Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K5 wint van het op alle borden sterkere Boven IJ

Onze teamleider Pieter Goossens had besloten zijn topscoorder Evert van den Hooven niet op te stellen omdat we met 10 man niet alle wedstrijden kunnen spelen. Als dat maar goed gaat dacht ik nog. En het ging goed, kijk maar:

Arno Wiersma aan bord 1 kreeg de ruilvariant van klassiek damegambiet op het bord. Tot mijn verbazing zag ik zijn damepaard op c6 staan. Uit ervaring weet ik dat die naar d7 ontwikkeld moet worden. Een kwartier later zag ik dat mijn wens in vervulling was gegaan. Wist de gebruikelijke minoriteitsaanval tot stilstand te brengen en ondertussen zelf een aanval op de koningsvleugel te ontwikkelen. Dit leverde hem uiteindelijk de dame op voor 2 torens. Met zijn actieve dame wist hij zijn voordeel stapje voor stapje uit te breiden. Zijn tegenstander kon weinig uit richten met zijn passieve torens. Hij liet hem wel tot het allerlaatst genieten van een gewonnen stelling.

Kees Voorberg speelde ouderwets sterk zoals ik hem van vroeger ken. Hij wist een sterk centrum op te bouwen. De te verwachten beslissende doorbraak e4-e5 moest goed gepland worden. De grootmeesters weten precies wanneer dat kan. Dus deed Kees dat op het juiste moment. Even later wist hij een mooie penning op bord te krijgen en dat leverde hem uiteindelijk een stuk en de partij op. Ik dacht even dat we Karpov in ons team hadden.

Pieter Goossens stelde zich gezond op. Ik waarschuwde hem nog dat ik vandaag geen blunders wil zien. Dat kwam goed over want hij speelde zeer gedecideerd en wist ook al stapje voor stapje beter te komen staan. In een onvermijdelijke afruil kreeg hij de dame een paard, loper en toren. Met behulp van een pionnenmeerderheid op de koningsvleugel wist hij een mooie pot te winnen.
Gert Dijkstra speelde net als alle andere topborden zeer gedecideerd en kwam stapje voor stapje beter te staan. Hoe hij uiteindelijk gewonnen heeft heb ik helaas niet gezien. Maar ik heb wel genoten van de precisie waarmee hij speelde.

Michael Stoops speelde een Scandinaviër met het altijd verrassende Dd8. Zijn tegenstander was er niet van onder de indruk en speelde zijn eigen spel. Op een gegeven moment werden bijna alle stukken afgeruild en bleef er een paard tegen loper eindspel over. Dit werd door Michael tot bijna 50 zetten doorgespeeld. Remise is remise is remise. Meer zat er echt niet in. Toch goed gedaan Michael!

Andre van der Weijde speelde Hollands in de voorhand. Zijn iets oudere tegenstander wist daar wel raad mee en pakte Andre actief aan. Hij wist knap Andre’ s stelling binnen te dringen. Daarna kwam het zware geschut het werk afmaken en ging Andre verloren in een mataanval.

René Poots speelde heel goed in de Franse doorschuifvariant en wist zelfs voordeel te behalen. Ik zag de buit al hangen. Had ik beter niet kunnen doen want toen dacht René een uiterst dubieus kwaliteitsoffer te kunnen plegen. Dit leverde hem uiteindelijk een eindspel met paard tegen toren op. Dit is bij eenvoudig spel te winnen. Totdat René 10 minuten ging nadenken over een aftrekschaak waarmee hij de volle toren kon winnen. Tot mijn opperste verbazing deed hij iets anders. Later bekende hij er niet helemaal bij geweest te zijn. Jammer, want hij heeft in het begin zeker goed gespeeld.

Arzhang Davazdahemani kreeg een Scandinaviër ala Tiviakov op bord. Hij speelde het goed totdat hij zwart de kans gaf een sterke mataanval in te zetten. Hij had beter met een pion minder in een dame plus toren eindspel door te spelen. Activiteit is belangrijker dan hout!

Al met al heb ik genoten van de wedstrijd en het bijzonder gezellige gezamenlijke etentje na afloop.

DSC5 – Boven IJ 1 4˝-3˝
1. Arno Wiersma 1892 – Richard Lindeman 1919 1-0
2. Kees Voorberg 1937 – Eric Tetteroo 1951 1-0
3. Pieter Goossens 1827 – George Gijsen 1868 1-0
4. Gert Dijkstra 1717 – Han Gieske 1883 1-0
5. Michael Stoops 1619 – Ron van Dijk 1867 ˝-˝
6. Andre van der Weijde 1602 – Peter Sassen 1780 0-1
7. René Poots 1538 – Rinus Koevoets 1747 0-1
8. Arzhang Davazdahemani 1525 – Bas Bos 1625 0-1

Verslag door Evert van den Hooven

er is 1 reactie: lees | reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap