Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 51 resultaten Pages (3): [1] 2 3 next »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC K6 sluit mooi seizoen af met 2,5 bordpunt tegen het sterke Rijswijk 2
Arjan

Antwoorden: 1
Bekeken: 198

DSC K6 sluit mooi seizoen af met 2,5 bordpunt tegen het sterke Rijswijk 2 24-03-2024 22:46 Forum: Externe competitie

DSC6 heeft dit jaar het seizoen goed afgesloten met een verlies van 5,5-2,5 tegen Rijswijk 2. Gezien het krachtsverschil is dat geen gek resultaat. Rijswijk behoort tot de sterkere teams en DSC6 heeft met 4 matchpunten het maximaal haalbare gepresteerd. Een mooi debuutseizoen waarbij we dit jaar na DSC5 ook met DSC6 een team op de mat hebben gebracht met veel jeugdspelers die ervaring konden opdoen met langere partijen.

Op de eerste 5 borden had Rijswijk 2 een (groot) ratingoverwicht. Victor (1), Timo (3) en Leon (4) verloren dan ook, de verslaggever van dit stuk heeft echter geen idee hoe dat gebeurde. Jaap (5) ging al vroeg de fout in.



In onderstaande stelling heeft Jaap net 7.Le3? gespeeld, maar hier zit een thematisch trucje in dat je in meerdere openingen/stellingen tegenkomt. Zwart heeft nu namelijk 7...d5! met tempo en wat je ook doet, je verliest een stuk. Jaap probeerde er nog wel wat van te maken, en het lukte zowaar om nog een centrale vrijpion te creëren. Maar met alleen een toren krijg je die vrijpion niet aan de overkant als de tegenstander een toren, een paard en een koning heeft om de pion tegen te houden. Toen die poging gestrand was kwam ook zijn toren nog opgesloten te zitten en ging de partij verloren.

Ook Lina (6) ging helaas al vrij snel de fout in:



In bovenstaande stelling wilde Lina (waarschijnlijk) stukken ruilen met 11...Pd5? maar helaas leidt dit niet tot een ruil, maar na stukverlies na 12. Lxe7 Dxe7 13.Pxg4. Zonde natuurlijk, want er was nog weinig aan de hand hiervoor.

Dan hebben we de verliespartijen nu gehad, want in de rest van de partijen werden wel punten gescoord. David (7) speelde een spannende partij, waarbij hij in het begin beter stond, toen zijn tegenstander, maar het leek alle kanten op te kunnen gaan.



In deze stelling speelde David het sterke 28. Td6! en deze penning is vrij vervelend, want 29. Lg5 volgt hierna en zwart verliest materiaal. Toen de truckendoos van David een paar zetten later nog verder open ging won David ook nog een kwaliteit en daarna speelde hij het bekwaam uit - zonder dat het nog spannend werd.

En ook Thaara (8) won haar eerste KNSB wedstrijd! En dat in een hele mooie partij, met een echte klassieke koningsaanval!



Thaara heeft haar pijlen gericht op de witte koning. Wit wil meer helpers erbij halen en heeft in bovenstaande stelling net 17. Pe2 gespeeld. Thaara vervolgt echter met hele krachtige zetten: 17...Dg4! (valt het witte paard aan) 18. Ph4 g5! (valt opnieuw het witte paard aan dat bovendien het matveld op g2 dekt) 19. Pf5 Df3! en nu heeft wit niets beters dan met 20. Df1 zijn dame te offeren om het mat te voorkomen. Met een dame extra speelde Thaara het verder eenvoudig uit, mooie overwinning!

En dan tenslotte Charlie (2) die op bord 2 het mocht opnemen tegen de sterke Tony Goudriaan (1933) die in de vorige ronde Sicco nog versloeg. Charlie speelde een zeer goede partij en Tony mocht blij zijn dat hij uiteindelijk nog een half puntje in Rijswijk mocht houden.



We pakken de partij op na 21.Dd1. Charlie ziet hier een kans om een pion te winnen en speelt 21...Dxd1 22. Kxd1 hxg3 23. hxg3 Lxg3! en als wit terugslaat verliest hij ook zijn loper op e3. De partij duurde hierna nog lang en Charlie probeerde zijn pluspion te verzilveren, maar moest uiteindelijk berusten in remise, maar alsnog een uitstekend resultaat tegen zo'n goede opponent.

En zo eindigt het seizoen voor DSC6 op een keurige 6e plaats in klasse 6G. Mooi debuutseizoen, waarin veel (jeugd)leden voor het eerst kennis kennis hebben gemaakt met de KNSB competitie en veel ervaring hebben opgedaan, en af en toe wat punten hebben meegepakt.

Onderwerp: DSC K5 verliest van kampioen Voorschoten 3 en wordt 2e (en kampioen in 2025)
Arjan

Antwoorden: 1
Bekeken: 194

DSC K5 verliest van kampioen Voorschoten 3 en wordt 2e (en kampioen in 2025) 24-03-2024 21:58 Forum: Externe competitie

Op zaterdag 23 maart speelden we onze laatste wedstrijd van dit seizoen. Onze eerste wedstrijd hadden we nipt verloren en daarna alles gewonnen, wat betekende dat we met ingang van de laatste wedstrijd 2e stonden, met 2 punten achter op Voorschoten 3, onze laatste tegenstander. Bij winst zouden wij kampioen worden, bij gelijkspel of verlies Voorschoten. Het werd een spannende middag, waarbij we uiteindelijk aan het kortste eind trokken. Met een 3,5-4,5 nederlaag eindigden we op 10 punten, 4 matchpunten achter de uiteindelijk terechte kampioen Voorschoten.

De laatste ronde begonnen we met 2 invallers. Shindi heeft de laatste maanden zijn interesse in het schaken verloren en Oscar was druk met school, maar gelukkig hadden we in Mees en Wytze twee capabele invallers die in eerdere rondes ook al met succes hadden ingevallen. We waren ruim op tijd aanwezig en hadden een eigen zaaltje toebedeeld gekregen in Voorschoten voor deze kampioenswedstrijd. Prima locatie waar we hartelijk werden ontvangen.

Iets minder hartelijk ging het er aan toe op de 64 velden, want daar werd op ieder bord strijd geleverd voor ieder (half) puntje. Abel (7) speelde tegen een Caro-Kann, waar hij normaal altijd wel lekker tegen komt te staan, maar nu ging hij al heel snel pijnlijk de mist in.



In bovenstaande stelling speelde Abel het op het eerste oog redelijk logisch lijkende 8. Db5+??, maar na 8...Ld7 heeft de dame opeens geen goede velden meer om te ontsnappen. En hoewel hij nog wel een aantal zetten doorspeelde, was het eigenlijk al direct uit op dit moment. Zonde, want na een ander schaakje zoals 8.Da4+ of zelfs 8.Dc2 heeft wit gewoon nog een klein plusje. We stonden dus snel op 1-0 achter.

Waar het wel goed leek te gaan was bij Ariël op bord 6. Zijn tegenstander ging fanatiek van start en probeerde Ariël's loper in te sluiten. Het werd even best complex en het betere rekenwerk was even nodig. Toen de stofwolken opgetrokken waren stond Ariël 2 pionnen voor en de koning van zijn tegenstander stond nog steeds in het centrum en een veilig onderkomen leek niet aanstaande.



In bovenstaande stelling heeft wit net 21.c3 gespeeld en na iedere logische loperzet heeft Ariël groot voordeel. Hij wilde het hier echter te mooi doen en speelde 21...Pe5? Hij dreigt nu natuurlijk mat, maar na 22.f4 is de matdreiging weg en staan 2 stukken aangevallen. Het materiële voordeel is nu een materieel nadeel geworden en de partij wordt weer spannend. Maar Ariël herpakt zich goed, de koning van de tegenstander blijft kwetsbaar en Ariël gooit al zijn overgebleven stukken in de richting van de witte koning en weet uiteindelijk te winnen.

Hugo (8) had alles nog gewonnen dit jaar (5 uit 5), maar aan die reeks kwam helaas een einde. Hij was zelf niet echt tevreden over zijn spel, kwam moeilijk uit de opening en kreeg zijn stukken niet echt lekker ontwikkeld. Hij verloor ergens een pion, maar had wel veel meer tijd over dan zijn tegenstander en zijn tegenstander kon niet een goed plan vinden om verder te spelen, dus kwamen ze remise overeen.

Tussenstand dus 1,5-1,5 en de eerste 5 borden nog bezig. Wytze (4) leek lekker en makkelijk te spelen. Qua stelling leek het min of meer in evenwicht, maar terwijl zijn tegenstander al bijna zijn eerste 1,5 uur gebruikt had, had Wytze nog ruim meer dan een uur over op zijn klok.




Deze stelling is nog volkomen in evenwicht, maar Wytze sloeg hier de pion op c3 met 34...Txc3? en had waarschijnlijk gemist dat wit nu het sterke antwoord 35.Lxe4 heeft. Dit kostte een stuk en hoewel Wytze het daarna nog wel bleef proberen, is hij dit stukverlies (uiteraard) niet meer te boven gekomen.

We stonden nu dus achter, maar spannend was het zeker nog. Mees stond een kwaliteit voor, Mats stond een pion voor, zelf stond ik geen materiaal voor maar positioneel wel beter, en Sicco stond de hele middag min of meer in evenwicht. Sicco (2) kreeg al vroeg in de partij een belangrijke keuze, waar hij ook ruim de tijd voor nam:



Zou jij hier terugslaan met de b- of de d-pion? Het is bepalend voor het karakter van het verdere verloop van de partij. Enigszins voor mij verrassend sloeg Sicco met de d-pion terug, waarna dames geruild worden en zwart solide staat, maar het wordt tegelijkertijd ook lastiger om op de winst te spelen. Aan de andere kant zijn we pas op zet 8 en uiteraard is er nog ruimte en tijd genoeg om je tegenstander weg te spelen, maar eigenlijk heeft het er in de loop van middag niet meer in gezeten. In het eindspel toen hij nog een loper en tegenstander een paard had, accepteerde hij het remise-aanbod - want een winstplan was ook echt niet te vinden in de stelling.

Gelukkig ging het bij Mees (3) wel de goede kant op. In het begin stond hij nog wat gedrongen, maar toen hij eenmaal zijn stukken wist te activeren liet hij zien dat hij best een goed begrip heeft van waar die stukken dan heen horen te gaan. Eerst won hij een kwaliteit, en later nog een stuk. Zijn tegenstander had nog wel behoorlijk wat activiteit en gevaar richting Mees' koning, maar langzaam maar zeker wist Mees ook dat gevaar te neutraliseren en haalde hij het punt binnen.

Toen was het 3-3 en waren Mats en ik nog bezig. Ik had een groot deel van de middag een betere stelling en kon ieder moment remise maken, maar mijn tegenstander verdedigde zeer taai. Ik hoopte dat Mats nog zou weten te winnen en dan kon ik de remise binnenhalen, maar zolang daar nog geen beslissing viel zou ik het blijven proberen. Helaas raakte Mats zijn pluspion kwijt en kwam in een eindspel van toren+loper en 3 pionnen voor beide.



In deze stelling speelde Mats 49. Lxc7? en dat verliest zelfs de partij nog. Lopers op het bord houden zou tot een eenvoudige remise moeten leiden. Maar nu kan zwart min of meer geforceerd de d-pion van wit winnen, waarna het resterende pionneneindspel verloren is voor Mats. Na 49...Kxc7 volgde 50. g3? waarna 50...c4 eenvoudig won.

Helaas dus 4-3 voor Voorschoten en dat betekende het einde van onze kampioensdromen. De motivatie voor mij om mijn stelling dan nog te blijven uitmelken brokkelde hiermee ook af. Ik probeerde het nog wel even, maar ik zag eigenlijk geen goede winstpogingen meer en kwam na 75 zetten remise overeen. Hoewel ik dacht dat mijn tegenstander goed verdedigd had en al mijn tactische mogelijkheden uit de stelling had gehaald, gaf hij naderhand aan dat hij enorm had geblunderd met 29...Db6??



En inderdaad, hier wint 30. Lxf5 heel eenvoudig. Ik miste dit helemaal en speelde 30.Tg5?? Daarna ben ik de hele middag naar dit soort tactics op zoek geweest, maar er was dus een hele grote winstkans geweest. En áls ik dit had gezien, dan had Mats misschien wel eerder remise overeen gekomen en... Maar ja, een seizoen kan altijd anders lopen als dingen net iets anders waren gelopen. Uiteindelijk moeten we concluderen dat Voorschoten 3 na 7 rondes gewoon net iets sterker was dan de rest en de welverdiende kampioen van klasse 6G zijn geworden met 14 punten uit 7 matches. Felicitaties aan Voorschoten!

En wij gaan volgend jaar een nieuwe poging doen om kampioen te worden van de 6e klasse. Vorig jaar in ons debuutseizoen werden we 3e, nu zijn we 2e geworden, dus volgend jaar wordt ons jaar!

Onderwerp: DSC K5 verslaat concurrent Rijswijk 2 en blijft meedoen in titelstrijd
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 461

DSC K5 verslaat concurrent Rijswijk 2 en blijft meedoen in titelstrijd 03-03-2024 14:32 Forum: Externe competitie

Op zaterdag 2 maart stond er een "halve finale" gepland. Voorschoten 3 stond ongeslagen bovenaan met 10 punten (uit 5 matches) en Rijswijk en wij volgden met 8 punten. In deze ronde moeten wij tegen Rijswijk en in de laatste ronde staat de match tegen Voorschoten gepland. Er moest gewonnen worden van Rijswijk om nog mee te blijven doen om de titel. En dat is gelukt! Wij wonnen met 5-3.

Het eerste resultaat viel te noteren op bord 8. Abel Drenthen speelt relatief snel en is derhalve vaak ook relatief snel klaar.



In bovenstaande stelling heeft zwart een thematische dreiging die door Abel werd gemist. Abel speelde hier 9. h3? en dit werd beantwoord door 9...Pxe4! Dit kan omdat het paard op d4 nu 2x staat aangevallen. Na 10. Pxe4 sloeg zwart echter met het verkeerde stuk op d4: 10...Dxd4 en na 11. Dxd4 Lxd4 wist Abel zich netjes terug te vechten na 12.0-0-0! Lg7 13. Lxe7 Te8 14. Pf6+ Lxf6 15. Lxf6. Hierna werd er nog een beetje heen en weer geschoven, maar de stelling was in evenwicht en na 21 zetten werd de vrede getekend.

Ariël Simon Sabsay kon er een paar rondes niet bij zijn, maar was nu present op bord 5 en tekende voor het eerste volle punt voor ons. Vanuit een symmetrische Engelse opening won Ariël in de opening met zwart een pion, maar wit had wel compensatie doordat hij meer ruimte had en actievere stukken. Ariël bleef echter goed spelen en wist met zijn "Engelse" c-pion vrij ver op te stomen en voor problemen te zorgen in de witte stelling.



In bovenstaande stelling geeft Stockfish nog steeds 0.0, maar wit moet wel oppassen en nauwkeurig blijven spelen. 29. g4 is de enige zet die het evenwicht houdt: je jaagt de loper weg en ruilt de g-pion voor de c-pion. Maar de koningsstelling wordt natuurlijk wel verzwakt. Tegenstander Bart van Strien dacht een andere oplossing te vinden om de c-pion op te halen, maar die faalde tactisch: 29. Ld3? Tbd8! 30.Txd8 Txd8 31. Lxf5 Td2+ en wit geeft op, want de koning moet naar de onderste rij en dan volgt Td1+ en zwart haalt een dame.

Invaller Wytze Roël maakte zijn debuut voor ons team (op bord 4) en deed dat met verve. Met een damegambiet deed hij logisch en goede zetten. Hij pakte veel ruimte, stukken lekker actief, torens gecentraliseerd en zelfs al vrij snel een sterke toren op e7. Het zag er veelbelovend uit, leek me echt een lekkere stelling om te spelen toen ik mijn rondjes langs de borden maakte. Hoewel het voordeel volgens de computer wat vervlakte, greep Wytze meteen zijn kans toen zijn tegenstander wat tactische trucs toeliet in de stelling:



Hier is net 31...Td8? gespeeld. Wytze speelt nu het sterke 32. Pe5! Te6 33. Lc4 Pd5 34. Txe6 Lxe6 35. Pc6! en groot materiaalverlies is onvermijdelijk. Als de zwarte toren naar d7 gaat, dan slaat wit op d5 en daarna Te8+ en wint het de loper die naar f8 moet. In de partij volgde 35...Ta8 36. Lxd5 Lxd5 37. Pe7+ en wit wint het stuk en daarna speelde zwart nog wel even door maar was het pleit echt wel beslecht.

Op bord 1 had kopman Sicco Verwer een lastige middag. Het deed me denken aan de 1e KNSB partij dit seizoen toen Sicco het ook lastig had met zwart in een Siciliaanse partij. Toen kreeg hij een sterk Pd5 op bezoek en hier gebeurde dat opnieuw in onderstaande stelling:


Na 13.Pd5 volgde exd5 (wat anders?) 14. exd5 Le6 15.dxe6 fxe6 16. Ld5! en het is duidelijk dat het een hele lastige middag wordt om deze stelling te verdedigen. En hoewel Sicco nog best lang en taai verdedigde, is het voordeel nooit meer verdwenen voor wit en maakte wit het goed af.

Op bord 2 speelde ik zelf met wit en ik kreeg uit de opening toch wel serieus voordeel. Meer ruimte, actievere stukken en het loperpaar. Ik was klaar voor een aanval op de zwarte koning en was van plan om hier 30.b5 te spelen met groot voordeel voor wit:



Maar ik kon de verleiding voor 30.g5 niet weerstaan. Die toren heeft toch nauwelijks velden, kan ik die niet winnen? Hoewel dit ook winnend was, was dit plan toch een stuk trickier/complexer. Na 30...Tf4 31. De3 Dd6 32. Te5 Pd5 33. Dd2 besloot mijn tegenstander tot het wilde 33.Pxb4?! Ik kon afwikkelen naar een toreneindspel met een extra pion, en tenslotte dacht ik een goede zet te hebben door geforceerd torens te ruilen en af te wikkelen naar een winnend pionneneindpel:



Stelling na 41. Tg4!? Mijn tegenstander zag hier ook geen uitweg meer en gaf op. Echter, Stockfish geeft deze stelling 0.0, omdat zwart op de damevleugel ook een vrijpion kan creëren. Hier kom ik dus erg goed weg. En kwamen wij op een 3,5-1,5 voorsprong.

Deze partij was niet de enige waar eindspelstellingen verkeerd werden beoordeeld. Dit komt in alle overige 3 partijen ook aan de orde. Blijft toch erg lastig, een eindspel goed spelen!

Invaller Henk van den Belt kwam op bord 6 ook goed uit de opening. Hij wist een pion te winnen, maar in het toreneindspel wat volgde was het moeilijk om progressie te boeken. Met Stockfisch ernaast zie je dan ook dat Henk eigenlijk al nauwelijks voordeel meer had. Zwart had een actieve toren en toen Henk ook een toren activeerde gingen er wat pionnen van het bord af.



In deze stelling speelde Henk 57. b4? Ik vond het een hele logische zet, maar blijkbaar is dit een blunder die de remise weggeeft. Na 57...f4+ 58. Kf3 werd tot remise besloten, maar zwart staat hier winnend, want is sneller met zijn f-pionnen, al is het allemaal niet zo eenvoudig.

Oscar speelde op bord 7 een spannende partij. Hij had met zwart behoorlijk wat ruimte gepakt op de damevleugel en ging later voorwaarts met zijn e-pion. In onderstaande stelling had hij een mooie kans op voordeel:



Hier is 37...e2! winnend, maar Oscar koos voor 37...Df4 en het voordeel ebde weg.



Het eindspel was remise, maar erg moeilijk, en beide hebben gewonnen gestaan. Hierboven staat wit gewonnen, want hij kan na 50.Ke2 de e3-pion winnen. Maar wit speelde 50. Kd1 en nu kan Oscar winnen door 50...Kg3 te spelen en de h-pion op te halen. Maar Oscar ging terug naar e5 en uiteindelijk werd het remise. Toch nog behoorlijk knap remise gehouden, want wit had meer winstkansen in dit eindspel.

De laatste partij die nog bezig is wat Mats Borgen op bord 3. Hij kwam al snel prettig te staan tegen de bijna 91-jarige Henrik Steffers, die ondanks zijn hoge leeftijd nog altijd scherp is en een goede partij kan spelen, zo bewees hij ook weer vandaag.



Hier staat Mats al prettig en pakt hij zijn kans met 30....Txe5 31. dxe5 Dc5 32.Kf1 (want na 32.Kh1 Pg3 mat) en nu wint Mats een paardvork op e3 een kwaliteit. Mats bleef een kwaliteit voor staan, maar vond het erg moeilijk om progressie te boeken. Zijn koning was niet heel veilig, wit had zijn paard en pionnen goed gedekt, en de witte dame dreigde steeds met schaakjes. Na 18:00 leek het noodlot toe te slaan, toen Mats pijnlijk misgreep in onderstaande stelling:



Mats had hier genoegen moeten nemen met remise door eeuwig schaak, maar ging nog voor de winst met 64...Ta8?? Nu heeft wit een mat-in-2 met 65. Df6+ Ke4 66. Df3#, maar het werd gemist en hij ging voor 66.Dxg6+?, wat nog steeds compleet gewonnen is voor wit, maar na een lange, zware verdediging ging wit voor zetherhaling, zodat beide heren enigszins opgelucht adem konden halen na deze puntendeling.

Uiteindelijk dus een mooie 5-3 winst op concurrent Rijswijk 2 en wij gaan ons opmaken voor de finale tegen Voorschoten 3 op 23 maart. We staan nu 2 matchpunten en een 0,5 bordpunt achter op Voorschoten, dus bij winst zijn we kampioen.

Onderwerp: DSC K6 pakt 3 remises tegen DD 4
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 533

DSC K6 pakt 3 remises tegen DD 4 04-02-2024 09:10 Forum: Externe competitie

DSC K6 speelde op 2 februari tegen DD4. Beide teams hadden 2 matchpunten, maar schijn bedriegt, want DD4 is echt wel een sterk team en die hebben gewoon alle toppers in deze competitie al gehad. Serieuze kansen op de overwinningen had ik ons 6e van tevoren zeker niet toegedicht. En die kansen werden al meteen een stuk minder groot, want bord 2 speler David Spitsbaard kwam niet opdagen en zo stond team 6 meteen met 1-0 achter.

Sowieso hadden de topborden het erg lastig deze middag, want ook bord 1 (Timo), bord 3 (Shiraz) en bord 4 (Léon) moesten hun meerdere erkennen in de tegenstander van DD. Invaller Leonid verloor op bord 8 van Malem Ngangbam, een 7-jarig meisjestalent van DD.

Maar er waren ook hoogtepunten. Bohdan Koval en Jaap de Koster pakten beide hun eerste (halve) punt van het seizoen, en dat tegen tegenstanders die respectievelijk ongeveer 500(!) en 250 ratingpunten meer hadden dan Bohdan en Jaap.

Jaap speelde tegen Hans Smallenbroek (1606). In onderstaande stelling heeft Jaap net het ongelukkige 20...Pe7 gespeeld.



Dit geeft de dekking op van de pion op e5, en die pion sloeg Hans dan ook met zijn paard. Nog veel sterker was echter 21. Lxf7! en dit wint een pion en een kwaliteit. Want als Jaap de loper zou slaan met 21...Kxf7, dan volgt 22.Pxe5 met damewinst.

Uiteindelijk ging de kwaliteit er alsnog af en moest Jaap proberen een eindspel met een kwaliteit minder remise te houden. En dat lukte heel knap! Jaap speelde heel actief, en zijn tegenstander ging met zijn toren passief een pion dekken en kwam niet verder. Jaap won een pion en bood slim remise aan in onderstaande stelling:



En hoewel een computerevaluatie heel makkelijk +4.1 aangeeft, snap ik ergens wel dat Hans hiermee akoord ging. Zijn stelling was eerder een stuk beter, hij had geen duidelijk plan om de stelling binnen te komen, en als je passief blijft met wit, dan gaat de c-pion ook lopen. Mooi halfje voor Jaap!

Cedric Verwer (6) speelde naast Jaap ook een mooie partij met wisselende kansen. Het begin was zeker voor Cedric, maar hoe win je een gewonnen stelling? Dat blijft een van de moeilijkste aspecten van het schaken.



Hier staat Cedric heel mooi, maar hoe verder te gaan? Hij speelde hier wat "terugtrekkende bewegingen" met Td2 en Ph4. Iets te passief. Even later won Cedric een kwaliteit, maar gek genoeg kwam hij toen juist in de problemen.



In deze stelling staat zwart beter na het sterke 37...Le8. Cedric speelde 38.Ph4 en na 38...De6 weer 39. Pg6. Nu ging tegenstander Auke de Vries voor zetherhaling met 39...Df7. Echter, 39...Kh7! zou het paard en de partij hebben gewonnen, want nadat de dame naar h4 gaat dreigt er ook nog van alles met ...Pf3. Toch een knap half punt van Cedric.

De volgende match speelt DSC6 tegen Promotie 3 - een op papier gelijkwaardige tegenstander; wellicht zijn er dan kansen op matchpunten!

Onderwerp: DSC K5 blijft in race voor titelstrijd na 7-1 zege in Zoetermeer
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 586

DSC K5 blijft in race voor titelstrijd na 7-1 zege in Zoetermeer 04-02-2024 08:16 Forum: Externe competitie

Op 3 februari mochten we aantreden tegen Promotie 3 uit Zoetermeer. Wij stonden (gedeeld) 2e en Promotie stond laatste met 0 matchpunten, op papier zouden we (ruim) moeten kunnen winnen, maar dat moet achter het bord altijd nog bewezen worden. De teamleider annex schrijver van dit verslag lukte dat niet, maar de rest lukte het gelukkig wel en we wonnen met 7-1.

Brent van Dusseldorp viel vandaag bij ons in op bord 2 en zijn invalbeurt was van korte duur. In onderstaande stelling speelde zijn tegenstander het onverklaarbare 6.Lb5?? wat geen dreiging meebrengt, maar wel een stuk in laat staan.



Brent pakte de rustig de loper en 12 zetten later was het klaar. Een makkelijke middag voor Brent en het eerste punt was binnen.

Ook op bord 7 ging het bij onze andere invaller, Charlie Hylarides, al heel snel de goede kant op. Zijn tegenstander speelde (te) vaak met dezelfde stukken in de opening, waardoor Charlie een ontwikkelingsvoorsprong had. Hij speelde dit goed en actief en wist hierdoor materiaal te winnen. In onderstaande stelling heeft zwart al serieuze problemen.



Charlie speelt hier 13.Pa7! en de stelling van zwart valt in elkaar na 13...Tc7 14.Paxc6 bxc6 15. La5! Db8 16. Db3 (Charlie haalt al zijn stukken erbij en voert optimaal de druk op) Pfd7 17.Pxd7 Pxd7 en wit wint het paard op b6. De torens werden vervolgens verdubbeld op de c-lijn, Charlie won nog meer materiaal en snel de partij.

Twee relatief eenvoudige overwinningen dus, maar op de rest van de borden boden de Promotianen beduidend meer weerstand. Op een paar borden leek het mis te gaan. Zo stond Hugo Tolman op bord 6 een pion achter en leek Abel Drenthen's aanval ook niet door te slaan en leek hij ook een minder eindspel in te moeten gaan op bord 8.

Bij Abel leek het mis te gaan in onderstaande stelling.



Hier speelt Abel 20...Ld7, omdat hij zijn loper wil houden voor de koningsaanval. Toch was 20...Le6 hier beter geweest, want na het voor de hand liggende 21.Lxf7 heeft zwart niet veel beter dan afruilen naar een eindspel met 21...Tg3 22.Txg3 (slaan met de pion kan uiteraard niet, vanwege 22...Dxh3 mat) Txg3 23. Dxg3 Dxg3+ 24. fxg3.

Het leek nu vechten voor een half puntje te gaan worden in het resterende eindspel, maar in onderstaande stelling ging zijn tegenstander de fout in:



Hier was 28.Tf1 noodzakelijk, maar Isis speeld 28.Lg6? en na 28...Tf2+ kan Abel het paard op d2 ophalen. De toren en lopers stonden ook direct mooi en actief, en in het resterende eindspel had Abel weinig moeite om het punt binnen te halen.

Ook Hugo had zijn partij weten om te draaien. Hij won in de opening een pion, maar verrekende zich ergens in een variant (hij had niet goed uitgerekend dat zijn tegenstander schaak gaf op het einde van die variant) en zo kwam hij een pion achter. Hugo ging voor activiteit met zijn torens, en had hier zelfs een loper voor over om binnen te komen op de zevende rij. Dat leek een terechte keus, want zijn tegenstander leek niet meer te hebben dan remise toe te laten. Echter overspeelde zijn tegenstander zijn hand, want hij ging met zijn torens op avontuur, en nu kon Hugo de boel omdraaien en op de 7e rij voor matdreigingen zorgen die meer te stoppen waren. Dat is 5 uit 5 voor Hugo in de KNSB competitie!

Oscar Verwer (5) speelde een partij die lang in evenwicht was. Hij won wel ergens een pion, maar of dat genoeg zou zijn voor de overwinning? Inmiddels waren we in een dame en toren eindspel beland:



Hier speelde tegenstander Siem de Vries het ongelukkige 29...g5?? en opeens is het klaar. Na 30.hxg5 Dxg5 31. Th7+ geeft Siem op, want de (mat)dreigingen zijn nu zo groot opeens, dat dit alleen kan voorkomen door een dame op te geven.

Hiermee waren de matchpunten binnen. Sicco Verwer (1) kwam ook goed uit de opening, zijn tegenstander speelde ietwat slordig door wat tempi weg te geven en ontwikkelde niet zo lekker. Een voorbeeld is onderstaande stelling:



Het lijkt hier logischer/raadzamer voor zwart om iets met Le7 te doen en te rokeren, om zo alles ontwikkeld te hebben, maar zwart gaat op avontuur met 10....Pd4? Sicco ruilt het paard af, brengt zijn eigen paard naar d5 (dat ook geruild wordt) en heeft betere kansen, omdat hij beter ontwikkeld is en de koning van zijn tegenstander nog in het centrum staat. Sicco weet later een gevaarlijke pion op c7 te krijgen en zet zijn tegenstander met de rug tegen de muur. Hier bied zijn tegenstander dameruil aan:



En hoewel Sicco na dameruil uiteraard ook gewoon beter staat (zo gevaarlijk is de zwarte pion op c3 niet na slaan), vindt Sicco 39.Df7! en nu zijn er opeens gevaarlijke dreigingen op de koningsvleugel. Nu is Dxh5 niet eens het probleem, maar de dreiging is Th4xh5. Zwart moet nu 39...Dc6 vinden om dit tegen te houden, maar hij speelt 39...Dxd3. Na 40.Th4 is het uit, want de pion annex matdreiging is alleen nog te dekken door de dame, maar dan verlies je de dame. En zo geschiedde.

Mats speelde op bord 3 ook een spannende partij. Hier bleef de stelling lang in evenwicht, totdat Mats toch wat kansen creëerde.



Hier lijkt Mats wat actiever te staan, maar als zwart gewoon begint met afruilen door 28...Pxe5 te spelen, kan er worden afgewikkeld naar een remise-achtig toreneindspel. Zwart speelde hier echter het veel te langzame 28...Pb2? Na 29.Te2 (wellicht hoopte zijn tegenstander dat Mats voor de cheapo 28...Txb7?? 29.Pd3+ zou vallen) kan het paard weer terug naar c4 en in dit soort stellingen moet je eigenlijk geen tempo cadeau doen. Nu kan wit op b7 slaan, voordat zwart op e5 slaat, en dat betekent dat na 29...Pc4 30.Txb7 Pxe5 30.Lxe5 Txe5 31.Txe5 Txe5 kan zwart nu met 32. Txa7 nog een 2e pion meepikken op de damevleugel. Als zwart direct 28..Pxe5 had gespeeld en een tempo meer had gehad, dan was dit niet gelukt.

Maar toreneindspelen goed blijven spelen is lastig, en het verschil tussen remise en winst wil nog wel eens wisselen tijdens dit soort eindspelen, en dat was nu niet anders. We zijn inmiddels bijna 20 zetten verder, Mats staat een pion achter nu, maar heeft wel een hele gevaarlijke vrijpion en is duidelijk nog steeds degene die op winst speelt:



Dit is best een ingewikkeld eindspel. Zwart kan hier het beste 47...Tc1+ spelen, en als de koning naar de 5e rij gaat, pas dan naar de 8e rij gaan met de toren. Als de koning naar de a-lijn gaat en voor zijn eigen pionnen gaat staan, kan zwart zelfs nog proberen te winnen door met g5-h4 zijn eigen pionnen in te laten marcheren. Zwart speelde hier echter 47. Td8, maar na 48. a6 h4 49. Txh4 gaf hij op.

En toen was het 7-0 en was alleen ikzelf nog aan het zwoegen om remise te houden. Voor mij was het een dag waarop niets leek te lukken en ik een aantal zeer dubieuze beslissingen maakte die ik achteraf moeilijk kan begrijpen. In de opening leek het al een spannende partij te gaan worden, aangezien mijn tegenstander rokeerde op de damevleugel en direct een koningsaanval ging starten. Dit wist ik goed te pareren en ik kwam gewonnen te staan. In onderstaande stelling:



wint 28...La4 direct. Na 29.La4 Lxa4 30.e2 moet wit waarschijnlijk zijn dame geven om groter onheil te voorkomen. Het stomme is dat ik deze zet als eerste heb bekeken, heb geconcludeerd dat die waarschijnlijk wel goed zou moeten zijn, maar een stuk weggeven is toch een soort risico en als het niet werkt sta je achter. Ik speelde hier het vreselijke 28...Tc8?? (met het idee ...Lc6), en mijn tegenstander speelde het sterke 29.Dh2! en door de dreiging op de h-lijn sta ik opeens iets slechter. Ik wist af te ruilen naar een gelijk eindspel, maar ging toen direct gruwelijk de fout in:



Hier is Txg6 natuurlijk een dreiging voor wit en moet ik gewoon 34...Tc6 spelen. Ik speelde echter veel te snel de blunder 34...Tf4? en nadat zwart op g6 slaat met zijn toren is het duidelijk dat ik alleen nog maar kan proberen remise te keepen. In het resterende eindspel misten we beide meerdere keren de beste voortzetting (wat op zich niet onlogisch is, want het was best een lastig eindspel), maar uiteindelijk had ik dan eindelijk zicht op remise.



Tegenstander Rudi Matai heeft zojuist 76.Lc8 gespeeld. En het is natuurlijk makkelijk remise na 76....Lxc8 77.Kxc8 f3 en beide pionnen promoveren. Maar helaas waren mijn blunders nog niet op deze middag, en speelde ik 76...Ld3 in de volle overtuiging dat dit remise was, maar ik kwam van een koude kermis thuis na 77.Lg4 La6 78. Lf3! en zugzwang. Als ik mag passen maak ik remise, maar aangezien dat illegaal is restte mij niets anders dan Rudi de hand te geven.

Met een 7-1 overwinning blijven we meedoen om de bovenste plekken. Wij staan nu gedeeld 2e met Rijswijk 2, dat met 7,5-0,5 uithaalde tegen Botwinnik 3, en 2 matchpunten achter Voorschoten 3, dat concurrent SHTV 3 versloeg met 5-3. De laatste 2 rondes spelen wij nog tegen Rijswijk en Voorschoten, dus dat kan een spannende ontknoping van het seizoen gaan worden!

Onderwerp: DSC'ers op Tata Steel 2024
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 615

DSC'ers op Tata Steel 2024 17-01-2024 21:47 Forum: Toernooien & activiteiten

Zoals ieder jaar doen er meerdere DSC´ers mee aan het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Dit jaar hadden we 7 deelnemers in de weekendvierkampen. Hieronder een update van de prestaties en belevenissen aldaar.

Groep 1C - Bram van der Velden

Bram had een moeilijk toernooi. Hij begon met 2 nederlagen en eindigde met een remise. Hij zal ongetwijfeld niet erg tevreden zijn geweest over zijn toernooi.

Groep 4L - Alexander Bruschke

Alexander was in topvorm dit weekend. Hij liet geen spaan heel van zijn tegenstanders en wist de groep zeer overtuigend te winnen met 3 uit 3!

Groep 4Q - Arjan Drenthen

Zelf was ik wel redelijk tevreden, maar toch niet helemaal. In de eerste partijen stond ik de hele tijd beter, maar wist ik in een eindspel van goed paard tegen slechte loper de winst toch niet te vinden. Op zaterdag in de 2e partij - mijn 2e witpartij- wilde ik toeslaan. En de kansen kwamen zeker. Wat zou jij spelen in onderstaande stelling?



Ik ging hier voor 19. f4? Dat leek mij goed voor wit na 19...Pxb2 20. fxe5 Pxd1 21. Txd1 Da5 22. Pd5. En deze variant kwam ook op het bord, maar was toch minder overtuigend voor wit dan ik aanvankelijk had ingeschat. De e5-pion gaat verloren, en ik besloot enkele zetten later dat eieren voor mijn geld kiezen met eeuwig schaak wellicht de beste optie was. Daarentegen was het relatief eenvoudig te vinden 19. b3 veel sterker geweest. Het paard wordt weggejaagd en daarna valt pion d6 en zwart heeft 0 compensatie. Veel simpeler en veel beter.

Toen moest het in de laatste ronde gebeuren. Ik mocht tegen Shinsaku Okita, een jeugdspeler waar mijn zoon Abel al vele keren tegen gespeeld heeft. Maar Shinsaku wordt snel beter, hij heeft niet voor niks toch al een 1800+ rating bij elkaar geschaakt. Ik stond wel ietsje beter, maar lang leek het niet veel meer te worden dan ietsje beter. Toen hij op zet 30 remise aanbood, was het geen gek aanbod. Maar ik wilde toch niet met 3 remises naar huis en zag nog wel mogelijkheden in de stelling om wellicht een iets beter eindspel te kunnen winnen. Helaas voor Shinsaku ging hij de zet na het remise-aanbod pijnlijk in de fout:



Hier heeft zwart net 30...Tf5 gespeeld. Na 31. De3 is er weinig aan de hand, maar Shinsaku speelde 31. Dg2? Nu speelde ik 31... Dd2 32. Tf1 De2 en wit is in een vervelende penning beland waar hij nooit meer uitkomt. Ik kan rustig mijn paard erbij halen, en wit kan niks. Hij probeerde nog wel wat, maar eigenlijk is er hier niks meer wat echt werkt, wit verliest gewoon een stuk en kan opgeven.

Groep 6B - Willem de Koster

Willem speelde - samen met Jaap - voor het eerst mee in Wijk aan Zee. Hij speelde op het strand, 10 minuten lopen van de Moriaan. Willem begon sterk aan het toernooi. In de eerste ronde een spannende pot die hij wist te winnen, en in ronde 2 maakte hij handig gebruik van een onnauwkeurige torenzet en wist hij vrij snel een pion te winnen en een betere stelling te krijgen. Na 2 rondes dus al 2 punten. In de 3e ronde kwam hij ook goed te staan, maar toen maakte Willem een fout door zijn dame en toren op dezelfde diagonaal te zetten, waar de loper van zijn tegenstander handig gebruik van maakte. Dit kostte een kwaliteit en hoewel Willem wel een extra pion had en het nog heel lang zijn tegenstander moeilijk maakte, deed deze kwaliteit Willem toch uiteindelijk de das om en moest hij genoegen nemen met de 2e plaats in de poule.

Groep 6F Thomas Bredewoud

De volgende Tata-debutant treffen we ook aan in groep 6. Thomas wist zijn groep te winnen en omschreef dit zelf als volgt:
Mijn eerste partij had ik een interessante stelling op het bord met een stuk voor 3 pionnen. Toen de volgende stelling op het bord kwam:


speelde zwart Dc8 (Dd7 had een gelijke stelling gegeven), waarna ik de stelling kon infiltreren met Pc6. Dit was genoeg om de eerste partij te winnen.

De tweede partij stond ik in wederzijdse tijdnood verloren, mijn tegenstander wist echter niet de winnende zet te vinden. De stelling werd weer gelijk en het werd remise.

Mijn laatste partij zou ik moeten winnen om de vierkamp te winnen. Doordat mijn tegenstander genoeg had aan remise speelde hij (te) passief. Hierdoor kreeg ik activiteit en won ik een belangrijke centrale pion. Dit was genoeg om de partij te winnen! Ik vond het heel leuk om met TATA mee te spelen en kan het iedereen aanraden.

Groep 8A - Abel Drenthen

Abel heeft vorig jaar zijn Tatadebuut gemaakt in groep 9 en mag het nu een groepje hoger proberen in groep 8. In de eerste ronde speelde hij tegen de op papier (en zo bleek uiteindelijk, ook in de praktijk) zwakste tegenstander, maar Abel vergaloppeerde zich in de opening en liet een loper insluiten - ten koste van 2 pionnen. Hij won nog een derde pion, ging actief spelen en wist uiteindelijk zijn tegenstander weg te spelen en de partij alsnog te winnen.

In de 2e ronde speelde hij tegen de uiteindelijke winnaar van de groep. Het was een erg spannende en lange partij, die alle kanten op kon gaan. In de beginfase had zijn tegenstander een mooie tactische truc die een pion won, daarna werd het tactisch zeer complex en vonden beide spelers niet de allerbeste zetten. Wat zou jij spelen in onderstaande stelling met zwart?

Abel koos voor 21... Lxe4, wat inderdaad voordeel oplever na 22. Dxe4 Lxf2+, maar wit heeft nog wel kansen om terug te komen in de partij. Veel sterker was 21...Txf3 22.Pxd6 Txf2! waarna de zwarte lopers beesten van jewelste zijn geworden. Wit gaat in alle varianten veel extra materiaal verliezen als hij niet mat wil gaan. Deze kans werd helaas gemist en na nog meer verwikkelingen kwam een remise-eindspel op het bord. Helaas gaf Abel nog een pion cadeau aan het einde van een partij en koos hij toen ook voor een minder gelukkige afwikkeling van stukken, waarna de partij toch nog verloren ging. Leuke, leerzame pot, maar helaas wel een 0.

De laatste ronde wist Abel wel weer te winnen, mede dankzij een goede voorbereiding op de tegenstander. We hadden de Moderne Verdediging van zijn tegenstander uitgebreid geanalyseerd die ochtend en een van de varianten waar we uitgebreid naar gekeken hadden kwam op het bord. Abel kwam veel beter uit de opening en wist de partij naar zijn hand te zetten.

Groep 8C Jaap de Koster
Jaap debuteerde net als zijn vader bij Tata dit jaar en deed dat zonder een partij te verliezen! In de eerste ronde een erg mooie, wilde, tactische partij die eindigde in remise. In de 2e ronde gebeurde er weer van alles en kwam Jaap uiteindelijk infiltreren met zijn dame in de zwarte stelling en wist te winnen. In ronde 3 moest Jaap strijden voor de toernooizege, maar hij kwam niet verder dan remise. Toch een prima score met 2 uit 3 en een mooie 2e plek.

Groep 8R Charlie Hylarides

Charlie is dit jaar lid geworden van DSC en speelt heel graag en veel, dus ook in Tata Steel was hij van de partij! En in zijn 1e jaar kwamen alle resultaten voorbij.

In zijn eerste partij speelde hij een erg sterke pot met zwart. Hij ging met een klein plusje het eindspel in en in onderstaande stelling had Charlie net 34...gxf4 gespeeld:

Hier moest zijn tegenstander 35. g4 spelen om niet in het nadeel te komen. Hij speelde echter 35. Pe2 en na 35...fxg3+ 36.Pxg3 Lf4 haalde Charlie ook nog de e-pion op en wist toen dit eindspel te winnen.

In de tweede partij kwam Charlies heel goed uit de opening en leek op weg naar een mooie aanvalspot, toen zijn tegenstander koos voor tegengestelde rokade, terwijl hij niet zo goed ontwikkeld was. Het was een heerlijke partij met leuke trucs en penningen, maar helaas hief zijn tegenstander op een gegeven moment een penning op en verloor Charlie zijn paard. Dit was nogal kostbaar, aangezien toen de aanval ook wel een beetje ophield en hij vanaf dat moment achter de feiten aanliep. Het resterende eindspel met een stuk minder ging dan ook verloren.

In zijn laatste partij speelde Charlie met zwart. In een Franse partij kwam hij wel lekker te staan en wist een pion te winnen, nadat hij handig gebruik maakte van een penning. In onderstaande stelling heeft wit net h3 gespeeld en heeft Charlie een belangrijke keuze te maken: paard slaan of loper terugtrekken naar (bijvoorbeeld) f5?

Hij koos voor afruilen, maar dit was verkeerd, omdat de pion op d5 erg zwak wordt, en na ruilen van een paar torens kon zwart nog wel een eindspel bereiken met een extra pion, maar doordat er lopers van ongelijke kleuren waren, was dit eindspel niet te winnen en moest Charlie berusten in remise. Toch een mooi debuut met 1,5 punt.

Groep 9P Léon Mau-Asam
Net als Charlie is Léon dit jaar lid geworden van DSC, speelt hij graag en veel en haalde hij alle resultaten (winst, verlies, remise) tijdens zijn Tata Steel debuut! Er zullen vast nog vele Tata's volgen.
Mogelijk volgen er de komende dagen nog updates van spelers, dan zal het verslag worden bijgewerkt.

Onderwerp: Halloweengambiet thematoernooi
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 216

Halloweengambiet thematoernooi do 28 december 24-12-2023 16:55 Forum: Toernooien & activiteiten

Onlangs hebben 2 DSC leden, te weten Mees van den Berg en Mats Borgen, hun eigen
Chessable-cursus uitgebracht over het Halloween-gambiet, zoals onlangs al op dit forum te
lezen was.
Geïnspireerd door dit leuke feit gaan Mees en Mats ons op donderdag 28 december een toelichting geven over dit gambiet en hoe ze hier een Chessable cursus van hebben gemaakt. Daarna volgt een thematoernooi waarbij we in viertallen van gelijke sterkte
een toernooi spelen.

Opzet Halloweengambiet thematoernooi donderdag 28 december
13:00-13:45 Q&A met Mats en Mees + uitleg over Halloweengambit
14:00-15:00 ronde 1 (1x met wit en 1x met zwart)
15:00-16:00 ronde 2 (1x met wit en 1x met zwart)
16:00-17:00 ronde 3 (1x met wit en 1x met zwart)
17:00-17:15 loting/prijsuitreiking/einde Tempo: 10 minuten + 10 sec pp

Prijzen: Onder de winnaars van de vierkampen verloten we de Chessable cursus van Mees en
Mats.

Voor wie?: Dit toernooi is zowel gericht op senioren alsook op jeugdleden. Indeling in groepen
op basis van rating

Entree: Gratis

Aanmelding (en/of vragen): Door te reageren op dit bericht of stuur mij een appje

Onderwerp: DSC 5 wint in broederstrijd met 7-1 van DSC 6
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 850

DSC 5 wint in broederstrijd met 7-1 van DSC 6 16-12-2023 23:53 Forum: Externe competitie

Zaterdag 16 december stond het Denksportcentrum te Delft volledig in teken van de broederstrijd tussen DSC5 en DSC6. DSC5 doet mee om de bovenste plaatsen in de poule, terwijl het 6e team voor het eerst mee doet aan de KNSB competitie, met veel jonge spelers die ervaring op doen en af en toe een (half) puntje proberen mee te pikken. Aangezien we ook wel wat spelers hebben die af en toe voor beide teams meedoen hebben we een gezamenlijke groepsapp en de opstellingen waren dus bij iedereen van tevoren bekend, zodat iedereen zich optimaal kon voorbereiden op zijn tegenstander.

Om 13:00 was het Denksportcentrum helemaal voor ons en de klokken gingen aan. Cedric op bord 6 was 10 minuten later ivm Chinese school, maar toen Cedric binnen kwam, stond het al 1-0 voor team 5. Bohdan en Abel speelden op bord 7 namelijk een zeer kort miniatuurtje, waarbij Bohdan na 10 zetten al schaakmat werd gezet in een bekend openingsvalletje van de Fried Liver. Dit was de slotstelling na 10 zetten:



Ook op de andere onderste borden ging het heel rap. Invaller voor team 5 Charlie Hylarides stond al snel prettig tegen invaller voor team 6 Leonid Leshko, maar kreeg toen opeens wel een heel aardig cadeautje: een volle toren en mat-in-1. Ook Cedric ging al snel de fout in toen hij Hugo op b7 liet inslaan. Omdat veld b8 door de loper van Hugo op g3 stond gedekt, kon Cedric het gewenste en thematisch Tb8 niet spelen, waardoor de dame van Hugo - naast dat het een pion won - gewoon prima stond op dat veld. Een paar zetten later zag Cedric een dreiging van Hugo over het hoofd. Hugo heeft zojuist 15. h5 gespeeld:



Cedric speelt hier 15...e5? en wil vermoedelijk eindelijk Tb8 kunnen spelen op de volgende zet. Helaas voor Cedric had Hugo nog een veel betere diagonaal in gedachten voor de loper. 17. Lh4 wint hier materiaal. Cedric probeert de boel te compliceren met 17...Lb7, maar dit is niet goed, want na 18. Lxf6 Lxb7 kan Hugo nog een extra toren meepikken op h8. Een volle toren zonder compensatie is wat veel van het goede, en hoewel Cedric het nog wel probeerde speelde Hugo het hierna makkelijk uit, wat betekent dat Hugo na 4 rondes nog een 100% score heeft.

Vrij eenvoudig een 3-0 voorsprong voor team 5 dus, maar de resterende partijen waren allemaal een stuk spannender en daar moest wel serieus gewerkt worden voor de punten. Op bord 3 speelde Mats tegen Léon. Mats speelde de Slavische verdediging en sloeg hierbij op c4. Deze pionwinst is natuurlijk niet direct een volle pion waard, maar wit moet wel actief spelen en de compensatie aantonen. Dit lukte Léon niet echt, waardoor Mats snel prettig kwam te staan. Toen Léon dan toch eindelijk voor activiteit en een koningsaanval wilde gaan, werd hij in onderstaande stelling tactisch getruct. Hoe wint zwart hier materiaal na 24.Pg4?



Nadat wit hier een kwaliteit verloor stond Mats natuurlijk gewonnen. Een vijftal zetten later verloor Léon ook de belangrijke d4-pion en zag hij terecht in dat de resterende stelling nooit meer gehouden kan worden tegen Mats en gaf op.

Op bord 2 speelde in de match DSC-DSC Van der Berg tegen Van der Berg. Uiteindelijk trok Van der Berg aan het langste eind, hoewel Van der Berg goed tegenstand bood. In een koningsindische partij speelde Erik met zwart tegen Mees. Erik speelde het thematische ...f5 onder niet zo optimale omstandigheden. Zijn koning kwam wat tochtig te staan. Hoewel Erik ook zeker tegenkansen had, stond Mees toch wel iets beter het grootste deel van de partij. In onderstaande stelling heeft Mees zojuist 26.Lxc5 gespeeld, waarna Erik er voor koos om dames te ruilen, maar na 26...Txd3 27. Txf7 dxc5 is Mees' toren zeer actief en gevaarlijk op de 7e rij. Zie jij een betere voortzetting voor Erik?



Beide spelers probeerden hierna op activiteit te spelen en de koning van de tegenstander onder druk te zetten. Mees was echter net wat sneller. Erik heeft net 35...Ta6 gespeeld (wat anders?) in onderstaande stelling. Het is nu mat-in-13, maar nog niet heel evident. Mees wist de snelste weg naar mat te vinden, vind jij hem ook?



Zelf speelde ik op bord 1 tegen Timo. De opening leek een beetje bij wat er ook op bord 3 in de partij tussen Léon en Mats op het bord kwam. In een Slavische partij pakte ik snel op c4, en vroeg wit om de compensatie voor de pion aan te tonen. Ook Timo wist in het begin niet heel actief te spelen en ik kwam beter te staan. Dit was de cruciale stelling van de partij:



Zwart staat wel ietsje beter, maar het is verre van duidelijk hoe nu verder na 23. Le3. Timo besloot er echter vol voor te gaan met 23.Lxh6?! Nu is er veel om uit te rekenen (altijd leuk), maar zowel 23.. gxh6 als het in de partij gespeelde 23...Lxd4 zijn hier winnend. Er volgde 24.Pg5 en dat lijkt heel dreigend, maar zwart kan nu de partij beslissen. 24...Txf2 wint ook, maar 24...Lxf2 wint het snelst en dat was de gekozen voortzetting. Na 25. Kh2 Dc7+ 26.Kg2 Dg3+ gaf Timo op.

Op bord 6 een interessante partij met wisselende kansen tussen Lina en Jaap. Dit was het bord met het kleinste ratingverschil en het werd inderdaad erg spannend en had beide kanten op kunnen vallen. Een heerlijke partij met wisselende kansen, waar veel over geanalyseerd kan worden (en dit gebeurde dan ook uitgebreid na afloop van de partij). We komen erin op zet 18. De voorgaande zetten waren 16...Pd5? 17. Dh5! Dc7. Wat nu?



Hier is Pxf7! winnend. Er zijn nu veel varianten mogelijk. Zwart kan op c2 slaan of Pf6 spelen, maar wit heeft hier een winnende aanval. Jaap vond de zet echter niet en speelde het rustige 18. Lb3.

Volgende vraag. Waarom is het zojuist gespeelde 20.... Ld6 hier een blunder?



Helaas voor Jaap werd deze tactische mogelijkheid niet benut en ging de partij nog verder in een ongeveer gelijke stelling. Acht zetten later speelde Lina een listig zetje met 28...f6. Er is hier maar 1 zet voor Jaap die geen materiaal verliest. Het is niet direct logisch, kun jij de zet vinden die in de partij niet werd gevonden?



Jaap speelde hier 29. Lxd5, maar na exd5 staat het paard gepend. Jaap speelde toen 30. Tc6 en nu had Lina tactisch kunnen toeslaan met Lxd5 (uitschakelen verdediging), maar ook zij miste een tactische kans en na 30..Lc7 bleef het nog altijd in evenwicht.

Daarna werd afgewikkeld naar een toreneindspel dat objectief in evenwicht is, maar zwart heeft meer kansen dankzij haar vrijpionnen:



En dat bleek ook zo te zijn. Hoewel een van de vrijpionnen verloren ging, ging dit met de ruil van een van de torens gepaard en de andere toren wist Lina achter haar pion te positioneren. Tijdens de analyse werd druk gespeculeerd of dit straal verloren is of dat wit kansen heeft om dit remise te houden. Wie dat heel goed kan uitleggen nodig ik uit om een keer een stertraining te komen verzorgen Glimlach

In ieder geval wist Lina een winnende stelling te bereiken, en in onderstaande stelling maakte ze het mooi af met 56...Td1+


Dat was dan 7-0 voor DSC5. Dan was alleen teamleider Victor nog over van het 6e, die in een lange partij tegen invaller Henk van den Belt verwikkeld was. Henk won het loperpaar, maar Victor stond met zijn 2 paarden zeker niet minder. Het was heel lang min of meer in evenwicht. Dan stond Victor weer iets beter, en dan stond Henk weer iets beter. In deze stelling maakte Henk na het door Victor gespeelde 45..Da3 echter een serieuze fout:



Henk speelde 46. g5? en na het eenvoudige en logische antwoord 46...Dxf3 47. gxf6 Dg4+ 48.Kf1 Pf6 staat Victor veel beter. Na 46. Kg2 was remise een logisch resultaat geweest. Logisch of niet, Victor pakte zijn kans en wist even later het punt binnen te slepen en de eer te redden voor het 6e team.

Al met al toch mooie spannende partijen, met name op de eerste vijf borden. En de strijd aan kop in deze poule ligt ook weer helemaal open, nu SHTV heeft verloren van Rijswijk. Dit betekent dat DSC5 zich weer serieus kan mengen in de strijd om het kampioenschap.

Onderwerp: DSC-K6 pakt eerste overwinning van het seizoen tegen Botwinnik 3
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 666

DSC-K6 pakt eerste overwinning van het seizoen tegen Botwinnik 3 03-12-2023 22:38 Forum: Externe competitie

DSC6 had de eerste twee matches van dit seizoen met Voorschoten en SHTV (de huidige nrs 1 en 2) twee ijzersterke tegenstanders. Tijdens deze 3e ronde was er een meer gelijkwaardige tegenstander: Botwinnik 3. Eindelijk kans op punten en die kans werd gegrepen! DSC6 won met 5,5-2,5.

Op de lagere borden hadden Jaap en Bohdan het lastig; beide wachten nog op hun eerste punten en vandaag zat het er ook helaas niet in. Shiraz speelde op bord 2 remise, maar op bord 2 t/m 6 werd er gewonnen door het team, en dus een ruime overwinning.

Bij Cedric op bord 6 leek het de verkeerde kant op te gaan. Cedric verloor in de opening een stuk, maar bleef stug doorvechten en zoeken naar tegenkansen. In deze stelling speelde Cedric 22.Pa4 om zijn paard niet te verliezen. Nu heeft zwart echter een mat-in-4 die zijn zowel Cedric als zijn tegenstander misten in de partij. Zie jij hem wel?



Uiteindelijk wist Cedric de boel nog heel knap om te draaien en met sterke torens op de 7e rij en de hulp van zijn paard een mooi matnetje te strikken voor zijn tegenstander. Alweer een fraaie comeback van Cedric en zijn 2e mooie winstpartij in de KNSB dit seizoen!

Verder waren er 2 last-minute afzeggingen en waren de last-minute invaller Charlie Hylarides en Léon Mau-Asam beide goed voor een vol punt, en dus belangrijke bijdragen aan de teamoverwinning. Charlie (bord 4) zegt over zijn eigen partij: "Ik speelde d4 en hij speelde d6 (Pirc), ik heb een soort Pf3-g3 systeem gespeeld. Later in het spel maakte ik een fout, waardoor hij mijn toren won voor een loper. Maar mijn stukken stonden goed, en uiteindelijk won ik met een dubbele aanval zijn toren. Ik kwam in een eindspel met een loper meer en beide 6 pionnen. Uiteindelijk heb ik hem met een pion mat gezet."

Léon speelde op bord 5 tegen naamgenoot Leon (v/d Holst) en deed dat goed, al had net als in de partij van Cedric, zijn tegenstander een goede kans gemist. In onderstaande stelling heeft "onze Leon" net 7...Pe5? gespeeld. Zijn tegenstander speelde 8.Le2 en de partij ging door. Hoe had zijn tegenstander Léon's zet kunnen afstraffen?



Uiteindelijk wist Léon de partij tactisch te beslissen. Eerst door met een tussenschaakje een stuk te winnen, en later door een paardvork een volle toren buit te maken. Toen vond tegenstande Leon het tijd voor felicitaties aan zijn naamgenoot.

Mooie overwinning van het 6e, en 2 mooie debuten. De volgende ronde wacht DSC5!

Onderwerp: Soepele overwinning DSC K5 tegen DD4
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 634

Soepele overwinning DSC K5 tegen DD4 03-12-2023 22:04 Forum: Externe competitie

In de 3e ronde moesten we tegen DD4 uit Den Haag. Na een kleine nederlaag in de 1e ronde en een makkelijke overwinning in de 2e ronde nu tegen DD, die net als wij ook op 50% stonden. We begonnen met een 1-0 voorsprong, doordat DD met slechts 7 personen kwam opdagen. Aangezien ondergetekende het bord 1 zou gaan bemannen voor DSC, had ik nu wel een heel makkelijke en relaxte middag voor de boeg.

Wie bijna net zo'n makkelijke middag had was Mees van den Berg op bord 2. Binnen een zet of 10 gaf zijn tegenstander een vol stuk weg. In zo'n teamwedstrijd speel je natuurlijk dan nog wel even door om toch te proberen het zo lang mogelijk vol te houden, maar het was een makkie voor Mees om het punt daarna binnen te slepen. Wie het minder makkelijk had was Abel op bord 8. Het werd een scherpe partij met tegengestelde rokades. Zijn tegenstander was sneller en gevaarlijker en Abel vond niet de juiste manier om te verdedigen, waardoor hij snel veel materiaal moest geven en de partij verloren ging.

Op bord 4 stond Mats ogenschijnlijk snel erg prettig. Hij wist zijn tegenstander te verleiden tot een dubieus paardoffer. Hoewel er ogenschijnlijk misschien enige compensatie leek in een zwakke koningsstelling voor Mats, wist Mats dit toch vrij makkelijk te consolideren en was het de koning van zijn tegenstander die juist een paar zetten later in grote moeilijkheden kwam. Mats wist de partij mooi naar zich toe te trekken en kon het punt bijschrijven.

Op bord 2 speelde invaller Henk van den Belt, die last-minute onze kopman Sicco verving (die we voor de gelegenheid afstonden aan het 3e). Henk was niet helemaal fit en speelde een degelijke, maar niet heel sprankelende partij. Er zat niet veel meer in dan een half puntje. Zelf was hij misschien niet helemaal tevreden, maar het betekende wel de teamoverwinning.

Want ook Hugo had inmiddels al gewonnen op bord 5. Hij had steeds het overwicht in de partij, kwam met zijn zware stukken gevaarlijk de positie van zijn tegenstander binnen. Het leek erop alsof hij sneller meer materiaal buit kon maken, maar het bleef er goed uit zien. Uiteindelijk zette hij de koning van zijn tegenstander mat midden op het bord, altijd mooi! (het leek enigszins een verrassing voor zijn tegenstander)

4,5-1,5 voorsprong en de matchpunten in de pocket. De spannendste/langste partijen waren die van Shindi op bord 5 en van Oscar op bord 7. Shindi leek in het begin wel redelijk te staan, drong met zijn dame erg ver de vijandelijke linies binnen (gaat dat wel goed?), en zijn tegenstander wist op een gegeven moment terug te komen door de infiltreren bij Shindi met zijn toren(s) op de 7e rij. Er werd nog meer geruild en uiteindelijk kwam Shindi in een goed eindspel terecht, waarbij hij een loper, paard en 3 pionnen had tegen een toren en een pion (als ik goed heb geteld). Dit maakte hij uiteindelijk goed af.

Oscar mocht zorgen voor de kers op de taart. Oscar kwam al snel een pion voor, maar koningsveiligheid leek een issue, met veel stukken op het bord en een koning centraal. Oscar bleef echter koel, verdedigde goed en kwam uiteindelijk ook met ongelijke materiaalverhouding, vergelijkbaar bij Shindi (loper en paard en dame tegen toren en dame -> en Oscar had ook nog een pluspion). Oscar wist zijn stukken goed te coördineren, zijn koning veilig te houden tegen schaakjes en grote druk te creëren op de stelling van zijn tegenstander. Uiteindelijk brak de stelling van zijn tegenstander en kon Oscar ook een punt bijschrijven. Met 6,5-1,5 een verdiende, maar wellicht enigszins geflatteerde overwinning.

Onderwerp: Groene Hart Jeugd Cup: beide DSC-teams winnaar in de poule
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 1006

Groene Hart Jeugd Cup: beide DSC-teams winnaar in de poule 05-11-2023 18:18 Forum: Toernooien & activiteiten

In de tweede ronde van de Groene Hart Jeugd Cup hebben beide DSC-teams uitstekend gepresteerd op vrijdag 4 november. Beide teams wisten hun groep te winnen en daarmee te promoveren.

DSC1 speelde met Abel Drenthen op bord 1, Hugo Tolman op bord 2, Lina el Khaddari op 3 en Cedric Verwer op 4. De eerste 2 rondes werden de tegenstanders totaal opgerold. Zowel Messemaker als RSR Ivoren Toren werden beide met 4-0 verslagen. In de laatste ronde wachtte Spijkenisse, dat ook 2x had gewonnen. Dit werd een stuk spannender. Hugo en Lina wonnen weer (beide dus 100% score!), maar Cedric verloor en Abel ging in gewonnen positie helaas door de vlag. 2-2 dus, maar aangezien we meer bordpunten hadden dan Spijkenisse 1e van de groep en volgend keer weer in de allerhoogste groep (groep 1).

DSC2 deed het (zo mogelijk) nog beter dan DSC1. Zij wonnen namelijk al hun partijen. Kopman Florenz Huijssen op bord 1 gaf het goede voorbeeld door al zijn partijen te winnen. Oleg Nadrshin (2), Krijn 't Hart (2) en Aaron Tuladhar (4) verloren alle 3 eenmaal en wonnen er 2, maar gelukkig elke keer tegen een ander team, waardoor alle partijen met 3-1 werden gewonnen en DSC2 overtuigend winnaar werd van poule 5B. Volgende keer mogen ze het weer in groep 4 proberen!

Voor alle uitslagen en standen, zie: groenehartjeugdcup.nl

Onderwerp: DSC-K5 boekt ruime overwinning op Botwinnik 3
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 875

DSC-K5 boekt ruime overwinning op Botwinnik 3 05-11-2023 18:05 Forum: Externe competitie

Na de nederlaag in onze eerste match van dit jaar, mochten we nu proberen in Zoetermeer onze eerste matchpunten op te halen. Op papier waren we ruim favoriet, maar in de praktijk weet je nooit hoe het zal gaan. In dit geval wisten we onze favorietenrol waar te maken. Met 3 remises en 5 overwinningen boekten we een keurige 6,5 - 1,5 overwinnning.

Oscar Verwer (5) was de eerste die klaar was. Hij speelde het Schots en kwam na een standaard openingstrucje heel prettig te staan. Echter vond hij daarna niet de meest nauwkeurige voortzetting en zijn tegenstander Sven Lie bereikte langzamerhand gelijkspel. Stukken werden geruild en toen kwam er een toreneindspel, wat in eerste instantie in evenwicht leek, maar toen kwam Sven binnen met een actieve toren. Sven leek iets beter te staan toen hij remise aanbood. Aangezien Oscar een pion zou verliezen als hij geen remise aannam, ging hij akkoord met het remisevoorstel. In deze stelling speelde Sven 31... Th2+ met remiseaanbod. Oscar hoopte hier de partij tactisch te kunnen beslissen door zijn tegenstander te verleiden de pion te pakken met 31... Kxe4. Zie jij ook waarom dat geen goed idee is?



De tweede remise kwam van Abel Drenthen (6). Hij speelde met zwart het Slavisch en kreeg de ruilvariant tegen zich. Het werd een partij waar niet heel veel spannends gebeurde, hij stond steeds gelijk of iets minder en vroeg aan mij na 22 zetten of hij remise mocht aanbieden. Gezien de positieve ontwikkelingen op de andere borden was dat prima en zijn tegenstander ging direct akkoord. Dan laten we nu de chronologie even los om de remises af te ronden. Ook de partij van Ariël (3) was niet heel spectaculair. Ook hier een ruilvariant, ditmaal van het damegambiet - deze variant heeft toch wat minder een remise-reputatie dan het Slavische broertje, maar in deze partij werd het evenwicht niet verbroken. Beide spelers speelden degelijke zetten, maakten geen grote fouten en konden beide ook niet iets creëren om serieus op de winst te spelen, dus was remise het logische resultaat.

Dan de winstpartijen. Hugo Tolman (8) speelde op bord 8 en het leek er nogal dubieus uit te zien. Ging hij niet gewoon een kwaliteit verliezen? dacht ik toen ik een rondje langs de velden deed. Maar Hugo gaf achteraf aan dat hij nog steeds in zijn theorie zat, het was een hele scherpe variant die hij goed kende. Zijn tegenstander had aanzienlijk meer tijd nodig (kende het blijkbaar minder goed) en Hugo kwam ruim een uur voor op de klok. Ook qua positie vond zijn tegenstander niet het juiste pad... Hugo leek een gevaarlijke aanval tegen te hebben, maar dat kostte zijn tegenstander een kwaliteit, en later een volle toren, en toen was opeens de aanval weg en het punt binnen.

Mats Borgen (2) is een speler die vaak nog in de opening zit als de helft van de partijen al klaar zijn, maar deze keer had hij niet heel veel meer nodig dan de opening om zijn punt binnen te halen. Hij rekende beter dan zijn tegenstander, die zich vergaloppeerde in onderstaande stelling. Mats (met zwart) staat al beter, maar zijn tegenstander heeft zojuist 15. b4? gespeeld, waarvan Mats al had gezien dat het geforceerd een kwaliteit wint. Zie jij het ook?



Shandijean Shindi (4) kwam niet heel lekker uit de opening tegen Guido Mastop, de enige Botwinniker die de vorige ronde een vol punt scoorde (op bord 1 nog wel). Er kwam wat schade aan de pionnenstructuur, maar Shindi bekommerde zich daar niet al te veel over. Hij was meer geïnteresseerd in het loperpaar, open lijnen en een koningsaanval. Met die ingrediënten ging hij op pad en Guido ontdekte wat Shindi daar allemaal mee kon. Het initiatief werd steeds sterker en Shindi won een mooie aanvalspartij.
Zelf speelde ik op bord 1 en ik was positief verrast door de openingskeuze van mijn tegenstander, die mij veel ruimte gaf om het centrum te bezetten met wit. Ik had eigenlijk de hele partij wel het initiatief, maar mijn tegenstander was toch wel taai, en kwam wat terug in de partij. Vlak voor het eindspel wist ik een cruciale loperruil te forceren, waardoor bij hem de zwarte velden erg zwak werden. Mijn dame en paard werkten goed samen, en hij kreeg zijn stukken niet goed gecoördineerd. Ik ging op zoek naar wat tactics in de stelling om de partij te winnen en mijn tegenstander doorzag mijn plan niet en heeft hier net 27.c6? gespeeld. Met welke zet besliste ik hier de partij?



Lina el Khaddari (7) speelde de mooiste en leukste partij van de dag. Het was erg tactisch, er werd steeds van alles aangevallen. Ze stond eigenlijk steeds wel goed, maar het was echt zo'n partij die je ook kunt weggeven als je even niet oplet of 1 verkeerde zet doet. Gelukkig was Lina bij de les! Er waren vele leuke tactische momenten, maar we gaan meteen door richting het einde van de partij. In deze positie staat Lina 2 pionnen voor, maar het is nog steeds wel wat 'messy' te noemen.



Haar tegenstander speelt 33...Lxf4 en na 34.Txf4 Txf4 heeft hij een kwaliteit gewonnen. Lina gaat verder met haar eigen plan 35. d7 en na het antwoord van de tegenstander 35...Txd4 staat het zo:



Hoe maakt Lina de partij af?

Het was een leuke middag in Zoetermeer tegen sportieve, aardige tegenstanders en de jongsten onder ons die als eerste klaar waren hebben zich bovendien heel goed vermaakt met tafelvoetbal en een voetbalkooi, wat aanwezig was naast de speelzaal. Over 3 weken ontvangen we DD-4, dan moeten we echt aan de bak, want ook zij wonnen met 6,5-1,5 van Botwinnik (in ronde 1).

Onderwerp: DSC-K6 niet opgewassen tegen Voorschoten 3
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 5438

DSC-K6 niet opgewassen tegen Voorschoten 3 09-10-2023 21:38 Forum: Externe competitie

Dit jaar spelen we met een 2e jeugdteam, DSC-6. Een team dat dit jaar met twee ervaren spelers/jeugdtrainers Victor van der Kloet en Shiraz Alhasan en zeven jeugdtalenten ervaring op gaat doen met lange partijen. In de eerste ronde kwam het sterke en net uit de 5e klasse gedegradeerde Voorschoten 3 op bezoek. Dat beloofde een zware middag te worden.

En inderdaad bleken de bezoekers iets te goed. Vooral op de hogere borden hadden we niet veel kansen. Van de bovenste 3 borden, Erik van den Berg (1), Victor van der Kloet (2) en Shiraz Alhasan (3) heb ik niet heel veel meegekregen, maar volgens mij hebben ze geen van allen beter gestaan en hadden een zware middag. Lina el Khaddari (4) kwam wel goed uit de opening, maar haar tegenstander speelde het in het middenspel net wat handiger, creëerde een gevaarlijke vrijpion - en Lina onderschatte het gevaar en opeens was het dankzij de vrijpion mat-in-2.

Op bord 5 moest Timo Vesters ook zijn meerdere erkennen in de opponent uit Voorschoten. Maar op de onderste 3 borden boden we zeer goed tegenspel. Jaap de Koster (7) kwam prima te staan, stond een gezonde pion voor, en moet met vertrouwen het eindspel tegemoet gezien hebben, toen beide alleen nog een paard, een toren en een stel pionnen hadden (en Jaap dus 1 pion meer). Maar toen overzag Jaap een paardvorkje, toren de doos in en het was uiteraard niet meer te redden. Jammer, had wel meer ingezeten.

Op bord 8 speelde Thaara Swaminathan een mooie partij, en zij zal waarschijnlijk met gemengde gevoelens terugkijken op haar debuut in de KNSB competitie. Ze speelde goed, maakte weinig fouten, won zelfs een stuk en wikkelde dit prima af naar een compleet gewonnen eindspel, maar op het einde toch net iets te onvoorzichtig waardoor haar tegenstander met pat kon ontsnappen. Jammer van het einde van deze mooie partij, maar toch een half punt binnengehaald voor het team!

Vraag: Erez Romano Tuncel speelde hier 39...h5? Thaara antwoordde met 40.Td7? en won een pion. Er zit echter een geforceerd mat in de positie. Kun jij hem vinden?



Was er dan niemand die een vol punt binnenhaalde? Jawel, en dat was Cedric Verwer op bord 6. Tegen zijn opponent Tristan Veltrop (die maar liefst 500 ratingpunten meer had) was er van ontzag voor zijn tegenstander weinig te merken. Cedric speelde een gevaarlijk gambiet, geeft pionnen weg voor centrumcontrole en om lijnen te openen en aast op aftrekaanvallen. Hij kwam 2 en later zelfs 3 pionnen achter, maar zijn tegenstander moest wel op blijven letten, want beide kanten hadden nog twee torens en een dame op het bord, en dan blijft de veiligheid van de koning altijd een issue. Tristan speelde op één moment een onvoorzichtige zet, en Cedric was er als de kippen bij om te profiteren. Opeens viel de zwarte stelling helemaal in elkaar en Cedric maakte dit binnen een paar zetten indrukwekkend af. Hele knappe overwinning en de eer en een punt gered voor DSC6.

Vraag: Cedric heeft de hele partij minder gestaan, maar Tristan maakt hier een grote fout door 39...h4? te spelen. Welke ijzersterke zet vond Cedric hier, waarna hij beter staat en zelfs 7 zetten hierna zijn tegenstander al mat (toegegeven, het mat is vanuit deze positie zeker niet geforceerd) zette?



Er viel niets af te dingen op de nederlaag, er zitten nou eenmaal een paar sterke teams in deze poule, maar desalniettemin was het een leuk en mooi begin voor dit nieuwe team in de KNSB competitie.

Onderwerp: DSC-K5 verliest openingsduel van SHTV 3
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 5773

DSC-K5 verliest openingsduel van SHTV 3 08-10-2023 21:35 Forum: Externe competitie

Na een mooi debuutseizoen vorig jaar met een jeugdteam, spelen we dit jaar zelfs met 2 jeugdteams in de KNSB competitie. Team 5 is een vrij sterk team voor de 6e klasse, maar de openingswedstrijd ging helaas niet zoals gewenst/gehoopt. In een overzichtelijk denksportcentrum (alleen team 5 en 6 speelden thuis) was SHTV 3 helaas met 3,5-4,5 te sterk.

Shandijean Shindi speelde op bord 2. Helaas was het niet zo'n beste partij. Hij gaf (om mij onduidelijke redenen) een pion weg, probeerde nog wel iets met een soort van koningsaanval die nooit echt van de grond kwam, en liet zich in het middenspel opeens pardoes mat zetten. Volgende keer beter.

Waar het wel goed ging was bij Hugo Tolman op bord 7. Hij speelde tegen de jong en tactisch begaafde Ryoga Okita, de jongste van de 3 Okita's die SHTV had opgesteld. Maar Hugo laat zich niet zomaar foppen. Hij sloeg de koningsaanval van Ryoga bekwaam af, toen er een listig stukoffer volgde nam Hugo die aan, en pareerde daarna vakkundig de overige dreigingen. Het venijn verdween langzaam maar zeker uit de stelling, en dat was uiteraard in Hugo's voordeel, aangezien hij na het stukoffer van Ryoga met een stuk meer speelde. En op een gegeven moment waren alle trucs wel op, en toen haalde Hugo het eerste punt binnen voor DSC5 dit seizoen.

Vraag: Met welke zet haalt Hugo hier het venijn uit Ryoga's aanval en bereikt hij voordeel?



Mees van den Berg wilde last-minute wel invallen en aangezien Mees ook graag speelt en goed scoort tegen sterke tegenstanders, stond ik mijn bord 3 aan hem af en ging zelf op 6 spelen. Mees' partij ging echter niet helemaal zoals gehoopt. Hij maakte een foutje/onnauwkeurigheid net na de opening, en daardoor was hij genoodzaakt om de boel te keepen en zat er niet meer in dan afwikkeling naar een remise-eindspel. En zo geschiedde.

Zelf speelde ik zoals gezegd op bord 6 tegen een andere jeugdspeler van DSC, Michael Fluegel, mij bekend van partijen die hij op jeugdtoernooien tegen mijn zoon Abel heeft gespeeld. Michael gaf mij in de opening de mogelijkheid om een pion te winnen. Dit was niet zonder compensatie, want het kostte mij wel wat tempi en met accuraat spel had zwart zeker (remise)kansen gehad. Michael ging echter teveel voor het afruilen, en na elke ruil werd mijn voordeel groter. Toen we eenmaal een pionneneindspel hadden bereikt en ik nog steeds een pion meer had, was het niet moeilijk meer om het punt binnen te slepen.

Vraag: Hoe kan wit in deze stelling een pion winnen? En zou je zelf ook voor de pionwinst gaan?




Abel Drenthen speelde op bord 8 een hele leuke pot tegen vader (Nao) Okita. Zoals het hoort als je jong bent, ging hij (net als Ryoga) naast hem, vol op de aanval om zijn tegenstander mat te zetten. Nao probeerde het met tegenspel aan de andere kant, won een pion, maar de aanval leek doorslaggevend. En dat was het ook als Abel de juiste voortzetting had gevonden. Helaas miste hij de knock-out, en in plaats daarvan blunderde hij, waardoor Nao opgelucht kon afruilen naar een eindspel met een pion meer. Abel, zichtbaar aangeslagen, speelde toen niet meer zo secuur en liet een aantal zetten later een mat toe.

Vraag: Abel heeft hier een geforceerd mat (in-9). Helaas miste Abel de winnende zet tijdens zijn partij. Vind jij hem wel?



Vraag: Nu is het Nao's beurt om beslissend toe te kunnen slaan, wat hij deed. Vind de winnende voortzetting voor zwart:



Op bord 5 speelde Ariël Simon Sabsay tegen de 3e en laatste Okita - Shinsaku, broer en zoon van bord 7 en 8, en waarschijnlijk de sterkste van de drie. Dat ervaarde ook Ariël. In een Siciliaanse partij sloeg de vlam in de pan rond zet 22, toen Shinsaku een pion leek te winnen, maar Ariël sterk terug sloeg. Hoe, dat mag je zo zelf uitzoeken in onderstaande stelling. Uiteindelijk kwam Ariël met minder materiaal maar wel een gevaarlijke vrijpion op de 7e rij. Objectief gezien had hij nog wel kansen, maar het speelt toch makkelijker met wit. Shinsaku maakte vrijwel geen fouten, en won het eindspel.

Vraag: Ariël heeft zojuist de d6-pion verloren, maar slaat nu sterk terug. Hoe?



Vraag: Hier had Ariël nog goede remisekansen als hij de beste voortzetting zou kunnen vinden. Hij speelde Txc3 en verloor het eindspel. Welke zet houdt wel goede remisekansen?



Nu stonden we dus achter met 3,5-2,5 en de resterende borden boden weinig hoop op een punt. Kopman Sicco Verwer speelde Najdorf, maar tegenstander Olav van Leeuwen wist hier wel raad mee. Met een mooi en thematisch paardoffer kwam hij erg goed te staan. De beste verdediging die Sicco kon vinden was uiteindelijk het teruggeven van het stuk en twee extra pionnen. Beide hadden ook nog maar 1 toren over. Dit leek compleet verloren voor Sicco (en was het ook), maar Sicco moet je meerdere keren verslaan om het punt binnen te halen. Hij bleef uiterst taai verdedigen, en Olav meende een geforceerde winst te vinden. Dit had hij echter niet helemaal nauwkeurig uitgerekend, want het was remise. Sicco wist dit te vinden en ontsnapte opgelucht met een half punt.

Op zet 40 speelt Olav het geforceerde g6+ in onderstaande stelling:



Vermoedelijk ziet hij een winst. Sicco speelt nauwkeurig en 8 zetten later is dit de stelling. Hoe maakt zwart remise?




Tenslotte Mats Borgen op bord 3 tegen de zoon van Olav, Robin van Leeuwen. Mats zit in de opening op bekend terrein, en weet dat hij prima staat. Hij weet ook dat zijn tegenstander dan niet de meest nauwkeurige zetten speelt, maar hoe zet je dat om in winst? Mats maakt een paar minder gelukkig keuzes en komt onder druk te staan. Robin heeft kans op beslissend voordeel, maar vindt dat niet. Voor Mats heeft er eigenlijk nooit meer in gezeten dan een remise. Op een gegeven moment verliest hij een pion, en een aantal zetten later biedt Robin remise aan, mede omdat SHTV aan een half punt genoeg heeft om de zege in de match veilig te stellen. Mats kon deze stelling nooit meer winnen, dus accepteert.

Vraag: Hoe kan Robin hier met zwart de aanval op zijn paard negeren en beslissend voordeel krijgen?



Vraag: Robin speelt hier 44.... Tf2 met remiseaanbod. Na deze zet staat zwart inderdaad iets beter, maar heeft wit remisekansen. Welke zet in deze stelling levert echt beslissend voordeel op voor zwart?



Uiteindelijk dus helaas een nipte 4,5-3,5 nederlaag. Volgende keer beter. Begin november gaan we in Zoetermeer tegen Botwinnik 3 proberen de eerste punten binnen te halen.

Onderwerp: OJKP: Bohdan, Ishanvi, Aaron en Stephen spelen (1e) GP
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 2982

OJKP: Bohdan, Ishanvi, Aaron en Stephen spelen (1e) GP 08-10-2023 19:58 Forum: Toernooien & activiteiten

Op zaterdag 7 oktober werd er niet alleen geschaakt voor de KNSB-competitie, maar er was ook het Open Jeugd Kampioenschap van de Pionier (OJKP). Dit is een Grand Prix toernooi van de Rotterdamse Schaakbond. Hier deden 4 DSC-jeugdspelers mee en voor de meeste was het hun eerste Grand Prix toernooi.

Bohdan Koval heeft al ervaring met het schaken van dergelijke toernooien. Hij heeft ook al een rating van 832 en dat betekende dat hij in groep Z2 is geplaatst. Z-2 betekent dat het een zeskamp is, en dan de tweede hoogste van de zeskampen. De allerhoogste groepen zijn namelijk vierkampen, daarna volgen de zeskampen en tenslotte de achtkampen. Hoe hoger het niveau, hoe langer de spelers (willen) nadenken over hun zetten, is de gedachte die hier achter zit. Bohdan speelde een goed toernooi, en wist van zijn 5 partijen er 3 in winst om te zetten. Dit betekende een 3e plaats en een mooie beker.

Bohdan wint de 3e prijs
Bohdan wint de 3e prijs
.

Ishanvi Sengupta speelde haar eerste echte schaaktoernooi, altijd spannend! Ze had nog geen rating, maar was toch al best hoog ingedeeld, in groep A-5, waarbij alle andere kinderen een rating hadden tussen de 300 en 400. Het bleek dat Ishanvi hier prima mee uit de voeten kon. Ze won maar liefst 4 van haar 7 partijen, speelde er 1 remise en verloor er 2. 4,5 punten en een mooie beker voor de 4e plaats, een debuut om trots op te zijn!

Ishanvi met haar mooie beker voor de 4e plaats
Ishanvi met haar mooie beker voor de 4e plaats


Een paar groepen lager, in A-8, waren Aaron en Stephen van de partij. Ze waren gezellig samen naar het toernooi gereden, en een dag eerder waren ze nog teamgenoten bij de Groene Hart. En nu opeens concurrenten van elkaar. De onderlinge strijd werd gewonnen door Aaron, en Aaron wist ook net een paar partijtjes meer te winnen. Dat is ook wel logisch, want Aaron zit al in stap 2 en al wat langer op schaken dan Stephen. In deze achtkamp waren 7 kinderen, waardoor beide 6 partijen speelden. Aaron verloor de eerste 2, maar won daarna de overige 4 partijen. Stephen wist er 2 te winnen, waardoor Aaron gedeeld 2e werd (3e op onderling resultaat) en Stephen op een 5e plaats net buiten de prijzen viel. Maar wel weer een mooie ervaring rijker!

Aaron wordt knap 3e tijdens zijn eerste Grand Prix!
Aaron wordt knap 3e tijdens zijn eerste Grand Prix!

Onderwerp: Groene Hart Jeugd Cup: ronde 1, een moeilijk begin
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 2694

Groene Hart Jeugd Cup: ronde 1, een moeilijk begin 08-10-2023 19:43 Forum: Toernooien & activiteiten

Dit jaar doet DSC voor de tweede keer mee met de Groene Hart Jeugd Cup. Dit is een teamcompetitie, verdeeld over 7 vrijdagavonden in het seizoen, en bedoelt om jeugdleden kennis te laten maken met het schaken in competitieverband. De onderste groepen zijn beginners, terwijl de bovenste groepen vaak bestaan uit ervaren toernooitijgers.

Waar we vorig jaar met 1 team meededen, was de animo toegenomen en waren er 10 liefhebbers die wel mee willen doen. Elke keer kunnen we er 8 opstellen, en in de eerste ronde kregen Oscar en Krijn "rust". Team 1 bestond deze keer uit Hugo Tolman, Cedric Verwer, Florenz Huijssen en Oleg Nadrshin. Ze zaten zelfs in de allerhoogste groep, groep 1. Dit leek me een beetje hoog ingedeeld, maar wie weet pakken ze nog een paar bordpunten dacht ik aanvankelijk. Het viel echter reuze mee! In de eerste ronde wist Hugo remise te spelen, en Cedric en Florenz wisten zelfs te winnen! Meteen een 2,5-1,5 overwinning. En ook in ronde 2 ging het voortvarend. Florenz wist zelfs zijn 2e partij achter elkaar te winnen (vooraf hoopte hij op 1 puntje, dat doel is hiermee ruim gehaald) en ook Hugo wist de vis op het droge te brengen. Oleg verloor helaas en Cedric was nog heel lang bezig om er een remise uit te slepen, maar helaas lukte dat niet en het team speelde nu 2-2. Toen was de koek wel op, want in de laatste ronde werd met 4-0 verloren van RSR Ivoren Toren, de kampioen van de avond. Aangezien uit groep 1 niet 1 maar 2 teams degraderen, was degradatie met een 50% score toch helaas een feit, en volgende keer probeert ons vlaggenschap het in groep 2.

DSC2 trad aan met Abel en Nathan Drenthen op bord 1 en 2 en met Aaron Tulahar en Stephen Su (die beide hun eerste toernooi speelden) op bord 3 en 4. Het team was ingedeeld in groep 4 en dit was eigenlijk wat te hoog. Abel (die eigenlijk wel in team 1 hoort te spelen, maar graag samen met zijn broertje in het team wilde) won zijn eerste 2 partijen vrij makkelijk, maar liet zich in de 3e ronde foppen toen hij in een gewonnen eindspel pardoes een mat-in-1 blunderde. Voor Nathan, Aaron en Stephen was de tegenstand in deze groep iets te goed, en zij verloren helaas al hun partijen. Een terechte 4e plaats en degradatie was een feit, volgende keer gewoon een groepje lager proberen. Ze hadden het in ieder geval erg leuk en gezellig met elkaar, en dat is nog veel belangrijker dan de resultaten bij zo'n (eerste) schaaktoernooi!

DSC2 klaar voor de start
DSC2 klaar voor de start


En ook DSC1 zit in de startblokken
En ook DSC1 zit in de startblokken

Onderwerp: JCC dag 2: Jong D2 team doet ervaring op
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 2802

JCC dag 2: Jong D2 team doet ervaring op 01-10-2023 21:42 Forum: Toernooien & activiteiten

Vorige week begonnen we met de Jeugdclubcompetitie. Toen was de Halve Finale van het E-kampioenschap aan de beurt én het A-team speelde. Deze zaterdag, 30 september, speelde het A-team ronde 3 en 4 en was de Halve Finale van het D-kampioenschap. In het voorjaar had ons D2 team enorm verrast door zich te plaatsen, en had ons sterkste team, het D1 team, zich niet geplaatst.

DSC D2 pakt een paar bordpunten mee en doet veel ervaring op

DSC D2 bestond uit Bohdan Koval, Adam Ahaloui, Nathan Drenthen en Breixo van Helden, vrijwel allemaal erg jonge spelers die nog jaren mee kunnen doen aan het D-kampioenschap. Het team had ook veruit de laagste gemiddelde rating en vrijwel elke ronde speelden ze tegen spelers die een rating hadden die 2 of soms zelfs 3 keer zo hoog was als hun eigen rating. Het was vooral kijken of het nog iemand lukte om soms een (half) puntje te bemachtigen. Bohdan en Nathan lukte dit helaas niet, al waren beide er 1 of 2 keer wel dichtbij. Adam op bord 2 was er in ronde 4 al heel dichtbij; hij had een mat-in-1 op het bord met het paard, maar hij zich het helaas pas toen hij zijn toren al had aangeraakt. En helaas zijn ze bij zo'n toernooi streng, aanraken is zetten, en de partij ging toch nog verloren. Maar Adam herpakte zich goed en wist in de volgende ronde tegen een sterke opponent (rating 956) overtuigend te winnen! En dan de topscorer van het team, Breixo op bord 4. Breixo stond in ronde 1 al erg goed (een stuk voor), maar overzag een listig trucje van zijn tegenstandster. Maar in ronde 2 volgde al het eerste punt voor Breixo tegen een sterke tegenstander. Ook in ronde 3 en 4 wist Breixo te winnen en de laatste 2 rondes had hij ook zeker kansen, maar wist hij ze net niet te verzilveren. Breixo kwam tot een knappe 50% score, maar het team eindigde enkele schaaklessen rijker op een (verwachte en ook wel terechte) 16e en laatste plaats. Volgend jaar een nieuwe poging!

Persoonlijke scores:
1. Bohdan 0 uit 6
2. Adam 1 uit 6
3. Nathan 0 uit 6
4. Breixo 3 uit 6

Eindstand halve finale D-teams Leiden

DSC A1 scoort wederom 50%

Het A1 team mocht deze keer naar Amsterdam, waar VAS gastheer was. Shindi zegde vrijdagavond af, waardoor een invaller benodigd was. Gelukkig kon Mees meespelen, en als Mees meespeelt word je er als team niet slechter van. Dat bleek ook zaterdag, want Mees wist 2x te winnen. De eerste partij speelde zijn tegenstander heel lang theorie / de beste zetten, maar toen er echt nagedacht moest worden won Mees snel een stuk. Zijn tweede partij ging, afgaande op zijn reactie in de app, (ook) vrij soepel en zo scoorde hij een keurig 2 uit 2. Dejen op bord 2 verloor de 1e ronde, maar herstelde zich door in de 2e ronde te winnen, doordat zijn tegenstander een loper blunderde. Hugo speelde (wederom) op bord 3 en had niet zijn beste dag, helaas 2x een 0. De eerste ronde liet hij een gevaarlijke pion te ver in zijn linies doorkomen en in de 2e ronde speelde hij weliswaar "de meest spectaculaire partij van de eeuw" maar bleef het resultaat een 0. Lina wist de eerste ronde te winnen, en had ook in de 2e ronde een goede positie, maar blunderde een soort röntgen en kwam een kwaliteit achter en verloor. Dit betekende zowel 2-2 in ronde 3 tegen VAS A2 alsook 2-2 in ronde 4 tegen Kennemer Combinatie A2. Met als tussenstand een 17e plek (van de 24) in de competitie.

Tussenstand JCC A na 4 rondes

Onderwerp: Jeugdclubcompetitie: DSC E1 plaatst zich voor finale, DSC A1 scoort 50%
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 3207

Jeugdclubcompetitie: DSC E1 plaatst zich voor finale, DSC A1 scoort 50% 24-09-2023 19:45 Forum: Toernooien & activiteiten

Op zaterdag 23 september vond de Jeugdclubcompetitie plaats. Voor de A-categorie (t/m 18 jaar) was dit een vrije inschrijving en hebben we 1 DSC-team wat meedoet, bestaande uit Shindijean Shindi, Dejen Oskam, Hugo Tolman en Lina el Khaddari. Voor de C-categorie (t/m 14 jaar) hadden we geen deelnemend team, maar dit toernooi werd wel gespeeld in het Denksportcentrum te Delft, waar onder bezielende leiding/coördinatie van Ted een mooi toernooi werd afgewerkt en de E-categorie (t/m 10 jaar) ging het om de halve finale, waarvoor wij ons in het voorjaar met 1 team hebben geplaatst. Toen werden we kampioen van de HSB/RSB, maar in de landelijke halve finale is de tegenstand uiteraard veel groter.

E-team wordt 6e en plaatst zich voor finale


DSC Jeugd in actie.
DSC Jeugd in actie.


Het E-team bestond oorspronkelijk uit 5 spelers: Cedric Verwer, Leonid Leshko, Thaara Swaminathan, Adam Ahaloui en Nathan Drenthen. Echter, Nathan mocht op die dag ook afzwemmen en wilde toch wel erg graag zijn A-diploma halen (wat gelukt is) en dus ging onder leiding van Sicco een 4-tal richting Muiderberg, waar de halve finale plaatsvond. Middels de app hield Sicco het thuisfront goed op de hoogte met foto's en verslagen van de verrichtingen.

De eerste ronde tegen Hoofddorp E1 leek goed te gaan, alleen opeens liet kopman Cedric zich (met een dame meer) opeens mat zetten. Oeps! Gelukkig waren de andere 3 musketiers waakzaam deze ronde en werd toch met 3-1 gewonnen. Daarna twee sterke tegenstanders, Moira Domtoren (uit Utrecht) en ESV (uit Eindhoven) die net een maatje te groot bleken. 2x verloren we met 3-1, waarbij alleen Thaara beide partijen knap wist te winnen. Inmiddels stond het team in de onderste helft van het schema, en dat was niet de bedoeling, want de eerste 10 teams (van de 20) plaatsen zich voor de Finale van het E-kampioenschap (ook in Muiderberg, 11 november). Dus moest het team weer winnen, en dat deden ze glansrijk. Eerst werd Leiderdorp met 3-1 verslagen en toen werd thuisploeg MSK uit Muiderberg met 3,5-0,5 opgerold.

DSC Jeugd in actie.
DSC Jeugd in actie.


Na 5 rondes waren er maar liefst 11 teams met 6 punten, ze stonden gedeeld 2e t/m 12e... enorm spannend dus! In de 5e ronde tegen ASV uit Arnhem won Cedric snel zijn partij, maar Adam miste helaas een matje en toen stond het 1-1. Thaara en Leonid maakten er beide een hele lange en spannende pot van, maar helaas verloor Leonid het eindspel en ging topscorer Thaara door haar vlag. 3-1 verlies dus en nu moesten er de laatste ronde worden gewonnen om door te (kunnen) gaan. De zevende en laatste ronde tegen Almere. Adam gaf het goede voorbeeld door snel te winnen. 6 minuten later kwam het bericht dat ook Leonid zijn partij won. Nog een half puntje erbij en het moet voldoende zijn voor plaatsing. Cedric won ook zijn partij en de overwinning was binnen. Om te onderschrijven dat de plaatsing echt wel volstrekt verdiend was, won ook Thaara haar laatste partij. 4-0 overwinning op het moment dat het er op aan kwam! Fantastische prestatie en DSC eindigde hiermee op een 6e plaats en dat is ruim voldoende voor plaatsing voor de finale. Op 11 november gaan we in Muiderberg kijken hoe ver we dan kunnen komen met onze talenten.

Persoonlijke scores:
1. Cedric 3,5 uit 7
2. Leonid 4 uit 7
3. Thaara 6 uit 7
4. Adam 3 uit 7

Voor eindstand zie: Eindstand JCC E

DSC A1 scoort 50%

Het A-team bestaande uit Shindi, Dejen, Hugo en Lina speelde deze zaterdag in Den Haag, waar SHTV gastheer was. De eerste ronde hadden ze het niet getroffen met de loting. Ze speelden tegen het ijzersterke ESV A1 uit Eindhoven. En hoewel ze naar eigen zeggen allemaal wel goed stonden tijdens hun partij, konden ze het goede spel niet tot het eind volhouden. Shindi blunderde een Greek gift, Dejen een paard en Hugo gaf zijn tegenstander een zwak veld. Ook Lina wist het uiteindelijk niet te bolwerken en ze verloren ze helaas de eerste ronde met 4-0.

De 2e ronde tegen Amsterdam West. Nu was DSC ratingfavoriet op papier en dat wisten ze ook in de praktijk waar te maken. Shindi en Dejen wisten vrij snel en makkelijk te winnen. Hugo en Lina moesten wat harder werken. Hugo wist via een leuk trucje ("tijdelijk kwaliteitsoffer") een pion te winnen en later nog in en won het lopereindspel met 2 pionnen meer. Lina lukte het helaas niet om een puntje bij te schrijven en zo won DSC A1 met 3-1. Voor het A-team bestaat de competitie uit 4 speelronden waarin elke keer 2 partijen worden gespeeld. Ze staan na 2 ronde op een 17e plek (van de 24). Volgend weekend de volgende 2 partijen.

Onderwerp: Oleg scoort 100% tijdens O(J)K Gouda
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 4195

Oleg scoort 100% tijdens O(J)K Gouda 03-09-2023 21:10 Forum: Toernooien & activiteiten

Op zaterdag 2 september vond het Open (Jeugd) Kampioenschap van Gouda plaats. Het leuke van dit toernooi is, dat er zowel een toernooi voor senioren is (en voor betere jeugdspelers die dit qua niveau aankunnen) en een jeugd Grand Prix toernooi. Bij beide toernooien waren net als vorig jaar er een flink aantal DSC'ers actief. Bij de opening werd nog gerefereerd aan Willem-Jan van den Broek, die ook lang lid is geweest van Messemaker-1847 en zich voor die club heeft ingezet, net als voor onze club DSC. Hij zou eigenlijk de opening van het toernooi doen, maar wegens ziekte lukte dat helaas niet.


OJK

De betere DSC-jeugdschakers (Hugo, Lina en Abel) die naar Gouda afreisden, hadden besloten het in de seniorengroep C te proberen en daarom waren er in de hoogste groepen geen DSC'ers actief. De eerste DSC'er treffen we aan in een zeskamp. Bohdan Koval moest tegen 5 andere tegenstanders schaken en hij had het heel moeilijk deze middag. Zijn eerste 4 partijen gingen verloren, maar gelukkig wist hij zijn laatste partij wel te winnen. Hij werd met 1 punt 6e in zijn groep.

Een (flink) aantal groepen lager speelden Breixo van Helden en Nathan Drenthen, toevallig in dezelfde groep - en toevallig ook in de eerste ronde tegen elkaar. Vlak daarvoor hadden ze buiten met de grote schaakstukken ook een partijtje gespeeld. Toen had Nathan Breixo verslagen dankzij een openingsvalletje, maar in de echte partij was Breixo hierop bedacht, en toen had de openingsval van Nathan wist te omzeilen, wist Breixo een paar zetten later Nathan mat te zetten. Daarna wisten beide heren de nodige partijen te winnen (en soms verliezen), het was een spannende groep waarin veel spelers aan elkaar gewaagd waren. Toen de rookwolken waren opgetrokken waren er 3 spelers met 5 punten (waaronder Nathan) en 2 spelers met 4 punten (waaronder Breixo). Nathan werd op loting 2e en won een mooie beker en Breixo viel dit keer helaas net buiten de prijzen.

Twee groepen lager, in achtkamp A7 - speelde Oleg Nadrshin, en hij speelde ontzettend goed. Hij wist al zijn tegenstanders één voor één te verslaan, maar er was ook nog een andere speler die alles won in zijn groep. In de laatste ronde moesten ze tegen elkaar, een ware finale. Ook die wist Oleg te winnen en met 7 uit 7 wist hij zijn groep zeer overtuigend te winnen. De volgende keer mag Oleg het een paar groepen hoger proberen waarschijnlijk! Een prachtige prestatie en een mooie beker voor Oleg!

OK

Het senioren rapidtoernooi is verspreid over 3 groepen (A: 2000+; B: 1650-2000; C: 1650 en lager) - dit jaar hadden we vanuit Delft geen ijzers in het vuur in de A-groep, maar in groep B en C waren we wel goed vertegenwoordigd. De best presterende DSC'ers in de B-groep waren Julian Oskam en David Boersma, die stroef begon met 2 nederlagen in de eerste 3 rondes, maar daarna lekker op dreef kwam. Vooral (wing) gambits ontving hij graag om er dan eerst met een extra pion en uiteindelijk met de partij mee vandoor te gaan. Uiteindelijk een mooie plusscore en een 15e plek met 4,5 punt. Zelf speelde ik iets teveel op bulletrepertoire; waar je met dubieuze stukoffers online met kortere tijdsduur wel wegkomt, was dit met dit tempo toch vaak iets te veel gevraagd en kreeg ik het deksel een paar keer op mijn neus. Na ronde 3 besloot ik wat degelijker te gaan spelen, en kwam uiteindelijk nog tot 4 uit 7. De enige partij die ik in de laatste 4 ronden nog verloor, was tegen Mats Peder Borgen. Mats speelde goed in de eerste rondes, pakte een paar mooie punten, maar aan het eind was de tank een beetje leeg. Hij kwam uiteindelijk tot 3 uit 7. Onderin de B-groep waren Thomas Bredewoud en Oscar Verwer de laagst gerate spelers van deze groep. Qua rating hadden ze ook in de C-groep kunnen spelen, maar het laat zien dat ze wel van een uitdaging en sterke tegenstanders houden. Beide wisten 1 partij te winnen en (hopelijk) een boel te leren deze middag. Opmerkelijk detail overigens: halverwege het toernooi, in ronde 4 - speelden álle DSC'ers in deze groep tegen elkaar (Mats-Julian 0-1; Thomas-Arjan 0-1; Oscar-David 0-1) - en precies op dat moment speelden Nathan en Breixo ook nog eens hun onderlinge partij.

Over naar de C-groep. Daar 3 DSC'ers, alleen jeugdspelers. Hugo Tolman eindigde met 5 punten op een 8e plaats in deze groep. Zijn experiment om ook andere openingen dan 1.a3 kan hiermee geslaagd genoemd worden. Lina el Khaddari en Abel Drenthen wisselden mooie overwinningen met (teleurstellende) nederlagen af. Ze hielden er ongeveer een zelfde ritme op na en zaten de laatste paar rondes dan ook steeds naast elkaar (met steeds hetzelfde resultaat). Uiteindelijk eindigden ze allebei ergens in de middenmoot van de groep met 3 punten.



Voor gedetailleerde uitslagen en standen, zie hier voor de jeugd: Uitslagen OJK Gouda

En zie hier voor de senioren: OK Gouda

Onderwerp: 11 DSC'ers actief tijdens dubbele thuis-Grand Prix
Arjan

Antwoorden: 0
Bekeken: 3923

14 DSC'ers actief tijdens dubbele thuis-Grand Prix 08-05-2023 20:58 Forum: Toernooien & activiteiten

Op zondag 7 mei vond er weer een Grand Prix plaats, ditmaal georganiseerd door DSC, een thuiswedstrijd dus. En er was een speciaal tintje aan deze GP, want er werd niet 1 maar er werden 2 toernooien georganiseerd: een ochtend-GP en een middag-GP. De reden hiervoor is simpel: dan kunnen er 2x zoveel kinderen meedoen! Schaken bij kinderen is namelijk heel populair tegenwoordig. De middag Grand Prix was binnen een dag al meteen 'vol' en ook de ochtend-GP was binnen een week of 2 helemaal volgeboekt. Volgende keer uitbreiding met een avond- en nacht-GP? Knipoog Vanuit DSC de hoogste opkomst dit seizoen: 14 DSC-spelers speelden mee!

Ochtend-GP

In groep A (de formulegroep voor beste schakers) speelde Oscar Verwer mee. Hij had net een hele schaakweek achter de rug op het NK t/m 14 jaar, maar speelde gewoon weer fris mee aan de GP en wist zijn groep (gedeeld) te winnen met 2 uit 3. Zijn broertje Cedric Verwer wist zeer overtuigend groep 1 te winnen met een mooie score van 4 uit 5. In deze zelfde groep nog 2 DSC'ers: Lina el Khaddari eindigde op de 5e plaats met 1,5 punt en Jaap de Koster werd 6e met 1 uit 5.

Leonid Leshko kwam tot dezelfde score als Jaap en werd met 1 uit 5 6e in groep 3. Casper de Jong speelde zijn eerste GP-toernooi en werd best hoog ingedeeld, in groep 9. Hier kwam hij tot 1,5 punt uit 10. Hij had best nog een partijtje kunnen winnen, maar helaas werd het pat! Toch goed gedaan voor zijn eerste toernooi. Een hele mooie eerste plaats was er voor Jaival Pandya in groep 11 met de knappe score van 8 uit 10. Volgende keer mag Jaival het in een hogere groep proberen. In groep 12 treffen we nog 2 stap-2 DSC'ers aan, helaas beide net buiten de prijzen. Oleg Nadrshin werd 4e met 4 uit 10 en Iresh Bishnoi werd 5e met 3,5 uit 10.

Middag-GP

In de middag kwamen er nieuwe kinderen, en ook nieuwe begeleiders. Alleen Ted Barendse was de hele dag actief om te helpen om de bar en het toernooi in goede banen te begeleiden, waarvoor hulde! In groep 1 speelde Abel Drenthen die op weg was naar groepswinst in zijn groep, maar toen in de laatste ronde (met een stuk voorsprong) helaas zijn dame wegblunderde en toen (gedeeld) 2e werd met 3 uit 5. In groep 2 speelde Thaara Swaminathan, maar Thaara was niet helemaal fit, won 1 partij, verloor er 3 en ging na 4 rondes ziek naar huis. Nog een groep lager, groep 3, vinden we Bohdan Koval. Bohdan kwam ook tot 3 uit 5 en eindigde hiermee net als Abel op een gedeelde 2e plek (op loting werd hij 3e). Hij speelde een goed toernooi, ook hier een beetje pech, want net als Abel stond hij tegen de uiteindelijke winnaar eerst helemaal gewonnen.

In groep 6 speelde Nathan Drenthen, hij wist te winnen van de uiteindelijke winnaar, maar verloor de overige partijen en kwam (mede dankzij een bye) tot 2 uit 5 en eindigde hiermee op de 5e plaats. In groep 7 speelde Breixo leal van Helden. Breixo had deze maand een grote ratingsprong gemaakt, dus nu pittiger tegenstanders. Toch kwam hij nog tot 4,5 uit 10 - helaas gingen zijn laatste 2 partijen verloren dus nu net buiten de prijzen op een 4e plaats.

HSB verslag + uitslagen ochtend: https://haagseschaakbond.nl/2023/05/07/g...er-twee-part-1/

HSB verslag + uitslagen middag:
https://haagseschaakbond.nl/2023/05/07/g...er-twee-part-2/

Overzicht van 1 tot 20 van 51 resultaten Pages (3): [1] 2 3 next »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller