Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 wint opnieuw

Op een mooie zonnige lentedag ging het 1e team op pad naar Roosendaal voor de 8e ronde. Het speelde tegen het 1e team van De Pion, een team dat laatste stond, maar toch niet zwak was. We waren niet op volle oorlogssterkte, we misten Matthieu, in plaats daarvan was Ted opgetrommeld. Ik verwachtte een spannende wedstrijd en dat werd het ook.

Ted had een plusje, maar schatte een afwikkeling niet goed in en kwam zodoende in een eindspel met winstkansen voor geen van beide partijen, remise dus.
Bob stond ook wel iets beter, maar zijn tegenstander verdedigde zich goed, Bob kon er niet doorheen komen, dus ook hier werd remise overeengekomen.
Lisa had een interessante opening, waarin ze besloot om haar koning in het midden te laten (op f8) en voor de koningsaanval te gaan, door middel van h5-h4. Ze had kunnen afwikkelen naar een gunstig eindspel met een sterk paard op e5, maar dit zou ook de f-lijn openen wat ze te gevaarlijk vond voor haar koning. In plaats daarvan koos ze voor een onhandige voortzetting, waarbij wit een sterk paard op d5 kon neerzetten en ze met een zwakte op d6 bleef zitten. Ze ruilde dames af en het resterende eindspel was wat slechter voor haar, maar binnen de remisemarge.
Smaranda kwam minder te staan en verloor.
Er valt over de partij van Dennis weinig te zeggen. Hij speelde de saaiste opening die er bestaat, het evenwicht werd nooit verbroken.

Na redelijk planloos spel na de opening was het Chiels tegenstander (zwart) die beter stond. Maar in de scherpe stelling die ontstond, mocht Chiel de lange diagonaal in zijn voordeel openen: dit leverde een matdreiging op waar weinig tegen gedaan kon worden. Chiel is nu topscorer met 6,5 uit 7!
In het Slavisch offerde de tegenstander van Joost een pion. Met het speculatieve g4 ging hij vol voor de aanval, het lukte Joost om de directe dreigingen af te wenden en tijdig met tegenspel te komen door middel van b4 en c5. Toen de dames geruild werden was alle activiteit voor Joost en waren de tactische wendingen niet meer het hoofd te bieden.
De partij van Gert was spectaculair. In zijn partij ontspon zich een interessante strijd tussen zijn loper tegen Gerts paard (+ zware stukken en pionnen). Op de 32e zet verruilde hij zijn loper voor 2 vrijpionnen die sterk kwamen opzetten. Ondertussen had Gert met dame en paard dreigingen tegen zijn koning. Het werd steeds spannender. Alles werd beslist op de 43e zet. Een uitbraakpoging van Gerts koning had kunnen worden afgestraft met 43 f7 en dan zou Gert verloren hebben. Maar de tegenstander zag het niet, speelde Dc8 schaak?? en Gert ontkwam met zijn koning die vervolgens hielp om de witte koning snel mat te zetten!
In een spannend middenspel koos David niet de beste voortzetting en kwam hij in een slecht eindspel terecht: ongelijke lopers + torens. Mark Smits wilde het positioneel oplossen, maar toen David de torens kon ruilen was het een eenvoudige remise.

Zodoende had DSC1 zijn 8e wedstrijd met 5,5 - 4,5 gewonnen. Het staat nog steeds 3e. Wat betreft de concurrenten: Sas van Gent speelde gelijk en heeft nu hetzelfde aantal matchpunten als DSC, Stukkenjagers wist te winnen en heeft nu 1 matchpunt voorsprong op DSC.

Over 2 weken is de spannende laatste ronde. DSC1 kan kampioen worden, die kans is echter klein. DSC1 moet het niet van zijn bordpunten hebben. Als DSC1 wint en de concurrenten weten hun kampioenszenuwen niet onder controle te houden, dan wordt het een historische dag.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Prinsenstad-toernooi

Delfts Kroegloper-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap