Delfts Schaakforum » Zoeken » Zoekresultaten » Hello Guest [login|register]
Overzicht van 1 tot 3 van 3 resultaten
schrijver bericht
Onderwerp: DSC9 onderuit tegen Lierse 3
kdekker

Antwoorden: 3
Bekeken: 13268

DSC 9 onderuit 16-12-2008 13:55 Forum: Seizoen 2008-2009

Reinier speelde een mooie partij. In de stelling (Reinier had wit)
Kg1, Dc2, Te1, Tf1, Lb2, Ph5, a4, b3,c4,d5, g2, h2;
Kf7, Dc7, Te8, Tg6, Le3, Ld7, a5, b4, c5, d6, f5, g4, h6,
offerde hij de kwaliteit met Txe3. Als zwart terugslaat met Txe3, krijgt
Reinier met een tweede kwaliteitsoffer een sterke aanval: Txf5 Lxf5?, Dxf5 en
hij wint de toren op g6 terug.
Verbouwereerd speelde zwart i.p.v. Txe3, Te5?, zodat Reinier met Lxe5 dxe5,
Txf5 Lxf5, Dxf5+ Kg8, Dxg6+ Kh8, Pf6 Dg7, De8+ snel kon mat zetten.

(edit: onderstaande stelling dus, PB)

Onderwerp: DSC9 wint van HTV 6
kdekker

Antwoorden: 8
Bekeken: 23136

DSC9 wint van HTV 6 07-03-2008 13:53 Forum: Seizoen 2007-2008

Het DSC-jeugdteam heeft de plaats in de derde klasse behouden door een overwinning te behalen in de uitwedstrijd tegen Schaakcombinatie HTV 6. In Den Haag werd het 4½-3½ voor DSC.

De wedstrijd begon slecht, doordat Tabitha Slecht verhinderd was en er geen invaller gevonden kon worden. Gelukkig won Sofya snel een stuk; toen ze ook nog een matcombinatie opzette, hield haar tegenstander het voor gezien. Daarmee was de stand in evenwicht (1-1), en een spannende strijd lag in het vooruitzicht, aangezien de verliezer vrijwel zeker zou degraderen.

Jordi was als volgende klaar. Met aan beide kanten een dame en een toren joeg hij de koning van de tegenstander vanaf de damevleugel het vrije veld in.
Terwijl men zich afvroeg hoe dit mat zou gaan, bracht Jordi Krempel vervolgens zijn a-pion naar de overkant.

Tegelijkertijd bracht Jacob Dekker een toreneindspel met een pion meer eenvoudig tot winst door de torens te ruilen en zijn vrijpion naar de overkant te brengen (3-1).

Het zag er toen goed uit, zodat teamleider Ben Sedee met een waardeloze pion meer remise aannam. Reinier Giele kwam tegen de Haagse jeugdspeler Koos Roeleveld echter in grote problemen na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd, en raakte een toren kwijt (3½-2½).

Toen ging alle aandacht uit naar Sylvain van der Meer en Marieke Giele, die bloedstollende partijen speelden. Sylvain had al snel een pion gewonnen, maar was door een vervelend paard van alles kwijt geraakt. Met een toren en een loper achter liet zijn tegenstander hem echter een dame halen, waarna er weer hoop gloorde. Na een onnauwkeurigheid bleken de toren en loper, in combinatie met een vrijpion, echter toch sterker (3½-3½).

Bij Marieke ging de partij lange tijd gelijk op. Marieke stond weliswaar een pion achter, maar haar stukken stonden actief, en zij dreigde een gevaarlijke aanval op te zetten. Zo nu en dan leek zij een stuk te kunnen winnen, maar Marieke joeg op groter wild. Terwijl wij in de wandelgangen bespraken hoe zij na dameruil een verrassend mat met toren en paard zou kunnen geven, gaf haar tegenstander opeens een dame weg. Daarmee leek de strijd beslist, maar in plaats van opgeven, ging Marieke's tegenstander nu lang nadenken, en na enkele zetten en eindeloze minuten overschreed zij de tijd.

De uitslag:
n.o 0-1
Ben Sedee remise
Sylvain van der Meer 0-1
Jordi Krempel 1-0
Reinier Giele 0-1
Marieke Giele 1-0
Jacob Dekker 1-0
Sofya Blanter 1-0

Onderwerp: arbitrage: ingrijpen of niet ingrijpen?
kdekker

Antwoorden: 31
Bekeken: 37227

Observeren 24-11-2004 16:33 Forum: Arbitrage

Hoe moeilijk het is om een schaakpartij te volgen, zowel voor de toeschouwers als voor de arbiter, blijkt weer eens uit de verslaglegging van de wedstrijd DSC5-Scheve Toren, en de daarop volgende discussies. Iedereen blijkt iets anders gezien te hebben, daarom wil ik mijn perceptie van de partij ook geven.

(Toren) In het verslag wordt gesteld dat Joel een toren voor gestaan zou hebben. Hij kwam echter slechts de kwaliteit voor, dank zij sterk spel in het begin van de partij. In de afwikkeling liet hij het echter een beetje liggen, waarna het toch nog spannend werd (vond ik). Met een stuk voor 2 verre vrijpionnen was de situatie tamelijk precair voor Joel, maar dankzij de heer Vlagsma verdwenen de pionnen van het bord, waarna voor het eindspel paard +pionnen tegen loper nog enkele (10, 20?) seconden restte.
Slechts weinigen (Bosboom) zouden dit tot een geod einde hebben gevoerd.

(Slaan) Zowel in het verslag als in de discussie wordt gesteld dat de koning van Joel geslagen zou zijn. Het woord "slaan" is hier verwarrend. M.i. moet dit niet in de taalkundige zin opgevat worden (een klap geven), maar in de schaaktechnische: dus het stuk verwijderen, het eigen stuk op het desbetreffende veld neerzetten, en de klok indrukken. In de partij was er slechts sprake van het taalkundige slaan: met de loper de witte koning aantikken en vervolgens de klok stilzetten, waarmee aangegeven wordt dat wit de koning in schaak heeft laten staan. Dat lijkt mij een geoorloofde nonverbale methode om een reglementaire zet te constateren. Of denken de wedstrijdleiders daar anders over?

Overzicht van 1 tot 3 van 3 resultaten

Powered by Burning Board Lite 1.0.1 © 2001-2004 WoltLab GmbH Nedstat Basic - Gratis web site statistieken. Eigen homepage website teller