Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-H2 rukt met winst op Raadsheer-Corbulo 1 op naar 2e plaats

Het 2e HSB team heeft de thuiswedstrijd tegen Raadsheer-Corbulo 1 met ruim verschil gewonnen: 6,5-1,5.

Het doel was vooraf duidelijk: met grote cijfers winnen om onze kansen op het kampioenschap levend te houden.
Helaas moesten Henrik Tamerus en Toine Prangers verstek laten gaan maar met Arjan Drenthen hadden we een gelijkwaardige vervanger.

Na het startsein van arbiter Corniel Nobel was het bij Jouke van Gosliga aan het topbord met wederzijdse dreigeingen al snel spannend; zijn buurman Evert van den Hooven zette zijn stukken ondertussen klaar voor een koningsaanval. Bij Pieter Goossens werden de nodige stukken geruild - hier resteerde een licht voordeel voor zijn tegenstander; met de snelle remise konden we vrede hebben. Willem-Jan van den Broek verkreeg een mooi ruimtevoordeel waarbij de vijandelijke paarden tot passiviteit werden veroordeeld. Arjan Drenthen verkreeg met zwart gemakkelijk goed spel en ook Jorick Laan verkreeg via bezetting van de d-lijn een klein voordeel. Sam van Dongen maakte er een spektakel van waarbij zijn tegenstander remise aanbood in een stelling met stuk mr maar compensatie voor onze man - inschattend dat deze compensatie op zijn best voldoende was voor gelijk spel werd dit aanbod aangenomen: 1-1. Gijs van Dongen had ondertussen een stelling verkregen waarbij hij weliswaar beter stond (slechte loper van tegenstander) maar nog zveel op het bord stond dat nog moeilijk een conclusie getrokken kon worden.

We kwamen na zo'n twee uur spelen op voorsprong door Evert: de wijze waarop is me ontgaan maar ik vermoed dat hierbij een vijandelijke blunder in het spel was. Een half uur later rondde Jorick een uitstekend gespeelde partij vakkundig af: 3-1. En ng een half uur later werd de marge vergroot door Willem-Jan: hij had met een pionoffer het ruimtevoordeel uitgebreid en uiteindelijk de zwarte dame tot roof van pion b2 verleid - na de resulterende stukwinst was het niet moeilijk meer.

Nu resteerden nog de partijen van Jouke, Arjan en Gijs. De eerste had een stuk gewonnen maar leverde vervolgens (onnodig?) een kwaliteit in - leuk voor de neutrale toeschouwer: hoe stond dit? Ikzelf dacht dat zijn tegenstander de beste kansen had maar de kansen keerden toen deze het niet handig speelde. Arjan had een remisevoorstel afgeslagen doch verslikte zich op de e-lijn: wat resteerde was een dameeindspel met twee pionnen minder; waarschijnlijk een verloren positie. Gijs had inmiddels drie remisevoorstellen afgewezen; de zwarte stukken (loper, twee torens en koning) stonden geheel opgesloten achter de eigen pionnen, onze man zette zijn paard, torens en koning beheerst op de juiste velden voor een hopelijk beslissende doorbraak van een pion.

De teamwinst werd verrassenderwijs veiliggesteld door Arjan: zijn tegenstander zag geen oplossing voor een dreiging van eeuwig schaak, remise dus. De marge werd vergroot door Jouke - nadat de vijandelijke activieit was 'kaltgestellt' wist hij wel raad met zijn vrije h-pion. Het slotakkoord was voor Gijs, die de kroon op een goed gespeeld eindspel zette met een secuur voorbereide piondoorbraak met torenwinst als gevolg: 6,5-1,5.

In de komende ronde spelen we tegen koploper Promotie 3. Bij winst komen we in matchpunten gelijk - onze voorsprong in bordpunten bedraagt dan ten minste 2,5: mooi met daarna nog n ronde te gaan.

Gedetailleerde uitslag:

1. Jouke van Gosliga (1826) - Joost Scholten (1780) 1-0
2. Evert van den Hooven (1889) - Bernard van Deelen (1708) 1-0
3. Pieter Goossens (1827) - Muhannad Kamar (1892) remise
4. Willem-Jan van den Broek (1885) - Titus Hylkema (1760) 1-0
5. Arjan Drenthen (1865) - Jacob Jan van Harten (1709) remise
6. Jorick Laan (1842) - Jan de Pree (1614) 1-0
7. Sam van Dongen (1830) - Mohamed Mokadem (1527) remise
8. Gijs van Dongen (1860) - Sjaak van As (1524) 1-0

er zijn 2 reacties: lees | reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap