Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 953 resultaten Pages (48): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-H1 lijkt op weg naar het kampioenschap.
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 569

Oeps 06-02-2020 19:29 Forum: Externe competitie

71... Ld5: lijkt me ook een optie. Op 72. Td2 of Td3 volgt Tc4:+.
Wit had dus al eerder iets gemist. Ja, tijdnood...

Maar de winst van de wedstrijd was inderdaad niet erg verdiend.

Onderwerp: Kansen Team 1 op lijfsbehoud krimpen
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 696

05-02-2020 19:54 Forum: Externe competitie

Matthieu heeft overduidelijk de P in. Begrijpelijk, zo een verdenking zal voor veel spelers bron voor verontwaardiging zijn en voor mij is dat niet anders.

Misschien nog meer: je wordt uit je evenwicht gebracht.

Maar ik ben vermoedelijk een keer slachtoffer geweest van dergelijk bedrog. In een KNSB-partij had een tegenstander - ik noem zijn naam niet - een rare, onverwachte, sterke zet, en hij heeft die partij gewonnen. Later werd bij een andere KNSB-partij zijn gebruik van een telefoon met daarop de partijstelling ontdekt. Hij is geschorst geweest.

Dit is een naar, vervelend probleem. Het is goed dat men attent is. De rest - hoe gaat de arbiter met de verdenking om - is een ander verhaal.

Onderwerp: HSB-bekerteam verslaat Novelty Destroyers
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 556

29-01-2020 16:29 Forum: Externe competitie

Dat is heel netjes.
In de beker van 2017-2018 verloren we van dit team, met 2½ - 1½. Dat was de halve finale. Toen mocht Barendse tegen dezelfde tegenstander spelen, maar dan op bord 4!

Onderwerp: Boekje bij Jubileum DSC
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 135

Boekje bij Jubileum DSC 15-01-2020 15:23 Forum: Algemeen [DSC]

Geachte leden van DSC,

Op 17 devember 2020 zal het 125 jaar geleden zijn, dat de DSC werd opgericht. Om dat te vieren, is een Commissie in het leven geroepen, die bestaat uit (in willekeurige volgorde) Ted Barendse, Corniel Nobel, Willem-Jan van den Broek, Lucien van de Lisdonk en Kees van der Meer. Deze Commissie bereidt momenteel een aantal activiteiten voor dit Jubileum voor.

Een van die activiteiten is het opstellen en pubiiceren van een boekje. Het nu volgende is in de Commissie besproken en door middel van dit bericht leggen we u de huidige, voorlopige plannen en mogelijkheden voor.

Wij voelen niet voor een plechtige en plechtstatige foliant met ware feiten over DSC en haar historie. Dat is niet meer van deze tijd.

Wij willen een boekje opstellen over het schaken en met schaken verwante zaken bij schaken in het algemeen en schaken bij DSC in het bijzonder. Als werktitel hebben we momenteel 'De Grootmeesters van Delft! DSC (1895) in de afgelopen 25 jaar'.
Wij mikken op een boekje van bijvoorbeeld 50 bladzijden op B5-formaat, dat uitgereikt wordt aan de DSC-leden en mogelijk aan toekomstige leden, maar dat niet bedoeld is voor de verkoop (hoewel, misschien, enkele exemplaren - we zien wel).

Het boekje wordt opgesteld door van een sterke selectie van bijdragen uit de afgelopen 25 jaar van de leden van DSC in de DSC-media. DSC heeft tegenwoordig de Delftse Schaaksite, de voorgangers waren de papieren publicaties van Axxxioma en de voorgangers daarvan. Het boekje omvat dus een soort een bloemlezing.
We selecteren daarvoor kenmerkende, karakteristieke bijdragen uit de DSC-publicaties over schaken in het algemeen en schaken bij DSC in het bijzonder.
Sommige bijdragen kunnen voor ons doel zonder meer gebruikt worden. Andere bijdragen zullen aangepast moeten worden. Dat kan zoals in de wetenschap gebruikelijk is. Daar neemt de auteur uit bestaande bronnen datgene over dat voor zijn of haar doel relevant is, en men verwijst dan naar de originele publicatie (referentie). Dat doen wij dus ook, in ons geval naar de DSC-publicaties.

In het boekje wordt ook een beeld gegeven van DSC zelf. Dat spreekt. Het moet onder meer een overzicht bieden van bijvoorbeeld het aantal seniorleden en jeugdleden, het aantal schaakteams, de (jeugd-, snel-, ...) schaakkampioenen van de afgelopen 25 jaar. Ook wordt beknopt geschreven over de overgang van Trefcentrum naar de huidige schaakzalen, het samengaan met andere Delftse schaakverenigingen, de status van het topteam, en enkele fraaie partijen van clubleden worden gepresenteerd. De presentatie van DSC zelf bij dit jubileum is onontbeerlijk.

Toch zal het boekje meer aan het (helaas verscheiden) Matten doen denken dan aan een traditioneel schaakboek. Er zullen niet heel veel schaakdiagrammen in staan.

Indien u ideeen, aanvullingen en/of aanpassingen heeft, vernemen we dat graag. Als er eventueel bezwaren zijn, vernemen we dat niet graag, maar we willen toch graag dat u dat ons meldt!

Namens de Commissie,
KM

Onderwerp: DSC-H1 verslaat Promotie 1
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 715

15-01-2020 08:16 Forum: Externe competitie

Ik heb een zet lang kunnen winnen. Net zoals gisteren Jorden van Foreest een zet lang had kunnen winnen van Carlsen, en Lucas een zet lang had kunnen winnen van de Duitse jonge IGM Keymer, had ook ik een zet lang kunnen winnen. Ik pakte een kwaliteit in plaats van even na te denken, een pion te pakken en de dreiging in de stelling te houden. Het zal aan de atmosfeer hebben gelegen. Snif.

Onderwerp: Foutje bij de Collectie Aarsman
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 124

Foutje bij de Collectie Aarsman 04-01-2020 14:24 Forum: Het koffiehuis

In de Volkskrant van 2 januari 2020 waren de middenpagina's van het eerste katern gevuld met een foto uit de Collectie Aarsman. Het betreft een foto van een schaaktoernooi. In het bijschrift bij de foto stond een schaakfoutje; daar heb ik de redactie van de Volkskrant op gewezen.
Ik kreeg een sympathiek bericht terug van Aarsman zelf, het was inderdaad een foutje; en hij schreef dat hij nog nooit zoveel reacties op een foutje had gehad als in dit geval van (kennelijk) de schaakgemeenschap! Ik vind dat heel leuk om te lezen.

Hypothese: als je gelezen wilt worden, moet je over schaken schrijven. Als je iets aanvechtbaars schrijft word je bedolven onder de reacties!

Vrolijke groet,
winfvdm

Onderwerp: Voorwaarde voor pinnen bij zaterdagwedstrijden
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 348

Voorwaarde voor pinnen bij zaterdagwedstrijden 21-12-2019 11:57 Forum: Externe competitie

Tijdens de KNSB-ronde van 14 december j.l. is de mogelijkheid geboden, betalingen bij de bar te pinnen. Pinnen zal steeds belangrijker worden, ook voor betalingen van kleine bedragen. Daarenbuiten heeft de bar minder gedoe met te weinig wisselgeld (de bar heeft wel eens geen 1-Euromunten meer, bijvoorbeeld).

Er is een tweetal nadelen, die ik hier kort aangeef.
1. Indien de techniek goed werkt, lijkt het iets meer tijd te kosten voor de barbezetting. Dat is geen voordeel, want zaterdag achter de bar betekent, indien we met twee personen zijn, stevig doorwerken. Ophalen van kopjes, glazen en flesjes; leeghalen van de afwasmachine - spoed! want hij moet direct weer gevuld worden - ; koffie en theewater maken; en bijvullen koelkastvoorraden: het moet allemaal gebeuren tussen het klanten helpen door. Zowel Hugo van der Laan als Simon Broos kunnen bevestigen dat we druk bezig zijn achter de bar.
2. De apparatuur werkt niet of nog niet probleemloos. We zijn op die middag met zijn tweeen bezig geweest om de apparatuur uit haar coma te wekken door middel van kloppen, scherm vegen, schudden en aanmoedigen, terwijl er bij de bar klanten wachtten, die hun bedenktijd liever aan hun partij hadden besteed en de afwasmachine hoognodig uitgeruimd moest worden om de hoeveelheden gebruikt servies te kunnen wegwerken.
Dat is stress.

Ik taxeer dat DSC met haar tijd mee wil gaan door pinnen aan de bar mogelijk te maken. DSC-ers en ook tegenstanders stellen dat waarschijnlijk op prijs.
Voorwaarde daarvoor is vlekkeloos werkende apparatuur. Storingen op de apparatuur moeten onzes inziens, gezien de huidige drukte aan de bar, vermeden worden.

Onderwerp: Interne competitie (N11) Gert Legemaat verstevigt koppositie
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 1084

Weer een memorabele partij 12-12-2019 14:36 Forum: Interne competitie

Ik mocht, met zwart, spelen tegen een van de vele Grootmeesters van DSC. In deze partij had ik mijn best gedaan om een vijandelijk pionnetje op e5 te verwijderen, en dat was gelukt. Er was een scherpe stelling ontstaan. Ik geef een paar kernstellingen van de partij als op een geborduurd wandtapijt, een variant van het Tapis de Bayeux (P.S. Het Tapis de Bayeux geeft een geborduurd verslag van de Slag bij Hastings, 1066). We beginnen met Stelling 1.Stelling 1

De verdediging van de loper op e5 door de dame op b5 is wankel. Mijn collega-Grootmeester van DSC bekeek dan ook de sterke zet 28. a2-a4!, verontrust de zwarte dame. Op 28..., Db5-e2; volgt 29. Td1-e1, en wit wint de loper.
Maar nee; als je nauwkeurig rekent, zie je dat zwart vervolgt met 29..., De2xe1+; 30. Pf3xe1, Tf4-e4; en er dreigt mat op e1 en ook damewinst op g3 (zie Stelling 2): zwart wint zelfs!Stelling 2

Maar nee; wit heeft hier 31. f2-f4! De witte dame staat niet meer aangevallen en de dame dekt meteen het paard! Gaat wit nu toch winnen?
Maar nee; er komt 31..., Le5xf4; 32. Dg3-c3, de dame gaat weg van het veld waar ze aangevallen werd, dekt het paard en dreigt tegelijk mat. Het zwarte antwoord is dus gedwongen - en sterk. 32..., Lf4-e5; 33. Dc3-d2, Le5-f4; Jawel! (Zie stelling 3).Stelling 3

Als wit het paard wil blijven dekken - en wat moet je anders - kan iets volgen als 34. Dd2-d1, Lf4-e3+; 35. Kg1-h2, Tf8-f1; wit geeft hier eeuwig schaak.

Het is een lange variant. Lasker schreef: Long variation - wrong variation. Maar het lijkt te kloppen. Het zijn voor de hand liggende, nagenoeg gedwongen zetten. Mijn collega-Grootmeester van DSC gaf na afloop van de partij aan, dat hij een en ander gezien had. Hij is een sterke Grootmeester van DSC!

Hij speelde dan ook niet 28. a2-a4, maar 28. Td7xb7. Het berekenen van varianten had veel tijd gekost, en met weinig bedenktijd bood wit later remise aan.
Een memorabele partij. Ook daar zie ik weer met genoegen op terug.

Onderwerp: DSC-H1 wint tegen DD-H1
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1308

29-11-2019 17:10 Forum: Externe competitie

Het leek me dat ook invaller Arno onnodig verloor van DD-topscorer Mityaev. Arno overzag in de tijdnood van zijn tegenstander dat hij de dekking van veld h3 niet mocht opgeven en ging ineens mat.
Mijn pot was weinig beschuitjes. Ik kwam met een passieve stelling uit de opening maar een duidelijk winnende doorbraak voor wit zagen we geen van beiden.

Onderwerp: Interne competitie (N10): Hans Hendriks licht koploper pootje
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 1101

26-11-2019 08:25 Forum: Interne competitie

Ons schaakgebouw was gisteravond zeker het regionale Centrum van Intellect.
Ik schat dat er ongeveer 150.000 Elo-punten bijeen waren!

Onderwerp: DSC-K4: Er waren eens acht leuke spelertjes...
winfvdm

Antwoorden: 2
Bekeken: 1132

25-11-2019 14:03 Forum: Externe competitie

Het verrast dat een ploeg uit Delft is ingedeeld bij ploegen uit Limburg en Gelderland. In de Meesterklasse moet men rekening houden met een reis naar Hulsberg en/of Groningen of Leeuwarden en/of Sas van Gent. In de eerste klasse moet dat al minder zijn; maar in de derde klasse verwacht je dat niet.

Toen ik bij VSM Maastricht speelde, mocht LSG bij ons een uitwedstrijd spelen (eerste klasse). Zij kwamen al op vrijdagavond. Het was, naar verteld werd, gezellig...

Onderwerp: DSC-H1 wint uitwedstrijd van Botwinnik 1
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 1141

DSC-H1 wint uitwedstrijd van Botwinnik-H1 08-11-2019 08:23 Forum: Externe competitie

In de tweede ronde dit jaar, de uitwedstrijd tegen Botwinnik-H1, heeft DSC-H1 een 2-6 overwinning geboekt.
De gemiddelde rating van de DSC-ers bleek in de eerste ronde zowat 150 punten meer te zijn dan die van de spelers van Botwinnik, dus DSC moest een goede kans hebben. En al rond 21:00 waren de vooruitzichten gunstig: op vier borden hadden de DSC-ers een tijdvoorsprong van 20 minuten of meer. Sneller spelen duidt er doorgaans op, dat je de stelling beter kent en niet lang naar motieven of wendingen behoeft te zoeken.

Jan Bosma schreef als eerste een overwinning bij, Ted Barendse als tweede: 0-2.
Het bleef 0-2 tot de tijdnoodfase, waarin het increment van 10 seconden per zet belangrijker is voor de bedenktijd dan de tevoren ingestelde tijd. In die fase kwamen de uitslagen snel achter elkaar: een remise van Kees van der Meer, winst voor Ricardo Slaa, winst ook voor Pieter Buzing (tussenstand ½ - 4½), remise van Richard Oranje en verlies voor Martin Glimmerveen: 2-5.
Bram van der Velden en Rogier Zoun zijn daarna nog zeker een kwartier bezig geweest met een interessant eindspel met twee paarden en twee pionnen voor Bram en voor Rogier een loper en twee pionnen, waaronder een lastige verre vrijpion. Uiteindelijk bracht Bram door zijn overwinning de marge weer op vier bordpunten voor DSC-H1: 2-6.

We staan weer bovenaan in de HSB, net als aan het einde van seizoen 2018-2019 en (als DSC IV) aan het eind van 2017-2018. We zijn er nog niet, kampioen blijven is moeilijker dan kampioen worden. Maar de vooruitzichten zijn gunstig.

Onderwerp: DSC-K4 - Sliedrecht 2 4-4
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 1413

03-11-2019 15:04 Forum: Externe competitie

De wedstrijd werd vooraf gezien als een vierpunten-wedstrijd. Dan is 4-4 een logische uitslag.

Onderwerp: Joost Michielsen prolongeert titel bij ChessRun
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1343

27-10-2019 11:13 Forum: Toernooien & activiteiten

Wat een alleraardigst bewijs, dat er in een groep van tien lopers geen slechte loper kan zijn, zelfs al beoefenen zij het hardlopen in slow-motion! Hartelijk dank!

Onderwerp: Joost Michielsen prolongeert titel bij ChessRun
winfvdm

Antwoorden: 4
Bekeken: 1343

Van oude mensen () die voorbij gaan (naar Couperus) 24-10-2019 13:17 Forum: Toernooien & activiteiten

BIj de Houtloop / Chess run is er een groep van vaak ongeveer 10 personen van 70 jaar en ouder die de 5 km lopen. In die leeftijdscategorie behoor ik doorgaans tot de middenmoot. Ook deze zondag eindigde ik weer in de middenmoot, als zesde van de tien deelnemers van die leeftijd.
Een van hen is 81 jaar oud. HIj was sneller dan ik!

Onderwerp: Interne competitie (N6): Kees van der Meer houdt clubkampioen op remise
winfvdm

Antwoorden: 3
Bekeken: 1974

16-10-2019 12:35 Forum: Interne competitie

Deze en dergelijke noodlotstijdingen komen hard aan.
Mijn hoofd stond niet meer naar schaken, ik had er eigenlijk geen zin meer in, had ook grote moeite om me nog te concentreren.

Onderwerp: René Torenstra overleden
winfvdm

Antwoorden: 8
Bekeken: 2769

15-10-2019 18:50 Forum: Algemeen [DSC]

Triest. Heel triest.
Veel te jong. En (tegenover mij) altijd opgewekt en niet voor een kleintje vervaard.

Onderwerp: Interne competitie (N5): Richard Oranje aan kop
winfvdm

Antwoorden: 5
Bekeken: 2083

08-10-2019 15:29 Forum: Interne competitie

Onderstaand, uit de partij K. van der Meer - R.C.M. Smits, de stelling na de 33e zet van wit.
Zwart, aan zet, staat een pion achter en kan de gevaarlijke witte pluspion op d6 ophalen door middel van Dc4-d3 of Dc4-d4.Wat had ik graag gehad, dat zwart 33..., Dc4-d3 had gespeeld! Dan volgt namelijk 34. Lg2-e4, Dd3xd6; 35. Dd1-h5+!Een gepend stuk is een slechte verdediger! Noch het gepende paard op g7, noch de gepende pion op g6 kunnen de witte dame slaan. Na 35..., Kh7-g8; zal 36. Le4-d5+ en 37. Te7-f7+ wel winnen.
Maar zwart, ook niet mis, speelde 33. ..., Dc4-d4! inplaats van Dd3. Op 34. Lg2-e4 zou hij 34..., Pd7-f6 hebben gehad.

Dh5+ in die stelling had ik wel willen spelen. Helaas, de mooiste varianten in de partij zitten vaak in de analyses. Snif.

Onderwerp: Kort verslag Druivenschaaktoernooi
winfvdm

Antwoorden: 0
Bekeken: 345

Kort verslag Druivenschaaktoernooi 07-09-2019 10:57 Forum: Toernooien & activiteiten

Het Westlandse Druivenschaaktoernooi was, als steeds, goed georganiseerd en is weer plezierig verlopen. Altijd prettig om na de zomervakantie na te gaan of je de openingen nog een beetje beheerst en de tactische grappen nog ziet. De laatste avond van het toernooi was zelfs extra gezellig: het Nederlands elftal, dat een andere sport dan schaken beoefende, speelde tegen een ander elftal (ik meen Duits); op TV was te zien dat Nederland won en dat ging niet ongemerkt voorbij.

Persoonlijke scores: Kees van der Meer 1½ in groep 2, Rens ter Veen 2 in groep 5, Simon Broos 1½ in groep 7, Ed Eveleens 2½ in groep 8, Jan van der Kolk 2 in groep 13, Hans Hendriks 2½ in groep 14, Jan Bouke Tiersma 3 in groep 15, en Bert van der Willik 3 in groep 17, allemaal uit drie partijen. Het team genaamd DSC2, bestaande uit Jan, Hans, Jan Bouke en Bert, behaalde zelfs de teamprijs met hun gezamenlijke score!

Kortom, weer een prima toernooi.

Onderwerp: Zomertoernooi (4): In de voetsporen van Nimzovitch en Larsen
winfvdm

Antwoorden: 1
Bekeken: 2354

Italiaanse opening? 30-07-2019 19:59 Forum: Activiteiten

In de derde Zomervarianten Ontdekkingsavond werd m.i. door Barendse niet de Italiaanse iopening getoond. De Italiaanse opening ontstaat na 1. e4, e5; 2. Pf3, Pc6; 3. Lc4, Lc5;
Wat Barendse introduceerde, 3..., Pf6; staat volgens de boekjes van Dr. Euwe bekend als Tweepaardenspel in de nahand.
Na 3..., Le7 zou de Hongaarse verdediging zijn ontstaan, maar ik weet niet of deze opening nog steeds zo genoemd wordt. De naam Hongaarse opening heb ik al een tijd niet gezien.

P.S.
Ik neem mijn woorden terug. Enig zoeken in digitale bestanden leert dat de naam Italiaanse opening ook gebruikt wordt voor de stelling na 3. Lc4, zonder antwoord van zwart. Na 3..., Le7 kun je dan spreken van de Hongaarse verdediging tegen het Italiaans.

Geografische aanduidingen van de openingen hebben mij altijd geintrigeerd. Zoals de Scheveninger variant suggereert, ligt Scheveningen op Sicilie; volgens de Leningrader variant ligt Leningrad (nog steeds) in Holland; volgens de Meraner variant ligt Meran/Merano (Provincie Zuid-Tirol in Italie) in Slavie. Er zijn overzichten van dit verschijnsel.
Maar dat heel Hongarije deel uitmaakt van Italie is nieuw voor mij!

Overzicht van 1 tot 20 van 953 resultaten Pages (48): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller