Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 3 van 3 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC-K2 begint het seizoen goed en wint met 5.5-2.5 van Schaakmat Westland
StenGoes

Antwoorden: 1
Bekeken: 7118

DSC 2 begint het seizoen goed en wint met 5.5-2.5 van Schaakmat Westland 17-09-2018 20:38 Forum: Externe competitie

De kop is eraf! Op een mooie zaterdagmiddag, traden we aan tegen het naburig gelegen Schaakmat Westland. Dit deden we zonder Sebastiaan en Martin die allebei vanwege een vakantie nog in het buitenland waren. Maar gelukkig vonden we in fide-meester Yasin (een uitwisselingsstudent uit Istanbul) een sterke speler, die bereid was om ons team weer enigszins te versterken. Na de gebruikelijke instructies van de wedstrijdleiders, volgde het startschot en was het tijd om te beginnen. Hieronder komen de spelers één-voor-één, in volgorde van bordnummer, aan het woord om te vertellen over hun partij.

Joram:
Ik kreeg licht initiatief uit de opening maar miste kansen om direct te verzilveren. Na rommelige tijdnoodfase kreeg ik toch weer winstkansen in eindspel 4 vs 3 op zelfde vleugel. Dit wist ik uiteindelijk vrij soepel tot winst te voeren.

Yasin (door de ogen van Joram):
Ik kreeg een Panov-achtige stelling die al snel vrij concreet werd. Opspelen pion voor eigen koningsstelling door tegenstander vroeg teveel van zwarte stelling: met schijnoffer sloeg ik de koningsstelling verder uit elkaar, wat uiteindelijk fataal werd.

Sten:
Ik speelde op bord 3 met zwart tegen routinier Henk van Putten. Ik kwam iets beter uit de opening. In een stelling met gelijke lopers, had ik de betere loper omdat al mijn pionnen op de andere kleur stonden als de loper, en die van mijn tegenstander juist niet. Na wat manoeuvreren stuurde ik aan op een iets beter eindspel. Maar na afloop van de partij vertelde Henk al zo’n 50 jaar KNSB ervaring in de vingers te hebben en er dus niet bang voor te zijn om een iets slechter eindspel te moeten verdedigen. Dit bleek ook in de partij, want op de cruciale momenten vond Henk telkens een nauwkeurige verdediging. Na enige tijd pushen, moest ik dus helaas in remise berusten.

Bram:
Ik had een opmerkelijke opening: al vrij snel in de opening kon ik een zwarte toren opsluiten en winnen met m'n dame. Ik dacht dat het meteen voorbij zou zijn, maar m'n tegenstander wist van de afwezigheid van m'n dame en mijn achterstand in ontwikkeling te profiteren door een koningsaanval op touw te zetten. Uiteindelijk bleek het toch allemaal wel te verdedigen en toen dat gebeurd was, gaf hij op.

Onno:
De opening verliep rustig, maar Timon had een goed plan: zijn centrumpionnen opspelen. Hierdoor kwamen mijn stukken wat passief te staan. Het moment wanneer hij had moeten toeslaan, speelde hij juist een verkeerde zet. Zijn paard werd geruild tegen mijn witveldige loper. Daarna had hij nog kans om verder aan te vallen op de koningsvleugel, maar dit deed hij niet. Ik maakte hier dankbaar gebruik van. Zijn slechte pionnenstructuur leverde mij een pion op. De grote stukken gingen eraf waardoor en nadat hij de tijdscontrole had gehaald, vond hij het wel welletjes, aangezien ik een tweede pion zou gaan winnen.

Martine:
Volgt nog…..

Jan-Pieter:
Ik had een trage manoeuvreerpartij waarin het lang duurde voordat er wat gebeurde. Mijn tegenstander had weliswaar wat druk op mijn stelling, maar alles was onder controle. Toen de witte actie eindelijk op gang kwam, haalde dit niet veel uit. Mijn counter leek vervolgens niet ongevaarlijk, maar ik bood tegelijk tactisch remise aan. Mijn tegenstander kon het met het oog op de stand eigenlijk niet aannemen, maar realiseerde zich dat het toch niet zou gaan uitmaken, een halfje dus.

Talitha:
Het fijne van teamleider zijn: als je zelf verliest maar het team wint, heb je toch een goed gevoel! Met de witte stukken begon ik aan een ietwat gewaagde aanval op de koningsvleugel omdat ik mijn eigen koning daarmee op de tocht zette. Ik was duidelijk te gefocust op de rechterkant van het bord, want aan de linkerkant werd ik vrij snel opgerold. Daar pakte mijn tegenstander geduldig steeds meer ruimte. Mijn stukken coördineerden niet lekker waardoor ik enigszins in de knoop kwam en mijn pion op b2 onverdedigbaar bleek. De 0-1 volgde niet veel later.

Na afloop stond er dus een keurige 5.5-2.5 overwinning voor ons op het scorebord en met deze ruime overwinning hebben we ook gelijk de koppositie in onze poule te pakken. De kunst is natuurlijk om deze niet meer los te laten, maar zoals ze in de wielersport zeggen: “Parijs is nog ver!”. De volgende ronde is op zaterdag 6 oktober. Dan spelen we uit tegen LSG 2 en zullen we proberen onze koppositie te verdedigen, zo dan niet te verstevigen. Voor nu, is een goed begin in ieder geval alvast het halve werk!

Gedetailleerde uitslag:
 DSC22152-Schaakmat Westland 120825½-2½
1Kelder op den, J.M. (Joram)2296-Hofman , A.M. (Marnix)22001 - 0
2Sari , Y. (Yasin)2246-Valstar , J.R. (Johan)20221 - 0
3Goes , S.F. (Sten)2220-Putten van, H. (Henk)2112½-½
4Velden van der, A.J.L. (Bram)2172-Bieger , T. (Thierry)19851 - 0
5Verbaken , O.P. (Onno)2126-Dijk van, T.A. (Timon)21721 - 0
6Middelveld , M. (Martine)2079-Kindt , M.R.J. (Manfred)1976½-½
7Vos , J.P. (Jan-Pieter)2093-Woerden van, M. (Michiel)2136½-½
8Munnik , T. (Talitha)1983-Brasser , P. (Paul)20490 - 1

Onderwerp: DSC2 wint nipt van Oud Zuylen Utrecht 2
StenGoes

Antwoorden: 0
Bekeken: 6405

DSC 2 wint nipt van Oud Zuylen Utrecht 2 (4,5 – 3,5) 10-10-2017 19:26 Forum: Externe competitie

Zaterdag 7 oktober was een koude en vooral natte herfstdag. Prima weer om te schaken dus! We speelde deze wedstrijd zonder onze sterspeler Jan-Pieter, die in DSC1 een belangrijk punt wist te scoren. Vlak voor de partij, zette Joram het hele team nog even op scherp met een verontrustend sms’je waaruit sommige van ons opmaakte dat hij weleens veel te laat zou kunnen zijn. Dit bleek gelukkig erg mee te vallen en al na 10 minuten was ons hele team compleet en waren we allemaal lekker aan het schaken.

In tegenstelling tot de vorige ronde waarin sommigen nog wat roestig waren van de zomerstop(?), gingen we dit keer wel voortvarend van start. Dit keer geen lastige openingen op de borden of grote tijdsachterstanden op de klokken. Na een eerste rondje langs de borden zag het er veel belovend uit.

Ik speelde zelf met wit tegen Ed van Eeden een soepele partij. Ed grabbelde al vroeg in de opening een pionnetje, maar dit ging flink ten koste van zijn ontwikkeling. Door de druk goed op de zwarte stelling te houden, kreeg hij ook geen tijd meer om dit goed te maken. Hierdoor speelde hij effectief met een loper en toren minder. Ondertussen ging de zwarte koning het bord over en won ik hier en daar een pionnetje. Toen ik later ook nog een stuk ging winnen, had mijn tegenstander genoeg gezien en gaf hij op: 1-0. Op de vraag of hij nog wilde analyseren, kwam het volgende antwoord: “Ik heb wel genoeg van die *** stelling gezien, laten we maar wat gaan drinken”.

Enige tijd later kwam Joram opgewekt de bar binnen om te vertellen dat hij zijn tegenstander (Marc Schwartz) had verleid tot het maken van een blunder. Het had iets te maken met eerst zijn toren weghalen van een lijn om hem vervolgens een zet later weer terug te zetten. Ik begreep dat hij zonder de blunder ook beter stond, maar dat dit het allemaal wel een stuk makkelijker maakte. 2-0 voor ons dus!

Onno speelde op bord 2 tegen Arie Schwartz. Net voor de partij stuurde Onno het volgende berichtje op de groeps-app: “Ik ben net op tijd als het goed is. Mijn toestand is niet optimaal. Mocht ik na mijn winstpartij er weer bovenop zijn, dan eet ik mee. Als jullie me niet meer kunnen vinden, lig ik in mijn bed.” Het eerste gebeurde helaas niet, het tweede helaas wel: 2-1.

Sebas en Martine waren de eerstvolgende die daarna klaar waren en vertellen hieronder zelf over hun partij.

Sebas:
De opening verliep prima voor mij, al moest ik diep graven om de beste zwarte opstelling te herinneren tegen wits scherpe opzet in de Scheveninger. Toen ik een interessant zetje miste om het initiatief over te nemen, bracht mijn tegenstander een thematisch Pd5 in de stelling, dat op het eerste gezicht verdacht leek maar succesvol uitwerkte. Na wat afwikkelingen volgde een dubbeltoren-loper eindspel met een pion minder en een minuut op de klok. Maar met een listig torenzetje (Tb8, speciaal voor Erik) bracht ik een verborgen truc in de stelling die de pion terug zou winnen. Mijn tegenstander miste dit en een gelijk toreneindspel resteerde, waarin we snel tot remise besloten: 2,5-1,5.

Martine:
Met wit kwam ik met een kleine plus uit de opening. Ondanks dat ik wat druk had op de zwarte stelling werd de stelling steeds gelijker. In het eindspel wat was ontstaan (dame paard en paar pionnen tegen hetzelfde materiaal) had ik wellicht wat meer kansen omdat ik een vrijpion kon maken. Dat was niet nodig omdat mijn tegenstander zich liet foppen en daarmee een pion verloor. Het resterende eindspel was gewonnen: 3,5-1,5.

Zo kwam de stand op 3,5-1.5 met nog maar 3 borden die bezig waren. Een van deze borden werd aan onze kant bezet door Erik Biemans die deze wedstrijd bij ons inviel. Vlak voor de partij vertelde Erik me nog dat hij al 15 jaar geen externe partij meer had gespeeld. Hij probeerde vast de verwachtingen laag te houden, maar ik wist gelukkig wel beter. Hij had deze zomer namelijk zeer goed toernooi gespeeld in Karlsruhe Duitsland. Hieronder, Erik aan het woord over zijn partij.

Erik:
Ik kreeg dezelfde opening op het bord als in mijn vorige partij. Nu kwam ik wat minder uit de startblokken en ging het hele partij over controle over het veld e5. Ik dacht eruit te kunnen komen, maar mijn tegenstander bleef de beste zetten vinden. Toen ik dacht dat hij voordeel kon bereiken, kwamen we uit op zetherhaling. Daar was ik blij mee, omdat het eindspel iets minder leek voor mij: 4-2.

Met deze remise bracht Erik de team overwinning binnen handbereik. En met enkel nog twee borden bezig, waarop we allebei beter of zelfs gewonnen stonden, kon er eigenlijk weinig meer fout gaan, toch? Hieronder vertelt Martin over zijn partij.

Martin:
Ik speelde met wit op bord 8 en kreeg een rustige Ruy Lopez op het bord. Een redelijk onschuldige variant vind ik, maar wel een waarin ik nog geen echte ervaring in de vingers heb. Daarom was ik na een zet of 10-15 toch niet helemaal tevreden en had het idee dat de zwarte zetten thematischer oogden. Ik verwachtte dat zwart mijn loper zou wegjagen en daarna een in het centrum zou plegen, maar die kwam niet. Ik dacht dat de zwarte zetten minder waren, en ik leek een koningsaanval te krijgen. Deze aanval bleek echter optisch, en zwart kwam beter te staan. Gelukkig koos hij een onhandige afwikkeling, waarna er een dubbel toreneindspel resteerde. Daarin kwam ik met de zet eigenlijk beter te staan. Nadat de eerste pion verloren ging, ging het eigenlijk vanzelf. Te makkelijk eigenlijk; en mijn gevoel voor gevaar kwam pas terug nadat ik, met 4 pionnen tegen 1, op zeer elementaire wijze mijn toren weggaf. Daarna dacht ik nog kansen te hebben in het resterende eindspel met 3 pionnen tegen de toren, maar ik viel eigenlijk vrij snel om. Na inspectie achteraf (met o.a. een tablebase) lijkt het eindspel ook gewoon verloren te zijn geweest. Tussenstand: 4-3.

Met 4-3 als tussenstand, begon het toch wel een beetje spannend te worden allemaal. Helemaal omdat Talitha nog rustig een dame eindspel aan het uit melken was met enkel haar 30 seconde tijdbonus op de klok. Bovendien had ze, zo bleek achteraf, ook geen enkel benul dat Martin had verloren en dat zij dus remise moest maken of winnen om de teamoverwinning veilig te stellen. Hieronder Talitha aan het woord:

Talitha:
Het is niet vaak dat ik dit kan zeggen: ik had een opening volgens het boekje! Met één zwakte: de achtergebleven c-pion. In het middenspel speelde ik niet scherp genoeg waardoor ik in de verdrukking kwam en de c-pion moest opgeven. Ik had enige compensatie door de verzwakte koningsstelling van mijn tegenstander. Toen hij hier niet goed mee omging, kwam ik in een dame-eindspel terecht met evenveel pionnen, maar ik had een vrije b-pion. Als ik mijn zetvolgorde had omgedraaid, had ik gewonnen. Nu moest ik genoegen nemen met een halfje dat gelukkig wel voor blije gezichten zorgde want dat betekende onze teamwinst! Eindstand: 4,5 - 3,5.

Eind goed, al goed! Met deze nipte overwinning op zak staan we nog steeds bovenaan in de ranglijst. Op zaterdag 4 november spelen we thuis tegen SHTV. We zullen dan onze eerste plek op de ranglijst proberen te handhaven en eventueel verstevigen.

Onderwerp: DSC1 wint met 6-4 van Venlo
StenGoes

Antwoorden: 5
Bekeken: 12466

DSC1 wint met 6-4 van Venlo 26-11-2016 22:39 Forum: Externe competitie

Op deze zonnige zaterdag was DSC1 al vroeg op pad richting het verre oosten. Mede dankzij een last-minute invalbeurt van Arno kwamen we daar ruim op tijd en compleet aan. In het verre Venlo beginnen ze al om 12:00 omdat ze de zaal maar tot 18:30 kunnen gebruiken. Als dat maar goed komt...

Ik laat nu de spelers een-voor-een aan het woord, om wat te vertellen over hun partij.

Sten: Het is moeilijk winnen van iemand die wit heeft en alles probeert af te ruilen. Na een lange tijd manoeuvreren begonnen de onnauwkeurigheden zich echter op te stapelen. Eerst werd een zwakke pion vastgelegd, daarna werd de d-lijn veroverd, vervolgens werd er een tweede offensief geopend op de damevleugel en langzaam maar zeker werd de wit speler weggespeeld. Toen hij het passieve verdedigen zat was en een pion offerde voor een actieve verdediging ging het echter helemaal snel. Na een paar actieve zetten liet hij zich mat zetten.

Joram: Mijn tegenstander probeerde een soort Bogo-Indisch te krijgen met in theorie een betere loper, maar verspilde hierbij een aantal tempi waardoor ik snel zwaktes op de damevleugel kon creëren en aanvallen. Hij verdedigde niet erg stug waardoor ik vrij gemakkelijk kon doorbreken.

Matthieu: Door een lange werkweek en lange reis bleef er geen tijd over voor een gedegen voorbereiding. Wat doe je dan? Even kort nadenken en een opening spelen die je nog nooit op het bord hebt gehad. Het werd een aangenomen damegambiet. Ik koos vrijwel direct voor een slechte opstelling en wist in het eindspel nog gelukkig een fort met ongelijke lopers te creeeren. Draw.

Chiel kreeg vanuit de opening een stelling met een ongebalanceerde materiaalverhouding: drie pionnen tegen een stuk. Na de juiste stukken geruild te hebben, bouwde hij een mooi voordeel op. Hij speelde echter te traag en miste het momentum om dit voordeel ten gelde te brengen. Uiteindelijk verwaterde het eindspel naar remise.

Joost kwam in een egelstelling terecht waarin zijn tegenstander met de opmars h5-h4-h3 kwam. Het tegenspel van Joost moest van c4-c5 komen, maar dit werd door de zwartspeler correct opgevangen. Na een stukoffer op f3 gevolgd door een stukoffer op e4 kon Joost de dreigingen over de h1-a8 diagonaal niet meer het hoofd bieden.

Bij Arno kwam na de opening de C-lijn open. Hij dacht met wit om deze lijn te kunnen strijden, maar had een tussenzetje overzien in de vooruitberekening. Dat kostte hem de C-lijn of een pion. Hij koos voor de C-lijn, waarna hij gedrukt kwam te staan. Hij hield het uiteindelijk allemaal net bij elkaar, om na een paar ruilen in een toreneindspel uit te komen. Daarin had wit het betere van het spel, aangezien zwart meer groepjes had. Wit forceerde een vrijpion, maar Arno wist deze met de nodige moeite tegen te houden, waarna de resterende stelling remise werd gegeven.

Lisa speelde met zwart een mooie aanvalspartij. Haar tegenstander offerde eerst een pion op e4 voor activiteit, waarna hij zich snel kon ontwikkelen. Lisa stond hierdoor wat gedrukt, maar kon de pion voorsprong houden, waarna wit moeite had om om de zwarte pion op e4 heen te spelen. Daarom besloot wit om met g4-g5 het verdedigende paard op f6 te verjagen. Dit bleek te gevaarlijk, omdat de witte koning ook op de koningsvleugel stond. Lisa offerde een paard en een pion om de h-lijn en h1-a8 diagonaal te openen, waarna wit mat ging op de h-lijn.

Martine speelde met wit tegen het jonge talent Siem van Dael. Na een Sämische opening vergat ze na een Benoni-manoeuvre op b6 te slaan, waarna de stelling wat beter leek voor zwart. Het is was echter niet zo makkelijk om een plan te verzinnen die de witte stelling zou kraken. Na een wat overmoedig f5 hield zwart een gehavende koningstelling over. Wit kon hier mooi van profiteren door middel van een kwaliteitsoffer. Het overgebleven loperpaar leverde uiteindelijk voordeel en partijwinst op.

Smaranda: Mijn partij begon met 1.b3. Ik kwam gelijk uit de opening. Daarna werden wat stukjes geruild. Op een gegeven moment heeft mijn tegenstander remise aangeboden in een stelling met veel pionnen, dames en torens op het boord. Ik was strijdlustig. Helaas is een paar zetten later mijn partij dramatisch geëindigd...Ik werd plotseling mat gezet!

Ondertussen was Sebastiaan met wit heel goed uit de opening gekomen. In een gesloten stelling met tegengestelde rokkades kon hij met een pionoffer een koningsaanval lanceren. Na nog een pionoffer werden alle zware stukken gemobiliseerd richting zwarte koning. Vervolgens miste hij een kansrijke voortzetting, waarna zwart middels een kwaliteitsoffer kon afwikkelen naar een houdbaar eindspel.

Tijd voor onze strijdlustige Sebas om zijn mouwen op te stropen en er nog eens goed voor te gaan zitten. De rest van het team was inmiddels naar de bar vertrokken om hun partijen te analyseren, een drankje te drinken of een heerlijk -door de tegenstander meegenomen- stukje vlaai te eten. De tijd verstreek. Sommige mensen waren inmiddels al bezig aan hun vierde drankje; Smaranda had ondertussen een heel stuk van haar scriptie geschreven; en er zijn zelfs mensen die beweren dat Joram boodschappen had gedaan(!), maar nog geen nieuws van Sebas...

Alle partijen waren inmiddels tot in den treuren geanalyseerd; het restaurant voor die avond was uitgezocht en er was een groepje mensen dat uit pure verveling begonnen was aan het analyseren van theoretische toreneindspelen. Eerst werd de theorie van toren + pion op de 5e rij tegen toren onder de loep genomen. Daarna werd alles nog eens dunnetjes over gedaan voor dezelfde stelling maar dan met de pion op de 6e rij. Toen ook dit helemaal uit geanalyseerd was, werd ook nog even toren + randpion tegen loper doorgenomen. En nog altijd geen nieuws van Sebas...

De tegenstanders begonnen inmiddels vrij nerveus te worden want het liep inmiddels tegen 18:30. Toen was daar eindelijk nieuws van Sebas:

Ik was vandaag echter in de veronderstelling dat ik water uit dorre stenen kon persen. Ik kwam heel ver, maar toen de tegenstander aan had getoond dat hij toren tegen loper remise kon houden deelde ik 1 uur en een kwartier nadat mijn laatste teamgenoot klaar was, en nét voordat de zaaleigenaar in paniek het licht uit zou gaan doen, na in totaal 157 zetten toch maar het punt.

Individuele uitslagen:
 Venlo2117-DSC122004-6
1GM Andrey Orlov2485-IM Joost Michielsen23941 - 0
2Rudi van Gool2237-FM Matthieu Freeke2343½-½
3Joep Nabuurs2312-IM Chiel van Oosterom2362½-½
4Henk van Gool2212-WIM Smaranda Padurariu21591 - 0
5Carsten Fehmer2086-Joram op den Kelder22340 - 1
6Peter Schoeber1893-Sten Goes22130 - 1
7Thomas Neuer2098-Sebastiaan Smits2192½-½
8Bas van der Grinten1911-Lisa Hortensius21930 - 1
9Siem van Dael2011-Martine Middelveld20570 - 1
10Frans Mertens1922-Arno Wiersma1856½-½

Overzicht van 1 tot 3 van 3 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller