Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC5 herovert koppositie met 6-2 overwinning op SHTV 3

DSC5 heeft de uitwedstrijd tegen SHTV 3 met 6-2 gewonnen. De eerste zes uitslagen waren allen in ons voordeel; een overwinning met 7,5-0,5 of zelfs 8-0 leek erin te zitten maar de laatste twee partijen gingen in de tijdnoodfase verloren.

Jouke van Gosliga, Toine Prangers, René Torenstra en Halana Vlaming waren om uiteenlopende redenen verhinderd: verblijf in Cambodja, ziekte van Pfeiffer e.d.; met Rob Smits, Corniel Nobel en Jan Frissen hadden we capabele vervangers.

Aan het topbord kwam Arno Wiersma prettig uit de opening: hij oefende mooie druk uit op de vijandelijke stelling. Bij Jan Bosma was er na de openingsschermutselingen nog weinig van te zeggen - daar stond het ongeveer gelijk. Evenals Arno kon ook Pieter Goossens op voordeel bogen: hij verwierf het loperpaar (voor wat het waard is) en - belangrijker - de controle over de open c-lijn. Willem-Jan van den Broek had her en der pionnen gegraaid maar moest nauwkeurig spelen om het deksel niet op de neus te krijgen. Evert van den Hooven stond niet minder (maar ook weinig beter) na een klassieke openingsfase; buurman Rob won rond de 10e zet een pion en kon proberen zijn voordeel te verzilveren. Bij Corniel was het na tegenovergestelde rokades duidelijk: wie zou als eerste zijn aanval op de vijandelijke koning kunnen bekronen? Tenslotte Jan F: hoewel het na de opening materieel gelijk stond werden onze man de beste kansen toegedicht. Al met al verliepen de eerste 1,5 uur daarmee niet ongunstig.

Het was Rob die de score opende met een overwinning: toen hij ook een tweede pion ging winnen gaf zijn tegenstander terecht op. Hierna was het even wachten op verdere uitslagen. Arno won - bij aanhoudende druk - een belangrijke pion, Jan B eveneens, en bij Pieter werd afgewikkeld naar een dame-eindspel met aangename vrijpion voor onze man. Willem-Jan (die van zijn eerste 23 zetten er 10 met zijn dame had gespeeld) voltooide onder opoffering van twee van zijn drie pluspionnen zijn ontwikkeling en stond beter; Evert kon afwikkelen naar een beter eindspel met sterke lichte stukken tegen een toren. Bij Corniel was het spannend: hij dreigde een batterij met Lc3 en Dd4 te formeren (met dreiging Dh8+ gevolgd door Dxh7+) maar kon zwart hiertegen niet gewoon b5-b4 (met aanval op Lc3 en indirect op Kb1) spelen - een diagram waard? Jan F tenslotte kwam met mooi spel totaal gewonnen te staan: niet alleen won hij materiaal maar nog belangrijker was dat de vijandelijke stukken allen klem stonden.

In het laatste uur ging het snel: Corniel, Willem-Jan, Pieter, Arno en Evert wonnen (in die volgorde) allen hun partijen en zo stond het ineens 6-0 voor ons - en nóg leek de koek niet op te zijn: beide Jannen stonden nog steeds duidelijk beter. Bij Jan F voltooide zich in tijdnoodfase echter het grootste drama: hij overzag in nog steeds compleet gewonnen stelling dameverlies en moest enkele zetten later opgeven. Jan B koos niet het beste plan en beging een fout die hem zijn toren kostte. Zo eindigde het duel toch nog enigszins met een anticlimax maar de 6-2 overwinning mocht er wezen en was belangrijk omdat hiermee de koppositie werd heroverd - deze moet wel worden gedeeld met Rijswijk 2 en HSV 1, na aanstaande maandag wellicht ook met Wassenaar 1 (allen met 6 uit 4). Onze voorsprong in bordpunten is 2,5; in de komende ronde speelt DSC5 tegen HSV 1.

Gedetailleerde uitslag:

1. Olav van Leeuwen (1858) - Arno Wiersma (wit) 0-1
2. Rik Pronk (1812) - Jan Bosma 1-0
3. Meile Tamminga (1722) - Pieter Goossens 0-1
4. Theo Bovenlander (1719) - Willem-Jan van den Broek 0-1
5. Ed Olvers (1706) - Evert van den Hooven 0-1
6. Theo Dekker (1688) - Rob Smits 0-1
7. Roy van der Smitte (1510) - Corniel Nobel 0-1
8. Piet Sikkes (1548) - Jan Frissen 1-0

er zijn 6 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap