Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 1858 resultaten Pages (93): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: HSB competitie 2019-20
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 246

30-09-2019 19:27 Forum: Externe competitie

Wanneer komen de teamopstellingen op de site?

Onderwerp: Interne competitie (V9): Gert Legemaat verstevigt koppositie
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1923

24-05-2019 10:21 Forum: Seizoen 2018-2019

Quote

Originally posted by Ted
Ik werd op prachtige manier door Jouke van het bord geofferd.

Natuurlijk gingen daar wat foutjes van mijn kant aan vooraf, waardoor ik al snel iets minder stond.
Maar na een stukoffer op mjjn koningsstelling en daarna het aloude 'stukken erbij' maakte me totaal kansloos. Een terechte overwinning voor de man in vorm Jouke, congrats!


Dat vraagt om een klein fragmentje!

Mooie TPR voorlopig voor Jouke iig!

Onderwerp: Gert Legemaat wint DSC snelschaakkampioenschap
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1860

27-03-2019 00:08 Forum: Activiteiten

Quote

Originally posted by Untagonklik
Ik heb de stand aangepast.

Het reglement meldt nu weerstands- en SB-punten als beslissingscriterium. Een barrage is altijd spectaculair, maar wordt complex als er meer dan 2 personen bij betrokken zijn. En daarnaast wordt het dan voor de betrokkenen nog later. Kortom: er zijn voor- en nadelen.


Gek. In 2015 speelde ik nog wel een barrage tegen Gert!

Jammer dat dit in mijn vakantie viel, overigens Glimlach

Onderwerp: Woensdag 27-3: Cursus Scheidsrechter 1 in Zoetermeer
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 717

Woensdag 27-3: Cursus Scheidsrechter 1 in Zoetermeer 19-03-2019 10:39 Forum: Arbitrage

Zoals te zien is op de site van Schaakvereniging Botwinnik (link)link hebben zij in samenwerking met de HSB een cursus Scheidsrechter 1 naar de HSB gehaald. Het betreft 1 avond, volgende week woensdag, van 19:00 tot 23:30, in Zoetermeer.

Wat kun je verwachten: U zult hier de belangrijkste regels van het spelletje leren, hoe in te grijpen bij een claim, hoe u een klok kunt instellen, de afwijkende regels bij snelschaken en rapidschaak maar bovenal kunt u na afloop met vertrouwen de externe wedstrijden van uw vereniging leiden.

Het inschrijfgeld betreft €5, hetgeen door DSC voldaan zal worden. Meldt u allen aan! DSC kan altijd arbiters gebruiken, en daarnaast is het als speler of teamleider altijd nuttig om de regels en de klok goed te kennen.

Onderwerp: DSC-K2 verliest opnieuw, maar is nog niet verloren
Martin

Antwoorden: 0
Bekeken: 1078

DSC K2 verliest opnieuw, maar is nog niet verloren 17-03-2019 17:48 Forum: Externe competitie

Zaterdag toog het 2e team - samen met het 4e - naar Gouda voor een belangrijke wedstrijd. Hoewel de tegenstander de koploper in de klasse was, was de opdracht om matchpunten te halen. DSC2 staat immers onder de degradatiestreep en de tijd begint nu echt te dringen..

Aanvankelijk was het tweede dan ook op volle oorlogsterkte, en kon uw verslaggever - een van de prutsers - uitgeleend worden aan het 3e. Echter, op zaterdagochtend bleek JP door ziekte helaas niet in staat te zijn om te spelen, dus moest er snel geschakeld worden: gelukkig bleek Simon Dirkse bereid in te vallen, en zo werd uw verslaggever toch weer naar het eigen team doorgeschoven.

Aanvankelijk zag het er niet slecht uit. Sten had op het eerste bord iets op het bord wat hij goed kende, en bereikte vrij eenvoudig een gelijk eindspel tegen de sterke kopman van de Gouwenaars. Verder leek Onno een lekker initiatief te hebben, waarna zijn tegenstander een pion gaf voor tegenvallende compensatie. Op de andere borden leek de situatie prima onder controle, al was er her en der wat achterstand op de klok, en was het bij Bram een beetje chaos. Hij had een pion buitgemaakt, maar ik vond het er link uit zien. Volgens Bram zelf was er sprake van een plusje!

Helaas kwamen we echter wel op achterstand, omdat Joram matgezet werd door Peter Ypma. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand, maar volgens eigen zeggen dacht hij te lang na, en soms ook weer te kort. Zo koos hij met weinig tijd op de klok voor een variant die niet kon, en mat als gevolg had.

Ook Sebastiaan ging ten onder. Zelf dacht ik juist dat hij met zwart gelijk gemaakt had en wellicht het initiatief kon pakken. Aangezien de beslissende fase gelijk viel met een fase waarin ik zelf onder tijdsdruk stond, laat ik Sebas zelf aan het woord: "Door wat zetverwisselingen moesten zowel ik als mijn tegenstander veel tijd investeren in de opening. Juist op het moment dat ik wat sneller wilde gaan spelen en kort rokeerde, had ik stukkenruil kunnen afdwingen met pionwinst en plus op de lange termijn. Het vervolg speelde ik niet helemaal nauwkeurig en bovendien niet snel genoeg, waarna het in tijdnood mis ging op de lange diagonaal". Helaas!

Daar tegenover stond dat uw verslaggever DSC2 ook op het scorebord kon zetten. Een openingsexperiment werd door zwart wat passief opgevangen, zodat wit het initiatief kon pakken. Nadat er eerst een sterk paard op c4 kwam te staan, ging het andere paard naar g5. Zwart dwong deze met ..h6 tot een verklaring, waarna wit het heft in handen nam met een offer op f7:Als zwart na 15..Kxf7 16.e5 b3 17.Db1 zijn paard probeert te redden, dan dachten wij beiden dat het mat loopt na 17..Pd5 18.Lh5+ Kg8 19.Dg6, maar blijkbaar kan zwart zich nog redden met het koele 19..Th7!Zwart had dit ook niet gezien en gaf in plaats daarvan het stuk terug met 16..Thf8 17.exf6 Lxf6. Nu had ik groot voordeel kunnen pakken met 18. Dh7!, waarna wit alle troeven in hand heeft:Dat was de kroon op een mooie partij geweest, maar ondanks dat ik wel naar het thema 'witte velden' aan het kijken was, zag ik het niet. Mijn 18.Le3 was ook nog wel een goede zet. Ik bleef wel in het voordeel, maar nam vrij veel risico, miste wat kansen en nam nog meer risico. Uiteindelijk pakte dit goed uit toen eerst een kwaliteit moest geven, en daarna onnodig een stuk blunderde, maar had ook verkeerd kunnen aflopen. Al met al een gedenkwaardige wedstrijd, want hoewel alles achteraf niet zo correct bleek te zijn, kan ik me niet herinneren dat ik ooit in een lange partij op dergelijke wijze een kwaliteit geofferd heb (!), en het punt zo zelf ging halen...

Vlak daarna kwamen er snel wat andere uitslagen, waarbij de spanning er goed in bleef. Zo had Bram een halfje toegevoegd. Zijn plusje werd in eerste instantie wat groter, toen zijn tegenstander een onhandige afwikkeling koos. Bram koos echter voor dameruil, en een toreneindspel met een plusje, dat zijn ervaren tegenstander goed verdedigde.
Verder wist Talitha tegen haar oude club haar eerste volle punt te scoren van het seizoen. Aanvankelijk dacht ik dat ze wat minder stond, maar wel alles onder controle had. Wit had wat meer ruimte, maar had ook meer zwaktes. Met de druk van de klok in haar voordeel kwam er een tactische variant op het bord, waarvan beide spelers taxeerden dat die voor henzelf gewonnen was. Talitha bleek gelijk te hebben...

Helaas bleek Martine dan weer het onderspit te hebben moeten delven. Met zwart leek ze de boel goed onder controle te hebben, al had wit een betere pionnenstructuur. Maar toen wit - voor mijn gevoel - een wat nonchalante variant koos met Lh7+ leek het langzaam in haar voordeel te keren. Martine speelde het actief en het stuk op h7 leek in gevaar. Maar ze had wel veel tijd verbruikt, en schijnbaar ging in tijdnood toch mis...

Toen resteerden nog Sten en Onno. Sten had aanvankelijk wat ruimte weggegeven, maar uiteindelijk de torens weten te ruilen, waarna er een ongelijk lopereindspel weten te bereiken. Scheeren had wel het initiatief, maar het zou zeker remise moeten zijn. Helaas blunderde hij op zet 40 - zonder tijdnood - zijn a-pion weg, waarna het ineens lastig werd.

Onno speelde voor de winst, want nadat hij het zwarte initiatief door een afruil had gestopt, behield hij de pluspion. In het eindspel waren er flink wat onnauwkeurigheden. Zo kon Onno volgens Joram een stuk winnen; wat Onno miste, ondanks dat hij zei daar al de hele tijd op gespeeld te hebben. Nu was Joram van mening dat het remise zou worden, daar alle pionnen op 1 vleugel waren. Gelukkig miste zwart daarna een kans om de pluspion terug te winnen, waarna Onno zelf pionnen kon snoepen en de winst toch nog binnen kon halen.

Helaas mocht dit alles niet baten, omdat Sten inmiddels onder de druk bezweken was. Nadat hij die pion was kwijtgeraakt, was het waarschijnlijk nog wel binnen de marge, maar hij werd teruggedrongen, en uiteindelijk was het zwart's a-pion die een doorbraak wist te forceren. Zo was er de nipst mogelijke nederlaag, en lieten we eigenlijk een matchpunt liggen.

Tijdens het gezellige eten - samen met het winnende DSC4 - bij de plaatselijke Mexicaan bleek dat de andere uitslagen goed waren gevallen: ook Zukertort en Oegstgeest hadden verloren en bleven zo binnen schootsafstand. DSC2 zal de laatste 2 wedstrijden gewoon moeten winnen, al is het niet meer in eigen hand. Te beginnen in ronde 8 tegen de rode lantaarndrager Axel Landau, die op papier gewoon gelijkwaardig zijn, dus het zal geen eitje worden...

 Messemaker 18472182-DSC221154½ - 3½
1IM Peter Scheeren2389-Sten Goes22261 - 0
2FM Peter Ypma2315-Joram op den Kelder22851 - 0
3FM Wim Heemskerk2193-Bram van der Velden2166½-½
4Ed Roering2179-Sebastiaan Smits21291 - 0
5Erik Hennink2149-Onno Verbaken21080 - 1
6Henk-Jan Evengroen2140-Martine Middelveld20441 - 0
7Jan Evengroen2085-Martin Glimmerveen20080 - 1
8Ben van Geffen2008-Talitha Munnik19520 - 1

Onderwerp: Speelschema DSC 5
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 1050

17-09-2018 08:21 Forum: Externe competitie

Dat kan wel kloppen. De planning was dat het 5e en 6e team tegelijk zouden spelen, de zaterdagen dat team 1-4 uit spelen.
Maar omdat we uiteindelijk "maar" 5 teams bleken te hebben, is de e KNSB verzocht om dan alle 5 teams naar tegelijk te laten spelen.

Dat wordt dus wel een unicum! Qua aantal tafels en materiaal moet het passen, maar het zal wel stampensvol zijn!

Onderwerp: Ratinglijst van mei is uit
Martin

Antwoorden: 12
Bekeken: 4847

06-05-2018 20:54 Forum: Algemeen [nationaal]

Hmm, mijn TVR (Toernooi Voldoening Rating) is ongeveer 1700, dus wat dat betreft mag ik ook nog niet ontevreden dat ik qua rating nog boven de 2000 sta...

Gefeliciteerd aan de mega stijgers! Met name Zimo en Timo! (Zou het toeval zijn?)

Onderwerp: DSC3 wint van Boven IJ en klimt naar vierde plaats
Martin

Antwoorden: 8
Bekeken: 4229

10-04-2018 15:07 Forum: Externe competitie

En om te happen....

Onderwerp: Ontknopingen DSC 4-11
Martin

Antwoorden: 7
Bekeken: 2006

08-04-2018 21:09 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Tom Broekhuizen
Waar elders precies Arno? Ik heb even bij het nieuws gekeken, maar ik vraag me nu af of het überhaupt wel op deze site staat. Hsb site misschien?


Upperdog is niet Arno ;-)
Maar het staat in een van de andere forumdraadjes . Dat is geen nieuwsbericht.

Onderwerp: DSC2 kampioen
Martin

Antwoorden: 8
Bekeken: 4642

08-04-2018 21:08 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by winfvdm
Geweldig kampioenschap! Met mooie cijfers!
Ik zie bij de spelers van het kampioensteam DSC2 een speler van het kampioensteam DSC4 staan.
Martin, voel je je nu dubbelkampioen?


Zeker! Zo vaak ben ik nog niet kampioen geworden, laat staan 2 keer in 1 week, haha Koel Maar mijn bijdrage was niet zo geweldig, met in DSC2 een score van 3 uit 6 met een matige TPR. Laatste ronde hopelijk fitter dan gisteren....

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Martin

Antwoorden: 10
Bekeken: 5179

06-04-2018 08:48 Forum: Externe competitie

@Willem-Jan: toen ik bij de partij ging kijken dacht ik zelf aan 34..g4+ 35. Kh4 Lh6.

Niet zo goed als Tf5 inderdaad, want ik zie nu dat wit dan nog Th1 heeft om het mat af te dekken. Maar daar zou wit natuurlijk verder niet blij van worden. Je kan bijvoorbeeld a2 even meepakken en daarna je koning verbeteren, terwijl wit de hele tijd op zijn koning moet letten.

Maar aan het eind nog een mooi matnet!

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Martin

Antwoorden: 10
Bekeken: 5179

05-04-2018 09:19 Forum: Externe competitie

Yay! Kampioenen! Glimlach

Ik mocht de laatste 2 wedstrijden van het seizoen niet meer meedoen, omdat ik al teveel in DSC2 gespeeld had. Daarom restte mij een rol als toeschouwer. En dat was gisteravond niet vervelend. Sowieso was het een halve clubavond, met 4 teams van DSC aanwezig, maar ook met een mooi resultaat voor het vlaggenschip!

Ik kwam binnen nadat Kees en Henrik al remise hadden genoteerd en Ashwin al had gewonnen. Daarbij leken Jan, Jaap en Willem-Jan uitstekend te staan. Ted en Peter waren ongeveer gelijk, maar daar ging daarna iets mis. Ted verloor via een (wat mij betreft niet heel obvious) truc een kwaliteit tegen een pion, en Peter wilde onder druk van de klok remise, maar leek af te wikkelen naar een matig, wellicht verloren eindspel. Daardoor leek het nog even spannend, maar Jaap, Jan en uiteindelijk ook Willem-Jan bleken secuur, waardoor die spanning goed werd omzeild. De overwinning was uiteindelijk zelf nog geflatteerd, doordat naast de 3 betere stellingen, ook Ted en Peter zelfs nog wonnen. Maar al met al dik verdiend natuurlijk.

Daarna was het afwachten tot de superspannende pot tussen Promotie en Botwinnik, de 2 concurrenten, afgelopen was. Botwinnik mocht niet winnen, en won uiteindelijk ook niet. Maar toch voelt het anders dan dat je op eigen kracht het voor het kampioenschap beslissende punt binnen tikt.

Onderwerp: 2e Meesterresultaat David van Kerkhof
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 3400

04-04-2018 15:33 Forum: Toernooien & activiteiten

Nice David, gefeliciteerd! @Willem-Jan, ik gok dat ook de 2400-barriere nog geslecht moet worden.

Ik zag tevens ook een mooi resultaat van Matthieu (ook 6 uit 9, maar geen norm), en ook Erik Biemans deed mee in Karlsruhe. Wat een enorm groot toernooi trouwens; nog een pak groter dan toen ik meedeed, toen het toernooi nog in Deizisau was.

Onderwerp: Dit geloof je toch niet?
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 1053

21-03-2018 16:53 Forum: Het koffiehuis

Haha, mooie zet! Wel een hele smerige truc; moet je voorstellen dat je dan wit bent....

Onderwerp: DSC2 zet zegereeks voort
Martin

Antwoorden: 2
Bekeken: 3714

11-03-2018 22:03 Forum: Externe competitie

Oh, sorry, ik had denk ik alleen de spelers en ratings aangepast, maar niet de uitslagen, haha.
Bedankt, Joram!

Onderwerp: HSB-snelschaakkampioenschap voor clubviertallen op zaterdag 3 maart 2018 a.s.
Martin

Antwoorden: 3
Bekeken: 1951

02-03-2018 01:40 Forum: Activiteiten

Ik zou zeggen: kom sowieso langs!

Onderwerp: HSB Bekerteam delft het onderspit tegen Novelty Destroyers
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 3711

HSB Bekerteam delft het onderspit tegen Novelty Destroyers 02-03-2018 01:38 Forum: Externe competitie

Op een koude winteravond reisden 4 DSCers af naar Rijswijk voor de halve finale van de HSB Beker. Tegenstander was het team van het Europees Patentbureau (EPO). Zij spelen heel toepasselijk onder de naam 'Novelty Destroyers'. Hulde aan Derk Dekker voor het opzetten hiervan! Plaats van handeling was in het sportcentrum van het EPO, na een strenge screening bij de poort...

Wij hadden gekozen om iedereen op een ander bord te zetten, dus zaten we in een soort tactische opstelling, ongeletterd evenredig van de rating. Achteraf bleek de tegenstander ongeveer dezelfde ratings te hebben, maar zij zaten dan weer wel op de normale volgorde,dus dat beloofde en spannendestrijd te worden!

Na een uur spelen zag ik het wel rooskleurig in; op alle borden stonden wij zo'n 20 minuten voor op de klok! Walter leek wwl aardig te staan, en hetzelfde gold voor Kees. Zijn tegenstander speelde een variant van het Gesloten Siciliaans die ik vroeger ook speelde, maar ik ben gestopt met het spelen daarvan soor het antwoord wat Kees op het bord bracht. Zelf kwam ik wel prettig uit de opening, mijn tegenstander leek op teveel verschillende gedachten te hinken en wellicht waar plannen die elkaar te halen. Tenslotte speelde Ted een of andere Siciliaan en had hij weinig tijd nodig, dus ik ging er vanuit dat hij zich op bekend terrein bevond.

De stelling van Walter bleek echter toch wat tegen te vallen. Hij stond zeker niet beter, en verloor ineens een kwaliteit. Helaas heb ik niet gezien of dat nu echt nodig was, of dat het een blunder was... Zijn tegenstandster maakte dit vakkundig af. Wellicht dat het meespeelde dat Walter graag op tijd weer naar huis kon?

Lang had ik echter het idee dat Ted dit zou gaan compenseren. Zijn tegenstander leek veel te opportunistisch materiaal te offeren. Wellicht dat ik echter spokenheb gezien, want zoals het ging werd Ted zijn novelty hardhandig destroyed. Misschien dat hier nog een leuk diagrammetje in zit, Ted?

Dus tja, ineens 2-0 achter, en dan moeten Kees en ondergetekende ineens allebei winnen om nog een kans te maken. Letterlijk een 'kans', want omdat Walter graag snel naar huis wilde, hadden we gekozen om te loten bij 2-2. Dit zat er echter niet echt in.

Kees had het onverwachts toch nog moeilijk gekregen, zijn tegenstander wist er nog iets van te maken. Hij voerde steeds de druk wat verder op, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een pionwinst voor wit. Dat leek me misschien ook wel te winnen, maar toen kreeg hij ingefluisterd dat remise OK was. Wellicht dat hij mede daardoor besloot om zijn loper af te ruilen tegen het paard van Kees. Het resterende dame eindspel werd snel remise gegeven.

Ondergetekende was als laatste bezig, maar stond inmiddels overwegend. Nadat zwart wat plannen door elkaar had gehaald, kwam hij eigenlijk vrij snel in de knel. Ik won een pion. Dat was nog niet heel duidelijk, maar de dames en een setje torens werden geruild. Met een paar secure zetten kwam ik met mijn toren binnen, en toen dat meteen een tweede pion kostte, hield mijn tegenstander het voor gezien. Eindelijk weer eens een overtuigende overwinning, zonder tijdnood! Lekker!

Achteraf vroegen we ons nog af of het beter zou zijn gegaan in een normale volgorde. Maar ja, daar heb je allemaal niks aan. Dus moeten we gewoon constateren dat Novelty Destroyers terecht heeft gewonnen. Gefeliciteerd en succes in de finale!

 Novelty Destroyers2047-DSC Bekerteam20402 1/2 - 1 1/2
1Paula Craciun2074-Walter Anema20031 - 0
2Michel Debard2111-Kees van der Meer1984½-½
3Feike Liefrink2018-Martin Glimmerveen20460 - 1
4César Fernandes João1986-Ted Barendse21251 - 0

Onderwerp: Interne competitie (N15): Bram van der Velden wint najaarscompetitie
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 4228

14-02-2018 21:55 Forum: Seizoen 2017-2018

Bram, gefeliciteerd! Mooi debuut in de interne

Onderwerp: Het zit mee, met DSC2
Martin

Antwoorden: 1
Bekeken: 3612

Het zit mee, met DSC 2 05-02-2018 10:26 Forum: Externe competitie

Door Onno Verbaken

Ronde 6 gingen we met het tweede team van DSC op bezoek bij Rijswijk. Van te voren wisten we dat Bram er niet zou zijn (hier bleek hij achteraf goede redenen voor te hebben, foto’s zijn op aanvraag te verkrijgen) en dat was jammer, aangezien Bram de laatste tijd lekker op dreef is. Gelukkig deden de overige acht teamleden wel mee en hadden we dus geen invallers nodig. Onze tegenstander Rijswijk stond gedeeld tweede in de poule, het was dus wel gewenst om zo sterk mogelijk op te komen.

De wedstrijd begon al vroeg, 12.00 uur was de starttijd. Dit betekende dat Sebastiaan al héél vroeg in de trein zal met een bak koffie, maar hierdoor was hij wel op tijd. Martin en Sten gingen dapper met de fiets. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met de hagel en natte sneeuw onderweg. Dit betekende niet alleen dat ze te laat waren met een natte broek, maar ook dat ze de hele wedstrijd kou aan het lijden waren in de speelzaal, want met 17 graden droogt je broek niet erg hard…

De wedstrijd voor JP begon niet florissant, Hij speelde oppervlakkig en verloor pardoes een pion. Tijd voor een blufzet, dacht hij. Zijn tegenstander Peter Monte nam de tijd en nam het anders verloren stuk niet aan. Hierdoor zat hij nog in de wedstrijd, maar kwam hij niet verder dan een remise. Een beetje mazzel mag je soms wel hebben.

Het omgedraaide gebeurde meer bij Talitha. In de opening gebruikte ze veel tijd. Dit resulteerde echter wel in een kansrijke stelling. Na enige analyse bleek ze volledig gewonnen te staan. Maar de tijd speelde helaas ook een rol, hierdoor miste ze net belangrijke zetten in het middenspel, waardoor haar tegenstander Thomas de Ruiter kansen kreeg en uiteindelijk ook won. Een goede partij met een jammer resultaat.

Ook Martin verbruikte weer eens de nodige tijd voor zijn partij, maar gelukkig was zijn tegenstander niet sneller. Er kwam een zijvariantje van het frans op het bord wat beide spelers al in lang vervlogen tijden eens hadden bekeken, maar niet meer wisten. Nadat er een paar stukken afgeruild werden dacht Martin aanvankelijk beter te staan. Maar toen Roel Leezer een handjevol zetten later remise aanbood was hij daar toch minder zeker van. Na een rondje langs de velden en een tevergeefse zoektocht naar eigen kansen besloot hij niet te gokken. Met remise moesten beide spelers het doen.

Martine speelde naar eigen zeggen geen goede opening. Ze kreeg weinig kansen, had het koud (want het raam werd ondanks de kou ook nog opengezet. Hierdoor zat met haar jas aan achter het bord (wel haar telefoon er nog even uitgehaald tegen de mogelijke arbitraire ingreep)) en was blij met de remiseaanbod van tegenstander Jelle Bulthuis.

Ook Onno had wel eens betere partijen gespeeld. Al snel gingen er, enigszins geforceerd, stukken van het bord en was er een stelling waar zowel wit als zwart wachtte op actie van de tegenstander. Tegenstander Alexander Cupido durfde het niet aan om verder te spelen en bood remise aan. Onno vertrouwde de stelling ook niet en nam de remise aan.

Lang stonden we met 3 – 2 achter. Met de 3 top borden nog bezig. Dit was qua rating gunstig voor ons. Maar ook omdat Joram, Sebastiaan en Sten het goed doen met de KNSB-wedstrijden.
Joram had een partij waar ik niet veel van heb gezien. Joram had de hele partij een mooi ruimteoverwicht, en zijn dame was uiteindelijk de zwarte stelling binnengedrongen, helemaal tot aan a8. De zwarte lopers van zijn tegenstander Rob van Helvoort stonden nogal passief. De paarden van Joram stonden sterk en zo won hij dan ook een pion en niet veel later trok hij zijn tegenstander over de tafel. Het stond weer gelijk.

Sten had een tegenstander (Alfonso Gallardo Banez) die heel graag remise wilde spelen. Tijdens de wedstrijd heeft hij toch wel een stuk of 6 keer remise aangeboden. Het leek vaak remise, maar Sten hield de touwtjes in handen. Won in het eindspel een pion en had deze kunnen behouden. Maar Alfonso kreeg op een gegeven moment een kans om zijn toren te offeren tegen de pion en een loper. Hierdoor had Sten alleen een toren en twee pionnen tegen een loper en twee pionnen. Dit was misschien nog gewonnen, maar niet zoals Sten het uiteindelijk speelde. Na ongeveer 100 zetten werden de handen geschud met een remise.

Sebastiaan had een prima partij waarin hij goed uit de opening kwam en de partij naar zich toe trok. Het eindspel was interessant. Twee pionnen op g en h voor Sebas en allebei een toren. Het leek zo klaar als een klontje, maar het viel nog niet mee om het precies uit te spelen. Zijn tegenstander Michael van Liempt bekeek zijn notatie nog eens goed of er misschien drie keer dezelfde stelling op het bord was gekomen. Sebastiaan speelde het netjes uit, al kreeg het als publiek wel last van het hart door de wegtikkende secondes…
Een puntje erbij en dat betekent: de winst voor DSC2!

Individuele uitslagen:
 Rijswijk2012-DSC221223½-4½
1Rob van Helvoort2145-Joram op den Kelder22830 - 1
2Michael van Liempt2081-Sebastiaan Smits21610 - 1
3Alfonso Gallardo Banez2011-Sten Goes2224½-½
4Alexander Cupido2082-Onno Verbaken2112½-½
5Roel Leezer1935-Martin Glimmerveen2046½-½
6Jelle Bulthuis2021-Martine Middelveld2069½-½
7Thomas de Ruiter1922-Talitha Munnik20031 - 0
8Peter Monté1902-Jan-Pieter Vos2080½-½

Onderwerp: DSC4 wint ook vierde wedstrijd
Martin

Antwoorden: 4
Bekeken: 4327

09-01-2018 10:04 Forum: Externe competitie

Geen overtuigende overwinning, maar de matchpunten tellen.

Met wit tegen een op papier mindere tegenstander had ik toch op meer gehoopt. Aanvankelijk dacht ik na Lxh7 ook wel aardig te staan, maar na ...Df6 bleek het toch niet zo overtuigend en kreeg zwart een sterk centrum en een stelling die eenvoudiger te spelen was. Uiteindelijk kreeg ik in een remiseaanbod in een stelling waar ik oppervlakkig alles nog gedekt had, maar ik er eigenlijk vanuit ga dat er wel een combinatie in zit voor zwart. Gelukkig zag mijn tegenstander het niet, en koos hij onder druk van de klok voor een remiseaanbod, dat ik volgens mij niet met goed fatsoen kon weigeren. Bovendien gaf teamleider Henrik mij gebaren aan dat de tussenstand 4-1 was, dus het was ook nog eens het beslissende halfje.

Mijn tegenstander kreeg volgens mij nog een standje van een van zijn teamgenoten, omdat die dacht dat ze de resterende borden nog allebei konden winnen. Op zich was dat niet helemaal onwaar, maar niet heel realistisch. Peter leek mij te verliezen uit gewonnen stelling, terwijl Jan een plusremise scoorde.

Al met al, waren er geloof ik pijnlijke nederlagen voor Henrik en Peter op bord 7 en 8, terwijl ze juist een ratingoverwicht van bijna 400 punten hadden. Volgende keer, tegen medekoploer Botwinnik 1, zullen we uit een ander vaatje moeten tappen.

Overzicht van 1 tot 20 van 1858 resultaten Pages (93): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller