Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 137 resultaten Pages (7): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC K2 verslaat LSG 3
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 1
Bekeken: 1034

18-12-2023 12:57 Forum: Externe competitie

Leuk motief, Pieter! Erg prettige activiteit.

Onderwerp: DSC K1 met overtuiging de winterstop in
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 0
Bekeken: 861

DSC K1 met overtuiging de winterstop in 17-12-2023 20:52 Forum: Externe competitie

16 December jongstleden mocht het Delftse vlaggenschip op kerstbezoek bij de buren, het Leidsch Schaakgenootschap (LSG). Evenals de Delftsche Schaakclub is dit een club van aanzienlijk formaat en door de nabije ligging zijn de spelers onderling ook veelal bekend. Zeker onder degenen die nog wel eens meedoen aan het jaarlijkse Oliebollentoernooi (een aanrader voor zij dit dit nog niet hebben gedaan).

Onze tegenstanders betrof het tweede team van LSG, hetgeen de afgelopen 2 jaar het zilver in de 1e klasse KNSB heeft weten te bemachtigen; het leek dus zeker met het gemis van onze TC een zware wedstrijd te gaan worden. Deze kerstkraker had extra competitieve lading omdat evenzo LSG 3 - DSC2 en LSG 4 - DSC3 op het programma stonden. Dit niet voor de eerste keer, want deze zelfde massakamp geschiedde ook in het seizoen 2021-2022, edoch gespeeld in Delft. Destijds bleef DSC1 na een minimale (4.5-5.5) nederlaag met lege handen achter. We hadden dus wat goed te maken.

Mogelijk met wat inspiratie ontleend aan de gelijktijdige overwinningen van het 2e en 3e, misschien ook gewoon omdat er na een fietstochtje en wat frisse wind veel energie was voor het schaken, is het ditmaal gelukt om via een eveneens minimale overwinning (5.5-4.5) de volle matchpunten naar huis te brengen. Hiermee staat DSC K1 na 5 wedstrijden op 7 matchpunten en een derde positie in de tabel. Solide notering voor het jaareinde. Grijns

Over de partijen zelf delen de spelers het volgende:

bord 1, Dennis (wit); remise
Dennis kreeg in een Siciliaan een zelfverzonnen variant waar zwart op een gegeven moment voor een interessant pionoffer koos in ruil voor activiteit. Dat ging goed tot hij poogde de pion terug te winnen. Het leverde een gunstig eindspel op voor wit, ware het niet dat Dennis de juiste voortzetting miste. Plots moest Dennis vechten voor gelijkspel in een eindspel met T+P en 3 pionnen tegenover T+L en 4 pionnen. De vrijpionnen van Dennis waren gelukkig sneller, waardoor zwart de loper moest geven tegen 2 pionnen. Dennis probeerde toen nog te winnen, maar dat was tevergeefs en nadat alleen de torens over waren, werd de vrede getekend.

bord 2, Ansh (zwart); winst
Er kwam een Nimzo-Indisch op het bord en al snel onstond er een complexe stelling waar zwart actief stond tegenover het witte loperpaar. Na afwikkelen kwam men in een eindspel terecht waarbij beide kanten nog kansen hebben. Uiteindelijk kreeg zwart de overhand en won twee pionnen. Al snel moest zwart weer een pion teruggeven maar de pion heeft ervoor gezorgd dat in een moeilijk dame-eindspel met remisekansen voor wit de winst aan het einde zeker was.

bord 3, FM Joost (wit); winst
Joost speelde een Trompowski tegen een roestige IM Stefan van Blitterswijk. Op zet 5 sloeg Joost een remise-aanbod af en ging op zoek naar voordeel. In het begin van het middenspel brak Joost de stelling open omdat hij dacht tactisch wat te hebben, maar dit bleek niet zo te zijn. Hij moest een pion geven en ging in de overlevingsmodus, ook nog eens in tijdnood met 15 zetten te gaan. Stefan dacht met een tactische wending een 2e pion op te halen, maar dit keer had hij het niet goed gezien: zijn dame en paard bleven beiden hangen en dit kostte zodoende een stuk. Gedesillusioneerd gaf hij meteen op; een anti-climax op een warrige partij.

bord 4, Yasin (zwart); winst
Yasin played against Alexander Polak, a recent podcaster at New in Chess. In the early phase of the Giuco Piano opening, speculative queenside expansion by the white player left some weaknesses behind. Yasin exploited this well by sacrificing a pawn and getting the lead in development. In the end, back rank tactics worked in favour of the better developed side and black won a well played miniature.

bord 5, Ted (wit); verlies
Op het laatste moment viel Ted in voor IM Joost en mocht het opnemen tegen oude bekende Michiel van Wissen. Een minder handige keuze in een theoretische variant leidde tot een scherpe stelling met tegengestelde rochades. Michiel creëerde door goed spel enorme druk, die uiteindelijk wat gelukkig resulteerde in een gelijk toreneindspel. Zelfs in een stelling met twee minuspionnen was het nog remise, behalve zoals Ted het speelde. Balen dus want alle druk voor beide matchpunten lag nu bij Dennis...

bord 6, Erik (zwart); verlies
Aan bord 6 speelde Erik een Draak van een partij. Tegengestelde rokades, pionnen naar voren, altijd spannend. Helaas was wit iets eerder, hetgeen hem een pion en dameruil opleverde; weg tegenkansen. Gezien de stand in de wedstrijd nog lang doorgespeeld. Maar één pion werd er twee en drie en toen waren de schwindelkansen helemaal utopisch geworden en verloste zwart zichzeld uit zijn lijden door op te geven.

bord 7, Gert (wit); remise
Gert kreeg een prima stelling vanuit een Tarrasch-Fransman. Zwart had een isolani d-pion en Gert dacht wel kansen te kunnen creëren. Dat viel tegen. Zwart bleef steeds goede zetten doen. Toen gingen de dames van het bord en was de lol er wel af. Een correcte remise.

bord 8, Richard A (zwart); remise
Hier heb ik helaas weinig van meegekregen. Mede omdat het de eerste partij was die klaar was. Het zal een correcte remise zijn geweest.

bord 9, Richard O (wit); verlies
Richard speelde een spannende Fransman die veel tijd kostte. Zwart vergaloppeerde zich, maar Richard (met opkomende koppijn) profiteerde niet en er kwam een remise toreneindspel op het bord. Dat werd met een grafzet op zet 39 zelfs nog een nul.

bord 10, Ivar (zwart); winst
Ivar kwam tegen de sympathieke Eric van ´t Hof vrij soepel in een stelling met licht voordeel terecht. Vanwege de iets betere pionstructuur was stukken afruilen voor de hand liggend, maar er waren meer gecontroleerde manieren om het voor elkaar te krijgen.



In deze stelling speelde Ivar het verrassende Lh6?!
Beter is om eerst op e4 te slaan, zodat de vervelende varianten er niet in zitten, of om een paard via d7 op c5 te posteren.
Dit is ook interessant genoeg, maar het is objectief gewoon minder goed. Het voordeel verwatert behoorlijk.

Het vervolgde met Lxh6, Pxe4 (niet Pxh6?? , want na Lxg6 kan zwart opgeven), Lxf8? (Pxe4, Pxh6, g4 en de witte stukken zijn iets beter dan de zwarte) en Pf2. Nadat de dame wijkt en de witte loper op f8 opgehaald wordt, is er een belangrijk moment voor wit om een besluit over de stelling te nemen


Wit koos voor het logisch lijkende g4?!. Dit heeft als nadeel dat de paarden wel heel gevaarlijk worden na Pe3. Er zitten ook ineens allerhande trucs met Pc4 en slaan op b2 in. Wit rekende lange tijd en trok de conclusie dat het het beste was om de kwaliteit te offeren en proberen tegenspel te creëren via de zwakke zwarte velden rondom de koning.


Deze stelling had Ivar aan zien komen voordat hij koos voor een opzet met toren op c8 en dame op d4. Het lijkt dreigend met een mogelijk paard op f6 schaak. Maar zwart speelde hier het dodelijke 26. ... La4!

Eric overzag het dreigende mat (Dd1), speelde Pf6+, trok na Kf7 de conclusie dat er geen eeuwig schaak in zat, dus trok het paard weer terug naar e4. En een plotseling einde aan de partij was een voldongen feit. De beste zet die wit nog heeft, is 27. b3 overigens, waarna zwart op c3 slaat en even later met een stuk en 2 pionnen voor het eindspel mag gaan bewijzen. Dat zou vast ook gelukt zijn. 93% accuracy en 18 average centipawn loss volgens het rekenapparaat in deze partij (waarvan 5cp standaard wegens openingskeuze). Dat voelt toch wel lekker. Grijns

Link naar de uitslagentabel

Onderwerp: DSC-K1 spit het onderDelft in Den Haag
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 0
Bekeken: 6243

DSC-K1 spit het onderDelft in Den Haag 09-10-2023 12:56 Forum: Externe competitie

Na een smakelijke, doch nipte, overwinning tegen het Amsterdamse VAS in ronde 1, traden wij voor de verandering voltallig, en daarmee vol goede moed, aan in het Nationaal Schaakgebouw voor de wedstrijd tegen DD1.

Gewaarschuwd hadden we kunnen zijn door de uitslagen in de eerste ronde, want daar kwam DD met 7.5 bordpunten en 0 verliespunten uit weg.

Hetzelfde drama overkwam ons ditmaal dus ook. Buiten de gemoedelijke sfeer en de vertrouwdheid van een hoop bekende gezichten, valt er niet veel positiefs te melden en ik laat dan ook graag de spelers zelf aan het woord over hetgeen er geschiedde:

Dennis
Dennis op bord 1 mocht weer zijn geliefde opening testen tegen John vd Wiel welke ook tussen beide heren op het bord kwam in de beker vorig seizoen. John kwam met een minder actieve opzet dan de vorige keer en dat leidde snel tot wat onvrede aan zijn kant en gebruikte John veel bedenktijd. De stelling was complex en Dennis zag op meerdere momenten niet hoe belangrijk de zet Ph5 was om zwart klem te zetten. En na dit hebben nagelaten kon John zich los wrikken en accepteerde Dennis het remiseaanbod.

FM Joost
FM Joost kwam op bord 2 met zwart in een prima doch complexe variant van de Schliemann terecht. Jeroen Blokhuis moest al snel in de denktank, maar speelde langer de correcte zetten dan Joost. Joost werd vastgezet en na dameruil verloor hij een kwal. Na even overwogen te hebben op te geven, zag hij toch wat kleine aanknooppuntjes. Jeroen offerde een kwal terug waarna hij een loper opsloot, echter hij maakte hierbij een verkeerde keuze met zijn koning. Joost wist toen de loper op de achterste rij te pennen en met zijn d-pion op te stomen. Jeroen zag zich gedwongen de loper terug te geven en het resterende toreneindspel werd remise gegeven.

Ansh
Op bord 3 speelde Ansh met wit tegen Rick Lahaye, een zijvariant van het Siciliaans kwam op het bord en de partij ging ongeveer gelijk op. Er werd een klein foutje gemaakt en zwart kreeg zeer sterke paarden. Uiteindelijk wist zwart dit voordeel uit te buiten en had zwart gewonnen. 0-1

IM Joost
"Ik kwam tegen Gerrit Prakken in één van zijn standaard openingen terecht. Ondanks mijn beperkte kennis ging het begin redelijk goed, maar nadat ik te snel speelde kreeg Gerrit groot voordeel. Gerrit verzuimde echter de winst te pakken, waarna de partij remise werd."

Richard A
Richard A speelde op bord 5 een mooie pot tegen Mark Bueno. "De partij ontvlamde al snel en er gebeurde van alles. Ik dacht de winst te zien maar zwart wist nog meer chaos te scheppen en ik ging daar niet goed mee om. Verliezen is nooit leuk, maar als het dan toch gebeurt, dan maar zo."

waarvan akte. Dat was vuurwerk! Jammer van het resultaat, maar leuke pot inderdaad

Gert
"Ik speelde een slappe remise tegen Rachid Schrik. Weliswaar had ik zwart en weliswaar had ik groot tijdsvoordeel toen hij remise aanbood. Maar ik stond ietsje slechter en zag geen enkel winstplan."

Ivar
Ivar mocht op bord 7 een Deens onderonsje afspelen tegen Lars Vistisen. Vriendelijk werd de stelling niet, maar het heeft het evenwicht niet echt verbroken. Ten koste van het loperpaar werd een pion gewonnen, en beide koningen bleven noodgedwongen in het midden. Een handig getimed remiseaanbod van Lars werd aangenomen, nadat Ivar de conclusie trok dat de complicaties op het bord grote kansen op een nederlaag zouden opleveren, zeker gezien de slinkende tijd.
Het rekentuig rekent zich door het mijnenveld heen en behoudt middels diverse offermogelijkheden een +2 voordeel. Maar gezien de nauwe wandelsweg die wit moest begaan om dit voordeel niet om te laten slaan in verloren stellingen, had Ivar uiteindelijk toch vrede met de uitslag.

Ted
Ted (bord 8) speelde in n moment van onoplettendheid die ene zet die de theorie afkeurt en stond daarna de hele tijd onder druk. "Dameruil had daarna de problemen kunnen voorkomen, maar een mindere voortzetting kostte eerst een pion, en daarna een tweede. In het toreneindspel hield ik Onno nog lang bezig, maar toen die onder opoffering van materiaal zijn ideale opstelling had gevonden kon ik opgeven."

Richard O
Tegen een jeugdtalent van DD kwam Richard O al snel in een Eindspel terecht. Hij probeerde dit actief te spelen maar zijn jeugdige tegenstander wist te pareren en nam met zijn loperpaar het initiatief over. Ondanks hard door vechten was er geen houden aan. Volgende keer de scherpe variant maar weer.

Erik
Aan bord 10 speelde Erik met zwart een agressieve opening. Zijn tegenstander speelde op de damevleugel en won daar een pion. Zwart kreeg een paar kansen op licht voordeel, maar koos ervoor zwaar op de aanval te spelen met een kwaliteitsoffer. Helaas verdedigde wit zich min of meer nauwkeurig en bleek het gedroomde vuurwerk uit te gaan als een natte flodder. Een nederlaag was het gevolg.

https://knsb.netstand.nl/pairings/view/14345 voor de uitslagentabel inclusief ratings.

Onderwerp: Oliebollen schaken in Leiden op vrijdag 30 december
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 11
Bekeken: 9917

30-12-2022 22:46 Forum: Activiteiten

het was weer gezellig.
Persoonlijk baal ik van een aantal gewonnen stellingen tegen toppers die ik niet kon converteren, maar uiteindelijk kan ik toch wel tevreden zijn met het alle toppers in de zaal lastig maken.
Gelijk opgaan met IM Slingerland; ookzo tegen IM van Blitterswijk en een gewonnen stelling tot remise tot verlies blunderen tegen IM Pijpers zou je vooraf voor tekenen...Met wat beter tijdsbeleid had ik misschien boven de 50% gescoord. Draaiend hoofd

Onderwerp: DSC-H1 komt niet voorbij SG Rijswijk
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 4575

22-12-2022 14:45 Forum: Externe competitie

https://www.sgrijswijk.nl/1911-rijswijk-...-wedstrijd.html

Onderwerp: DSC-H1 komt niet voorbij SG Rijswijk
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 4575

22-12-2022 12:40 Forum: Externe competitie

Het was zo'n partij...
Vroeg voordeel in de opening, pionoffer bewust afgedwongen bij de tegenpartij...Maar dan wel de resulterende stelling verkeerd ingeschat. Ik dacht tweesnijdend met beste kansen voor wit. Het bleek tweesnijdend met beste kansen voor zwart. Ik had nog een aantal kansen op remise laten liggen, maar de boventoon door de verdere partij werd gevoerd door het initieel compleet verkeerd inschatten van de stelling.
Mooi gedaan van de opponent, want het moet gezegd dat Jelle maximaal gebruik heeft gemaakt van de geboden kans, maar het voelt wel een beetje zuur om in zekere zin "jezelf te verslaan".

Onderwerp: Interne Competitie N9: Ted barendse stevig in het zadel
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 8042

15-12-2022 00:26 Forum: Interne competitie

uitslag quote Rob winnend though...dan moet er iets mis zijn. Wel echt heerlijk die pion op f6 die door g7 te dekken al het materiaal irrelevant maakt bijna. Grijns

Onderwerp: Kolderschaak: Ivar de Hoogt wint op pakjesavond
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 7959

vertraagde prolongatie? 07-12-2022 15:43 Forum: Activiteiten

Na een aantal jaren van afwezigheid, had ik weer eens de gelegenheid om mee te doen aan dit mooie toernooi.
Het is me sinds emigratie naar Denemarken nog niet gelukt om op de juiste data in NL te zijn. Nu dus wel.

Het waren geen gemakkelijke partijen, maar blijkbaar was ik het kunstje nog niet verleerd en ik heb nu in de laatste vier keer kolderschaak waar ik aanwezig was, 3maal de titel gepakt en 1maal de finale overtuigend verloren van Walter Anema, toch met 5 titels een formidable kolder-legende.

ronde 1 Ik had wat mazzel doordat Sumit de variant niet geheel doorhad in de eerste playthrough. Dat leverde een vrij eenvoudig punt op, waar er in de zaal toch wel een aantal mensen zaten die de variant reeds kenden van het internet. Ik heb de variant nog eens nagezocht op chess.com. Blijkbaar heb ik een duckchess-speelsterkte van om-en-nabij 1900. Ik doe het ervoor. Glimlach

ronde 2 Een formidabel eerbetoon aan een prachtig mens. Hulde voor deze variant, Corniel! Tegenstander Julian Oskam toonde zich zeer bekwaam in de variant en wist via kleine thematiek/dreigingen een voordeeltje te vergaren. De in Lars z'n omschrijving vergeten upgrade van dame naar amazone had hij toch echt wel goed onder de knie...Het hielp mijn inzicht in de stelling niet dat ik tussendoor op zoek moest naar een nieuwe klok omdat de batterij van onze het begeven had. Zou het dan toch een zeldzaam kolderverlies betreffen? Neen...Mijn tegenstander vergat dat pionnen achteruit kunnen slaan, dat kostte een volle dame. En even later nog een toren, omdat paarden ook horizontaal kunnen slaan. Die Arno wel echt in staat om de omringende stukken de beste versie van zichzelf te laten zijn. 11 seconden op de klok was genoeg voor mat. Phew.

Ronde 3 Lawineschaak. mist in de uitleg een kleine regel: als de lawine van de tegenpartij het einde bereikt, verlies je. (dus: als je eigen lawine gestopt wordt, verlies je; als je lawine de overkant bereikt en promoveert, win je). De wedstrijd in deze editie deed me erg denken aan de vorige keer dat ik deze variant gespeeld heb. Dat was tegen ons erelid Barendse. Ted keek destijds heel verbouwereerd toen ik hem verduidelijkte dat mijn handreiking (met het halve bord achterstaand) geen opgave betrof, maar een technische winst omdat ik geen pionzet voor de tegenstander kon uitvoeren. Zo ook ditmaal. Iets meer in controle had ik een stuk geofferd voor het vastleggen van 2 cruciale pionnen en soepele winst op dezelfde technische regel was mijn deel. Edoch dacht mijn tegenstander wederom dat ik opgaf waar ik de winst opeiste. Draaiend hoofd

ronde 4 Tja. Richard Oranje, altijd een lastige tegenstander bij bepaalde koldervarianten. Ditmaal beging hij echter een foutje in het vroege middenspel en kon eigenlijk meteen opgeven. Nog goed teruggeknokt, maar het was too little, too late.

ronde 5 Lastige variant. De regels zijn eenvoudig genoeg, maar de implicaties ervan snel overzien. Lucien begreep de regels niet compleet, had het daarom niet naar zijn zin in de partij en dat was eigenlijk wel een beetje jammer. Uiteindelijk een oneven strijd van 6 tegen 2 kinderen beslecht met een keten-onderbreking.

ronde 6 Heel erg lastige ronde tegen Henrik. Regelmatig speel ik tegen hem in latere rondes van kolderschaak en met goede reden. Hij is hier goed in(!) Ik gaf op domme wijze een stuk weg, en dat terwijl ik nog wel gewaarschuwd was door mijn tegenstander...nuja, omdat mijn paralyzer wel erg diep in de stelling doorgebroken was, had ik genoeg tegenspel. Maar dat dan ook alleen door compleet toeval. Ik zag de goede zetten/plannen pas toen ze op het bord kwamen en niet preventief... Even leek ik mat te gaan, maar het schaakzettend stuk was paralyzed. Phew. Met de schrik vrijgekomen.

ronde 7 Een nieuw gezicht. Sander van Gennip. Aanvankelijk wist ik hem te truc-en en kwam een pion voor, met gelijke opties in hand. Dat bleef niet zo. Alle zeilen moesten bijgezet om niet keihard ingemaakt te worden. In zicht van de remisehaven, blunderde ik nog een belangrijke pion weg en was het ineens kansloos. Gelukkig overzag mijn tegenstander het plan om met koning/dame mat te zetten, evenals dat ik al een zet of 8 door mijn vlag was, voor nog maar eens een remise.

De Can-I finale bracht omstanders veel hilariteit met een a-pion die probeerde b5 te slaan, kon niet; probeerde b6 te slaan, kon niet. en toen die op a6 was aangekomen, speelde Jorick soepeltjes b7-b5. Ja, verdorie!
Vervolgens instaande dames links en rechts die niet ontdekt werden in dit geavanceerde spelletje zeeslag. Maar zodra er een beetje zicht kwam op hoe de stukken van tegenstander zouden kunnen staan, bleek het toch uit te maken dat ik dit spelletje al eerder gespeeld had. De winst kwam soepel binnen.

Hopelijk volgend jaar weer!

Onderwerp: DSC K2 handhaaft zich na overtuigende zege
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 6847

22-05-2022 17:07 Forum: Externe competitie

Mijn bijdrage was niet heel erg geleerd; noch erg vervullend. Vanuit strategisch oogpunt een supervroeg aangeboden remise aangenomen.
Excuses aan de teamcaptain voor het niet overleggen van het besluit; even los van het vraagstuk of het een technisch correcte beslissing was.

Als mijn tegenstander meer zin had gehad, had het mogelijk een erg spannende partij geworden.
Ik geloof dat we nu ongeveer 12% van het zettengemiddelde in onze onderlinge partijen gehaald hebben.. (met overigens ook uitsluitend hetzelfde eindresultaat)

Onderwerp: DSC-K3 verliest nipt na 7x “Noteren!”
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 6612

26-04-2022 08:49 Forum: Externe competitie

https://www.sksouburg.net/teams/souburg-...oot-naar-zege-2

Tegenstanders zijn ook snel met het verslag.

Onderwerp: DSC-K2 verliest van Promotie 1. Laatste ronde beslissend
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 5564

25-04-2022 13:46 Forum: Externe competitie

Zoals wel vaker zijn de sterke conclusies die je trekt wel erg summier, Henk!

Het ongelijke loper eindspel met f+c pion is super interessant en remise onder omstandigheden. Ook in de partijstelling zie ik de winst niet 1-2-3. Het is volgens de, overigens niet compleet correcte, vuistregel "if the pawns are more than 2 files apart, it's a win" verloren voor je.. Maar dan nog is het erg emmeren om die pionnen daadwerkelijk door te drukken. Het zal in de praktijk kansen opleveren die de computer niet ziet; beide kanten. :')

had het net anders gestaan, met de pionnen op f3 en c5 ofzo; zie ik het zomaar remise zijn, omdat de loper dan beide pionnen tegelijk afhoudt en het een puur spelletje koning-oppositie wordt.
Nu kan de f-pion op een gegeven moment voortgang maken, maar dat moet wel heel secuur getimed, anders levert het alsnog een remise-stelling op. Grijns

de "eenvoudige winst" eerder is inderdaad een lekker voordeel met een kwaliteit of beter winst, maar een partij is verre van gespeeld na het verkrijgen van voordeel... Knipoog en zo eenvoudig is het allemaal ook weer niet om in de vooruitberekening te zien dat b5 niet geslagen kan worden, toch? Grijns
Het is te zien, dat ben ik direct eens, maar eenvoudig is anders.

Alle andere dingen terzijde: Rxe3?? is wel een heel erg jammerlijke bekroning van een verder nooit in gevaar geweest spel..

Onderwerp: DSC-K2 kansloos onderuit tegen Schaakhuis 1
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 5946

11-10-2021 10:07 Forum: Externe competitie

https://lichess.org/study/JhIqWERJ/48CDnzM4

Het had allemaal anders kunnen aflopen, maar het mocht niet zijn.

Het was een korte, maar krachtige partij. Oordeelt u zelf. Ik heb het ondanks het verlies naar mn zin gehad zaterdag. Het was een interessante stelling om over na te denken.

Vooral ook een mentale les om mee te nemen. De druk die uitgaat van een dreiging (in dit geval het stukverlies middels g4) zorgt voor een heel ongebalanceerd denkpatroon, terwijl het voor de andere partij vrij soepel gaat om zetten te vinden/spelen. Dat kan meer waard zijn dan objectieve beoordelingen.

Onderwerp: Bekerteam DSC verslaat Messemaeker
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 10122

11-03-2020 14:32 Forum: Externe competitie

Volgens het principe: "I'm a little worse, so it's a draw"?

Onderwerp: Interne competitie (V3): Alles is nog open
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 11
Bekeken: 13755

25-02-2020 17:19 Forum: Interne competitie

Niet om iets nuttigs aan de discussies toe te voegen, maar @Corniel: wel de 2e keer in korte tijd dat ik je commentaar verschoven zie staan t.o.v. de plaats waar het bedoeld is. ^^

Onderwerp: DSC-K5 speelt gelijk door remise van 125 zetten.
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 2
Bekeken: 7792

24-02-2020 12:33 Forum: Externe competitie

Zo lastig, die eindspelletjes.

Natuurlijk worden er veel partijen beslist op het beter uit de opening komen, materiaal verkrijgen en dan rustig uitschuiven.

Edoch, het "rustig uitschuiven" wilt nog wel eens knap lastig zijn!

Mijn claim is dat correcte inschatting van, en consequente toepassing van thematiek in, eindspelen een speelsterkte dramatisch doet toenemen. Meer dan het aanleren van wat openingszetjes, alhoewel het begrijpen van de grondbeginselen in de opening die je hanteert uiteraard aan te bevelen is!

Nuttig halfje en taai verdedigd, Tjerk! Ook al heeft je tegenstander de winst gemist; je hebt hem slechts een kleine window gegeven om toe te slaan!

Onderwerp: DSC5-DD4, 3 februari 2020
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 1
Bekeken: 8358

13-02-2020 17:17 Forum: Externe competitie

Vraagje over Toms partij. Als de dameruil (zet 43) niet op e7 maar op f4 aangeboden wordt: waar zou wits winstplan uit moeten bestaan? dameruil is remise, terwijl niet ruilen toch ook niet echt een winstgevende optie lijkt met een witte koning die nergens kan schuilen voor de schaakjes.


EDIT:
uiteraard kan wit met a3-a4 een tempozet doen zodra de spanning op f4 staat (witte koning e4, zwarte koning g5), en dan na bxa4 naar de a-lijn rennen. Echter staat zwarts koning daar dan ook weer tegenover. Het kan zijn dat het met een goed staaltje laveren net de juiste oppositie op kan leveren aan het einde, maar de remisemarge lijkt groot...

EDIT 2:
ja! je kan het inderdaad voor elkaar krijgen een winnend dameeindspel te forceren na ruil op f4 en de lange ruil a3-a4 ... ... Kxa4. door op dat punt via e4 naar de d6-pion te rennen, gelijktijdig te promoveren; en bij perfect spel een dame plus f+h pion tegen dame te bereiken. Moet je ook dat eindspel nog even 50 zetten lang perfect spelen, en dan kan je een keer je winst tellen.. Ja!

Onderwerp: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 9705

05-11-2019 17:13 Forum: Externe competitie

Quote

Originally posted by Untagonklik
Leuk verslag Ivar! Ik ben het alleen niet zo eens met de strekking van je boodschap. Het duurde meer dan 100 zetten, maar toen was ik er toch echt achter:
"Start met lopers weggeven!"


Voor elke regel zal er een uitzondering bestaan die enkel dient om deze te bevestigen. Statistisch gezien zal een gokker bij gelijke odds flink verdienen als hij inzet op degene die de loper cadeau krijgt. Grijns
Maar goed. Leuk slotakkoord, Arno!

Onderwerp: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 9705

DSC-K1: "Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven" 05-11-2019 13:56 Forum: Externe competitie

Stukken weggeven, we doen het allemaal wel eens. Regelmatig vang je tijdens je reguliere rondje langs analyseborden of de bar dan ook zinnen op als "Ik stond lekker/gewonnen, maar ik blunderde!"

Frappant is dat je dan vrijwel nooit hoort "maar ik verloor". Het lijkt erop dat de `koning` van fouten in het schaakspel de blunder is. Zonder het aan de blunder toe te schrijven, kunnen we het hoofdstuk van de prachtige partij die eraan vooraf leek te gaan niet afsluiten. Ook in de schaaknotatie kennen wij hieraan 2 vraagtekens toe ("??"), alsof de auteur moet benadrukken dat 1 vraagteken domweg niet genoeg is voor deze absurde stupiditeit.

Helaas is de negativiteit die een blunder bij spelers opwekt soms van dien aard dat zij het spel in het geheel niet meer aandurven. Menig een schaakcarriere is op de klippen gelopen in een opwelling na weer een keer in "goede stelling" een stuk weg te blunderen. Al helemaal nadat je 4/5 uur lang hebt zitten zweten om je stelling op te bouwen, komt de klap hard aan.

Etymologisch gezien, kunnen we proberen het woord "blunder" te achterhalen. (bron: https://www.etymonline.com/word/blunder)

Quote

Verb:

mid-14c., "to stumble about blindly," from a Scandinavian source akin to Old Norse blundra "shut one's eyes," perhaps from Proto-Germanic *blinda- "blind" (see blind (adj.)). Meaning "make a stupid mistake" is first recorded 1711. Related: Blundered; blundering.

Noun:

late 14c., blonder, blunder, "disturbance, strife; trouble, distress;" apparently from blunder (v.). Original sense obsolete. Meaning "a mistake made through hurry or confusion" is from 1706.


Ik ga er hiermee dus van uit dat we de term gebruiken om aan te geven dat we "schaakblind" bezig waren.

Waarom nu dit hele relaas, temeer daar ik er in zijn geheel niet bij was op de bewuste dag? Getriggerd door Matthieu's opmerking (zie titel) over de partij van FM Joost, werd ik vervolgens gevoed met de domper dat het maar goed is dat de 1e klasse 10 borden telt.

De spelers hebben het volgende over hun partij te melden:

Ivar:
In een interessante tweesnijdende moderne verdedigingsvariant gebruikten beide spelers veel tijd om hun suboptimale zetten te verzinnen. In het middenspel werd Ivar lichtelijk overspeeld, maar na een onnauwkeurigheid van de opponent, kon hij de dames ruilen en het remise-aanbod werd enkele zetten later vreedzaam aangenomen.
De snelle remise was maar goed ook, later op de avond was er nog genoeg negatief nieuws om te verwerken, waar ik tijdens de partij nog niet half weet van had.

FM Joost
FM Joost speelde een Trompowski op bord 2. Zijn tegenstander Elwin kende de theorie niet en besloot een pion te geven voor actief tegenspel. Toen het scherp werd, had Joost moeten kiezen voor een afwikkeling naar pluseindspel. Echter, hij nam een giftig stukoffer an en kon een paar zetten later opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-1 Grijns

Chiel
Chiel is een bescheiden man, die geen woorden nodig heeft om zijn solide overwinning uit te drukken. Knipoog

IM Joost
Joost kwam met wit zonder voordeel uit de opening en na een blunder keek hij al snel tegen een verloren eindspel aan. Zijn tegenstander verzuimde echter om zijn vrije a-pion op te spelen en Joost mocht nog afwikkelen naar een ongelijk lopereindspel waar hij nog op remisekansen mocht hopen. Na een volgende stomme zet kon hij echter direct opgeven.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-2 (weet niet of het de loper was, maar toch)

Dennis
Dennis kreeg met zwart in een Sveshnikov een pion waar wel wat compensatie tegenover stond. Na onnauwkeurig spel van de tegenstander was de compensatie eigenlijk weg en Dennis kon hier op 1 moment goed van profiteren, maar dat liet hij na. Vervolgens, na het meerdere malen weigeren af te wikkelen naar een plusje in een toreneindspel, gaf hij zelfs pardoes de pion terug. De vrijgevigheid nam direct verder toe, want Dennis gaf daarna ook snel een stuk weg en daarmee de partij.
"Laat dat een les zijn: stop met lopers weggeven"-3

Marijn
Marijn offerde een pion in de opening, maar wist er niet genoeg compensatie uit te halen. Zijn tegenstander ruilde daarna de pion in voor een sterk paard op d3. Een kwaliteit ging verloren en daarna werd snel opgegeven.

Ted
Ted speelde een slechte partij. Een moderne variant tegen zijn zwarte opening leverde zijn tegenstander een iets betere stelling op. Maar bij nauwkeurig spel van Ted was dat behoorlijk Remiseachtig. Na een enorme rekenfout in het eindspel raakte hij een pion kwijt en was het toreneindspel totaal kansloos.
"Laat dat een les zijn: stop met loperspionnen weggeven"-4

Bob
Bob kwam terecht in een ongebruikelijke variant van het Frans. In een lastige maneouvreerstelling werd met een pionoffer de stelling geopend en kreeg Bob een doorslaande koningsaanval over zich heen.

Gert
Na een Franse afruil werden na 30 zetten de eerste dames geruild. Gert won een pion, maar het bleef lastig. Gert koos een riskant plan waarbij beiden een 2e dame haalden. Toen ook deze 5 zetten later afgeruild werden had Gert groot voordeel. Pionnenrace en de derde set dames verscheen op het bord. Winnend voordeel voor Gert. Zodra hij op de 100e(!!) zet eindelijk zijn 4e dame mocht verwelkomen, kon de tegenstander gelijk opgeven. In totaal 7 dames in 1 partij! Mooi record.
"Da's pech, dame weg" -- "Da's balen, nieuwe halen" <- goed advies van Gert!

Richard
Oranje1988 is deze ronde gepromoveerd tot Oranje2005. Dat was een jaar voor opkomende talenten als Afellay, Babel, Vermeer en Vlaar, voor de voetbalfanaten onder ons.
Richard kreeg dan ook passenderwijs een opkomend talent. Even zo passend als de kwartfinale-exit tegen Nigeria in de bewuste U-20 cup, kwam het punt niet op rekening van de "jeugd" (U-20 is hij met 1998 niet meer geloof ik, maar wie weet...dispensatie).
Afin, de speler zelf aan het woord:
In een Witte Siciliaan werd de Jongste opponent overspeeld in de opening en Richard won vervolgens een pion en had zelf de compensatie. In plaats van het juiste plan (A), liet hij zich verleiden tot B en even later stond de tegenstander niet mat, maar gelijk. Hierna was Richard de weg helemaal kwijt, hetgeen resulteerde in een stelling met beiden 2 torens en een loper, maar Richard met twee boeren minder. Bij -3 dus de schwindle-modus in. Zijn tegenstander zette schaak, en Richard gaf tegenschaak door tussenplaatsing van een loper; waarbij een verder tegen-aftrekschaak het hele bord zou winnen. Min 18 ofzo. De alternatieve koningszet kwam op het bord waarna Richard na een koningsjacht een toren won. Toen was de tegenstander wel uitgeschaakt.
"Laat dat een les zijn: stop met loperstorens weggeven"-5

Al met al een ietwat teleurstellende uitslag, maar met 2MP en 9BP uit 2 wedstrijden heeft DSC1 nog alles in eigen hand voor de rest van het seizoen.

 DSC Delft 12200-Voorschoten 122263½-6½
1Ivar de Hoogt2073-Rosa Ratsma2280½ - ½
2Joost van Ruitenburg2304-Elwin van der Auweraert22790 - 1
3Chiel van Oosterom2388-Vincent Blom22791 - 0
4Joost Michielsen2403-Midas Ratsma22470 - 1
5Dennis Ruijgrok2284-Mees van Osch23270 - 1
6Marijn den Hartog2172-Jip Damen21960 - 1
7Ted Barendse2095-Noud Lentjes22860 - 1
8Bob Voogt2064-Peter Wilschut22190 - 1
9Gert Legemaat2216-Kedem Gutkind21131 - 0
10Richard Oranje2005-David Jongste20311 - 0



Last, but not least:
Ook de groten onder ons zijn er goed in, dat blunderen ("Laat dat......"):

Onderwerp: Vianen-DSC-K1: Oranje 1988 en het Strijkijzer
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 3
Bekeken: 9547

30-09-2019 12:11 Forum: Externe competitie

Toch maar even een partijfragmentje om een sfeerimpressie te geven.
We komen erin zo'n 4 zetten na het ietwat onstuimige Lxc3 bxc3 om de pionnen op te breken. Wit heeft hier niet heel precies gespeeld en zwart heeft daardoor een solide plus heroverd.

Onderwerp: Interne competitie (N3): In de schaduw van de externe competitie
Ivar de Hoogt

Antwoorden: 7
Bekeken: 11819

24-09-2019 11:02 Forum: Interne competitie

Corniel, wat ben je heerlijk uit de opening gekomen tegen deze Siciliaan.
Misschien moet ik maar eens een coaching-sessie boeken, want je openingspel met wit levert regelmatig prettige stellingen op!

In het vroege eindspel had ik denk ik de toren naar de 2e rij teruggehaald. Zodra de b-pion gepakt wordt, gaat het moeilijk worden om de pionnen in beweging te brengen later..
mede door de inschatting dat de stelling met extra c-pion remise zou zijn mits door mij gespeeld met wit (en hopelijk objectief ook)..maar het blijft lastig..

Als de c-pion geruild wordt voor de h-pion (de zet 35 suggestie) is het een "eenvoudige" remise door de activiteit van de zwarte toren, die kan de witte monarch op de onderste rij houden en/of een stortvloed aan schaakjes geven met een permanente dreiging op h2.

h tegen g-pion ruilen levert een verdediging op waarbij het altijd remise is met eigen toren op de 8e rij en koning op g8, waarbij je alleen even moet zorgen dat je oppositie houdt als wit probeert via h6-h7 binnen te komen (Tg7 schaak om koning van g8 te dwingen, dan dus naar h8, niet f8).

een rule-of-thumb als je koning niet voor de pion kan komen/blijven: koning aan de korte kant (pion tot rand van bord) en toren aan de lange kant is het vaak ook nog remise.

g+h pion is extreem moeilijk om te winnen als de koning voor de pionnen staat; hier zijn vele paginas aan gewijd in eindspelboeken. gelukkig begon de koning afgesneden.
Een mogelijk winstplan is toren naar de g-lijn (Tg5 op zet 47) en koning altijd achter toren schuilend voor de schaakjes. De pionnen wandelen wel..

Overzicht van 1 tot 20 van 137 resultaten Pages (7): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller