Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 1865 resultaten Pages (94): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open
Martin

Antwoorden: 11
Bekeken: 740

25-02-2020 18:44 Forum: Interne competitie

Quote

Originally posted by Henk van den Belt
Ja ik gebruik Winboard en Stockfish11. Ik heb geen Fritz of zoiets. Dus het is nogal behelpen. Als Stockfish11 een verandering laat zien van meer dan 150 centipawns dan geef ik de zet een ??

Stockfish11 geeft Tc1 een score 2.70 en Th4 een score 0.40 dat is meer dan 150 centipawns (1.5 punt) verschil. Op engine-niveau betekent 120-150 centipawns al bijna winnend voordeel.

Schaakengines verschillen in hun oordeel. Als ik bijvoorbeeld een oude gratis versie van Komodo zou gebruiken zouden er weer andere waarderingen staan. En waarschijnlijk minder dubbele vraagtekens maar die versie heeft een lagere rating.


Henk, je mist het punt van Corniel. Het gaat niet om computerbeoordeling alleen. Die gebruik je om te zien wat je gemist hebt, maar de ene centipawn is de andere niet. Je kunt -3 hebben omdat je een stuk en prise zet, of een heel simpel familieschaakje over het hoofd ziet. Ja, dan vind ik ?? een begrijpelijke conclusie. Maar het kan ook een razend ingewikkelde stelling zijn, waarin je uiteindelijk een kans mist, maar wat je in de praktijk eigenlijk vaker niet dan wel ziet. Is dat dan ook een (??)? Ik zou zeggen van niet.

In het kader daarvan vind ik je eerste zet absoluut geen ??, aangezien de variant na Pe6 lang niet zo makkelijk is, en ook de partijvoortzetting niet zo evident slecht lijkt te zijn. Het lijkt een klassiek geval van de omdraairegel, maar niet een waarbij het verschil op voorhand heel duidelijk is. Een verkeerde keuze wellicht, maar geen blunder.

De vraag is ook: Wat leer je van alleen naar de centipawns kijken en alle slechte zetten afdoen als een blunder?

P.S. trouwens, alle engines zijn eigenlijk wel sterk genoeg om jouw zetten te beoordelen. Dat 'behelpen' zie ik dus ook niet zo.

Onderwerp: Kolderschaak jeugd
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 786

13-01-2020 16:15 Forum: Jeugd

2. "dronken pionnen" -> de pionnen kunnen niet meer recht lopen maar slaan wel iedereen die ze tegen komen recht voor z'n raap;

Lekker maatschappelijk incorrect, bij JEUGDschaak Draaiend hoofd

Onderwerp: Zappa, schaken en een verjaardag
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1093

13-12-2019 23:50 Forum: Interne competitie

Leuk initiatief!

Onderwerp: DSC-H1 wint tegen DD-H1
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 1308

01-12-2019 12:41 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by winfvdm
Het leek me dat ook invaller Arno onnodig verloor van DD-topscorer Mityaev. Arno overzag in de tijdnood van zijn tegenstander dat hij de dekking van veld h3 niet mocht opgeven en ging ineens mat.
Mijn pot was weinig beschuitjes. Ik kwam met een passieve stelling uit de opening maar een duidelijk winnende doorbraak voor wit zagen we geen van beiden.


Ik vind die stelling die jij ongeveer kreeg altijd wel prettig voor zwart. Wat ik alleen meestal doe is de manoevre Pd7-f8-e6 voordat je kort rokeert. Dit heb ik een keer gezien in een DVD van Alexej Shirov en dat paard staat daar wel lekker.

Onderwerp: DSC-H1 wint tegen DD-H1
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 1308

29-11-2019 14:21 Forum: Externe competitie

Daar staat wel tegenover dat ik een duidelijk gewonnen stelling wegblunderde in tijdnood. Ik zal proberen nog een fragmentje te plaatsen, maar dat moet nog even wachten, want Ted wilde de stelling maandag bij de training gebruiken geloof ik Grijns

Onderwerp: DSC-K2 ziek, zwak en misselijk, maar wint toch!
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 1000

DSC-K2 ziek, zwak en misselijk, maar wint toch! 25-11-2019 15:10 Forum: Externe competitie

Afgelopen zaterdag kwam DSC2, ondanks een volle ziekenboeg, toch op volle oorlogsterkte opdagen in Rotterdam voor de wedstrijd tegen RSR Ivoren Toren 1. Het was een wedstrijd die op papier gewoon gewonnen moest worden, maar met zeker geen optimale voorbereiding, zijn dat juist de wedstrijden die je dan professioneel over de streep moet trekken. Dit gebeurde uiteindelijk ook: RSR werd met 3-5 verslagen.

Overwinningen waren er voor Joram op den Kelder, Onno Verbaken, Bram van der Velden en Sebastiaan Smits. Daarnaast waren er nog remises voor Jan-Pieter Vos en Sten Goes. Talitha Munnik en Martin Glimmerveen leden helaas een nederlaag.

(later meer)

Onderwerp: Tweede Grand Prix Rapid voor Richard Oranje en Henk Stipdonk
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1767

22-10-2019 21:14 Forum: Activiteiten

Quote

Originally posted by Richard
de wp en sb kloppen niet Glimlach ik heb 15 wp.
Tegenstanders Tjerk, Ted, Gert, Bob en Jouke
1,5,4,3,3,5 ,3 wp


Mijn beste gok is dat een van jouw tegenstanders een bye heeft gehad. Daar krijg je een punt voor, maar zou best weleens als een half puntje voor de WP kunnen gelden.

Onderwerp: HSB competitie 2019-20
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 920

30-09-2019 18:27 Forum: Externe competitie

Wanneer komen de teamopstellingen op de site?

Onderwerp: Interne competitie (V9): Gert Legemaat verstevigt koppositie
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 3100

24-05-2019 09:21 Forum: Seizoen 2018-2019

Quote

Originally posted by Ted
Ik werd op prachtige manier door Jouke van het bord geofferd.

Natuurlijk gingen daar wat foutjes van mijn kant aan vooraf, waardoor ik al snel iets minder stond.
Maar na een stukoffer op mjjn koningsstelling en daarna het aloude 'stukken erbij' maakte me totaal kansloos. Een terechte overwinning voor de man in vorm Jouke, congrats!


Dat vraagt om een klein fragmentje!

Mooie TPR voorlopig voor Jouke iig!

Onderwerp: Gert Legemaat wint DSC snelschaakkampioenschap
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 2924

26-03-2019 23:08 Forum: Activiteiten

Quote

Originally posted by Untagonklik
Ik heb de stand aangepast.

Het reglement meldt nu weerstands- en SB-punten als beslissingscriterium. Een barrage is altijd spectaculair, maar wordt complex als er meer dan 2 personen bij betrokken zijn. En daarnaast wordt het dan voor de betrokkenen nog later. Kortom: er zijn voor- en nadelen.


Gek. In 2015 speelde ik nog wel een barrage tegen Gert!

Jammer dat dit in mijn vakantie viel, overigens Glimlach

Onderwerp: Woensdag 27-3: Cursus Scheidsrechter 1 in Zoetermeer
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 1350

Woensdag 27-3: Cursus Scheidsrechter 1 in Zoetermeer 19-03-2019 09:39 Forum: Arbitrage

Zoals te zien is op de site van Schaakvereniging Botwinnik (link)link hebben zij in samenwerking met de HSB een cursus Scheidsrechter 1 naar de HSB gehaald. Het betreft 1 avond, volgende week woensdag, van 19:00 tot 23:30, in Zoetermeer.

Wat kun je verwachten: U zult hier de belangrijkste regels van het spelletje leren, hoe in te grijpen bij een claim, hoe u een klok kunt instellen, de afwijkende regels bij snelschaken en rapidschaak maar bovenal kunt u na afloop met vertrouwen de externe wedstrijden van uw vereniging leiden.

Het inschrijfgeld betreft €5, hetgeen door DSC voldaan zal worden. Meldt u allen aan! DSC kan altijd arbiters gebruiken, en daarnaast is het als speler of teamleider altijd nuttig om de regels en de klok goed te kennen.

Onderwerp: DSC-K2 verliest opnieuw, maar is nog niet verloren
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 1555

DSC K2 verliest opnieuw, maar is nog niet verloren 17-03-2019 16:48 Forum: Externe competitie

Zaterdag toog het 2e team - samen met het 4e - naar Gouda voor een belangrijke wedstrijd. Hoewel de tegenstander de koploper in de klasse was, was de opdracht om matchpunten te halen. DSC2 staat immers onder de degradatiestreep en de tijd begint nu echt te dringen..

Aanvankelijk was het tweede dan ook op volle oorlogsterkte, en kon uw verslaggever - een van de prutsers - uitgeleend worden aan het 3e. Echter, op zaterdagochtend bleek JP door ziekte helaas niet in staat te zijn om te spelen, dus moest er snel geschakeld worden: gelukkig bleek Simon Dirkse bereid in te vallen, en zo werd uw verslaggever toch weer naar het eigen team doorgeschoven.

Aanvankelijk zag het er niet slecht uit. Sten had op het eerste bord iets op het bord wat hij goed kende, en bereikte vrij eenvoudig een gelijk eindspel tegen de sterke kopman van de Gouwenaars. Verder leek Onno een lekker initiatief te hebben, waarna zijn tegenstander een pion gaf voor tegenvallende compensatie. Op de andere borden leek de situatie prima onder controle, al was er her en der wat achterstand op de klok, en was het bij Bram een beetje chaos. Hij had een pion buitgemaakt, maar ik vond het er link uit zien. Volgens Bram zelf was er sprake van een plusje!

Helaas kwamen we echter wel op achterstand, omdat Joram matgezet werd door Peter Ypma. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar volgens eigen zeggen dacht hij te lang na, en soms ook weer te kort. Zo koos hij met weinig tijd op de klok voor een variant die niet kon, en mat als gevolg had.

Ook Sebastiaan ging ten onder. Zelf dacht ik juist dat hij met zwart gelijk gemaakt had en wellicht het initiatief kon pakken. Aangezien de beslissende fase gelijk viel met een fase waarin ik zelf onder tijdsdruk stond, laat ik Sebas zelf aan het woord: "Door wat zetverwisselingen moesten zowel ik als mijn tegenstander veel tijd investeren in de opening. Juist op het moment dat ik wat sneller wilde gaan spelen en kort rokeerde, had ik stukkenruil kunnen afdwingen met pionwinst en plus op de lange termijn. Het vervolg speelde ik niet helemaal nauwkeurig en bovendien niet snel genoeg, waarna het in tijdnood mis ging op de lange diagonaal". Helaas!

Daar tegenover stond dat uw verslaggever DSC2 ook op het scorebord kon zetten. Een openingsexperiment werd door zwart wat passief opgevangen, zodat wit het initiatief kon pakken. Nadat er eerst een sterk paard op c4 kwam te staan, ging het andere paard naar g5. Zwart dwong deze met ..h6 tot een verklaring, waarna wit het heft in handen nam met een offer op f7:Als zwart na 15..Kxf7 16.e5 b3 17.Db1 zijn paard probeert te redden, dan dachten wij beiden dat het mat loopt na 17..Pd5 18.Lh5+ Kg8 19.Dg6, maar blijkbaar kan zwart zich nog redden met het koele 19..Th7!Zwart had dit ook niet gezien en gaf in plaats daarvan het stuk terug met 16..Thf8 17.exf6 Lxf6. Nu had ik groot voordeel kunnen pakken met 18. Dh7!, waarna wit alle troeven in hand heeft:Dat was de kroon op een mooie partij geweest, maar ondanks dat ik wel naar het thema 'witte velden' aan het kijken was, zag ik het niet. Mijn 18.Le3 was ook nog wel een goede zet. Ik bleef wel in het voordeel, maar nam vrij veel risico, miste wat kansen en nam nog meer risico. Uiteindelijk pakte dit goed uit toen eerst een kwaliteit moest geven, en daarna onnodig een stuk blunderde, maar had ook verkeerd kunnen aflopen. Al met al een gedenkwaardige wedstrijd, want hoewel alles achteraf niet zo correct bleek te zijn, kan ik me niet herinneren dat ik ooit in een lange partij op dergelijke wijze een kwaliteit geofferd heb (!), en het punt zo zelf ging halen...

Vlak daarna kwamen er snel wat andere uitslagen, waarbij de spanning er goed in bleef. Zo had Bram een halfje toegevoegd. Zijn plusje werd in eerste instantie wat groter, toen zijn tegenstander een onhandige afwikkeling koos. Bram koos echter voor dameruil, en een toreneindspel met een plusje, dat zijn ervaren tegenstander goed verdedigde.
Verder wist Talitha tegen haar oude club haar eerste volle punt te scoren van het seizoen. Aanvankelijk dacht ik dat ze wat minder stond, maar wel alles onder controle had. Wit had wat meer ruimte, maar had ook meer zwaktes. Met de druk van de klok in haar voordeel kwam er een tactische variant op het bord, waarvan beide spelers taxeerden dat die voor henzelf gewonnen was. Talitha bleek gelijk te hebben...

Helaas bleek Martine dan weer het onderspit te hebben moeten delven. Met zwart leek ze de boel goed onder controle te hebben, al had wit een betere pionnenstructuur. Maar toen wit - voor mijn gevoel - een wat nonchalante variant koos met Lh7+ leek het langzaam in haar voordeel te keren. Martine speelde het actief en het stuk op h7 leek in gevaar. Maar ze had wel veel tijd verbruikt, en schijnbaar ging in tijdnood toch mis...

Toen resteerden nog Sten en Onno. Sten had aanvankelijk wat ruimte weggegeven, maar uiteindelijk de torens weten te ruilen, waarna er een ongelijk lopereindspel weten te bereiken. Scheeren had wel het initiatief, maar het zou zeker remise moeten zijn. Helaas blunderde hij op zet 40 - zonder tijdnood - zijn a-pion weg, waarna het ineens lastig werd.

Onno speelde voor de winst, want nadat hij het zwarte initiatief door een afruil had gestopt, behield hij de pluspion. In het eindspel waren er flink wat onnauwkeurigheden. Zo kon Onno volgens Joram een stuk winnen; wat Onno miste, ondanks dat hij zei daar al de hele tijd op gespeeld te hebben. Nu was Joram van mening dat het remise zou worden, daar alle pionnen op 1 vleugel waren. Gelukkig miste zwart daarna een kans om de pluspion terug te winnen, waarna Onno zelf pionnen kon snoepen en de winst toch nog binnen kon halen.

Helaas mocht dit alles niet baten, omdat Sten inmiddels onder de druk bezweken was. Nadat hij die pion was kwijtgeraakt, was het waarschijnlijk nog wel binnen de marge, maar hij werd teruggedrongen, en uiteindelijk was het zwart's a-pion die een doorbraak wist te forceren. Zo was er de nipst mogelijke nederlaag, en lieten we eigenlijk een matchpunt liggen.

Tijdens het gezellige eten - samen met het winnende DSC4 - bij de plaatselijke Mexicaan bleek dat de andere uitslagen goed waren gevallen: ook Zukertort en Oegstgeest hadden verloren en bleven zo binnen schootsafstand. DSC2 zal de laatste 2 wedstrijden gewoon moeten winnen, al is het niet meer in eigen hand. Te beginnen in ronde 8 tegen de rode lantaarndrager Axel Landau, die op papier gewoon gelijkwaardig zijn, dus het zal geen eitje worden...

 Messemaker 18472182-DSC221154½ - 3½
1IM Peter Scheeren2389-Sten Goes22261 - 0
2FM Peter Ypma2315-Joram op den Kelder22851 - 0
3FM Wim Heemskerk2193-Bram van der Velden2166½-½
4Ed Roering2179-Sebastiaan Smits21291 - 0
5Erik Hennink2149-Onno Verbaken21080 - 1
6Henk-Jan Evengroen2140-Martine Middelveld20441 - 0
7Jan Evengroen2085-Martin Glimmerveen20080 - 1
8Ben van Geffen2008-Talitha Munnik19520 - 1

Onderwerp: Speelschema DSC 5
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 1362

17-09-2018 07:21 Forum: Externe competitie

Dat kan wel kloppen. De planning was dat het 5e en 6e team tegelijk zouden spelen, de zaterdagen dat team 1-4 uit spelen.
Maar omdat we uiteindelijk "maar" 5 teams bleken te hebben, is de e KNSB verzocht om dan alle 5 teams naar tegelijk te laten spelen.

Dat wordt dus wel een unicum! Qua aantal tafels en materiaal moet het passen, maar het zal wel stampensvol zijn!

Onderwerp: Ratinglijst van mei is uit
Martin

Antwoorden: 12
Bekeken: 5760

06-05-2018 19:54 Forum: Algemeen [nationaal]

Hmm, mijn TVR (Toernooi Voldoening Rating) is ongeveer 1700, dus wat dat betreft mag ik ook nog niet ontevreden dat ik qua rating nog boven de 2000 sta...

Gefeliciteerd aan de mega stijgers! Met name Zimo en Timo! (Zou het toeval zijn?)

Onderwerp: DSC3 wint van Boven IJ en klimt naar vierde plaats
Martin

Antwoorden: 8
Bekeken: 4963

10-04-2018 14:07 Forum: Externe competitie

En om te happen....

Onderwerp: Ontknopingen DSC 4-11
Martin

Antwoorden: 7
Bekeken: 2374

08-04-2018 20:09 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Tom Broekhuizen
Waar elders precies Arno? Ik heb even bij het nieuws gekeken, maar ik vraag me nu af of het überhaupt wel op deze site staat. Hsb site misschien?


Upperdog is niet Arno ;-)
Maar het staat in een van de andere forumdraadjes . Dat is geen nieuwsbericht.

Onderwerp: DSC2 kampioen
Martin

Antwoorden: 8
Bekeken: 5343

08-04-2018 20:08 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by winfvdm
Geweldig kampioenschap! Met mooie cijfers!
Ik zie bij de spelers van het kampioensteam DSC2 een speler van het kampioensteam DSC4 staan.
Martin, voel je je nu dubbelkampioen?


Zeker! Zo vaak ben ik nog niet kampioen geworden, laat staan 2 keer in 1 week, haha Koel Maar mijn bijdrage was niet zo geweldig, met in DSC2 een score van 3 uit 6 met een matige TPR. Laatste ronde hopelijk fitter dan gisteren....

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Martin

Antwoorden: 10
Bekeken: 6006

06-04-2018 07:48 Forum: Externe competitie

@Willem-Jan: toen ik bij de partij ging kijken dacht ik zelf aan 34..g4+ 35. Kh4 Lh6.

Niet zo goed als Tf5 inderdaad, want ik zie nu dat wit dan nog Th1 heeft om het mat af te dekken. Maar daar zou wit natuurlijk verder niet blij van worden. Je kan bijvoorbeeld a2 even meepakken en daarna je koning verbeteren, terwijl wit de hele tijd op zijn koning moet letten.

Maar aan het eind nog een mooi matnet!

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Martin

Antwoorden: 10
Bekeken: 6006

05-04-2018 08:19 Forum: Externe competitie

Yay! Kampioenen! Glimlach

Ik mocht de laatste 2 wedstrijden van het seizoen niet meer meedoen, omdat ik al teveel in DSC2 gespeeld had. Daarom restte mij een rol als toeschouwer. En dat was gisteravond niet vervelend. Sowieso was het een halve clubavond, met 4 teams van DSC aanwezig, maar ook met een mooi resultaat voor het vlaggenschip!

Ik kwam binnen nadat Kees en Henrik al remise hadden genoteerd en Ashwin al had gewonnen. Daarbij leken Jan, Jaap en Willem-Jan uitstekend te staan. Ted en Peter waren ongeveer gelijk, maar daar ging daarna iets mis. Ted verloor via een (wat mij betreft niet heel obvious) truc een kwaliteit tegen een pion, en Peter wilde onder druk van de klok remise, maar leek af te wikkelen naar een matig, wellicht verloren eindspel. Daardoor leek het nog even spannend, maar Jaap, Jan en uiteindelijk ook Willem-Jan bleken secuur, waardoor die spanning goed werd omzeild. De overwinning was uiteindelijk zelf nog geflatteerd, doordat naast de 3 betere stellingen, ook Ted en Peter zelfs nog wonnen. Maar al met al dik verdiend natuurlijk.

Daarna was het afwachten tot de superspannende pot tussen Promotie en Botwinnik, de 2 concurrenten, afgelopen was. Botwinnik mocht niet winnen, en won uiteindelijk ook niet. Maar toch voelt het anders dan dat je op eigen kracht het voor het kampioenschap beslissende punt binnen tikt.

Onderwerp: 2e Meesterresultaat David van Kerkhof
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 4190

04-04-2018 14:33 Forum: Toernooien & activiteiten

Nice David, gefeliciteerd! @Willem-Jan, ik gok dat ook de 2400-barriere nog geslecht moet worden.

Ik zag tevens ook een mooi resultaat van Matthieu (ook 6 uit 9, maar geen norm), en ook Erik Biemans deed mee in Karlsruhe. Wat een enorm groot toernooi trouwens; nog een pak groter dan toen ik meedeed, toen het toernooi nog in Deizisau was.

Overzicht van 1 tot 20 van 1865 resultaten Pages (94): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller