Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Het zit mee, met DSC2

Door Onno Verbaken

Ronde 6 gingen we met het tweede team van DSC op bezoek bij Rijswijk. Van te voren wisten we dat Bram er niet zou zijn (hier bleek hij achteraf goede redenen voor te hebben, foto’s zijn op aanvraag te verkrijgen) en dat was jammer, aangezien Bram de laatste tijd lekker op dreef is. Gelukkig deden de overige acht teamleden wel mee en hadden we dus geen invallers nodig. Onze tegenstander Rijswijk stond gedeeld tweede in de poule, het was dus wel gewenst om zo sterk mogelijk op te komen.

De wedstrijd begon al vroeg, 12.00 uur was de starttijd. Dit betekende dat Sebastiaan al héél vroeg in de trein zal met een bak koffie, maar hierdoor was hij wel op tijd. Martin en Sten gingen dapper met de fiets. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met de hagel en natte sneeuw onderweg. Dit betekende niet alleen dat ze te laat waren met een natte broek, maar ook dat ze de hele wedstrijd kou aan het lijden waren in de speelzaal, want met 17 graden droogt je broek niet erg hard…

De wedstrijd voor JP begon niet florissant, Hij speelde oppervlakkig en verloor pardoes een pion. Tijd voor een blufzet, dacht hij. Zijn tegenstander Peter Monte nam de tijd en nam het anders verloren stuk niet aan. Hierdoor zat hij nog in de wedstrijd, maar kwam hij niet verder dan een remise. Een beetje mazzel mag je soms wel hebben.

Het omgedraaide gebeurde meer bij Talitha. In de opening gebruikte ze veel tijd. Dit resulteerde echter wel in een kansrijke stelling. Na enige analyse bleek ze volledig gewonnen te staan. Maar de tijd speelde helaas ook een rol, hierdoor miste ze net belangrijke zetten in het middenspel, waardoor haar tegenstander Thomas de Ruiter kansen kreeg en uiteindelijk ook won. Een goede partij met een jammer resultaat.

Ook Martin verbruikte weer eens de nodige tijd voor zijn partij, maar gelukkig was zijn tegenstander niet sneller. Er kwam een zijvariantje van het frans op het bord wat beide spelers al in lang vervlogen tijden eens hadden bekeken, maar niet meer wisten. Nadat er een paar stukken afgeruild werden dacht Martin aanvankelijk beter te staan. Maar toen Roel Leezer een handjevol zetten later remise aanbood was hij daar toch minder zeker van. Na een rondje langs de velden en een tevergeefse zoektocht naar eigen kansen besloot hij niet te gokken. Met remise moesten beide spelers het doen.

Martine speelde naar eigen zeggen geen goede opening. Ze kreeg weinig kansen, had het koud (want het raam werd ondanks de kou ook nog opengezet. Hierdoor zat met haar jas aan achter het bord (wel haar telefoon er nog even uitgehaald tegen de mogelijke arbitraire ingreep)) en was blij met de remiseaanbod van tegenstander Jelle Bulthuis.

Ook Onno had wel eens betere partijen gespeeld. Al snel gingen er, enigszins geforceerd, stukken van het bord en was er een stelling waar zowel wit als zwart wachtte op actie van de tegenstander. Tegenstander Alexander Cupido durfde het niet aan om verder te spelen en bood remise aan. Onno vertrouwde de stelling ook niet en nam de remise aan.

Lang stonden we met 3 – 2 achter. Met de 3 top borden nog bezig. Dit was qua rating gunstig voor ons. Maar ook omdat Joram, Sebastiaan en Sten het goed doen met de KNSB-wedstrijden.
Joram had een partij waar ik niet veel van heb gezien. Joram had de hele partij een mooi ruimteoverwicht, en zijn dame was uiteindelijk de zwarte stelling binnengedrongen, helemaal tot aan a8. De zwarte lopers van zijn tegenstander Rob van Helvoort stonden nogal passief. De paarden van Joram stonden sterk en zo won hij dan ook een pion en niet veel later trok hij zijn tegenstander over de tafel. Het stond weer gelijk.

Sten had een tegenstander (Alfonso Gallardo Banez) die heel graag remise wilde spelen. Tijdens de wedstrijd heeft hij toch wel een stuk of 6 keer remise aangeboden. Het leek vaak remise, maar Sten hield de touwtjes in handen. Won in het eindspel een pion en had deze kunnen behouden. Maar Alfonso kreeg op een gegeven moment een kans om zijn toren te offeren tegen de pion en een loper. Hierdoor had Sten alleen een toren en twee pionnen tegen een loper en twee pionnen. Dit was misschien nog gewonnen, maar niet zoals Sten het uiteindelijk speelde. Na ongeveer 100 zetten werden de handen geschud met een remise.

Sebastiaan had een prima partij waarin hij goed uit de opening kwam en de partij naar zich toe trok. Het eindspel was interessant. Twee pionnen op g en h voor Sebas en allebei een toren. Het leek zo klaar als een klontje, maar het viel nog niet mee om het precies uit te spelen. Zijn tegenstander Michael van Liempt bekeek zijn notatie nog eens goed of er misschien drie keer dezelfde stelling op het bord was gekomen. Sebastiaan speelde het netjes uit, al kreeg het als publiek wel last van het hart door de wegtikkende secondes…
Een puntje erbij en dat betekent: de winst voor DSC2!

Individuele uitslagen:
 Rijswijk2012-DSC221223½-4½
1Rob van Helvoort2145-Joram op den Kelder22830 - 1
2Michael van Liempt2081-Sebastiaan Smits21610 - 1
3Alfonso Gallardo Banez2011-Sten Goes2224½-½
4Alexander Cupido2082-Onno Verbaken2112½-½
5Roel Leezer1935-Martin Glimmerveen2046½-½
6Jelle Bulthuis2021-Martine Middelveld2069½-½
7Thomas de Ruiter1922-Talitha Munnik20031 - 0
8Peter Monté1902-Jan-Pieter Vos2080½-½

er is 1 reactie: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2019 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap