Open Prometheus Kampioenschap

15e Open Promehteus Kampioenschap

In het voorjaar werd weer het Prometheustoernooi gespeeld. Ook dit jaar is dat toernooi overspoeld met DSC-ers: bijna de helft van de 44 deelnemers is lid van onze club. In dit artikel vindt u enige partijen, analyses, commentaren en standen. Meer informatie over het toernooi is te vinden in het toernooiboek dat binnenkort verschijnt.
Ronde 1
Zoals bekend wordt in veel toernooien die indelen volgens de Zwitserse indeling gebruikt om een scheiding aan te brengen tussen de sterke en de zwakke spelers. En zoals dan ook te verwachten viel er weinig verrassends te melden: Alleen Van Dop wist zijn op papier veel zwakkere tegenstander niet te verslaan.
Ronde 2
In een miniatuur zette Van Wissen zijn tegenstander Vreugdenhil in slechts 9 zetten van het bord. En dat met zwart. Van Dop revancheerde zich door Van Kampen soepel van het bord te vegen. Micheel kwam verrassend niet langs Venema. Wiersma beging in het eindspel een kolossale fout waardoor Rens ter Veen er alsnog met de winst van door ging.
Ronde 3
In deze ronde waren nogal wat onverwachte uitslagen: Vlam ging ten onder tegen Brinkman terwijl die toch 600 Elo punten minder achter zijn naam heeft staan. Nobel liet het onmogelijke gebeuren door een totaal gewonnen eindspel in remise te laten verzanden. Broos temperde Van Dop die alweer een met een halfje genoegen moest nemen. Rens ter Veen dwong Baak op de knieŽn en Vreugendenhil verloor wederom. Nu tegen Van der Sluys.
Ronde 4
De gezamenlijke toernooiwinnaars Hoogendoorn en van Wissen troffen elkaar achter het bord. In een lastige stelling ging van Wissen de fout in, waarna Hoogendoorn het punt makkelijk binnenhaalde. Heel verrassend was de nederlaag van Wortel tegen Rens ter Veen. In een voor Wortel zeer goede stelling maakte hij een noodlottige beslissing. Ter Veen maakte het daarna koel af, wat hem een toppositie opleverde.
Ronde 5
Er viel dit keer weinig schokkends te melden: Van Dop wees Rens ter Veen zijn plaats en melde zich via twee remises zo toch noch aan de top. Hoogendoorn speelde een nuttige remise tegen Barendse die zo nog ook nog een kans behield op het behalen van de titel. Onderaan leverde Anink een mooie partij af tegen Bussmann. Na een mindere zet wikkelde hij direct af naar een technisch gewonnen eindspel dat vervolgens ook gewonnen werd. Van Wissen herstelde zich met een elegante overwinning op Van Huizen.
Ronde 6
Veel mooie partijen deze ronde. Hoogendoorn toonde zijn klasse tegen Van Dop, door op het juiste moment beslissend toe te slaan. Ook Barendse toonde zich technische bekwamer dan zijn tegenstander en mocht zo blijven hopen op een hoge eindklassering. Wortel versloeg Sewambar in een partij uit een stuk. Broos haalde in de schaduw weer een puntje binnen. Van Wissen behield hierdoor net als Barendse aansluiting bij koploper Hoogendoorn.
Ronde 7
Door de ontwikkelingen in de laatste ronde konden nog 3 spelers ongedeeld kampioen worden. Ook was het theoretisch mogelijk dat maarliefst 5 mensen gelijk zouden eindigen met elk 5Ĺ punt.
Hoogendoorn trof het wederom niet met de loting en moest aantreden tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst: Marten Wortel. In een spannende partij waar beide spelers goede kansen kregen, miste Hoogendoorn een grote kans. Hij had een stuk kunnen winnen met een tijdelijk dameoffer, maar kon dit niet uitrekenen in de resterende tijd. Remise was het resultaat. Hierdoor kon nog hoogstens een speler op gelijke hoogte komen met Hoogendoorn. Als Van Wissen dan wel Barendse hun onderlinge partij winnend wist af te sluiten. Het was uiteindelijk Van Wissen die deze partij aan het langste einde trok en zo toch nog gedeeld winnaar werd.
Slot
Al met al was het een zeer spannend toernooi met een twee terechte winnaars. Beiden hebben goed gespeeld: Van Wissen won slechts eenmaal niet en Hoogendoorn verloor geen enkele partij. Kleine smet op het toernooi was dat een aantal spelers het halverwege het toernooi voor gezien hielden. Dit leverde meer reglementaire uitslagen op dan strikt noodzakelijk.
Al met al een zeer geslaagd toernooi. Hopelijk zal het volgend jaar weer zijn doorgang vinden.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2023 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap