Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 20 van 132 resultaten Pages (7): [1] 2 3 next » ... last »
schrijver bericht
Onderwerp: DSC K2 delft met 3-5 onderspit tegen Wijker Toren
Joram op den Kelder

Antwoorden: 0
Bekeken: 5593

DSC K2 delft met 3-5 onderspit tegen Wijker Toren 24-11-2018 22:39 Forum: Externe competitie

DSC2 heeft helaas een 5-3 nederlaag geleden tegen het sterke Wijker Toren. Er heeft wel meer in gezeten, maar de uiteindelijke uitslag kan toch ook niet onverdiend worden genoemd.

In een poging om zijn tegenstander op onbekend terrein te krijgen, koos Sebastiaan met de zwarte stukken in zijn vertrouwde opening voor een zijvariant. De tegenstander bleek echter goed op de hoogte van de nuances, waardoor de boemerang terugvloog en Sebastiaan zichzelf op onbekend terrein had weten te krijgen. Hierdoor moest hij veel tijd investeren en vond daarnaast niet de meest optimale voortzetting. Hij besloot een pion te geven voor het loperpaar, en kreeg zowaar dynamische kansen met wederzijdse dreigingen rondom de koning. Zijn tegenstander bleef echter nauwkeurig spelen en in Sebastiaan's tijdnood sloeg wits aanval door.

Jan-Pieter kreeg een stelling waarin niet zo veel aan de hand was. Dit veranderde toen hij pardoes een stuk wegblunderde, wat direct de partij kostte.

Martine kreeg ongelijkmatige stelling op het bord waarin ze op de damevleugel een pionnetje had meegesnoept, terwijl haar tegenstander wat vage aanvalskansen had op de koningsvleugel. Het was niet direct duidelijk of er objectief gezien al te veel aan de hand was, maar haar tegenstander speelde het handiger en wist er uiteindelijk doorheen te komen.

Joram kreeg een riante stelling waarin zwart een verzakte koningsvleugel had en van tegenspel eigenlijk geen sprake was. Zijn tegenstander had wel door dat er iets moest gebeuren, en nam de uitstekende beslissing om Joram de mogelijkheid te bieden direct een kwaliteit en een pion te winnen, maar dan wel een initiatief tegen zijn koning op te moeten vangen. Uiteindelijk koos Joram ervoor het materiaal te pakken. Achteraf bleek dit toch niet de juiste keuze. Beide partijen hadden in het telkens vervolg behoorlijk veel mogelijke voortzettingen, en met beperkte tijd op de klok speelde de zwarte stelling praktisch toch makkelijker. Joram wist zich niet door de verwikkelingen heen te manoeuvreren, en zijn tegenstander won fraai in de aanval.

Zo stonden we zomaar met 0-4 achter... Bram deed wat terug. Hij kwam met wit met een behoorlijk ruimtevoordeel uit de opening, maar de stelling was erg dichtgeschoven en het leek een lange tijd alsof hij niet verder zou kunnen komen: al de pionnen van zijn tegenstander stonden op zwart en zijn zwarte loper kon alles dekken. Na de tijdnoodfase kon Bram echter een toren geven voor die zwarte loper en een pion en daarna kon hij meer pionnen snoepen. Het was nog spannend maar uiteindelijk kreeg Bram z'n pionnen naar de overkant.

Sten kwam met zwart lekker uit de opening. Maar door een onnauwkeurige zetvolgorde liet hij zijn tegenstander een achtergebleven pion creëren. In ruil voor daarvoor kon Sten wel de rokade van zijn tegenstander verhinderen door diens koning af te snijden. Niet veel later kon Sten door een fout van mijn tegenstander de achtergebleven pion oplossen en de stelling openen terwijl zijn koning nog steeds in het midden stond. Na een tijdje veel beter gestaan te hebben, zag Sten op een gegeven moment niets beters dan afwikkelen naar een loper-paard eindspel met een extra vrijpion. Dit eindspel leek op het eerste gezicht remise maar Sten wist het gelukkig op studie-achtige wijze nog te winnen.

Yasin zette zijn stukken in een vrij onschuldige opening wat onhandig neer, waardoor wit een klein voordeeltje verkreeg. Na wat onnauwkeurig spel wist Yasin ruimte te pakken op de damevleugel. Hij koos er vervolgens voor om de stelling meer tweesnijdend te maken middels een pionoffer dat wellicht objectief niet helemaal correct was, maar zijn tegenstander wel voor praktische problemen stelde. Dit bleek effectief: zijn tegenstander begon wat foutjes te maken, en hoewel Yasin ook niet vlekkeloos speelde, wist hij de partij toch naar zich toe te trekken.

Zo waren we toch nog teruggkomen tot 4-3, maar in deze fase leek het er al niet meer op dat Talita ons zou kunnen redden. Eerder in de partij had er wel meer in gezeten. Het overgrote deel van haar partij was de koning van haar tegenstander in het midden van het bord te vinden. Toen zwart wat onnauwkeurige zetten deed, had Talitha hiervan kunnen profiteren. Vanwege de weinige minuten was ze niet zeker van haar berekeningen en koos ze voor de veilige weg. Helaas speelde ze het eindspel niet goed en hoewel ze tactisch lekker op dreef was, kon ook dat haar niet meer redden van een nul.

 DSC22150-Wijker Toren22033-5
1Sari , Y. (Yasin)2262-Plukkel , S. (Sjoerd)22411 - 0
2Kelder op den, J.M. (Joram)2292-Lai , H.T. (Hing Ting)24350 - 1
3Goes , S.F. (Sten)2217-Veltkamp , B. (Bastiaan)21361 - 0
4Velden van der, A.J.L. (Bram)2169-Broek , T. (Thomas)21981 - 0
5Smits , S. (Sebastiaan)2163-Schelvis , R.J.H. (Richard)21040 - 1
6Munnik , T. (Talitha)1962-Duijker , H.C. (Rick)21880 - 1
7Middelveld , M. (Martine)2053-Zutphen van, J. (Jimmy)21550 - 1
8Vos , J.P. (Jan-Pieter)2083-Mulder , B.P. (Bart-Piet)21640 - 1

Onderwerp: DSC1 wederom gelijk
Joram op den Kelder

Antwoorden: 1
Bekeken: 11882

DSC1 wederom gelijk 11-01-2016 22:54 Forum: Externe competitie

Zaterdag 9 januari speelde DSC1 thuis tegen het sterke Stukkenjagers. Hoewel het er in eerste instantie niet naar uitzag, wisten wij uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur te slepen. Hiermee heeft het eerste nu maar liefst 4 van de 5 tot nu toe gespeelde wedstrijden gelijk gespeeld.

Sten verwisselde in de opening 2 zetten, maar zijn tegenstander verzuimde hier gebruik van te maken. In de resulterende stelling had zwart de keus om op tweesnijdende verwikkelingen in te gaan of af te wikkelen naar een gelijke stelling waarbij een groot aantal stukken geruild zouden worden. Sten koos voor het tweede en de remise werd dan ook al snel getekend.

Sebastiaan kwam met een plus en tijdvoordeel uit de opening, en kon na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander zijn stukken verder activeren. Hij ruilde een belangrijk deel van zijn voordeel in voor de mogelijkheid een pion te winnen, maar kwam er vervolgens achter dat zwart hiervoor goede compensatie zou krijgen. Daarom koos hij voor een eindspel waarin zijn tegenstander een aantal zwaktes had. Dit resulteerde uiteindelijk in een pluspion die hij in een ongelijk lopereindspel wist te verzilveren.

Matthieu kreeg met zwart een omgekeerde Leningrader op het bord en koos impulsief voor een opzet met e6 en d5. Hier kreeg hij vrij snel spijt van: in de ontstane stelling had zijn tegenstander een aantal standaardplannen klaarliggen en het lukte Matthieu niet om iets nieuws te verzinnen. Dit leidde tot een mindere stelling die na een onnauwkeurigheid al snel leidde tot een verloren stelling.

Chiel speelde curieus genoeg net als Matthieu tegen iemand met exact dezelfde rating. Hij wist zijn witvoordeel te verzilveren en een belangrijk punt binnen te brengen.

Martine speelde tegen een oude bekende en kreeg al vroeg in de partij een remise-aanbod, wat door haar werd aangenomen.

Joost had als enige een flink ratingoverwicht - sterker nog, op geen van de andere borden waren wij op papier in het voordeel. Op een gegeven moment spendeerde Joost wat tijd om te verifiëren dat een voor de hand liggende mogelijkheid voor zijn tegenstander niet correct was. En toen speelde deze het toch! Maar Joost had toch beter gekeken: de door zijn tegenstander gekozen voortzetting was inderdaad slecht en Joost haalde het punt vrij soepel binnen.

Jorams tegenstander pakte kort na de opening een pionnetje mee maar waarvoor hij wel enige concessies moest doen. In de hoogste interessante stelling die ontstond dachten beide spelers dat ze goede papieren hadden. Het objectieve stellingsoordeel was al vrij snel echter niet meer relevant aangezien Joram met een enorme blunder groot materiaal weggaf en vrijwel direct kon opgeven.

Lisa kwam goed uit de opening, waarbij ze een geïsoleerde centrumpion mooi kon blokkeren met een sterk paard. Na dameruil wist Lisa een extra zwakke pion te creëren en deze vervolgens beide te veroveren. Het resulterende toreneindspel was daarna niet heel moeilijk meer.

Talitha kwam wit goed uit de opening met wat ruimtevoordeel, maar miste de kans om dit in blijvend voordeel om te zetten. Haar tegenstander koos een handig moment om de stelling open te gooien, aangezien Talitha wat weinig tijd had en het haar daardoor niet lukte om veilig door de wirwar van mogelijke varianten te manoeuvreren. Ze verloor eerst een pion en wist vervolgens niet te voorkomen dat haar koning dusdanig op de tocht kwam te staan dat deze niet meer te verdedigen was.

 DSC Delft 12214-De Stukkenjagers 122855 - 5
1Sten Goes2257-FM Mark Haast2354½-½
2Sebastiaan Smits2168-WGM Bianca de Jong - Muhren23191 - 0
3Matthieu Freeke2357-FM Stefan Beukema23570 - 1
4IM Chiel van Oosterom2366-WGM Anne Haast23661 - 0
5Martine Middelveld2103-Bram van den Berg2219½-½
6IM Joost Michielsen2395-Mark Clijsen20901 - 0
7Jan-Pieter Vos2094-Joris Gerlagh22030 - 1
8Joram op den Kelder2260-IM Herman Grootten23280 - 1
9Lisa Hortensius2174-Mart Nabuurs22941 - 0
10Talitha Munnik1970-FM Nick Bijlsma23160 - 1

Onderwerp: DSC1 verliest slag om kampioenschap
Joram op den Kelder

Antwoorden: 3
Bekeken: 16657

12-04-2015 18:55 Forum: Externe competitie

Ik was ergens wel blij dat het niet 5½-4½ is geworden, dan had ik wel gebaald van mijn resultaat... In tijdnood veranderde mijn winnende aanval eerst in een stelling met slechts een pluspion (nog steeds gewonnen) en vervolgens in een vlaag van schaakblindheid in een slecht toreneindspel.

Overigens valt het achteraf gezien nog wel mee met de hoeveelheid geluk die nodig was om dat slechte toreneindspel naar remise te voeren. Na de partij dacht ik dat het wellicht ergens verloren geweest zou zijn, maar achteraf lijkt het erop dat ik het eindspel min of meer foutloos heb gekeept. Al geven computers in sommige van de mogelijke remisestellingen nog steeds +3,5 Grijns

Onderwerp: DSC-bekerteam verslaat De Giessen en Linge
Joram op den Kelder

Antwoorden: 2
Bekeken: 12700

04-12-2013 01:18 Forum: Seizoen 2013-2014

Op verzoek van Ted is mijn potje hierzo te vinden.

Onderwerp: DSC1 aan kop!
Joram op den Kelder

Antwoorden: 8
Bekeken: 18913

08-10-2012 13:35 Forum: Seizoen 2012-2013

Ik had een egelstelling met zwart waarin ik zeer veel tijd verbruikte en niet het juiste moment vond om ...d5 door te drukken. Ik had geen zin om een hele partij lang alleen maar te gaan verdedigen met een uur minder op de klok, dus speelde ik toch maar ...d5 ergens om het karakter van de stelling te veranderen, ook al was het objectief gezien dubieus. Voordeel was dat mijn tegenstander nu ook langer ging nadenken, en ondanks tijdsinvestering slaagde hij er niet in om controle te houden en kreeg ik genoeg tegenspel. Na wederzijdse onnauwkeurigheden in de tijdnoodfase hield ik een uitstekend eindspel over met een extra vrije a-pion.

Hoogtepunt van de partij was een fraaie schwindel van mijn opponent waarmee hij mijn gevaarlijke vrijpion wist te ruilen tegen een minder gevaarlijke pion en zo zijn remisekansen fors verhoogde:

Onderwerp: DSC1: Tijdnood en dubbelaftrekschaakmat
Joram op den Kelder

Antwoorden: 9
Bekeken: 25530

01-04-2012 20:42 Forum: Seizoen 2011-2012

Merk op dat de arbiter niet tegensprak dat er 3 keer dezelfde stelling op het bord was verschenen bij Pauline. Hij wist het niet zeker na afloop (hij had wel genoteerd, maar we hebben het niet meer gecheckt), maar gaf zeer terecht aan dat het irrelevant was aangezien Pauline niet claimde.

Zoals Martin al schreef stond ik eerst goed en toen slecht, zowel op stelling als op klok (uur achter). Ik had nog zo'n 5 minuten voor 15 zetten toen mijn tegenstander opeens een sterk pionoffer toeliet, wat mij mooie velden en een sterke aanval opleverde. De stelling was wel goed voor mij, maar het was niet makkelijk en bij een verkeerde voortzetting zou de aanval ook zomaar opeens dood lopen. Beetje link dus met zo weinig tijd... Met nog anderhalve minuut voor 10 zetten zag ik een afwikkeling naar een gelijk eindspel, en na een halve minuut te hebben nagedacht zonder iets direct winnends te vinden in de aanval, koos ik ervoor hierop in te gaan. Jammer dat je dan 3½-4½ verliest, maar dat is achteraf praten; de einduitslag was uiteraard nog niet bekend toen ik vlak voor mijn ergste tijdnood informeerde of ik per sé op winst moest spelen Grijns

Onderwerp: Degradatie DSC4 na nipt verlies tegen koploper
Joram op den Kelder

Antwoorden: 7
Bekeken: 22774

11-03-2012 15:44 Forum: Seizoen 2011-2012

Of dit een geschikte lezersopgave is dat weet ik niet... Ik ben benieuwd naar de winstvoering, ik kan zelfs geen duidelijke remise vinden voor wit als zwart goed reageert op het torenoffer.

Onderwerp: OPK/Bronzen Paard (1): Herman Zonderland haalt uit
Joram op den Kelder

Antwoorden: 2
Bekeken: 14574

14-01-2012 12:48 Forum: Algemeen [nationaal]

Een bijzonder geslaagd remiseaanbod: het pionneneindspel in David van Heusden-André van der Weijde is glad gewonnen voor wit, zelfs met zwart aan zet. Wit promoveert altijd met schaak en wint dan eenvoudig.

Bijvoorbeeld:
1...Kb5 2.Ke3 Kxa5 3.Kf4 Kb4 4.Kxf5 Kb3 5.g4 Kxb2 6.h4 a5 7.h5 a4 8.g5 hxg5
(Ook meteen doorlopen helpt niet, want dan houdt wit een pion over en ruilt dus gewoon dames: 8...a3 9.gxh6 a2 10.h7 a1D 11.h8D+ gevolgd door 12.Dxa1 en de h-pion loopt door. )
9.h6 a3 10.h7 a2 11.h8D+
Zwart heeft geen kans op remise, aangezien er geen pattrucs zijn vanwege de extra zwarte pion.

Onderwerp: Nipt verlies DSC3
Joram op den Kelder

Antwoorden: 9
Bekeken: 19943

31-10-2011 16:19 Forum: Seizoen 2011-2012

@Ivar: Obviously 26. Be3 is better than 27. Be3, but I'm still unconvinced that 27. Be3 "fails". White is a piece up and Black's position looks suspect, surely White can devise a way to return the material in some advantageous way? After 27... f4 28. Bf3 Re5 he could try 29. Ne6 to go after the trapped rook on a8, or maybe even 29. Ne2 fxe3 30. Nf4 with a double attack against both Black rooks.

Onderwerp: Onnodig verlies DSC4 tegen De Pion 2
Joram op den Kelder

Antwoorden: 4
Bekeken: 15665

31-10-2011 16:09 Forum: Seizoen 2011-2012

Oei, dat is wel een treurige manier om een matchpunt te verspelen, vanuit zo'n stelling... Zware tijdnood voor Pieter zeker?

Onderwerp: Nipt verlies DSC3
Joram op den Kelder

Antwoorden: 9
Bekeken: 19943

30-10-2011 11:15 Forum: Seizoen 2011-2012

Ivar, I have two comments:

First, I don't understand why he didn't just play 18. Qxc3, seeing as 18... d4 runs into 19. Qf3 winning material.

Secondly, I don't see how you're going to win back the piece after the simple 26. Be3. The problem for you is that ...f4 runs into Ng5 all the time, so you're just a piece down. Similarly, even 27. Be3 seems better for white, since 27... f4 can be answered with 28. Bf3.

Onderwerp: DSC1 speelt gelijk tegen HSC
Joram op den Kelder

Antwoorden: 4
Bekeken: 15863

30-10-2011 11:00 Forum: Seizoen 2011-2012

Ik had een aparte partij. Niet gesterkt door al te veel theoretische kennis stond ik in een hoofdvariant van het Koningsindisch na een kleine 10 zetten al een half uur achter op de klok. Vervolgens besloot ik maar iets slaps te spelen om m'n tegenstander uit z'n voorbereiding te halen. Dit pakte uitstekend uit: hij ging lang nadenken en deed een aantal matige zetten. Dit leidde ertoe dat ik prettig voordeel kreeg: ruimtevoordeel op de damevleugel, een sterk veld op d6 en slechte coördinatie van de zwarte stukken.

Helaas liet ik dit voordeel versloffen. Zo'n 15 zetten voor de tijdcontrole was mijn voordeel wel verdwenen, en kreeg in een tactisch remiseaanbod. Op dat moment had ik nog 7 minuten en mijn tegenstander nog 5. Na een rondje langs de borden en wat geaarzel kreeg ik te horen dat ik het beter niet kon aannemen. Nog 5 minuten over. Dus ging ik, met inmiddels nog 5 minuten over, weer in de denktank om iets te bedenken om de stelling te compliceren. Dit was niet zo makkelijk, en het kostte me 3 minuten om iets leuks te vinden, waarbij ik mijn tegenstander de gelegenheid gaf om in de fout te gaan, maar ik bij correct tegenspel zou moeten gaan keepen. Nu dus 2 tegen 7 minuten voor 15 zetten, en de complicaties opzoeken! Mijn tegenstander reageerde in eerste instantie goed, maar koos er vervolgens voor om op de complicaties in te gaan. Deze waren voordelig voor mij, en ondanks incorrect spel van beide kanten had ik de beslissende klap kunnen uitdelen, maar met luttele seconden op de klok miste ik een winnende combinatie.

Op een gegeven moment moest ik nog 4 zetten doen in 5 seconden, terwijl mijn tegenstander nog ongeveer 45 seconden had. Echter, een aantal zetten later was de vlag van m'n tegenstander gevallen! Ik had daar zelf geen rekening mee gehouden, daar had ik geen tijd voor. Achteraf weet ik vrij zeker dat de vlag gevallen is vóór de 40e zet. Toeschouwers bevestigden dit na afloop, maar die mogen natuurlijk niks zeggen. De wedstrijdleider was nergens te bekennen, en de assistent-wedstrijdleider was vreemd genoeg te druk bezig met een mislukte poging tot het noteren van onze zetten om de vlaggen in de gaten te houden.

Enfin, toen de stofwolken waren opgetrokken, stond een type stelling op het bord waar ik rekening mee had gehouden voordat ik de complicaties inging. Pion achter, maar mijn inschatting vooraf was dat ik genoeg compensatie zou hebben om te kunnen keepen. Dit bleek ook: mijn tegenstander wist nauwelijks vorderingen te maken en gebruikte veel tijd op de klok, en hij bood remise aan toen duidelijk was geworden dat dit in een 4-4 eindstand zou resulteren.

Onderwerp: Bram van der Velden wint vierde Grand Prix Rapid-avond
Joram op den Kelder

Antwoorden: 3
Bekeken: 16533

23-02-2011 02:02 Forum: Seizoen 2010-2011

Ah, ik snap het. Overigens had ik al een tijdje geen GP Rapid gespeeld en ik moet zeggen dat ik het een prettige verrassing vond dat er versneld werd ingedeeld.

Onderwerp: Bram van der Velden wint vierde Grand Prix Rapid-avond
Joram op den Kelder

Antwoorden: 3
Bekeken: 16533

22-02-2011 16:11 Forum: Seizoen 2010-2011

Hoe werkt de stand eigenlijk? Ik heb altijd begrepen dat het aantal weerstandspunten gelijk is aan de som van het aantal punten van je tegenstanders, maar dat is duidelijk niet het geval hier. Ook lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat de kolom 'wp' dezelfde betekenis heeft in de stand van alle verschillende avonden GP rapid. In de stand van de eerste en derde avond lijkt het aantal traditionele weerstandspunten te worden bedoeld, maar bij de tweede en vierde avond is het blijkbaar iets anders?!

Onderwerp: DSC1 neemt 2 punten mee uit Helmond
Joram op den Kelder

Antwoorden: 9
Bekeken: 20421

08-01-2011 23:08 Forum: Seizoen 2010-2011

Een zeer geslaagd weekend! Vrijdagavond kerstdiner, altijd supergezellig, en zaterdag een overwinning. Zelf had ik na een zet of 10 nog maar een half uur op de klok, dus ik heb niet erg veel van de andere partijen gezien. Dus kan ik alleen iets over mijn eigen pot zeggen. Ik stond met wit uit de opening al snel slecht met weinig tijd, en was lekker bezig met blijven staan. Dit lukte, mijn tegenstander speelde onnauwkeurig en liet me eruitkomen. Vervolgens speelde ik in de eenzijdige tijdnoodfase (ik wel in tijdnood, hij niet) betere zetten en won ik eerst een pion, toen een kwaliteit en toen de partij.

Onderwerp: DSC1 wint met 5-3 in en tegen DJC Stein
Joram op den Kelder

Antwoorden: 12
Bekeken: 24020

21-11-2010 18:54 Forum: Seizoen 2010-2011

Mijn partij was niet best...

Na de opening had mijn tegenstander met wit helemaal niks bereikt en stond zwart misschien lichtjes beter. Vervolgens dacht ik erg lang na, speelde vijf erg slechte zetten achter elkaar en stond in hogere zin verloren. Met nog een kwartiertje op de klok voor twintig zetten tot de tijdcontrole zag het er niet best uit. Mijn tegenstander drukte echter niet door en met nog zes seconden op de klok haalde ik de tijdcontrole met een stelling die inmiddels helemaal gelijk was.

En toen kwam de 41e zet! Mijn tegenstander was wit, en had dus de eer om de eerste afgrijselijke zet te produceren. Vervolgens dacht ik zo'n veertig minuten na, vond de winst, maar speelde door een enorme schaakblindheid een even afgrijselijke zet waarna de partij in remise eindigde:

Onderwerp: Interne competitie (N15): Ciprian Padurariu winterkampioen
Joram op den Kelder

Antwoorden: 14
Bekeken: 26777

18-02-2010 00:42 Forum: Seizoen 2009-2010

In antwoord op de vraag van Bob:

Quote

Uit het reglement van de interne:

"Aan het eind van een periode promoveren de 3 hoogst geëindigde spelers naar een hogere groep, en degraderen de 3 laagst geëindigde spelers naar een lagere groep. Spelers die minder dan 5 partijen hebben gespeeld kunnen niet promoveren of degraderen."


Dit betekent dus volgens mij dat Hora Vlam, Arno Wiersma en Frans Pals degraderen uit de hoogste groep. Arno moet me maar corrigeren als ik het mis heb.

Onderwerp: DSC5 verliest van nipt van gelijkwaardig SHTV 3
Joram op den Kelder

Antwoorden: 7
Bekeken: 17656

06-02-2010 23:50 Forum: Seizoen 2009-2010

Ik snap niet waarom de diagramstelling gewonnen is.

Onderwerp: DSC5 verliest van Schaakhuis 2
Joram op den Kelder

Antwoorden: 13
Bekeken: 22136

14-01-2010 00:28 Forum: Seizoen 2009-2010

Naar aanleiding van Marks opmerking dat er wel regels gesteld mogen worden aan het schuiven: hier zijn eventueel wel mogelijkheden voor. Ik heb wel eens bij een bepaalde competitie (weet niet meer welke) gezien dat spelers één bord mochten opschuiven. Bijvoorbeeld: een speler die op bord 5 is ingeschreven, mag slechts boven één van de vier spelers worden opgesteld die op de borden 1 t/m 4 zijn ingeschreven.

Wisselen toestaan zorgt ervoor dat een teamwedstrijd nog meer verschilt van de som van acht individuele partijen. Dit omdat, zoals eerder opgemerkt, een onvoorspelbare en dus 'random' opstelling de beste opstellingsstrategie is. Aan de andere kant ontkom je er toch niet aan dat ook in een teamwedstrijd schaken een individuele sport is en je dus graag wilt dat alle spelers een leuke partij hebben tegen een interessante tegenstander. Vanuit die invalshoek bezien is het beter om het wisselen te beperken.

Wat kan de reden zijn dat niet alle teams random opstellingen maken? Ik denk dat de grote meerderheid van de schakers een grotere kans op een interessante tegenstander belangrijk genoeg vindt om die enkele tactische opstelling die je tegen krijgt voor lief te nemen. Als het te vaak zou gebeuren, denk ik dat er wel iets tegen gedaan zou worden. Het is net als met schakers die Russisch spelen: het is vervelend om tegen te krijgen, maar zolang het niet te vaak gebeurt, geen reden om maar helemaal met 1.e4 te stoppen.

Onderwerp: DSC1 maakt Spijkenisse 1 in
Joram op den Kelder

Antwoorden: 8
Bekeken: 19830

10-01-2010 20:21 Forum: Seizoen 2009-2010

Quote

Originally posted by Martin
Ciprian wist dat en kwam gedecideerd in het voordeel. Hij zou een stuk gaan winnen, maar zwart besloot dat hij liever mat ging. De door Joram genoemde onnauwkeurigheid heb ik eigenlijk niet gezien.

Wel, ik heb alleen mijn eigen partij gezien terwijl ik nog bezig was, dus 'live' heb ik het ook niet gezien. Maar ik was dus als tweede klaar en toen hadden Ciprian en ik z'n partij nog even bekeken, vandaar. Zwart kon de genoemde stukwinst op twee manieren voorkomen, de ene zou leiden tot een iets beter eindspel met een vrije witte a-pion op a2 tegen een extra zwarte pion op de e-lijn. De andere mogelijkheid werd verkozen door zijn tegenstander. Jammer voor hem liep dat inderdaad mat!

Overzicht van 1 tot 20 van 132 resultaten Pages (7): [1] 2 3 next » ... last »

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller