Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 268 resultaten Pages (14): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Sebastiaansbrug naast denksportcentrum afgesloten
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 7703

05-06-2020 17:36 Forum: Algemeen [DSC]

Nog een paar nachtjes slapen en dan is ie weer open...
https://indebuurt.nl/delft/nieuws/verkee...-rijden~102089/

Onderwerp: DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2958

10-03-2020 17:57 Forum: Externe competitie

Het verslagje van de tegenstander:

Afgelopen zaterdag was er zoals bekend een hardrock concert bij de Black Horse, waardoor er uitgeweken moest worden naar het jeugdhonk van de club, het Jan Tinbergen College. Verdeeld over 4 leslokalen konden de teams aan de bak om de begeerde matchpunten proberen te winnen.

De Pion 2 trof DSC Delft 3 als tegenstander.

Over de match kan ik kort zijn, aangezien ik weinig van de andere stellingen heb meegekregen. Op veel borden ging het lang gelijk op, slechter stonden we zeker niet. Marcel, Ngo Hin en top-invalster Marieke pakten het volle punt. Benny en Frank wisten een half punt te scoren.

Waar ging het dan mis? Eric verloor helaas zijn partij, maar helemaal opvallend was dat op de borden 3 en 4 op het zelfde moment een stuk weggeblunderd werd... Dit resulteerde in een korte rokade op het uitslagenformulier, 0-0.

Al met al is 4-4 nog geen slechte uitslag, tegen de nummer 2 in de competitie. Wie had er vooraf gedacht dat we 3 matchpunten zouden scoren tegen de nummers 1 en 2. In de groepsapp werd er al hoopvol geroepen: volgend jaar worden we kampioen. Laten we het hopen, maar laten we eerst proberen om niet te degraderen. Er moet nog tegen Goes 1, Bergen op Zoom 1 en Sas van Gent 3 gespeeld worden.

Onderwerp: DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2958

DSC-K3 blijft in titelrace ondanks gelijkspel 08-03-2020 20:58 Forum: Externe competitie

Ondanks een 4-4 tegen de Pion 2 blijft het 3e KNSB team van DSC kans maken op de titel in 3G. Voormalig koploper Landau verloor namelijk alweer en staat daardoor 1 mp achter DSC3 en Souburg.
Dat het toch nog in een gelijkspel eindigde was een meevaller voor ons, gezien de stand aan de borden ergens halverwege de match in Roosendaal.

De persoonlijke verslagen:

Pieter Buzing: Ik kreeg tegengestelde rokades op het bord (ik kort, hij lang), en zijn aanval ontwikkelde zich veel sneller dan de mijne. Waarschijnlijk offerde hij te vroeg, en verdedigde ik daarna niet nauwkeurig, maar we eindigden in een eindspel met een pion minder, wat ik niet meer kon houden.

Jouke: Ik kwam er deze zaterdag niet aan te pas. Nadat ik al vroeg in de opening mijn theorie was vergeten, kwam ik met een onschuldige ontwikkelingszet meteen onder druk te staan. Het leek een gezonde stelling met het voordeel van het loperpaar, maar ik miste de controle over belangrijke velden. Om geen pion te verliezen wrong ik me in vreemde bochten. De weg naar een remise-achtig eindspel werd daardoor alleen maar moeilijker en in tijdnood viel mijn stelling als los zand uit elkaar.

Wim Kortis: Mijn tegenstander speelde op zet 9 een minder bekende zet. Ik reageerde niet optimaal maar ook niet slecht. Althans de zetten waren al eens eerder gespeeld door een grootmeester in 1999. De stelling was daarna ongeveer gelijk. Op zet 33 maakte mijn tegenstander een fout. Ik had moeten afwikkelen naar een vermoedelijk gewonnen toreneindspel. Helaas koos ik voor een pionnen eindspel dat ik niet kon verliezen. Maar het bleek al snel ook niet te winnen. Remise dus.

Henrik: Mijn tegenstander en ik speelden een complexe partij waardoor mijn tegenstander veel tijd investeerde in een plan vinden. Uiteindelijk ging hij voor spel op de damevleugel en ik mocht het proberen op de koningsvleugel (allebei kort gerokeerd). Hij dacht een pion te gaan winnen, maar precies op dat moment brak ik redelijk door. Op zijn increment kon hij alle dreigingen niet meer overzien en ging hij uiteindelijk door zijn vlag in een voor mij inmiddels totaal gewonnen stelling

Mark Breton: Ik kreeg een opening op het bord, waarbij het me leuk leek voor een lange rokade te gaan. Dit was slecht, maar mijn tegenstander viel te weinig aan en reageerde te veel op mijn eigenlijk te trage dreigingen. Hierdoor kwam ik heel goed te staan, maar koos helaas de verkeerde voortzetting toen de tijd begon op te raken. Hierdoor miste ik een schaak waarbij mijn koning het hele bord over ging en ik uiteindelijk mijn dame verloor.

Timo Bottema: Ik kwam samen met mijn tegenstander in een voor ons veel te complexe stelling terecht, waar hij beter uitkwam dan ik. Ik had geluk dat hij miste dat ik een stuk met schaak kon slaan. Ook met een stuk voor was het niet eenvoudig, maar wel genoeg voor de winst.

Martin: Als gevolg van het omzetten van mijn repertoire had ik in de late opening en het vroege middenspel weer eens teveel tijd nodig voor gebruikelijke zetten. Ergens speelde ik het denk ik niet zo handig, waardoor mijn tegenstander bijvoorbeeld het loperpaar had kunnen behouden. Echter, hij koos voor een afwikkeling waarbij ik alsnog de doelstelling bereikte, met de zwarte pionnen op de kleur van zijn eigen loper. Tevens was het centrum grotendeels afgesloten, waardoor ik daarna eigenlijk rustig aan een koningsaanval kon gaan werken.
Echter, de opkomende tijdnood verstoorde de rust die ik even nodig had om de juiste opzet voor de koningsaanval te bedenken. Zwart kwam intussen met een trage tegenaanval over de damevleugel. Ik heb het nog niet goed geanalyseerd, maar ik raakte vermoedelijk compleet onnodig verwikkeld in complicaties. Ik zette mijn paard van c4 terug naar a3 om zijn aanval te vertragen, maar dat paard werd eigenlijk gewoon een aanvalsdoel. Ik had het paard ook via d2 naar de koningsvleugel kunnen dirigeren. Voor mijn gevoel had zwart dat niet droog gehouden...
Nu moest ik tijdens de complicaties een aantal zetten op increment doen, terwijl de stelling dus razend ingewikkeld werd. Ik leek in eerste instantie een pion te winnen, maar er werd afgeruild naar een eindspel met zware stukken en onveilige koningen. Helaas kon ik de pion voorsprong niet vasthouden. Toen de stofwolken waren opgetrokken resteerde er een potremise toreneindspel met 3 tegen 3 op dezelfde vleugel. Al met al niet echt ontevreden, want er had ook best iets gruwelijk mis kunnen gaan in tijdnood.

Lucien: ik haalde voor de afwisseling een oude opening van stal waarbij ik met wit een pion offerde. Mijn tegenstander was echter prima op de hoogte van de finesses en behield zijn pion voorsprong zonder enige compensatie voor wit. Hij bleef daarna goed doorspelen en leek op de winst af te stevenen. Toen ik in zware tijdnood kwam zette ik een valstrik op waar hij met open ogen intrapte. Dit kostte hem een stuk. Nadat ik de 40 zetten had gehaald gaf hij gedesillusioneerd op.


 De Pion 21891-DSC K319544-4
1Onrust, B. (Benny)1989-Kortis, W. (Wim)2097½-½
2Cheng, N.H. (Ngo Hin)2048-Buzing, P.C. (Pieter)20821-0
3Riemens, K. (Koen)1928-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20440-1
4Broek van den, R. (René)1874-Bottema, T. (Timo)20580-1
5Huijser, M.W. (Marcel)1905-Gosliga van, J.S. (Jouke)18911-0
6Loon van, E. (Eric)1879-Tamerus, H.A. (Henrik)19040-1
7Lambregts, F.J.J. (Frank)1843-Glimmerveen, M.A. (Martin)1908½-½
8Essen van, M.M.E.D. (Marieke)1660-Breton, M.R. (Mark)16491-0

Onderwerp: DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2131

03-02-2020 20:04 Forum: Externe competitie

Hierbij het verslag van de tegenstander.


HWP 3 kansloos in Delft

Een door invallers verzwakt HWP 3 heeft het niet kunnen redden in Delft. Tegenstander DSC3 bracht per bord gemiddeld meer dan 100 Elo mee en dat verschil betaalde zich uit.
Samuel Verbruggen stond een fractie beter, maar remise was het juiste resultaat.
Jim van de Vreede verloor, "Pe5 was verwoestend".
Ik was zelf tegen de DSC-er met de hoogste Elo ongeveer gelijk uit de opening gekomen, maar kwam langzaam steeds slechter te staan. Na de 40e zet verloor ik een stuk en was het klaar.
Andre Galle stond goed maar zijn tegenstander kwam los op het einde, remise dus.
Ook Ghris Ghysels haalde een half punt. Na passief uit de opening te zijn gekomen moest er nog moeizaam verdedigd worden.
Nieuwkomer Willem Frouws verloor een pion en dat bleek beslissend.
Valère de Buck haalde wel de 40 zetten, maar toen stond er een eindspel op bord waar wit 3 pluspionnen had en een sterk paard tegen een loper. Kansloos dus.
Tenslotte had Vincent Schepens een iets betere stand bereikt in een toreneindspel met allebei 2 pionnen, maar dit bleek niet te winnen.
HWP 3 staat nu op de 10e plaats en er zullen nu echt punten gehaald moeten worden.

Onderwerp: DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2131

DSC-K3 weer koploper na 6-2 winst 03-02-2020 09:11 Forum: Externe competitie

Het derde achttal van DSC kan zich weer mede koploper noemen na de gemakkelijke 6-2 winst op HWP Sas van Gent 3. Alle spelers kwamen ongeschonden uit de strijd via 4 keer winst en 4 keer remise.
De volgende ronde wacht de Pion 2 dat verrassend van onze concurrent Landau 1 won.

De persoonlijke resultaten:

 DSC32006-HWP Sas van Gent 318926-2
1Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)2044-Verbruggen, S. (Samuel)1976½-½
2Buzing, P.C. (Pieter)2082-Vreede van de, J.J. (Jim)19691-0
3Kortis, W. (Wim)2097-Rij van, G.K. (Gert)19801-0
4Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter)2060-Ghysels, C.P. (Chris)2032½-½
5Glimmerveen, M.A. (Martin)1908-Galle, A. (Andre)1925½-½
6Bottema, T. (Timo)2058-Frouws, W. (Willem)17271-0
7Gosliga van, J.S. (Jouke)1891-Schepens, V. (Vincent)1706½-½
8Tamerus, H.A. (Henrik)1904-Debuck, V. (Valere)18221-0


Hieronder de persoonlijke verslagen

Jouke (7, remise)
Opmerkelijk genoeg kreeg ik voor de tweede keer dit seizoen dezelfde zijvariant op het bord. Daardoor kon ik vanuit de opening met een pionoffer wits rokade verhinderen en goed maar complex spel genereren. Of, zoals ik speelde, afwikkelen naar een compleet dode symmetrische stelling. Achteraf zag ik dat mijn tegenstander een relatief lage rating had, waarmee ik bestraft ben voor de laffe keuze. Het spel wat volgde was voornamelijk schijnboksen waarin ik het mezelf nog enigszins moeilijk maakte, maar de marges waren te klein en remise volgde.

Jan Peter (4, remise)
Mijn partij begon aanvankelijk veelbelovend: ruimtevoordeel en aanvalskansen op de koningsvleugel. Bovendien kostte het mijn tegenstander veel tijd om zetten te vinden. Later vervlakte de stelling en werd tot remise besloten.

Pieter (2, winst)
Via een omweg kwam er een bekende opening op het bord. Met een schijnoffer opende ik de stelling voor mijn lopers op b2 en d3. Dit leverde een tweetal pionnen op, en even later nog een kwaliteit. Toen was het wel gespeeld.

Timo (6, winst)
Ik kwam met voordeel uit de opening, won een pion en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eenvoudig gewonnen eindspel. Veel meer valt er niet over te zeggen….

Wim (3 winst)
In de opening miste ik een kans op een klein duurzaam voordeel. Vervolgens liet mijn tegenstander een ruil toe die mij mooi spel gaf op de zwarte velden. Maar het was toch niet gemakkelijk om de goede stelling te verzilveren. Als zo vaak lukte dat pas toen mijn tegenstander in tijdnood raakte en enkele ernstige fouten maakte. Althans hij maakte meer fouten dan ik. Op zet 41 won ik een stuk en toen was het pleit beslecht.

Henrik (8 winst)
In mijn partij werden al snel de gebaande paden verlaten en waren we dus op onszelf aangewezen. Dit ging lang gelijk op. Tot ik tegen de 40ste zet een pion buit maakte. Niet veel later won ik er nog 1, en uiteindelijk stond ik er zelfs 4 voor. Ik heb wat kansen gehad het sneller af te maken, maar toen 3 pionnen op promoveren stonden geloofde mijn tegenstander het zo ook wel.

Martin (5 remise)
Ik had toevallig de tegenstander gekregen die ik vooraf had geselecteerd als beste keus om op voor te bereiden. Dus de eerste 8 zetten gingen nog wel lekker snel, maar daarna zat ik me te vervloeken dat ik in tijdnood was gekomen en maar een heel klein stukje uit mijn openingshoek gelezen had. Nu had ik deze opening dus voor het eerst ooit op het bord en bleek achteraf dat mijn tegenstander dit met wit én zwart speelt...

Op zich kwam ik wel prima te staan, maar besteedde veel te veel tijd aan (vermoedelijk) standaardzetjes en onzin-variantjes. In tijdnood creërde ik toch wat zwaktes en was ik bang dat het mis zou gaan, maar ik kon ineens afwikkelen naar een eindspel, waarin ik een pion leek te winnen.

Dat bleek niet te kloppen, maar mijn tegenstander voelde zich niet op zijn gemak en koos voor de 'noodrem', in de vorm van een goed getimed remise aanbod. Met nog 4 minuten op de klok (voor 10 zetten) en een zojuist volledig veranderde stelling leek het mij niet echt verstandig om te gokken. De teamleider was ook tevreden, dus aldus werd de vrede getekend.

Lucien (1 remise)
Ik speelde weer een obscure opening met zwart maar wist daarmee niet wit uit de tent te lokken. Hij bouwde zijn stelling degelijk op en wachtte rustig af. Toen ik dacht een aanval met zwart op te kunnen zetten via de koningsvleugel speelde hij het sterke Dc1 en werden mijn plannen volledig tegen gehouden. Hierna werd de stelling dichtgeschoven en werd even later de vrede getekend.

Onderwerp: DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 2511

17-12-2019 08:51 Forum: Externe competitie

En hierbij het verslag van de tegenstander, niet wetende wie bij ons de echte invallers waren.....

Goes 1 heeft zichzelf in de voet geschoten door met 5-3 te verliezen van DSC Delft 3. Het leek erop dat we de wedstrijd mogelijk zouden gaan winnen maar veel goede stellingen werden verpest.

Zoals te zien valt hadden beide teams de nodige invallers waardoor er op voorhand sprake was van een gelijke strijd. Ben te lui om de gedateerde KNSB-ratings van augustus aan te passen ondanks dat de NOSBO site claimt dat deze van november zijn. Nota bene kloppen de ratings op het gedrocht van een site van de schaakbond wel maar goed het veranderd weinig aan het beeld... Voor ons was Eliza, die in Rotterdam studeert, er weer eens bij. Dit betekende ook dat Goes 2 zich niet nog verder zou moeten verzwakken. Het last minute wegvallen van Remco hielp in ieder geval niet... Het is allemaal nog niet direct ons seizoen om het voorzichtig uit te drukken en dat bleek ook deze wedstrijd wel weer:

Uw verslaggever had zichzelf toch voorgenomen eens een potje te winnen na een onthutsend slechte reeks op het niveau derde klas: 1,5 uit 5 en sinds maart niet gewonnen... Daar zat natuurlijk wel een belachelijke nul bij en 2 remises tegen ok tegenstanders maar goed. In ieder geval werd aan het derde bord gehakt gemaakt van Wim Kortis (2054). De tegenstander ging voor een Ben-Oni opzet met Pe7 maar kwam nooit aan de follow-up ...f5 toe. In plaats daarvan ging hij, na het witte Lf4, voor het andere typische idee g6-g5 gevolgd door Pe7-g6 en dan een Paard of Loper naar e5... Probleem was alleen dat wit zelf e5! speelde voordat zwart daar een stuk kon zetten... Een pionoffer dat ook Stockfish helemaal fantastisch vind... In het vervolg bleken de witte velden, mede omdat zwart Lg4xf3 had gespeeld, veel te zwak in het zwarte kamp... In een al verloren stelling probeerde zwart zijn problemen met f5 op te lossen maar dat resulteerde alleen maar in snel mat.

Eindelijk eens een steuntje in de rug voor het team dat mocht ook wel eens een keer... Maxim kon dat steuntje duidelijk goed gebruiken want hij ging in de opening de mist in tegen Lucien van Lisdonk (2065). Er resteerde een hele lastige stelling zonder dames waarbij Maxim, om de druk op zijn koning te verlichten, wel een pion moest geven. Verder ook nog een lelijke dubbelpion op de f-lijn. Geen fijne situatie. Maxim vocht nog hard en kreeg zelfs nog iets van kansjes omdat wit het dubbel toreneindspel niet helemaal handig speelde met c4?! maar de stelling was gewoon te slecht. Maxim wist nog f en h te bereiken wat theoretisch remise is... Als alles goed staat. Alleen de koning en toren konden nooit hun posities innemen.... Een gelijke stand dus.

Louis ondertussen kwam remise overeen met een van de invallers Jouke van Gosliga (1922). De stelling was er ook bepaald niet naar om door te spelen... Althans voor zwart. Louis had een krakkemikkige loper in een eindspel met lichte stukken. Had ik met wit altijd doorgespeeld maar de invaller was duidelijk content met remise. Toegeven er was heel wat nodig voor geweest voor wit om te winnen maar goed.. Zo dus een gelijke stand met 5 partijen bezig.
Nu was de stelling van Niels geen pretje te noemen maar de overige 4 partijen leken toch eigenlijk allemaal de kant van Goes op te gaan. Dat kwam dus niet uit...

Dat Niels niet goed stond wel... Hij verloor inderdaad van Walter Anema (2056). Niels stond vanaf de opening gedrongen. Wit had de vrije hand en kon naar hartenlust prikken. Het ging pas echt mis bij zwart toen hij zijn paard eindelijk op e4 positioneerde. Wit kon dat paard afruilen tegen de witveldige loper en vervolgens tactisch een pion winnen. Niels probeerde nog actief te worden maar zijn stelling was veel te slecht.

De eerste partij die net niet onze kant op viel was die van Rinus. Hij kreeg in een eindspel D+T vs D+T de kans met een gevaarlijkere vrijpion tegen Jan-Peter van Zandwijk (2118). Volgens Rinus had hij 1 echte kans maar die werd niet gepakt waarna het toch allemaal remise bleek te zijn...
2 blunders beslisten eigenlijk de match. Of eigenlijk 3.... Allereerst Jos... Die voelde zich heel erg slecht tegen Pieter Buzing (2080) maar dat belette hem niet de tegenstander weg te spelen... In een stelling met zware stukken en ongelijke lopers leek het niet goed te gaan met zwart. Dat klopte ook maar Jos miste een opzichtige winst met torenoffer op g7... In het vervolg liet Jos geheel onnodig een zwarte invasie toe tegen de witte koning. Hij dacht wel eerst mat te geven maar de zwarte koning stond betrekkelijk veilig op f8... Dat had wit zich niet gerealiseerd. Stellingsgeluk was dat een torenoffer op g8 nog eeuwig schaak betekende... Hierbij had zwart dan weer de mazzel dat hij nog net Ke8-e7 heen en weer kon doen want Ke6 had zelfs nog verloren met een toren meer... Maar toch een verspilt halfje....

Bij invalster Eliza kwam er een bizarre partij op het bord tegen Mark Breton (1787). 2 invallers dus het niveau toch net wat lager hier wellicht. Eliza ontbrak het wellicht wat aan ritme en zo gaf ze al in de opening zomaar een stuk weg Pxe4?? werd simpel beantwoord met Da4+... In het vervolg gooide zwart de koningsvleugelpionnen brutaal naar voren en raakte wit totaal de kluts kwijt. YT had even gemist dat Eliza een stuk achter stond tot veel later in de partij, daar reken je niet op..., en dacht dat Eliza een sterk offer had gebracht. Wit zag het niet meer en verloor zijn stuk terug met rente... Vervolgens gaf hij ook nog een volle toren weg voor wat rommelkansen tegen de witte koning (lees een paar schaakjes) In totale paniek met 2 seconden op de klok speelde Eliza Kd6?? ipv Kf6 wat haar een volle dame kostte in plaats van 'wit geeft op'. Nu stond wit weer dik voor... Maar die was nu aan de beurt om te gaan knoeien en wist vakkundig zijn eigen koning in een matnet te helpen. Het won nog net voor wit maar in tijdnood zag de Delftenaar dit niet en gaf een toren prijs. Per saldo hielden we een eindspel D vs TL over... Alle resterende pionnen gingen eraf... Remise dus. Ongetwijfeld de enige correcte uitslag van deze partij. Maar we hadden toch wel een beetje op een vol punt gerekend toen Eliza een volle toren voor stond...

En daarmee was de wedstrijd wel een beetje gaan vliegen want Hans had zijn winnende voordeel om zeep geholpen tegen de ratingloze Henk van den Belt (1754N). De stelling leek in balans totdat Hans met zijn koning naar een eenzaam zwart pionnetje op de damevleugel kon lopen en met de opmars van de b-pion kon beginnen. Hij deed het echter niet helemaal goed op de koningsvleugel en kon zo zwart tegenspel niet verhinderen... YT zat al helemaal te praten over de 'Troitzkylijn' en dat de 3 (!) zwarte pionnen die zwart over zou gaan houden veel te ver waren tegen de 2 witte paarden... Alleen Hans ging helemaal niet voor dit eindspel maar speelde het bizarre Ka7??-b8-c7 in plaats van een stuk te cashen... Een alles of niets poging ongetwijfeld al zei Hans dat hij het eindspel niet had zien aan komen... In ieder geval verloor hij door dit tijdverlies zelfs de partij nog omdat de zwarte pionnen te ver waren...

Een volkomen onnodige nederlaag waarbij Goes de kansen niet afmaakte en een beetje voor sinterklaas speelde voor de thuisclub. Minimaal een gelijkspel had toch zeker behaald moeten worden. Zo wordt het, op de gedeeld laatste plaats met 3 andere teams, nog een heerlijk 2020 deel van het seizoen...

Onderwerp: DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 2511

DSC-K3 wint weer en stijgt naar de tweede plaats 14-12-2019 23:08 Forum: Externe competitie

Na de kansloze nederlaag in de vorige ronde werd de volgende Zeeuwse tegenstander wel verslagen. Goes 1 werd met 5-3 naar huis gestuurd. De twee invallers, Walter en Henk, deden het voortreffelijk en wonnen beiden.

Hieronder de persoonlijke verslagen.

Henk (7)

Na de opening gingen de dames aan de zwier. Maar het ijs bleek te dun.
Daarop werden alle zware stukken van het bord verwijderd. Remise leek onvermijdelijk.
Mijn paard sloeg op de vlucht en rende naar de stal van mijn tegenstander.
Tezelfdertijd verloor ik een pion en kreeg een vrijpion tegen die niet te stoppen leek.
Vervolgens gaf mijn tegenstander twee pionnen weg. Minstens een teveel.
De dames werden weer op het bord gezet en er even later weer vanaf gehaald.
Met een pion minder en zijn koning buitenspel gaf mijn tegenstander het op.

JP (5)

Ik speelde met zwart op bord 5. Er werden snel een aantal stukken geruild. Even leek het erop dat ik wat druk op de witte stelling kreeg. Dat bleek een illusie en wit had met zijn vrije d-pion voldoende tegenspel. Remise dus.

Jouke (4)

Ik speelde een tamme wedstrijd. De opening kostte me veel tijd om te doorgronden. Uiteindelijk had ik een gunstige pionnenstructuur maar mijn stukken kon ik niet goed activeren. Toen de zware stukken geruild werden op de enige open lijn bood mijn tegenstander remise aan. Ik nam het aan in de veronderstelling dat de stelling in evenwicht was. Achteraf bezien had ik het eindspel door kunnen/moeten spelen, want ik overschatte de kracht van het loperpaar in de slotstelling.

Mark (8)

Speelde een hele rare partij. Was te overmoedig door dat mijn tegenstander de indruk gaf niet te kunnen schaken. Won na 7 zetten een paard, (6...Pxe4 7 Da4+) en mijn tegenstander had toen al 30 minuten verbruikt. Toen ik te agressief door ging gaf ik te veel compensatie waardoor ik uiteindelijk zelf onder grote druk kwam te staan. Uiteindelijk kwam ik zelfs verloren te staan, maar toen gaf mijn tegenstander ook nog haar dame weg in tijdnood, waardoor ik na wat winst kansen te missen alsnog remise speelde.

Pieter (1)

Ik kwam ongeveer gelijk uit de opening, maar gaandeweg werd ik een beetje weggespeeld. Mijn tegenstander miste één tactische winst en daarna vlakte het wat af. Ik had toen al voldoende tegenspel, maar toen hij even niet oplette mocht ik met mijn dame en loper binnenkomen waarna mijn tegenstander op kunstige wijze zelf eeuwig schaak moest afdwingen. Remise dus.

Wim (3)

Ik speelde een openingsvariant waarmee ik nog nauwelijks praktische ervaring had. Wit offerde een pion waar ik niet goed op reageerde. Ik probeerde nog af te wikkelen naar een eindspel maar dat werd tactisch weerlegd. Daarna was er geen houden meer aan.

Walter (6)

Ik kwam goed uit de opening en wilde gelijk naar de koning. Ik deed het ergens verkeerd, en zwart kwam sterk terug. Met een kleine truc won ik een pion. Helaas gaf ik deze snel terug en zwart had kunnen toeslaan. Hij koos echter voor dameruil, en het eindspel was eenvoudig voor mij gewonnen.

Lucien (2)

Ik kwam redelijk goed uit de opening en ik hield de druk op de zwarte koning via de d-lijn. Daar werd uiteindelijk de d-pion buitgemaakt en daarbij bezorgde ik mijn tegenstander ook nog een dubbele f-pion. Ik wikkelde af naar een dubbel toren-eindspel met pluspion dat vrij eenvoudig won.


De persoonlijke resultaten waren:

DSC Delft 3 Goes 1
Buzing, P.C. (Pieter) 2068 Kaap van der, J. (Jos) 2185 z-w ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2023 Clercq le, M. (Maxim) 2018 w-z 1 - 0
Kortis, W. (Wim) 2140 Grochal, J. (Joey) 2318 z-w 0 - 1
Gosliga van, J.S. (Jouke) 1852 Nieuwenhuijse, L.C.J. (Louis) 1936 w-z ½ - ½
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2072 Burgerhoff, M.J. (Rinus) 1882 z-w ½ - ½
Anema, W.J. (Walter) 2012 Feijter de, C.E. (Niels) 1741 w-z 1 - 0
Belt van den, H.T. (Henk) 1754 Welten, J.S.P. (Hans) 1786 z-w 1 - 0
Breton, M.R. (Mark) 1644 Jong de, C.W.E. (Eliza) 1622 w-z ½ - ½
Gemiddelde Rating: 1946 Gemiddelde Rating: 1936 5-3

Onderwerp: DSC-K3 kansloos onderuit in Zeeland
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 2484

DSC-K3 kansloos onderuit in Zeeland 24-11-2019 16:39 Forum: Externe competitie

Het 3e KNSB team is met een kansloze 1,5-6,5 nederlaag naar huis gezonden door het sterke Landau Axel. Zij staan nu ongedeeld op kop in 3G. Wij staan nu gedeeld tweede.

We hebben zelfs nog een op voorsprong gestaan na de remise van Lucien en winst van Henrik, maar hierna was voor ons de koek op. Op de meeste borden was de tegenstander eenvoudigweg beter....

Hieronder de verslagen van de spelers zelf op hun partij.


Mark

Ik kreeg te weinig op de koningsvleugel en werd vervolgens netjes opgeruimd via de dames vleugel. Precies zoals wit dat graag wil, maar leerzame partij dus voor mij.

Wim

Ik koos na de opening voor een afwikkeling van toren en 2 pionnen tegen loper en paard. Dat bleek iets minder voor mij. Op zet 25 miste ik helaas een kans op een afwikkeling die een klein plus zou hebben opgeleverd. Daarna verloor ik de pluspionnen. Mijn tegenstander maakte vervolgens geen fout meer. Rond de 40e zet kon ik verder materiaalverlies niet voorkomen en was verder spelen niet meer zinvol.

Pieter

Ik opende vrijwillig mijn g-lijn met gxf3, hopende op een aanval, maar ik vroeg teveel van mijn stelling toen ik perse het loperpaar wilde behouden. Mijn tegenstander won een kwaliteit en uiteindelijk was ik degene die mat ging.

Jan Peter

Ik speelde tegen de sterkste speler van Axel Landau. Ondanks tijdverlies in de opening door veel paardzetten bereikte ik nog wel een redelijke stelling. Na een foute damezet ging het meteen mis. Wit kon een kwaliteit winnen, maar gaf er de voorkeur aan met zijn vrije d-pion door te stomen. Met een fraaie combinatie met paardoffer liet hij mij kansloos en boekte een overtuigende overwinning.

Jouke

Ik ben volop bezig een meer bevredigend antwoord te vinden op de engelse opening. Vandaag moest ik met de billen bloot, in een variant die normaal gesproken naar een Tarrasch leidt. Wit wilde echter meer en probeerde een positioneel ijzersterke stelling te krijgen. Ik wist echter dat zwart dit kon counteren met een sterk pion offer. Als zwart al zo vroeg een centrumpion kan offeren met geforceerde dameruil, dan is het wel prettig dat je het van te voren gecheckt hebt. Zo wist ik dat ik op rozen zat. Al miste ik de beste voortzetting, mijn positie speelde heerlijk. Zelfs nadat ik een kwaliteit blunderde had ik nog volop compensatie. Mijn tegenstander wist zich echter onder alle druk uit te murwen en nam knap de bovenhand. Zelfs in tijdnood wist hij alle trucjes te omzeilen en won overtuigend.

Henk
Na de opening verloor ik het loperpaar. Mijn tegenstander opende de stelling en won door middel van een combinatie een pion. Maar dat had als nadeel dat zijn actieve toren en loper waren afgeruild. Daardoor kon ik mijn stukken op betere velden zetten waardoor ik tegenkansen kreeg. Uiteindelijk wist ik die kansen niet te benutten. Maakte in tijdnood inschattingsfouten en verloor de partij met een maf paardoffer.

Henrik
Na een rustige opening van beide kanten kwam het moment dat ik een plan moest verzinnen. Dat lukte maar helaas was het niet zo’n goed plan. Gelukkig zag ik dat nog net op tijd waardoor ik de stelling kon openen ipv rustig te verliezen. Dit ging wel gepaard met een pion offer, dat tijdelijk had moeten zijn. Helaas speelde ik daarbij het juiste plan in de verkeerde volgorde. Ik stond toen dus gewoon een pion achter, maar wel in een stelling met veel activeit voor beiden. Dit speelde ik handiger (of mijn tegenstander niet zo goed) en ik won de pion terug in een goed tot gewonnen staand eindspel. Mijn tegenstander was hierdoor zo van slag dat hij pardoes een stuk weggaf en kon opgeven.

Lucien

Mijn tegenstander wilde blijkbaar direct in de opening al de scherpe kantjes ervan af halen door te kiezen voor een bepaalde ruilvariant. Dit leidde tot een rustige opbouw van beiden waarbij er voortdurend sprake was van balans en geen van beiden voordeel had of kon verkrijgen. Na 18 zetten werd de vrede dan ook getekend.


Hier de persoonlijke resultaten:

Hugaert, A. (Arthur) - 2128Kortis, W. (Wim) 2140 1 - 0
Froeyman, H. (Helmut) 2268 - Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2072 1 - 0
Dubbeldam, C.J. (Nick)2006 - Buzing, P.C. (Pieter) 2068
1 - 0
Vliet van, D. (Dennis) 2067 - Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2023 ½ - ½
Verhaeren, G. (Gertjan) 2067 - Belt van den, H.T. (Henk)
1754 1 - 0
Houtte van, R. (Randy) 2009 - Gosliga van, J.S. (Jouke)
1852 1 - 0
Dees, J.J. (Janco) 1902 - Tamerus, H.A. (Henrik) 1897 0 - 1
Versporten, W. (Wim) 1969 - Breton, M.R. (Mark) 1644 1 - 0
Gemiddelde Rating:
2052
Gemiddelde Rating:
1931

6½-1½

Onderwerp: Opnieuw winst voor DSC-K3
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2514

04-11-2019 22:01 Forum: Externe competitie

http://www.schakendsliedrecht.nl/2019/11...spit/#more-9532

Onderwerp: Opnieuw winst voor DSC-K3
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2514

Opnieuw winst voor DSC K3 03-11-2019 10:13 Forum: Externe competitie

Het 3e DSC team heeft ook de 2e ronde van de KNSB competitie weten te winnen. Met 4,5-3,5 werd Sliedrecht 1 thuis verslagen. De winstpunten werden vooral aan de onderste vier borden gehaald.

Hieronder de commentaren van de spelers over hun eigen partij.

Timo

Mijn tegenstander behandelde de complicaties wat beter dan ik en wikkelde netjes af naar een gewonnen eindspel. Wat hij vervolgens soepel afmaakte.

Wim

Ik stond iets minder na de opening en miste op zet 11 een opgelegde kans op minstens gelijk spel. Daarna nog veel onnauwkeurigheden en een unforced error. Om stukverlies te vermijden, gaf ik enkele pionnen. Het resulterende eindspel was vervolgens kansloos.

Mark
Mijn tegenstandster zag een paardvork over het hoofd in de opening, waardoor zij meteen verdrukt kwam te staan. Daarna heb ik mijn voordeel niet meer weg gegeven. Uiteindelijk kon ik een mat aanval beginnen toen de zwarte dame naar a5 ging en niet meer kon helpen met verdedigen. Jammer genoeg miste ik de directe aanval met idee Pxh7, Td3, Th3 omdat ik te veel op verdedigen van mijn koning was gefocust. Gelukkig zag ik later ook mijn aanval kansen en ging het alsnog mat.

Pieter

Hoe vaak gebeurt het dat opa en kleinzoon naast elkaar in een team zitten? Ik speelde tegen de kleinzoon en kwam lekker uit de opening en won een pion. Toen er een ongelijk lopereindspel dreigde moest ik er, om serieuze winstkansen te houden, nog even een aanval uitpersen. Mijn tegenstander verdedigde niet goed en liet een fraaie matcombinatie toe.

Jouke

Ik kwam met zwart met een kleine ontwikkelingsvoorsprong en waarschijnlijk ook een betere pionnenstructuur uit de opening, maar zag een dubbele aanval over het hoofd. Met passief verdedigen zou ik mijn voordeel kwijt raken. Ik koos daarom een pion ongedekt te laten en te claimen dat de pion vergiftigd was. Zoals ik het speelde was de compensatie echter onvoldoende, en besloot ik korte tijd later een remise-aanbod te accepteren.

Walter

Ik kwam slecht uit de opening en moest keepen met zetten als 11.Pc4-b2 en 13.Pf3-e1. Zwart speelde het onnauwkeurig en na 18.Pb2xd1 stond wit een keal voor. Het werd even gevaarlijk toen zwart nog een stuk offerde voor 2 verbonden vrijpionnen. Ik offerde mijn plus toren tegen 2 pionnen voor een eenvoudig gewonnen eindspel.

Kim

Mijn potje mondde na een rustig begin uit in een complex eindspel. Daarin had ik wat voordeel en dat werd omgezet in het beslissende halfje.

Lucien

Ik kwam met wit iets beter uit de opening en met tegengestelde rokades ontstond er een scherpe stelling. Daar verzuimde ik de beste zet te spelen en leverde ik zomaar een pion in. Daarna speelde ik een alles-of-niets paardoffer. Gelukkig koos mijn tegenstander niet voor de beste voortzetting waardoor ik mijn pion terug won. Had hij wel voor de beste zet van zwart gekozen dan had ik opgegeven.... Het toren eindspel was daarna potremise.

Hieronder de persoonlijke resultaten;

Kortis, W. (Wim) 2140 - Mijnster, C.M. (Niels) 2115 0 - 1
Bottema, T. (Timo) 2073 - Pool, W.H. (Wim) 2004 0 - 1
Meulenbroek, K. (Kim) 2144 - Leij van der, A. (Arjan) 2010 ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) - 2023 Rekom van, R. (Robert) 1994 ½ - ½
Buzing, P.C. (Pieter) 2068 - Klein, J.A. (Jorik) 1873 1 - 0
Anema, W.J. (Walter) 2012 - Klein, J.A. (Hans) 1944 1 - 0
Gosliga van, J.S. (Jouke)- 1852 Stoker, M. (Martijn) 1642 ½ - ½
Breton, M.R. (Mark) 1644 -Verheij, D. (Dana) 1808 1 - 0

Onderwerp: Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 3466

29-09-2019 20:56 Forum: Externe competitie

Das hast Du gut gemacht, Herr Oranje !!!!
Supertoll Ja!

Onderwerp: DSC-K3 komt met de schrik vrij
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 2289

DSC-K3 komt met de schrik vrij 29-09-2019 20:45 Forum: Externe competitie

Het 3e KNSB team dacht een gemakkelijke middag tegen de Baronie in Breda tegemoet te gaan, maar kwam uiteindelijk met de schrik vrij. Met veel moeite werd een 3,5 - 1,5 achterstand omgebogen naar een 4,5 - 3,5 winst van een op papier veel zwakkere tegenstander.

Hieronder de persoonlijke korte verslagen van de spelers zelf.

Mark
Ik kwam slecht uit de opening waarbij mijn d7 pion werd vastgezet en ik moeilijk kon ontwikkelen. Toen ik er eindelijk uitkwam blunderde zowel ik als mijn tegenstander om de beurt een kwaliteit, maar ik ging daarna door met blunderen van een belangrijke centrum pion. Daarna was er geen redden meer aan.

Jouke
Ik kreeg vanuit de opening veel ruimtevoordeel. Met alle stukken op het bord tot zet 36, kon ik veel makkelijker manoeuvreren dan mijn tegenstander. Als gevolg daarvan had ik alvast al mijn pionnen op de koningsvleugel in de aanval gegooid opgewacht door een leger lopers paarden en ander grof geschut. Toch lukte het me niet om met een mooie aanval mat te geven. Na een onoplettendheid kon mijn tegenstander ook nog mijn stelling binnendringen met de dame, en met een stukoffer bevrijde hij zich enigszins uit zijn beklemmende positie. Een volgend schijnoffer gaf hem zelfs een materieel voordeel van een pion. Het tegenspartelen had echter niet het gewenste resultaat, want hij bleef over met 2 dode stukken en een opgesloten koning. Nadat ik kon afdwingen om zijn enige actieve stuk, de toren, af te ruilen was et eindspel was eenvoudig gewonnen.

JP
Ik speelde tegen een tegenstander die al snel remise aanbood nadat er een gelijke stelling was ontstaan. Ik kreeg toch een beetje druk en na een truukje een eindspel met twee toren tegen een dame met voor mij een pluspion. Omzichtig manoeuvreren was nodig, vanwege de constante dreiging van eeuwig schaak. Dat lukte wonderwel en na een blunder van zwart kon ik afwikkelen naar een pionneneindspel

Timo
Ik kwam in een variant terecht die mijn tegenstander goed beheerste, koos net het verkeerde veld voor mijn dame en liep daarna achter de feiten aan. Dat kostte uiteindelijk een kwaliteit. Het werd nog even spannend maar uiteindelijk was mijn tegenstander gister de betere.

Henrik
Ik neutraliseerde het witte voordeel vrij makkelijk. Daarna bleef en beetje een dode stelling over. Ik probeerde er met een schijn pion offer nog wat van te maken, maar mijn tegenstander wilde er niet aan waarna remise het onvermijdelijke resultaat was

Wim
De opening verliep erg gunstig voor mij. In de hoop op tegenspel offerde mijn tegenstander een stuk. Daarna speelde ik onnauwkeurig en werd het nog spannend. Vervolgens miste mijn tegenstander echter een simpel dame-offer en was het meteen mat.

Martin
Mijn tegenstander koos een voor mij nieuwe opstelling, die in eerste instantie wat passief leek, maar uiteindelijk mij moeilijk maakte om de thematische break met e4 te spelen. Uiteindelijk kwam ik wel tot e4, maar uiteindelijk nog te vroeg, want daarmee gaf ik de d-lijn aan zwart en stond duidelijk minder. Ik wist de d-lijn nog terug te veroveren en leek in het voordeel te komen, maar ik had een zwarte breekzet onderschat. Er werd een heleboel afgeruild totdat we beiden nog een paard en loper hadden. Ik kon kiezen tussen 2 eindspelen en koos waarschijnlijk de verkeerde. Mijn tegenstander had weliswaar een geïsoleerde dubbelpion, maar zijn koning bleek toch te actief. Na een foutje moest ik een stuk inleveren tegen 2 vrijpionnen, maar mogelijk was het daar ook zonder foutje al verloren. De tegenstander had de loper van de goede hoek en kon makkelijk uittikken. Een goede partij van zwart, heb ik het idee.

Lucien
Mijn tegenstander zette de opening degelijk op en wilde complicaties uit de weg gaan. Ik besloot hem te provoceren met een dame- en later paardzet. Hierbij verzwakte hij zijn pionnenstructuur op beide vleugels. In lichte tijdnood maakt mijn tegenstander (een heuse Generaal buiten dienst heb ik later ontdekt) echter een paar kardinale fouten. Dit wist ik met mijn sterke paarden af te straffen waarna hij de witte vlag moest hijsen.


 De Baronie1838-DSC K319593½-4½
1Sebastiaan Dijksman1903-Wim Kortis21330 - 1
2Carlos Hemmen1903-Timo Bottema20921 - 0
3Willem van der Linden1835-Jan-Peter van Zandwijk20670 - 1
4Jo Godderij1735-Lucien van de Lisdonk20190 - 1
5Arno Slagboom1844-Martin Glimmerveen19721 - 0
6Kees Ooms1892-Henrik Tamerus1897½-½
7Jasper Willeboordse1858-Jouke van Gosliga18390 - 1
8Rolf Goossen1735-Mark Breton16541 - 0

Onderwerp: DSC K4 verplettert ook DD2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3864

DSC K4 verplettert ook DD2 12-05-2019 10:26 Forum: Externe competitie

Ook de laatste ronde van de KNSB competitie heeft het vierde team van DSC een ruime overwinning opgeleverd. DD2 werd met maar liefst 6½-1½ verslagen. Net als in de vorige ronde verloor geen enkele DSC-er zijn partij.

Door dit resultaat werd een mooie derde plek in klasse 3E bereikt. We kunnen terugblikken op een geslaagd en gezellig seizoen met een mooie eindstand als beloning. Op naar het volgend seizoen!

De individuele uitslagen:

 DD k2?-DSC K4?1½-6½
1Happel, H.A. (Henk)1980-Hoogt de, I. (Ivar)2109½-½
2Waard de, J.A.M. (Jos)1936-Stam, H.J. (Hans)2090½-½
3Romkes, G. (Gosse)2003-Bottema, T. (Timo)20460-1
4Orsouw van, T.F. (Theo)1829-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20040-1
5Koelmans, J.W. (Jan Willem)1989-Biemans, E. (Erik)19800-1
6Iersel van, M. (Mark)1853-Broek van den, W.J. (Willem-Jan)1885½-½
7Shin, H. (Hayun)1413-Voorberg, K. (Kees)19370-1
8Hariz, H. (Haissam)1938-Breton, M.R. (Mark)16370-1

Onderwerp: Zevenklapper voor DSC-K4
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3537

Zevenklapper voor DSC K4 14-04-2019 13:53 Forum: Externe competitie

In de voorlaatste ronde van de KNSB competitie heeft ons 4e team een monsterzege van 7-1 geboekt op SHTV.

Door deze winst staan we nu op een fraaie derde plek en is de 2e plek nog steeds mogelijk.

We begonnen met twee snelle remises van Hans op 2 en Lucien op 4.

Beiden kregen een aanbod tot puntendeling en zagen waarschijnlijk toen al (ahum) dat het team er op de overige borden overwegend goed stond.

Dit bleek goed ingeschat want daarna kwamen de punten een voor een binnen.

Te beginnen met Ivar op 1 die goed uit de opening kwam en een pion won. Daarna ruilde hij behendig alle stukken af naar een gewonnen eindspel.

Op 5 had ook Erik de opening goed gespeeld en werden de lichte stukken afgeruild. Via de open e-lijn kwam hij met de torens binnen en samen met de dame werd dit uiteindelijk in winnend voordeel omgezet.

Op 7 speelde youngster Jan een degelijke partij waarbij zijn stukken goed samenwerkten. Er leek een herhaling van zetten aan te komen, maar zijn tegenstander vergiste zich waarschijnlijk want hij gaf pardoes een volle loper weg. En gaf direct op.

Henrik op 6 ging met zijn koning aan de wandel van e1 naar f6, daarbij vergezeld van een paard, loper en pion. Waarschijnlijk heeft zwart het ergens beter kunnen doen, want op een bepaald moment was er een toren eindspel met een pluspion voor Henrik op het bord getoverd. Dit wist hij feilloos te winnen.

Hierdoor was de stand op 5-1 gekomen en was de teamwinst dus zeker.

Timo had op 3 een kwaliteit geofferd waarbij hij heel goed het lange termijn voordeel had gezien. Het eindspel van toren en paard tegen twee torens werd door wit niet optimaal gespeeld, want hij liet zich in een matnet vangen.

Dus deze winst zorgde voor 6-1.

En dan was invaller Arjan nog bezig om zijn partij fraai te winnen op 8. In de opening had zwart een pion geofferd met als compensatie een iets mindere koningsstelling voor wit. Arjan speelde echter goed verder en wist door bezit te nemen van de 7e rij de druk op de koning op te voeren. Zelfs toen zijn tegenstander dacht naar een remise eindspel van ongelijke lopers met twee pionnen minder te kunnen afronden, wist onze supersub scherp te blijven. Met een mooie zetdwang wist hij een van zijn pionnen te laten promoveren.

Hierdoor was de monsterscore van 7-1 bereikt. Ik vraag me af of dit de hoogste score is voor een DSC team ooit in de KNSB competitie? Die vraag zal ongetwijfeld hierna worden beantwoord.

De individuele uitslagen:
DSC Delft 4 SHTV
Hoogt de, I. (Ivar) 2109 Pauw, S.A. (Sander) 1978 1 - 0
Stam, H.J. (Hans) 2090 Vorstermans, P.A.W. (Peter)
1999 ½ - ½
Bottema, T. (Timo) 2046 Segers, J.C.M. (Hans) 1947 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2004 Bodaan, A. (Ton)
1917 ½ - ½
Biemans, E. (Erik) 1980 Noordkamp, H.W. (Wouter)
2012 1 - 0
Tamerus, H.A. (Henrik) 1881 Willighagen, G.J. (Gert-Jan) 1868 1 - 0
Bosma, J. (Jan) 1974 Pronk, R. (Rik) 1873 1 - 0
Drenthen, A. (Arjan) 1865 Tamminga, M. (Meile) 1726 1 - 0

Onderwerp: DSC-K4 na winst vrijwel zeker veilig
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2551

18-03-2019 13:59 Forum: Externe competitie

Hierbij het verslag van onze tegenstander.

Ondanks verwoede pogingen om tegen het vierde achttal van DSC Delft tot winst te komen en daarmee een kansje te behouden op het derdeklasserschap, stond aan het einde van de middag de kleinst mogelijke nederlaag voor de reserves van Messemaker 1847 op het wedstrijdformulier. Finito, afgelopen, uit, doek!

Vooraf gloorde nog wat hoop, ondanks de afwezigheid van Kees Brinkers. En de Goudse formatie kwam zowaar zelfs even op een voorsprong (2-1). De resterende borden boden echter weinig perspectief op een positieve einduitslag. Pijnlijk was het snelle verlies (na ruim twee uur spelen) van Henk, die te veel hooi op zijn vork had genomen. Teamcaptain, speler, wedstrijdleider (voor het duel van het eerste achttal elders in de zaal), chauffeur (voor kopman Wim Westerveld) en verslaggever. In plaats van een gezonde ontwikkeling verkoos hij voor opportunistisch en lichtzinnig spel, wat knap werd afgestraft.

De Delftenaren waren verzwakt aan de start verschenen en dat kwam tot uiting in nederlagen van twee invallers aan de laatste borden. Niets dan lof overigens voor onze spelers: Leslie en Wouter voerden hun partij met strakke hand naar winst. Eerstgenoemde bereikte vanuit de Hollandse verdediging groot positioneel én tijdsvoordeel, waarna de vijandelijke dame ook nog eens werd ingesloten. Wouter deed het wat rustiger, maar wel oerdegelijk. Na verovering van een paard (ook al ingesloten) serveerde hij zijn tegenstander soepeltjes af.

Daarmee was de koek al voor een groot deel op. Leen, vlijmscherp gestart (,,Die opening had ik al eens eerder op het bord, maar deze man speelde het wel erg goed tegen”) verzeilde in een onhoudbaar eindspel met enkele opstormende en niet te stuiten vrijpionnen (2-2 na drieëneenhalf uur spelen). Jeroen behield de balans voor zijn ploeg door zijn tegenstander, ons ’eigen’ lid van verdienste Willem-Jan van den Broek, bekwaam van zich af te houden. Zijn opponent speelde in een potremise stelling potsierlijk lang door, maar het halfje kon nog voordat de handen eindelijk werden geschud al worden genoteerd. Bernard kreeg na pionwinst ook al te maken met enkele opgerukte pionnen die in het centrum doorstootten. Vernuftig keeperswerk was onvoldoende om verlies te ontlopen.

Een kleine achterstand dus na vier uur ploeteren. Alleen Wim en Rob zaten nog boven de borden gebogen. Rob, ambitieus met een vierpionnencentrum van start gegaan, had al vroeg in de ‘denktank’ gemoeten en deed dat aanvankelijk bekwaam. Toch kon hij terreinverlies niet voorkomen. Dat kostte wat pionnetjes en alleen de tussenstand in de wedstrijd deed hem besluiten om moedig door te spelen. Zonder succes helaas, waarmee het teamverlies zeker was. Wim moest hard werken om zijn honderd procentscore te prolongeren, maar deed dat met overtuiging. Een passieve opzet en hier en daar wat positionele foutjes greep hij aan om materiële winst te boeken. Met een dame, toren en paard plus vijf pionnen tegenover twee torens, twee lopers en twee pionnen (alles bij elkaar ‘opgeteld’ dus een plus van een kwaliteit en drie pionnen) oogde de stelling complex, maar onze reus had het er niet echt moeilijk mee. Fraai gedaan!

Onderwerp: DSC-K4 na winst vrijwel zeker veilig
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 2551

DSC K4 na winst vrijwel zeker veilig 17-03-2019 12:16 Forum: Externe competitie

Het 4e achttal van DSC heeft in de KNSB competitie lijfsbehoud zo goed als zeker veilig gesteld. Een 4,5-3,5 winst tegen Messemaker 2 heeft voor dit uitgangspunt gezorgd.

Hieronder de commentaren van een aantal spelers op hun partijen.

Jan:
Ik kreeg met wit een strategisch fijne stelling: mijn tegenstander hanteerde een Grünfeld-Indisch opstelling, maar met een pion op c6 ipv c5 waardoor mijn centrum niet onder druk kwam. Er volgde een pionnenopmars op de koningsvleugel (c4, d5, e5, f4, g4, h3). Doordat mijn tegenstander een pion op a4 snoepte stonden twee stukken van hem buitenspel, waardoor mijn koningsaanval beslissend werd.

Hans:
In mijn partij tegen Messenmaker 1847 2 kreeg ik met zwart een oude, scherpe variant tegen me. De eerste 12 zetten herinnerde ik mij nog alleen de laatste zet niet meer. Na wat tactiek had ik 2 pionnen voor de kwaliteit. Een gelijke stelling. Wit ruilde dames waardoor zijn toren mijn paard dreigde te overtroeven in het eindspel. Wit ging met zijn toren te veel op avontuur waarbij hij zijn koning alleen achter liet tegen over mijn twee verbonden vrijpionnen en paard. Promotie van 1 van de pionnen was niet meer tegen te houden zodat ik toch nog won

Willem-Jan:
Na slechts remises wilde ik tegen de Gouwenaren bijzonder graag winnen. Na 12 zetten bereikten we een stelling waarbij ik kon bogen op een stuk betere ontwikkeling. Had ik het hier net wat anders aangepakt dan was het waarschijnlijk nog wat geworden maar zoals het liep verzeilden wij in een regelrechte remisestelling. De puntendeling werd helaas een feit maar dit bleek voldoende voor de teamzege - en dat was natuurlijk het echte doel!

Timo kwam voor mijn gevoel niet slechter uit de opening tegen de op papier sterkere Westerveld. Waar het mis ging heb ik niet meegekregen en ook niet meer van Timo vernomen. Uiteindelijk kwam er wel een nul achter zijn naam te staan helaas.

We hadden op de onderste drie borden drie invallers, waarvan Simon zelfs letterlijk te elfder ure was opgetrommeld. Dat had weer te maken met een late ziekmelding bij het 2e (zie verslag Martin) waardoor er moest worden geschoven van 3 naar 2 en van 4 naar 3. Hulde aan Simon voor zijn bereidheid ons uit de brand te helpen !
Helaas verliep zijn partij minder goed; Simon leek een standaardstelling met wit te hebben opgebouwd en wilde de zet e2-e4 voorbereiden. Helaas had hij daarbij een truc van zijn tegenstander overzien die hem een volle toren kostte.

Kees speelde een goede partij en offerde een pion voor druk op de witte koningsstelling. Deze haalde hij met tempowinst weer terug en hield daarbij de vijandelijke koning in het midden van het bord. Dit leidde tot onafwendbaar mat en daarmee zette hij ons op een voorsprong.


Ed viel in op bord 8 en leek lang op weg naar een mooi resultaat met zwart. Helaas ging het bij hem ook in het middenspel ergens mis en kostte hem dit een stuk. Ondanks verdere tegenstand zag hij het nut er uiteindelijk niet meer van in en gaf hij op.

Ondergetekende speelde weer eens een bijzondere opening waarbij de paarden op h6 en a6 belandden. Vandaar uit werd het brede witte centrum aangevallen wat uiteindelijk tot pionwinst leidde. Wit had het daarna ergens beter kunnen doen en kon toen een afruil naar een toren eindspel met zelfs 3 pluspionnen voor zwart niet meer voorkomen. Hij staakte de strijd, waardoor we op dat moment een beslissende voorsprong hadden genomen.


Zoals eerder gezegd heeft ons vierde nu 8 matchpunten waardoor we nagenoeg zeker zijn van handhaving in de 3e klasse KNSB. De volgende ronde kan ons die zekerheid pas 100% verschaffen als we zelf niet verliezen en/of als de andere uitslagen gunstig uitpakken.

De individuele uitslagen waren:

Westerveld, W.J. (Wim) 2129 Bottema, T. (Timo) 2046 z-w
1 - 0
Jong de, L.M. (Leen) 1964 Stam, H.J. (Hans) 2090 w-z 0 - 1
Bernard Evengroen 1890 Bosma, J. (Jan) 1974 z-w 0 - 1
Hoogland, R.B. (Rob) 1949 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)
2004 w-z 0 - 1
Eijgelaar, J. (Jeroen) 1850 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1885 z-w ½ - ½
Kleijnen de, H.J. (Henk)1781Voorberg, K. (Kees)1937
w-z 0 - 1
Tjoo, T.P. (Leslie)1761Dirkse, S. (Simon)1536 z-w 1 - 0
Schonwetter, W. (Wouter) 1841 Eveleens, E. (Ed) 1709
w-z 1 - 0

Gemiddelde Rating: 1896
Gemiddelde Rating: 1898

3½-4½

Onderwerp: DSC-K4 wint verrassend van koploper CE2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 3039

DSC K4 wint verrassend van koploper CE2 10-02-2019 12:21 Forum: Externe competitie

Het vierde achttal van DSC heeft in de KNSB competitie verrassend gewonnen van koploper Charlois Europoort 2.

Het bleef tot de laatste partij spannend; gelukkig wist Jan het toreneindspel met twee pionnen minder te keepen en daarmee de 4,5 -3,5 veilig te stellen.

Hierdoor wordt enige afstand genomen van de onderste plekken. Als we de volgende ronde zouden winnen van Messemaker (nummer laatst) is handhaving een feit.

Het begon allemaal erg voorspoedig.
Lucien was binnen een uur klaar en had geen kind aan zijn tegenstander. Die gaf na 6 zetten zomaar een pion weg en even later gaf hij zijn rokade op. Dit kostte een paar zetten later weer een pion en tot overmaat van ramp wilde hij een koningszet doen waarmee hij schaak zou komen te staan…. Tja. Dit kostte hem een volle loper en de partij. Erg jammer, want dit soort partijen is voor niemand leuk. Blijkbaar kon CE2 geen betere invaller regelen. Maar goed, een punt is een punt en dit zou later nog erg goed van pas komen.

Ook Hans had een redelijk makkelijke middag. Bij tegengestelde rokades was hij het die eerder de aanval kon lanceren en daarbij een kwaliteit won. Daarna wikkelde hij behendig af naar een totaal gewonnen stelling. En toen stond het 2-0.

Op dat moment zag het er goed uit voor ons aan de overige borden en verzocht ik zowel Ivar als Willem-Jan op remise aan te sturen. Dan zouden we op zijn minst een gelijkspel binnen halen en zeer waarschijnlijk nog meer.

Ivar verraste zijn tegenstander in de opening en verkreeg soepel een tijds- en stellingsvoordeel (30m/-0.8). Helaas rekende zijn tegenstander beter in de kritieke stelling en was het nu eerder de tegenpartij met de betere stelling (+0.3). Het remiseaanbod werd gelukkig aangenomen, want ook in de analyse bleek zijn tegenstander zich meer thuis te voelen in de stellingsdynamiek.

Het partijfragment van Willem-Jan en zijn mening over de stelling staat hieronder.

Feit is wel dat het daardoor 3-1 voor ons stond, met een prettige stelling voor Timo, en een houdbaar eindspel voor Jan en een onduidelijke stelling bij Mark.

Erik liep onverwacht tegen een nul aan omdat hij verzuimde daadkrachtig (pion winnen op a4) door te zetten. Zijn tegenstander kwam daarmee met een blauw oog weg en bracht de stand op 3-2. Zou de nederlaag van de kersverse vader met minder rustige nachten te maken hebben?! Zou zomaar kunnen…

Mark kon het juiste plan helaas niet vinden en zijn koningsaanval op de damevleugel werd door zwart prima opgevangen. Dit kostte Mark dusdanig veel materiaal dat hij de strijd moest staken.

Gelukkig maakte Timo in vliegende tijdnood geen fouten en wist hij zijn materieel voordeel zelfs nog verder uit te bouwen. Hij wikkelde daarna mooi af naar een totaal gewonnen toren eindspel.

Door zijn fraaie winst werd de ‘4’ aangetikt en was het nu de beurt aan youngster Jan om beide matchpunten in Delft te houden. Hij had een lastig toren eindspel bereikt nadat hij, volgens mij, meer uit de opening had kunnen halen. Maar Jan voelde goed aan dat zelfs een 2e pionverlies hem weinig kon deren en dat de remise binnen handbereik was. Uiteraard probeerde zijn tegenstander het nog wel maar Jan hield keurig stand.

En daarmee werd de 4,5 – 3,5 winst binnengehaald. De tactische opstelling lijkt daarmee zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Het was daarna nog erg gezellig bij de Griek waar ook de andere 4 DSC-teams gezellig mee aten. Met dank aan (non-playing) Henrik voor het regelen hiervan.

 DSC31966-Charlois219434.5-3.5
1I. de Hoogt2109-K. van Drunen2138½-½
2T. Bottema2046-J.M. Leer21761-0
3W.J. van den Broek1885-J.C. Uitenbroek2064½-½
4M.R. Breton1637-E.D. Smits18880-1
5L.J.P.A. van de Lisdonk2004-E. Lorwa12061-0
6J. Bosma1974-H. van der Velde2056½-½
7H.J. Stam2090-C. de Wit20371-0
8E. Biemans1980-A. Pietrow19800-1

Onderwerp: DSC K4 onderuit tegen sterk Almere 1
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 2812

DSC K4 onderuit tegen sterk Almere 1 16-12-2018 09:29 Forum: Externe competitie

Het vierde team van DSC heeft het onderspit gedolven tegen Almere 1. Met 5-3 bleven beide matchpunten helaas in Almere. Een 4-4 gelijkspel leek lang tot de mogelijkheden te behoren maar helaas ontbrak de scherpte op de beslissende momenten bij een aantal DSC'ers.

Een verslagje volgt later.
De uitslagen:


Woudsma , M. (Martijn) 2263 Stam , H.J. (Hans) 2107 1 - 0
Leusden van, D. (Dennis) 2048 Bottema , T. (Timo) 2023 0 - 1
Kabos , T.E.C. (Tobias) 2308 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2039 1 - 0
Klaren , D.S.Y. (Duncan) 1991 Have ten, R.H.S. (Roland) 2001 0 - 1
Hooft 't, D.L.A. (Diederic) 1972 Bosma , J. (Jan) 1903 ½ - ½
Uddin , A.T. (Ahnaf Tajwar) 1959 Biemans , E. (Erik) 1994 1 - 0
Schip van 't, R.M. (Richard) 1967 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1899 ½ - ½
Kruijf , C.A. (Caspar) 1906 Breton , M.R. (Mark) 16291 - 0

Gemiddelde Rating: 2052
Gemiddelde Rating: 1949
5-3

De reacties van een aantal spelers:

Mark: Mijn partij was redelijk lastig van mijn kant. Stond al vrij snel 2,5 achter volgens de computer en dit was ook wel in materiaal met een kwaliteit zichtbaar. Daarna lang goed gespeeld waardoor ik tot 2 maal gevaarlijk leek door te komen op de koningsvleugel. De eerste keer gaf hij de kwaliteit terug, en de 2e x gaf hij zijn verbonden pionnen op a en b voor mijn g pion. Daarna had ik het gemakkelijk remise moeten kunnen houden, maar liep ik na 5 uur spelen in een domme mat aanval met toren koning.

Hans: Met wit een scherpe partij waarbij zwart steeds een tikje beter stond. Maar het evenwicht bleef behouden. Tegen het einde begon zwart te forceren en vergiste zich. Met een kwaliteitsoffer forceerde ik een vrijpion die niet meer tegen te houden was. Helaas speelde ik slordig en liet ik hem alsnog tegenhouden. Na enig gemanoeuvreerd was de kwaliteit meer voor zwart doorslaggevend en verloor ik alsnog.

Jan: Ik besloot met wit een hoofdvariant van de moderne benoni in te gaan, maar mijn tegenstander had de openingsstrijd gewonnen; hij wist me na de partij te vertellen dat hij de stelling na 16 zetten voor het eerst 29 jaar geleden tegenkwam, en nadien goed had geanalyseerd. Ik verraste echter met een onbekende zet, die niet sterk was, maar ook niet afgestraft werd. Toen we richting het eindspel gingen bood hij in een (iets) betere stelling remise aan, die ik graag accepteerde.

Timo: Ik kwam met zwart gelijk uit de opening maar deed te weinig tegen het witte plan op de koningsvleugel. Vermoedelijk kon wit wel ergens toeslaan maar het was allemaal niet makkelijk om te vinden, ook in de analyse niet. Zoals het ging kreeg werden er twee witte paarden voor een zwarte toren en twee pionnen geruild. Dat bleek zeker met weinig tijd op de klok aanzienlijk makkelijker voor mij om te spelen. Uiteindelijk gaf mijn tegenstander ook nog materiaal weg en was het helemaal gedaan.

Erik: Ik startte vol vertrouwen en ik kwam in een opening die ik voor het eerst in een normale partij speelde. Ik kwam er redelijk uit, maar toen koos ik het verkeerde plan. Mijn tegenstander offerde een pion en een kwaliteit voor een sterke aanval op mijn koningsstelling. Ik verdedigde dramatisch waardoor het snel over was.

Lucien moest het opnemen tegen ELO-kanon Tobias Kabos (rating: 2300+) die tot dan toe 100% gescoord had. Door tegengesteld te rokeren ging ik vol voor de aanval en offerde ik een pion in ruil voor ontwikkelingsvoorsprong en kansen tegen de zwarte koning. In het middenspel heb ik, zo blijkt uit de analyse met hulp van electronisch rekentuig achteraf, remise laten liggen. Dan had ik wel een dubbel stukoffer moeten spelen. Tja, verzin dat maar eens.... We hebben het beiden niet gezien. Tobias wikkelde daarna behendig af naar een gewonnen toren eindspel.

Onderwerp: DSC K4 behaalt gelijkspel tegen RSR Ivoren Toren
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 3746

28-11-2018 08:48 Forum: Externe competitie

Jan over zijn partijwinst:
Mijn tegenstander speelde met wit een degelijk damegambiet, maar na een paar niet-kritieke zetten wist ik de stelling gelijk te maken. Wit koos vervolgens voor een aanval op de koningsvleugel, maar zag daarbij een positioneel kwaliteitsoffer over het hoofd. Vanaf dat moment was het erg lastig voor wit, en nadat mijn eigen koningsaanval doorsloeg kon ik met behulp van een dameoffer mat zetten.

En Ivar over zijn remise:
De opening had standaard kunnen worden met een lichte, maar niet concrete plus voor wit. In plaats daarvan koos ik na (iets te) ampel beraad voor een zijvariant van een zijvariant en moest ik opnieuw de denktank in toen mijn tegenstander afweek met, toegegeven, een logische zet. Het vervolg was voor ons spelers interessant met allerlei offers die doorgerekens moesten worden; de computer vond het echter allemaal maar saai. Ik vond de goede ideeen en veelal ook uitvoeringen, dus het oordeel was -0.1 in mijn voordeel in de kritieke fase. Zodra mijn tegenstander een kleine finesse over het hoofd zag, wikkelden we af naar een -0.6 eindspel. Teleurgesteld bood mn opponent tactisch remise aan. Met 1.15 minuut voor 15 zetten tot de tijdscontrole kon ik dat helaas niet weigeren

Ikzelf kwam wat gedrukter uit de opening met zwart maar kon het op het oog net houden. In tijdnood liet ik toe dat mijn tegenstander een gevaarlijke vrije a-pion kon creeeren. Ondanks dat dacht ik met mijn dame eeuwig schaak te kunnen houden maar dit bleek toch net niet het geval te zijn, ook al zou ik het eindspel beter gespeeld hebben.

Onderwerp: Oliebollentoernooi zaterdag 29 december 2018 in Leiden
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 2831

23-11-2018 20:18 Forum: Algemeen [DSC]

Ik wil ook wel weer meedoen.

Overzicht van 1 tot 20 van 268 resultaten Pages (14): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller