Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K2 verslaat Erasmus

DSC2 Erasmus 1 was voor ons team een ouderwets typische wedstrijd, zoals we die in ons kampioensseizoen twee jaar terug eigenlijk bijna altijd hadden: lang weinig aan de hand, maar geconcentreerd spelend en rond de tijdcontrole op vele borden toeslaan.

Naar de belangrijke wedstrijd tegen LSG 3 toe voelt dat goed, want het was alweer even geleden dat de teamleiders zon gerust gevoel heb ervaren.

Grootste winst van de dag was echter de terugkeer van Martine, die tot haar spijt enkele ronden moest laten schieten. En met een fraai punt ook!

Een verslag van bord tot bord:
Bord 1 (Sten): Ik besloot al vrij snel na de opening om mijn stukken richting de witte koning te dirigeren en a la Bosboom mijn h-pion naar voren te gooien. Dit speculatieve spel pakte goed uit want de witte koning kwam al snel op de tocht te staan. In de fase hierna wist ik niet te profiteren waardoor wit alles bij elkaar kon houden. In de tijdnood wist mijn tegenstander mij voor grote verassingen en moeilijkheden te stellen waardoor ik een vol stuk blunderde. In plaats van me meteen uit mijn lijden te verlossen, koos hij voor dameruil. Waardoor ik, nadat de tijdcontrole gehaald was, tegen een totaal hopeloze stelling mocht aankijken. De stelling was zo ontzettend hopeloos dat ik besloot mijn tegenstander wat te drinken aan te bieden. Dat heeft blijkbaar geholpen want tientallen zetten later won ik ver in het toreneindspel de partij! Later in de bar, stelde Joost Michielsen me de gewetensvraag: wat heb je liever: goed gespeeld maar toch verloren of slecht gespeeld en toch gewonnen? Uit ervaring kan ik nu vertellen dat dat laatste, stiekem toch wel goed voelt.

Bord 2 (Joram): Zat in slaperige toestand achter het bord en speelde mijn beroerdste partij van de afgelopen 15 jaar. Einde.

Bord 3 (Onno): Ik speelde tegen meneer Vrolijk. Dat was al een aangenaam begin, al ging het er in de partij serieus aan toe. Na zet 12 ging ik in de denktank. Ik was nog niet geheel ontwikkeld, terwijl mijn tegenstander dat beter gedaan had. Door een slimme tussen zet van hem kwam hij een pion voor, maar deed dit wel onhandig. De dames bleven op het bord en ik kreeg kansen. Het werd zelfs erg kansrijk voor mij, aangezien hij zijn pion gratis aanbood. Toch maakte ik een misser en kreeg hij meer spel dan ik had gedacht. Na een lang paard en pionnen eindspel besloten we vrede te hebben met een remise.

Bord 4 (Bram): Ik was als eerste klaar. Ik werd een beetje verrast door de opstelling van mijn tegenstander, die met een paar nauwkeurige zetten met zwart minstens gelijk spel uit de opening had kunnen halen. Hij zette z'n stukken echter net wat onhandig neer waardoor ik zijn stukken uit het centrum kon verdrijven en daarna door het midden kon breken. Een tegenstoot van hem leidde niet tot het gewenste resultaat: ik kwam twee pionnen voor te staan en won daarna nog een stuk.

Bord 5 (Martine): Met zwart mocht ik, na een paar rondes overgeslagen te hebben, aantreden tegen Arno van Houten. In een Franse opening, waarvan ik de theorie ergens vaag dacht te herinneren, offerde ik na dame-ruil een kwaliteit. Dit leverde een gelijke stelling op. In een poging van wit om een pion te dekken, kwam zijn koning op het midden van het bord (veld e4) wat in de verdrukking. Mijn tegenstander zag zich genoodzaakt om de kwaliteit terug te offeren, waarna een iets betere stelling voor mij overbleef. Na een mindere zet van wit wist ik met een leuke combinatie een stuk te winnen. Het resterende eindspel was eenvoudig gewonnen.

Bord 6 (Sebastiaan): Ik speelde tegen de heer Flanders, een naam die tot de verbeelding spreekt voor liefhebbers van wielerklassiekers. In de opening slaagde ik er in om mijn type gesloten stelling te krijgen, met positioneel een klein minnetje dat gecompenseerd werd door stukken op de belangrijke velden die prettige druk uitoefenden, en keuze uit meerdere plannen. Het was dus zaak zoveel mogelijk stukken op het bord te houden en de stelling langzaam te verbeteren. Mijn tegenstander consolideerde lange tijd uitstekend, maar werd daarna gedwongen zijn koningstelling te verzwakken. Toen hij dacht zelf het initiatief te kunnen nemen, kon ik tactisch profiteren van de opgebouwde druk en won met een combinatie.

Bord 7 (Talitha): Voor aanvang van de partij vertelde mijn tegenstander dat we eerder tegen elkaar hebben gespeeld. Zijn geheugen blijkt beter dan het mijne, want inderdaad speelden we in 2006 remise. Inmiddels ben ik twee keer zo oud en heb ik een lagere rating... Anyway, opnieuw ging het lang gelijk op. Toen ik in tijdnood belandde, hadden we nog maar twee stukken geruild (dame en paard). En toen ging mijn tegenstander onverwachts de fout in. Hij verloor direct twee pionnen en hoewel hij er nog eentje terug won, was het eindspel voor mij makkelijk gewonnen.

Bord 8 (JP): Ik speelde een lekker originele pot waar ik met wit twee open lijnen voor mijn torens creerde, ten koste van dubbelpionnen en mijn ontwikkeling (gelukkig waren de dames wel geruild). Vervolgens gooide ik alles naar voren en pas toen besloot ik maar eens te ontwikkelen. Ik kwam de zwarte stelling binnen en kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

In totaal 6,5-1,5 dus en daarmee staan we tweede op een matchpunt achter LSG 3. Uit in Leiden spelen we de volgende ronde om de koppositie!

T DSC Delft 2 2121 Erasmus 1 1912 6 1
1. Sten Goes 2193 Pieter Sturm 1949 1 0
2. Joram op den Kelder 2300 Eric Hoogenes 1988 0 1
3. Onno Verbaken 2117 Olivier Vrolijk 2005
4. CM Bram van der Velden 2202 Peter Torczynski 1930 1 0
5. Martine Middelveld 2030 Arno van Houten 1851 1 0
6. Sebastiaan Smits 2120 Cander Flanders 1872 1 0
7. Talitha Munnik 1918 Leo de Jager 1870 1 0
8. Jan-Pieter Vos 2087 Wim Posthumus 1833 1

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2020 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap