Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 11 van 11 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer
Kees Voorberg

Antwoorden: 3
Bekeken: 3871

01-10-2019 08:10 Forum: Externe competitie

Dank je, Ivar. Dat is een leuk fragment. Altijd leuk om het te kunnen bekijken met het diagram erbij. Dat zijn de interessantste verslagen.

Onderwerp: Daverend slotakkoord van DSC-K5
Kees Voorberg

Antwoorden: 1
Bekeken: 3910

Daverend slotakkoord van DSC K5 14-04-2019 13:09 Forum: Externe competitie

Meestal komt het 'verslag van de tegenstander' aan het eind, maar deze keer beginnen we ermee. Verslaggever Tinus Oudtuyn schrijft vanmorgen in de "Bommelse Bode":
Ik ging naar Delft om de brug te zien,
en een potje te schaken.
Ik zag de brug niet.
Twee overzijden, die vroeger buren waren,
schijnen elkaar nu te vermijden.
En hij beschrijft verder hoe ZZC1 door de verdwenen Sebastiaansbrug verdwaalde, te laat in het denksportcentrum aankwam en kansloos verloor van DSC5. En hoe het gehele team tegen 5 uur in desolate toestand het pand verliet en de spelers tegen elkaar zeiden:
O, dachten wij, dat hier onze moeders waren,
om ons te troosten na dit groot verlies.

En dan nu ons eigen verslag.
Voor aanvang van de ronde stonden we net onder de virtuele degradatiestreep en ZZC stond daar net boven. We moesten winnen om van plaats te wisselen. Daartoe hadden we een mental coach in de arm genomen, die op de ochtend van de wedstrijd magische krachten inzette middels een audioboodschap aan alle spelers. Niet iedereen had die boodschap gehoord, maar de magie maakte dat de boodschap toch werkte. We boekten onze grootste zege van het seizoen en eindigden als 5e in de poule, ruim boven de genoemde streep. En op bordpunten werden we zelfs derde. De inhoud van de magische boodschap mogen we hier helaas niet onthullen.
Nadat ZZC te laat was gearriveerd en, saillant detail, niet gehoord had dat de telefoons moeten worden uitgezet, werd begonnen met het installeren van een lichtinstallatie ten behoeve van de visueel beperkte 8e bordspeler. De klokken liepen al, maar daarna begon de wedstrijd pas echt. Na een uur was het eerste punt binnen. De 2e bordspeler van ZZC was niet opgekomen. 1-0. Daarna maakte Arno aan bord 1 remise na een weinig spectaculaire partij. Alles volgens plan. 1,5-0,5. René aan bord 8 leek beter te staan, toen zijn tegenstander duidelijk hoorbaar een WhatsApp bericht binnenkreeg. Rens kwam gealarmeerd toegesneld. Hij had nog zo gewaarschuwd, maar dat hadden de verdwaalde ZZC-ers dus gemist. René tegen zijn tegenstander: "Ik vind het niet erg, maar de wedstrijdleider vindt het niet goed." Tegenstander, op jaren, visueel gehandicapt, maar verder niet voor de poes: "Dan kan die wel even meekomen naar buiten." Er was een klein oploopje rond het 8e bord en het was spannend wat Rens zou gaan doen. Hij deed niets. Wijze beslissing. De partij werd korte tijd later remise. Ook wijze beslissing. Stand: 2-1.
Meteen daarop gaf de tegenstander van André zijn partij op. André was met een passieve stelling uit de opening gekomen, maar trok daarna het initiatief naar zich toe, en maakte er een pionnengrabbelton van. In een enkel-toreneindspel won hij eerst één pion, toen nog één, enzovoort, enzovoort, tenslotte had hij 5 pionnen meer. 3-1.
Pieter speelde een thematische modelpartij, waarin hij zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel (ab tegen alleen a) verzilverde. Na de zet b2-b1D gaf zijn tegenstander op. Goed moment! 4-1. Michael kwam heel goed uit de opening en zocht daarna naar een tactische beslissing, maar kon die niet vinden. Na een slordige paardzet won zijn tegenstander een kwaliteit. Michael probeerde nog van alles om hem te trucen, maar dat lukte niet en hij verloor. 4-2.
Toen waren de twee grootste gevechten van de middag nog aan de gang en uiteindelijk wonnen we ze allebei. Gert verdedigde zich zeer nauwkeurig tegen het gambiet van zijn tegenstander, nam allengs het initiatief over en zette de witte koning op de 40e zet midden op het bord mat. 5-2. Evert speelde tegen de beste speler van ZZC en dat kwam goed uit, want Evert was dit seizoen onze sterkste man. De strijd ging lange tijd gelijk op, maar uiteindelijk kreeg Evert de overhand en bracht het punt binnen, en daarmee zijn eigen score voor DSC5 op 6 uit 6! Tromgeroffel! 6-2 !

(Poëzieliefhebbers: voor een oneindig veel betere variatie op "Ik ging naar Bommel...", lees Rutger Kopland: 'De moeder het water'.)

Onderwerp: DSC-K5 verliest met 3,5 - 4,5 (maar wint eigenlijk met 5,5 - 4,5)
Kees Voorberg

Antwoorden: 4
Bekeken: 5220

07-10-2018 15:24 Forum: Externe competitie

Dank je, Henrik. Het is helemaal goed zo.
En voor alle anderen: dat zinnetje dat begint met 'Jammer dan..." slaat nergens meer op, nu Henrik het diagram alsnog tevoorschijn getoverd heeft.

Onderwerp: DSC-K5 verliest met 3,5 - 4,5 (maar wint eigenlijk met 5,5 - 4,5)
Kees Voorberg

Antwoorden: 4
Bekeken: 5220

DSC5 verliest met 3,5 - 4,5 (maar wint eigenlijk met 5,5 - 4,5) 07-10-2018 13:32 Forum: Externe competitie

DSC5 debuteerde gisteren in de KNSB en moest meteen tegen het uiterst gevaarlijke Schaakhuis 2 spelen. Bij Schaakhuis spelen de enige ware koffiehuisschakers van de HSB. Dus dan weet je wat je kunt verwachten: vlijmscherpe gambieten, gevaarlijke aanvalsspelers, getructe varianten, alles waar het koffiehuis gevreesd om is.

En zo ging het ook. Arno en ik speelden aan bord 1 en 2 en kregen allebei meteen een gambiet om de oren. Van dat van Arno wisten we allebei niet hoe het heette; thuis opgezocht: het heet Blumenfeld tegengambiet. En ik moest het vervloekte Morra-gambiet bestrijden.

Evert bestreed aan bord 3 de sterkste van allemaal, en dat deed hij heel erg goed. Vanuit deze stelling opende hij de score voor ons. Hij voelde zich duidelijk thuis in het koffiehuis.Evert: 'Ik speelde 18. b6 met DE bedoeling van het schaakspel.
Zwart zag het niet en speelde 18. ...,axb6.
En ik mocht het afmaken met 19. De8#.'

Helaas stond het alweer gauw 1-1, omdat Pieter verloor. Maar van wie? Het bleek dat Schaakhuis aan de borden 4 en 8 DSC-ers had opgesteld! En die wonnen allebei, dus als we die twee partijen meetellen hebben we de wedstrijd met 5,5-4,5 gewonnen. Jammer genoeg rekent de KNSB niet zo.

Het nieuwe DSC5 is een mooie mix van 4 spelers met ervaring in de KNSB en 4 debutanten in de landelijke competitie. Een van die debutanten, Gert Dijkstra keerde na 50 jaar (!) terug bij DSC, speelde een goede partij, kwam gewonnen te staan, maar miste in tijdnood één zet, waardoor zijn tegenstander met eeuwig schaak kon ontsnappen.

René Poots aan bord 6 werd ook geconfronteerd met de het gedurfde spel van het koffiehuis. Hij schrijft: 'Mijn tegenstander speelde de afruilvariant van het Frans, een opening waar ik me redelijk in thuis voel. De partij verliep dan ook redelijk naar mijn zin, zeker omdat ik de witte lopers eraf kon halen. De stand in deze ietwat saaie partij was dan ook gelijk totdat mijn opponent er opeens een fraai stukoffer tegenaan gooide. Ik mocht ‘m niet weigeren vanwege dameverlies, waarna ik niet de juiste verdediging koos, hij het merendeel van de stukken er af kon halen en een vrijpion kon promoveren. Restte mij slechts een diepe buiging te maken voor het gewaagde spel van mijn tegenspeler.'

Van de partij van Arzhang heb ik niet veel gezien, maar het was leuk voor mij om Arzhang te leren kennen. En ik weet nu ook hoe ik zijn achternaam moet uitspreken. Dat kan niet iedere DSC-er mij nazeggen.

Victor's pion op d4 stond gedekt door een pion op c3, maar werd toch door een toren geslagen. Ai, pion c3 staat gepend. Ik heb niet gezien hoe het verderging, maar ik vermoed dat hij het eindspel met een pion minder verloren heeft.

Ik had van tevoren een vermoeden dat ik tegen Paul Regeer zou moeten spelen en zo ging het ook. Ik had hem met mooi aanvalsspel zien winnen van Kees van der Meer in de hoofdklasse wedstrijd tussen DSC en Schaakhuis. Dus ik was gewaarschuwd, want er is wel iets voor nodig om van verdedigingskunstenaar van der Meer te winnen. En ja hoor, weer speelde hij Morra. Maar ik was dus op m'n hoede en weigerde daarom het gambiet. Dat werkte en na wat schermutselingen kwam ik in een eindspel terecht, waarin ik een paard had tegen een slechte loper, en bovendien een betere koningsstelling.Wit heeft een aantal tempi verspeeld en verzuimd zijn koning tijdig naar d3 te brengen. En nu gaat dat niet meer:
26...., a5; 27. Ke2, a4; 28. bxa4, Kc4.

Als je denkt dat wit hier een slechte loper heeft heb je gelijk. Maar het kan nog slechter. Na 35. f4 stonden alle witte pionnen op zwart en alle zwarte op wit. Dus nu ik toch aan het oefenen ben om diagrammen te maken: het zag er zo uit:Jammer, dan. Dat is niet gelukt. Ik kan de fout niet vinden. Wie heeft een tip? Ik blijf leren :-)

Als laatste was Arno nog bezig. Hij had het Blumenfeld tegengambiet effectief bestreden, kwam gewonnen te staan, maar verzuimde tijdig dames te ruilen, waardoor hij het zichzelf moeilijker maakte dan nodig was. Met nauwkeurig spel wist hij de partij alsnog te winnen.

Het was erg gezellig om achteraf met zoveel nieuwe teamgenoten in Den Haag uit eten te gaan en goed voor de teamspirit. Zo leer je elkaar beter kennen dan alleen maar als schaker. Wist je bijvoorbeeld dat René een groot liefhebber van Vincent van Gogh is? Ik wist het niet maar nu wel. Het kwam ter sprake naar aanleiding van het mooie lied over Bobby Fischer dat Eugenio Torre zong tijdens de juist afgelopen schaakolympiade. Fischer was behalve een geniaal schaker ook een zeer gestoord mens met verwerpelijke denkbeelden. Maar Torre hield van hem, ondanks alles, en brengt dat op een ontroerende manier tot uiting in zijn lied. Het is hier te horen: https://www.youtube.com/watch?v=nAuBSR_4B8I (met lyrics). Maar ik vind de oorspronkelijke versie verrassender en ontroerender. Die staat hier: https://www.schaaksite.nl/2018/09/25/ode...diens-chess960/ vanaf 2:40 uur. Let ook op de reactie van Sokolov: eerste moet hij er een beetje om lachen, maar later kan hij het nauwelijks droog houden.

Tot zover het verslag van het eerste KNSB-optreden van DSC5. Volgende keer met nog meer diagrammen. Als mijn teamgenoten ze willen aanleveren en als ik het onder de knie krijg ;-)

 Schaakhuis 21657-DSC Delft 517414½-3½
1Scholten , J.J.H. (Joost)1794-Wiersma , A.A. (Arno)19680-1
2Regeer , P.A. (Paul)1841-Voorberg , K. (Kees)19660-1
3Baas , R. (Rijnko)1937-Hooven van den, E.C. (Evert)18580-1
4Nicolaas , J.J.M. (Han)1529-Goossens , P.A. (Pieter)18471-0
5Karagantcheff , D.V. (Dimitri)1520-Dijkstra , G.J. (Gert)1767½-½
6Roeleveld , E. (Evert)1623-Poots , R.P. (René)15291-0
7Molinari , F. (Fausto)1513-Kloet van der, V. (Victor)15091-0
8Weerts , R.J. (René)1497-Davazdahemami , A. (Arzhang)14831-0

Onderwerp: DSC-K4 verslaat Oud Zuylen Utrecht 2 met 4,5-3,5
Kees Voorberg

Antwoorden: 8
Bekeken: 5707

Mijn partij 20-09-2018 20:23 Forum: Externe competitie

Het was 2 1/2 jaar geleden dat ik mijn laatste serieuze partij speelde. Dit jaar ga ik in DSC5 spelen in de 5e klasse van de KNSB. En omdat de 5e klasse pas volgende maand begint mocht ik afgelopen zaterdag invallen in het 4e. Om er weer een beetje in te komen.

Bram Semeijn (Oud-Zuylen2) - Kees Voorberg (DSC4)

Stelling na de 20e zet van zwart: 20...., g4Ik heb min of meer noodgedwongen, maar met een gezonde dosis vertrouwen in de goede afloop, mijn pion op a7 geofferd. Hij moet nu Pb5 spelen om z'n paard weer in veiligheid te brengen, maar hij gaat in de fout met 21. Db3 en daarna is er eigenlijk al geen houden meer aan.

21. Db3, g3;
22. Lb6, Dh4;
23. h3, Lxh3;
Zo speelden we het vroeger in het koffiehuis ook.
24. gxh3, Dxh3;
25. Tf2,
Iets anders is er niet.
25. ...., Ph4;
26. Pe1,
Hier maakte ik een ernstige denkfout. Ik dacht: de toren loopt niet weg; speelt-ie hem naar g2 dan sla ik hem met m'n paard; dus laat ik eerst mijn stelling maar verbeteren.
26. ...., Lf6;
27. Tg2,En nu zag ik het pas: Natuurlijk kan ik de toren slaan, maar hij slaat nu wel een paard terug ipv een pion. Dom, dom, dom. Blijkbaar had ik deze partij echt nodig om er weer een beetje in te komen, na lange afwezigheid.

Maar het verrassende is dat door deze fout de winst nu eenvoudiger en directer wordt. Dus het was alleen een fout in m'n hoofd, maar niet op het bord. Dat gaat blijkbaar niet altijd samen.

27. ...., Pxg2;
28. Pxg2, h4;
29. Pe1, Dh2+;
30. Kf1, h3,
31. Lb5, g2+

Wit geeft op.

Ondanks mijn denkfout was ik toch heel tevreden over deze partij, en mijn teamgenoten waren dat ook. Ook mijn tegenstander was lovend over hoe ik het gespeeld had. Dat siert hem; het is niet iedere verliezer gegeven om waardering op te brengen voor het spel van zijn tegenstander.

En nu: op naar de 5e klasse. Daar spelen we maar 7 ronden. Dus als het nodig is kan ik in de 9e ronde weer invallen in DSC4. Knipoog

Onderwerp: DSC-K4 verslaat Oud Zuylen Utrecht 2 met 4,5-3,5
Kees Voorberg

Antwoorden: 8
Bekeken: 5707

RE: Hoe een ernstige denkfout tot een mooie overwinning leidt 16-09-2018 21:20 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Untagonklik

Quote

Originally posted by Kees Voorberg
Als iemand mij wil leren hoe ik hier diagrammen kan plaatsen kan ik mijn partij hier laten zien.


Diagrammen kan je plaatsen door de stelling tussen fen-codes te zetten:Je kunt ook een partij in een viewer plaatsen door de pgn tussen pgn-codes te plaatsen.
Als je op quote drukt in dit bericht kan je ook zien hoe het eruit ziet.


Dank je, Arno. Ik zie het in de quote. Ik ga het proberen.

Onderwerp: DSC-K4 verslaat Oud Zuylen Utrecht 2 met 4,5-3,5
Kees Voorberg

Antwoorden: 8
Bekeken: 5707

Hoe een ernstige denkfout tot een mooie overwinning leidt 16-09-2018 20:10 Forum: Externe competitie

Als iemand mij wil leren hoe ik hier diagrammen kan plaatsen kan ik mijn partij hier laten zien.

Onderwerp: DSC-K4 verslaat Oud Zuylen Utrecht 2 met 4,5-3,5
Kees Voorberg

Antwoorden: 8
Bekeken: 5707

Historische uitslag voor DSC4 16-09-2018 20:03 Forum: Externe competitie

Mooi verslag, Erik. Dank je wel!
Het was inderdaad een unicum, maar niet omdat er voor het eerst 4 DSC-teams tegelijk thuis speelden. Dat is al twee seizoenen eerder gebeurd. Maar het unicum lag hierin dat na 18 wedstrijden zonder overwinning voor DSC4, nu de eerste overwinning geboekt werd.
Jan verloor aan het eerste bord van oud-jeugdkampioen van Nederland, Meindert van der Linde, dus dat is geen schande. De oud-jeugdkampioenen van DSC spelen in het 1e team in de 1e klasse. Maar bij Oud-Zuylen gaat dat blijkbaar anders: 2e team, 3e klasse.

Onderwerp: DSC5 sleept 4-4 voor de poorten van de hel weg bij DD 5
Kees Voorberg

Antwoorden: 10
Bekeken: 12106

20-12-2015 18:08 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Corniel
Mijn partij toegevoegd aan het nieuwsbericht.


Heb je die onder de digitale onzichtbaarheidsmantel verstopt? Zo erg kan het toch niet geweest zijn? Verward

Onderwerp: DSC4 deelt de punten met DD3
Kees Voorberg

Antwoorden: 3
Bekeken: 7732

Praatschaak en zakjes en een rare man 16-12-2015 20:55 Forum: Externe competitie

Na 12 jaar lidmaatschap van DSC is het me eindelijk gelukt toegang te krijgen tot het forum. Met dank aan Henrik. Hierbij mijn opus 1. René had al eerder een poging gedaan mij toegang te verschaffen, maar die was destijds blijkbaar nog niet aan mij besteed. Alle dingen hebben hun tijd zoals de Prediker zo treffend zegt.
Ik leerde schaken toen ik 14 was, kort voor de WK-match tussen Botwinnik en Petrosian. In die tijd lagen de boekjes 'Praatschaak' 1 en 2 van Mr. Evert Straat voor 49 cent (het gulden-teken staat niet meer op het toetsenbord merk ik nu voor het eerst) bij De Slegte. Prachtige, gebundelde schaakverslagen uit De Volkskrant o.a. over het Interzonaal toernooi in Stockholm 1954, toen Donner nog de hope des vaderlands was. Mijn vriend Gert en ik kochten er elk een en lazen ze van elkaar, want 49 cent was in die tijd een heel bedrag voor ons jongens van 14.
Bij de wedstrijd tussen DSC4 en DD3 was er sprake van een klein praatschaakincidentje. Op een gegeven ogenblik begon een mij onbekende man, misschien een van de spelers van DD7 dat die avond ook op bezoek was, een luide monoloog te houden tegen iemand die ik ook niet kende. Een onuitroeibaar verschijnsel, waar ik me ook menigmaal aan schuldig gemaakt heb, en waar ik me aan gestoord heb als anderen het deden. Gewoonlijk is een doordringend gesist 'ssst' genoeg om er een eind aan te maken. Althans voor zolang het duurt. Dus ik probeerde ook mijn beste 'ssst'. Maar het enige effect was dat de man zijn rug naar ons bord toekeerde en doorging met zijn monoloog. Hier was blijkbaar een iets doortastender aanpak vereist. Ik pakte de man bij zijn arm en vroeg hem om niet daar te blijven praten. Daarop keerde de man terug uit zijn parallelle universum naar het onze, het denksportcentrum, en als door een adder gebeten voegde hij mij toe: "Blijf van me af, rare man". En onder het herhalen van die mantra, maakte hij zich uit de voeten, en dat was precies de bedoeling. Ik heb de man verder niet meer gezien of gehoord. Ik hoop dat het hem goed gaat.
En dan was er mijn partij. Ik had een bijzonder vriendelijke en sportieve tegenstander en dat is voor mij al de helft van het plezier van een schaakavond. Hij had zijn eigen thee meegebracht in een thermosfles, want hij hield niet zo van die zakjes. En daar kan ik hem geen ongelijk in geven. Ik heb veel waardering voor de inzet van de mensen die de bar runnen en daarmee DSC iets extra's geven. Maar als ik een klein van punt van kritiek mag uiten: de kwaliteit van de theezakjes zou beter kunnen.
O ja, ik zou het over de partij hebben. Ik speelde de opening erg onnauwkeurig en kwam al gauw met drie zwakke pionnen te zitten. Vanaf dat moment in de partij moest ik van zet tot zet proberen de boel bij elkaar te houden. Thee drinken en de boel bij elkaar houden, waar kennen we dat toch van? Maar goed, het lukte redelijk. Tegen de 40e zet kreeg ik een remise-aanbod, waarover ik de teamleider raadpleegde. Die begon naar mijn stelling te kijken (wat volgens mij helemaal niet mag, omdat hij zijn advies moet baseren op de stand van de wedstrijd en niet op de stand op het bord). Na enig aandringen wist ik hem toch te ontfutselen dat het 3-3 was en dat de enige andere partij, die nog aan de gang was ook gelijk stond. (Beide bleken achteraf niet te kloppen, maar bij elkaar opgeteld klopte het weer wel.) Oké, dus als ik remise nam zou het waarschijnlijk 4-4 worden. Hoewel ik nog steeds ietsje minder stond besloot ik een ultieme winstpoging te doen. Dat had ik beter achterwege kunnen laten. Op mijn volgende zet gaf ik een van de pionnen, die ik 40 zetten lang zo dapper verdedigd had, zomaar weg. En na nog een domme zet van mij kon mijn tegenstander met zijn dame mijn koningsstelling binnenvallen en winnen. Gelukkig was hij ook niet meer op zijn scherpst en deed een andere zet. Het dame-eindspel met 3 tegen 4 op een vleugel kon ik daarna gemakkelijk remise houden. Toch 4-4.
Als het goed is kan iedereen die dat wil dit stukje nu lezen. En als dat zo is, wie weet zet ik er de volgende keer ook een diagram bij. Want praatschaak is leuk bij een kopje thee, maar schaakschaak is toch het allerleukste.

Onderwerp: Degradatie DSC4 na nipt verlies tegen koploper
Kees Voorberg

Antwoorden: 7
Bekeken: 12930

Een plezierige invalbeurt 11-03-2012 20:57 Forum: Seizoen 2011-2012

Gisteren had ik de eer te mogen invallen in het 4e. Ik had werkelijk een zeer genoeglijk middag; het is lang geleden dat ik met zoveel plezier heb zitten schaken. Ter ere waarvan ik vandaag debuteer op het forum (dank u!). Het genoegen was compleet toen ik ook nog mijn partij won. Ik zou hem hier wel willen publiceren, maar ik weet niet of ik dat al kan. (Even gezocht. PGN-editor gevonden, maar verder kom ik nog niet.)

Overzicht van 1 tot 11 van 11 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller