Delftse SchaakSite - Toornooien

Marco Anink derde tijdens Italiaans schaakavontuurtje

Marco Anink heeft tijdens zijn vakantie in Rome en passant een derde plek behaald bij een lokaal rapidtoernooi (15 min. p.p.p.p.) in de Italiaanse hoofdstad. Een puntje achter de winnaar IGM Vlad Tomescu. Lees hieronder zijn verslag:

Van alle kanten wordt er tegenwoordig steeds meer in 'het buitenland' geschaakt. Gent wordt al jaren door meer Nederlanders dan Belgen bezocht, Martin heeft net (zoals eerder nog eens oa. Michiel van Wissen) Andorra aangedaan en ik lees net over Pardubice, Tsjechië.

Meestal zijn dat lange toernooien met normaal tempo en veel buitenlanders. Kortom, je komt toch nog een beetje in een 'schaaktoeristvriendelijke' omgeving terecht.

Tijdens mijn 10-daags bezoek aan Rome had ik tevoren echter gekeken of ze niet een 1-daags toernooitje zouden spelen daar ergens. En ja hoor, een rapidtoernooitje. Het werd een schitterend avontuur in de namiddag van de zaterdag.

Gedeeltelijk vanuit een van de vele Internetbarretjes die de hoofdstad van Italië kent, gedeeltelijk vanuit het in het koude, regenachtige Nederland (in Rome is 't overdag 40 graden en 's avonds rond de 28\30!) vindt dit verhaal haar voltooiing.

Eenmaal, op een gewoonlijk zonnige en warme zaterdagmiddag, aangekomen in een Romeinse buitenwijk bel ik aan bij het bordje Accademia Scacchistica Romana, dat tevens aangeeft dat ik op 'Il terzo piano bladiebla' moet zijn. Goed, de deur gaat open, maar 3 verdiepingen hoger zie ik allemaal deuren, maar geen waarachter een complete toernooizaal schuil zou moeten gaan toch?
Aha, een lift. Daar maar op 3 drukken. En even later zit ik 3 verdiepingen onder de grond. Op die fiets dus!

Aanmelden vanaf 15u, starten om 15.30 uur. Voor de zekerheid was ik er 15u, en met al het zoeken was het inmiddels 15.15 uur. Op de 2 organisatoren na was ik de eerste die er was, het toernooi zou uiteindelijk rond vier uur starten.

Een kleinschalig rapidtoernooitje in een soort van Nationaal Schaakgebouw van Italië, met een inleggeld van 11 euro voor niet-leden en 8 euro voor leden...waarbij alles weer uitgekeerd zou worden als prijzengeld (25% voor de winnaar, 20% voor nr.2, 15% voor nr.3, 10% voor n.4 en 3x10% voor de winnaars van de ratingcategorieen).

Een Nederlander, wat vonden ze dat leuk. Gelukkig spreek ik redelijk Italiaans, want anders was het lastig geworden, de jongens alhier kenden gemiddeld 5 woorden Engels.
"Met een FIDE-ELO?"
"Nee, 1943 in Nederland, doe dat maar."
"Is dat je rapidrating?"
"Nee...hoezo?"

Nou, dat bleken ze dus in Italië sinds een jaar te hebben ingevoerd, een rapidrating.
Wat later bleek ik niet de enige buitenlander, alleen woonde de rest wel in Rome. Zoals een Filippijnse immigrant die daar werkte als bouwvakker, een Franse componist die via een beurs al 3 jaar daar muziekstukken schrijft, een Duitser en 3 Roemenen. Maar ook een Italiaanse studente psychologie van mijn leeftijd, die haar eerste toernooi speelde, en simpelweg hoopte niet alles te verliezen. Toen ze echter in de laatste ronde een dame voorsprong verkreeg kreeg helaas de spanning de overhand en verloor ze alsnog..ik zag dat de tranen nader stonden dan het lachen. Maar dat ze binnen 3 minuten al weer wist te zeggen dat ze gewoon nog harder moest studeren dwong bij mij dan wel weer respect af! _O_

De sfeer was dan wel gemoedelijk, het niveau niet, met een GM en een IM; 1x2500+, 1x2200+, 3x2100+ en 3x 2000+ onder de 27 deelnemers.

Ook binnen is het echter warm, dus vraag ik waar je wat kan drinken. Eten hebben we naar zuidelijke begrippen zojuist gedaan (in Italië eten ze 's middags warm om 's avonds te eindigen met een pizza of een pasta, wat dus hun "lunch" is, vandaar ons misverstand waarbij wij hier met een van beide dineren omdat ze dat daar ook doen ), dus iets eetbaars is er niet te krijgen. Binnen in de zaal draait er een airco - als je het tuintje buiten binnentreedt valt de 40 graden als een warme deken op je - maar toch zouden we graag iets willen drinken. Dat blijkt echter maar beperkt mogelijk: ik kan kiezen tussen thee (naar later blijkt flesjes ice-tea) en aranciata, oftewel blikjes Fanta. Ik kies voor het laatste en dien 1 euro te betalen. Prima, hier is een tientje. Helaas, dat is niet mogelijk, de man heeft geen groot wisselgeld. Gelukkig weet ik de 10 euro met een andere deelnemer om te wisselen in 2x 5 euro...maar ook dat blijkt niet inwisselbaar. Gepast betalen of anders niets. Twintig minuten later heb ik eindelijk mijn drankje, maar wanneer ik 2 uur later terugkom voor een nieuwe dorstlesser blijkt alles op. De volgende 4 uur zou niemand meer iets kunnen drinken...en dat in die hitte...

Het avontuur ving aan met een ontmoeting met de Filippijnse bouwvakker. Aardige vent, geen geweldige schaker, waardoor zijn eigenschap goed tegen zijn verlies te kunnen als bijzonder prettig wordt ervaren. Al snel liep ik hem onder de voet en na een mooi dame-offer zet ik hem met 2 paarden mat. Dat dwong zoveel respect af dat hij mij meteen als favoriet voor de toernooizege kwam en iedere ronde bij mijn bord kwam kijken. Goeie vent.

In ronde 2 een Italiaan met 2150. Na tegengestelde rokades kreeg ik zijn damevleugel niet echt onder vuur, en hij mijn koningsvleugel wel. Toen deze volkomen doorboord was had ik nog een matgrapje op de onderste rij, en dat tempo was het draadje waar mijn schaakleven aan hing. Wat volgde was 2 minuten stampen op de klok terwijl alle stukken omvielen. Vooral vervelend om dan nog met die oude ouderwetse analoge klokken te spelen. En dan ook nog eens met die mini-klokjes!
Nooit leuk zoiets, maar het hoort erbij. Uiteindelijk kon hij ergens een dame halen en op tijd mat zetten; hij won.

Dan zou het weer tijd worden voor een relatief eenvoudige tegenstander, maar nu had ik net de Franse componist geloot, die eerder vertelde dat zijn rating van 1500 absolut te laag was en getuige zijn eindspelkwaliteiten in ronde daar wel eens gelijk in kon hebben. In een damegambiet vond hij echter geen plan en ik een flinke aanval. Een fout bespoedigde het geheel, totdat...meneer na die blunder zijn klok niet indrukte. Een minuut later vertelde ik hem dat (in het Italiaans). Achteraf bezien zei ik echter volgens mij dat hij vergeten was de klok te nemen , dus dat er dan een misverstand ontstaat is ook weer niet zo vreemd.

Dus ik drukte zijn klok maar in...en meneer raakt helemaal in paniek. Bladiebladiebla, maar met zijn Frans-Italiaans en mijn Italiaans met gaten werden we daar natuurlijk weinig wijzer van. Arbiter erbij. Prima jongen, ik had je klok niet in mogen drukken, krijg jij er 2 minuten bij. En even later gaf hij alsnog op. En gingen we het buiten uitpraten.
Misverstand opgelost; hij dacht dat ik een zet terug wilde nemen of de stelling gewijzigd had of iets dergelijks. Tja, zoiets zal je met 2 Italianen, 2 Fransen of 2 Nederlanders minder snel gebeuren...maar dat is ook wel weer de charme van het spel! :yes:

Vervolgens wachtte een Italiaan die zelf stelde een rating rond de 1900 te hebben, maar later vrolijk 150 puntjes meer bleek te hebben. Een c3-Siciliaan met pionoffer dat bij aanname zwart meer dan genoeg compensatie oplevert. Ik kan de pion altijd terugwinnen maar nog steeds moet iemand me laten zien waarom zwart echt flink beter staat; chessbase biedt ook niet echt uitkomst. Dat uitzoeken tijdens een partij met 15 min. pppp is misschien echter niet heel handig, en die tijdnood brak me in het eindspel dan ook op; 2 uit 4.

Ronde 5 bracht opnieuw een damegambiet met veel witte aanval. Met pionoffertjes die wellicht niet helemaal correct waren, maar door te blijven aanvallen bleef ik voor in tijd en 1 zwarte fout is genoeg voor de winst. Precies zo geschiedde. Met na afloop wederom een heel leuk gesprek waarbij hij het ook zo'n goed idee van me vond om op je vakantie niet in een touringcar te gaan zitten om 6 uur als vee langs de attracties te worden gegidst en vervolgens weer de bus in te worden gedreven.

Met de 6e wedstrijd waren we snel klaar:
1. d4 c6 2. e3 e5 3. b5!? f6 4. e2 g6 5. xc6 xc6 5. dxe5? xg2 6. f1 d6!? 7. exd6 h3

Diagram
 








8. f4?? xf1+ 0-1
Vervolgens wilde ik wat zeggen, maar die kans kreeg ik niet. Zonder woorden te gebruiken wilde de man analyseren. Over wat, zou je zeggen, maar hij wilde aantonen dat hij goede compensatie voor de g2-pion had. Pas na 38 keer terugnemen van zijn kant kwamen we eindelijk een keer in een stelling terecht waarin wit goede aanvalscompensatie had voor de 2 geofferde pionnen (g2 en h2). Zo, meneer had zijn gelijk en plots was hij de extraverte vrolijkheid zelf die er lustig op los babbelde. In (volgens mij Romeins: Romagnolo ) dialect, dus ik verstand de helft niet. Toen ik hem na een aantal stopwoordjes en knikjes vertelde dat ik weliswaar Italiaans sprak, maar nog niet vloeiend, kwam iets dat wij Nederlanders ook altijd doen met 'buitenlanders': plots heel traag, kinderachtig en zonder lidwoorden praten. Okee, dat hoeft dus ook weer niet, ik vroeg me alleen of hij het dialect kon laten varen.

Allora (cq. anyway of dus) ... ronde 7; bij nog 2 overwinningen zou er een geldprijs inzitten!
En daar was het plaatselijke jeugdtalent. En die zien er ook in Italië net zo nerdy uit als hier: enorme krullenbol op de kop en flinke bril op de neus.
In een 4 pionnen-KI rolde ik hem compleet op; de enige van wie ik kon verliezen was mezelf: te lang twijfelen welke winstweg sneller/beter was leverde tijdnood op. Gelukkig wist ik een prachtig matnetje in de stelling te vlechten, en dus was mijn anderhalve minuut (ofzoiets, analoge klokjes!) ruim voldoende.

Laatste ronde, met zwart tegen 2050, alleen bij winst een prijs; zou toch leuk zijn!
Ik kon me weer niet beheersen en in de aanval toch geofferd op h3. Ik kreeg er 3 pionnen voor, maar de aanval stopte daar, en ik had geen tevreden gevoel over m'n stelling, alles of niets dus, nog een stuk ertegenaan! En ja hoor, meneer gaat even later de fout in en de aanval slaat door! Nog wat gelul verder word ik plots geroepen voor m'n prijs (niks geen prijsuitreiking maar gewoon een "Hee Anink, hier zijn je pieken")...ongedeeld 3e, 25 euro verdiend.
Normaal gesproken vind ik een beetje verdiende euro's nooit vervelend, maar een trofee of beker had ik in dit specifieke geval toch heel stiekem een stuk leuker gevonden.. :(

Aanhet einde van de rit (zo rond 21 uur in plaats van de half 8 die er op de info op de flyers en het Internet gestaan, typisch de Italiaanse gemoedelijkheid; domani, domani...) had de Roemeense GM dus weer zo'n 40 euro gewonnen om z'n eten mee te betalen en was ik plots derde geworden, had ik 25 euro gewonnen (15% van het inleggeld), heb ik nu een Italiaanse rapidrating van 2011 (mijn TPR) en zag men me graag volgende week terug, want dit toernooi spelen ze iedere zaterdag. En of ik misschien voor hun externe team kwam spelen.

Nou, volgende week zit ik weer in Holland, maar wie weet ga ik ooit nog uitkomen voor hun team, want er staat nog altijd een halfjaar rechten studeren in Italië op het programma. En Rome heeft wel erg veel punten gescoord bij mij deze week, je raakt er volgens mij niet zo snel op uitgekeken...

Bij het dichtstbijzijnde metrostation in blijkbaar de Poolse wijk haalde ik in de buurtsuper (geen woord Italiaans aldaar, zelfs de produkten waren allemaal authentiek Pools) weer wat te drinken, alwaar ik de Roemeense GM, zijn Roemeense maatje en de Italiaanse 2150 met een biertje in de hand zag napraten. Toch gek dat ze dat niet gewoon in de toernooizaal hebben.

Een van de meest opvallende dingen hier is het verkeer. Het lijkt alsof iedereen elkaar van de sokken rijdt en dat je als voetganger gewoon niet kan oversteken, maar zo zit het niet...je moet zelf de ruimte nemen. En in tegenstelling tot Nederland mag je daar ook best de tijd voor nemen, (bijna) niemand gaat toeteren als hij even moet wachten op een voetganger.
Het openbaar vervoer is ook zoiets. De bussen komen hier namelijk random, zoals een Romein zelf berustend zei. Soms twee in 10 minuten, soms drie kwartier geen enkele. Waardoor je dan met zo'n 100 man in een bus staat, wat eigenlijk niet kan, en waar een paar zakkenrollers onbeschaamd gebruik van maken. Zo vertelde een Braziliaans meisje dat een jongen tot 5 keer toe in haar kontzak probeerde te graaien. Ze merkte het, zei iets, maar hij bleef gewoon proberen.

Wel is alles minder agressief dan hier.
Er wordt wel gestolen zoals in iedere grote stad, maar nergens met geweld. Proberen en wegrennen, maar amper gebruik van messen of dat soort dingen. Ja, of je moet 's nachts in een van de beruchte parken gaan lopen, maar dat kan je ook zelf wel op je vingers natellen dat je dan een flink risico loopt.

Het zou me trouwens erg leuk lijken om een keer met een DSC-delegatie een toernooi af te werken in Italië. Zowel ik als René kunnen wellicht als tolk dienen...en voor de rest zijn de Italianen zelf zo behulpzaam als wat...
kortom, geïnteresseerden?


Per finire vorrei dirvelo questo:

La vita è bella!

 naamlandpt.elotprwpsb
1TOMESCU VladRomania7 2515235235½38½
2BONAPOSTA FabrizioItaly6½1904232536½40½
3ANINK MarcoNetherlands6 1900201130 32½
4LANTINI MarcoItaly5½2130217639 42½
5CIOCE EnricoItaly5½2069211239 41½
6TOSI FrancescoItaly5 2130206137 40½
7PIANCATELLI MarcoItaly5 2066209636½39 
8Wollenweber CarstenGermany5 2141204531 34½
9BIANCALANA FabioItaly4½1440187830½33 
10BOLOG IacintRomania4½1808174926 28½
11ROTONDI SilverioItaly4½1766177726 26½
12BERTONI MassimilianoItaly4 1931198634½37 
13PRUDENZANO RuggeroItaly4 2021189433½35 
14BONAFEDE AlviseFrance4 1679187431 33½
15TUDORACHE MarianRomania4 2228179830 32½
16BEDROSSIAN FranckFrance4 1542176226½28 
17RAGNONI EdoardoItaly3½1901175632½33 
18ALBERTINI LucaItaly3½1769178732 32½
19SORBELLI MassimoItaly3½1952159621 21½
20MELI MassimoItaly3 1877171729½31 
21CASAVECCHIA AlbertoItaly3 1527161325½26 
22MARZIO MarioItaly3 1435150725 25½
23VALETE JimmyPhilippines3 1440162623½24 
24DE LISA CarmineItaly2½1599163428 30½
25DE CAROLIS MaurizItaly2 1859186825½28 
26CECCARELLI LucioItaly2 1593141024 25½
27TOMASI ValentinaItaly1 144094922½23 

er zijn 11 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap