Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 4 van 4 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-K1 onderuit tegen Paul Keres
Lisa Hortensius

Antwoorden: 0
Bekeken: 7125

DSC 1 onderuit tegen Paul Keres 07-10-2018 20:10 Forum: Externe competitie

Na onze flitsende seizoensstart, mochten we voor de tweede ronde aantreden in Utrecht tegen Paul Keres. Een sterk team, wat ook de eerste wedstrijd had gewonnen. Yasin deed mee als invaller en we waren een kwartier voor aanvang al compleet. Dat beloofde wat!

Als eerste was klaar Marijn tegen Evert Rademakers. Hij kwam redelijk uit de opening, offerde tijdelijk een pion voor controle over het centrum, maar hij verzuimde om die pion terug te winnen. Hij kwam in de verdrukking, maar de stelling leek nog te houden. Helaas maakte hij een rekenfout, waarna hij kon opgeven.

Ook Bob kon het niet bolwerken, tegen Joris Kokje. Hij kwam na de opening minder te staan, miste de beste verdediging en verloor een pion zonder compensatie. Hij won de pion wel terug, maar vermoedelijk was de stelling toen al onhoudbaar, waarna hij in tijdnood in een matnet terecht kwam.

Wij kwamen op het scorebord door remises van Joost M en Chiel. Joost M speelde tegen Wesley Vermeulen en kreeg via een ongebruikelijke zetvolgorde een versnelde draak op het bord. Hij koos voor het onnauwkeurige Te1, waardoor Wesley een pion kon winnen. Hij miste hoe hij de pion direct terug kon winnen en ging daarom in op een ongelijke loper stelling waarin hij compensatie dacht te hebben. Hierdoor speelde hij gevoelsmatig steeds op voordeel, terwijl zwart eigenlijk de betere kansen had. De stelling bleef echter gecompliceerd, en een tiental zetten later werd er afgewikkeld naar een potremise ongelijke loper eindspel.

Chiel mocht het opnemen tegen Hugo ten Hertog. Na een wat mislukte opening, werkte een pionoffer in eerste instantie nog redelijk, maar al snel kwam Chiel slecht tot verloren te staan. Er was echter geen directe winst voor zijn tegenstander voorhanden. Hugo koos een voortzetting die Chiel in staat stelde af te wikkelen naar een stelling met twee torens tegen een dame (plus wat extra gevaarlijke vrijpionnen), waarin zijn torens voor genoeg (mat)dreiging zorgden om remise af te dwingen.

Helaas verloren ook Dennis en Matthieu, waardoor we na de tijdcontrole tegen een 5-1 achterstand aankeken.

Dennis speelde tegen Demre Kerigan en was met zwart na 3 zetten out of book. Toch kwam hij niet beroerd uit de opening. Het te kiezen plan voor wit was echter duidelijk makkelijker en wit stond al snel wat prettiger. Even later ontstond een middenspel met toren voor Dennis tegen loper en 2 pionnen voor Demre, wat optisch al erg lastig was voor Dennis. Volgens de computer is er niet echt iets aan de hand, maar voor Dennis al snel wel toen hij niet direct het juiste plan koos. Een eindspel met 2 torens tegen dame en 2 pionnen ging snel verloren.

Matthieu had Xander Wemmers als tegenstander. Hij probeerde een nieuwe opening, maar raakte in de complexiteit de draad kwijt. Hij koos een ambitieuze opstelling, maar door (dreigende) stukoffers van Xander was zijn stelling al snel niet meer te houden.

5-1 dus en op de overige borden zag het er ook niet rooskleurig uit. Joost van R en Lisa keken tegen een verloren eindspel aan en Gert had net het tij kunnen keren, maar meer dan remise zat daar niet in. Alleen Yasin leek iets terug te doen met een kwaliteit voorsprong.

De partij van Gert tegen Niels Ondersteijn eindigde inderdaad in remise. Vanuit de Engelse opening kreeg Niels voordeel. Echter hij wist dat voordeel niet uit te bouwen en misschien lag dat wel aan de goede verdediging van Gert. Rond de 40e zet snoepte Gert een paar pionnen en moest Niels zijn toevlucht nemen tot een eeuwig-schaak mechanisme.

Yasin pakte het eerste en enige volle punt deze ronde. Tegen Marijn Otte kreeg hij toevallig precies dezelfde pionnenstructuur op het bord als tijdens de vorige externe wedstrijd. Hij opende met 1.Pf3, waarna de stelling over ging in een Panov, waarbij Yasin de mogelijkheid kreeg om op een gunstig moment c4-c5 te spelen. Hij kreeg een voordelige stelling door het ruimtevoordeel wat daardoor was ontstaan en zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om een kwaliteit te offeren voor een pion. Hierna was de stelling objectief gezien gewonnen voor Yasin, maar het was niet makkelijk. Yasin speelde het echter goed uit en gaf Marijn geen kans om er nog iets van te maken.

Als laatste waren Joost v R en Lisa bezig. Ondanks hun verloren stellingen, lukte het bij beiden om een remise uit het vuur te slepen.

Joost v R kreeg op bord 5 met wit al snel ontwikkelingsvoorsprong in de Trompowsky tegen Jan Breukelman. In het middenspel ging het echter mis: Joost maakte een aantal verkeerde keuzes en dreigde zijn dame of paard kwijt te raken. Om dit te voorkomen moest hij afwikkelen naar een zeer ongunstig eindspel. Jan’s stukken kwamen de stelling van Joost binnen en hielpen zijn vrijpion door het midden naar de onderste rij. In tijdnoodfase verzuimde Jan het af te maken en Joost 'ontsnapte' in een nog steeds verloren, maar minder duidelijk eindspel met 4 pionnen + loper tegen 2 pionnen + paard + loper van andere kleur waarbij een van de pionnen van Jan de 'verkeerde' randpion was. Nog steeds was het verloren, maar Joost (in de verkeerde veronderstelling dat we op borden 7 en 8 gewonnen i.p.v. verloren hadden) zette alles op alles voor het wellicht beslissende halfje!

Hieronder een stukje van de partij, met commentaar van Joost zelf.



Zwart aan zet. Hier had Jan het zich al lastig gemaakt door ervoor te kiezen de b-pion op te halen i.p.v. met koning een paard naar g2 te snellen.
57 ... Pc3+
58 Kb3 Pxb5

Hier ging ik toch maar even in de denkmodus. Ik besteedde het grootste deel van mijn tijd aan mijn originele idee om af te ruilen en dan met mijn koning naar h1 te snellen. Ik kwam er echter achter dat dit bij zeer nauwkeurig spel van zwart toch wel eens gewonnen kon zijn. Om echter alle complicaties door te rekenen van een extra paard en loper op het bord was wat teveel gevraagd, dus koos ik ervoor toch maar te slaan en op het beste te hopen.
59 Lxb5 Kxb5
60 Kc2 Kc4
61 Kd1 Lg3
zwart doorstaat de eerste test. Bijvoorbeeld 61 ... La5 was te traag
62 Ke2 Kd4
63 Kf1 Lh2
zwart mag de koning niet op h1 laten komen
64 Ke2!? De trucendoos gaat langzaam open. Jan zit in tijdnood en moet nog maar even de weg naar de winst zien te vinden.



64 ... Lg1?? Hier was het mij niet om te doen, maar dit was een zeer aangename verrassing. De hoofdvariant was 64 ... Ke4 65 Kf2 Ke5! (niet 65 ... Kf4 of 65 ... Kf5 vanwege respectievelijk 66. g3+! of 66. g4+!) 66 Kf3 (66 g4 faalt op 66... h3! en de witte koning komt niet op g4) Lg3 en zwart kan hierna wel veilig naar f4.
65 Kf3 Lh2 zwart ziet zijn fout te laat in.
66 g4! hxg3 E.P. na 66. h3 67 g5 is de witte koning op tijd op g4. Deze stelling is echter ook potremise, zo wist ik dankzij de trainingen van Rob Brunia 25 jaar geleden!
67 Kg2 Ke4
68 Kh1 Kf3 pat
Merk op dat zwart alleen verder kon komen door ooit zijn loper op g1 te offeren waarna wit oppositie heeft.

Lisa speelde met zwart tegen Paul Hommerson. Lisa gaf een pion op h5 om activiteit op de damevleugel te krijgen, waarna Paul besloot om de pion weer terug te geven. Er ontstond een spannende stelling, waarbij beide koningen in het centrum bleven en geen veilig heenkomen hadden. Met een goed getimede rooklift had Lisa voordeel kunnen krijgen, maar toen ze dat naliet, werden de witte stukken actief over de d en b-lijn. In de tijdnoodfase werd er afgewikkeld naar een eindspel met g, h, c en a pion + loper voor Paul tegen h, f en a pion + paard voor Lisa. De a-pionnen werden geruild en Paul activeerde zijn koning via de b-lijn om de c-pion te activeren. Het lukte Lisa echter om op het juiste moment f tegen g-pion te ruilen, waarna ze haar paard kon offeren voor de c-pion en wit een h-pion over hield met loper van de verkeerde kleur. Remise dus!

Helaas een 6,5-3,5 nederlaag. Hopelijk kunnen we dit de volgende ronde weer herstellen!

 Paul Keres2309-DSC122596½-3½
1Vermeulen , W. (Wesley)2247-Michielsen , J.R. (Joost)2418½-½
2Kerigan , D. (Demre)2367-Ruijgrok , D.A. (Dennis)22781-0
3Hertog ten, H.M. (Hugo)2461-Oosterom van, C.D. (Chiel)2383½-½
4Wemmers , X.A. (Xander)2444-Freeke , M.F. (Matthieu)23431-0
5Breukelman , H.J. (Jan)2361-Ruitenburg van, J. (Joost)2313½-½
6Ondersteijn , N. (Niels)2363-Legemaat , G. (Gert)2222½-½
7Kokje , J.J.I. (Joris)2219-Voogt , B. (Bob)21421-0
8Rademakers , E.L. (Evert)2239-Hartog den, M.F. (Marijn)21021-0
9Otte , M.W. (Marijn)2177-Sari , Y. (Yasin)22510-1
10Hommerson , P. (Paul)2212-Hortensius , L.M. (Lisa)2136½-½

Onderwerp: DSC1 wint overtuigend van UVS 1
Lisa Hortensius

Antwoorden: 2
Bekeken: 8850

DSC 1 wint overtuigend van UVS 1 17-09-2017 17:18 Forum: Externe competitie

Op 16 september mochten we met het eerste team van DSC, waarvan de samenstelling wat is veranderd ten opzichte van vorig jaar, aantreden voor de eerste competitie wedstrijd van dit seizoen. We speelden uit tegen UVS 1. We hadden helaas 2 afmeldingen, maar gelukkig waren Joram en Ivar bereid om mee af te reizen naar Nijmegen. Ruim op tijd waren we compleet bij de prima speellocatie van UVS. Ik was zelf als laatste bezig (voor de verandering…) en heb dus weinig meegekregen van de volgorde van de uitslagen. Hieronder een samenvatting van de partijen, in willekeurige volgorde, met commentaar van de spelers zelf:

Op bord 3 speelde Joost met wit tegen Lukas van der Linden: “In een Spaanse opening kreeg ik snel ruimtevoordeel. Objectief stond zwart waarschijnlijk niet minder, maar mijn tegenstander had, mede doordat hij een half uur te laat achter zijn bord verscheen, moeite om de beste zetten te vinden. Op een gegeven moment kon ik de f-lijn openen, op de c-lijn binnen komen in combinatie met een loper op d5 en een dame op h6. Hierna kon mijn tegenstander de dreigingen niet meer pareren.”

Gert speelde met zwart tegen Paul Span op bord 6: “Na vele jaren maakte ik mijn rentree in DSC1 en ik wilde per se niet verliezen. Dat lukte goed. Na een slappe Chigorin-variant had wit geen greintje voordeel. Nou ja, een heel klein greintje dan. Toen werd het in een dubbel toreneindspel zowaar toch nog spannend, maar remise werd het niettemin.“

Op bord 2 speelde Matthieu met zwart tegen Hans Klip: “Mijn tegenstander speelde het loperspel (2. Lc4). Ik spendeerde veel tijd om een goede opzet te vinden. Zodoende zat ik na 10 zetten al tegen 20 min aan te kijken. Gelukkig waren alle vragen toen wel beantwoord. De rest ging soepel naar remise. Al met al een geslaagde partij vanuit theoretisch oogpunt.”

Op bord 7 zat Chiel met wit tegen Dennis Arts: “Vlak na de opening speelde mijn tegenstander een paar zetten die niet heel effectief waren. Dit gaf mij de gelegenheid om druk te zetten op één van zijn centrumpionnen en een goede stelling op te bouwen. Ontevreden met zijn stelling ging mijn tegenstander vervolgens door zijn vlag, zonder me echt aan de tand te voelen over hoe ik mijn stellingsvoordeel uit zou bouwen.”

Sjoerd speelde zijn eerste partij voor DSC. Hij speelde op bord 5 met wit tegen Joost Retera: “Mijn debuut voor DSC! Ik speelde Pc3 en Df3 tegen de caro-kann en dat leverde bijzonder weinig op. Mijn tegenstander besloot toen op zet 13 remise aan te bieden. Ik ging op zoek naar meer, maar tot een voordelige stelling kwam het echter niet. Sterker nog, op zet 31 blunderde ik een pion weg. Gelukkig kreeg ik die 10 zetten later weer terug. Een 2e remise aanbod volgde. Wederom was het een gelijke stelling. Wie weet kwam er nog meer geblunder dus ik besloot door te spelen. En ja hoor! Er volgde een aantal zetten met vraagtekens, maar die waren wel van mijn kant… Tijd om de handdoek in de ring te gooien, ware het niet dat mijn tegenstander eens te meer liet zien sympathiek te zijn. Na 53.Ke1 wint bijna alles, maar zo’n 10 zetten later mocht ik toch een halfje bijschrijven.”

Onze kopman was vandaag David, met wit tegen Guide van Mierlo: “Omdat ik naast Matthieu zat, besloot ik hem op stang te jagen door koningsgambiet te spelen. Inderdaad begon Matthieu zeeën van tijd te gebruiken en ook mijn tegenstander kostte het wat tijd om de juiste opzet te kiezen. Dit resulteerde in een eindspel waarin wit een miniem plusje had, maar wat ik stukje bij beetje wist uit te bouwen naar een vol punt.”

Smaranda speelde met wit op bord 9 tegen Rob Bisschops: “Na een rustige Franse opening lukte het om het centrum met beide paarden te bezetten. Nadat er stukken geruild werden had ik nog steeds ruimte overwicht. Mijn tegenstander verzwakte zijn stelling door zijn f4 pion naar voren te gooien. Toen gaf hij pardoes een toren weg.”

Ivar speelde een sterke partij tegen Ivar Heine. Na een zet of 10 kreeg hij het loperpaar te pakken. Ivar wist dat voordeel uit te bouwen door een kwaliteit te offeren voor een loper en een pion. Dat leidde tot een winnende aanval die op één zet na correct werd uitgevoerd. Na die ene gemiste zet volgde er nog 3 mindere zetten en kon Ivar zelfs opgeven. Jammer dat hij zichzelf niet kon belonen voor zijn goede partij!

Joram speelde met zwart tegen Jaap Houben. Hij zette de partij solide op. Wit probeerde in plaats van langzaam de stelling te verbeteren direct op aanval te spelen. Joram verdedigde goed en de witte stukken leken ineens niet meer zo logisch samen te werken, waarna Joram het punt kon binnenslepen.

Lisa speelde net als vorig jaar tegen Jan Pijkeren. Vorig jaar kwam er een vrij bloedeloze remise op het bord, maar vandaag was dat wel anders! “Ik had de opening prima opgezet en net toen ik mijn stukken wilde activeren, maakte ik een rekenfout waarna ik meteen erg slecht stond. Ik stond volledig passief (als je Db8 moet spelen met een toren op a8 en pionnen op c7, b7 en a7 dan weet je wel dat er iets goed mis is…) en het was wachten tot mijn tegenstander de genadeklap zou uitdelen. Dat bleef echter uit, waarna er werd afgewikkeld naar een dame eindspel waarin ik 2 pionnen minder had. Dit wist ik na bijna 100 zetten met 3 keer dezelfde stelling na een schaakserie van 43 zetten remise te houden.”

Hiermee was onze 7-3 overwinning een feit! Een mooi begin en dat belooft wat voor de rest van het seizoen!

Onderwerp: DSC1 onderuit tegen Wageningen
Lisa Hortensius

Antwoorden: 0
Bekeken: 7025

DSC 1 onderuit tegen Wageningen 05-02-2017 21:53 Forum: Externe competitie

Deze ronde mochten we aantreden tegen het sterke team van Wageningen. Helaas hadden we 3 afmeldingen, Joost, Chiel en Martine, maar gelukkig hadden we Jan-Pieter Vos en Pieter Goossens bereid gevonden om in te vallen. Bedankt daarvoor! We vertrokken zaterdagochtend vanuit het hele land richting Wageningen en na nog wat last minute voorbereidingen in de auto en trein kwamen daar ruim op tijd compleet aan. Wageningen was sterk opgekomen, dus dat beloofde een spannende middag te worden.

Als eerste werd de vrede getekend door Matthieu. Hij trof een tegenstander (Jermo Kooijmans) die uitermate goed voorbereid was, waardoor er 15 zetten a tempo werden gespeeld. Matthieu moest kiezen tussen verschillende speelbare varianten en hij koos voor een opstelling die bij onnauwkeurig spel goede kansen biedt. Helaas speelde zijn tegenstander volgens het boekje en een remise was dus het logische resultaat.

Helaas liep het bij Lisa minder goed af. Zij speelde met wit tegen Yochanan Afek. Na de opening koos zij het verkeerde plan, waardoor ze een erg passieve witveldige loper overhield. Ze probeerde tegenspel te creëren in een koningsaanval, maar toen dat goed verdedigd werd waren het juist de zwarte stukken die binnen kwamen, wat materiaal en de partij kostte.

Ook Talitha moest het onderspit delven, tegen David van Eekhout. Ze speelde een zijvariant van het Spaans. Haar tegenstander was out of book en kwam met een creatief en ietwat dubieus plan. Ze kon profiteren van de weinige ruimte van haar tegenstander en kreeg een lekkere plus. Een makkelijke stelling was het echter niet. Een paar zetten voor de 40e blunderde ze in tijdnood en met haar koning out in the open stond ze op de 43e zet mat.

Onze invallers Jan-Pieter en Pieter kregen sterke tegenstanders tegenover zicht. JP speelde tegen Jeroen Franssen en kwam op het oog, ondanks ruimtegebrek, redelijk uit de opening. Veel plannen om zijn stelling te verbeteren had hij alleen niet. Toen zijn tegenstander die plannen profylactisch verhinderde, werd het al snel een kansloze zaak. Een vage schwindelpoging bleek tevergeefs.

Pieter daarentegen haalde een heel mooi halfje binnen tegen Fred Jonker, met 300 ratingpunten meer!

Smaranda had de gelegenheid om het op bord 1 tegen Jan Timman op te nemen. Na een rustige Spaanse opening was de stelling ongeveer gelijk. Nadat zwart het centrum opende met d5 kwam hij goed te staan. In tijdnood lukte het Smaranda niet om de juiste zetten te vinden. Ze verloor een kwaliteit en het beetje compensatie wat ze had, verdween langzaam. Kort na de 40e zet kon ze opgeven.

Sten speelde met wit tegen Erik van den Dikkenberg. Vanuit de opening kwam er een typische Najdorf/Sveshnikov structuur op het bord, waarbij wit na zorgvuldig manoeuvreren een sterk paard op d5 kreeg. Toen er ook nog wat pionnen van zwart verloren dreigde te gaan, besloot de zwartspeler om een kwaliteit te offeren. Na een foutje van Sten werd het in de tijdnood nog eventjes spannend (iets met een doorlopende vrijpion), maar na de tijdcontrole wist Sten met een paar nauwkeurige zetten z’n extra materiaal uit te buiten en daarmee de partij te winnen. Hiermee staat Sten op 5,5 uit 6 en is hij topscoorder in onze klasse!

Joram speelde tegen Sander van Eijk. Sander ging in de opening wat al te voortvarend van start, waardoor zijn koning open kwam te staan en hij moest oppassen om niet in de problemen te komen. Joram ging hier echter onzorgvuldig mee om en produceerde een aantal blunders achter elkaar, waardoor hij groot materiaal verloor en de stukken meteen weer in de doos konden.

David liep net als Matthieu ook in de voorbereiding van zijn tegenstander (Erwin Oorebeek) en hing al vroeg in de touwen. Stockfish zag killer na killer, maar gelukkig zag de Wageninger het niet. Nadat de dames geruild werden ging David er eens goed voor zitten in een middenspel met een pion minder, maar duidelijk meer activiteit. Dit bleek echter toch te weinig waard: remise.

Als laatste was Sebastiaan klaar (het zal ook eens niet Knipoog) Hij kwam met zwart oké uit de opening tegen Stefan Bekker. De afwikkeling naar het eindspel gebeurde echter niet op de meest handige manier, waardoor er na een hoop manoeuvres een passieve stelling overbleef. Toen na enkele uren ploeteren de remise wellicht in zicht leek, bleek het eindspel toch technisch verloren.

Helaas dus onze eerste nederlaag van dit seizoen. Het kampioenschap lijkt daarmee uit zicht, maar met onze gedeelde 2e plaats zit een mooie klassering er nog zeker in en gaan we er volgende ronde weer tegenaan!

Onderwerp: DSC1 verliest van koploper
Lisa Hortensius

Antwoorden: 1
Bekeken: 13111

DSC1 verliest van koploper 14-02-2016 16:30 Forum: Externe competitie

Voor de 6e externe KNSB wedstrijd moesten we met het eerste team afreizen naar het verre Apeldoorn. Vanwege twee afmeldingen hadden we twee invallers nodig en gelukkig hadden we Jaap Flohil en Jouke van Glosiga bereid gevonden om in te vallen. Het team van eFXO Apeldoorn staat fier bovenaan in onze klasse. We wisten dus al van tevoren dat we een zware middag tegemoet zouden gaan. Stipt op tijd ging de partij in de ruime zaal van Apeldoorn van start. Ondanks wat tegenwerking van de NS, zaten we met z’n allen compleet om 1 uur achter het bord.

Op de eerste drie borden zat de rating redelijk dicht bij elkaar en zouden we zeker kansen hebben. Op de overige borden was het ratingverschil minimaal 150 punten en wisten we dat het moeilijk zou worden. De eerste uren vielen er nog geen beslissingen. Omdat ik zelf (voor de verandering…) verreweg als laatst klaar was, heb ik niet zo veel mee gekregen van de andere partijen. Daarom kort wat over de partijen door de spelers zelf.

Als eerste waren Smaranda en Talitha tegelijkertijd klaar en hadden ze allebei verloren. Smaranda speelde op bord 6 tegen Thomas Beerdsen. Smaranda: “De opening was een Scheveningen waarin wit snel voor e5 ging. Na wat geforceerde zetten kwamen we in een eindspel waar mijn toren op h8 niet goed in het spel kon komen. Ik had h5 en Th6 moeten doen, maar in de partij bleef de toren op het eind op h8 en werd ik bijna matgezet.”

Talitha moest op bord 8 tegen Tom Meurs. Talitha: “Op zet 5 deed ik een dubieuze zet waarmee ik mezelf al snel in een tactische en lastige positie bracht. Ik moest steeds rekening houden met d5, e5 en een combi van deze zetten van wit. Ik kreeg mijn koning niet op tijd uit het midden en kon redelijk snel opgeven.”

Onze topscoorder Sebastiaan speelde op bord 7 tegen Nico Zweers. Helaas kon hij zijn ongeslagen status niet vasthouden. Sebastiaan: “Door een verkeerde zetvolgorde kwam ik niet zo lekker uit de opening. Vervolgens liet ik een kleine combinatie toe, waarna ik de keuze had tussen een moeilijke stelling met een pion minder verdedigen of een speculatief stukoffer en vol voor zijn koning gaan. Ik koos voor het laatste. Mijn tegenstander verdedigde echter secuur en zijn langzaam opgebouwde tegenspel gepaard met het materiaalvoordeel gaf uiteindelijk de doorslag.”

Martine speelde op bord 4 tegen Alexander Kabatianski. Martine: “Ik speelde met zwart tegen Kabatianski. Wit had een duidelijk plan, terwijl ik nog wat zoekende was. Uiteindelijk kreeg ik meerdere zwaktes die niet allemaal gelijktijdig te verdedigen waren. Krabatianski maakte het vakkundig af.”

Op de onderste twee borden zaten onze invallers Jaap en Jouke. Jaap redde het op bord 9 niet tegen Arthur van de Oudewetering. Jaap: “Ik speelde de opening na d4-e3 volgens de tegenstander passief en hij wist de witte loper op c1 op te sluiten. Volgens mijn tegenstander en de computer kon na het middenspel mijn bevrijdende pionoffer op e4 tot een remise eindspel leiden, maar na e4 koos ik de verkeerde voortzetting die leidde tot materiaalverlies.”

Jouke speelde op bord 10 knap remise tegen Marcel Boel. Jouke: “Gezien het ratingsverschil was ik tevreden toen er een rustige anti-berlijn met d3 op het bord verscheen. Mijn tegenstander probeerde d4 door te drukken, maar ik was er klaar voor om dat te pareren. En toen ik zelf twee zetten later ook het centrum kon bezetten met ..,d5 was de spanning op de stelling maximaal. Ik wikkelde af naar een ietwat gunstig eindspel in onderstaande stelling met exd4, maar miste uiteindelijk de techniek om het kleine voordeel te verzilveren. Ik koos eieren voor m'n geld, en was blij met de remise."

Hiermee was onze eerste nederlaag van dit seizoen een feit. Geen schande tegen dit sterke team. Gelukkig konden we op de eerste 3 borden nog wat terugdoen.

Joost en Chiel speelde op bord 1 en 2. Chiel haalde een mooie overwinning tegen Max Warmerdam. Joost speelde tegen Merijn van Delft. Joost: “ Ik kwam goed uit de opening doordat mijn tegenstander twee varianten door elkaar haalde. Ik kon voor een aanhoudende plus in het middenspel kiezen, maar ging in op een eindspel wat minder duidelijk was dat ik dacht. Na wat schermutselingen dacht ik de winst voor het kiezen te hebben, maar met de computer erbij heb ik niets concreets kunnen vinden. Gelukkig was de voortzetting die ik koos verraderlijk genoeg en uiteindelijk won in op studieachtige wijze.”

Sten speelde tegen Tim Lammens op bord 3. Sten: “Ik kwam met wit ietsje beter uit de opening. Het voordeel was echter wel erg magertjes geweest, als ik geen grote tijdsvoorsprong had opgebouwd: 25 minuten tegen 4 voor 18 zetten. Ik probeerde de stelling te compliceren, maar dit pakte verkeerd uit. Hierdoor belandde ik in een slechte loper tegen paard eindspel. Dit was gelukkig wel simpel remise te houden.”

Inmiddels was het ongeveer 5 uur geweest en waren alle partijen klaar behalve die van mijzelf. Ik speelde op bord 5 tegen Stefan Kuipers. In de opening werden er al snel veel stukken geruild, waarbij we een evenwichtige stelling overhielden. Ik zette mijn stukken echter onhandig neer, waardoor hij actief kon worden en ik alleen kon verdedigen. Dit resulteerde uiteindelijk in een dame eindspel, met 3 pionnen voor hem tegen 1 pion voor mij. Doordat zijn koning onveilig stond en ik met eeuwig schaak kon dreigen, werd het uiteindelijk een eindspel met allebei een dame en hij nog een f-pion. Dit heb ik ongeveer een uur kunnen verdedigen, maar uiteindelijk kon ik het toch niet houden en maakte Stefan het met een mooie truc af.

Helaas dus een terechte 7-3 nederlaag. Dankzij mijn lange partij was het inmiddels al 7 uur en zijn we gelijk gaan eten, bij een ‘luxe Chinees’. Joram was ook gezellig nog langs gekomen en at met ons mee. We hebben inmiddels de top van het klassement gehad en staan met 6 matchpunten keurig in de middenmoot. Volgende ronde gaan we er weer tegenaan tegen Purmerend!

Lisa Hortensius


Uitslagen:
 eFXO Apeldoorn2326-DSC121547 - 3
1IM Merijn van Delft2419-IM Joost Michielsen23920 - 1
2FM Max Warmerdam2304-IM Chiel van Oosterom23670 - 1
3FM Tim Lammens2320-Sten Goes2247½-½
4IM Alexander Kabatianski2401-Martine Middelveld21121 - 0
5IM Stefan Kuipers2415-Lisa Hortensius21921 - 0
6FM Thomas Beerdsen2334-WIM Smaranda Padurariu21941 - 0
7Nico Zwirs2348-Sebastiaan Smits21981 - 0
8Tom Meurs2245-Talitha Munnik19661 - 0
9IM Arthur van de Oudeweetering2279-Jaap Flohil19821 - 0
10Marcel Boel2199-Jouke van Gosliga1888½-½

Overzicht van 1 tot 4 van 4 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller