Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC-K4 wint verrassend van koploper CE2

Het vierde achttal van DSC heeft in de KNSB competitie verrassend gewonnen van koploper Charlois Europoort 2.

Het bleef tot de laatste partij spannend; gelukkig wist Jan het toreneindspel met twee pionnen minder te keepen en daarmee de 4,5 -3,5 veilig te stellen.

Hierdoor wordt enige afstand genomen van de onderste plekken. Als we de volgende ronde zouden winnen van Messemaker (nummer laatst) is handhaving een feit.

Het begon allemaal erg voorspoedig.
Lucien was binnen een uur klaar en had geen kind aan zijn tegenstander. Die gaf na 6 zetten zomaar een pion weg en even later gaf hij zijn rokade op. Dit kostte een paar zetten later weer een pion en tot overmaat van ramp wilde hij een koningszet doen waarmee hij schaak zou komen te staan…. Tja. Dit kostte hem een volle loper en de partij. Erg jammer, want dit soort partijen is voor niemand leuk. Blijkbaar kon CE2 geen betere invaller regelen. Maar goed, een punt is een punt en dit zou later nog erg goed van pas komen.

Ook Hans had een redelijk makkelijke middag. Bij tegengestelde rokades was hij het die eerder de aanval kon lanceren en daarbij een kwaliteit won. Daarna wikkelde hij behendig af naar een totaal gewonnen stelling. En toen stond het 2-0.

Op dat moment zag het er goed uit voor ons aan de overige borden en verzocht ik zowel Ivar als Willem-Jan op remise aan te sturen. Dan zouden we op zijn minst een gelijkspel binnen halen en zeer waarschijnlijk nog meer.

Ivar verraste zijn tegenstander in de opening en verkreeg soepel een tijds- en stellingsvoordeel (30m/-0.8). Helaas rekende zijn tegenstander beter in de kritieke stelling en was het nu eerder de tegenpartij met de betere stelling (+0.3). Het remiseaanbod werd gelukkig aangenomen, want ook in de analyse bleek zijn tegenstander zich meer thuis te voelen in de stellingsdynamiek.

Het partijfragment van Willem-Jan en zijn mening over de stelling staat hieronder.

Feit is wel dat het daardoor 3-1 voor ons stond, met een prettige stelling voor Timo, en een houdbaar eindspel voor Jan en een onduidelijke stelling bij Mark.

Erik liep onverwacht tegen een nul aan omdat hij verzuimde daadkrachtig (pion winnen op a4) door te zetten. Zijn tegenstander kwam daarmee met een blauw oog weg en bracht de stand op 3-2. Zou de nederlaag van de kersverse vader met minder rustige nachten te maken hebben?! Zou zomaar kunnen…

Mark kon het juiste plan helaas niet vinden en zijn koningsaanval op de damevleugel werd door zwart prima opgevangen. Dit kostte Mark dusdanig veel materiaal dat hij de strijd moest staken.

Gelukkig maakte Timo in vliegende tijdnood geen fouten en wist hij zijn materieel voordeel zelfs nog verder uit te bouwen. Hij wikkelde daarna mooi af naar een totaal gewonnen toren eindspel.

Door zijn fraaie winst werd de ‘4’ aangetikt en was het nu de beurt aan youngster Jan om beide matchpunten in Delft te houden. Hij had een lastig toren eindspel bereikt nadat hij, volgens mij, meer uit de opening had kunnen halen. Maar Jan voelde goed aan dat zelfs een 2e pionverlies hem weinig kon deren en dat de remise binnen handbereik was. Uiteraard probeerde zijn tegenstander het nog wel maar Jan hield keurig stand.

En daarmee werd de 4,5 – 3,5 winst binnengehaald. De tactische opstelling lijkt daarmee zijn vruchten te hebben afgeworpen.

Het was daarna nog erg gezellig bij de Griek waar ook de andere 4 DSC-teams gezellig mee aten. Met dank aan (non-playing) Henrik voor het regelen hiervan.

 DSC31966-Charlois219434.5-3.5
1I. de Hoogt2109-K. van Drunen2138½-½
2T. Bottema2046-J.M. Leer21761-0
3W.J. van den Broek1885-J.C. Uitenbroek2064½-½
4M.R. Breton1637-E.D. Smits18880-1
5L.J.P.A. van de Lisdonk2004-E. Lorwa12061-0
6J. Bosma1974-H. van der Velde2056½-½
7H.J. Stam2090-C. de Wit20371-0
8E. Biemans1980-A. Pietrow19800-1

er zijn 3 reacties: lees | reageer
OGD Rapid

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap