Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC I koploper in 1B!

DSC I gedeeld koploper in 1B na winst op De Toren Arnhem

DSC Delft De Toren Arnhem
Freeke , M.F. (Matthieu) 2323 Offringa , J.M. (Joost) 2318 1 - 0
Oosterom van, C.D. (Chiel) 2358 Hendriks , W.M.M. (Willy) 2390 1 - 0
Kerkhof van, D. (David) 2367 Janssen , R.W.A. (Ruud) 2507 ½ - ½
Legemaat , G. (Gert) 2207 Beumer , S. (Sebas) 2125 0 - 1
Michielsen , J.R. (Joost) 2409 Lentjes , N. (Noud) 2298 ½ - ½
Plukkel , S. (Sjoerd) 2264 Onzen van, J. (Jeroen) 2112 1 - 0
Padurariu , I.S. (Iona Smaranda) 2144 Wedda , D. (Dries) 2167 ½ - ½
Hortensius , L.M. (Lisa) 2162 Hoorn van, G.J.R. (Geert) 1997 ½ - ½
Voogt , B. (Bob) 2181 Roothaan , E. (Elmar) 1713 ½ - ½
Biemans , E. (Erik) 1990 Laan , J. (Jorick) 1865 1 - 0
Gemiddelde Rating: 2241 Gemiddelde Rating: 2149 6½-3½

De laatste KNSB ronde heeft Delft 1 goede zaken gedaan in de 1e klasse B. Door met 6,5-3,5 te winnen op de Toren Arnhem én door het verlies van HWP Sas van Gent is het kampioenschap nog steeds een mogelijkheid. Er mag dus gedroomd worden.

Uw gelegenheidsverslaggever mocht dit keer de honneurs waarnemen op het eerste bord. Ik had, zoals ik eigenlijk al jaren, het goede voornemen mij eens goed voor te bereiden. Die voorbereiding zou in ieder geval bestaan uit het beantwoorden van de volgende vragen: *Tegen welk team spelen we? *Wie spelen er in dat team? *Welke openingen spelen zij? *Zijn er recentelijk GM partijen geweest waar ik rekening mee moet houden? IK kwam uiteindelijk niet verder dan een kerstboom halen, een (goed) glas whisky en het openen van de Internet browser om de opstelling van Arnhem te bekijken met de (inmiddels) gebruikelijke ergernis omtrent de nieuwe website van de KNSB om vervolgens 2 afleveringen “the Crown” te kijken.
Toen ik tegen 1.c4 aankeek koos ik direct voor een lange solide variant. Na 18 zetten theorie in het Gesloten Catalaans had ik zonder moeite een gelijke stelling weten te bereiken. Doordat wit dxe5 had moeten spelen had ik een meerderheid op de damevleugel (b+c vs b) die zonder tegenstand naar de overkant geduwd kon worden waarmee de winst een feit was.

Op het bord naast mij zag ik Chiel aan het werk. Chiel lijkt de afgelopen jaren zijn wit repertoire weten te slijpen en zit vol gevaarlijke ideeën. In een Botwinnik opstelling in het Engels (dat is pionnen op c4,d3,e4) had Chiel een plan gebaseerd op exf5. De zwarte reactie leek logisch (en dus niet zo 1-2-3 af te straffen), maar Chiel kwam met een meesterlijk lange termijn kwaliteitsoffer (Qxe3 en Rxd4!). Ik moet toegeven dat ik eerst sceptisch was, maar toen ik de varianten begon te berekenen kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik naast een geniaal stukje kwaliteitsoffer zat. En dat was ook zo. Chiel mocht niet veel later het punt in ontvangst nemen.

David is de man in vorm, vooral schaaktechnisch. David mocht wederom aantreden tegen een GM, ditmaal met zwart, en kreeg zo een saaie 1.c4 opening voorgeschoteld. Ik denk dat Ruud zich wilde richten op een saaie technische stelling. David reageerde goed door de stelling te openen. Een interessant moment ontstond toen David koos voor Qd5-d6 (in plaats van het “beter” bekende Bd7) en Ruud een kans had een, voor zover ik weet, gunstige technische stelling op het bord te toveren met Nxd4 cxd4 Bd2. Ik begreep niet echt wat zijn idee was achter Nd2 en na Bg4 had David een prima stelling. Na wat omzwervingen ontstond een stelling met lopers van ongelijke kleur die de remise inluidde.

Op bord 4 speelde Gert één van de Gert opstellingen in het Siciliaans. Ik moet bekennen dat ik altijd moeite heb die stellingen snel te beoordelen, omdat ze altijd vol nieuwe ideeën zitten. Het werk van een pionier is soms lastig. In dit geval speelde de zwartspeler thematisch op het insluiten van de wit velderige loper door gebruik te maken van de zwakte op e4. Toen ik de stelling na …Nc5 zag had ik het idee dat zwart de kansen naar zich toe aan het trekken was. In het latere verloop moet Gert geen manier hebben gevonden om zijn typische tegenspel te creëren.

Joost ging voor het volle resultaat vanuit de opening. Zijn tegenstander was tevreden met de helft. Vanuit de opening kreeg Joost gelijke kansen en kon zijn pijlen (op lange termijn) richten op de geïsoleerde pion op e4. Die lange termijn kwam nooit door de aanval op c6 was Joost genoodzaakt c6-c5 te spelen waarna de stelling voor beide kanten moeilijk moet zijn geweest om te winnen. Remise is dus het logische resultaat.

Sjoerd speelde een variant met wit die geforceerd tot zwart voordeel leidt. Als zwart bekend is met de analyse van Bologan (Kd8!) bijvoorbeeld is dat erg gevaarlijk. En dat was zwart gelukkig niet. Daardoor kreeg Sjoerd goede aanvalskansen in een partij die ik verder niet heel goed heb kunnen volgen. Toen ik na de tijdcontrole keek had Sjoerd zijn aanval omgetoverd tot een winnende stelling.

Smaranda speelde met zwart een Bogo-Indisch waar de zetten Re8 en Ne4 op mij overkwamen als een manier om van de gebaande paden af te wijken. Dat is helaas alles wat ik verder heb meegekregen van de partij. Later zag ik de remise genoteerd.

Van de partijen van Lisa en Bob heb ik weinig meegekregen. Dat is het nadeel van een verslaggever die zijn aandacht primair op de schaakpartij richt…. Hint J

En dan de debutant: Erik Biemans. Erik is een man met vele talenten en heeft zijn pijlen sinds kort gericht op het schaken. De geïnvesteerde aandacht en tijd vertalen zich naar goede resultaten, maar dat niet alleen, ook goede partijen. Het goede was dat er ondanks wat onnauwkeurigheden (a3+b4 is denk echt niet nodig en had zwart daar …e5 gespeeld…) er nooit echt twijfel was over het resultaat.
Erik wist vrij vlot wat initiatief te creëren richting de zwarte koning. Na een slechte verdediging ging de aanval als een mes door boter.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap