Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 256 resultaten Pages (13): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC K4 verplettert ook DD2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1340

DSC K4 verplettert ook DD2 12-05-2019 11:26 Forum: Externe competitie

Ook de laatste ronde van de KNSB competitie heeft het vierde team van DSC een ruime overwinning opgeleverd. DD2 werd met maar liefst 6½-1½ verslagen. Net als in de vorige ronde verloor geen enkele DSC-er zijn partij.

Door dit resultaat werd een mooie derde plek in klasse 3E bereikt. We kunnen terugblikken op een geslaagd en gezellig seizoen met een mooie eindstand als beloning. Op naar het volgend seizoen!

De individuele uitslagen:

 DD k2?-DSC K4?1½-6½
1Happel, H.A. (Henk)1980-Hoogt de, I. (Ivar)2109½-½
2Waard de, J.A.M. (Jos)1936-Stam, H.J. (Hans)2090½-½
3Romkes, G. (Gosse)2003-Bottema, T. (Timo)20460-1
4Orsouw van, T.F. (Theo)1829-Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)20040-1
5Koelmans, J.W. (Jan Willem)1989-Biemans, E. (Erik)19800-1
6Iersel van, M. (Mark)1853-Broek van den, W.J. (Willem-Jan)1885½-½
7Shin, H. (Hayun)1413-Voorberg, K. (Kees)19370-1
8Hariz, H. (Haissam)1938-Breton, M.R. (Mark)16370-1

Onderwerp: Zevenklapper voor DSC-K4
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1297

Zevenklapper voor DSC K4 14-04-2019 14:53 Forum: Externe competitie

In de voorlaatste ronde van de KNSB competitie heeft ons 4e team een monsterzege van 7-1 geboekt op SHTV.

Door deze winst staan we nu op een fraaie derde plek en is de 2e plek nog steeds mogelijk.

We begonnen met twee snelle remises van Hans op 2 en Lucien op 4.

Beiden kregen een aanbod tot puntendeling en zagen waarschijnlijk toen al (ahum) dat het team er op de overige borden overwegend goed stond.

Dit bleek goed ingeschat want daarna kwamen de punten een voor een binnen.

Te beginnen met Ivar op 1 die goed uit de opening kwam en een pion won. Daarna ruilde hij behendig alle stukken af naar een gewonnen eindspel.

Op 5 had ook Erik de opening goed gespeeld en werden de lichte stukken afgeruild. Via de open e-lijn kwam hij met de torens binnen en samen met de dame werd dit uiteindelijk in winnend voordeel omgezet.

Op 7 speelde youngster Jan een degelijke partij waarbij zijn stukken goed samenwerkten. Er leek een herhaling van zetten aan te komen, maar zijn tegenstander vergiste zich waarschijnlijk want hij gaf pardoes een volle loper weg. En gaf direct op.

Henrik op 6 ging met zijn koning aan de wandel van e1 naar f6, daarbij vergezeld van een paard, loper en pion. Waarschijnlijk heeft zwart het ergens beter kunnen doen, want op een bepaald moment was er een toren eindspel met een pluspion voor Henrik op het bord getoverd. Dit wist hij feilloos te winnen.

Hierdoor was de stand op 5-1 gekomen en was de teamwinst dus zeker.

Timo had op 3 een kwaliteit geofferd waarbij hij heel goed het lange termijn voordeel had gezien. Het eindspel van toren en paard tegen twee torens werd door wit niet optimaal gespeeld, want hij liet zich in een matnet vangen.

Dus deze winst zorgde voor 6-1.

En dan was invaller Arjan nog bezig om zijn partij fraai te winnen op 8. In de opening had zwart een pion geofferd met als compensatie een iets mindere koningsstelling voor wit. Arjan speelde echter goed verder en wist door bezit te nemen van de 7e rij de druk op de koning op te voeren. Zelfs toen zijn tegenstander dacht naar een remise eindspel van ongelijke lopers met twee pionnen minder te kunnen afronden, wist onze supersub scherp te blijven. Met een mooie zetdwang wist hij een van zijn pionnen te laten promoveren.

Hierdoor was de monsterscore van 7-1 bereikt. Ik vraag me af of dit de hoogste score is voor een DSC team ooit in de KNSB competitie? Die vraag zal ongetwijfeld hierna worden beantwoord.

De individuele uitslagen:
DSC Delft 4 SHTV
Hoogt de, I. (Ivar) 2109 Pauw, S.A. (Sander) 1978 1 - 0
Stam, H.J. (Hans) 2090 Vorstermans, P.A.W. (Peter)
1999 ½ - ½
Bottema, T. (Timo) 2046 Segers, J.C.M. (Hans) 1947 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2004 Bodaan, A. (Ton)
1917 ½ - ½
Biemans, E. (Erik) 1980 Noordkamp, H.W. (Wouter)
2012 1 - 0
Tamerus, H.A. (Henrik) 1881 Willighagen, G.J. (Gert-Jan) 1868 1 - 0
Bosma, J. (Jan) 1974 Pronk, R. (Rik) 1873 1 - 0
Drenthen, A. (Arjan) 1865 Tamminga, M. (Meile) 1726 1 - 0

Onderwerp: DSC-K4 na winst vrijwel zeker veilig
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1052

18-03-2019 14:59 Forum: Externe competitie

Hierbij het verslag van onze tegenstander.

Ondanks verwoede pogingen om tegen het vierde achttal van DSC Delft tot winst te komen en daarmee een kansje te behouden op het derdeklasserschap, stond aan het einde van de middag de kleinst mogelijke nederlaag voor de reserves van Messemaker 1847 op het wedstrijdformulier. Finito, afgelopen, uit, doek!

Vooraf gloorde nog wat hoop, ondanks de afwezigheid van Kees Brinkers. En de Goudse formatie kwam zowaar zelfs even op een voorsprong (2-1). De resterende borden boden echter weinig perspectief op een positieve einduitslag. Pijnlijk was het snelle verlies (na ruim twee uur spelen) van Henk, die te veel hooi op zijn vork had genomen. Teamcaptain, speler, wedstrijdleider (voor het duel van het eerste achttal elders in de zaal), chauffeur (voor kopman Wim Westerveld) en verslaggever. In plaats van een gezonde ontwikkeling verkoos hij voor opportunistisch en lichtzinnig spel, wat knap werd afgestraft.

De Delftenaren waren verzwakt aan de start verschenen en dat kwam tot uiting in nederlagen van twee invallers aan de laatste borden. Niets dan lof overigens voor onze spelers: Leslie en Wouter voerden hun partij met strakke hand naar winst. Eerstgenoemde bereikte vanuit de Hollandse verdediging groot positioneel én tijdsvoordeel, waarna de vijandelijke dame ook nog eens werd ingesloten. Wouter deed het wat rustiger, maar wel oerdegelijk. Na verovering van een paard (ook al ingesloten) serveerde hij zijn tegenstander soepeltjes af.

Daarmee was de koek al voor een groot deel op. Leen, vlijmscherp gestart (,,Die opening had ik al eens eerder op het bord, maar deze man speelde het wel erg goed tegen”) verzeilde in een onhoudbaar eindspel met enkele opstormende en niet te stuiten vrijpionnen (2-2 na drieëneenhalf uur spelen). Jeroen behield de balans voor zijn ploeg door zijn tegenstander, ons ’eigen’ lid van verdienste Willem-Jan van den Broek, bekwaam van zich af te houden. Zijn opponent speelde in een potremise stelling potsierlijk lang door, maar het halfje kon nog voordat de handen eindelijk werden geschud al worden genoteerd. Bernard kreeg na pionwinst ook al te maken met enkele opgerukte pionnen die in het centrum doorstootten. Vernuftig keeperswerk was onvoldoende om verlies te ontlopen.

Een kleine achterstand dus na vier uur ploeteren. Alleen Wim en Rob zaten nog boven de borden gebogen. Rob, ambitieus met een vierpionnencentrum van start gegaan, had al vroeg in de ‘denktank’ gemoeten en deed dat aanvankelijk bekwaam. Toch kon hij terreinverlies niet voorkomen. Dat kostte wat pionnetjes en alleen de tussenstand in de wedstrijd deed hem besluiten om moedig door te spelen. Zonder succes helaas, waarmee het teamverlies zeker was. Wim moest hard werken om zijn honderd procentscore te prolongeren, maar deed dat met overtuiging. Een passieve opzet en hier en daar wat positionele foutjes greep hij aan om materiële winst te boeken. Met een dame, toren en paard plus vijf pionnen tegenover twee torens, twee lopers en twee pionnen (alles bij elkaar ‘opgeteld’ dus een plus van een kwaliteit en drie pionnen) oogde de stelling complex, maar onze reus had het er niet echt moeilijk mee. Fraai gedaan!

Onderwerp: DSC-K4 na winst vrijwel zeker veilig
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1052

DSC K4 na winst vrijwel zeker veilig 17-03-2019 13:16 Forum: Externe competitie

Het 4e achttal van DSC heeft in de KNSB competitie lijfsbehoud zo goed als zeker veilig gesteld. Een 4,5-3,5 winst tegen Messemaker 2 heeft voor dit uitgangspunt gezorgd.

Hieronder de commentaren van een aantal spelers op hun partijen.

Jan:
Ik kreeg met wit een strategisch fijne stelling: mijn tegenstander hanteerde een Grünfeld-Indisch opstelling, maar met een pion op c6 ipv c5 waardoor mijn centrum niet onder druk kwam. Er volgde een pionnenopmars op de koningsvleugel (c4, d5, e5, f4, g4, h3). Doordat mijn tegenstander een pion op a4 snoepte stonden twee stukken van hem buitenspel, waardoor mijn koningsaanval beslissend werd.

Hans:
In mijn partij tegen Messenmaker 1847 2 kreeg ik met zwart een oude, scherpe variant tegen me. De eerste 12 zetten herinnerde ik mij nog alleen de laatste zet niet meer. Na wat tactiek had ik 2 pionnen voor de kwaliteit. Een gelijke stelling. Wit ruilde dames waardoor zijn toren mijn paard dreigde te overtroeven in het eindspel. Wit ging met zijn toren te veel op avontuur waarbij hij zijn koning alleen achter liet tegen over mijn twee verbonden vrijpionnen en paard. Promotie van 1 van de pionnen was niet meer tegen te houden zodat ik toch nog won

Willem-Jan:
Na slechts remises wilde ik tegen de Gouwenaren bijzonder graag winnen. Na 12 zetten bereikten we een stelling waarbij ik kon bogen op een stuk betere ontwikkeling. Had ik het hier net wat anders aangepakt dan was het waarschijnlijk nog wat geworden maar zoals het liep verzeilden wij in een regelrechte remisestelling. De puntendeling werd helaas een feit maar dit bleek voldoende voor de teamzege - en dat was natuurlijk het echte doel!

Timo kwam voor mijn gevoel niet slechter uit de opening tegen de op papier sterkere Westerveld. Waar het mis ging heb ik niet meegekregen en ook niet meer van Timo vernomen. Uiteindelijk kwam er wel een nul achter zijn naam te staan helaas.

We hadden op de onderste drie borden drie invallers, waarvan Simon zelfs letterlijk te elfder ure was opgetrommeld. Dat had weer te maken met een late ziekmelding bij het 2e (zie verslag Martin) waardoor er moest worden geschoven van 3 naar 2 en van 4 naar 3. Hulde aan Simon voor zijn bereidheid ons uit de brand te helpen !
Helaas verliep zijn partij minder goed; Simon leek een standaardstelling met wit te hebben opgebouwd en wilde de zet e2-e4 voorbereiden. Helaas had hij daarbij een truc van zijn tegenstander overzien die hem een volle toren kostte.

Kees speelde een goede partij en offerde een pion voor druk op de witte koningsstelling. Deze haalde hij met tempowinst weer terug en hield daarbij de vijandelijke koning in het midden van het bord. Dit leidde tot onafwendbaar mat en daarmee zette hij ons op een voorsprong.


Ed viel in op bord 8 en leek lang op weg naar een mooi resultaat met zwart. Helaas ging het bij hem ook in het middenspel ergens mis en kostte hem dit een stuk. Ondanks verdere tegenstand zag hij het nut er uiteindelijk niet meer van in en gaf hij op.

Ondergetekende speelde weer eens een bijzondere opening waarbij de paarden op h6 en a6 belandden. Vandaar uit werd het brede witte centrum aangevallen wat uiteindelijk tot pionwinst leidde. Wit had het daarna ergens beter kunnen doen en kon toen een afruil naar een toren eindspel met zelfs 3 pluspionnen voor zwart niet meer voorkomen. Hij staakte de strijd, waardoor we op dat moment een beslissende voorsprong hadden genomen.


Zoals eerder gezegd heeft ons vierde nu 8 matchpunten waardoor we nagenoeg zeker zijn van handhaving in de 3e klasse KNSB. De volgende ronde kan ons die zekerheid pas 100% verschaffen als we zelf niet verliezen en/of als de andere uitslagen gunstig uitpakken.

De individuele uitslagen waren:

Westerveld, W.J. (Wim) 2129 Bottema, T. (Timo) 2046 z-w
1 - 0
Jong de, L.M. (Leen) 1964 Stam, H.J. (Hans) 2090 w-z 0 - 1
Bernard Evengroen 1890 Bosma, J. (Jan) 1974 z-w 0 - 1
Hoogland, R.B. (Rob) 1949 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)
2004 w-z 0 - 1
Eijgelaar, J. (Jeroen) 1850 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1885 z-w ½ - ½
Kleijnen de, H.J. (Henk)1781Voorberg, K. (Kees)1937
w-z 0 - 1
Tjoo, T.P. (Leslie)1761Dirkse, S. (Simon)1536 z-w 1 - 0
Schonwetter, W. (Wouter) 1841 Eveleens, E. (Ed) 1709
w-z 1 - 0

Gemiddelde Rating: 1896
Gemiddelde Rating: 1898

3½-4½

Onderwerp: DSC-K4 wint verrassend van koploper CE2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 1370

DSC K4 wint verrassend van koploper CE2 10-02-2019 13:21 Forum: Externe competitie

Het vierde achttal van DSC heeft in de KNSB competitie verrassend gewonnen van koploper Charlois Europoort 2.

Het bleef tot de laatste partij spannend; gelukkig wist Jan het toreneindspel met twee pionnen minder te keepen en daarmee de 4,5 -3,5 veilig te stellen.

Hierdoor wordt enige afstand genomen van de onderste plekken. Als we de volgende ronde zouden winnen van Messemaker (nummer laatst) is handhaving een feit.

Het begon allemaal erg voorspoedig.
Lucien was binnen een uur klaar en had geen kind aan zijn tegenstander. Die gaf na 6 zetten zomaar een pion weg en even later gaf hij zijn rokade op. Dit kostte een paar zetten later weer een pion en tot overmaat van ramp wilde hij een koningszet doen waarmee hij schaak zou komen te staan…. Tja. Dit kostte hem een volle loper en de partij. Erg jammer, want dit soort partijen is voor niemand leuk. Blijkbaar kon CE2 geen betere invaller regelen. Maar goed, een punt is een punt en dit zou later nog erg goed van pas komen.

Ook Hans had een redelijk makkelijke middag. Bij tegengestelde rokades was hij het die eerder de aanval kon lanceren en daarbij een kwaliteit won. Daarna wikkelde hij behendig af naar een totaal gewonnen stelling. En toen stond het 2-0.

Op dat moment zag het er goed uit voor ons aan de overige borden en verzocht ik zowel Ivar als Willem-Jan op remise aan te sturen. Dan zouden we op zijn minst een gelijkspel binnen halen en zeer waarschijnlijk nog meer.

Ivar verraste zijn tegenstander in de opening en verkreeg soepel een tijds- en stellingsvoordeel (30m/-0.8). Helaas rekende zijn tegenstander beter in de kritieke stelling en was het nu eerder de tegenpartij met de betere stelling (+0.3). Het remiseaanbod werd gelukkig aangenomen, want ook in de analyse bleek zijn tegenstander zich meer thuis te voelen in de stellingsdynamiek.

Het partijfragment van Willem-Jan en zijn mening over de stelling staat hieronder.

Feit is wel dat het daardoor 3-1 voor ons stond, met een prettige stelling voor Timo, en een houdbaar eindspel voor Jan en een onduidelijke stelling bij Mark.

Erik liep onverwacht tegen een nul aan omdat hij verzuimde daadkrachtig (pion winnen op a4) door te zetten. Zijn tegenstander kwam daarmee met een blauw oog weg en bracht de stand op 3-2. Zou de nederlaag van de kersverse vader met minder rustige nachten te maken hebben?! Zou zomaar kunnen…

Mark kon het juiste plan helaas niet vinden en zijn koningsaanval op de damevleugel werd door zwart prima opgevangen. Dit kostte Mark dusdanig veel materiaal dat hij de strijd moest staken.

Gelukkig maakte Timo in vliegende tijdnood geen fouten en wist hij zijn materieel voordeel zelfs nog verder uit te bouwen. Hij wikkelde daarna mooi af naar een totaal gewonnen toren eindspel.

Door zijn fraaie winst werd de ‘4’ aangetikt en was het nu de beurt aan youngster Jan om beide matchpunten in Delft te houden. Hij had een lastig toren eindspel bereikt nadat hij, volgens mij, meer uit de opening had kunnen halen. Maar Jan voelde goed aan dat zelfs een 2e pionverlies hem weinig kon deren en dat de remise binnen handbereik was. Uiteraard probeerde zijn tegenstander het nog wel maar Jan hield keurig stand.

En daarmee werd de 4,5 – 3,5 winst binnengehaald. De tactische opstelling lijkt daarmee zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Het was daarna nog erg gezellig bij de Griek waar ook de andere 4 DSC-teams gezellig mee aten. Met dank aan (non-playing) Henrik voor het regelen hiervan.

 DSC31966-Charlois219434.5-3.5
1I. de Hoogt2109-K. van Drunen2138½-½
2T. Bottema2046-J.M. Leer21761-0
3W.J. van den Broek1885-J.C. Uitenbroek2064½-½
4M.R. Breton1637-E.D. Smits18880-1
5L.J.P.A. van de Lisdonk2004-E. Lorwa12061-0
6J. Bosma1974-H. van der Velde2056½-½
7H.J. Stam2090-C. de Wit20371-0
8E. Biemans1980-A. Pietrow19800-1

Onderwerp: DSC K4 onderuit tegen sterk Almere 1
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 1424

DSC K4 onderuit tegen sterk Almere 1 16-12-2018 10:29 Forum: Externe competitie

Het vierde team van DSC heeft het onderspit gedolven tegen Almere 1. Met 5-3 bleven beide matchpunten helaas in Almere. Een 4-4 gelijkspel leek lang tot de mogelijkheden te behoren maar helaas ontbrak de scherpte op de beslissende momenten bij een aantal DSC'ers.

Een verslagje volgt later.
De uitslagen:


Woudsma , M. (Martijn) 2263 Stam , H.J. (Hans) 2107 1 - 0
Leusden van, D. (Dennis) 2048 Bottema , T. (Timo) 2023 0 - 1
Kabos , T.E.C. (Tobias) 2308 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2039 1 - 0
Klaren , D.S.Y. (Duncan) 1991 Have ten, R.H.S. (Roland) 2001 0 - 1
Hooft 't, D.L.A. (Diederic) 1972 Bosma , J. (Jan) 1903 ½ - ½
Uddin , A.T. (Ahnaf Tajwar) 1959 Biemans , E. (Erik) 1994 1 - 0
Schip van 't, R.M. (Richard) 1967 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1899 ½ - ½
Kruijf , C.A. (Caspar) 1906 Breton , M.R. (Mark) 16291 - 0

Gemiddelde Rating: 2052
Gemiddelde Rating: 1949
5-3

De reacties van een aantal spelers:

Mark: Mijn partij was redelijk lastig van mijn kant. Stond al vrij snel 2,5 achter volgens de computer en dit was ook wel in materiaal met een kwaliteit zichtbaar. Daarna lang goed gespeeld waardoor ik tot 2 maal gevaarlijk leek door te komen op de koningsvleugel. De eerste keer gaf hij de kwaliteit terug, en de 2e x gaf hij zijn verbonden pionnen op a en b voor mijn g pion. Daarna had ik het gemakkelijk remise moeten kunnen houden, maar liep ik na 5 uur spelen in een domme mat aanval met toren koning.

Hans: Met wit een scherpe partij waarbij zwart steeds een tikje beter stond. Maar het evenwicht bleef behouden. Tegen het einde begon zwart te forceren en vergiste zich. Met een kwaliteitsoffer forceerde ik een vrijpion die niet meer tegen te houden was. Helaas speelde ik slordig en liet ik hem alsnog tegenhouden. Na enig gemanoeuvreerd was de kwaliteit meer voor zwart doorslaggevend en verloor ik alsnog.

Jan: Ik besloot met wit een hoofdvariant van de moderne benoni in te gaan, maar mijn tegenstander had de openingsstrijd gewonnen; hij wist me na de partij te vertellen dat hij de stelling na 16 zetten voor het eerst 29 jaar geleden tegenkwam, en nadien goed had geanalyseerd. Ik verraste echter met een onbekende zet, die niet sterk was, maar ook niet afgestraft werd. Toen we richting het eindspel gingen bood hij in een (iets) betere stelling remise aan, die ik graag accepteerde.

Timo: Ik kwam met zwart gelijk uit de opening maar deed te weinig tegen het witte plan op de koningsvleugel. Vermoedelijk kon wit wel ergens toeslaan maar het was allemaal niet makkelijk om te vinden, ook in de analyse niet. Zoals het ging kreeg werden er twee witte paarden voor een zwarte toren en twee pionnen geruild. Dat bleek zeker met weinig tijd op de klok aanzienlijk makkelijker voor mij om te spelen. Uiteindelijk gaf mijn tegenstander ook nog materiaal weg en was het helemaal gedaan.

Erik: Ik startte vol vertrouwen en ik kwam in een opening die ik voor het eerst in een normale partij speelde. Ik kwam er redelijk uit, maar toen koos ik het verkeerde plan. Mijn tegenstander offerde een pion en een kwaliteit voor een sterke aanval op mijn koningsstelling. Ik verdedigde dramatisch waardoor het snel over was.

Lucien moest het opnemen tegen ELO-kanon Tobias Kabos (rating: 2300+) die tot dan toe 100% gescoord had. Door tegengesteld te rokeren ging ik vol voor de aanval en offerde ik een pion in ruil voor ontwikkelingsvoorsprong en kansen tegen de zwarte koning. In het middenspel heb ik, zo blijkt uit de analyse met hulp van electronisch rekentuig achteraf, remise laten liggen. Dan had ik wel een dubbel stukoffer moeten spelen. Tja, verzin dat maar eens.... We hebben het beiden niet gezien. Tobias wikkelde daarna behendig af naar een gewonnen toren eindspel.

Onderwerp: DSC K4 behaalt gelijkspel tegen RSR Ivoren Toren
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 1948

28-11-2018 09:48 Forum: Externe competitie

Jan over zijn partijwinst:
Mijn tegenstander speelde met wit een degelijk damegambiet, maar na een paar niet-kritieke zetten wist ik de stelling gelijk te maken. Wit koos vervolgens voor een aanval op de koningsvleugel, maar zag daarbij een positioneel kwaliteitsoffer over het hoofd. Vanaf dat moment was het erg lastig voor wit, en nadat mijn eigen koningsaanval doorsloeg kon ik met behulp van een dameoffer mat zetten.

En Ivar over zijn remise:
De opening had standaard kunnen worden met een lichte, maar niet concrete plus voor wit. In plaats daarvan koos ik na (iets te) ampel beraad voor een zijvariant van een zijvariant en moest ik opnieuw de denktank in toen mijn tegenstander afweek met, toegegeven, een logische zet. Het vervolg was voor ons spelers interessant met allerlei offers die doorgerekens moesten worden; de computer vond het echter allemaal maar saai. Ik vond de goede ideeen en veelal ook uitvoeringen, dus het oordeel was -0.1 in mijn voordeel in de kritieke fase. Zodra mijn tegenstander een kleine finesse over het hoofd zag, wikkelden we af naar een -0.6 eindspel. Teleurgesteld bood mn opponent tactisch remise aan. Met 1.15 minuut voor 15 zetten tot de tijdscontrole kon ik dat helaas niet weigeren

Ikzelf kwam wat gedrukter uit de opening met zwart maar kon het op het oog net houden. In tijdnood liet ik toe dat mijn tegenstander een gevaarlijke vrije a-pion kon creeeren. Ondanks dat dacht ik met mijn dame eeuwig schaak te kunnen houden maar dit bleek toch net niet het geval te zijn, ook al zou ik het eindspel beter gespeeld hebben.

Onderwerp: Oliebollentoernooi zaterdag 29 december 2018 in Leiden
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 1523

23-11-2018 21:18 Forum: Algemeen [DSC]

Ik wil ook wel weer meedoen.

Onderwerp: DSC-K4 onderuit tegen koploper Schaakhuis
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1749

06-11-2018 19:54 Forum: Externe competitie

Het verslag van Schaakhuis (Norbert)

Aangezien we nu ook een 2e KNSB team hebben waren er nu geen vrijwillgers beschikbaar. Zodoende was Norbert wedstrijdleider en Mike teamleider.
De eerste score kwam vn Bilal. In zijn aanvallende stijl won van Mark Breton hij in de aanval van Mark Breton. [1-0]
Vervolgens kreeg Harold een remiseaanbod [1.5-0.5], gevolgd door Raymond [2-1], en Norbert [2.5-1.5]. De overige borden zagen er goed of gelijk uit, met uitzondering van Marco. Die had een dikke pion op h8 geparkeerd.
Mike had indmiddels een positioneel kwaliteitsoffer gespeeld, en tegenstander Hans Stam moest onder druk materiaal teruggeven. Uiteindelijk won Mike het eindspel van D vs T+L. [3.5-1.5]
Omdat we nog een halfje nodig hadden bood Gerard remise aan met een soort vesting. Wellicht zat hier nog meer in, maar risico was niet nodig. [4-2].
Tjomme moest een toreneindspel met een pion minder nauwkeurig verdedigen, maar deed dat goed. Daarmee was de teamoverwinning binnen. [4.5-2.5].
De meest spectaculaire partij was die van Marco. Met zijn ingesloten loper op h8, speelde hij met een stuk minder. Het extra stuk van ten Have was echter wel gepend en de koning lag open omdat die pionnen de loper van Marco hadden ingesloten. Toen ten Have niet oplette kon Marco het paard winnen dankzij een penning. Met diverse mogelijkheden op een matnet koos Marco echter het verkeerde plan, waardoor de partij met eeuwig schaak eindigde in remise [5-3].

Onderwerp: DSC-K4 onderuit tegen koploper Schaakhuis
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 1749

DSC-K4 onderuit tegen koploper Schaakhuis 04-11-2018 14:14 Forum: Externe competitie

De 3e ronde van de KNSB competitie heeft een nederlaag opgeleverd voor ons 4e DSC team. Uit bij koploper Schaakhuis werd 6 keer de vrede getekend en moesten we helaas ook 2 nullen noteren.

Hieronder de commentaren van de spelers op hun partij:

Ivar (2): vroeg in de partij werden de dames geruild en de partij heeft de remise-marge nooit verlaten. Met wat beter tijdgebruik had het eindspel eventueel nog vechtkansen, maar 0.00 is het onverbiddelijke oordeel van het rekentuig.

Timo (4): ik kwam in het middenspel goed te staan maar verzuimde in tijdnood om een fraaie tactische kans te benutten. Een remise-aanbod kon ik daarna niet weigeren zonder zelf nog in gevaar te komen.

Henrik (6); ik had dezelfde opening als de vorige ronde en wist nu beter wat ik moest doen. Het schommelde een beetje tussen licht en voordeel voor wit dan wel voor zwart. Het evenwicht werd nooit verbroken en eindigde de partij terecht in remise.

Willem-Jan (7): Ik speelde tegen Norbert Harmanus, tevens clubgenoot bij DSC. De eerste 12 zetten kwamen - hoewel niet vaak gespeeld – in sneltreinvaart op het bord, resulterend in een positie die ik eerder op het bord had gehad – ik vroeg me af of dat tegen dezelfde tegenstander was geweest. Ik leek het betere van het spel te hebben, met name vanwege een (potentieel) zwakke loper van mijn opponent. In de praktijk wist hij dit uitstekend te neutraliseren waarna ik nog moest oppassen niet in het nadeel te geraken. Al met al weinig spektakel en een terechte remise.

Hans (1): Ik kwam met wit in een tweesnijdige stelling waar de tegenstander de gebruikelijke plannen beter kende. Een standaard kwaliteitsoffer kwam voor mij dan ook als een verrassing. Hierna stond zwart goed. Dit voordeel werd steeds verder door zwart uitgebouwd. Uiteindelijk niet meer houdbaar voor wit waarna ik moest opgeven

Mark (8): Ik kreeg Evans gambiet tegen me. Kende de opening niet en koos niet de makkelijkste manier om te verdedigen. Na blunders van beide kanten kwam toch nog een gelijke stelling op het bord, maar na een inschattingsfout reageerde ik te agressief en ging ik Mat met mijn koning op f5.

Lucien (3): ik dacht mijn tegenstander in de opening te verrassen maar hij bleek de weinig gespeelde variant goed te kennen en offerde een pion voor dreigingen tegen mijn koning die op f1 belandde. Nadat ik niet scherp genoeg bleef doorspelen moest ik twee volle tempi inleveren en kreeg zwart de kans de pion met voordeel terug te winnen. Dit verzuimde hij echter waarna ik plots weer actiever kwam te staan. In tijdnood gekomen koos ik het zekere voor het onzekere door op een toreneindspel met pluspion aan te sturen. Dit bleek helaas net niet te winnen.

Roland speelde op 4 en mocht van enorm geluk spreken dat zijn tegenstander hem liet ontsnappen met herhaling van zetten waar de winst , ogenschijnlijk eenvoudig, voor het grijpen lag.

Al met al geen verrassende uitslag gezien het krachtsverschil aan een aantal borden.


Hoogland , M. (Mike) 2180 Stam , H.J. (Hans) 2107 1 - 0
Liem , R. (Raymond) 2141 Hoogt de, I. (Ivar) 2113 ½ - ½
Klop , T.L. (Tjomme) 2044 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien)
2039 ½ - ½
Milort , G. (Gerard) 2001 Bottema , T. (Timo) 2023 ½ - ½
Straaten van, M. (Marco) 1950 Have ten, R.H.S. (Roland)
2001 ½ - ½
Metselaar , H. (Harold) 1989 Tamerus , H.A. (Henrik) 1897
½ - ½
Harmanus , N.C. (Norbert) 1864 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1899 ½ - ½
Yalçin , B. (Bilal) 1839 Breton , M.R. (Mark) 1629 1 - 0

Gemiddelde Rating: 2001
Gemiddelde Rating: 1964
5-3

Onderwerp: DSC-K4 en LSG 3 in evenwicht
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 2241

DSC 4 en LSG 3 in evenwicht 07-10-2018 12:07 Forum: Externe competitie

De uitwedstrijd van ons 4e bij LSG Leiden 3 heeft geresulteerd in een 4-4 gelijkspel. Dit was op zich geen verrassing gezien het overall ratingverschil van slechts 3 punten (1988 vs 1991).

Hieronder de commentaren van de spelers op hun eigen partij:

Jan (bord 5): Na de opening kreeg ik een prettig middenspel waarbij mijn koning veel veiliger stond dan die van mijn tegenstander. Maar ik maakte een belangrijke fout; ik viel te snel aan, waar ik eigenlijk de druk had moeten opbouwen door te blijven ontwikkelen. Na een paar leuke pionoffers stond ik ineens drie pionnen achter. Mijn aanval sloeg niet door zodat het materiaalverschil de partij besliste.

Ivar (bord 2); Na een passieve opening was het witte openingsvoordeel snel geneutraliseerd. Op een gegeven moment probeerde ik 2 stukken te ruilen voor een toren en 2 verbonden vrijpionnen. Dat zag mijn tegenstander niet zo zitten, maar het gekozen alternatief leverde mij pionwinst en een soepel gewonnen stelling op.

Erik (bord 6): Mijn tegenstander zette vanaf de opening een zeer solide stelling op. Na wat onnauwkeurigheden van mijn kant kwam in ik een passieve stelling, maar door een truc kwam ik eruit en won een pion. Dit was helaas niet genoeg voor de winst waardoor de partij in een remise toreneindspel eindigde.

Timo (bord 4) Ik kwam wat gedrukt uit de opening maar er was eigenlijk nog niet zoveel aan de hand. Totdat ik een simpele truc over het hoofd zag waarmee ik een cruciale pion op d5 verloor. De rest van de partij kon ik onvoldoende tegenspel bereiken en gaf ik op.

Hans (bord 3): Ik speelde tegen Jorgen Henseler, iemand waar ik 30 jaar geleden ook tegen heb gepeeld. De eerste 15 zetten werd de stelling evenwichtig opgezet. Toen dacht ik dat het tijd werd voor de geijkte doorstoot in het centrum met e5. Dat was achteraf gezien te vroeg. Er ontstond een scherpe stelling waarin ik een kwaliteit voorkwam. Maar de tegenkansen van zwart met loperpaar en koningsaanval waren dusdanig sterk dat ik blij was met herhaling van zetten en remise.

Henrik (bord 8): Mijn partij begon vrij rustig. Na een zet of 20 kwam wit opzetten met zijn centrumpionnen. Ten koste van 2 pionnen en zijn centrum kreeg wit mooi spel tegen o.a. f7. Toen hij echter niet de beste voortzetting koos kreeg hij slechts 1 pion terug. Daarna kon ik alles afruilen en was het eindspel van paard + 3 pionnen vs paard + 4 pionnen gemakkelijk gewonnen voor mij.

Willem-Jan (bord 7) is daags na zijn partij op vakantie gegaan en heb ik niet kunnen bereiken voor commentaar. Ik zag wel weer een typische Willem-Jan opening via de flanken en druk op het zwarte centrum. Toen deze even minder nauwkeurig speelde won Willem-Jan een pion op d5 en even later zelfs gevolgd door een b-pion. Helaas speelde hij het daarna minder goed uit en liet hij een eindspel met ongelijke lopers en voor hem een pluspion toe. Dit bleek niet te winnen en remise was een feit.

Ik speelde op bord 1 en kreeg een prettige openingsstelling met wit. Waar ik snel ontwikkelde en rokeerde bleef de zwarte koning heel lang op e8 staan en moest zwart zich beperken tot verdedigen en hopen op een counter. Toen ik het op een bepaald moment niet afmaakte rook hij zijn tegenkansen en kwam hij via de c-lijn mijn stelling binnen. Ten koste van een kwal (en veel bedenktijd) kon ik de aanval doorzetten en lagen er opeens weer mogelijkheden. Ik moest daarbij wel een ver opgerukte vrije a-pion in de gaten houden, want die zou nog flink wat roet in het eten kunnen gooien. In zware tijdnood miste ik een ijzersterke en wellicht winnende voortzetting. Mijn tegenstander dacht met een loperoffer nog de winst te kunnen binnenhalen, maar overzag dat ik met herhaling van zetten een halfje voor mezelf en een punt voor het team kon scoren.

Zo werd het dus 4-4 en was dit die middag de enige match tussen een team van DSC en LSG waarbij het tot het einde spannend bleef.
Het mocht de pret niet drukken bij het afsluitende gezamenlijk diner bij de Verboden Toegang, waar de analyses nog de hele avond over de tafel vlogen.
Over een paar weken staat de volgende uitwedstrijd ons te wachten. We gaan de strijd aan met Schaakhuis in Den Haag.

Gedetailleerde uitslag:
 LSG 31988-DSC419914-4
1M.W. Mol2009-L.J.P.A. van de Lisdonk2040½-½
2J.A. Hellenberg2050-I. de Hoogt21020-1
3J. Henseler2017-H.J. Stam2115½-½
4P. Tromp2000-T. Bottema20341-0
5T. Thissen1969-J. Bosma18801-0
6J.A. Tolenaar2048-E. Biemans1979½-½
7M. Wubben1969-W.J. van den Broek1896½-½
8B. van den Bosse1843-H.A. Tamerus18840-1

Onderwerp: DSC3 tweede na knappe winst
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 0
Bekeken: 2591

DSC3 tweede na knappe winst 22-04-2018 16:51 Forum: Externe competitie

Het derde achttal van DSC heeft op een zonovergoten lentedag gezorgd voor een fraaie 6-2 winst op ASC 1.
Hierdoor eindigt DSC3 op een knappe 2e plaats in 3D.

Wim bereikte met zwart vrij gemakkelijk gelijk spel maar moest wel oppassen om niet in een passieve stelling te belanden. Door onnauwkeurigheden van zijn tegenstander won hij twee pionnen. Toen Wim ook nog een paard kon opsluiten was het pleit beslecht.

Pieter speelde een voor hem onbekende opening en zijn sterke tegenstander begreep de stelling duidelijk beter. Zelfs een pionoffer van Pieter kon niet het beoogde tegenspel bieden. Een terechte nederlaag dus.

Op 3 speelde Hans een enigszins experimentele opening waarbij hij met zwart gedrukt kwam te staan. Maar zijn oppo gebruikte veel tijd. Nadat deze lang rokeerde en er wederzijdse kansen tegen beide koningen werden opgebouwd vergiste wit zich en kon Hans het snel afmaken.

Uw verslaggever speelde zijn eerste remise van het seizoen. Al na zo’n 20 zetten nam Lucien het remise-aanbod van zijn tegenstander aan in een gelijke stelling en konden beiden van het mooie weer gaan genieten.

Jan-Peter kreeg met zwart een voorzichtige tegenstander. Het evenwicht is naar zijn zeggen nooit in de partij verbroken en het toreneindspel eindigde in een zetherhaling.

Roland toverde weer zijn favoriete opening op het bord met wit; zijn tegenstander ontwikkelde niet goed. Roland gaf later een deel van zijn voorsprong weg, maar zijn tegenstander een zet later de partij….

Onze eerste invaller, Ivar, speelde op 7 en wist de stelling in de opening vrij snel gelijk te trekken. Daarna offerde hij een pion voor actieve stukken. Wit reageerde niet adequaat waarna het sterke loperpaar van Ivar zorgde voor een drievoudige dreiging; mat, torenwinst en promotie. Dit werd wit fataal en zo haalde Ivar een mooi punt binnen.

De andere invaller bij ons was Walter. Hij speelde op 8 met wit en had een heel makkelijke middag. Zijn tegenstander liet zijn koning in het midden staan terwijl deze via het centrum onder vuur werd genomen. Dit leidde tot pionverlies door een penning en even later leek de stelling compleet in te storten. Dit wilde zwart niet afwachten waarna hij binnen een uur zijn partij opgaf.

Na deze ronde werd er door de drie KNSB-teams bij de club gezellig van pizza’s, salades en tiramisu genoten op het zonovergoten terras. Doorgeefschaak was daarbij erg populair, net als het nodige bier….. Kortom een mooie einde van seizoen 2017-2018.
Op naar 2018-2019 !


De persoonlijke uitslagen:

Kortis , W. (Wim) Fraikin , E.H. (Eric) 1 - 0
Buzing , P.C. (Pieter) Laan van de, Dinart 0 - 1
Stam , H.J. (Hans) Laar van de, C.F. (Clement) 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) Jansen, Norbert ½ - ½
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) Hennink , W. (Wouter) ½ - ½
Have ten, R.H.S. (Roland) Vries de, P. (Paul) 1 - 0
Hoogt de, I. (Ivar) Groot de, S. (Sander) 1 - 0
Anema , W.J. (Walter) Dambrink , W. (Wouter) 1 - 0

Onderwerp: Fortuinlijk DSC3 wint weer eens
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 3427

12-03-2018 19:47 Forum: Externe competitie

Op de site van EP2 laat Richard van zich horen.... met vervolgens een reactie van de tegenstander. Draaiend hoofd

Onderwerp: Fortuinlijk DSC3 wint weer eens
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 3427

11-03-2018 18:57 Forum: Externe competitie

De tegenstander is zo teleurgesteld dat er geen verslag zal worden gemaakt... Ja!
Dat beweren ze op hun website:
http://www.schaakclubenpassant.nl/nieuws.php?id=1418

Onderwerp: Fortuinlijk DSC3 wint weer eens
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 3
Bekeken: 3427

Fortuinlijk DSC3 wint weer eens 11-03-2018 15:14 Forum: Externe competitie

Met behoorlijk wat geluk heeft DSC3 weer 2 matchpunten aan zijn totaal toegevoegd. Hierdoor is tevens handhaving in de 3e klasse KNSB bereikt.
Het 2e van En Passant werd met 4,5 - 3,5 verslagen.

Omdat ik zelf erg lang op mijn eigen partij was gefocust heb ik niet alles goed meegekregen van het verloop van de andere partijen. Daarom hieronder de reacties van de spelers op hun partijen.

Erik was snel klaar: Ik kwam in een stelling terecht waarbij ik de scherpe varianten leek te ontwijken, maar omdat mijn tegenstander zijn stukken niet op een goede manier neerzette, kreeg ik al heel snel een aanval. Hij verdedigde zijn koningsstelling niet goed waardoor ik al na 14 zetten gewonnen stond. Na 19 zetten was er geen houden meer aan en gaf hij op.

Richard: In een gelijkopgaande partij wist ik de witte pion op d6 te winnen. Wit was 1 zet te laat om zelf b7 te winnen. Wit speelde daarna sterk en wist een pion terug te winnen. In een eindspel met zware stukken wist ik wit nog wel hoofdpijn te bezorgen. Hij trapte echter in geen enkele valstrik en kon eeuwig schaak houden. De remise bleek het beslissende halfje in deze match.

Wim: Ik had al snel een gecompliceerde stelling op het bord waarin het moeilijk was de beste zet te vinden. Ik kreeg geleidelijk groot voordeel en kon afwikkelen naar een zeer gunstig eindspel. Het kostte vervolgens weinig moeite dit te verzilveren.

Hans: Met wit kreeg ik een ongebruikelijke opstelling nadat ik de gebaande paden wilde vermijden. Zwart kwam actief uit de opening en ik probeerde met stukkenruil het gevaar te neutraliseren. Dat leidde tot een gelijk eindspel waarin ik vervolgens een stuk wegblunderde. Verlies was niet meer af te wenden.

Jan Peter: Wit won met een paard op d6 de kwaliteit, In het eindspel hoopte ik nog op een vesting maar wit wist naar een gewonnen pionnen eindspel af te wikkelen.

Pieter: Ik overschatte mijn stelling na een creatieve opening. Daarna nam ik teveel risico en maakte een paar tactische foutjes die mijn tegenstander feilloos uitbuitte.

Uw verslaggever kwam erg goed uit de opening en won een kwaliteit en pion. Toen ook de dames werden geruild resteerde een totaal gewonnen stelling. Wellicht raakte ik daardoor minder geconcentreerd en verzuimde ik het af te maken. Mijn tegenstander rook opeens tegenkansen via een ver opgerukte c-pion. Dit kostte me de kwaliteit en een aantal pionnen. In een totaal verloren stelling probeerde ik een truc door een matnet te vlechten van toren en paard. Gelukkig voor ons trapte hij erin waardoor ik mat in 1 kon geven.

Roland won zijn partij ook, maar houdt zijn visie over de partij voor zich....

De persoonlijke uitslagen:
Oranje , R. (Richard) 2107 Kossen , J. (Johannes) 2069 ½ - ½
Buzing , P.C. (Pieter) 2066 Reichardt , J.M. (Jasper) 1974 0 - 1
Kortis , W. (Wim) 2084 Reichardt , R.C. (Robin) 1941 1 - 0
Stam , H.J. (Hans) 2104 Drent , S. (Sjoerd) 1962 0 - 1
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2038 Reichardt , G.J. (Gert) 2006 0 - 1
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2046 Heuveling , G.C. (Gijs-Cor) 1844 1 - 0
Have ten, R.H.S. (Roland) 1994 Krouwel , G.T. (Gabriël) 1883 1 - 0
Biemans , E. (Erik) 2006 Hoogen van den, A. (Arie) 1918 1 - 0

Onderwerp: Verzwakt DSC3 nipt onderuit tegen Caissa Eenhoorn 2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3108

Verzwakt DSC3 nipt onderuit tegen Caissa Eenhoorn 2 04-02-2018 13:11 Forum: Externe competitie

Ons derde heeft het niet kunnen bolwerken tegen het 2e van Caissa Eenhoorn. In Zwaag (NH) verloren we nipt met 4,5-3,5.

Door de afzeggingen van de vaste spelers, Richard, Kim en Jan Peter, moesten we een beroep doen op Pieter Goossens, Jan Bosma en Arno Wiersma.

Pieter scoorde een mooi halfje tegen een speler met bijna 200 punten meer nadat hij minder uit de opening was gekomen.
Jan kende de opening veel beter dan zijn tegenstander (216 ELO punten meer!) en won twee pionnen. Daarna kostte hem een onoplettendheid plotseling een vol stuk en de partij. Erg jammer.

Arno kwam ook prima uit de opening tegen een jong meisje, maar miste een goede voortzetting met winstkansen. Daarna was de vrije a-pion van wit niet meer te stoppen en moest ook Arno opgeven nadat enkele matdreigingen keurig werden gepareerd.

Hans was als eerste klaar. Hij overspeelde met zwart zijn tegenstander en wist de witte koning naar het centrum te lokken waar deze een heerlijk doelwit voor Hans was. Dit leverde hem een volle toren op.

Pieter Buzing toonde zijn goede vorm door ook weer te winnen met de witte stukken. Zwart stond minder en wilde de boel forceren maar Pieter had het beter doorgerekend en won vervolgens een stuk.

Lucien speelde op 2 en kwam goed uit de opening en bood remise aan toen de tijdnoodfase naderde. De tegenstander had eigenlijk niet veel bereikt en deed nog wat zetten in de hoop op een fout van zwart. En dat gebeurde in volle tijdnood prompt waardoor wit met een mooi loperoffer de partij naar zich toe kon trekken. Een onnodige nederlaag helaas.

Wim had juist het geluk aan zijn zijde op 1 want hij kwam minder uit de opening en liet zwart al combinerend een mataanval op het bord toveren. Toen zwart de luxe keuze had uit meerdere winstzetten koos hij een andere voortzetting die hem juist verlies opleverde. Eindelijk weer eens winst voor Wim dus.

En Roland kwam in een bekende stelling met wit terecht en leek de partij naar zijn hand te zetten. Toch liet hij een zwarte toren op de 2e rij toe en even later kwam daar nog een paar en nog een toren bij. Wit was net te laat met zijn mataanval en moest toen mat in 4 toestaan.

Ondanks deze nederlaag was het erg gezellig bij Zorba de Griek in Hoorn. De volgende ronde zullen we moeten winnen om ons ieder geval veilig te stellen. Als we op volle oorlogssterkte aantreden zou dat moeten kunnen.

Geerts , A.C. (Alexander) 2114 Kortis , W. (Wim) 2084 0 - 1
Langedijk , A.M.N. (Ardjan) 2080 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2046 1 - 0
Manshanden , N.M. (Nick) 1928 Buzing , P.C. (Pieter) 2066 0 - 1
Molenaar , J. (Joseph) 2033 Stam , H.J. (Hans) 2104 0 - 1
Woestenburg , J. (Jochem) 2100 Have ten, R.H.S. (Roland) 1994 1 - 0
Buikstra , A.P.F. (Arjon) 2078 Bosma , J. (Jan) 1862 1 - 0
Romkes , A. (Abel) 2040 Goossens , P.A. (Pieter) 1853 ½ - ½
Duson , R. (Robin) 1887 Wiersma , A.A. (Arno) 1927 1 - 0

4,5 - 3,5

Gemiddelde Rating: 2033 vs 1992

Onderwerp: Delftse deelnemers aan Tatatoernooi 2018
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 8
Bekeken: 4211

18-01-2018 20:37 Forum: Toernooien & activiteiten

Quote

Originally posted by Upperdog
Resultaten weekendvierkampen:

1A (hoogste groep): 1. David van Kerkhof 2 punten, TPR 2287
2E: 2. Lucien van de Lisdonk 1,5 / 2128
2F: 1. Lisa Hortensius 2,5 / 2273
2G: 1. Sebastiaan Smits 2 / 2212
2K: 3. Leonore Braggaar 1 / 2022
3E: 1. Jan-Pieter Vos 2,5 / 2204
4Z: 1. Derk Dekker 2,5 / 1977
5K: 1. René van Alfen (ex-lid) 2 / 1915

Zes eerste plaatsen, een tweede en een derde plek: mij dunkt dat 'we' hebben huisgehouden!


Ben behoorlijk tevreden over mijn score en TPR (100 punten boven mijn KNSB-rating). Op papier de zwakste in de poule en dan ongedeeld 2e.

Ook de overigen deden het goed; vooral Lisa was in bloedvorm. Ze zat naast me (poule 2F) en speelde een mooie aanvalspartij in de 3e ronde. Wellicht wil je daar een stukje van laten zien, Lisa?

Onderwerp: DSC3 verkleint titelkansen met gelijkspel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 1
Bekeken: 3570

DSC3 verkleint titelkansen met gelijkspel 17-12-2017 18:44 Forum: Externe competitie

DSC3 heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door een gelijkspel tegen het op papier veel zwakkere VAS 2.
Het verschil in rating van gemiddeld 130 punten kwam helaas niet uitdrukking in de score.

Richard kwam in een hem bekende gambietvariant waarbij zwart 2 mindere zetten deed. Hierna was het feest voor het witte paard. Het negeerde pion h6 en ging via g5 en h7 een toren op f8 oppeuzelen. De partij was daarna snel uit na de manoeuvre Ke1-f1-g1 waardoor dameruil werd vermeden. De overgebleven zware witte stukken kwamen met kracht binnen en Richard won een paard en de partij. Een vrije soepele winst, waardoor hij een mooie score van 3,5 uit 5 noteert.

Pieter kwam met zwart lekker uit de opening en wist met de damezet d6-f4 een drievoudige aanval op de pionnen d4,f2 en g4 materiaal te winnen. Daarna was het niet meer zo moeilijk en gunde de tegenstander Pieter een matzet.
Hans offerde in de opening een pion, wat volgens de computer voldoende compensatie op leverde. Toch liet hij ergens het initiatief glippen. De tegenstander ruilde af naar een eindspel met voor Hans een pion minder. Dit bleek uiteindelijk verloren.

JP speelde tegen een jeugdtalent van 11 jaar die de opening niet helemaal nauwkeurig speelde, waardoor ze nogal opgevouwen kwam te staan. JP leek een betere stelling te hebben maar verzuimde de beslissende klap uit te delen. In tijdnood ging het van kwaad tot erger en wist het talent met een combinatie de partij te winnen.

Wim kwam met een iets betere stelling uit de opening en kon afwikkelen naar een beter eindspel. Helaas miste hij vervolgens een kans op pionwinst en enkele zetten later gaf hij er eentje cadeau. Het resterende paarden eindspel was helaas verloren.

Roland bereikte een dynamische stelling in de opening, zoals hij het omschreef. Na wat getouwtrek won hij een pion en wikkelde af naar een gewonnen loper tegen paard eindspel.

Hoe Kim verloor weet ik niet precies. Ik hoorde dat hij ergens een vol stuk wegblunderde in een iets betere stelling voor hem.

Uw verslaggever tot slot speelde vol op de aanval vanuit de opening waarin zwart zijn beide lopers fianchetteerde. De aanval sloeg door na een tactisch tijdelijk stukoffer. De zwarte koning werd in het midden van het bord vastgehouden. En net toen hij dacht een veilig heenkomen te kunnen zoeken offerde ik een kwaliteit waarna de zwarte dame verloren ging.

Hieronder de persoonlijke uitslagen.

Meulenbroek , K. (Kim) 2160 Veelen van, J. (Jouke) 2003 0 - 1
Oranje , R. (Richard) 2111 Bogaard , M. (Milo) 2083 1 - 0
Kortis , W. (Wim) 2182 Hakvoort , E. (Elco) 1950 0 - 1
Stam , H.J. (Hans) 2135 Kleeman , D. (David) 2012 0 - 1
Buzing , P.C. (Pieter) 2044 Kanis , S.D. (Sierk) 1882 1 - 0
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2049 Roebers , E. (Eline) 1848 0 - 1
Have ten, R.H.S. (Roland) 2002 Emans , J.J. (Job) 1881 1 - 0
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2034 Wijgers , B. (Ben) 2012 1 - 0

Onderwerp: DSC3 wint ruim van De Amstel
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 3585

DSC 3 wint ruim van De Amstel 05-11-2017 13:37 Forum: Externe competitie

Het 3e team van DSC heeft met 6-2 gewonnen van het eerste achttal van de Amstel uit Amsterdam.
Hoewel we vrij snel op een 1-0 achterstand kwamen was de overwinning geen moment in gevaar.

Door deze winst blijven we meedoen in de top van het klassement in 3D.

Pieter: Ik kwam door ietwat traag spel van mijn tegenstander lekker uit de opening. Daarna werd het prijsschieten op de vijandelijke koningsstelling.

Richard: in een zwaar positionele opening resteerden er zware stukken en ongelijke lopers. Ik had door de ongelijke lopers een veelbelovend initiatief. Mijn tegenstander blunderde pion h6 weg waarna mat onvermijdelijk was. Wel leuk dat het met een torenoffer ging.

Erik: Mijn tegenstander leek de opening niet te kennen waardoor ik heel wat tempi cadeau kreeg. Toen hij zijn koningsstelling verzwakte kon hij alle dreigingen niet meer aan en was het punt binnen.

Wim: Mijn tegenstander zetten een breed pionnencentrum op; er kwam een scherpe opening die wit aanvalskansen kan geven tegen de zwarte koning. Daarna speelde hij vooral degelijke zetten en kwam er geen koningsaanval. Na kleine onnauwkeurigheden over en weer stond wit iets beter door ruimtevoordeel. Ik moest nauwkeurig verdedigen om niet in het nadeel te komen. Al na 17 zetten volgde zetherhaling en nam ik remise aan. Ik had immers nog steeds een iets mindere stelling.

Jan Peter: Ik kreeg de opening op het bord die ik in het laatste zomervarianten toernooi had uitgelegd. Zoals vaker in die variant offerte zwart een pion voor positionele compensatie door het loperpaar. De pion won ik terug waarna er een gelijke stelling ontstond. Na wederzijdse geweigerde remise-aanboden bleek het paars vs loper eindspel toch echt niet te winnen.

Lucien: het openingsexperiment van de vorige ronde werd opnieuw op het bord gebracht en leverde me een prettige aanvalsstelling op de zwarte koning op. Piet (die ik goed ken als ex-collega) offerde een pion in de verwachting een tegenaanval te kunnen lanceren. Een onnauwkeurige koningszet kostte hem vervolgens nog een pion. Piet wachtte de verdere grote afruil niet af en gaf op.

Roland speelde een partij in snel tempo en richtte zijn pijlen op de koningsvleugel. Wit deed hetzelfde op de damevleugel waar de zwarte koning zich veilig dacht te voelen. Helaas bleek de witte aanval toch sneller en sterker te zijn zodat hier het enige verliespunt voor DSC3 moest worden genoteerd.

Willem-Jan tot slot viel zeer verdienstelijk in en won. Hoe hij zijn partij ervaren heeft kunt u hieronder nalezen, inclusief een partijfragment.


De persoonlijke scores:

Kortis , W. (Wim) 2182 Hendriks , T.R. (Theo) 1954 ½ - ½
Oranje , R. (Richard) 2111 Lommel van, P.R. (Patrick) 2025 1 - 0
Zandwijk van, J.P. (Jan-Peter) 2049 Konst , R. (Rik) 2053 ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2034 Geertsema , P.J. (Piet) 1941 1 - 0
Buzing , P.C. (Pieter) 2044 Brugge , J.J. (Jan) 1873 1 - 0
Biemans , E. (Erik) 1990 Snijders , J. (Jasper) 1853 1 - 0
Have ten, R.H.S. (Roland) 2002 Kok , C.H. (Carel) 1898 0 - 1
Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1850 Hoorn van, Y.A. (Ysbert) 1831 1 - 0


Gemiddelde Rating:

2033 vs 1929

Onderwerp: Remise-regen bij DSC3 - Paul Keres 2
Lucien van de Lisdonk

Antwoorden: 2
Bekeken: 3840

Remise-regen bij DSC 3 - Paul Keres 2 08-10-2017 09:52 Forum: Externe competitie

De wedstrijd tussen het 3e van DSC en het 2e van Paul Keres (Utrecht) kende een ware regen aan remises. Net als het onstuimige natte herfstweer, waar de spelers zicht op hadden, druppelde de ene na de andere remise binnen.

Alleen Hans (winst) en Lucien (verlies) deden hier niet aan mee. Dit waren ook de eerste twee spelers die klaar waren. De andere 6 borden werden (vaak na een lange strijd) remise zodat de eindstand uit kwam op 4-4.

Op papier zijn dit de sterkste twee teams in 3D zodat er hier kan worden gesproken van een topwedstrijd. Of dat echt zo is kan pas aan het einde van de competitie worden vastgesteld.

Hieronder de commentaren van de spelers over hun partij.

Hans: Ik ging een gevaarlijke variant in die me kop had moeten kosten. Maar de tegenstander greep mis omdat hij de rokade van mij over het hoofd zag. Toen was het ook meteen afgelopen

Lucien: Mijn openings-experiment pakte erg goed uit en ik kreeg een prettige stelling met veel ontwikkelingsvoorsprong. Ik dacht dat ik me een wel een afwachtende koningszet kon permitteren maar gaf hierdoor mijn tegenstander de kans de stelling op slot te gooien. Vervolgens gebruikte ik te veel tijd aan een loperoffer dat ik niet durfde te spelen. Na wat afruil van stukken had ik geen concreet plan meer en kwam ik steeds slechter te staan. In tijdnood kostte me dit materiaal en daarna de partij.

Kim: In mijn partij kwam ik met voordeel uit de opening en won ik uiteindelijk een pion. Die gaf ik vervolgens weer zomaar weg. Daarna moest ik op zoek naar remise. Dat bleek eenvoudig te zijn.

Wim: Ik kwam iets minder uit de opening maar had genoeg tegenspel. Een vrij correcte remise. Ook volgens de computeranalyse achteraf. Voor de eindstand ga Stockfish de evaluatie 0.00

Pieter: Ik kreeg een ingewikkelde stelling die me een kwaliteit opleverde. Maar in tijdnood gaf ik alles weer weg. Dankzij de ongelijke lopers mocht ik nog hopen op eeuwig schaak, dat zowaar nog lukte ook.

Ted: Mijn partij was zwaar strategisch, waarin ik in ruil voor een tempo, een aanval op de damevleugel van wit onmogelijk had gemaakt. In de rommelige fase daarna had ik een klein voordeel en door wat vingerfoutjes een klein nadeel. In het eindspel offerde ik een pion om mijn loper vrij spel te geven. De stelling die overbleef was en bleef remise.

Richard: ik speelde op 3 met zwart tegen FM Merijn Otten. Na een complexe opening te hebben overleefd had ik een prima stelling zonder dames. Ik blunderde echter snel een pion weg. Die wist ik na halsbrekende toeren weer terug te winnen maar bleef een minder eindspel overhouden. Mijn tegenstander wikkelde af naar een eindspel van elk P en 2 pionnen. Die van mijn tegenstander waren verbonden. Dit wist ik remise te maken door zorgvuldig rekenen dankzij een tempo. (Achteraf bleek wit toch te kunnen hebben winnen door b6 te spelen; red.)

Roland kwam beter uit de opening en wikkelde af naar een veel beter staand eindspel met dames en een pluspion voor hem. Hij kreeg het helaas niet voor elkaar om die dingen af te ruilen en moest genoegen nemen met eeuwig schaak.


Kortis , W. (Wim) 2190 Both , A. (Bert) 2149 ½ - ½
Meulenbroek , K. (Kim) 2165 Cornelisse , J.J.A. (John) 2146 ½ - ½
Oranje , R. (Richard) 2114 Otte , M.W. (Marijn) 2148 ½ - ½
Stam , H.J. (Hans) 2133 Kronemeijer , S. (Simon) 1989 1 - 0
Barendse , T.J.M. (Ted) 2097 Oosterom , E. (Erik) 2090 ½ - ½
Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2036 Schönberger , D.H.B. (Daan) 2097 0 - 1
Buzing , P.C. (Pieter) 2034 Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2072 ½ - ½
Have ten, R.H.S. (Roland) 2001 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2034 ½ - ½

Overzicht van 1 tot 20 van 256 resultaten Pages (13): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller