Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Mooie overwinning van DSC H3 tegen Schaakmat Westland H2

Krap 1,5 week na de nipte nederlaag tegen SHTV mochten we alweer aan de bak, ditmaal tegen Schaakmat Westland. Winst was belangrijk om niet in de onderste regionen van de 1e klasse te blijven hangen. Het was echter een geduchte opponent: er zaten slechts 2 elopunten verschil in de gemiddelde ratings van beide teams.

Aan de openingen te zien was het duidelijk dat salonremises deze avond niet welkom waren: ik telde 3 Siciliaanse partijen en ook de witspelers die hoopten op een rustige, positionele partij kwamen bedrogen uit – er verschenen maar liefst 3 Benko’s op de borden!

Corniel speelde op bord 6 een heerlijke pot. Tegengestelde rokade’s en een klassieke aanval met pionnen voorop, en alle stukken erachteraan. Er ontstond al snel een stelling die misschien objectief te zien nog best te houden is voor zwart, maar praktisch zoveel lekkerder speelt voor wit, dat het wel een keer mis moet gaan. Dat ging het dan uiteindelijk ook, Corniel’s aanval sloeg door en we kwamen op 1-0 voorsprong.

Arno (1) kreeg een remise-aanbod. Het was een interessant middenspel, waarbij Arno een paar keer een interessante mogelijkheid had om een dame te offeren tegen T+L, met zeer interessant spel. Hij koos echter voor een wat veiliger oplossing en de vrede werd dan ook even later getekend. Mis ging het bij Andre (8), hij kwam niet helemaal lekker in zijn spel en moest dan ook zijn meerdere erkennen in zijn Westlandse tegenstander, waardoor de stand weer gelijk werd getrokken.

Zelf heb ik (op bord 2) deze avond relatief weinig van de verrichtingen op de andere borden meegekregen, waardoor het (resterende) verslag wat summier zal zijn. Dat was overigens tegen de verwachting in, aangezien mijn tegenstander zich op zet 20 al pijnlijk vergaloppeerde en dacht via een listig zetje mijn belangrijke loper te kunnen ruilen tegen zijn paard. Hij had echter over het hoofd gezien dat ik dit paard kon pennen en het daarmee verloren ging. Daarna ging mijn tegenstander snel, een beetje nonchalant, maar wel vrij sterk spelen en ik kreeg moeite om mijn stukken (hoewel ik er 1 meer had) goed te coördineren. Het kostte me vrijwel de hele avond maar uiteindelijk kon ik toch het punt bijschrijven.

Op dit moment viel de ene beslissing na de andere. Arnt (5) stond (schijnbaar) beter, maar verkeek zich in het eindspel op een schwindle dat leidde tot schaakmat. Jesse (7) heeft volgens mij niet beter gestaan, maar het uiteindelijke lot – en Jesse’s eerste externe puntverlies – kwam overeen met die van Arnt: de volgende 0 dus. Daartegenover stond een knappe overwinning van Diederik (3), die na een spannende strijd het eindspel wist te winnen.

De tussenstand was 3,5 – 3,5 – net als 1,5 week geleden tegen SHTV – en wederom was het Jouke op bord 4 die nog bezig was en waar de beslissing zou vallen. Toen ging het helaas mis, maar nu leek het veelbelovend. Op het moment dat ik de partij ging volgen had Jouke de loper van zijn tegenstander gepend – die was niet meer te verdedigen. T+L+p tegen T+3p was het als ik het me juist herinner. (Overigens begreep ik dat Jouke hiervoor minder had gestaan en al goed was teruggekomen). Beide hadden nog een vrij beperkt aantal seconden bedenktijd (30 a 40). Was dit te winnen of moest Jouke in remise berusten? Best lastig om een winnend plan te vinden. Maar het is ook lastig om dit goed te blijven verdedigen, ondervond zijn tegenstander. Hij liet namelijk een penning toe op zijn toren – en met een volle toren meer is het uiteraard kinderspel en zijn tegenstander gaf op.

Spannende pot, mooie overwinning en we staan weer in de middenmoot! Nu hebben we wat meer tijd om bij te komen en ons voor te bereiden op onze volgende opponent. Op 7 februari wacht de confrontatie met titelfavoriet DD1.

er zijn 3 reacties: lees | reageer
Delfts Kroegloper-toernooi

Spelletjesavond

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap