Delfts Schaakforum Zoeken Zoekresultaten Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 963 resultaten Pages (49): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Een jaar zonder reguliere competitie
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 293

Angry Een jaar zonder reguliere competitie 09-03-2021 10:37 Forum: Interne competitie

Vandaag een jaar geleden, 9 maart 2020, speelden we de laatste ronde van de reguliere Interne competitie.
Ik vind het leven maar saai zonder normale bijeenkomsten van de schaakclub.

Onderwerp: Sofia gepromoveerd!
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 784

02-10-2020 12:04 Forum: Algemeen [DSC]

Ik zie het. Thermal and photoinduced transport in 2D materials, Dissertationen Regensburger Physik 9.6.2020.
Mijn hartelijke gelukwens, Sofia!

Onderwerp: Ongenaakbaar paard op e5 beslist partij
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 1018

02-10-2020 11:56 Forum: Interne competitie

Geinspireerde aanval, Willem-Jan

Onderwerp: Tegels
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 576

Tegels 28-09-2020 11:51 Forum: Het koffiehuis

De krant heeft vandaag verontrustend nieuws.

Onderzoekers hebben aangetoond dat het Corona-SARS-2-virus de hersenen veel ernstiger aantast dan verwacht werd. Bij Corona-patienten lijken delen van het geheugen weg te zijn, men klaagt over 'geheugenmist', het redeneervermogen is aangetast, primaire emoties treden meer op. Deze symptomen lijken ook op te treden bij mensen die nauwelijks ziek zijn geweest.

Het lijkt het einde van het schaken aan te kondigen. Immers, wie durf nog te gaan schaken, als je niet meer kunt redeneren met onvolledige kennis, nauwelijks beslissingen kunt nemen onder tijdsdruk, en niet meer tegen je verlies kunt? Binnenkort is het afgelopen...

Ik heb geen Coronaziekte gehad, alleen een lichte verkoudheid. Nu mijn geheugen nog intact is, roep ik het bestuur op alvast in actie te komen.
Ter herinnering aan het schaken stel ik voor een Tegel te laten bakken met de tekst: "Hier stond sinds onheuglijke tijden het Nationaal Schaakgebouw" en een Tegel met "Eeuwenlang hebben leden van de Delftsche SchaakClub Philidor op deze plaats het schaken beoefend". Wellicht nog een derde Tegel: "Schaken was destijds een denksport".

Die Tegels worden geschonken aan het Delftse stadsbestuur, met het verzoek die Tegels te gelegener tijd aan te brengen op de plek waar ons gebouw nu nog staat, in de huidige Van Speijkstraat, bij de Sebastiaansbrug.

Onderwerp: 125
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 1022

125 02-06-2020 13:44 Forum: Het koffiehuis

Hulpbestanden, gaarne laten staan

Onderwerp: Ted Barendse benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
winfvdm

Antwoorden: 14
Bekeken: 6338

24-04-2020 20:45 Forum: Algemeen [DSC]

Dat doet me nu werkelijk genoegen. Mijn gelukwensen, Ted!

Onderwerp: groot
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1941

16-04-2020 09:00 Forum: Het koffiehuis

Keurig! 1.Dh4.
De Grootmeesters van Delft!

P.S. De HSB slotronde is volgens de HSB website op 15 april (geweest). Snif.

Onderwerp: groot
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1941

15-04-2020 20:34 Forum: Het koffiehuis

Berg - Eliskases. Wit aan zet. Zie je de truc?
copy-paste werkt bij mij soms niet. Soms maakt het apparaat er kopijpastei van.

Onderwerp: groot
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1941

Hulpbestanden "Grootmeesters" 13-04-2020 16:36 Forum: Het koffiehuis

Gaarne laten staan!
Onderwerp: Alle HSB wedstrijden zijn voorlopig afgelast
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 2048

Alle HSB wedstrijden zijn voorlopig afgelast 13-03-2020 10:29 Forum: Externe competitie

Zie HSB pagina, het bericht van de HSB voorzitter.

Onderwerp: DSC-H1 lijkt op weg naar het kampioenschap
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 4157

Oeps 06-02-2020 20:29 Forum: Externe competitie

71... Ld5: lijkt me ook een optie. Op 72. Td2 of Td3 volgt Tc4:+.
Wit had dus al eerder iets gemist. Ja, tijdnood...

Maar de winst van de wedstrijd was inderdaad niet erg verdiend.

Onderwerp: Kansen Team 1 op lijfsbehoud krimpen
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 3966

05-02-2020 20:54 Forum: Externe competitie

Matthieu heeft overduidelijk de P in. Begrijpelijk, zo een verdenking zal voor veel spelers bron voor verontwaardiging zijn en voor mij is dat niet anders.

Misschien nog meer: je wordt uit je evenwicht gebracht.

Maar ik ben vermoedelijk een keer slachtoffer geweest van dergelijk bedrog. In een KNSB-partij had een tegenstander - ik noem zijn naam niet - een rare, onverwachte, sterke zet, en hij heeft die partij gewonnen. Later werd bij een andere KNSB-partij zijn gebruik van een telefoon met daarop de partijstelling ontdekt. Hij is geschorst geweest.

Dit is een naar, vervelend probleem. Het is goed dat men attent is. De rest - hoe gaat de arbiter met de verdenking om - is een ander verhaal.

Onderwerp: HSB-bekerteam verslaat Novelty Destroyers
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 2687

29-01-2020 17:29 Forum: Externe competitie

Dat is heel netjes.
In de beker van 2017-2018 verloren we van dit team, met 2½ - 1½. Dat was de halve finale. Toen mocht Barendse tegen dezelfde tegenstander spelen, maar dan op bord 4!

Onderwerp: Boekje bij Jubileum DSC
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 1506

Boekje bij Jubileum DSC 15-01-2020 16:23 Forum: Algemeen [DSC]

Geachte leden van DSC,

Op 17 devember 2020 zal het 125 jaar geleden zijn, dat de DSC werd opgericht. Om dat te vieren, is een Commissie in het leven geroepen, die bestaat uit (in willekeurige volgorde) Ted Barendse, Corniel Nobel, Willem-Jan van den Broek, Lucien van de Lisdonk en Kees van der Meer. Deze Commissie bereidt momenteel een aantal activiteiten voor dit Jubileum voor.

Een van die activiteiten is het opstellen en pubiiceren van een boekje. Het nu volgende is in de Commissie besproken en door middel van dit bericht leggen we u de huidige, voorlopige plannen en mogelijkheden voor.

Wij voelen niet voor een plechtige en plechtstatige foliant met ware feiten over DSC en haar historie. Dat is niet meer van deze tijd.

Wij willen een boekje opstellen over het schaken en met schaken verwante zaken bij schaken in het algemeen en schaken bij DSC in het bijzonder. Als werktitel hebben we momenteel 'De Grootmeesters van Delft! DSC (1895) in de afgelopen 25 jaar'.
Wij mikken op een boekje van bijvoorbeeld 50 bladzijden op B5-formaat, dat uitgereikt wordt aan de DSC-leden en mogelijk aan toekomstige leden, maar dat niet bedoeld is voor de verkoop (hoewel, misschien, enkele exemplaren - we zien wel).

Het boekje wordt opgesteld door van een sterke selectie van bijdragen uit de afgelopen 25 jaar van de leden van DSC in de DSC-media. DSC heeft tegenwoordig de Delftse Schaaksite, de voorgangers waren de papieren publicaties van Axxxioma en de voorgangers daarvan. Het boekje omvat dus een soort een bloemlezing.
We selecteren daarvoor kenmerkende, karakteristieke bijdragen uit de DSC-publicaties over schaken in het algemeen en schaken bij DSC in het bijzonder.
Sommige bijdragen kunnen voor ons doel zonder meer gebruikt worden. Andere bijdragen zullen aangepast moeten worden. Dat kan zoals in de wetenschap gebruikelijk is. Daar neemt de auteur uit bestaande bronnen datgene over dat voor zijn of haar doel relevant is, en men verwijst dan naar de originele publicatie (referentie). Dat doen wij dus ook, in ons geval naar de DSC-publicaties.

In het boekje wordt ook een beeld gegeven van DSC zelf. Dat spreekt. Het moet onder meer een overzicht bieden van bijvoorbeeld het aantal seniorleden en jeugdleden, het aantal schaakteams, de (jeugd-, snel-, ...) schaakkampioenen van de afgelopen 25 jaar. Ook wordt beknopt geschreven over de overgang van Trefcentrum naar de huidige schaakzalen, het samengaan met andere Delftse schaakverenigingen, de status van het topteam, en enkele fraaie partijen van clubleden worden gepresenteerd. De presentatie van DSC zelf bij dit jubileum is onontbeerlijk.

Toch zal het boekje meer aan het (helaas verscheiden) Matten doen denken dan aan een traditioneel schaakboek. Er zullen niet heel veel schaakdiagrammen in staan.

Indien u ideeen, aanvullingen en/of aanpassingen heeft, vernemen we dat graag. Als er eventueel bezwaren zijn, vernemen we dat niet graag, maar we willen toch graag dat u dat ons meldt!

Namens de Commissie,
KM

Onderwerp: DSC-H1 verslaat Promotie 1
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 3049

15-01-2020 09:16 Forum: Externe competitie

Ik heb een zet lang kunnen winnen. Net zoals gisteren Jorden van Foreest een zet lang had kunnen winnen van Carlsen, en Lucas een zet lang had kunnen winnen van de Duitse jonge IGM Keymer, had ook ik een zet lang kunnen winnen. Ik pakte een kwaliteit in plaats van even na te denken, een pion te pakken en de dreiging in de stelling te houden. Het zal aan de atmosfeer hebben gelegen. Snif.

Onderwerp: Foutje bij de Collectie Aarsman
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 1215

Foutje bij de Collectie Aarsman 04-01-2020 15:24 Forum: Het koffiehuis

In de Volkskrant van 2 januari 2020 waren de middenpagina's van het eerste katern gevuld met een foto uit de Collectie Aarsman. Het betreft een foto van een schaaktoernooi. In het bijschrift bij de foto stond een schaakfoutje; daar heb ik de redactie van de Volkskrant op gewezen.
Ik kreeg een sympathiek bericht terug van Aarsman zelf, het was inderdaad een foutje; en hij schreef dat hij nog nooit zoveel reacties op een foutje had gehad als in dit geval van (kennelijk) de schaakgemeenschap! Ik vind dat heel leuk om te lezen.

Hypothese: als je gelezen wilt worden, moet je over schaken schrijven. Als je iets aanvechtbaars schrijft word je bedolven onder de reacties!

Vrolijke groet,
winfvdm

Onderwerp: Voorwaarde voor pinnen bij zaterdagwedstrijden
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 1419

Voorwaarde voor pinnen bij zaterdagwedstrijden 21-12-2019 12:57 Forum: Externe competitie

Tijdens de KNSB-ronde van 14 december j.l. is de mogelijkheid geboden, betalingen bij de bar te pinnen. Pinnen zal steeds belangrijker worden, ook voor betalingen van kleine bedragen. Daarenbuiten heeft de bar minder gedoe met te weinig wisselgeld (de bar heeft wel eens geen 1-Euromunten meer, bijvoorbeeld).

Er is een tweetal nadelen, die ik hier kort aangeef.
1. Indien de techniek goed werkt, lijkt het iets meer tijd te kosten voor de barbezetting. Dat is geen voordeel, want zaterdag achter de bar betekent, indien we met twee personen zijn, stevig doorwerken. Ophalen van kopjes, glazen en flesjes; leeghalen van de afwasmachine - spoed! want hij moet direct weer gevuld worden - ; koffie en theewater maken; en bijvullen koelkastvoorraden: het moet allemaal gebeuren tussen het klanten helpen door. Zowel Hugo van der Laan als Simon Broos kunnen bevestigen dat we druk bezig zijn achter de bar.
2. De apparatuur werkt niet of nog niet probleemloos. We zijn op die middag met zijn tweeen bezig geweest om de apparatuur uit haar coma te wekken door middel van kloppen, scherm vegen, schudden en aanmoedigen, terwijl er bij de bar klanten wachtten, die hun bedenktijd liever aan hun partij hadden besteed en de afwasmachine hoognodig uitgeruimd moest worden om de hoeveelheden gebruikt servies te kunnen wegwerken.
Dat is stress.

Ik taxeer dat DSC met haar tijd mee wil gaan door pinnen aan de bar mogelijk te maken. DSC-ers en ook tegenstanders stellen dat waarschijnlijk op prijs.
Voorwaarde daarvoor is vlekkeloos werkende apparatuur. Storingen op de apparatuur moeten onzes inziens, gezien de huidige drukte aan de bar, vermeden worden.

Onderwerp: Interne competitie (N11) Gert Legemaat verstevigt koppositie
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 3961

Weer een memorabele partij 12-12-2019 15:36 Forum: Interne competitie

Ik mocht, met zwart, spelen tegen een van de vele Grootmeesters van DSC. In deze partij had ik mijn best gedaan om een vijandelijk pionnetje op e5 te verwijderen, en dat was gelukt. Er was een scherpe stelling ontstaan. Ik geef een paar kernstellingen van de partij als op een geborduurd wandtapijt, een variant van het Tapis de Bayeux (P.S. Het Tapis de Bayeux geeft een geborduurd verslag van de Slag bij Hastings, 1066). We beginnen met Stelling 1.Stelling 1

De verdediging van de loper op e5 door de dame op b5 is wankel. Mijn collega-Grootmeester van DSC bekeek dan ook de sterke zet 28. a2-a4!, verontrust de zwarte dame. Op 28..., Db5-e2; volgt 29. Td1-e1, en wit wint de loper.
Maar nee; als je nauwkeurig rekent, zie je dat zwart vervolgt met 29..., De2xe1+; 30. Pf3xe1, Tf4-e4; en er dreigt mat op e1 en ook damewinst op g3 (zie Stelling 2): zwart wint zelfs!Stelling 2

Maar nee; wit heeft hier 31. f2-f4! De witte dame staat niet meer aangevallen en de dame dekt meteen het paard! Gaat wit nu toch winnen?
Maar nee; er komt 31..., Le5xf4; 32. Dg3-c3, de dame gaat weg van het veld waar ze aangevallen werd, dekt het paard en dreigt tegelijk mat. Het zwarte antwoord is dus gedwongen - en sterk. 32..., Lf4-e5; 33. Dc3-d2, Le5-f4; Jawel! (Zie stelling 3).Stelling 3

Als wit het paard wil blijven dekken - en wat moet je anders - kan iets volgen als 34. Dd2-d1, Lf4-e3+; 35. Kg1-h2, Tf8-f1; wit geeft hier eeuwig schaak.

Het is een lange variant. Lasker schreef: Long variation - wrong variation. Maar het lijkt te kloppen. Het zijn voor de hand liggende, nagenoeg gedwongen zetten. Mijn collega-Grootmeester van DSC gaf na afloop van de partij aan, dat hij een en ander gezien had. Hij is een sterke Grootmeester van DSC!

Hij speelde dan ook niet 28. a2-a4, maar 28. Td7xb7. Het berekenen van varianten had veel tijd gekost, en met weinig bedenktijd bood wit later remise aan.
Een memorabele partij. Ook daar zie ik weer met genoegen op terug.

Onderwerp: DSC-H1 wint tegen DD-H1
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 3758

29-11-2019 18:10 Forum: Externe competitie

Het leek me dat ook invaller Arno onnodig verloor van DD-topscorer Mityaev. Arno overzag in de tijdnood van zijn tegenstander dat hij de dekking van veld h3 niet mocht opgeven en ging ineens mat.
Mijn pot was weinig beschuitjes. Ik kwam met een passieve stelling uit de opening maar een duidelijk winnende doorbraak voor wit zagen we geen van beiden.

Onderwerp: Interne competitie (N10): Hans Hendriks licht koploper pootje
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 3662

26-11-2019 09:25 Forum: Interne competitie

Ons schaakgebouw was gisteravond zeker het regionale Centrum van Intellect.
Ik schat dat er ongeveer 150.000 Elo-punten bijeen waren!

Overzicht van 1 tot 20 van 963 resultaten Pages (49): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller