Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 17 van 17 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-H1 wint eerste wedstrijd tegen Schaakhuis 1
Paul van Riet

Antwoorden: 17
Bekeken: 4882

25-09-2018 19:06 Forum: Externe competitie

Dan is l voor landelijk en r voor regionaal logischer

Onderwerp: DSC-H1 wint eerste wedstrijd tegen Schaakhuis 1
Paul van Riet

Antwoorden: 17
Bekeken: 4882

Naam team 25-09-2018 18:44 Forum: Externe competitie

Wat dacht je van z voor zaterdag en a voor andere dag?

Onderwerp: Interne competitie (V7): Favorieten blijven winnen
Paul van Riet

Antwoorden: 1
Bekeken: 5803

verslag ronde 7 07-05-2015 18:53 Forum: Seizoen 2014-2015

Oplettende lezers van dit verslag zullen enigszins verward zijn bij het zien van de uitslag van mijn wedstrijd tegen Paul van der Meer, ten onrechte verklaard tot mijn naamgenoot, terwijl wij slechts de voornaam delen. Het heeft niet veel gescheeld of ik had de partij inderdaad verloren, nadat ik een volle toren achter was geraakt. Ik had nog slechts een kleine kans op winst door met mijn dame de vijandelijke stelling binnen te dringen. Paul van der Meer zag het gevaar niet, gaf het slaan van een vrijpion voorrang boven het voorkomen van mat in 1 en dat werd het dus: Paul van der Meer stond schaakmat. Vandaar de opgetekende uitslag.

Onderwerp: Kampioen DCSV1 kraakt DSC10
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 5446

Kampioen DCSV1 kraakt DSC10 05-04-2014 09:43 Forum: Seizoen 2013-2014

In de laatste wedstrijd van deze competitie verloor DSC10 met grote cijfers uit van kampioen DCSV1: 0,5-7,5.

We moesten het doen zonder Jos de Best en Joop van Ham. DSC10 is een negenmansteam, dus was 1 invaller voldoende om met acht man aan te treden. Die invaller was Ferdinand Schreuder.

Aangekomen bij de speellokatie van DCSV stond Ger Bussmann alleen te wachten. Ger zou Leo ophalen, maar trof niemand thuis. Ik ben Leo gaan zoeken aan de Zusterstraat en bij zijn thuisadres, maar vergeefs: heel ongebruikelijk dat Leo een schaakwedstrijd laat lopen en spijtig voor het team en de club, dan maar zonder Leo spelen.

Vanochtend kreeg ik een dochter van Leo aan de lijn en die legde uit dat Leo vrij laat van zijn volkstuin was thuisgekomen. Leo had een plan om een kastje te maken en hij zal en moet zo'n plan uitvoeren. Toen hij dan eindelijk laat thuis was herinnerde hij zich wel dat hij een schaakwedstrijd had, maar toen was het te laat. Een goede verklaring natuurlijk voor de absentie bij onze wedstrijd en goed om te horen dat er niet iets vervelends met Leo aan de hand was, een mogelijkheid waarmee een aantal teamleden rekening hielden.

Jan Torenstra stelde nog voor om de opstelling zo aan te passen dat hij op het achtste en ik op het vijfde bord zouden spelen, maar de wedstrijdleider stond dat niet toe: de opstelling was immers al doorgegeven en alleen het achtste bord bleef vacant. Jan voelde zich niet zeker van zijn zaak: hij had tot deze wedstrijd zes uit zes aan het zesde bord gescoord, maar trof nu aan het zesde bord een sterke tegenstander.

Gevolg van een en ander was dat we met een nul startten. Zo'n half uurtje later verloor ook Ernst Hanewald aan het zevende bord zijn partij. Daarna vielen de punten geleidelijk in het voordeel van DCSV.

Ik was zo dom om een remiseaanbod aan het derde bord af te slaan en dat zette de partij op zijn kop. Tot dat moment speelde mijn tegenstander bedachtzaam en behoudend en terwijl ik niet echt een goed plan had om tot winst te geraken zette de opponent de ene na de andere aanval in en verloor ik alsnog.

Toen ik klaar was met mijn partij zag ik dat Jan ongeveer gelijk stond in zijn partij. Ik ben toen even gaan kijken naar de stellingen van Jordy en Ferdinand, een kleine tien minuten. Toen ik daarna opnieuw bij Jan keek restte daar aan zijn kant een ravage, Jan's eerste verliespartij in deze competitie was een feit.

De enige remise kwam van Ferdinand Schreuder aan het tweede bord. Met nog flink wat materiaal op het bord hadden de heren aan dat bord elkaars zwakke en sterke punten afgetast en toen die blijkbaar in evenwicht waren werd de vrede getekend.

Onderwerp: DSC10 verliest van HSV 2
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 5731

DSC10 verliest van HSV 2 11-03-2014 10:30 Forum: Seizoen 2013-2014

DSC10 verloor thuis nipt van HSV 2. De wedstrijd begon met een compleet achttal voor de thuisploeg tegen zeven tegenstanders: Jordy Krempel aan bord 2 kreeg een reglementair punt cadeau.

Een half uur nadat de wedstrijd was begonnen kwam Jan Torenstra melden dat het 1e punt binnen was. Dat was dan wel het tweede punt, maar die vergissing vergaf ik hem graag. Jan heeft aan zijn favoriete 6e bord nu een score van zes uit zes. Hij heeft na afloop van de wedstrijd laten zien hoe het verloop van de partij was en het bleek een unieke reeks van sterke zetten van Jan en zwakke zetten van zijn tegenstander te zijn die ertoe leidden dat Jan in tien zetten mat gaf. Hoe simpel kan schaken toch zijn!

Dat winstpunt van Jan werd helaas in vrij korte tijd gevolgd door kansloze nederlagen aan onze kant van achtereenvolgens Paul van Riet (bord vier), Joop van Ham (bord 3) en Leo Zuydgeest (bord 8). De tussenstand was toen 2 - 3, met nog drie partijen bezig.

Ger Bussmann aan bord 5 had een aardig plan bedacht voor een ruil van een stel paarden, zijn dame in de aanbieding en als zijn opponent die dame zou hebben genomen, dan had Ger mat achter de paaltjes. Helaas werd deze opzet doorzien en bleef een gelijkwaardige stelling over, waarin Ger remise aanbood, wat werd geaccepteerd.

Bert van der Willik aan het 7e bord keek toen al lang tegen een mindere stelling aan. Bert had in de strijd drie pionnen verloren en kon met moeite de druk weerstaan op zijn koning. Hij probeerde op de damevleugel tegenspel te ontwikkelen, maar dat werd eenvoudig weerlegd en met nog luttele minuten op de klok gaf hij op. De winst voor HSV 2 was toen een feit.

Jos de Best aan het 1e bord was als laatste bezig. In een stelling met een pion meer, aan beide kanten van het bord een paard en twee torens dacht wit lang na of hij met zijn paard een dubbelpion van Jos zou nemen. Hij zag van dit plan af, hij verklaarde later dat hij bang was dat dit paard deze actie niet zou overleven. Nadat het witte paard zich had teruggetrokken had Jos een aanzienlijk ruimtevoordeel. Hij kon de druk op de tegenstander opvoeren en na ruil van twee torens aan de ene kant van het bord sloeg hij het witte paard met zijn overgebleven toren. Nadat wit deze toren terugsloeg kon Jos met zijn paard via een aftrekschaak het laatste witte stuk slaan, waarop wit de strijd opgaf. Knappe winst voor Jos, maar helaas verlies voor het team.

Uitslag DSC10 - HSV 2: 3,5 - 4,5

Onderwerp: Verlies voor DSC10 uit tegen Pomar 2
Paul van Riet

Antwoorden: 1
Bekeken: 6730

Verlies voor DSC10 uit tegen Pomar 2 19-02-2014 10:09 Forum: Seizoen 2013-2014

DSC10 heeft het niet kunnen bolwerken tegen Pomar 2. In Rijswijk werd met 5-3 verloren.

Met Arzhang Davazdahemami als invaller voor Jos de Best en de entree in het team van Bert van der Willik trad DSC10 gisteravond aan tegen Pomar 2 in hun knusse speelzaal in Rijswijk. Waar wij tegen de zwakkere teams in onze klasse aan de lage borden goed scoren, lieten we gisteren daar de meeste punten liggen.

Alleen Jan Torenstra aan het zesde bord was weer succesvol, Jan won alweer voor de vijfde maal in successie! Een knappe prestatie. Zijn tegenstander ging met een achterstand van drie pionnen, op zoek naar tegenspel door de vlag. Er waren remises voor Jordy Krempel en Joop van Ham.

Joop aan bord 3 had lange tijd enorme druk uitgeoefend op de stelling van zijn tegenstander, maar toen die een tegenaanval inzette kantelde de wedstrijd. Gelukkig voor Joop zag zijn tegenstander over het hoofd dat hij in plaats van een pion eenvoudig Joops paard kon oprapen en na een paar schaakjes remise aanbood. Gezien het verloop van de avond, dik verdiend voor Joop.

Arzhang was aan het 1e bord met zijn tegenstander bezig tot in de tijdnoodfase. Arzhang had een pion voorsprong, in een stelling met aan allebei de kanten van het bord een witte loper, hij kon op de koningvleugel de tegenstander vastzetten en op de damevleugel met zijn koning de tegenstand opblazen, waarop zijn tegenstander opgaf met minder dan een minuut op de klok.

Onderwerp: Makkie voor DSC10
Paul van Riet

Antwoorden: 2
Bekeken: 5963

21-01-2014 19:35 Forum: Seizoen 2013-2014

nuttige aanvulling, Corniel

Onderwerp: Makkie voor DSC10
Paul van Riet

Antwoorden: 2
Bekeken: 5963

Makkie voor DSC10 21-01-2014 10:41 Forum: Seizoen 2013-2014

DSC10 heeft op eenvoudige wijze gewonnen van Paris. In het Denksportcentrum werd het 7-1.


Tegenstander Paris 1 kwam wat laat aan de start en maar met zes spelers: beginstand 2-0! Aan de kant van ons team was Ger Bussmann niet gekomen: hij had mij al weken geleden verteld dat hem door Ted een parkeerkaart was toegezegd, maar Ger had die parkeerkaart nog niet en had om die reden gemeld dat hij niet zou meespelen. Een invaller was snel geregeld, voordeel van thuisspelen en toen bleek dat de invaller (Ferdinand Schreuder) aan het 5e bord en onder­getekende, aan het 1e bord geen tegenstander hadden.

Over het verloop van de wedstrijd kan ik niet meer melden dan dat de ene na de andere partij vrij snel in het voordeel van DSC10 werd beslist, op bord 2 na, waar Jordy Krempel de enige opponent had getroffen die kan schaken. Jordy probeerde lange tijd een stelling te houden met een pion minder. Uiteindelijk moest hij zijn enig overgebleven stuk offeren om te voorkomen dat een vijandelijke pion kon doorlopen, waarna aan de andere kant van het bord een andere pion wel kon doorlopen. Jordy wachtte dat niet af en gaf op.

Uitslag DSC10 - Paris 1: 7 - 1

Onderwerp: Ruime winst van DSC10
Paul van Riet

Antwoorden: 1
Bekeken: 5885

Ruime winst van DSC10 11-12-2013 10:23 Forum: Seizoen 2013-2014

In de 3e wedstrijd heeft DSC10 een ruime overwinning behaald in de uitwedstrijd tegen Promotie 6. De avond was nog jong toen Ernst Hanewald het enige verliespunt liet noteren. Daarna wonnen Jan Torenstra, Jos de Best, Gerrit Bussmann, Joop van Ham en ondergetekende hun partijen. Ik heb niet veel meegekregen van het verloop van deze potjes. Over mijn partij kan ik zeggen dat ik het geluk had dat mijn tegenstander een glad gewonnen stelling niet wist te verzilveren. Hij liet toe dat mijn b-pion promoveerde, hij sloeg deze met zijn toren, die vervolgens werd geslagen door mijn paard. Het eindspel was toen ieder 4 pionnen met de witte loper voor mijn tegenstander, ik had nog mijn paard. Met dat paard kon ik een pion winnen, waarna ik de loper ruilde voor het paard. De pluspion kon ik naar een promotieveld brengen, waarna de winst binnen was.

Op dat moment waren Jordy Krempel en Leo Zuijdgeest nog bezig met hun partij. Leo was met zijn tegenstander geruime tijd aan het bekvechten, wat door de wedstrijdleider werd doorbroken. Leo beschuldigde zijn tegenstander ervan dat deze in zijn plaspauze een uitgevoerde zet had vervangen door een andere. De wedstrijdleider kwam dus tussen beide, ging het zettenverloop na en stelde Leo in het gelijk. Hij legde mij als teamleider uit dat hij zulks had geconstateerd en waar dus de wedstrijd had moeten worden gestopt na een onreglementaire zet, hij na overleg met de spelers had besloten dat de wedstrijd kon worden vervolgd, ook omdat Leo het een aantal keren had gepresteerd om een stuk aan te raken en een ander stuk te zetten. Een groots gebaar van de wedstrijdleider: de strijd werd op het bord beslist en niet door de reglementen. Waar Leo zijn tegenstander in of na de partij graag mag zeggen dat hij dik over de tachtig jaren telt, had hij nu een negentigjarige tegenover zich en daarbij past een eerbiedig zwijgen. De Promotiespeler had volgens Leo twee brillen bij zich, maar hij had geen bril op toen hij met zijn dame een pion sloeg, die gedekt werd door de dame van Leo: einde partij.

Na dit geweld was alleen Jordy Krempel nog bezig aan zijn partij. Jordy had een zwarte loper, zijn tegenstander een witte loper en de pionnen keurig verdeeld over zwarte en witte velden. Jordy wees aanvankelijk een remise-aanbod af, maar moest daarin uiteindelijk toch berusten.

Uitslag Promotie 6 - DSC10: 1,5 - 6,5

Onderwerp: Opnieuw verlies voor DSC10
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 4590

Opnieuw verlies voor DSC10 19-11-2013 16:27 Forum: Seizoen 2013-2014

De opstelling was helemaal omgegooid, een sterke speler aan het team toegevoegd, het leidde toch niet tot winst tegen Haeghe Ooievaar 3.

Als 1e was Jan Torenstra klaar, met winst aan het 6e bord, even later gevolgd door Leo Zuijdgeest, met winst aan het 8e bord. Aardig vond ik de melding dat dat was gebeurd in respectievelijk 22 en 15 zetten. Inderdaad een knappe prestatie en een hoopvol begin van de avond. Een rondje langs de borden maakte duidelijk dat daar geen stelling in het voordeel van de thuisploeg was. Ik had aan het 4e bord lange tijd een heel aardige stelling, waarin ik 2 zetten eerder had verworpen en toch uitvoerde, waarna het snel uit was. Wat er precies mis ging bij Ernst Hanewald aan het 7e bord heb ik niet gezien, maar niet lang na mij verloor ook Ernst. Ik hoorde toen dat Ger Bussmann aan het 5e bord inmiddels een kwaliteit voor stond. Ik zag bij dat bord aangekomen dat Ger op dat moment nog 18 minuten bedenktijd had en zijn tegenstander ruim een uur. Ger ruilde een toren tegen een paard en een pion en bood toen remise aan, wat onmiddellijk werd overengekomen met de tegenstander. Dat is niet de bedoeling dacht ik toen, maar ik besloot er niets van te zeggen vanwege het verschil in bedenktijd, en het was mooi om de beide heren zo tevreden te zien met het bereikte resultaat. Daarna toog ik naar het 1e bord , waar Jos de Best met een pion achter en het loperpaar tegen paard en loper een van zijn pionnen kon laten promoveren: winst voor Jos en nog twee partijen bezig. Joop van Ham aan het 3e bord stond in het late middenspel een toren en een paard achter. Hij verdedigde zich taai, maar moest uiteindelijk toch de winst laten aan zijn tegenstander. Bleef over Jordy Krempel aan het 2e bord. Jordy had al vrij vroeg gevraagd of hij remise mocht aanbieden. Op dat moment zag ik daar geen reden toe, het was nog vroeg in de partij, mijn inschatting was dat Jordy een prettige stelling had en ik was niet gerust op een gunstig verloop van de andere partijen. Toen de andere partijen waren afgelopen en de stelling nog steeds in evenwicht leek (maar Jordy had toen een aanzienlijke tijdachterstand) bood Jordy na overleg met mij remise aan. De teamleider van de tegenstander raadde aan om door te spelen, met uiteindelijk verlies van Jordy en het team tot gevolg.

Uitslag DSC10- Haeghe Ooievaar 3: 3,5 - 4,5

Onderwerp: DSC10 verliest van Bobby Fischer/Wassenaar 2
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 5248

DSC10 verliest van Bobby Fischer/Wassenaar 2 17-10-2013 11:17 Forum: Seizoen 2013-2014

Het was lastig het team compleet te krijgen. Ik moest een keuze maken tussen een jeugdspeler uit DSC11 en Aad de Jong, ik koos voor Aad vanwege de homogene opbouw van het team. Het team heeft immers een hoog senioriteitsgehalte met de tachtigers Gerrit Bussman en Leo Zuydgeest als uitschieters. Jordy Krempel is onze benjamin.

Wat betreft het wedstrijdverloop scoorden Jordy en ik op de borden 3 en 1 een remise. Jan Torenstra op bord 7 sleepte in de laatste paar minuten een vol punt binnen, waar Joop van Ham dat al veel eerder had gepresteerd. Gerrit op bord 2 werd in het middenspel getruct en verloor vrij kansloos. En Leo, tja Leo raakte zijn dame ergens in het middenspel kwijt. Hij rechtte de rug en het duurde toch nog vrij lang tot hij de strijd op gaf.

De uitslagen:
1 Gerard Meijer - Paul van Riet 0,5 - 0,5
2 Elmar Bottema - Ger Bussmann 1 - 0
3 Willem Groothuis- Jordy Krempel 0,5 - 0,5
4 Frans Blaauw - Leo Zuijdgeest 1 - 0
5 Danny Lim - Aad de Jong 1 - 0
6 Simon Ji - Ernst Hanewald 1 - 0
7 Hans Bottema - Jan Torenstra 0 - 1
8 Philip Wielenga - Joop van Ham 0 - 1

Onderwerp: DSC7 boekt belangrijke overwinning
Paul van Riet

Antwoorden: 8
Bekeken: 9361

wedstrijd 02-03-2011 19:23 Forum: Seizoen 2010-2011

Naar aanleiding van de reacties van Han en de beide René's het volgende. Zoals in het verslag vermeld waren de zetten al eenmaal herhaald. De 2e herhaling van zetten was logisch omdat elke paardzet van wit hem minstens een pion zou hebben gekost. Als Ger niet zijn remiseaanbod had gedaan dan was het zeer waarschijnlijk geweest dat wit ook voor de 3e maal dezelfde zetten zou hebben gespeeld en dan is er niets aan de hand en kan Ger remise claimen. Zo bezien was het een fout van Ger om een remiseaanbod te doen. Ik neem toch aan dat bij consultatie bij het remiseaanbod het advies van Han niet verder zou strekken dan door te spelen en niet ook nog even de suggestie te doen om de zettenreeks te veranderen?

Wat betreft de invloed van de klok viel me tijdens deze wedstrijd nog iets op. Zwart op bord 4 gaf op toen hij 2 pionnen achter raakte. Hij gaf op zonder consultatie van Han. Beide spelers hadden nog tijd genoeg om door te spelen, met de kans dat wit door zijn klok zou gaan.

De tegenstander van Simon, op bord 2 gaf op toen hij zijn dame kwijt raakte. Hij gaf op zonder consultatie van Han, met voor Simon nog amper 3 minuten op de klok.

Let wel, ik ben blij dat het zo ging en dat het teambelang het niet nodig maakte om de klok het werk te laten doen.

Onderwerp: DSC7 boekt belangrijke overwinning
Paul van Riet

Antwoorden: 8
Bekeken: 9361

DSC7 boekt belangrijke overwinning 01-03-2011 15:12 Forum: Seizoen 2010-2011

Het zevende heeft in de strijd om lijfsbehoud in de tweede klasse een belangrijke overwinning geboekt op Pomar 2. Na een slechte start werd op vechtlust alsnog een 4½-3½ overwinning behaald.

Het was een bizar wedstrijdverloop gisteravond. Al vrij snel kwam het bericht dat Sofya Blanter aan bord 3 had verloren. Invaller René Poots aan bord 5 stond al direct vanuit de opening een volle toren achter. Hij probeerde nog wat druk op te bouwen, maar hij zag van verdere strijd af na een vorkje met schaak en de dame in: 0-2.

Paul van Riet aan bord 6 kreeg een aanvalsgolf op zich afkomen. De ene pion na de andere werd naar voren gestuurd. Paul vond het na enige tijd wel eens tijd worden om met zijn zwarte loper op d4 de zwarte toren op h8 aan te vallen. De toren vluchtte naar h7 en toen Paul zijn toren op d1 zette werd de loper gepend door de toren van h7 naar d7 te brengen. Dit kostte Paul 2 pionnen en uiteindelijk de partij: 0-3.

Op de overige borden was de stand gelijk of licht in het voordeel van de onzen. De klok baarde de andere invaller, Simon Dirkse, op bord 2, zorgen. Simon vroeg wat benauwd naar de stand en met die kennis zag ik op zijn gezicht de berusting in een verdere strijd, waar hij vermoedelijk remise wilde aanbieden. Kees van Beest, op bord 8 had juist een flinke tijd­voorsprong, een dik half uur.

Het eerste lichtpuntje van de avond werd gebracht door Jolle Lont, aan bord 1: 1-3. Ik heb helaas gemist hoe dat in zijn werk ging.

De tegenstander van Jaap van der Heiden, aan bord 4, gaf op toen hij een tweede pion achter raakte: 2-3.

En toen kwam het kunststukje van Simon, inmiddels in enorme tijdnood. Simon had een overweldigende aanval opgezet op de koningsstelling van zwart. Zwarts torens werden in beslag genomen door een ver opgerukte pion en daarvoor nog de witte loper. Nadat Simon zijn torens allebei op de f-lijn had opgesteld was de aanval doorslaggevend: 3-3.

Kees van Beest had in het middenspel een kwaliteit veroverd. Hij was in een eindspel van toren en pion tegen een toren op weg naar promotie van de pion toen de vlag van zwart viel: 4:3.

Op dat moment was alleen Ger Bussmann aan bord 7 nog bezig met zijn partij. Ger had behalve een toren en wat pionnen nog een witte loper. Zijn tegenstander had een pion minder, ook een toren en in plaats van een loper een paard. Ger had nog ongeveer 1 minuut op de klok toen hij met de toren een aanval opzette op het witte paard. Wit besloot het paard niet te spelen, maar te verdedigen met zijn koning. Hierdoor kon Ger met de toren schaak geven. De witte koning trok zich terug en Ger zette de aanval op het paard weer in. Deze zetten werden herhaald. Toen Ger aan zag komen dat die herhaling zich nog een keer zou voordoen, bood hij remise aan, en dat werd geaccepteerd: 4½-3½ en dus winst voor DSC7.

Een aantal teamgenoten van Gers tegenstander spraken hem erop aan dat hij remise accepteerde. Hij had wat andere zetten moeten doen om Ger door zijn klok te laten gaan. Het team­belang laten prevaleren boven het eigen belang van een sportieve geste te leveren, zo heette het. Dat was allemaal achteraf en gelukkig niet in de voorbeschouwing meegenomen.
Nu nog de laatste wedstrijd tegen hekkesluiter Scheve Toren 2 winnen, dan speelt DSC7 is ook volgend seizoen in de tweede klasse.

 DSC71523-Pomar 216224½-3½
1Jolle Lont1668-H. Nicolaas16981-0
2Simon Dirkse1558-K. Stolte16701-0
3Sofya Blanter1542-G. Beekman17500-1
4Jaap van der Heiden1505-H. Mudde17211-0
5René Poots1476-W. Kauffman14630-1
6Paul van Riet1462-F. Van der Elst15370-1
7Gerrit Bussmann1451-P. De Man1518½-½
8Kees van Beest--(onbekende speler)-1-0

Onderwerp: DSC7 redt het niet tegen koploper DD 5
Paul van Riet

Antwoorden: 2
Bekeken: 7327

DSC7 redt het niet tegen koploper DD 5 16-02-2011 13:30 Forum: Seizoen 2010-2011

Het zevende heeft de wedstrijd tegen koploper DD 5 verloren. Hierdoor wordt handhaving in de tweede klasse een zware opgave.

In het Nationaal Schaakgebouw, het onderkomen van DD, ging DSC7 in de slotminuten van de wedstrijd tegen DD5 toch nog onderuit. De verwachting, die de naam “Nationaal Schaakgebouw” oproept, werd niet geheel beantwoord. Het dankt blijkbaar zijn naam aan een luisterrijk verleden, voor WO-II, toen het bondsbestuur daar resideerde. Ik vermoed dat het interieur van de speelzaal nog uit die tijd stamt, evenals het spelmateriaal. Maar niet de digitale klokken: seniorproof cijfers en uitgerust met leuke lampjes aan de bovenkant, die vrolijk knipperen aan de kant van de speler, die aan zet is.

De opstelling was op basis van de elo-rating, met invaller Edgar Huisman aan het 1e bord en de andere invaller Rob Scherpenisse aan het 5e bord. De volgorde aan de borden leverde een aantal leuke koppelingen op: aan het 3e bord, die van de dames Rosanne Bakels en Sofya Blanter. En aan bord 6 zaten de nestoren Henk van Bellen en Ger Bussmann tegenover elkaar. Toen Henk in het 3e uur een kwaliteit en later de partij had gewonnen snoefde hij die prestatie leverde terwijl hij al 81 jaar is, reageerde Ger met de mededeling dat hij 85 jaar is. Als verklaring voor het verlies gaf Ger aan dat hij de leeftijd aan het schaakbord vooral merkt dat hij niet goed uitkomt met de toegemeten tijd. Henk deelde die waarneming en gaf toe dat hij in vergelijking met Ger in feite nog een jonkie was.

Wat betreft de overige partijen: Kees van Beest, aan bord 7 gaf zich al snel gewonnen. Kees gaf als verklaring dat hij zich onwel voelde en meer aan zijn arme lijf dacht dan aan zijn partij. Jolle Lont, aan bord 2, won vrij snel daarna zijn partij.Rob was in het middenspel een paard kwijt geraakt. Zijn tegenstander ruilde verder alle stukken af, waardoor hij uiteindelijk een loper voor bleef. Met zijn koning drong hij de pionnenstelling binnen, waarop Rob opgaf: 2:1 voor DD. Paul van Riet, aan bord 4, maakte, in het middenspel een fout. Met voor de tegenstander nog 14 minuten op de klok, waar Paul nog een uur had, speelde hij een pion op, waardoor zijn loper de witte dame aanviel. Wit kon daartussen echter eenvoudig zijn loper plaatsen, waardoor de opzet van de pionzet effectief werd weerlegd: de pion ging verloren, waarna ook wit afwikkelde naar afruil van stukken en pionnen. Toen Paul ook nog een vorkje over het hoofd zag, ging ook nog een paard verloren en kon wit's c-pion doorlopen: 3:1 voor DD. Het verlies van Ger volgde niet lang daarna: 4:1 voor DD.

Aan de andere borden zag het er op het moment dat Ger opgaf niet slecht uit. Edgar aan bord 1 had een drukstelling opgebouwd met verschillende aanvalskansen op zwarts koning of zijn zware stukken. Sofya, aan bord 3, stond in die fase van de strijd min of meer gelijk. Jordy Krempel, aan bord 8 stond een paard voor. Edgar leek een winnende koningsaanval uit te voeren: zijn toren stond op de h:lijn aangevallen, maar hij viel met zijn dame op diezelfde h:lijn de zwarte koning aan. Er ontstond toen een bloedstollend slot: de zwarte koning kon niet alleen uit de mataanval lopen, maar hij kreeg ook plotsklaps tegenkansen, toen wit met zijn koning blootstelde aan een aftrekschaak, na een schaakje met zwarts paard. Het liep toch nog goed af, toen zwart inderdaad de toren sloeg met zijn g:pion: die pionzet maakte de weg vrij voor wits dame om de zwarte koning mat te zetten: 4:2. Even later kwam Jordy melden dat hij gewonnen had: 4:3. Als laatste was Sofya nog bezig. Zij was eerst een loper kwijtgeraakt, maar toen zwart niet doordrukte, kwamen er tegenkansen voor wit. Zij had de torens op de onderste rij geplaatst, waardoor ze de zwarte koning naar voren kon jagen. Met voor beide dames nog maar een paar minuten op de klok, gaf Sofya met haar dame een aantal malen schaak, de laatste keer dat zij dat deed, zette ze haar dame daarbij naast een zwarte toren: weg dame. Even later stond zij zelf mat: 5:3.


 DD 51692-DSC715103-5
1Alex Voermans1827-Edgar Huisman16600-1
2Peter Zwolsman1784-Jolle Lont16680-1
3Rosanne Bakels1762-Sofya Blanter15421-0
4Erik van der Graaf1735-Paul van Riet14621-0
5Ruud van Manen1693-Rob Scherpenisse14601-0
6Henk van Bellen1604-Ger Bussmann14511-0
7Theo van Vorselen1594-Kees van Beest14001-0
8Frans Engering1534-Jordy Krempel13290-1

Onderwerp: DSC7 redt het niet tegen Rijswijk 5
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 4484

DSC7 redt het niet tegen Rijswijk 5 12-01-2011 10:03 Forum: Seizoen 2010-2011

Het zevende heeft het niet gered in en tegen Rijswijk. De Rijswijker behaalden vijf bordpunten en daarmee de zege.

Coen Leentvaar, Jolle Lont, Sofya Blanter en Kees van Beest speelden remise aan de borden 1, 2, 4 en 7. Edgar Huisman, Jaap van der heiden en Paul van Riet verloren aan de borden 3, 5 en 6. Alleen Jordy Krempel op bord 8 wist te winnen.

 Rijswijk 51383-DSC715585-3
1P. Tjahjadi1487-C.C.W. Leentvaar1739½-½
2J. Bulthuis1500-J.J. Lont1668½-½
3W. van der Burg1467-E. Huisman16601-0
4W. van Ee1503-S. Blanter1542½-½
5M. Knigge1513-J. van der Heiden15051-0
6T. de Ruiter1586-P.H.M. van Riet14621-0
7T. Hogendoorn1209-C.A. van Beest1300½-½
8S. Ketting916-J. Krempel13290-1

Onderwerp: Verlies DSC7 van Haeghe Ooievaar 2
Paul van Riet

Antwoorden: 0
Bekeken: 4464

Verlies DSC7 van Haeghe Ooievaar 2 08-12-2010 22:43 Forum: Seizoen 2010-2011

In eigen huis heeft DSC7 het niet gered tegen Haeghe Ooievaar 2. De gasten kwamen met 3½-½ voor. Ondanks verwoede pogingen van DSC pakte Haege Ooievaar nog een bordpunt en daarmee de overwinning.

Vlak voor het begin van de wedstrijd vertelde eerste bordspeler Coen Leentvaar dat hij niet kon meespelen. Coen had wel zelf voor een vervanger gezorgd: Rob Scherpenisse. Rob was bereid om zijn plaats aan het eerste bord in te nemen. Lange tijd hield hij een gelijke stand, totdat hij dacht met een vorkje de kwaliteit te winnen. Wit reageerde met een penning van het paard door zijn dame en daarna kwam Rob op achterstand. Hij hield nog lang stand, maar moest uiteindelijk zwichten.

Lang daarvoor waren aan de borden 5, 7 en 8 nederlagen geleden door respectievelijk Paul van Riet, Kees van Beest en Jordy Krempel. Ger Bussmann aan bord 6 had zijn tegenstander op remise gehouden. Het stond dus halverwege de avond 3½-½.

Sofya Blanter aan bord 4 zorgde voor het eerste lichtpuntje door haar partij te winnen, Jaap van de Heiden was de volgende teammaat, die zijn tegenstander klopte. Na de nederlaag van Rob was het verlies van de wedstrijd een feit. Jolle Lont aan het tweede bord was toen nog aan zijn partij bezig.

Jolle verdedigde lange tijd met succes zijn b-pion en die pion kon een opmars naar promotie beginnen nadat de zware stukken van het bord waren. Zwart kon de pion alleen met zijn koning stoppen, waardoor de koning van Jolle de zwarte pionnen kon opsnoepen en uiteindelijk meet zijn laatste pion naar promotie kon doorlopen.

Onderwerp: DSC8 strijdend ten onder tegen Promotie 6
Paul van Riet

Antwoorden: 3
Bekeken: 10957

Wink 08-03-2006 19:40 Forum: Seizoen 2005-2006

Tegen Arnout, bedenk bij kritiek op het taalgebruik van Corniel, dat we hier van doen hebben met een art direc tor. Ik vond "ontdekbaar mat" in het jongste wedstrijdverslag van Corniel van onze pot een prachtige taalvondst!

Overzicht van 1 tot 17 van 17 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller