Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 6 van 6 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-K1 veilig na overwinning op Purmerend
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 0
Bekeken: 162

DSC-K1 veilig na overwinning op Purmerend 26-03-2024 10:22 Forum: Externe competitie

DSC-K1 heeft zich met nog 1 ronde te gaan verzekerd van handhaving in de 1e klasse. Dit was aan het begin van het seizoen ook wel in de lijn der verwachting, maar na de nederlaag in de vorige ronde ontstonden er verschillende negatieve scenario's, die het zeer spannend hadden kunnen maken.

Gelukkig was afgelopen zaterdag een groot succes. Purmerend werd verslagen met 6,5-3,5. Wij hadden met Alexander Bruschke een succesvolle invalbeurt en Purmerend kwam opdagen met 2 invallers die het onderspit dolven.



---
Hieronder het verloop van de wedstrijd met de woorden van de spelers zelf.

Bord 10, Alexander:
Na anderhalf uur had onze invaller Alexander de buit al binnen.

Mijn tegenstander speelde met een Pirc opstelling, ze speelde voor mijn geval een beetje passief. Vervolgens kreeg en pion cadeau waarna ook mijn stukken goed stonden. Vervolgens had ik een paar zetten later een winnende dame-toren op de zevende rij.

Bord 8, Ted:

Ted's gambiet werd niet aangenomen en hij kreeg daarom n prettige stelling, met iets meer ruimte en loperpaar. Maar hij liet daarna toe dat de stelling versimpelde, en toen hij ook nog eens een stel lopers ruilde was zijn voordeel verdwenen. Zetherhaling leidde tot remise...

Bord 5, Gert:

Gert kreeg een ruilvariant van het Frans. Zijn tegenstander bracht zijn dame te vroeg in het spel hetgeen Gert een aantal gratis tempi opleverde.
Tegengestelde rokades, wit lang en zwart kort. Wit offerde middels g2-g4 een pion wat echter nauwelijks aanval opleverde. Vervolgens sloeg zwart krachtig toe op de damevleugel. Een aanval met dame en paard was direct beslissend.

Bord 6, Erik:

Aan bord 6 kreeg Erik met wit een zijvariant tegen die ver was weggezakt in zijn geheugen, eigenlijk niet meer aanwezig. Zijn improvisatie was bijzonder matig.Zwart speelde g5 en h5 en joeg de witte loper en het paard terug naar f1 en g1. Een bijzondere korte rokade want de koning stond op h1 en de toren op e1. Een ondoordachte opstoot met b2-b4 op zet 18 kostte een pion en de witte stelling stortte ineen. De 42 zetten werden nog wel gehaald maar dat was meer zelfkastijding dan schaken. De nederlaag was onafwendbaar.

Bord 2, Dennis:

Dennis speelde op bord 2 met wit tegen Barry Brink. Na een rustige opening nam zwart ergens verkeerd terug op f6. Dit was dusdanig slecht dat wit een kwaliteit won en ook direct gewonnen stond. De meest voor de hand liggende voorzetting speelde Dennis en dit was niet eens het beste. Dennis maakte het zichzelf onnodig moeilijk door geen dameruil te forceren en uiteindelijk klopte het gelukkig allemaal nog net met een leuke combinatie op het einde 1-0.

Bord 7, Ivar:

Ivar (bord 7) kreeg via een alternatieve opening al snel gelijkwaardige stelling, ook al zag het er voor mensen spannender uit dan voor de computer.
Nadat de opponent een (te
) passieve zet deed, ging het eigenlijk allemaal vanzelf en werd de witte vlag op zet 30 gehesen.

Bord 3, FM Joost:

FM Joost kreeg op bord 3 met zwart een Fried Liver attack om de oren door Pieter Hopman. Niet gehinderd door theoretische kennis speelde Joost te rustig waardoor hij niet veel compensatie kreeg voor de pion. Met een positioneel torenoffer hoopte hij wat tegenspel te creeren, maar het was allemaal veel te traag. Pieter nam het spel over en even later konden de stukken in de doos.

Bord 1, Ansh:

Ansh zat op bord 1 met zwart tegen IM Hing Ting Lai, de hele partij ging na een damespion ongeveer gelijk op, zwart had wel wat meer ruimte en betere aanvalskansen (ook na de zet f5). Maar na het offer van een paard op d5 werd het spannend. De stelling was lichtelijk in het voordeel van zwart, maar na een blunder verloor zwart meerdere pionnen en was ondanks de extra kwaliteit de partij hopeloos (ondanks nog vele pogingen om de stelling te houden). 1-0

Bord 9, Richard O:

Richard speelde met zwart op bord negen een van zijn favoriete systemen. Hij bezorgde wit een dubbele c-pion., Vervolgens draaide het om het witte paard wat alle actieve velden werd ontnomen. Het kwam op h3 te staan en zwart voerde de druk over de g en f lijn op. Uiteindelijk werd via een tijdelijk dame offer tegen wits paard een dubbel toren eindspel bereikt. Even later ging er een toren af bij beiden en won Richard beide c pionnen en de a pion tegen de en h pion. Met drie verbonden pionnen op a, B, c tegen e en h pion was het wel klaar. Na wat gespartel verloor wit ook nog zijn tever opgerukt h pion. Een solide winst en de match was gelijk binnen.

Bord 4, Yasin:

On board 4, with white pieces Yasin faced Roger Labruyere, a young talent who might have clinched an IM norm with a draw. In the exchange carokann structure transposed from a London system, Yasin was able to expand the kingside pawns with g4-g5-g6 to provoke f7-f5, hence the weakening of e6. This quickly turned into a winning advantage until white hastily exchanged a pair of rooks. With that exchange, Black king's lack of shelter became a much less prominent factor. After moving left and right for a dozen of moves, queens got swapped. White targeted the g7 pawn to obtain an advanced passer. With the help of few suboptimal choices of the opponent, Yasin managed to clinch the victory in 74 moves/5+ hours
---

Wat nu in onze 1e klasse A?
Voordat de ronde begon, kwam de teamleider van Purmerend ermee dat we waarschijnlijk allebei wel veilig waren. Veilig zijn wij wel, maar zij zeker nog niet. Er zijn nog 5(!) teams die moeten zien te voorkomen dat ze 9e worden en ze hebben het ook alle 5 in eigen hand. Wij kunnen dus in ieder geval verwachten dat HWP Haarlem de laatste ronde alles op alles zet tegen ons. Zal zich het uitzonderlijke weer een keer voordoen dat iemand degradeert met 8 mp? 20 april weten we het.



DSC Delft 1 Rating Purmerend 1 Rating Ronde 8
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2184 Lai, H.T. (Hing Ting) 2490 0 - 1
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2293 Brink, B. (Barry) 2347 1 - 0
Ruitenburg van, J. (Joost) 2341 Hopman, P. (Pieter) 2288 0 - 1
Sari, Y. (Yasin) 2306 Labruyère, R. (Roger) 2248 1 - 0
Legemaat, G. (Gert) 2191 Rijs van, T. (Tim) 1876 1 - 0
Both, E. (Erik) 2156 Knottnerus, I.H.A. (Ivo) 2117 0 - 1
Hoogt de, I. (Ivar) 2157 Mil van, L.H.F. (Lucas) 2108 1 - 0
Barendse, T.J.M. (Ted) 2028 Velpen van der, F. (Frank) 2011 ½ - ½
Oranje, R. (Richard) 2028 Melchers, B.J. (Bert-Jan) 1660 1 - 0
Bruschke, A. (Alexander) 1955 Rogge, M. (Marloes) 1816 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2164 Gemiddelde Rating: 2096 6½-3½

Onderwerp: DSC-K1 te sterk voor Venlo 1 en verzekert zich van handhaving
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 0
Bekeken: 2089

DSC-K1 te sterk voor Venlo 1 en verzekert zich van handhaving 13-02-2023 18:53 Forum: Externe competitie

Het 1e van DSC in de KNSB-competitie heeft goede zaken gedaan door Venlo 1 op eigen grond te verslaan. Het werd uiteindelijk niet spannend, en door de mooie 7-3 overwinning pakt DSC de 3e plek in de competitie, waarmee handhaving een feit is met nog 3 rondes te spelen.

De middag begon met lichte spanning bij de teamleider doordat 5 minuten voor aanvang pas slechts 5 man van ons team aanwezig was. Om te mogen starten, moet meer dan de helft aanwezig zijn, en dat betekent in onze klasse een minimum van 6 personen. Gelukkig schoof iedereen toch nog op tijd achter zijn bord.

De eerste uitslag was niet positief. Op bord 1 was Ansh zwart. Er kwam een Alapin op het bord en Ansh kwam al snel onder druk te staan. De koningsstelling van zwart werd op een gegeven moment opengebroken. Wit had een offer gedaan en al snel was het paard op f6 overbelast. Hierna was het uit.

Vervolgens kwam het eerste lichtpuntje. Op bord 9 speelde Jans tegenstander een originele opstelling met f3 en g3 en een koning in het midden. Zwart pakte principieel het centrum met e5 en d5, verhinderde rokade en op de 12e zet was het voordeel beslissend. Na zet 21 was mat onvermijdelijk en was de winst binnen

Enrico aan het 7e bord kwam met zwart in een Caro-Kann in totaal gelijke stelling terecht, waarbij beide spelers beter niets konden doen. Zijn tegenstander probeerde toch wat activiteit te creëren en maakte daarbij een zwakte. Enrico kon daarvan profiteren, won snel een pion en kwam in een gewonnen eindspel terecht. Tegenstander gaf meteen op.

Dennis had op bord 4 een interessante siciliaan waar wit een betere pionnenstructuur had, maar zwart in ruil daarvoor een mooi loperpaar. De balans werd verstoord door een misplaatste tussenzet van zwart, waar Dennis vervolgens geen gebruik van maakte door gewoon veilig te rokeren. Zwart kreeg daarmee een kans om de stelling met ruime compensatie open te breken door 2 pionnen te offeren. Nadat zwart dit naliet had het eigenlijk bijna direct klaar moeten zijn, maar de winnende variant zag Dennis (en ook zijn tegenstander) wel, maar schatte dit totaal verkeerd in en snoepte slechts een pion. Vervolgens kreeg zwart nog 1 kans om de stelling in balans te houden, maar offerde onterecht een 2e pion waarna zelfs nog een 3e pion volgde en er nergens meer compensatie te vinden was. 1-0

Aan bord 10 kreeg Erik met wit de tegenstander die hij had verwacht maar niet de opening die hij had voorbereid. De dames gingen vrij snel van het bord en het enige aanknopingspunt was een zwakke pion op c6. Deze ging dan ook verloren. De technische afwikkeling ging niet lekker, maar zijn vrije c-pion bereikte uiteindelijk de overkant. Voor zijn gevoel een partij die hij twee keer had moeten winnen. Jammer genoeg krijgt hij er maar 1 punt voor :-)

In een fransman speelde Oranje op bord 6 tegen een Duitser(?). Oranje speelde uitstekend. Van arremoede offerde zwart een pion en dat resulteerde in een dubbel toren en later glad gewonnen pionnen eindspel. In de woorden van Oranje: "Wat me vervolgens bezielde vraag ik me nog steeds af. in plaats van simpel te winnen gaf ik in 1 zet een half punt weg."

Ted had een vervelende middag aan bord 3. Zijn tegenstander had een stijl van 'waarom vandaag als het ook morgen kan?'. In een geïsoleerde pionstelling moest Ted dus ook rustig manoeuvreren. Uiteindelijk resteerde een ongeveer flinke stelling waarin Ted een keer ongeduldig werd en minder kwam te staan. Toen hij een incorrect kwaloffer van wit niet wist te weerleggen was het uit.

FM Joost kwam op bord 2 met wit met licht overwicht uit de Trompowski tegen Joep Nabuurs. Joep deed een kwaliteit in de aanbieding om onder de druk uit te komen. Met 2 lopers tegen toren paard (en met nog dame en andere toren) begon hij de koningsstelling van Joost onder druk te zetten. Het werd een lastig te beoordelen stelling, maar na wat onnauwkeurigheden van Joep kwam Joost onder de druk uit. Na wat afruilen, kwam ook de zwarte koning open te staan. Joep ging nog voor het mat, maar Joost was sneller met zijn dame en toren. Hiermee werd de winst voor het team veilig gesteld.

IM Joost kwam met zwart op bord 5 met gelijk spel uit de opening. Na de ruil van enkele stukken kwam er een D+P tegen D+P eindspel op het bord, met een grünfeld pionnenstructuur. Joost speelde hier wat handiger dan zijn tegenstander en kon op een gegeven moment voordeel krijgen met Pc3. Hij koos er echter voor om met Dc3 af te ruilen naar een paardeindspel met een meerderheid op de damevleugel. Vroeger zei men altijd dat paardeindspelen als pionneneindspelen beschouwd moeten worden. Joost wist wel dat dit niet een heel zinnige regel is, maar was achteraf toch verbaasd dat de computer de stelling zelfs als gelijk beschouwt. Maar hoe het ging speelde hij wederom handiger dan zijn tegenstander en kwam goed te staan in een scherpe stelling. In een vlaag van verstandsverbijstering liet hij een doorbraak toe op de koningsvleugel en dacht even zelfs te verliezen. Hij herpakte zich gelukkig meteen en vond de enige niet direct verliezende variant. Zijn tegenstander kon remise maken, speelde door maar miste gelijk de kritieke variant, die zelfs met de computer erbij erg onduidelijk is. Hoe het ging kreeg Joost weer het voortouw, maar de stelling bleef objectief remise. Op een gegeven moment stond het als volgt:



Wit aan zet kan remise maken door bijvoorbeeld Kb3 te spelen. De stelling is zelfs met zwart aan zet remise volgens de tablebase. Wit wilde echter te snel remise forceren met 56.Pd8. Toen vond Joost 56... Pe4+ 57.Kb3 Pg5! en het witte paard is ingesloten. Na 58.Pb7 Pf7 59.Kxa3 Kb6 gaf wit op

Gert kreeg vanuit zijn Shuffle-variant in het Siciliaans een zeer prettige stelling waar zijn tegenstander niet goed raad mee wist. Die verbruikte zeeen van tijd en had rond de 20e zet nog maar 1 minuut tot zet 40. Ondanks verwoede pogingen kon Gert hier niet direct van profiteren omdat zijn opponent stug bleef verdedigen. Wel had hij na zet 40 een pluspion maar de stelling was tricky. 10 tot 20 zetten later kon hij op verschillende manieren winnen maar helaas zag hij het niet (vermoeidheid?). De Toeschouwers zagen het uiteraard wel.

Al met al een geslaagde middag en wacht ons volgende maand de verre uitreis naar Vianen om daar te strijden om de 2e plek in de competitie.

Einduitslag:

DSC1 Venlo 1
Jakhari, A.S.S. (Ansh) 2055 Strijbos, Maarten 2302 0 - 1
Ruitenburg van, J. (Joost) 2337 Nabuurs, J. (Joep) 2292 1 - 0
Barendse, T.J.M. (Ted) 2109 Gool van, H. (Henk) 2186 0 - 1
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2300 Nabuurs, M. (Mart) 2303 1 - 0
Michielsen, J.R. (Joost) 2391 Gool van, R. (Rudi) 2151 1 - 0
Legemaat, G. (Gert) 2211 Smith, T. (Thijmen) 2243 ½ - ½
Blees, E. (Enrico) 2213 Hovens, G. (Geert) 1874 1 - 0
Oranje, R. (Richard) 2036 Fehmer, C. (Carsten) 2122 ½ - ½
Bosma, J. (Jan) 2081 Mulekom van, Hans 1891 1 - 0
Both, E. (Erik) 2097 Schoeber, P. (Peter) 1915 1 - 0

Gemiddelde Rating: 2183 Gemiddelde Rating: 2128 7-3

Onderwerp: DSC-K1 wint van Krimpen a/d IJssel 1
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 1
Bekeken: 5380

DSC-K1 wint van Krimpen a/d IJssel 1 26-04-2022 13:33 Forum: Externe competitie

23 april 2022 was een stralende dag en dat betekent zoals we gewend zijn binnen schaken. DSC-K1 mocht het opnemen tegen Krimpen a/d IJssel 1, een niet te onderschatten tegenstander. Met 2 sterke invallers wist teamleider IM Joost wel weer chocola te maken van de opstelling en dat worp zijn vruchten af.

De wedstrijd verliep als volgt:

Dennis, bord 2:
Dennis kreeg op bord 2 een opening die de tegenstander, Werksma, al zo'n 1000 keer eerder had gehad en daarom besloot Dennis al snel tot een afwijkend plan dat de tegenstander nog niet eerder had gezien. Optisch niet slecht, maar Stockfish is er niet van onder de indruk. Sterker nog, op het moment dat de tegenstander kwam met f5, leek dit een vraagteken in Dennis z'n ogen, maar Stockfish ziet het als een correct pionoffer. Niet dat de tegenstander dit doorzag, want hij verwachte dat er een afwikkeling kwam van toren tegen paard en 2 pionnen. Die toren pakte de tegenstander wel, maar dat was direct einde verhaal, omdat Dennis de toren offerde en direct een dodelijke aanval kreeg dat alleen te pareren was door het materiaal terug te geven met enorme rente. Na 19 zetten was het daarom al klaar. 1-0.

Ted, bord 4:
Ted had een vervelende middag. Niet vanwege de immer sympathieke tegenstander, maar wel omdat diens systeem Ted voor onoplosbare problemen stelde. Nadat een pion viel en Ted een enige tegenkans liet lopen was het snel uit. 1-1

IM Joost, bord 9:
IM Joost twijfelde of hij mee kon doen aangezien hij momenteel herstellende is van een operatie. De oplossing was om op 9 plaats te nemen. Hoewel het uitvoeren van de zetten soms suboptimaal was en zijn tijdsbesteding te wensen over liet, wist hij in een gesloten Siciliaan voordeel te krijgen. Zijn tegenstander speelde een tijd lang goed, maar raakte in het eindspel op een gegeven moment de draad kwijt, waarna Joost toe kon slaan. 2-1

Ricardo, bord 10:
Na een tamme openingsfase in het gesloten Siciliaans bereikte ik met wit weinig tot niks. Nadat de meeste stukken geruild werden ontstond er een totaal gelijk eindspel waarin we vrij snel remise overeenkwamen. 2,5-1,5

Richard O, bord 6:
Richard O mocht op 6 tegen voormalig NK Rini Kuijf. Kuijf ook bekend over zijn debat met Van Geet over 1Pc3 .We speekden echter Frans verder wat beantwoord werd door wit met d3 en De2. Kuijff kwam met het nieuwtje b6 na ruilen op e4. Ik.miste daar de sterkste voortzetting ( plus 0.4)en kwam ba dameruil iets minder te staan. Hij had het loperpaar en wist de witte stelling licht onder druk te zetten. Middels een schijnoffer won hjj een pion . ik.liet dit bewust toe aangezien het eindspel paard tegen loper dankzij mijn actieve koning en paard binnen de remisemarge bleef ondanks een pion minder. Een professionele remise van amateur tegen meester. 3-2

FM Joost, bord 1:
FM Joost kwam op bord 1 tegen IM Frans Cuijpers met zwart in de Schliemann terecht. Joost kreeg het loperpaar maar met een gammele pionnenstructuur. Joost week iets af van de bekende theorie waarna Frans een snelle weerlegging probeerde. Joost wist deze echter af te slaan en na dameruil resteerde een eindspel waarbij Joost zijn stukken veel actiever waren. Na pionwinst en vervolgens openbreken van de stelling dmv een schijnoffer, kreeg Joost 2 verbonden vrijpionnen die slechts te stoppen waren met een stukoffer. 4-2

Richard A, bord 7:
Richard A speelde tegen Michiel Besseling een matige pot. De opening klopte niet en ik mocht van geluk spreken dat ik die overleefde. Toen ik de zaken enigzins op orde had gekregen deed ik een slechte zet en kon de handdoek de ring in. Zeer terecht verloren. 4-3

Gert, bord 5:
Na een geweigerd Frans vleugel-gambiet van FM tabak met tegengestelde rokades kwam ik (met zwart) enigszins gedrukt te staan. Via een rare zet offerde ik een kwaliteit voor pion en loperpaar. Dat had voor hem tot een prettig voordeel kunnen leiden als hij mijn witveldige loper passief gehouden had achter de eigen pionnen. Door een dameruil met d5xe4 kwam juist deze loper tot leven waarna het loperpaar zeer sterk werd. Via tussenschaakjes op zijn zwalkende koning won ik een aantal pionnen. De rest was techniek. 5-3

Bob, bord 8:
Bob verkreeg in het vroege middendeel een plusje, wat hij lange tijd wist vast te houden. Echter hij speelde een foute damezet, waardoor de kansen keerden. De stelling was niet meer te houden, zodat hij wederom verloor. 5-4

Ivar, bord 4:
Na een ietwat geinspireerd openingsverloop had Ivar een prima uitgangsstelling voor het middenspel met licht voordeel. Helaas koos hij voor een wel erg traag plan en zag het in no time compleet omslaan naar een kansloos verloren stelling.
Hierin was het zoeken naar de meest chaotische tegenkans en door een onnauwkeurigheid van wit, kwam dit ook tot stand.
Een tweede onnauwkeurigheid bracht de remisehaven weer in zicht.
Met het oog op de stand deed wit nog een laatste poging waarna het nog even leek op winstkansen voor Ivar, maar de remise en daarmee 5.5-4.5 was zeker niet onfortuinlijk.

Met deze 2 matchpunten is handhaving gegarandeerd en is er, met nog 1 ronde te gaan, theoretisch gezien zelfs nog een mogelijkheid om kampioen te worden. Je weet het maar nooit!

DSC Delft 1 Rating Krimpen aan den IJssel 1 Rating Ronde 9
Ruitenburg van, J. (Joost) 2318 Cuijpers, F.A. (Frans) 2403 1 - 0
Ruijgrok, D.A. (Dennis) 2297 Werksma, A. (Arie) 2219 1 - 0
Hoogt de, I. (Ivar) 2152 Pols, W. (Wiggert) 2192 ½ - ½
Barendse, T.J.M. (Ted) 2123 Dijk van, H. (Harold) 2279 0 - 1
Legemaat, G. (Gert) 2191 Tabak, S.R. (Stefan) 2159 1 - 0
Oranje, R. (Richard) 2046 Kuijf, M.N. (Rini) 2349 ½ - ½
Ammerlaan, R. (Richard) 2138 Besseling, M.T. (Michiel) 2122 0 - 1
Voogt, B. (Bob) 2057 Pols, A.A. (Arne) 2165 0 - 1
Michielsen, J.R. (Joost) 2393 Glissenaar, P. (Peter) 2018 1 - 0
Slaa, R. (Ricardo) 2169 Arnold, K. (Kiri) 1868 ½ - ½
Gemiddelde Rating: 2188 Gemiddelde Rating: 2177 5½-4½

Onderwerp: Bekerteam DSC verslaat Messemaeker
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 2
Bekeken: 10120

11-03-2020 10:48 Forum: Externe competitie

Het grappige van de avond was dat we allen een dame-toreneindspel hadden!

Ik stond in de eindstelling overigens iets minder.

Onderwerp: DSC-K1 sluit het seizoen af met nipte overwinning
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 0
Bekeken: 7829

DSC-K1 sluit het seizoen af met nipte overwinning 13-05-2019 21:19 Forum: Externe competitie

DSC-K1 heeft de laatste ronde met 5ݧ-4½ van Caïssa Eenhoorn gewonnen en eindigt daarmee op een nette vierde plaats in de 1e klasse A.

Aanvang
De uitwedstrijd in Zwaag begon niet stipt om 13:00 uur, maar een goede 10 minuten later. Dit was een meevallertje voor ons team, omdat 2 auto's met daarin totaal 5 spelers door files flinke vertraging hadden opgelopen. Dit betekende automatisch dat de reeds 5 gearriveerde spelers niet mochten aanvangen met hun partij. De eis schijnt namelijk te zijn dat ten minste 6 van de 10 spelers aanwezig dienen te zijn om überhaupt een zet te mogen uitvoeren, terwijl om 13:00 uur de klok aangezet dient te worden. Ik kon dit overigens niet terugvinden in het competitiereglement. Uiteindelijk zat bij het startsignaal alsnog iedereen achter het bord.

Speelzaal
Het betrof een mooie ruim opgezette speelzaal en aanvankelijk leek dit een prettige setting voor de 26 schaakpartijen die daarin plaatsvonden. Na verloop van tijd werd het echter flink benauwd in de ruimte. De speelzaal te Delft heeft deze bijwerking ook, dus hier waren wij wel aan gewend, maar ik probeer alvast een excuus bij de lezer neer te leggen voor mijn eigen belabberde spel.

Teamsamenstellingen
DSC-K3 was weer zo vriendelijk om Ted aan ons uit te lenen daar wij zowel Marijn als Matthieu moesten missen. Matthieu werd 2 dagen voor de wedstrijd de trotse vader van een zoon, David! De tegenstanders moesten het zelfs doen met 3 invallers, wat vooraf toch wel betekende dat DSC als favoriet werd bestempeld.

De partijen
Ik heb de volgorde van afronding van de partijen niet helemaal meegekregen, maar de wedstrijd verliep ongeveer als volgt:

Gert (zwart aan bord 6):
Er werden 16 slappe zetten gedaan in een ruilvariant van het Frans toen de vrede getekend werd. Gert was hier niet ongelukkig mee, daar hij niet lekker in zijn vel zat.

Joost M (wit aan bord 3):
In de Zaitsev-variant van het Spaans koos Joos voor een principiële opstelling. De tegenstander werd gedwongen tot d6-d5, waarna de e5-pion zwak was. Na Joost zijn f3 leek de pion ondekbaar, maar de computer liet zien dat zwart met d6 nog taai had kunnen worden. Hij ging echter op tactische verwikkelingen in die winnend voor Joost uitpakten.

David (zwart aan bord 2):
De tegenstander van David speelde een Leeuw in de voorhand en David opende logischerwijs het centrum met... d5. Daarop volgde een kritieke stelling, waar wit een aantal interessante mogelijkheden had. Het plan dat hij koos gaf zwart echter een gevaarlijke koningsaanval en na nog een fout ging wit zelfs mat.

Bob (zwart aan bord 8):
In een stelling met ongelijk lopers en zware stukken die remiseachtig leek, werd Bob weggespeeld. Toen er een dodelijke vrijpion verscheen, was de nederlaag een feit.

Lisa (wit aan bord 9):
Lisa raakte een beetje de draad kwijt in de opening en kwam vrij stel minder te staan. De tegenstander verzuimde echter om erg goed te komen te staan, waarna Lisa een goede kans kreeg op complicaties, wat waarschijnlijk remise had moeten opleveren. Ze vond echter niet de beste voortzetting, waarna de tegenstander het snel kon afmaken.

Ted (zwart aan bord 10):
Na een ingewikkelde opening overzag mijn tegenstander een truc die Ted een pion opleverde. Een lange afwikkeling naar een eindspel leverde een stuk meer op, maar met weinig materiaal op het bord. Uiteindelijk leverde een röntgen op Ke4 en Tg2 het volle punt op.

Chiel (zwart aan bord 4):
Toen de tegenstander de witveldige loper ruilde, werd Chiel duidelijk dat hij eigenlijk wel een probleem had. Chiel kwam een pion achter, en stond verloren, maar wit stond een afwikkeling toe naar een paardeindspel dat makkelijk remise te houden was.

Smaranda (wit aan bord 7):
Smaranda bereikte met wit niks tegen het Russisch. In een saaie stelling werd de stofzuiger aangezet. Het eindspel was dankzij de actievere koning prettig voor zwart. In combinatie met tijdgebrek ging het mis voor Smaranda.

Joost R (wit aan bord 5):
Joost kreeg een Trompowski op het bord. Hoewel Joost optisch goed stond, was zwart na de opening de enige met een goed plan op de damevleugel. De tegenstander speelde hierbij echter een aantal onnauwkeurige zetten wat Joost de mogelijkheid en tijd gaf voor tegenspel op de koningsvleugel. In de tijdsnoodfase bleef Joost enigszins gelukkig over met een pion voorsprong op f6 waarna hij iets later met een truc mat kon zetten op de onderste rij.

Dennis (wit aan bord 1):
Dennis kwam al snel in de problemen na onnauwkeurigheden in de opening van een afruilvariant Spaans en gaf een kwaliteit tegen lucht. 3 zetten later kon eigenlijk al de handdoek in de ring gegooid worden, maar Dennis deed nog 1 poging tot een truc. Daar trapte de tegenstander vol in waardoor de wedstrijd opnieuw begon. Wat resteerde was een eindspel met + en 3 pionnen voor wit en een + 4 pionnen voor zwart. Dennis had hierin het betere van het spel en hij miste helaas een winnende voortzetting. Uiteindelijk werd het punt alsnog gedeeld.

Daarmee werd het dus 5½-4½ voor ons!

Einde seizoen
Het seizoen is hiermee nog ten einde. Eerst volgt nog een afsluitende BBQ op 2 juni! Daarbij nemen we als team helaas afscheid van David, die dichter bij huis zal gaan spelen, namelijk Paul Keres, en Smaranda, zij zal zich de komende tijd op andere dingen focussen. Wij zullen hen zeker missen, maar wij weten dat dit wederzijds is.



 Caissa-Eenhoorn2178-DSC22414.5-5.5
1Daan Zult2311 Dennis Ruijgrok2283½-½
2Jeroen Edeling2167 David van Kerkhof23900-1
3Mark van Ojik2295 Joost Michielsen24050-1
4Mykhailo Dorokhin2280 Chiel van Oosterom2380½-½
5Ron Deen2124 Joost van Ruitenburg22940-1
6Peter Doggers2123 Gert Legemaat2225½-½
7Martijn Monteban2303 Smaranda Padurariu21231-0
8Farhad Mukhtarov2173 Bob Voogt20871-0
9Alexander Geerts2068 Lisa Hortensius21251-0
10Gijs Leene1935 Ted Barendse20940-1

Onderwerp: DSC4 kampioen van de HSB
Dennis Ruijgrok

Antwoorden: 10
Bekeken: 16429

05-04-2018 04:11 Forum: Externe competitie

Gefeliciteerd!

Overzicht van 1 tot 6 van 6 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller