Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 5 van 5 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC 1 speelt gelijk tegen Purmerend
David van Kerkhof

Antwoorden: 1
Bekeken: 7573

Over vrouwelijke invloed; DSC 1 - Purmerend: 5-5 16-12-2018 15:10 Forum: Externe competitie

Vóór de partij merkten onze tegenstanders op dat wij vandaag zonder vrouwelijke teamgenoten waren komen opdagen. Lisa en Smaranda hadden zich inderdaad afgemeld, maar voor die opmerking had ik me niet gerealiseerd dat we daardoor met 100% mannen speelden. Inderdaad is DSC hiermee tamelijk uniek, met momenteel twee dames in het eerste team en twee dames in het tweede team. Ik heb die evenwichtigere genderbalans altijd als louterend ervaren. Vrouwen zijn in mijn ervaring wat minder monomaan op schaken gericht. Zo herinner ik me nog goed dat ik nieuw bij DSC kwam voor de seizoensopeningsbarbecue – en het de hele avond überhaupt niet over schaken is gegaan.

En ook schaaktechnisch zijn de dames een goede toevoeging: Lisa is in staat urenlang slechte stellingen te verdedigen, om ze dan vaak ook daadwerkelijk remise te houden. Eén partij staat me specifiek bij, waarbij Lisa een slechte loper tegen een goed paard had. Haar tegenstander probeerde verschillende winstplannen, maar ineens claimde Lisa drie keer dezelfde stelling: hij had zijn koning per ongeluk al drie keer hetzelfde veld laten passeren. Smaranda op haar beurt schudt frivole aanvalszetten zo uit haar mouw – zo speelde ze vorige wedstrijd zonder blikken of blozen de pionnen voor haar koningsstelling op om haar eigen aanval kracht bij te zetten – om iets later toen dat toch niet zo goed werkte professioneel af te wikkelen naar remise. DSC scoort mede door deze vrouwelijke inbreng dan ook vaak beter dan op papier verwacht zou worden. Bij afwezigheid van deze twee dames moesten de heren het dan zelf zien te rooien. Op zich te doen tegen Purmerend, een team dat op papier gemiddeld meer dan 100 punten zwakker was.

Invaller Ted is natuurlijk nauwelijks een verzwakking en gaf dan ook als eerste het goede voorbeeld: een geslaagde opening, een positioneel voordeel, strak tactisch afgemaakt. Grote klasse! Joost M. had helaas een off-day, Yasin liet zich verrassen door het speculatieve spel van zijn tegenstander. Chiel won in typische Chiel-stijl: een ruimtevoordeel uit de opening, veel manoeuvreren, zelf in tijdnood komen en dan met minder dan twee minuten op de klok z’n tegenstander tactisch compleet van de mat spelen. Dan volgden er een serie remises: ikzelf liet me inspireren door Lisa: in een iets betere stelling herhaalde mijn tegenstander één keer teveel de zetten en dat was voor mij een makkelijke manier om de partij te beëindigen. Dennis nam geen risico toen zijn tegenstander remise aanbood en ook Joost van R. bood in het teambelang remise aan.

Toen leek het er echter nog op dat we de match gingen winnen: Bob stond in een paardeindspel een pionnetje voor en Marijn had een optisch veelbelovende stelling – wat materiaal geofferd maar het leek in tijdnood extreem gevaarlijk voor zijn tegenstander. Het werd echter duidelijk dat Marijn nog niet zo lang bij Smaranda in het team zit. Met zijn frivoliteit is niets mis en dat heeft hem al een aantal mooie punten opgeleverd. De noodrem weet hij echter nog niet zo goed te vinden en toen zijn tegenstander wat materiaal teruggaf en de aanval overnam was het ineens heel snel afgelopen. Gert liet eerder die dag zien dat hij al langer bekend is met hoe Smaranda dit zou aanpakken: een interessant gambiet gaf hem veel spel, maar het bleek lastig om een concrete voortzetting te vinden. Hij liquideerde naar een iets slechter eindspel en waagde een remise-aanbodje, wat zijn tegenstander aannam.

Bob had intussen in Lisa’s stijl taai verdedigd tegen het gambiet van zijn tegenstander. In het paardeindspel stond hij echter nog steeds dat pionnetje voor, en toen hij ook nog de paarden mocht ruilen was het helemaal snel bekeken. Bob draaide voor het publiek nog een klein driehoekje en mocht toen de complimenten in ontvangst nemen! De volgende match spelen we thuis tegen Philidor Leeuwarden. Hopelijk komen de dames dan weer zelf laten zien hoe het moet!

Onderwerp: 2e Meesterresultaat David van Kerkhof
David van Kerkhof

Antwoorden: 3
Bekeken: 17185

05-04-2018 11:58 Forum: Toernooien & activiteiten

Dankjewel allemaal! Inderdaad nog geen 2400 maar dat komt ooit wel!

Onderwerp: DSC1 verliest van HWP
David van Kerkhof

Antwoorden: 4
Bekeken: 12040

Over voorbereiding (DSC 1 - HWP) 05-11-2017 11:54 Forum: Externe competitie

Door David van Kerkhof (www.schaakcoaching.nl)
De voorbereiding op een externe wedstrijd is altijd een moeilijk ding. Na onze eerste twee wedstrijden te hebben gewonnen, speelden we afgelopen zaterdag tegen de medekoploper HWP Sas van Gent. HWP - degradant van vorig jaar - is een ontzettend sterk team en de voorbereiding kan dan cruciaal zijn. De teamvoorbereiding bij DSC was al ruim van tevoren op orde: nog voor de opstelling de deur uit was, was het restaurant ‘s avonds al gereserveerd en werden er al druk plannen gemaakt voor daarna, waarbij een van de voorstellen was om de karaokebar te bezoeken. De details zouden later nog wel ingevuld worden, maar de intentie was alvast goed!

Dan resteerde dus enkel nog de individuele voorbereiding. Er zijn natuurlijk eindeloos veel manieren om je voor te bereiden op de komende wedstrijd. Deze zijn grofweg te verdelen in drie categorieën: schaaktechnisch, mentaal en fysiek. Wat de beste manier is om voor te bereiden, is voor ieder persoon verschillend. Het mooie is dat deze verschillen ook daadwerkelijk tot uiting zijn gekomen in de individuele voorbereidingen van ons team.

De fysieke voorbereiding werd deze wedstrijd door Smaranda tot in perfectie uitgevoerd. Waar de een het prettig vindt om de avond van tevoren op stap te gaan om de druk een beetje van de ketel te halen, koos Smaranda voor het tegenovergestelde: ze ging vroeg naar bed en sliep uit zolang het kon. Dat klinkt als een geniaal plan en dat was het ook: ze kwam goed uit de opening, breidde haar voordeel langzaam uit en mocht het punt nog voor de tijdcontrole tellen.

De mentale voorbereiding kent ook meerdere varianten. In de nabeschouwing bleken meerdere mensen graag foto’s van de tegenstander(s) te bekijken en zij toonden hiermee zich in de voorbereiding voornamelijk te focusen op de ander. Het alternatief is om uit te gaan van je eigen kracht en juist die te maximaliseren. Joost koos voor het nagenieten van zijn twee overwinningen uit de eerste twee rondes. Deze positieve vibes bleven inderdaad doorwerken en zorgden ervoor dat hij IM Koen Leenhouts op de knieën kreeg.

De schaaktechnische voorbereiding is altijd een lastig punt. Aangezien in de Nederlandse competitie naar hartelust gevarieerd kan worden met de opstelling, is het altijd de vraag of je je wil voorbereiden op een concrete tegenstander en op hoeveel tegenstanders dan. Dit is een afweging tussen inzet en succeskans: op 10 tegenstanders voorbereiden geeft de grootste kans om je voorbereiding op het bord te krijgen, maar op 1 tegenstander voorbereiden kost aanzienlijk minder tijd. Ikzelf had geluk met mijn concrete voorbereiding - maar dan wel mijn voorbereiding van de eerste ronde!

Vanwege het risico op het voorbereiden op de verkeerde tegenstander, valt er iets te zeggen voor het algemeen houden van je schaaktechnische voorbereiding: nog eens rustig je eigen repertoire doorkijken, hier en daar wat polijsten of nog een gapend gat dichttimmeren. Matthieu koos voor een dergelijke voorbereiding, in de zin dat hij geïnspireerd was door een recent uitgekomen boek en deze variant een kans wilde geven. Dus: zijn eigen repertoire even gelaten voor wat het is en dit nieuwe systeem proberen. Het lijkt er echter op dat dit een eenmalig uitstapje gaat blijven: een zetverwisseling in de opening en de rest van de partij liep hij achter de feiten aan.

Bob koos ook voor een algemene schaaktechnische voorbereiding, maar bleef ver van de openingen: tactiektraining en eindspelen waren zijn studiemateriaal. Een prima keuze: een correcte partij en een correcte remise. De voorbereiding van Gert, Dennis en Sjoerd leverde helaas geen punten op. Chiel en Lisa zagen in de voorbereiding de opening met vertrouwen tegemoet, kwamen met zwart best goed uit de opening en wisten het ondanks grote chaos (Chiel) en kleine chaos (Lisa) remise te houden.

Het mag duidelijk zijn dat ieder van ons team zijn eigen strategie volgt om zich zo optimaal voor te bereiden. Als team bleek onze voorbereiding uiteindelijk toch te beperkt: na het diner bleek er op het moment suprême überhaupt geen karaokebar in Delft te bestaan. Volgende wedstrijd mogen we naar Haarlem. Daar lijkt sowieso geen karaokebar te zijn, dus we kunnen in de voorbereiding alvast op zoek naar ander vermaak!

Onderwerp: Schaakcoaching door David van Kerkhof
David van Kerkhof

Antwoorden: 0
Bekeken: 4079

Schaakcoaching door David van Kerkhof 30-04-2017 16:33 Forum: Het koffiehuis

David van Kerkhof is sinds begin dit jaar actief als schaakcoach. Hij richt zich op schakers die zijn vastgelopen in hun schaakontwikkeling en/of het plezier in schaken zijn verloren. Zijn aanpak is om met je mee te denken over gestelde doelen, verwachtingen, en te kijken hoe je over en tijdens het schaken nadenkt. David is heel zijn schakende leven bezig geweest met schaakpsychologie en persoonlijke ontwikkeling en wil op deze manier zijn kennis en coachingsvaardigheden delen met andere schakers. Meer informatie is te vinden op www.schaakcoaching.nl en www.facebook.com/schaakcoaching

David speelt sinds dit seizoen in het eerste team van DSC. Hij is in het seizoen 2011-2012 ook al een jaar lid geweest van DSC.

Onderwerp: DSC1 - Purmerend
David van Kerkhof

Antwoorden: 7
Bekeken: 15044

DSC - Purmerend 21-09-2016 21:18 Forum: Externe competitie

Over materialisme

Als er één schaakboek is dat een diepe indruk op mij heeft achtergelaten, is het ‘The seven deadly chess sins, van Jonathan Rowson. Het boek is doorspekt met schaakwijsheden, en heeft zo mijn kijk op het schaken wezenlijk veranderd. Om een voorbeeld te geven: hij maakt het punt dat het een illusie is dat nadenken over een zet een rationeel proces is (namelijk, op basis van kandidaatzetten, variantenbomen en objectieve oordelen). Hij claimt dat het juist een intuïtief / emotioneel proces is: je voelt direct dat je een bepaalde zet wil spelen in een bepaalde stelling (zeg, een kwaliteit offeren), en vervolgens ben je de rest van je bedenktijd argumenten aan het bedenken om die intuïtie te onderbouwen – waarbij je soms de intuïtieve (en vaak goede!) zet verwerpt omdat er geen rationele argumenten voor te bedenken zijn. Dit proces is precies wat ik regelmatig had ervaren, maar nooit had erkend. Maar daarmee veranderde ook mijn kijk op de rest van het leven: als schaken als geen rationeel proces meer is, wat blijft er dan nog over?!

Met die kennis over keuzes maken in het achterhoofd, was het een gemakkelijke beslissing om dit seizoen bij DSC te komen spelen. Een jaar of vijf geleden heb ik al kennisgemaakt met de gezellige interne competitie, en ook het eerste team blijkt heel gezellig: de seizoensopening met barbecue smaakte naar meer! Afgelopen zaterdag speelden wij onze eerste wedstrijd thuis tegen Purmerend. Om in het thema van mijn inleiding te blijven wil ik deze wedstrijd bespreken aan de hand van één van de zeven schaakzonden: materialisme.

Materialisme is de zonde die we begaan als we teveel aandacht hebben voor de materiaalverhoudingen en daardoor andere aspecten van het spel uit het oog verliezen. We willen graag de oneindige complexiteit van het schaakspel terugbrengen tot overzichtelijke proporties, en daar lijkt het puntensysteem van Euwe (een dame is 9 punten waard, een toren 5, etc) heel geschikt voor. Een probleem dat hieruit volgt echter is dat we ons dynamisch voordeel graag in een materiële voorsprong willen omzetten – en daarmee soms zelfs het voordeel uit handen geven. Een variant hiervan is een gambiet spelen en eerst het materiële evenwicht willen herstellen. Dat is precies waar mijn tegenstander zich schuldig aan maakte:



Materialisme was ook een groot thema in de partij van Jan-Pieter. Met sterk spel bereikte hij een betere stelling, en toen al zijn stukken goed stonden besloot hij tot een gewelddadig stukoffer.



Sten speelde één van de beste partijen van de match, en won van een tegenstander die naar verluidt zes jaar lang niet verloren had in een KNSB-wedstrijd. Ook zijn tegenstander was iets te hebberig:



Als je de match met de andere zes schaakzondes in het achterhoofd beschouwt, had ook daar nog het een en ander over verteld kunnen worden. Er werden uiteraard ook wel gewoon een groot aantal goede zetten gedaan. Helaas net niet genoeg: de match eindigde in een ‘plusremise’: 5-5, met kans op meer. Volgende wedstrijd mag tegenstander Voerendaal aanschouwen hoe heel DSC ze onder de voet loopt!

Overzicht van 1 tot 5 van 5 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller