Externe competitie

DSC-K3 heeft lang en energiek gestreden voor een overwinning op het ook nog puntloze LSG 4 maar moest zich uiteindelijk met een gelijkspel tevredenstellen. Na tussenstanden van 1-4 en 2-4 in het voordeel van de Sleutelstedelingen werd de stand met een eind(spel)sprint gelijkgetrokken.

Tezamen met de uitslagen van DSC-K1 - LSG 2 (4,5-5,5) en DSC-K2 - LSG 3 (5,5-2,5) werd de massakamp tegen LSG en passant met 14-12 gewonnen.

Het Delftse team was bijzonder gemotiveerd om 'van de nul af te komen' en trof in de Leidenaren een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Na soepel verlopen Coronanchecks werd door beide ploegen geconcentreerd en verbeten om de punten gestreden. Jouke van Gosliga viel het aan het topbord lastig met zwart gelijk spel te verkrijgen; Hans Stam lukte het daarentegen in de opening een pion te winnen en zijn tegenstander voor problemen te plaatsen. Willem-Jan van den Broek bereikte na zo'n 15 zetten een ongeveer gelijke stelling terwijl zijn buurman Kees Voorberg toen flink aan het manoeuvreren was in een strijd waarbij een open c-lijn en al dan niet slechte lopers van belang waren. Bij David Boersma was na zo'n 1,5 uur spelen nog geen stuk geslagen; er leek me niet zoveel loos. Peter Lode was op zoek naar aanval op de zwarte koning maar ook hier was na de opening nog niet veel aan de hand. Mees van den Berg moest nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te komen en invaller Rob Smits leek zijn zaakjes na de opening onder controle te hebben.

Bij Hans kon de eerste uitslag genoteerd worden: winst als logisch gevolg van passieve zwarte stukken op de koningsvleugel en een overmacht aan witte stukken (gericht) op de damevleugel alwaar de vijandelijke koning bivakkeerde. Dit resultaat werd snel daarna geneutraliseerd door een nederlaag van Jouke: mede door tempoverlies na een op het eerste gezicht logische maar in de praktijk ongelukkige torenzet was elk tegenspel verkeken en de verdediging onhoudbaar: 1-1. Mees lukte het niet een witte vrijpion voldoende af te stoppen en moest tandenknarsend in een nederlaag berusten - volgende keer beter! Inmiddels was Rob in het vroege middenspel de draad kwijt geraakt; de vijandelijke stukken waren heer en meester en weldra was zwaar materiaalverlies niet meer te voorkomen: met een 1-3 tussenstand zag het er slecht uit.

Gelukkig hield Peter de hoop op matchpunten levend door te zegevieren in een partij waarbij hij uiteindelijk een mooie aanvalsstelling gecreëerd had. De hoop op beide matchpunten was vervolgens echter snel vervlogen toen David de partij moest opgeven - ik heb vanwege eigen tijdnood niet kunnen waarnemen hoe dit in zijn werk ging. Met een 2-4 tussenstand moesten Kees en Willem-Jan hun eindspelen zien te winnen. Laatstgenoemde had een pion gewonnen en later in het eindspel nóg een; de winstgang stelde hem vanwege een actieve witte koning desalniettemin nog voor problemen. Uiteindelijk werd na opoffering van een pion en paardruil een gewonnen pionneneindspel bereikt: 3-4. Nu was het de beurt aan Kees (die de complicaties in het middenspel overwonnen had) om zijn eindspel in winst om te zetten. Hier ging het om loper, paard en vier pionnen tegen toren en vijf pionnen. Na zo'n 5 1/2 uur spelen, met elk nog enkele minuten op de klok, hield onze man zijn hoofd koel en bracht gedecideerd het vierde bordpunt en daarmee het eerste matchpunt van het seizoen binnen: 4-4!

Gedetailleerde uitslag:

 DSC31845-LSG 418734 - 4
1Jouke van Gosliga1869-Marcel de Jeu19750 - 1
2Hans Stam2111-Jan-Willem van Drunick19271 - 0
3Willem-Jan van den Broek1870-Wilfried Binnendijk18601 - 0
4Kees Voorberg1923-Henk van der Scheer18801 - 0
5David Boersma1838-Folkert-Jan Geertsma18960 - 1
6Peter Lode1884-Daan Binnendijk18291 - 0
7Mees van den Berg1461-Rick Derksen18370 - 1
8Rob Smits1807-Ruud Dobbelaar17780 - 1

Onderwerp: DSC met 8 i.p.v. 7 teams in HSB competitie
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 490

DSC met 8 i.p.v. 7 teams in HSB competitie 22-10-2021 13:19 Forum: Externe competitie

DSC speelt dit seizoen (2021-22) met 8 teams in de HSB competitie (en niet 7 zoals eerder nog verwacht). Deze teams zijn als volgt verdeeld:

- DSC-H1 in de Hoofdklasse
- DSC-H2 in de 1e klasse
- DSC-H3-5 in de 2e klasse
- DSC-H6-7 in 3e klasse
- DSC-H8 in de 4e klasse

In alle klassen wordt met achttallen gespeeld; uitzondering is de 4e klasse waarin het viertallen zijn.
De poules bestaan uit zes teams i.p.v. de gebruikelijke acht; uitzondering is de 4e klasse waarin met drie teams een dubbelrondige (i.p.v. enkelrondige) competitie wordt gespeeld.
DSC-H7 is een team met spelers uit onze jeugdafdeling!

De eerste wedstrijd wordt op maandag 25 oktober gespeeld: DSC-H1 - Botwinnik 1.

De volledige indeling van klassen / poules is te vinden op https://hsb.netstand.nl/ (ook te bereiken vanaf www.haagseschaakbond.nl): selecteer 'Teams bekijken' en vervolgens 'HSB competitie 2021-2022'. Hierop zijn tevens de teamsamenstellingen te vinden.

NB: de feitelijke teamselecties van DSC kunnen hier enigszins van afwijken, i.h.b. om technische redenen en omdat die selecties groter kunnen zijn dan de acht spelers zoals die bij de HSB moeten worden opgegeven.

De teamleden ontvangen verdere informatie van hun teamleider.

Uitslagen en standen kunnen gedurende het seizoen ook op bovengenoemde website worden gevonden: selecteer dan 'Scores bekijken'.

Onderwerp: DSC-K3 strijdend ten onder
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 813

DSC-K3 strijdend ten onder 19-09-2021 08:15 Forum: Externe competitie

Na anderhalf jaar 'Coronapauze' traden de zaterdagteams van DSC weer aan in de KNSB competitie. Een gehavend KNSB-K3 (zonder Hans Stam, Kees Voorberg en Peter Lode) ging op bezoek bij Voorschoten 2, streed hard en lang voor de punten maar moest uiteindelijk de eer aan de tegenstander laten.

Gedetailleerde uitslag:

1. Marcus Driessen (2025) - Mees van den Berg 1-0: goede postionele partij met onnauwkeurigheid in slotfase
2. Bert Houweling (2011) - Vincent Klugstedt 0-1: ons Duitse jeugdtalent wint in eindspel via combinatie met dame en paard
3. Arthur Maters (2020) - Willem-Jan van den Broek 1-0: stukoffer in mindere stelling forceert remisestelling; toch nog weggeven
4. Roderick van Kempen (2029) - Jouke van Gosliga 1-0: raakte helaas spoor bijster in vroege middenspel na onbekende opening
5. Luuk Weidema (1775) - Gert Dijkstra 1-0: verloor een pion in het middenspel, later nóg een maar streed nog lang voor remise in toereneindspel
6. Stefan Vleming (1844) - David Boersma 1-0: onze tweede debutant kreeg deksel op de neus na onbenutte kansen in middenspel
7. Hans Lindeboom (1887) - Brent van Dusseldorp remise: goed gespeelde partij die geheel binnen de remisemarges bleef
8. Benjamin Brandt (1755) - Dejen Oskam 1-0: eveneens goed gespeelde partij maar een onachtzaamheid in het eindspel kostte een vol stuk.

Totaaluitslag 6,5-1,5

Onderwerp: DSC met 7 teams in HSB competitie
Upperdog

Antwoorden: 0
Bekeken: 751

DSC met 7 teams in HSB competitie 10-09-2021 11:33 Forum: Externe competitie

DSC speelt dit seizoen (2021-22) met 7 teams in de HSB competitie - aangenomen natuurlijk dat nieuwe Coronamaatregelen geen roet in het eten gooien. Deze teams zijn als volgt verdeeld:

- DSC-H1 in Hoofdklasse
- DSC-H2 in 1e klasse
- DSC-H3 en H4 in 2e klasse
- DSC-H5 in 3e klasse
- DSC-H6 en H7 (waarvan één een jeugdteam) in 4e klasse

Er wordt in Hoofd- t/m 3e klasse een enkelrondige competitie in poules van 6 gespeeld: in totaal 5 wedstrijden vanaf laatste week oktober tot en met april, steeds op de clubavond van de thuisspelend club. Voor de 4e klasse is de opzet nog niet bekend.

In de loop van de komende weken zal het programma van de HSB competitie definitief worden vastgesteld en gepubliceerd, uiterlijk medio oktober de teamindeling.

Het animo voor deelname aan deze teamcompetitie is groot; op dit moment (10 september) lijken alle teams voldoende gevuld. Leden kunnen zich echter nog altijd hiervoor aanmelden - we kijken dan wat er mogelijk is.

Willem-Jan van den Broek
coördinator deelname DSC teams aan HSB competitie
06-51219689

Onderwerp: Spannende stellingen in Nimzo-Indische vakantievariant
Upperdog

Antwoorden: 3
Bekeken: 1379

Nooit wanhopen! 18-08-2021 12:25 Forum: Activiteiten

Mede als hommage aan al die nieuwe gezichten die we deze zomer op de club mogen begroeten hierbij de slotzetten uit de partij tussen twee van hen afgelopen maandag.Rama Temmink - Kasper van den Berg, DSC Zomervariantentoernooi, 16 augustus 2021

De matadoren hebben er vanuit de Nimzo-Indische 'uitspeelstelling' een waar spektakel van gemaakt. Beide koningen staan onveilig maar die van wit op d4 wel het meest - je zou denken dat Rama wel op had kunnen geven!

En objectief bezien staat hij inderdaad compleet verloren: 1. ... Pc6+ 2. Ke3 Lc5+ 3. Kf3 (anders volgt Dxc2 met schaak) Pxe5+ en nu volgt op 4. Kg3 Dg4+ 5. Kh2 Dg1 mat en op 4. Kg2 dameverlies en ook spoedig mat.

Maar Kasper meende een goed alternatief te hebben (zie diagram): 1. ... Dxc2 met winst van een complete dame! Waarna Rama de rollen wist om te draaien: 2. Pf6+ Kg7 3. Th7 mat.

Met dergelijk vuurwerk was ook het publiek de winnaar!

Onderwerp: Interne competitie N11: Onwennige herstart na overlijden Arno Wiersma
Upperdog

Antwoorden: 7
Bekeken: 2711

De schaduw van Arno en de verademing van een bordpartij / clubavond 01-06-2021 09:38 Forum: Interne competitie

Ik zat voor mijn partij en analyse de hele avond (tot na twaalven) in poloshirt met Aram op het terras. Zo nu en dan kijk je naar binnen en zie je op de achtergrond de grote speelzaal ('foyer'). En dan zie je leden van rechts (vanuit de bar) naar links lopen (verplichte looprichting i.v.m. Corona). Vooral aan het begin avond moest ik hierbij steeds denken aan Arno (zoals hij rustig naar binnenliep om te zien of alle partijen begonnen waren en indien nodig de indeling aan te passen).

Het was een verademing na 7,5 maand weer eens een bordpartij te spelen en bovenal je clubgenoten te spreken!

Onderwerp: Schaakherinneringen aan Arno Wiersma
Upperdog

Antwoorden: 15
Bekeken: 1925

Arno en het forum 27-05-2021 22:07 Forum: Algemeen [DSC]

Eén van de sterke punten van DSC is het forum. Hiermee is het mogelijk dat alle leden (en dus niet slechts een webmaster) nieuws publiceren, partijen analyseren, evenementen aankondigen, etc.

In het gebruik hiervan heeft Arno een grote rol gespeeld, zowel als facilitator als publicist (na Corniel is hij degene met de meeste bijdragen). Zo publiceerde hij er 's nachts de uitslagen en standen van de interne competitie, vaak ook gedetailleerde uitslagen van de teamwedstrijden en droeg bij aan partijanalyses.

In het seizoen 2004-5 viel Arno tweemaal in voor DSC1 (1e klasse KNSB); beide partijen eindigden in remise. In de tweede van deze partijen, tegen de bijzonder sterke Bart Gijswijt, had er misschien meer in gezeten. Arno publiceerde de kritieke stelling en velen droegen vervolgens bij aan een oordeel hierover. Ik reproduceer hier graag nog een keer deze forumdiscussie: enerzijds omdat deze illustratief is voor de kracht van het forum bij DSC, anderzijds omdat het een mooi eindspel van Arno in DSC1 betrof.

UNTAGONKLIK (=Arno):
Ik ga mijn eindspel eens flink analyseren; geen idee of er een duidelijke winst in zit, maar het oogde zo goed...Arno Wiersma (DSC1) - Bart Gijswijt (RSR Ivoren Toren 1), 16 april 2005, stand na 28...Kb6


BartM (=Bart Meulemans):
Zo op het eerste zicht ziet het er inderdaad goed uit, maar...
Ik heb niet geanalyseerd, maar gewoon een plan voor wit proberen te vinden, en ik kom er niet uit: de zwarte koningsvleugelpionnen zijn heel zwak, maar als wit ze probeert op te peuzelen dan gaat zwart mat dreigen over de e of d lijn, gevolgd door het opruimen van de witte damevleugel. De witte koning activeren lijkt ook niet makkelijk, omdat de h-pion zwak is en zwart dan zo binnen kan.
Misschien geen pionnetjes grabbelen, toren op tweede rij en koning via g2 proberen de zwakke zwarte pionnen te laten pakken? Langs de andere kant geeft dat wel een passieve toren, en het is maar de vraag of de koning het alleen afkan.

P.S. Als de zwarte koning van b7 of a7 kwam lijkt de laatste witte zet enkel zwart te helpen de koning te activeren.

UNTAGONKLIK:
Je hebt helemaal gelijk Bart. Tot die conclusie kwam ik ook nadat ik naar deze stelling had afgewikkeld. Ik heb vervolgens met g3, Kg2 en h3 een vrijpion gemaakt op de koningsvleugel, en de toren op d2 geposteerd om de zwakke tweede rij te beschermen. Dat bleek echter niet voldoende (in ieder geval niet op de manier waarop ik het speelde); de zwarte a- en b-pion lopen best hard en de koning staat er al actief bij.

Overigens, de reden dat de toren op d7 staat en de koning naar b6 ging is omdat er net een grote afruil op d7 heeft plaatsgevonden naar dit eindspel.

Corniel:
Wat dacht men van: 29.Td6+ Kc7 30.Txe6 Td8 (dreigt mat) 31.Kf1!?
Na 31...Td2 32.b4 Txa2 33.Txe4 ziet het toch niet slecht uit.
Na 31...Td1+ 32.Ke2 Tb1 33.Txa6 hmm, is al lastiger... 33...Txb2+ 34.Ke3 Kb7 35.Tg6 Txa2 36.Txg4 Ta3+ 37.Kd4

Lijkt gewonnen... Maar er zijn vast veel sterkere schakers hier die mijn analyses ontkrachten.

UNTAGONKLIK:
Op Td6+ antwoordt zwart in ieder geval niet met Kc7 maar met Kc5. Dan heeft b4 even verderop ook niet zoveel zin meer.

Michiel (=Michiel van Wissen):
Is 29.Td6+ Kc5 30.Txa6 Td8 31.Kf1 Td2 32.b3 een idee?

Mark (=Mark Versteegh die de variant van Michiel abusievelijk met 30.Txe6 i.p.v. Txa6 analyseert):
Na 29.Td6+ Kc5 30.Txe6 Td8 31.Kf1 Td2 32.b3 Txa2 33.Txe4 Tb2 34.Txg4 Txb3 heb je een pion meer, maar de zwarte hebben wel een flinke voorsprong.

31.h4 ipv Kf1 lijkt mij wel interessant: na 31.h4 gxh3 32.gxh3 staat het zo:En wat moet zwart hier? Na 32...Td2 33.Txa6 Txb2 34.h4 staat wit wel lekker lijkt me...
Een schaakje op d1 maakt het nog wat ingewikkelder: 32...Td1+ 33.Kg2 Kd5 34.Txa6 Td2 en zwart dreigt e3 te spelen.
Maar misschien kan wit gewoon 35. Kg3 doen en weer met z'n h pion gaan rennen.

Michiel:
Op zet 30 speel ik Txa6 en niet Txe6. De bedoeling van 32.b3 lijkt me dan ook duidelijk.

Mark:
Ok, dat verklaart een hoop, wit staat dan wel lekker. Maar hoe kom je verder?

Michiel:
Nou, er dreigt Txe6 en Txe4 (en daarna Txg4) met winst voor wit. Dus zwart zal 32...e5 of 32...Kd5 moeten doen. Na 32...e5 lijkt me dan 33.a4 Tb2 (wat anders?) 34.Ta5 Txb3 35.Txb5+ Txb5 36. axb5 Kxb5 37.Ke2 winst voor wit. Na 32...Kd5 is 33.a4 nog sterker.
Wellicht is 33.h4 ook winst.

Het lijkt me dat wit dit makkelijk wint.

BartM:
Na 1.Td6+ was mijn idee altijd dat zwart Ka5 speelt om de a-pion te dekken (die twee boeren op a en b lijken me zwarts enige kans), én om de c-lijn vrij te maken. De zwarte toren moet immers naar c8 en niet d8:

29.Td6+ Ka5 30.Txe6 Tc8

31.Kf1 geeft nu wegens Tc1+ en Tc2+ problemen, maar waarschijnlijk is 31.h4 inderdaad genoeg voor wit. Blijkbaar dan toch simpeler dan ik eerst dacht...

Michiel:
Na 29.Td6+ Ka5 30.a3! met idee b4+ en Txa6 met winst lijkt me. Iets als 30...Tc8 31.b4+ Ka4 32.Txa6+ Kb3 33.h4 wint voor wit en m.i. heeft zwart geen alternatieven.

Mark:

Quote

Originally posted by Michiel
Nou, er dreigt Txe6 en Txe4 (en daarna Txg4) met winst voor wit. Dus zwart zal 32...e5 of 32...Kd5 moeten doen. Na 32...e5 lijkt me dan 33.a4 Tb2 (wat anders?) 34.Ta5 Txb3 35.Txb5+ Txb5 36.axb5 Kxb5 37.Ke2 winst voor wit. Na 32...Kd5 is 33.a4 nog sterker.
Wellicht is 33.h4 ook winst.

Het lijkt me dat wit dit makkelijk wint.


32...e5 33.a4 Tb2 34.Ta5:En nu Kd4 (ipv Txb3 wat inderdaad meteen verliest) en wit komt niet onder het schaak met Tb1-b2 uit zonder de f-pion te verliezen of (na 35.g3) b4 toe te laten.

De g-pion gaan ophalen met Tg6-xg3 gevolgd door h4-h5 etc. gaat volgens mij ook net te traag, dus ik zie nog steeds niet hoe wit dit gaat winnen...

Maar hoe verdedigt zwart in de variant met Txe6 en h4 (zie diagram iets hoger)?

Joram op den Kelder:
Het zou me niks verbazen als zwart remise heeft: zijn stukken zijn veel actiever. Maar voorlopig ziet het er toch goed uit voor wit. In ieder geval lijkt me wits spel van de laatste variant die bediscussieerd werd te verbeteren door Kf1 achterwege te laten; ik zie er het nut niet van in: de witte koning staat in het centrum eerder kwetsbaar dan actief. h4 is, lijkt me, altijd een betere manier om aan de onderste rij problemen een eind te maken. Mark opperde dit al in een andere variant, met Txe6 ipv Txa6.

Quote

Originally posted by Mark

31. h4 ipv Kf1 lijkt mij wel interessant: na 31. h4 gxh3 32. gxh3 staat het zo:En wat moet zwart hier? Na 32. .. Td2 33. Txa6 Txb2 34. h4 staat wit wel lekker lijkt me...


Ik denk dat zwart hier verliest, bijvoorbeeld 34...b4 35. h5 b3 36. axb3 Txb3 37. h6 e3 38. fxe3 Txe3 39. h7 Th3 40. Ta7 en de zwarte koning komt net te laat om de witte af te kunnen houden.
Als wit de pion op e6 laat staan en meteen op a6 slaat, wat Michiel voorstelde, houdt hij wellicht nóg een tempo over op deze manier, maar voor wit. De onmiddelijke winstpoging met 33. a4 geeft zwart tegenkansen door de positie van de witte koning, zoals Mark laat zien, maar na 33.h4 zie ik geen voldoende zwart tegenspel.
Dat is denk ik de kritieke variant, want in de variant met Txe6 (zie quote) kan zwart zich beter verdedigen door in plaats van 31...Td2 31...Th8 te spelen. Als wit de h-pion verdedigt met zijn koning op de h-lijn, valt zwart met Tf8 de f-pion aan, en als wit de pion verdedigt met zijn koning op de g-lijn, volgt schaak op g8. De h- of f-pion raakt wit dus kwijt als hij verder wil komen en in het resterende eindspel 3 tegen 2 is de remisemarge behoorlijk groot.

Onderwerp: Joost van Ruitenburg wint DSC Rapid Lentetoernooi
Upperdog

Antwoorden: 3
Bekeken: 2388

24-05-2021 22:57 Forum: Toernooien & activiteiten

Joost van Ruitenburg (DSC1)!
Hopelijk kan ik de volgende keer van de partij zijn.

Onderwerp: Schaakherinneringen aan Arno Wiersma
Upperdog

Antwoorden: 15
Bekeken: 1925

Arno cruciaal voor 'standaard-overwinning' 24-05-2021 22:07 Forum: Algemeen [DSC]

In de jaren van Arno's lidmaatschap groeide en bloeide onze club en werden als resultaat hiervan mooie resultaten in de bondscompetities behaald. In de jaren 2003-8 speelde DSC3 (met Arno) in de Promotieklasse; elk jaar werden betere resultaten geboekt met als climax promotie naar de KNSB in 2007-8 (toen ook DSC4 en DSC5 in de Promotieklasse uitkwamen!).

In het seizoen 2005-6 werd een gedeelde 2e/3e plaats behaald, grotendeels met overwinningen van 4,5-3,5. En zo kon het gebeuren dat in dat seizoen met de nieuwskop 'DSC3 boekt standaard-overwinning op Haagse Toren' de lezer wist dat ook van deze Haagse club weer met het kleinst mogelijke verschil gewonnen was. Zoals zo vaak was ook in dit duel de winst van Arno cruciaal voor het teamresultaat.

Ditmaal geen aanvalspartij maar een valstrik in slechte stelling - een strijder als Arno is daar natuurlijk altijd op bedacht!
Zie hieronder zijn eigen commentaar.

Ik weet niet wat het met me is dit seizoen. Alleen in de eerste partij had ik geen recht op een nederlaag, daar mocht ik op basis van de partij een zwaarbevochten halfje claimen. Die partij won ik op tijd, en de volgende tegen Promotie 3 ook. Daar won ik een stuk terug in de tijdnoodfase. Vervolgens ontsnapte ik tegen Botwinnik in totaal verloren stelling met eeuwig schaak.

En dan nu dit weer....Mike Hoogland - Arno Wiersma, Haagse Toren 1 - DSC3, bord 2, 15 december 2005

Ik heb net Df7-f5 gespeeld om het deigende h4-h5 te ontkrachten. De stelling is echter totaal verloren voor zwart. Er zit nu echter nog een truc in die ik had gezien, en die mede reden was van deze zet.

36.Dxf5 gxf5 37.Tg5 Le7

Wit ruilde de dames en dacht de pion op f5 gewoon op te halen. Dat had ik allemaal gezien, en net iets meer...

38.Txf5 Kg6!


En plots blijkt de toren geen velden meer te hebben.

Na 39.Tg5+ Lxg5 40.hxg5 Kf5 won het vervolgens voor zwart.

Mag ik volgend jaar een bordje ergens in de tweede klasse ofzo? Met mijn spel moeten de nederlagen een keer komen...

Overzicht van 1 tot 20 van 822 resultaten Pages (42): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller