Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 3098 resultaten Pages (155): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Interne competitie (N3): Jouke van Gosliga verslaat Ted Barendse
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 2124

30-09-2020 09:15 Forum: Interne competitie

Het was geen lekkere start van het nieuwe seizoen.

Onderwerp: Alternatief voor Interne: Online Blitz toernooi
Corniel

Antwoorden: 33
Bekeken: 9636

15-04-2020 16:34 Forum: Interne competitie

Ik denk dat er gewoon standaard een aankonding op de website moet komen, en wellicht ook elke keer een kort verslagje? Met wellicht een paar leuke partijfragmenten?!

Onderwerp: Alternatief voor Interne: Online Blitz toernooi
Corniel

Antwoorden: 33
Bekeken: 9636

14-04-2020 19:20 Forum: Interne competitie

Net een account op lichess aangemaakt. Ik ga er proberen bij te zijn.

Onderwerp: Peuterschaak - een ontdekkingstocht
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 2095

Spel 2: Naast elkaar 03-04-2020 20:18 Forum: Jeugd

De restricties van spel 1 waren goed blijven hangen, dus vandaag regels iets moeilijker gemaakt. Als de ouder (of docent) een stuk speelt, moet het kind hetzelfde stuk zetten (van de andere kleur uiteraard), en op een aangrenzend veld.

Uiteraard moet je dit ook een keertje omdraaien. Al is het maar omdat je daarmee de situatie krijgt dat ze het stuk op een veld willen zetten dat volledig omsloten is door stukken, en dat mag dan niet, omdat je er niet een stuk naast kan zetten.

Een extra moeilijkheid kan je inbrengen door alleen schuin aansluitend (of alleen recht aansluitend) toe te staan.

Voor tips en suggesties houd ik mij aanbevolen. Glimlach

Onderwerp: Peuterschaak - een ontdekkingstocht
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 2095

Spel 1: om de beurt 03-04-2020 20:09 Forum: Jeugd

Omdat het mij nuttig leek haar enthousiasme voor het spelletje ook leerzaam te maken, heb ik voor het eerste spel het volgende geprobeerd:

Alle stukken op het bord, en om beurten mag je een stuk bewegen (op het bord). Het idee is dat je kinderen leert dat spel gepaard gaat met restricties, en dat samenspelen inhoud dat je deelt (de stukken in dit geval) en ook de ander mee laat doen.

Restricties


  • Een stuk per veld
  • Of de witte, of de zwarte stukken bewegen


Indi vond dit echt heel leuk. Ze heeft zeker 40 minuten lang samen met mij stukken over het bord bewogen. Ik heb mezelf de beperking opgelegd om alleen zetten te doen, die legaal zijn (behoudens dat zij schaak kon blijven staan), maar dat is feitelijk niet nodig.

Een stuk per vakje vond ze heel logisch, en ook of de ene, of de andere kleur ging makkelijker dan ik had verwacht.

Onderwerp: Peuterschaak - een ontdekkingstocht
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 2095

Peuterschaak - een ontdekkingstocht 03-04-2020 20:01 Forum: Jeugd

Vorige week begon mijn dochter (ze is al weer 2 jaar en 9 maanden) dat ze wilde schaken. Toch wel enigszins verbaasd waar dat vandaan kwam (ze weet dat ik op maandag schaken ben, want dan ben ik niet thuis en wordt er ge-video-beld), maar ik heb haar nooit op het idee gebracht, voor zover ik weet.

Nu ja, het bord er bij gepakt en toen kwam er toch een groot vraagteken in mij boven: hoe bied ik dit aan? Ik heb mijn schaaktrainersdiploma, en ken Stap 1, maar dat verondersteld een cognitieve ontwikkeling die mijn dochter echt nog niet heeft.

Daarnaast, ik ben niet van plan om van mijn dochter een Polar-zusjes achter projectje te maken. Ik heb in mijn schaakcarrière meerdere voorbeelden gezien van pushende ouders waar ik jeuk van kreeg, en ik wil niet in die valkuil lopen.

Enfin, mijn voornemen is om u hier op de hoogte te houden van welke spel-vormen ik heb bedacht die aansluiten bij haar met het vermoeden dat het voor meer hele jonge kinderen geldt.

Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 5542

26-02-2020 21:35 Forum: Interne competitie

@Ivar: Dat komt omdat deze viewer moeite heeft met commentaar voor en zet, en ik dat soms vergeet als ik analyses maak.

@Henk: Wat Martin zegt.

Verder: Stockfish is goed genoeg (en zelfs beter dan Fritz). De ChessBase/Fritz interface maak het alleen wel heel makkelijk om visueel je varianten in te voeren en van commentaar te voorzien. Daarna is het kopiëren-plakken, en je krijgt automatisch PGN die je in je forum-bericht kan plakken.

Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 5542

19-02-2020 11:09 Forum: Interne competitie

Quote

Originally posted by Henk van den Belt
In deze stelling was mijn batterij al weer bijna leeg. Dus werd het tijd voor blunders.


Ik heb al meerdere analyses van je voorbij zien komen, en elke keer blijf ik weer ontredderd achter. Hoezo ??, zijn de varianten geforceerd, wat is het eindoordeel van de varianten?

En meestal kopieer ik je PNG en vraag het zelf maar even aan de rekenmeester. Vandaag dacht ik, weet je wat, ik deel mijn analyse maar eens, hopelijk zijn er meer mensen die er dan meer chocolade van kunnen maken:


Mijn conclusie: Ja, je hebt een mooie directe winst gemist met e6+!, maar een ?? vindik veel te zwaar. Daarna blijft een stelling over die initieel iets beter is voor wit, maar zwart het op meerdere momenten beter speelt, en wit een aantal mindere nauwkeurige zetten speelt. De enige zet die imho een ?? verdient is 10.xa7??. Je bent derhalve denk ik ook veel te negatief voorjezelf in je analyses. Schaken is nu eenmaal een verdoemd moeilijk spelletje.

O ja, en blijf je partij(fragmenten) vooral delen!

Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open
Corniel

Antwoorden: 11
Bekeken: 5542

17-02-2020 23:57 Forum: Interne competitie

Nadat ik me in de Najaar­competitie in de A-groep niet had weten te handhaven, was mijn start in de B-groep verre van goed, zoals ik al meldde.

Dat leverde mij een tegenstander op (Lito van Reede red.) die ik nooit eerder aan het bord trof. Hij speelt meestal in de C-groep (en verschijnt ook niet op rapid- en snelschaak­activiteiten).

Het werd een leuke pot, waarin het voor mij voor de verandering is geen moment moeilijk werd. Dat was toch wel lekker.

Onderwerp: Interne competitie (V2): Gert Legemaat slaat aanval af
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 3657

14-02-2020 15:38 Forum: Interne competitie

Terwijl mijn team een mooie 6-2 overwinning boekte, speelde ik mijn zoveelste partij tegen Theo Rekveldt. Ik heb een zeer slechte score tegen Theo, en hoewel ik vaak goed kom te staan, lijkt het dat juist tegen hem vaak mijn slechtste spel speel (Al zijner gelukkig uitzonderingen op de regel, zoals tijdens deze partij in 2006).

Enfin, maandag was het wederom niet best. Je staat na 8 zetten lekker (+/=), na 15 zetten zeer goed (+-), en daarna verpruts je het weer volledig...

Onderwerp: DSC-H3 boekt klinkende overwinning op RSC-Belgisch Park
Corniel

Antwoorden: 8
Bekeken: 5014

DSC-H3 boekt klinkende overwinning op RSC-Belgisch Park 11-02-2020 14:40 Forum: Externe competitie

DSC-H3 heeft gisteren in eigen huis een ruime overwinning geboekt op het eerste team van RSC-Belgisch Park. Het werd maar liefst 6-2, en dat was veel meer dan waar op gehoopt kon worden.

Als eerste was Arno Wiersma klaar. In een onderhoudende partij bleek voor beiden dat zetherhaling beter was. Na kort overleg met de non-playing captain werd de vrede getekend.

Op dat moment zag het er verre van duidelijk uit. Zo had Diederik van Heijgen op bord acht een lastige stelling en al de eerste tekenen van naderende tijdnood. Zijn buurman Brent van Dusseldorp had een pion meer, maar het was niet geheel duidelijk hoe dat te winnen. Ook op de andere borden zag het er gelijkwaardig uit, met hier een daar een plusje, maar ook een aantal keer duidelijk minder tijd.

Rom Smits was uiteindelijk de tweede die won. Hij voerde het technisch lastige eindspel van goed paard degen slechte loper secuur tot winst.

Het eindspel van Brent bleek niet te winnen. Ook hier was het paard reddend. Dit gecombineerd met de koning van wit die - net als al zijn pionnen - op de andere kleur stonden dan de loper van zwart.

Op de andere borden bleef het veelal spannend; Alexander Bruschke was actief uit de opening gekomen, maar zijn tegenstander had inmiddels wat tegen-geklier op de open h-lijn. Jorick Laan stond mooi, maar het was gesloten, en het was onduidelijk hoe dat zich zou ontwikkelen. Diederik leek ronduit slecht te staan, zeker gezien zijn enorme tijdachterstand. Henrik Tamerus zijn partij was moeilijk in te schatten. Hij leek wel beter te staan, maar voortgang boeken was verre van logisch.

Het was Arnt Veenstra die als eerstvolgende klaar was. Hij had eerder al geïnformeerd of remise aanbieden dan wel -nemen een goed idee was. Gezien de onduidelijkheid op de borden was het advies om door te spelen als dat geen verkapte verliespoging was, en geen gekke dingen te ondernemen, tenzij hij daar zelf zin in had. Een geweldig advies. In een -eindspel waar helemaal niets aan de hand was, gaf zijn tegenstander een toren weg, omdat hij de dame die dekte gepend was. Oeps...

Maar er was nog meer voorspoed onderweg. Diederiks stelling was enorm opgeknapt. In ruil voor een kwaliteit had zich een pionnenfront op de damevleugel ontwikkeld van 3 verbonden vrij­pionnen die gebroederlijk richting de achterlijn marcheerden. En met minimaal 17 seconden op de klok (in de slotstelling al ‘weer’ 57 seconden), wist hij die partij te winnen.

Kort daarna wist Jorick te winnen. Lang was zijn plusje klein geweest, maar nadat zijn tegenstander de stelling vrijwillig opende was het rap gedaan. Met twee torens op de f-lijn en een loper die naar f8 keek, was de 1-0 een feit.

Alexander stelde vervolgens een remise veilig. Het derde paard-loper-eindspel van de avond bood geen winst weg meer voor een van beide partijen.

Als laatste was Henrik nog bezig. In de (computer)analyse achteraf zou blijken dat hij een ‘eenvoudige’ (+7 variant) winst was, maar de realiteit was dat deze variant complex was, en op allerlei manieren kon ontsporen. Daarna herstelde zwart zich, en in de slotstelling stond Henrik wellicht iets minder.

Al met al was een overwinning terecht, maar een 6-2 was wel erg veel van het goede. Wij klagen niet.

 DSC31809-RSC-Belgisch Park 118376-2
1A.A. Wiersma1887-G. Milort2043½-½
2H.A. Tamerus1897-C.J. Kanters1988½-½
3A. Bruschke1785-J.A. v/d Zijden1818½-½
4J. Laan1825-G. Werkhoven18021-0
5A.H. Veenstra1719-A.Q. v/d Zijden18321-0
6R.C.M. Smits1785-C. Groen17891-0
7B. van Dusseldorp1768-A.J. v/d Toorn1727½-½
8D. van Heijgen1802-P.H. Ingenhoes16971-0

Onderwerp: Interne competitie (V1): Voorjaarscompetitie van start
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 3555

07-02-2020 16:24 Forum: Interne competitie

Het was niet best. Sterker nog, het was bij vlagen zeer slecht. Ik was arbiter, en ik merk dat ik dan vaak toch heel erg bezig ben met de partijen die daar gespeeld worden. Gewoon met de zetjes, de stellingen.

Ik ben vooral erg teleurgesteld dat ik niet gekeken heb naar 17...g8, maar deze a priori heb verworpen. Ook dat ik me zo door 22.a3 uit het veld heb laten slaan waardoor ik een eenvoudig winnende voortzetting miste, vervuld me vier dagen later nog met zelfwalging. Ik beloof beterschap.

Onderwerp: Interne competitie (N14): De ontknoping nadert
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 3411

21-01-2020 12:20 Forum: Interne competitie

Ik bied bij deze mijn excuses aan: Aan mijn tegenstander voor het falen in het geven van enige weerstand tijdens mijn partij. En aan alle aanwezigen die door mijn gehoest/geblaf gestoord werden in hun concentratie.

Ik had beter niet gespeeld, maar hoopte op een wonder: een overwinning met kans op lijfsbehoud in de A-groep. Mijn gehoest was echter dusdanig hinderlijk (ook voor mijzelf) dat elke hoest een gepaard ging met een enorme hoofdpijn aanval. Sorry.

Onderwerp: DSC-H6 hard onderuit tegen DCSV
Corniel

Antwoorden: 0
Bekeken: 2741

DSC-H6 hard onderuit tegen DCSV 21-01-2020 12:12 Forum: Externe competitie

De stadsderby DSC6-DCSV is overtuigend gewonnen door onze stadsgenoten. De eindstand was 2-6.

 DSC-H61583-DCSV16352-6
1H.T. van den Belt1733-R. ter Veen16851-0
2J. v/d Donk1727-R. v/d Veen16840-1
3A.P. Frehe1639-M.D. Jager16400-1
4E. Huisman1577-P. Hofstee16660-1
5R.P Poots1535-R. Boermans16290-1
6S. Dirkse1498-A.P.T. Schipper16000-1
7L. van Reede1492-F.J. Stegenga1596½-½
8H. Zonderland1461-P. Steenweg1548½-½

Onderwerp: Interne competitie (N13): Vol huis
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 3683

14-01-2020 12:56 Forum: Interne competitie

Ik wil me graag handhaven in de A-groep; niet zozeer omdat ik vind dat ik daar thuishoor (mijn resultaten maken dat op zijn minst een twijfelachtige claim), maar omdat ik denk dat mijn spel er beter van wordt. Gezien dat argument voelt het tegen­intuïtief om dan - in een poging tot handhaving - strategisch een bye op te nemen, of je aan te bieden als barman of arbiter, dat heb ik dan ook niet gedaan.

Wie een blink op de ranglijst wierp gisteren, wist dat er twee mensen zeker gaan degraderen: Wybe Evenhuis en Arjan Drenten staan stijf onderaan, en de mensen om hen heen gaan niet aan minimaal 4 partijen komen (anders degradeer je immers niet). Sterker nog, er is sowieso maar een speler die eventueel nog aan vier partijen kan komen, en dan zou kunnen degraderen.

Voor de derde degradatieplaats zijn een aantal gegadigden die gisteren allemaal in actie kwamen:


  1. Ikzelf (ik verloor, van Jouke)
  2. Simon Broos (extern, dus 4/6 vergoeding)
  3. Rob Smits (remise tegen Willem-Jan)
  4. Jouke (winst, van mij)
  5. Willem-Jan (Remise tegen Rob)

Kortom, een optimaal ongunstige uitslag voor mijn kansen.

En dat terwijl ik wederom een leuke pot speelde met ook enige kansen:

Onderwerp: DSC-H3 redt het niet tegen Scheve Toren 1
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 2907

DSC-H3 redt het niet tegen Scheve Toren 1 12-01-2020 19:32 Forum: Externe competitie

Afgelopen vrijdag is DSC3 er niet in geslaagd punten mee terug te nemen uit Pijnacker. Ondanks een 1½-3½ voorsprong was de winst van de gastheer.

Als eerste was was Alexander Bruschke klaar. Hij liet niets heel van de stelling van zijn tegenstander, en zette zo DSC op voorsprong.

Een stuk minder doeltreffend was teamleider Corniel Nobel. Hij was niet onaardig uit de opening gekomen maar verzuimde de gelijkmakende zet te doen. Daarna hielt wilt toch wel het fijne initiatief, en toen de stelling werd opgebroken door wit, bleek het al heel snel niet meer te keepen: 1-1.Arnt Veenstra had een partij waarbij het evenwicht nooit echt in gevaar kwam, en toen hij remise overeen kwam was alle muziek inmidels wel uit de stelling.

Met een 1½-1½ tussenstand op het bord, was het onduidelijk hoe de avond verder zou verlopen. Rob Smits was op bord twee behoorlijk in de problemen, maar vocht voor een stelling waarhij de boel bij elkaar kon houden, Arno Wiersma had een zeer actieve en goede stelling maar het was niet zomaar een punt.

Invaller Tjerk Albregtse had een pion verloren in de opening, maar e.a. leek houdbaar, en van de stelling die bij Diederik op het bord stond werd door niemand begrepen, inclusief de spelers bleek tijdens de analyse. Tot slot had Brent van Dusseldorp op bord acht een plusje, maar ook niet veel meer. Kortom, het kon no alle kanten op.

Met het vorderen van de avond, raakte Brents tegenstander in tijdnood, en begon gekke dingen te doen. Zeker het offeren van een stuk voor aanval hielp Brent enorm; het punt volgde niet veel later.

Arno speelde rustig - nu ja, zeer actief en aanvallend - maakte ogenschijnlijk geen fouten, en haalde de 1½-3½ eenvoudig binnen. De oveige borden moesten dus tenmiste een halfje opleveren voor tenminste een bordpunt.Robs stelling ging daar niet voor zorgen. Zijn tegenstander had een kwaliteit en een pion, en had de stelling weten te openen. Toen hij ook meerdere manieren had om de kwaltieit terug te geven om af te wikkelen naar een gewonnen pionnen­eindspel was het gedaan.

Diederik was in tijdnood gekomen en dat deed zijn stelling geen goed. Hij liet een dame insluiten, en ondanks dat er daarna nog een paar friemelkansjes waren, was dat niets serieus.

Als laatste vocht Tjerk voor een halfje. Maar zijn tegenstander had zijn pion voordeel zeer vakkundig uitgespeeld, en haalde zo de overwinning voor Scheve Toren 1 binnen.

 Scheve Toren 11856-DSC317904½-3½
1R. de Smit1918-Arno Wiersma18870-1
2K. Dekker1984-Rob Smits17851-0
3D. Theijn1882-Tjerk Albregtse18071-0
4S. Ottenhof1875-Diederik van Heijgen18021-0
5A. van Gent1822-Arnt Veenstra1719½-½
6E.J. Tromp1985-Corniel Nobel17701-0
7A. Sutrisno1612-Alexander Bruschke17850-1
8J. Kleijn1767-Brent van Dusseldorp17680-1

Onderwerp: DSC - online schaken?
Corniel

Antwoorden: 22
Bekeken: 20363

23-12-2019 18:08 Forum: Internet

Er is idd veel veranderd. FICS is ook helemaal dood. Zelf speel ik af en toe op chess.com.

Onderwerp: Noise cancelling headphones
Corniel

Antwoorden: 9
Bekeken: 2416

20-12-2019 21:05 Forum: Arbitrage

Ik zag trouwens afgelopen maandag een van onze leden in de interne ook met een dergelijke koptelefoon op. Ik had daar ook (om de hier genoemde argumenten) enige bedenkingen bij.

Onderwerp: Interne competitie (N12) Koplopers rollen tegenstanders op
Corniel

Antwoorden: 1
Bekeken: 3848

17-12-2019 12:10 Forum: Interne competitie

Zelf ben ik compleet van het bord geschopt door Brent. In een tactische partij speelde hij een geweldige aanvals­pot.

Onderwerp: Interne competitie (N11) Gert Legemaat verstevigt koppositie
Corniel

Antwoorden: 2
Bekeken: 3961

12-12-2019 21:26 Forum: Interne competitie

Ik kreeg tegen Simon Broos een halfje meer dan waar ik recht op had. Ik kwam iets beter de opening, maar ik overschatte mijn voordeel en kwam daarna langzaam iet slechter te staan. In Simons tijdnood miste ik een enorme dreiging en daarna stond ik totaal verloren. Simon wist de weg naar winst in ernstige tijdnood (gelukkig voor mijn) niet te vinden.

Overzicht van 1 tot 20 van 3098 resultaten Pages (155): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller