Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 73 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig
Bob

Antwoorden: 4
Bekeken: 1690

17-04-2019 21:37 Forum: Externe competitie

Ik heb me duidelijk vergist. Om zeker te zijn van handhaving is nog 1 bordpunt nodig.

Onderwerp: DSC-K1 verliest met 3,5 - 6,5 van UVS maar is wel veilig
Bob

Antwoorden: 4
Bekeken: 1690

16-04-2019 17:19 Forum: Externe competitie

Een halve bordpunt is genoeg voor handhaving.

Onderwerp: DSC-H1 wint van Promotie-H1
Bob

Antwoorden: 5
Bekeken: 1570

19-03-2019 21:32 Forum: Externe competitie

Dat ik een pionnetje achter stond, klopt niet. In tijdnood blunderde ik een stuk weg, ik had nog wel een ver opgerukte vrijpion, maar dat was niet voldoende om een nederlaag te ontlopen.

Onderwerp: Zaterdag 9 maart: HSB Snelschaakkampioenschap voor teams
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 1147

17-02-2019 17:40 Forum: Activiteiten

Ik wil graag meedoen.

Onderwerp: DSC-K1 verslaat Philidor 1847
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 1472

DSC-K1 verslaat Philidor 1847 11-02-2019 19:34 Forum: Externe competitie

Op 9 februari speelde het 1e een thuiswedstrijd tegen Philidor 1847. Chiel was afwezig, dus speelden we niet in de sterkst mogelijke opstelling. Gezien de achterstand op nummer 1 van 5 matchpunten was het kampioenschap wel verkeken, maar de punten waren van belang om buiten de degradatiezone te blijven.

FM Joost kreeg een soort Hollands op het bord tegen Jeroen Weggen. Joost behandelde dit een beetje onorthodox, maar kwam toch wel lekker te staan. Op een gegeven moment converteerde hij zijn ontwikkelingsvoorsprong in een pion, maar Jeroen had voldoende compensatie. De zware stukken gingen eraf en Jeroen won al gauw de pion terug, waarna een eindspel van 2 paarden en 4 pionnen resulteerde. In tijdnood wist Jeroen sommige dreigingen niet goed te beoordelen en raakte hij langzaam de draad kwijt. Plotsklaps kon Joost een pion naar de overkant brengen waar zelfs geen paard meer voor gegeven kon worden. Gelukkig maar, want in sommige varianten had ook 2 paarden tegen 1 pion kunnen ontstaan; theoretisch gewonnen, maar nog wel een gradatie lastiger dan Bobs eindspel. Na een onschuldig verlopen opening koos Dennis (zwart) voor een bepaalde variant waarbij hij iets miste en daardoor moest afwijken van de 'gewenste' voortzetting. Zijn tegenstander kreeg hierdoor het initiatief en toen Dennis ook nog eens blunderde met 17...Pa5?, verzuimde wit een pion te winnen. Vervolgens ontstond in tijdnood een middenspel met alleen nog zware stukken waarbij in ongeveer gelijke stelling wit de mist in ging op zet 26 en 27. Zwarts dame en toren vlogen wits koning naar de hals en mat in 7 was niet meer te voorkomen. Na een Spaanse opening kwam de h-lijn open en rokeerde Gert lang. Hij hoopte op een mooie aanval. Maar helaas liet hij dameruil toe en wist zwart gelijk spel te bereiken. Vlak na de 40e zet blunderde Gert en kwam in een verloren eindspel terecht. Met de moed der wanhoop en een forse dosis geluk werd het toch nog remise. Na een interessante opening, die Migchiel al vele malen eerder had geprobeerd, vond Matthieu een nieuwe voortzetting. Analyse achteraf bevestigde de theoretische kwaliteit. Migchiel vond op zijn beurt niet de beste zetten en kwam in een passieve stelling. Hij speelde wel erg snel, zodat tegen de tijd dat Matthieu met wat laatste nauwkeurigheid de winst binnen kon slepen hij door tijdsgebrek niet de beste afwikkeling wist te vinden. Het pion plus eindspel was daarna niet meer te winnen, remise dus. IM Joost kreeg met zwart een Engelse stelling op het bord waarin hij ietwat avontuurlijk met e4 en Dg5 speelde. Zijn tegenstander speelde rustig Lf1 terug, voltooide zijn ontwikkeling, stond iets beter en bood remise aan. IM Joost had op dat moment weinig vertrouwen in zijn stelling, dus hij besloot het aanbod aan te nemen.

In een Taimanov vertikte Davids tegenstander het om ...a6 te spelen. David speelde toen maar Pdb5 en stond meteen overweldigend. Zwart hield het nog lang vol, maar is eigenlijk nooit meer in de partij gekomen. 1-0! Lisa kwam met zwart prima uit de opening, alleen de witte velden rondom haar koning waren zwak. Toen ze te profylactisch te werk ging om verdere verzwakking te voorkomen, bleek er een acute dreiging in de stelling te zitten waardoor ze een pion verloor en ze meerdere zwakke pionnen overhield. Het resterende eindspel was kansloos. Marijns tegenstander speelde een Pirc. Hij misplaatste zijn stukken en kwam al snel in de verdrukking. Een vrijpion besloot uiteindelijk de partij met een trucje. Smaranda verloor na een rustige opening een cruciale pion. Daardoor kreeg haar tegenstander ook nog het centrum in handen en tikte hij vakkundig de partij uit. Als laatste was Bob nog bezig. Door actievere stukken had hij voordeel. Zijn tegenstander verbruikte veel tijd. Er werd afgewikkeld naar een eindspel met lichte stukken met een pion voorsprong voor Bob. Zijn tegenstander gaf nog een pion weg, maar toch leek het remise te gaan worden. Hij speelde niet optimaal en er ontstond een eindspel van loper + paard + pion tegen loper + pion. Dat was lastig te winnen. Bob slaagde erin zijn paard naar de juiste velden te manoevreren en zijn pion tegen de loper te ruilen. Toen ging hij rustig de pion ophalen en was er het beroemde eindspel ontstaan waarbij de ene partij behalve de koning alleen nog paard en loper heeft en de andere partij alleen de koning. Bob had dit eindspel wel een paar keer geoefend lang geleden, maar nog nooit was dit eindspel in één van zijn partijen voorgekomen. Het viel reuze mee: binnen 15 zetten had hij de koning in één van de goede hoeken vastgezet, zijn tegenstander gaf op en daarmee was met 6,5-3,5 een mooie overwinning behaald!

Ons 1e heeft nu 7 matchpunten, nog 1 matchpunt is nodig om veilig te zijn. Het programma is zwaar met wedstrijden tegen o.a. nr. 3 en 1. De volgende wedstrijd is tegen Groningen, het team dat Paul Keres versloeg en daarmee de koppositie heeft overgenomen. Die wedstrijd is op 16 maart.

Onderwerp: DSC 1 speelt gelijk tegen Purmerend
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 2069

18-12-2018 19:20 Forum: Externe competitie

David, je hebt weer een leuk verslag geschreven!

Onderwerp: DSC-H1 wint ook tweede wedstrijd
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 1927

17-10-2018 21:34 Forum: Externe competitie

Op de agenda staat dat op 5 november Botwinnik 1 de tegenstander is.

Onderwerp: DSC2 kampioen
Bob

Antwoorden: 8
Bekeken: 4525

09-04-2018 17:03 Forum: Externe competitie

Gefeliciteerd!

Onderwerp: DSC1 wint opnieuw
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 3077

09-04-2018 16:53 Forum: Externe competitie

Sjoerd speelde met wit Schots gambiet. Met 13 De2 maakte hij al een grote fout. Zijn tegenstander profiteerde niet optimaal, maar Sjoerd bleef wel achter met een zeer slechte stelling. De hele partij was hij bezig om het te repareren. In een bijna gelijke stelling maakte hij opnieuw een fout en kon opgeven.

Onderwerp: DSC1 wint opnieuw
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 3077

DSC1 wint opnieuw 08-04-2018 17:40 Forum: Externe competitie

Op een mooie zonnige lentedag ging het 1e team op pad naar Roosendaal voor de 8e ronde. Het speelde tegen het 1e team van De Pion, een team dat laatste stond, maar toch niet zwak was. We waren niet op volle oorlogssterkte, we misten Matthieu, in plaats daarvan was Ted opgetrommeld. Ik verwachtte een spannende wedstrijd en dat werd het ook.

Ted had een plusje, maar schatte een afwikkeling niet goed in en kwam zodoende in een eindspel met winstkansen voor geen van beide partijen, remise dus.
Bob stond ook wel iets beter, maar zijn tegenstander verdedigde zich goed, Bob kon er niet doorheen komen, dus ook hier werd remise overeengekomen.
Lisa had een interessante opening, waarin ze besloot om haar koning in het midden te laten (op f8) en voor de koningsaanval te gaan, door middel van h5-h4. Ze had kunnen afwikkelen naar een gunstig eindspel met een sterk paard op e5, maar dit zou ook de f-lijn openen wat ze te gevaarlijk vond voor haar koning. In plaats daarvan koos ze voor een onhandige voortzetting, waarbij wit een sterk paard op d5 kon neerzetten en ze met een zwakte op d6 bleef zitten. Ze ruilde dames af en het resterende eindspel was wat slechter voor haar, maar binnen de remisemarge.
Smaranda kwam minder te staan en verloor.
Er valt over de partij van Dennis weinig te zeggen. Hij speelde de saaiste opening die er bestaat, het evenwicht werd nooit verbroken.

Na redelijk planloos spel na de opening was het Chiels tegenstander (zwart) die beter stond. Maar in de scherpe stelling die ontstond, mocht Chiel de lange diagonaal in zijn voordeel openen: dit leverde een matdreiging op waar weinig tegen gedaan kon worden. Chiel is nu topscorer met 6,5 uit 7!
In het Slavisch offerde de tegenstander van Joost een pion. Met het speculatieve g4 ging hij vol voor de aanval, het lukte Joost om de directe dreigingen af te wenden en tijdig met tegenspel te komen door middel van b4 en c5. Toen de dames geruild werden was alle activiteit voor Joost en waren de tactische wendingen niet meer het hoofd te bieden.
De partij van Gert was spectaculair. In zijn partij ontspon zich een interessante strijd tussen zijn loper tegen Gerts paard (+ zware stukken en pionnen). Op de 32e zet verruilde hij zijn loper voor 2 vrijpionnen die sterk kwamen opzetten. Ondertussen had Gert met dame en paard dreigingen tegen zijn koning. Het werd steeds spannender. Alles werd beslist op de 43e zet. Een uitbraakpoging van Gerts koning had kunnen worden afgestraft met 43 f7 en dan zou Gert verloren hebben. Maar de tegenstander zag het niet, speelde Dc8 schaak?? en Gert ontkwam met zijn koning die vervolgens hielp om de witte koning snel mat te zetten!
In een spannend middenspel koos David niet de beste voortzetting en kwam hij in een slecht eindspel terecht: ongelijke lopers + torens. Mark Smits wilde het positioneel oplossen, maar toen David de torens kon ruilen was het een eenvoudige remise.

Zodoende had DSC1 zijn 8e wedstrijd met 5,5 - 4,5 gewonnen. Het staat nog steeds 3e. Wat betreft de concurrenten: Sas van Gent speelde gelijk en heeft nu hetzelfde aantal matchpunten als DSC, Stukkenjagers wist te winnen en heeft nu 1 matchpunt voorsprong op DSC.

Over 2 weken is de spannende laatste ronde. DSC1 kan kampioen worden, die kans is echter klein. DSC1 moet het niet van zijn bordpunten hebben. Als DSC1 wint en de concurrenten weten hun kampioenszenuwen niet onder controle te houden, dan wordt het een historische dag.

Onderwerp: DSC 2e bij HSB rapid voor clubteams
Bob

Antwoorden: 0
Bekeken: 2344

DSC 2e bij HSB rapid voor clubteams 25-03-2018 15:31 Forum: Toernooien & activiteiten

Afgelopen zaterdag ging een team van DSC naar buurtcentrum De wiekslag in Den Haag om mee te doen aan het HSB rapidschaak kampioenschap voor clubteams. Ons team bestond uit Bob Voogt, Ted Barendse, René Weerts en André van de Weijden. We kwamen terecht in een sfeervolle ruimte met een ruim aanbod van consumpties voor zeer lage prijzen. Minpunt was de opkomst: slechts 8 teams, volgend jaar hopelijk beter. Besloten werd om in plaats van Zwitsers een enkele competitie te spelen.

De gemiddelde rating was nogal laag, dus schatte ik in dat ons team een aardige kans zou maken op de titel. De start was niet zo best: een 2,5-1,5 nederlaag tegen SHTV. Daarna ging het beter: 1 gelijkspel en 5 overwinningen. De individuele scores: Bob 4,5 uit 7; Ted 6,5 uit 7; René 5 uit 7; André 3,5 uit 7. Het team van SHTV won al zijn wedstrijden en werd dus kampioen, ons team behaalde 11 matchpunten en dat was genoeg voor de 2e plaats. Het leverde een geldprijs op, Ted mocht als topscorer van het team nog een prijs in natura uitkiezen. Het was een prima georganiseerd en heel gezellig toernooi, wat smakelijk bij een pizzeria in Delft werd afgerond.

Onderwerp: Open HSB-kampioenschap rapidschaak voor clubteams op zaterdag 24 maart
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 1455

22-03-2018 18:25 Forum: Algemeen [DSC]

Ik heb mijzelf inmiddels aangemeld en samen met Rene Weerts is er nu dus een compleet team beschikbaar.

Onderwerp: DSC2 zet zegereeks voort
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 3603

11-03-2018 17:15 Forum: Externe competitie

De individuele uitslagen kloppen niet.

Onderwerp: HSB-snelschaakkampioenschap voor clubviertallen op zaterdag 3 maart 2018 a.s.
Bob

Antwoorden: 3
Bekeken: 1928

05-02-2018 18:45 Forum: Activiteiten

Ik wil wel meedoen.

Onderwerp: Interne competitie (N11): Stuivertje wisselen aan kop
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 3682

10-01-2018 21:10 Forum: Seizoen 2017-2018

De gepubliceerde tussenstand is niet de meest recente.

Onderwerp: Interne competitie (N5): Bram van der Velden slaat opnieuw toe
Bob

Antwoorden: 4
Bekeken: 4540

31-10-2017 19:20 Forum: Seizoen 2017-2018

Ik zou het prettig vinden om de huidige tussenstand te zien.

Onderwerp: DSC2 laat weer een MP liggen
Bob

Antwoorden: 9
Bekeken: 6078

05-04-2017 22:08 Forum: Externe competitie

Het wordt een hele spannende slotronde.
DSC2 kan zich op 3 manieren handhaven:
A. gewoon winnen, 8 matchpunten is genoeg
B. gelijk spelen: dan is het afhankelijk van 2 wedstrijden; of PION moet verliezen of HMC 2 moet niet winnen
C. verliezen: dan is het ook afhankelijk van 2 wedstrijden; HMC 2 moet verliezen en niet meer dan 2 bordpunten op DSC2 inhalen en Voerendaal haalt niet meer dan 2 matchpunten en 4,5 bordpunten in op DSC2.

Onderwerp: Interne competitie (N13): Rustige ronde tijdens Tata
Bob

Antwoorden: 7
Bekeken: 5826

24-01-2017 17:58 Forum: Seizoen 2016-2017

Mijn uitslag klopt niet, ik heb gewonnen.

Onderwerp: DSC2 onderuit tegen PION
Bob

Antwoorden: 1
Bekeken: 4194

DSC2 onderuit tegen PION 08-11-2016 15:22 Forum: Externe competitie

De 3e wedstrijd van het 2e was tegen Pion uit Groesbeek, het team met de laagste rating. Voor de 1e keer was het 2e zonder invallers. Als 1e was Walter klaar. Ik had het idee dat hij goed uit de opening was gekomen, maar ergens ging er wat mis, hij verloor. Kim had een overwegende stelling, maar het bleek niet genoeg voor de winst, remise dus. Bob kwam iets beter te staan. Er gebeurde iets opvallends. Zijn tegenstander merkte dat het increment niet was ingesteld. De wedstrijdleider was aanzienlijke tijd bezig om het te herstellen. Beide spelers kregen 18,5 minuut erbij. In het paardeindspel werd tot remise overeengekomen. Achteraf ontdekte Bob op aangeven van Chiel dat hij vermoedelijk een winnende voortzetting had gemist. Bij Ted was het de hele tijd in evenwicht. De stelling was erg gesloten, er was geen doorkomen aan, ook deze partij werd remise.

Richard speelde een prima partij. Zijn tegenstander stond de hele tijd onder druk. Richard zette eerst zijn koning goed neer, vervolgens speelde hij in het eindspel een winnend kwaliteitsoffer, vlak voor hij mat ging zetten, gaf zijn tegenstander op. Toen stond het gelijk en de overige stellingen zagen er goed uit. Jan Peter stond een pion voor, zijn tegenstander had geen compensatie, maar hij speelde taai en Jan Peter wist zijn voordeel niet in winst te verzilveren, remise dus. Hans stond gewonnen, maar de stelling was moeilijk. Hij kwam in zware tijdnood en raakte verstrikt in een matnet. Bij Gert stond er een toreneindspel op het bord met gelijk materiaal. Gert had een betere pionnenstructuur. De remisekans was groot, maar Gert deed een riskante winstpoging. Even leek hij te gaan winnen, maar zijn tegenstander had het beter gezien en Gert kwam verloren te staan. Het werd een toreneindspel, waarin Gerts tegenstander 2 verbonden vrijpionnen voor stond. Dit eindspel is eenvoudig te winnen. Dat Gert dit toch nog doorspeelde is begrijpelijk, want een seizoen eerder speelde Gert ook zo'n eindspel en wist toen wonderbaarlijk genoeg remise te behalen. Dat was echter 3e klasse en dit 2e klasse. Zijn tegenstander maakte het rustig en bekwaam af en daarmee had Gert een nederlaag behaald en het team verloren met 5-3.

Dit was een wedstrijd met gemiste kansen. Het team staat nu 4e met 3 matchpunten en 12,5 bordpunten. De sterkste tegenstanders komen nog, dus zal handhaving nog een zware opgave zijn. Opvallend trouwens dat regiogenoot DD 1, het team met de hoogste rating ( 2 grootmeesters ), onder
DSC2 staat!

Onderwerp: DSC2 begint met matchpunt tegen Dubbelschaak ‘97
Bob

Antwoorden: 2
Bekeken: 5298

20-09-2016 21:07 Forum: Externe competitie

Niet helemaal tevreden, maar toch geen slecht resultaat voor het 2e team (in ieder geval beter dan vorig seizoen, toen werd in de 1e ronde verloren).

Overzicht van 1 tot 20 van 73 resultaten Pages (4): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller