Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 200 resultaten Pages (10): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Ted Barendse benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Legemaat

Antwoorden: 14
Bekeken: 8699

25-04-2020 10:28 Forum: Algemeen [DSC]

Ik maak een diepe buiging voor deze ridder

Ted van harte gefeliciteerd! Je verdient het idd.
Hoop je als ridder spoedig weer in de (digitale) arena te treffen.

Onderwerp: Zaterdag 8 februari 2020: Eerste open HSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams
Legemaat

Antwoorden: 4
Bekeken: 3705

07-02-2020 23:48 Forum: Algemeen [DSC]

Thx Glimlach

Onderwerp: Zaterdag 8 februari 2020: Eerste open HSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams
Legemaat

Antwoorden: 4
Bekeken: 3705

07-02-2020 19:19 Forum: Algemeen [DSC]

Prachtig al die informatie boven, maar er staan geen begin- of eindtijden vermeld. Kunnen die svp toegevoegd worden?

Onderwerp: Zaterdag 8 februari 2020: Eerste open HSB-snelschaakkampioenschap voor clubteams
Legemaat

Antwoorden: 4
Bekeken: 3705

04-02-2020 23:07 Forum: Algemeen [DSC]

Ik wil ook graag meedoen.

Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig
Legemaat

Antwoorden: 4
Bekeken: 6685

DSC 1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig 14-04-2019 17:17 Forum: Externe competitie

Vóór deze wedstrijd was het een twistpunt of we met 7 matchpunten wel of niet veilig (tegen degradatie) zouden zijn. Welnu, ondanks een smadelijke nederlaag tegen UVS zijn we nu toch veilig (ga maar na!).
We speelden dit keer zonder dames (!) en met 2 invallers aan de borden 9 en 10. Voor hoe één en ander kon gebeuren in deze thuiswedstrijd tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander laat ik de mannen zelf aan het woord in volgorde van binnenkomst (van de verslagen):

Richard (zwart aan bord 9):
Hollands. Ik vergat h6 te spelen en toen kwam hij dwars door het centrum.

Pieter (wit aan bord 10):
Ik kreeg een beetje voordeel en offerde een stuk hetgeen tot grote complicaties leidde die helaas voor mij slecht afliepen.

Dennis (wit aan bord 4):
In mijn partij koos mijn tegenstander voor het onnauwkeurige 11..., dxe4?! in een soort van Vierpaardenspel. Om niet direct opgeknoopt te worden gaf hij een pion. Langzaam manoeuvreerde ik mijn stukken zo dat de dreigingen onhoudbaar werden en uiteindelijk mocht ik op zet 38 mat zetten met een pion na een leuke combinatie.

Joost M. (zwart aan bord 3):
Ik leek in een Grand Prix attack redelijk uit de opening te komen maar zag een tactische wending over het hoofd. Hij had mijn tegenzet weer gemist en plots kregen we een hele complexe stelling waarin wit vrijpionnen op d5 en e5 had maar ik een kleine kwaliteit en het loperpaar. De computer laat zien dat ik objectief goed stond, helaas wist ik de beste zetten niet te vinden waardoor ik snel verloor.

David (wit aan bord 6):
David stond de hele partij iets beter. Zijn tegenstander verdedigde zich lang goed, maar geïnspireerd door filmpjes van Carlsen bleef David problemen creëren en hij haalde het punt na meer dan 90 zetten binnen.

Matthieu (wit aan bord 2):
Matthieu speelde de opening een keer niet zo precies. Een compleet gelijke stelling volgde. Na een aantal voor de hand liggende zetten bleef een dubbel toreneindspel over. Mijn remise-aanbod werd afgeslagen uit teamoverwegingen. Kwam op mij wat raar over, maar een paar zetten later kwam het remise-aanbod van de andere kant.
Blijkbaar hadden we allebei meer verwacht. Mijn schuld...de opening liet weinig ruimte voor iets anders.

Chiel (zwart aan bord 5):
Chiel kreeg een mooie stelling: het zou toch niet echt de bedoeling van de witte openingsopzet moeten zijn om de dame terug te vinden op b1 en de paarden op h3 en f4. Chiel had bovendien meer tijd, maar speelde het toch erg zwak uit: na de tijdnoodcontrole had hij een pion meer, maar alle stukken stonden vast. Zijn tegenstander gaf achteraf aan in deze fase geen remise aan te hebben geboden omdat Chiel in een vorige partij remise afgeslagen zou hebben. (Chiel herinnerde zich overigens geen eerdere partij tegen Van Rijn). De keuze om de stelling eventueel open te breken was ook gewoon aan zwart. De wijze waarop Chiel dit deed was beroerd. Wit was alert, plaatste een strategisch dameoffer en verwierf een gewonnen stelling. Door haperingen in tijdnood werd dit nog remise.

Bob (zwart aan bord 7):
Na een opening met een vroege dameruil kwam ik iets minder te staan. Ik schatte een afwikkeling verkeerd in en belandde in een kansloos eindspel met een kwaliteit minder. Ik speelde nog een tijdje door maar een nederlaag was onvermijdelijk.

Joost van R. (zwart aan bord 1):
Verloren.

Gert (wit aan bord 8):
Ik speelde vanuit het Spaans goed en kwam gewonnen te staan. Vervolgens verzuimde ik de direct winnende combinatie en zag in een eindspel met 2 pionnen meer een venijnige tegentruc over het hoofd. Tenslotte wist mijn tegenstander met nauwkeurig spel de remise binnen te halen.

De volgende ronde staat er niets meer op het spel en kunnen we vrijuit spelen. Oef wat een opluchting!

Tot slot de persoonlijke uitslagen:

1. J. van Ruitenburg (2318) - R. van den Hatert (2126) 0-1
2. M. Freeke (2340) - L. van der Linden (2295) remise
3. J. Michielsen (2403) - J. Houben (2284) 0-1
4. D. Ruijgrok (2270) - H. Klip (2297) 1-0
5. C. van Oosterom (2396) - A. van Rijn (2205) remise
6. D. van Kerkhof (2384) - J. Bons (2223) 0-1
7. B. Voogt (2104) - J. Retera (2223) 0-1
8. G. Legemaat (2247) - G. van Mierlo (2162) remise
9. R. Oranje (2031) - L. Kurstjens (2115) 0-1
9. P. Buzing (2056) - J. Pijkeren (2193) 0-1

Onderwerp: DSC1 wint met 6-4 van Venlo
Legemaat

Antwoorden: 3
Bekeken: 7541

12-03-2018 12:16 Forum: Externe competitie

Scherp Ted! Het was dus 4-3
Ik heb het aangepast. Glimlach

Onderwerp: DSC1 wint met 6-4 van Venlo
Legemaat

Antwoorden: 3
Bekeken: 7541

DSC1 wint met 6-4 van Venlo 11-03-2018 17:17 Forum: Externe competitie

Hebben we met deze winst nog kans op promotie naar de Meesterklasse? Misschien als er een wonder gebeurt. Met nog 2 ronden te gaan staan we 1 mp en de nodige bordpunten achter op de 2 koplopers die 5-5 speelden tegen elkaar.

Maar over de wedstrijd. Gelukkig deden onze kanonnen Joost en Chiel weer mee. Ze zijn buitengewoon op dreef dit seizoen en wonnen ook dit keer allebei. Wat mij betreft eeuwig zonde dat ze er tegen de Stukkenjagers (vorige wedstrijd) niet bij konden zijn. Wie weet wat er anders had kunnen gebeuren....

Van de wedstrijd tegen Venlo heb ik weinig meegekregen opgeslokt als ik was door mijn eigen partij. Op het laatst waren er nog 3 partijen aan de gang bij een stand van 4-3. Lisa en ik stonden verloren en Chiel leek te gaan winnen. Chiel won inderdaad en Lisa verloor inderdaad. 5-5 lag in het verschiet. Maar toen de verrassing: door "infinite resistance"toe te passen en vanwege de tijdnoodproblemen van mijn tegenstander WON ik. Dus werd het 6-4.

Verder laat ik onze mensen zelf aan het woord:
Bord 1. Chiel:
Mijn tegenstander verspeelde veel tijd in de opening door met zijn loper om te spelen via Lg5-h4-g3, waarna ik met zwart al snel goed kwam te staan. In een stelling met tegengestelde rokades bouwde ik een sterke aanval op, maar de afwerking was onnauwkeurig. In de tijdnoodfase lukte het me niet om de vernietigende klap uit te delen, en ik moest dameruil toestaan. Het resterende einspel (met pluspion voor mij) bleek echter nog steeds lastig te verdedigen voor wit doordat ik met de pion op g3 en loper op f2 zijn toren op g2 in bedwang kon houden.

Bord 2. David:
In een Maroczy bleven alle stukken op het bord en het was wachten tot het ging ontbranden. Toen dat inderdaad gebeurde ging zwart in de fout en stond ik ontzettend goed. In tijdnood miste ik echter een mat op de onderste rij en verloor ik zelfs.

Bord 3. Matthieu:
Ik speelde een variant van het Spaans die ik voor het laatst in 2001 speelde. In de opening haalden mijn tegenstander en ik de zetvolgorde door elkaar. Hoe het ook zij; uiteindelijk kwamen we in een tabiya terecht. Vanaf daar werd foutloos gespeeld naar remise. Een nagenoeg foutloze partij.

Bord 4. Joost:
Mijn tegenstander koos in een Najdorf voor een ongelukkige Pe5-c4 manoeuvre, waarna ik tijd, ruimte en een pion won. Hoewel zwart op een gegeven moment nog wat rommelkansen leek te hebben, heb ik het voordeel niet meer uit handen gegeven.

Bord 5. Sjoerd:
In een bogo-indisch kreeg ik het loperpaar en probeerde die te behouden. Dat kostte zoveel tijd, dat wit zich goed kon positioneren en dat bracht mij de nodige problemen. Ik verloor een pion. Won die even later wel terug, maar door deze afwikkeling kreeg mijn tegenstander een winnende vrije c-pion.

Bord 6. Lisa:
Ik kreeg een interessante Frans partij, waarbij ik meer ruimte had en m'n tegenstander een slechte zwartveldige loper, maar wel het loperpaar. Ik probeerde de stelling gesloten te houden, maar dat lukte niet, waarna ik zwaktes overhield en het loperpaar van m'n tegenstander te sterk was waardoor ik een belangrijke pion verloor. We wikkelden nog af naar een voor mij verloren toreneindspel, dat m'n tegenstander goed naar winst voerde.

Bord 7. Ted (onze invaller voor Dennis):
Ik speelde een correcte remise met zwart. Ruilvarianten zijn meestal niet geschikt om op winst te spelen en dat bleek na 26 zetten weer. Beiden hebben de stelling 3x herhaald en toen was het duidelijk.

Bord 8. Gert:
Ik speelde mijn lijfvariant met de bekende shuffle en kwam goed te staan. Tenminste dat dacht ik, mede omdat mijn tegenstander zeeën bedenktijd verbruikte. Tussen de 30e en de 40e zet speelde ik tamelijk planloos terwijl mijn tegenstander ondanks groeiende tijdnood krachtig op kwam zetten. Zo krachtig dat ik rond de 40e zet een pion verloor bij zeer slechte stelling. Voor de rest zie begin van verslag.

Bord 9. Smaranda:
Ik heb met zwart tegen Neuer Thomas gespeeld. Na 10 zetten kwam ik terecht in een soort Hedgehog pionstructuur met g3 en zonder e4 voor wit. Er was geen duidelijk plan voor wit of voor zwart. Ik probeerde langzaam mijn stelling te verbeteren. Wit had altijd een kleine +/=, maar hij was te verlegen. Wit durfde geen plan aan met a4-a5 of met f4-e4. Na het moedige h4-h5 en het ruilen van de h-pion voor de f-pion kreeg het zwarte paard van g6 een sterk veld op e5. Daarna kreeg zwart meer ruimte op de damevleugel met b5-b4 en ook in het centrum met d5. Na zet 30 stond zwart al beter (-+ volgens Stockfish). Op zet 34 dacht wit te diep na en had zijn tijd verbruikt. Nog een punt voor DSC1!

Bord 10. Bobby:
Ik kwam goed uit de opening. Een toren van mijn tegenstander raakte ingesloten, waarna hij niet beter had dan een stuk tegen 2 pionnen te geven. Ik kreeg een sterke koningsaanval, die ik wist te bekronen met een winnend paardoffer.

Tot slot de individuele uitslagen:

1. Van Oosterom (2368) - Orlov (2492) 1-0
2. Van Kerkhof (2362) - Strijbos (2328) 0-1
3. Freeke (2331) - Nabuurs (2299) remise
4. Michielsen (2409) - Smith (2263) 1-0
5. Plukkel (2259) - Welzel (2213) 0-1
6. Hortensius (2177) R. van Gool (2217) 0-1
7. Barendse (2125) - Busch (2135) remise
8. Legemaat (2219) -H. van Gool (2139) 1-0
9. Padurariu (2155) - Neuer (2129) 1-0
10. Voogt (2170) - Fehmer (2082) 1-0

Onderwerp: Ronde 25 interne competitie jeugd
Legemaat

Antwoorden: 2
Bekeken: 12612

correctie 22-04-2010 17:49 Forum: Jeugd

Hallo, ik zag dat ik afgelopen maandag verloren heb tegen Christiaan. Maar ik had toen gewonnen! Ik denk dat er iets mis is gegaan. Willen jullie dit recht zetten ook in de stand?

groeten Sebastiaan Legemaat

Onderwerp: Anish Giri scoort derde grootmeesternorm
Legemaat

Antwoorden: 10
Bekeken: 17748

Thumb Up! 01-02-2009 21:41 Forum: Toernooien & activiteiten

Gefeliciteerd Anish!
Op je 14e achter elkaar grootmeester worden.....
Dat is inderdaad een opmerkelijke prestatie voor een DSC-er Knipoog Daar kunnen Chiel, Joost en Joram nog een punt aan zuigen.
Hopelijk ga je nog veel mooie schaakgeschiedenis schrijven. Succes!

Onderwerp: KNSB benoemt Arno Wiersma tot schaakvrijwilliger van 2008
Legemaat

Antwoorden: 22
Bekeken: 28244

Thumb Up! 02-12-2008 08:33 Forum: Algemeen [DSC]

Gefeliciteerd Arno!!!

Onderwerp: DSC1 verslaat LSG 3
Legemaat

Antwoorden: 9
Bekeken: 17099

23-11-2008 12:06 Forum: Seizoen 2008-2009

Quote

Originally posted by Martin
En ik hoorde Kuipers zeggen dat hij eerst volkomen gewonnen stond, dat verprutste en dat hij zelfs in de slotstelling nog gewonnen stond, maar dat niet zag.


Dat waren denk ik de emoties van het moment want die uitspraak lijkt niet erg objectief. Volgens Fritz stond het de gehele partij ongeveer gelijk tot licht voordeel/nadeel inclusief de slotstelling. Ik zou zeggen: een interessante en degelijke remise. Grijns

Onderwerp: Gert Legemaat kampioen HSB
Legemaat

Antwoorden: 16
Bekeken: 23084

29-09-2008 13:22 Forum: Toernooien & activiteiten

Bedankt mensen voor de felicitaties Draaiend hoofd En voor de humor Knipoog

Onderwerp: Gert Legemaat 1 v.s. Gert Legemaat 2
Legemaat

Antwoorden: 6
Bekeken: 5761

04-09-2008 19:49 Forum: Het koffiehuis

Ja hier moet ik wel op reageren.

Ter nog meer verduidelijking: ik heb nog nooit in mijn leven ook maar één officiële correspondentie-partij gespeeld.

Het is dus inderdaad mijn neef die deze prestatie geleverd heeft: gefeliciteerd Gert!! Hij is één jaar ouder, maar is later dan ik begonnen met clubschaak. We zijn allebei opgegroeid in Doorn, maar terwijl hij daar nog steeds woont trok ik begin jaren 80 naar het westen. Hij schaakt in de regio Utrecht, ik in de regio Den Haag.

Onderwerp: Interne competitie (V13): Gert Legemaat clubkampioen
Legemaat

Antwoorden: 10
Bekeken: 18145

04-07-2008 22:52 Forum: Seizoen 2007-2008

Bedankt voor de felicitaties!
Dit kampioenschap leverde natuurlijk minder voldoening op dan de vorige 3 toen de toppers ook volop meestreden. Maar niettemin ben ik wel Happy !

Onderwerp: DSC1 wint nipt van Promotie
Legemaat

Antwoorden: 4
Bekeken: 14640

30-03-2008 12:03 Forum: Seizoen 2007-2008

De uitslagen:

Anish Giri 2344 (F) - Ron Landsbergen 1997 1-0
Joram Op den Kelder 2185 - Bernard Bannink 2261 0,5
Marten Wortel 2307 - Maarten van Zetten 1942 1-0
Leo Hofland 2224 - Erik Hennink 1988 0-1
Ted Barendse 2144 - Sjaak Sibbing 2002 0,5
Gert Legemaat 2203 - Manuel Nepveu 1940 0,5
Henk Mannen 2133 - Jan van den Bergh 2091 0,5
Patrick de Bas 2107 - Ben Ahlers 2167 0,5

Onderwerp: DSC1 verliest nipt van AAS
Legemaat

Antwoorden: 7
Bekeken: 14045

15-12-2007 23:21 Forum: Seizoen 2007-2008

laatste 4 uitslagen:

Gert - Fred v/d Klashorst 2126 1-0
Pieter - Paul Schrama 2138 0-1
Bart - Peter Poncin 2036 0-1
Kees - Jasper van Eijk 2111 1-0

Onderwerp: Interne competitie (27): Kees van der Meer nieuwe clubkampioen
Legemaat

Antwoorden: 10
Bekeken: 22696

Thumb Up! Verdedigen 27-06-2006 22:24 Forum: Seizoen 2005-2006

(Nogmaals) gefeliciteerd Kees
Misschien ben je niet de meest spectaculaire aanvalsspeler van de club, maar verdedigen kan je als geen ander.
Bijna onverslaanbaar was je dit seizoen. Ruim 20 partijen spelen tegen sterke DSC-ers en dan slechts 1 maal verliezen (tegen Dolf): buitengewoon knap Ja!

Onderwerp: Hoe moet de interne in 2006-2007?
Legemaat

Antwoorden: 32
Bekeken: 25968

meer afwisseling 02-06-2006 21:02 Forum: Seizoen 2006-2007

Ik ben het geheel of gedeeltelijk met alle argumenten uit bovenstaande discussie eens. Dat het anders moet is duidelijk. Aan elk systeem zullen wel bepaalde bezwaren kleven, maar dit jaar was met name de discrepantie tussen stand en indeling vaak niet om aan te zien.

Dit gezegd hebbende moet mij toch iets van het hart.
Ik vond het namelijk, in tegenstelling tot sommige andere lieden, in het geheel niet erg om 3 maal tegen dezelfde persoon te spelen. Het biedt mijns inziens niet minder afwisseling maar juist méér. Het fenomeen mini-match (zo zou je er toch tegen aan kunnen kijken, nietwaar?) doet hiermee namelijk zijn intrede in de interne! Tegen sommige mensen speel je 1x, tegen andere 2x en tegen enkelen zelfs 3x.

Tegen Chiel en Kees heb ik 3x gespeeld dit jaar. Tegen Chiel scoorde ik verrassend 3 uit 3, tegen Kees zo mogelijk nog verrassender slechts een schamel half punt. Beide mini-matches vond ik zeer boeiend en leerzaam. Ik verlang er dan ook naar nog een derde keer tegen Ted of Dolf te spelen.

Overigens ben ik een voorstander van wijze mannen Glimlach

Onderwerp: KNSB-bekerteam redt het niet tegen LSG
Legemaat

Antwoorden: 5
Bekeken: 18680

trui uit en koffie: doe het tijdig 25-04-2006 23:22 Forum: Seizoen 2005-2006

Quote

Originally posted by Untagonklik
Gert Legemaat kwam al vroeg in de avond in de problemen toen hij een pion verloor. Gert verloor niet veel later. Het was na de opening niet bij één pion achterstand gebleven. Gert probeerde het nog lang, maar zijn missie was kansloos.


Excuses excuses. Ik voel me zeer schuldig aan deze nederlaag. Aan het begin van de partij zat ik een beetje te dromen. Ik had het erg warm, voelde me suffig. Wilde mijn sweater uittrekken en had dringend behoefte aan koffie. Maar, dacht ik, laat ik eerst even een paar zetten doen dan heeft hij iets om over na te denken. Fout!
Kwaad Ik speelde dromerig a tempo 7.Pf3 en gaf daarmee een belangrijke centrumpion weg zonder enige compensatie. (Loper x paard op c3 en dxe4). Dat ik verder na lang nadenken besloot een 2e pion te offeren om nog enig tegenspel te ontwikkelen gebaseerd op het loperpaar in tamelijk open stelling en ik hem uiteindelijk nog lichte tijdnoodproblemen wist te bezorgen, doet verder nauwelijks ter zake.

Erg onprofessioneel allemaal.
Maar gelukkig ben ik slechts een eenvoudige amateur Ja!
Salieri zei het al: "Zalig de middelmatigen "

Overigens heb ik genoten van het spel van Joram tegen
Blokhuis Goed zo!

Onderwerp: Donderdag 27 april achtste avond Delftse SnelschaakCyclus
Legemaat

Antwoorden: 1
Bekeken: 5354

uitwaaien en opnieuw beginnen 25-04-2006 22:28 Forum: Seizoen 2005-2006

Ik zal er niet bij zijn.
Ik ga de komende 10 dagen heerlijk uitwaaien op Vlieland. Met mijn gezin natuurlijk.Doei

Overzicht van 1 tot 20 van 200 resultaten Pages (10): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller