Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 521 resultaten Pages (27): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-K5 ten onder in Schiedam
Henrik

Antwoorden: 1
Bekeken: 3803

05-11-2018 17:28 Forum: Externe competitie

En het verslag van de tegenstander:

Quote


Fianchetto 1 wint van DSC Delft 1 in de 5e klasse van de KNSB

Ons zaterdag team heeft vandaag weer gewonnen, maar vanzelf ging dat niet.

Bij Kees werd al na een paar zetten een Loper geoffert op f7. Hij vond de weerlegging niet en verloor na een lange, voortdurende aanval van zijn tegenstander.

Gelukkig wist Ben Riksen de stand even later weer gelijk te trekken met winst via combinatiespel rond een promoverende pion.

Jaco van Leeuwen en Bela Hlavaj kwamen goed terug uit een wat mindere stand en wisten ook te winnen.

Erik en René stonden ondertussen iets minder, maar er bleef goede hoop op een resultaat.

Guido kwam goed uit een ouderwetse Ben Oni opening en wist te winnen.

Daarna verloren Erik en René toch.

Bij gelijke stand moest de partij van Martin van der Hidde nu de beslissing brengen.

Zijn aanval liep liep echter vast en ook hij kwam in de tijdnoodfase minder te staan.

In een soort wanhoopsaanval offerde hij veel en met twee Torens minder wist hij zijn tegenstander tot ieders verrassing toch mat te zetten.


En nog een linkje naar een analyse van het eind van de partij van Kees: https://schaakverenigingmaassluis.blogsp...itdrukking.html

Onderwerp: DSC-K3 verliest regioderby van Rijswijk
Henrik

Antwoorden: 2
Bekeken: 3993

05-11-2018 17:22 Forum: Externe competitie

en het verslag van de tegenstander:

Quote


Rijswijk 1 wint fortuinlijk van DSC3

Zonder Stijn, die belangrijker verplichtingen had, dus met Frans, traden we tegen een compleet DSC3 aan. Van te voren moeilijk in te schatten, altijd een lastige tegenstander DSC en dat bleek al snel te kloppen. Na zo’n twee uur spelen scoort Alfonso zijn standaard remise. Hij heeft met zwart de witte opstelling met c5 en e5 bestreden en heeft in deze omgekeerde Siciliaan na zo’n zet of 20 een prettige stelling. Nadat de lichte stukken zijn geruild en wit ook nog de dames gaat ruilen, wordt de vrede getekend. Het ziet er verder niet goed uit, Rob moet een latente koningsaanval gaan pareren en wit begint daar met 16. g4 ook daadwerkelijk aan. Michael heeft een moeilijk te beoordelen stelling, Jelle staat gedrukt heeft een slechte loper en verliest twee pionnen. Thomas had een gelijke stelling maar komt na een vervelende tussenzet in een slecht eindspel terecht. Alexander heeft een prettige stelling en ruime compensatie voor zijn geofferde pion. Frans had een sterke opening, maar zijn veel tijd gebruikende tegenstander vindt het goede tegenspel en wint een stuk, een nederlaag lijkt plotseling onafwendbaar. Ook bij Roel is het mis, zijn tegenstander heeft een pion gewonnen en heeft de veel betere stelling. Het lijkt af te gaan op een ruime nederlaag.

Maar binnen een kwartier kantelt de wedstrijd. Frans heeft met zijn stuk minder een aantal lastige dreigingen tegen de witte koningsstelling en ook de witte loper op c1 loopt gevaar. Al zoekende naar een doeltreffende verdediging gaat wit door zijn vlag. Roel deelt in ons fortuin want met Pxh5 heeft hij een correct stukoffer. Aanname betekent verlies van een ongedekte toren op de onderste lijn, bij weigering heeft wit herhaling van zetten! Waar ik dus rekende op twee nullen hadden we opeens 1,5 punt in de tas.

Michael wint daarna in een goed uitgevoerde aanval en brengt ons op 3-1.

Thomas verliest het op het bord gekomen pionneneindspel op instructieve wijze, waardoor de spanning enigszins terugkomt. Het lukt Rob daarna om met behulp van zijn sterke loperpaar het zijn tegenstander zo lastig te maken dat wit , ondanks twee pionnen voorsprong, moet berusten in zetherhaling.

Alexander scoort daarna in een goed gespeeld eindspel het volle punt waarmee de stand op 4,5-2,5 komt!

Jelle heeft inmiddels 1 pion teruggewonnen en weet het toreneindspel met 3 tegen 2 pionnen op een vleugel makkelijk remise te houden. Eindstand 5-3 dus, een fortuinlijke ontsnapping vandaag!

Onderwerp: DSC-K3 slaat hard toe tegen LSG 4
Henrik

Antwoorden: 1
Bekeken: 3684

12-10-2018 12:43 Forum: Externe competitie

En het verslag van de tegenstander:

Quote


De eerste thuiswedstrijd van het seizoen is voor het vierde er één geweest om snel te vergeten. In het Denksportcentrum waar liefst 6 teams van LSG thuis speelde werd er kansloos verloren van DSC3 met 1,5 – 6,5.

We waren ook deze ronde weer compleet waardoor Alisha de kans werd geboden het eens te proberen in de 2e klasse waar LSG 2 een invaller zocht voor de thuiswedstrijd tegen DSC2. Een fraai debuut in de 2e klasse voor Alisha door een zeer knappe overwinning met zwart op Martine Middelveld die op de getalsladder Elo toch zo’n 400 puntjes meer heeft. Van harte Alisha! Aangezien ook het derde tegen DSC (4) speelde konden we wel spreken van een echte massakamp over 24 borden.

Nyuk Lyn kreeg op bord 8 een draak voorgeschoteld wat een loeischerpe stelling opleverde. Ik dacht nog gunstig dat mat zetten kunnen we wel overlaten aan de jeugd tenslotte. Zijn tegenstander bleek net iets doortastender waardoor hij de aanval overnam en de witte koning geen kans liet (0-1).

Ernst aan bord 1 kreeg een gambietje voorgeschoteld, nam het niet aan en leek optisch een leuke speelstelling te hebben. Beide heren waren echter zeer voorzichtig aan het opereren en na wat heen en weer geschuif werd tot remise besloten (0-5–1,5).
Robert, met zwart aan bord 5, had duidelijk maar voor 3 rijen betaald waardoor er wat passief op de onderste rijen werd gemanoeuvreerd. De witten stukken kwamen als een tsunami de zwarte stelling binnengedrongen en opgave was onvermijdelijk (0,5-2,5).

Stefan aan bord 4 had in de opening veel tijd nodig om het juiste plan te vinden. Net op het moment dat ik dacht dat wit een zeer kansrijke stelling had waarbij de koning van zijn tegenstander wat op de tocht stond kwam er een mindere zet onder tijdsdruk waardoor zijn tegenstander de dames kon ruilen en een gewonnen eindspel overhield (0,5-3,5).

Linda had op bord 2 de gehele partij een prettige stelling met een duidelijk ruimtevoordeel. Het koste wel veel tijd om het initiatief te behouden. In tijdnood ging Linda voor een pionwinst maar dit bleek teveel van goede. Zwart kreeg tegenspel tegen de witte koning die werd opgejaagd waarna mat niet meer te voorkomen was (0,5-4,5).
Timo verloor op bord 6 2 pionnen in het middenspel maar wist de zaken nog wel zo complex te maken dat het lastig bleef. Zijn tegenstander verdedigde het onder tijdsdruk echter vakkundig waardoor de materiaalachterstand uiteindelijk de doorslag gaf (0,5-5,5).

Chi Yun had op bord 7 een spannende partij. Ondanks korte rokade kwam hij met g5 op de proppen dat voor beide partijen leuk spel opleverde. Na een langdurige strijd moest Chi Yun helaas toch zijn meerdere erkennen (0,5-6,5).

Wedstrijd dus allang verloren maar de laatste wedstrijd was toch vooral nog van belang om wel de massakamp van DSC te winnen. In een rustige partij kreeg ondergetekende een wat prettiger spelend eindspel dat langzaam maar zeker werd gewonnen. De tegenstander had nog een geinige truc bedacht meer die kon weerlegd worden waarmee de eindstand werd 1,5-6,5.

Felicitaties aan Delft voor deze fraaie verdiende overwinning. We zullen leren van de gemaakte fouten, om te beginnen het nooit meer afstaan van Alisha, en sterker terugkomen!

Onderwerp: DSC-K4 en LSG 3 in evenwicht
Henrik

Antwoorden: 2
Bekeken: 4585

12-10-2018 12:17 Forum: Externe competitie

En het verslag van de tegenstander:

Quote


Er zat meer in.
Afgelopen zaterdag speelde we gelijk tegen het 4e van DSC Delft. Er had meer ingezeten gezien de gewonnen stellingen die niet gewonnen werden en de gelijke stelling die werd verloren. Alleen Marcel Wubben kwam goed weg met remise.

Patriek Tromp leek een rustige partij te gaan spelen die lang in balans zou blijven totdat zijn tegenstander een standaard trucje met een ingesloten dame (na Lc7) toe liet. Dit kostte hem zijn pion op d5 en stelling. In het vervolg wist Patriek zijn plusje steeds verder uit te bouwen en zonder verder in de problemen te komen rondde hij met een leuke combinatie af.

Thomas Thissen had een Scandinaviër op het bord. Omdat wit alles goed deed, besloot hij lang te rokeren naar een open koningsstelling. Wit viel hem voortvarend aan en offerde wat pionnen. Die at Thomas op. Hij ging niet mat en won dus.

Jorgen Henseler speelde een Scheveninger met zwart, waarin wit voor een weliswaar bekend pionoffer koos op e5, maar niet bekend in zijn stelling. Hij kon op drie manieren een kwaliteit offeren om het initiatief te grijpen en koos niet voor de meest kansrijke variant. Hij kwam toch gewonnen te staan, maar zijn tegenstander wist in de complicaties het hoofd koel te houden en Jorgen zag niets beter dan een herhaling van zetten.

Jan Hellenberg kwam gelijk uit de opening en dat bleef een tijdje zo. Hij dacht dat een loperoffer op g4 niet kon en speelde zijn Dame naar e3 in plaats van naar h4. Het offer was dus wel goed en dat koste hem een pion en vooral de stelling. Volkomen kansloos speelde hij nog een tijdje door maar nog een zeker pionverlies en een dreigend mat en totaal geen compensatie deden hem opgeven.

Bart van den Bosse deed 28 goede zetten zonder enig tegenspel voor zwart. Daarna verzuimde hij een kansrijk kwaliteitsoffer te spelen waardoor zwart langdurig op de pijnbank plaats had kunnen nemen. In de tijdnoodfase die volgde deed hij een aantal mindere zetten wat na afruil van lichte stukken en een aanval die net niet doorsloeg resulteerde in een verloren eindspel. Hier had duidelijk meer ingezeten.

Geconfronteerd met wat hoogbejaarde LSGers het TheunisStellingBetonSysteem noemen counterde Marcel Wubben te vroeg in het centrum. Zijn telefoon zag het na afloop nog wel een beetje zitten. In de praktijk verloor hij 2 pionnen met compensatie en dat had veel erger kunnen zijn. De witspeler had bijna hetzelfde idee hoe het verder moest als de zwartspeler zodat er nog voor de 40e zet een ongelijk lopereindspel ontstond. Dat bleek vrij eenvoudig remise te zijn zodat hij met een blauw oog wegkwam.

In zijn eerste KNSB partij sinds 2004 had invaller Jan Tolenaar na achtendertig zetten een veelbelovende stelling. Hoewel niet in tijdnood gaf hij wel een pion weg. Dankzij een sterke toren op de zevende rij kon hij snel naar remise afwikkelen.

Via een Siciliaan ontstond er bij Marcel Mol een stelling met Franse trekjes, waarin zwart erg gedrongen stond. Uiteindelijk wist Marcel zich los te wurmen, en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. In tijdnood van zijn tegenstander, gaf hij deze weer terug. Wits een-na-laatste zet voor de tijdcontrole had hem de partij moeten kosten, maar Marcel wikkelde foutief af, en zo kon wit ontsnappen met eeuwig schaak.

Onderwerp: DSC-K5 verliest met 3,5 - 4,5 (maar wint eigenlijk met 5,5 - 4,5)
Henrik

Antwoorden: 4
Bekeken: 5564

07-10-2018 15:25 Forum: Externe competitie

Ik denk dat ie zo moet zijn? Je had de L van loper in plaats van de B van Bishop.

Onderwerp: DSC3 wint van Boven IJ en klimt naar vierde plaats
Henrik

Antwoorden: 8
Bekeken: 7206

10-04-2018 10:38 Forum: Externe competitie

Vier invallers trouwens. Walter Anema viel ook in. De 4 invallers hebben dus meer punten gehaald (2.5) dan de basis 4 (2). Volgende keer 8 invallers?

Onderwerp: DSC2 kampioen
Henrik

Antwoorden: 8
Bekeken: 7645

DSC2 kampioen 07-04-2018 16:53 Forum: Externe competitie

Door een overwinning op de Baronie, is DSC2 niet meer te achterhalen door de concurrentie. Daarmee is DSC2 de kampioen van klasse 3F van de KNSB en promoveert zij naar de 2e klasse!

DSC2 kampioen
DSC2 kampioen


Op papier kon het eigenlijk nauwelijks meer misgaan, toen wij met een voorsprong van 3 matchpunten en een sloot bordpunten naar Breda reisden om in een bejaardentehuis aan te treden tegen De Baronie, die nog onder de degradatiestreep stonden. Toen wij eenmaal de horde van de elektronische buitendeur waren gepasseerd - een systeem waarvan de traagheid goed matchte met de bewoners van de speellocatie - gingen wij van start in een soort minibibliotheek die als speelzaal diende, en waarin de thermostaat binnen zich met een slordige 25 graden bij wijze van spreken had aangepast aan het prachtige lenteweer buiten.

Martin verloor in het Frans wat tempi, wat resulteerde in een stelling waarin de zwartspeler eigenlijk zo ongeveer alles had bereikt wat je met zwart in het Frans wilt bereiken. Toen deze plots met een remiseaanbod kwam, nam Martin dit dan ook dankbaar aan, mede ingegeven door het feit dat hij niet helemaal fit achter het bord was verschenen.

Onno kreeg een ongebruikelijke Siciliaan op het bord waarin beide spelers een deel van hun damevleugel geruime tijd onontwikkeld lieten. Onno was net wat handiger en won ergens een pionnetje. Zijn stukken stonden ook net wat handiger, en nadat zijn tegenstander de eigen koningstelling had verzwakt, wist Onno hier gebruik van te maken en de winst definitief naar zich toe te trekken.

Joram kreeg een prettig plusje uit de opening nadat zijn tegenstander hem gratis het loperpaar cadeau deed zonder dat hier noemenswaardige concessies tegenover stonden. Hij kreeg vervolgens nog wel een grote tijdsachterstand nadat hij veel tijd spendeerde aan het kiezen tussen twee verschillende veelbelovende voortzettingen. Joram koos uiteindelijk de meest complexe van de twee, wat na onhandig reageren van zijn tegenstander leidde in een positioneel overwegende stelling waarin ongeveer alle zwarte stukken slecht stonden. Stukverlies was al bijna onvermijdelijk, en dat zijn tegenstander ervoor koos om nog heel lang door te spelen, kon aan het eindresultaat van de partij niks meer veranderen.

Talitha kreeg een klein plusje uit de opening in de vorm van een licht ruimtevoordeel. Dit resulteerde uit eindelijk in een ver middenspel met dame plus loperpaar tegen dame plus paardenpaar. In tijdnood zette haar tegenstander de paarden niet handig neer, waardoor ze niet meer konden bewegen en elkaar moesten blijven dekken. Dit resulteerde in stukwinst voor Talitha, waardoor wij nog maar een halfje van het kampioenschape verwijderd waren.

Toen Jan-Pieter doorkreeg dat hij of Martine het beslissende puntje kon binnenslepen, ging hij er eens goed voor zitten om haar voor te blijven. Na pionwinst in het vroege middenspel reageerde Jan-Pieter niet goed op een poging tot complicaties van de witspeler, waardoor hij al zijn voordeel verloor en een stelling overhield die hem in de vooruitberekening meer aanstond dan toen deze daadwerkelijk op het bord verscheen. Jan-Pieter wist zijn tegenstander desondanks te overspelen en bereikte een ongelijk lopereindspel met pluspionnen, wat hij naar winst wist te voeren toen zijn tegenstander niet profiteerde van wat foutjes in de afronding.

De buit was dus binnen, en Martine gaf de overwinning nog wat extra glans door eveneens een puntje binnen te halen. Ze won al snel een pion en stond eigenlijk de hele partij op voordeel, maar liet op een gegeven moment onnodig een aanval op haar koningsstelling toe. Het leek er in de analyse op dat haar tegenstander op één moment een winst miste gebaseerd op een aardig matmotief met alleen loper plus pion, maar toen de witspeler deze kans aan zich voorbij liet gaan, besliste Martines vrije a-pion de partij in haar voordeel.

Op het scorebord was inmiddels dus de fraaie stand van 5½-½ verschenen, maar op basis van de stand op de resterende twee borden was het niet de verwachting dat wij hier nog punten aan zouden gaan toevoegen. Sebastiaan vergat in een Philidor om h3 in te lassen, maar bereikte desondanks een prettige stelling. Langzaam maar zeker verloor hij echter de controle op de stelling en bereikten de stukken van zijn tegenstander mooie velden. Zonder precies aan te kunnen geven waar het exact misging, werd hij jammer genoeg onder de voet gelopen.

Sten kon na een onzorgvuldige zetvolgorde van zijn tegenstander een gemakkelijke stelling uit de opening krijgen. Hij wilde echter een positioneel valletje plaatsen, maar miste hierbij een afwikkeling waarbij hij zelf positioneel aangekrant kwam te staan. Zijn tegenstander was bezig mat te gaan zetten en dit lukte goed, maar op het moment suprême ruilde deze opeens dames in plaats van de beslissende matcombinatie uit te voeren. De resulterende stelling was alsnog erg goed voor de witten, maar Sten maakte er het beste van en wist zelfs een pionnetje te snoepen. Toen hij echter de kans miste om ook de witte a-pion te veroveren, kreeg wit weer de overhand. Ondanks wat technische onnauwkeurigheden wist zijn tegenstander het eindspel toch in zijn voordeel te beslissen, waarbij de vermaledijde witte a-pion ervoor zorgde dat Sten op één tempo verloor.

Buiten op het terras van het bejaardentehuis was het in het zonnetje goed toeven, en al zonnebadend werden deze laatste resultaten afgewacht, in de wetenschap dat het kampioenschap binnen was. Wij treurden dan ook niet te lang over deze laatste uitslagen, en togen onder het warme lentezonnetje naar de binnenstad van Breda om in een plaatselijk restaurant ons kampioenschap te bezegelen met een gezellige maaltijd. Aangezien Jan-Pieter zich op het laatste moment wist in te houden, ontsnapte onze teamleider Talitha aan een nat pak in de fontein, en zo keerden wij allen weer veilig huiswaarts.

Over twee weken kunnen wij het nog eens dunnetjes over doen, als wij thuis de slotronde spelen. Aangezien er voor zowel ons als voor onze tegenstander niets meer op het spel staat, vlogen in het restaurant suggesties over tafel als een opstelling op volgorde van BMI en meer van dat soort grappen. Wie weet wat onze teamleider uit de hoge hoed weet te toveren. En dan volgend jaar op naar de tweede klasse.

Persoonlijke uitslagen:

 De Baronie1979-DSC221222½-5½
1Willem van der Linden1924-Joram op den Kelder22830 - 1
2Frank van der Put2245-Sten Goes22241 - 0
3Rob van Berkel1983-Sebastiaan Smits21611 - 0
4Rens Oomen2030-Onno Verbaken21120 - 1
5Carlos Hemmers1904-Martin Glimmerveen2046½-½
6Frank de Jong1930-Jan-Pieter Vos20800 - 1
7Arno Slagboom1877-Talitha Munnik20030 - 1
8Sebastiaan Dijksman1936-Martine Middelveld20690 - 1

Onderwerp: DSC9 handhaaft zich in de tweede klasse HSB
Henrik

Antwoorden: 3
Bekeken: 5650

06-04-2018 14:30 Forum: Externe competitie

Keurig seizoen hoor mannen!

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Henrik

Antwoorden: 10
Bekeken: 8567

05-04-2018 19:24 Forum: Externe competitie

Verslag toegevoegd. Hopelijk klopt het een beetje Glimlach

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Henrik

Antwoorden: 10
Bekeken: 8567

05-04-2018 01:19 Forum: Externe competitie

Dat verslag zal ik nog wel schrijven maar niet nu Glimlach

Kampioenen!

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Henrik

Antwoorden: 10
Bekeken: 8567

DSC4 kampioen van de HSB 05-04-2018 01:00 Forum: Externe competitie

DSC4 heeft haar laatste wedstrijd van het seizoen met 7-1 gewonnen van RSC-Belgisch Park 1. Het duel der Zoetermeerse concurrenten Botwinnik 1 en Promotie 2 eindigde in een gelijkspel; DSC4 werd daarmee de nieuwe kampioen van de HSB!

Ashwin aan bord 8 was als eerste klaar. Hij won pion na pion en toen hij er 4 of 5 voor stond en de meeste stukken geruild waren vond zijn tegenstander het genoeg. (1-0)

Henrik op 7 was als tweede klaar. Na een optisch lastige opening (wat stiekem erg mee viel) werd afgewikkeld naar een vrijwel gelijkstaand eindspel en werd de vrede getekend. (1,5-0,5)

Kees op bord 2 had een iets prettigere stelling, maar zag geen winstplan. Zijn remise aanbod werd geaccepteerd. (2-1)

Ted, op het eerste bord, kreeg remise aangeboden en mocht die van mij ook aannemen als hij dat zelf wilde, maar besloot door te spelen vanwege een net iets prettigere stelling en een groot tijdvoordeel. Enkele zetten later verloor hij een kwal tegen een pion door 'de enige truc in de stelling' over het hoofd te zien. Toch had hij redelijke compensatie door een vrije e-pion, actieve stukken en actieve koning. Hij won ook nog een pionnetje terug en nadat de tegenstander al een tijdje op increment speelde was het ineens afgelopen: hij liet zijn toren vorken. (3-1)

Jaap speelde voor het eerst sinds september weer eens mee en bleek het nog niet te zijn verleerd. Hij stond de hele partij prettig, won uiteindelijk een kwaliteit en toen de tegenstander ook nog zijn vrijpion ging verliezen had hij genoeg gezien. (4-1)

Invaller Willem-Jan (bord 5) revancheerde zich voor de nederlaag in zijn vorige invalbeurt. Hij won een kleine kwaliteit, leek het zichzelf nog wel wat onnodig moeilijk te maken, maar won uiteindelijk toch gedecideerd. (5-1)

Daarmee was de overwinning binnen en gingen zo'n beetje alle ogen naar de wedstrijd Botwinnik-Promotie2. Als Botwinnik niet zou winnen zouden wij kampioen worden. Alleen waren daar vrijwel alle borden nog bezig, dus er viel nog weinig over te zeggen behalve dat het spannend ging worden.

Peter (bord 6) wist intussen een slecht tot verloren pionnen eindspel te winnen met een prachtige dubbele doorbraak. (6-1)

Als laatste was Invaller Jan nog bezig op bord 3. Hij had in het middenspel een pion gewonnen, maar het leek nog niet makkelijk om dat in winst om te zetten. Toen richting het einde een 2e pion werd buit gemaakt en de nodige stukken geruild, bleek dat geen probleem meer. (7-1)

Intussen waren er nog steeds 6 borden bezig bij de andere wedstrijd. De verwachtte uitslag zat rond de 4-4, maar in de laatste uitvluggerfase weet je het nooit. Ineens waren er in rap tempo 5 borden afgelopen en stond Botwinnik met 4-3 voor. Gelukkig voor ons stond het laatste bord verloren, en werd na nog een minuut of 5 inderdaad de 4-4 door Promotie2 gemaakt. Daarmee werden we dus de (voorlopig) laatste kampioen van de HSB die daardoor naar de 3e klasse KNSB promoveert!

Al met al was het een prachtig seizoen, met 3 ploegen die erg aan elkaar gewaagd waren. Daardoor bleef het dus ook tot en met de laatste ronde en zelfs het laatste bord spannend.

Alle teamgenoten, invallers en tegenstanders bedankt!

Gedetailleerde uitslag:

 DSC41965-RSC-Belgisch Park18457 - 1
1Ted Barendse2125-Sherief El-Sayad20931 - 0
2Kees van der Meer1984-Gerard Milort2055½-½
3Jan Bosma1985-Cor Kanters20181 - 0
4Jaap Flohil2003-Hans van der Zijden18321 - 0
5Willem-Jan van den Broek1880-Ton van der Zijden17771 - 0
6Peter Lode1878-Aat van der Toorn17111 - 0
7Henrik Tamerus1897-Peter Ingenhoes1801½-½
8Ashwin Kumar--Herman Lucas14691 - 0


DSC4 kampioen
DSC4 kampioen

Onderwerp: Kampioenskans DSC5 nagenoeg verkeken na nederlaag tegen Promotie 3
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 6940

20-03-2018 13:56 Forum: Externe competitie

Done

Onderwerp: Het zit mee, met DSC2
Henrik

Antwoorden: 1
Bekeken: 5715

14-02-2018 19:39 Forum: Externe competitie

Het verslag van de tegenstander

Quote


Rijswijk1 laat kans op 4-4 tegen koploper DSC2 misschien wel liggen.

Van te voren leek me de wedstrijd tegen DSC2 een goede seizoensheropening, een ingecalculeerde nederlaag tegen een hele sterke tegenstander, niets te verliezen dus, maar wel zorgen voor de nodige bordpunten. Het scheelde dat DSC2 Bram van der Velden miste, met een ELO van 2196 en 4 uit 4 is het een van de toppers uit dit team. Zelf waren we compleet met een wat aangepaste opstelling, al heb ik geen illusies dat Talitha Munnik, de teamleidster(!) van DSC2, daar ook maar een seconde naar gezocht heeft.

De wedstrijd zelf verliep zoals zo vaak tegen sterkere tegenstanders, we spelen dan toch beter dan tegen zwakkere teams en de wedstrijd werd pas na 5 uur spelen beslist.

Roel had na 2 uur spelen en zoeken in zijn geheugen hoe dit vleugelgambiet te bestrijden een gelijke stelling bereikt en kwam remise overeen. Alex had in zijn favoriete opening wel iets beter spel gekregen nadat zijn tegenstander niet op winst van een tweede pion was ingegaan, maar in de eindstelling staat wit niet veel beter. Achteraf gezien was doorspelen een optie geweest om aan de 4-4 te komen, maar dat was op dat moment nog niet zo duidelijk, remise en dus 1-1.

Anderhalf uur later eindigde de partij van Jelle ook in remise, in een iets betere stelling deelde hij het punt en dat bracht de stand op 1,5-1,5. Dat we daarna op voorsprong kwamen was niet helemaal een verrassing. Thomas speelde vrij snel en had al snel een ruime voorsprong in tijd, maar niet in stelling, die met de zet nog aangroeide, zodat zijn tegenstandster de laatste 10 a 15 zetten telkens moest zetten met de vlag bijna op vallen. Achteraf zie je de waardering dan ook aan twee kanten kantelen, want als je zelf ook snel speelt zijn niet alle zetten even goed: +2 > +1 > +1,65 > 0,0 > -1 > +1 > +0,5 > -0,4 > +1 > +5,7 > +2,8 > +0,3 > +0,1 > -4,6 > vlag en dus 2,5-1,5 voor! Ondernemend gespeeld Thomas!

Met nog vier partijen te gaan 1,5 punt nodig voor een gelijk spel en 2 punten voor de volle winst.

Als eerste kwam de partij van Peter tot een beslissing. Na de winst van een belangrijke pion, die Peter denk ik wel vaker heeft gewonnen op die manier, besloot zijn tegenstander tot een tegenoffer dat niet helemaal correct was. Peter offerde op zijn beurt echter ook een stuk en na wat ruilen resulteerde er een eindspel met lopers van ongelijke kleur, dat geen van beide spelers winstkansen bood, remise dus en 3-2.

De overgebleven partijen boden echter niet veel hoop op een gunstig eindresultaat. Rob dolf als eerste het onderspit, tot ongeveer de 40e zet was de stelling nog in evenwicht, maar daarna kreeg wit steeds meer grip op de stelling en ging zijn materiaal voordeel tellen, 3-3. Michael speelde misschien te aanvallend met 13.Pg5, na een voorzichtige zet is de stelling gelijk, maar zoals gespeeld kreeg zwart de betere stelling, die hij vakkundig in winst wist om te zetten, 3-4 achter.

Als laatste (!) dus Alfonso nog bezig, die een voor hem kenmerkende partij had gespeeld. In het verre eindspel kost een wat mindere zet een belangrijke pion, waarna wit winstkansen heeft. Door een ingenieus kwaliteitsoffer weet Alfonso een stelling op het bord te krijgen, waarin de kwaliteit voorsprong die wit heeft geen betekenis heeft wegens het gebrek aan een vrijpion. Een knappe verdediging van Alfonso! Een kleine nederlaag dus en met nog 3 ronden te gaan veilig, gezien de onderlinge ontmoetingen van de onderste vier teams tegen elkaar.

Volgende wedstrijd uit tegen SHTV op 10 maart.

Onderwerp: DSC4 - Botwinnik 1 eindigt onbeslist
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 6978

DSC4 - Botwinnik 1 eindigt onbeslist 30-01-2018 12:15 Forum: Externe competitie

De wedstrijd tussen 2 van de 3 koplopers in de promotieklasse is na lange en harde strijd in een 4-4 gelijkspel geëindigd.
Tijdens de wedstrijd ging het alle kanten op. Lang bleef het onduidelijk, daarna dacht ik dat we gingen winnen. Ineens leken we op een nederlaag af te stevenen om vervolgens toch weer op de winst te mogen hopen. Uiteindelijk werd het dus een gelijkspel.

Dit gebeurde (vanuit mijn perspectief, correct me if i am wrong) er op de borden in chronologische volgorde:

Martin had tegen Rinze Mulders op bord 7 zijn dag niet. Hij dacht lang na tijdens de opening om de juiste zetten en een plan te verzinnen en stond binnen de korste keren bijna een uur achter in tijd. Uiteindelijk ging hij dan ook in tijdnood ten onder. (0-1)

Op bord 6 had Henrik tegen Stefan Buchly een prima partij. Hij kwam goed uit de opening, kwam steeds beter te staan, maar koos uiteindelijk niet voor het goede plan. Een doorbraak op de andere vleugel was veel kansrijker geweest. Nu vervlakte de stelling en verzandde de partij in remise. (0,5-1,5)

Kees speelde tegen Rogier Zoun op bord 2. Kees bood ergens onder weg remise aan, dat de tegenstander weigerde (hij zei achteraf niet van remises te houden en bijna altijd door te spelen). Daarna kwam de tegenstander langzaam maar zeker in tijdnood. Hij probeerde een kansrijk uitziend dubbel stukoffer, maar Kees accepteerde alleen het eerste stuk en niet het tweede. Daardoor stond Kees dus een stuk voor en mocht hij zelfs zelf gaan aanvallen. Niet veel later was het dan ook uit! (1,5 -1,5)

Ivar op 1 tegen Thom Beeren had een rare partij. Hij kwam prima uit de opening, deed toen 1 mindere en 1 hele slechte zet en kwam totaal verloren te staan. Beeren pakte de geboden kans echter niet helemaal, waardoor Ivar weer terug in de partij kwam en weer gelijkwaardig of misschien zelf iets beter kwam te staan. Helaas gaf Ivar de tegenstander nog een kans, en deze werd wel met beide handen aangegrepen: Ivar stond ineens razendsnel mat. (1,5-2,5)

Ricardo speelde op bord 8 tegen Wouter Bik. Volgens Ricardo deed de tegenstander het op zet 10 al niet goed, waarna hij nooit echt een kans meer heeft gehad. Ik heb dat moment zelf niet bewust gezien, maar de hele partij zag er strak uit en het was dan ook wachten op de genadeklap. Wouter probeerde nog een geintje op de laatste zet, maar Ricardo accepteerde de aangeboden toren op de juiste manier en mocht daarna de felicitaties in ontvangst nemen. (2,5-2,5)

Peter, op bord 5 tegen Erik Middelkoop, had een lichtelijke desastreuze opening en leek al snel het onderspit te moeten delven. Gelukkig rechtte hij de rug nog even en speelde de tegenstander het ook niet optimaal, waardoor hij in de partij bleef en uiteindelijk nog een halfje kon redden. (3-3)

Ted speelde op bord 3 tegen Yde van Deutekom, die hij vroeger nog training heeft gegeven. Yde leek de opening niet goed te spelen, waardoor Ted iets beter kwam te staan en ook een half uur extra tijd op de klok kreeg. Normaal gesproken is dat aan Ted wel besteed, maar er ging ineens iets mis (onderste rij dacht ik) waardoor hij een belangrijke pion moest inboeten en slecht tot verloren kwam te staan. Gelukkig was de tegenstander zo aardig om in tijdnood zijn vrije a-pion weg te geven, waarna er een eindspel resteerde dat voor geen van beiden nog te winnen bleek. (3,5-3,5).

Walter speelde tegen Wilco Kort op bord 4 een lange partij waarin hij eerst wat beter leek te staan, daarna moest gaan keepen om vervolgens toch weer voorzichtig aan de winst te mogen gaan denken. Het uiteindelijk toreneindspel leek zeer kansrijk, hoewel ook weer niet eenvoudig. Na lang gemanouvreer kon hij het toch niet voor elkaar krijgen om te winnen en moest dus in remise berusten. (4-4)

Al met al denk ik een terechte uitslag. Het kon beide kanten op. Of wij, Botwinnik of Promotie uiteindelijk het meest blij moet zijn met deze uitslag zal pas na de laatste ronde blijken vermoed ik.

Individuele uitslagen:
 DSC42002-Botwinnik 119384 - 4
1Ivar de Hoogt1977-Thom Beeren19980-1
2Kees van der Meer1965-Rogier Zoun19771-0
3Ted Barendse2097-Yde van Deutekom1998½-½
4Walter Anema1981-Wilco Kort1888½-½
5Peter Lode1860-Erik Middelkoop1902½-½
6Henrik Tamerus1926-Stefan Buchly1982½-½
7Martin Glimmerveen2063-Rinze Mulders18650-1
8Ricardo Slaa2144-Wouter Bik18941-0

Onderwerp: Exit De Volkskrant?
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 4240

29-01-2018 15:43 Forum: Het koffiehuis

Er staat nu op schaaksite dat de schaakrubriek in de volkskrant voorlopig is gered

Onderwerp: Exit De Volkskrant?
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 4240

25-01-2018 16:43 Forum: Het koffiehuis

Zie: https://www.schaaksite.nl/2018/01/14/vol...-met-denksport/

Onderwerp: DSC4 wint ook derde wedstrijd
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 7933

27-11-2017 22:19 Forum: Externe competitie

@Ivar dank, ik heb het in de originele post opgenomen Glimlach

@Derk volgens mij was dat tegen Toine Prangers vorig jaar.

Onderwerp: Schaken in Cuba
Henrik

Antwoorden: 6
Bekeken: 4620

10-11-2017 18:50 Forum: Algemeen [DSC]

Mooi initiatief en veel plezier! Glimlach

Onderwerp: DSC1 verliest van HWP
Henrik

Antwoorden: 4
Bekeken: 7781

06-11-2017 11:18 Forum: Externe competitie

verslag van de tegenstander:

Quote


HWP 1 verslaat medekoploper
HWP 1 heeft goede zaken gedaan in de uitwedstrijd tegen DSC: een verdiende 4-6 overwinning en daarmee kwamen de Delftenaren nog goed weg. Renzo opende het bal met een overtuigende winstpartij. Zijn tegenstander wist na de opening niet meer hoe hij verder moest. Daarna was het voor Renzo binnen zonder kloppen. Een soortgelijke ervaring had Helmut in het Oud-Zeeuwse onderonsje tegen Matthieu Freeke: veel theorie, daarna verslechterde de Delftse stelling met de zet. Bij Attila deze keer geen hachelijke avonturen. Hij verbruikte zelfs redelijk wat bedenktijd en dat alles leidde tot een 0-3 voorsprong. Die werd geconsolideerd door Simon en Zoltan. De match-zege liet nog even op zich wachten na een nederlaag van Koen vanuit goede stelling. Glen won overtuigend. Althans dat vermoed ik, want ik heb er niet veel van gezien. Een stuk meer tegen veel pionnen, is het enige wat ik er van heb meegekregen. Aan Rein de eer om de 5½ te scoren. Hij was niet tevreden en wij ook niet, want hij had de hele middag een vorstelijke stelling. Zo kwamen we op 2½-5½. De teamleider had veel te laat door dat hij, nadat een betere stelling was verzand, nog moest vechten voor een half punt. Zijn tegenstandster kende geen genade. Ook bij Thibaut had er meer in gezeten, maar hij moest eeuwig schaak toestaan. Zo blijven we in de race, al staan we wel wat bordpunten achter op De Stukkenjagers.

Onderwerp: DSC3 wint vrij eenvoudig in Wijk aan Zee
Henrik

Antwoorden: 2
Bekeken: 6073

03-10-2017 10:19 Forum: Externe competitie

en het verslag van de tegenstander:

Quote


Het tweede team van de Wijker Toren is door een nederlaag van 5-3 het KNSB seizoen derde klasse D slecht begonnen. Het verlies was geen verrassing want het ratingverschil tussen beide teams was enorm. Gezien het verschil in speelsterkte op papier van 125 Elo punten was een ruime overwinning voor de gasten uit Delft niet zo verwonderlijk. In deze ronde moesten we Arjan Wijnberg en Berend van Maassen missen, maar hadden Camile Hol als invaller.

Stefan Jorritsma had geen prettige middag. Volgens zeggen gaf hij na een half uur en 10 zetten een stuk weg en gaf meteen op. Daarna kon hij de verrichtingen van Max Verstappen bij de GP van Singapore op TV volgen. Peter Uylings speelde een rustige partij en kreeg na paardenruil een gelijke stelling op het bord. Na een paar zetjes werd tot remise besloten. Stand ½-1½

Lang stond deze stand op het wedstrijdformulier vermeld totdat snelschaaktalent Dragan Skobic in tijdnood zijn partij verloor. Stand ½-2½. Dennis Bruyn was de enige die een wedstrijdpunt binnen bracht. In het eindspel won hij twee pionnen en de partij. Stand 1½-2½. Nico Kok verdedigde zich zo goed dat er voor zijn tegenstander niets anders opzat dan remise te accepteren. Stand 2-3. Wim Rakhorst speelde zijn positionele partij met verve. Ook in deze partij kon zijn tegenstander niet doordrukken en werd tot remise besloten. Stand 2½-3½. In tijdnood verloor Camile een stuk, maar het bleef spannend of de tijdcontrole kon worden gehaald met nog enkele seconden op de klok voor beide spelers. Helaas voor ons ging het fout. Stand 2½-4½. Paul Spruit was als laatste klaar. Na een rustige partij werd het toreneindspel bereikt met beiden 4 pionnen. In een ingewikkelde stelling leek Paul de overwinning te kunnen behalen. Zijn tegenstander echter wist na torenverlies 2 vrijpionnen te creëren en daarom moest Paul zijn toren offeren om remise te kunnen maken. Stand 3-5. Het tweede team heeft uitstekend gespeeld en de eerste vijf borden hebben zeker een compliment verdiend. Het verlies werd veroorzaakt door de 3 nullen aan de staartborden. Op 7 oktober speelt het tweede een uitwedstrijd in Uithoorn tegen de gepromoveerde SC de Amstel.

Overzicht van 1 tot 20 van 521 resultaten Pages (27): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller