Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC2 wint nipt van Oud Zuylen Utrecht 2

Zaterdag 7 oktober was een koude en vooral natte herfstdag. Prima weer om te schaken dus! We speelde deze wedstrijd zonder onze sterspeler Jan-Pieter, die in DSC1 een belangrijk punt wist te scoren. Vlak voor de partij, zette Joram het hele team nog even op scherp met een verontrustend sms’je waaruit sommige van ons opmaakte dat hij weleens veel te laat zou kunnen zijn. Dit bleek gelukkig erg mee te vallen en al na 10 minuten was ons hele team compleet en waren we allemaal lekker aan het schaken.

In tegenstelling tot de vorige ronde waarin sommigen nog wat roestig waren van de zomerstop(?), gingen we dit keer wel voortvarend van start. Dit keer geen lastige openingen op de borden of grote tijdsachterstanden op de klokken. Na een eerste rondje langs de borden zag het er veel belovend uit.

Ik speelde zelf met wit tegen Ed van Eeden een soepele partij. Ed grabbelde al vroeg in de opening een pionnetje, maar dit ging flink ten koste van zijn ontwikkeling. Door de druk goed op de zwarte stelling te houden, kreeg hij ook geen tijd meer om dit goed te maken. Hierdoor speelde hij effectief met een loper en toren minder. Ondertussen ging de zwarte koning het bord over en won ik hier en daar een pionnetje. Toen ik later ook nog een stuk ging winnen, had mijn tegenstander genoeg gezien en gaf hij op: 1-0. Op de vraag of hij nog wilde analyseren, kwam het volgende antwoord: “Ik heb wel genoeg van die *** stelling gezien, laten we maar wat gaan drinken”.

Enige tijd later kwam Joram opgewekt de bar binnen om te vertellen dat hij zijn tegenstander (Marc Schwartz) had verleid tot het maken van een blunder. Het had iets te maken met eerst zijn toren weghalen van een lijn om hem vervolgens een zet later weer terug te zetten. Ik begreep dat hij zonder de blunder ook beter stond, maar dat dit het allemaal wel een stuk makkelijker maakte. 2-0 voor ons dus!

Onno speelde op bord 2 tegen Arie Schwartz. Net voor de partij stuurde Onno het volgende berichtje op de groeps-app: “Ik ben net op tijd als het goed is. Mijn toestand is niet optimaal. Mocht ik na mijn winstpartij er weer bovenop zijn, dan eet ik mee. Als jullie me niet meer kunnen vinden, lig ik in mijn bed.” Het eerste gebeurde helaas niet, het tweede helaas wel: 2-1.

Sebas en Martine waren de eerstvolgende die daarna klaar waren en vertellen hieronder zelf over hun partij.

Sebas:
De opening verliep prima voor mij, al moest ik diep graven om de beste zwarte opstelling te herinneren tegen wits scherpe opzet in de Scheveninger. Toen ik een interessant zetje miste om het initiatief over te nemen, bracht mijn tegenstander een thematisch Pd5 in de stelling, dat op het eerste gezicht verdacht leek maar succesvol uitwerkte. Na wat afwikkelingen volgde een dubbeltoren-loper eindspel met een pion minder en een minuut op de klok. Maar met een listig torenzetje (Tb8, speciaal voor Erik) bracht ik een verborgen truc in de stelling die de pion terug zou winnen. Mijn tegenstander miste dit en een gelijk toreneindspel resteerde, waarin we snel tot remise besloten: 2,5-1,5.

Martine:
Met wit kwam ik met een kleine plus uit de opening. Ondanks dat ik wat druk had op de zwarte stelling werd de stelling steeds gelijker. In het eindspel wat was ontstaan (dame paard en paar pionnen tegen hetzelfde materiaal) had ik wellicht wat meer kansen omdat ik een vrijpion kon maken. Dat was niet nodig omdat mijn tegenstander zich liet foppen en daarmee een pion verloor. Het resterende eindspel was gewonnen: 3,5-1,5.

Zo kwam de stand op 3,5-1.5 met nog maar 3 borden die bezig waren. Een van deze borden werd aan onze kant bezet door Erik Biemans die deze wedstrijd bij ons inviel. Vlak voor de partij vertelde Erik me nog dat hij al 15 jaar geen externe partij meer had gespeeld. Hij probeerde vast de verwachtingen laag te houden, maar ik wist gelukkig wel beter. Hij had deze zomer namelijk zeer goed toernooi gespeeld in Karlsruhe Duitsland. Hieronder, Erik aan het woord over zijn partij.

Erik:
Ik kreeg dezelfde opening op het bord als in mijn vorige partij. Nu kwam ik wat minder uit de startblokken en ging het hele partij over controle over het veld e5. Ik dacht eruit te kunnen komen, maar mijn tegenstander bleef de beste zetten vinden. Toen ik dacht dat hij voordeel kon bereiken, kwamen we uit op zetherhaling. Daar was ik blij mee, omdat het eindspel iets minder leek voor mij: 4-2.

Met deze remise bracht Erik de team overwinning binnen handbereik. En met enkel nog twee borden bezig, waarop we allebei beter of zelfs gewonnen stonden, kon er eigenlijk weinig meer fout gaan, toch? Hieronder vertelt Martin over zijn partij.

Martin:
Ik speelde met wit op bord 8 en kreeg een rustige Ruy Lopez op het bord. Een redelijk onschuldige variant vind ik, maar wel een waarin ik nog geen echte ervaring in de vingers heb. Daarom was ik na een zet of 10-15 toch niet helemaal tevreden en had het idee dat de zwarte zetten thematischer oogden. Ik verwachtte dat zwart mijn loper zou wegjagen en daarna een in het centrum zou plegen, maar die kwam niet. Ik dacht dat de zwarte zetten minder waren, en ik leek een koningsaanval te krijgen. Deze aanval bleek echter optisch, en zwart kwam beter te staan. Gelukkig koos hij een onhandige afwikkeling, waarna er een dubbel toreneindspel resteerde. Daarin kwam ik met de zet eigenlijk beter te staan. Nadat de eerste pion verloren ging, ging het eigenlijk vanzelf. Te makkelijk eigenlijk; en mijn gevoel voor gevaar kwam pas terug nadat ik, met 4 pionnen tegen 1, op zeer elementaire wijze mijn toren weggaf. Daarna dacht ik nog kansen te hebben in het resterende eindspel met 3 pionnen tegen de toren, maar ik viel eigenlijk vrij snel om. Na inspectie achteraf (met o.a. een tablebase) lijkt het eindspel ook gewoon verloren te zijn geweest. Tussenstand: 4-3.

Met 4-3 als tussenstand, begon het toch wel een beetje spannend te worden allemaal. Helemaal omdat Talitha nog rustig een dame eindspel aan het uit melken was met enkel haar 30 seconde tijdbonus op de klok. Bovendien had ze, zo bleek achteraf, ook geen enkel benul dat Martin had verloren en dat zij dus remise moest maken of winnen om de teamoverwinning veilig te stellen. Hieronder Talitha aan het woord:

Talitha:
Het is niet vaak dat ik dit kan zeggen: ik had een opening volgens het boekje! Met één zwakte: de achtergebleven c-pion. In het middenspel speelde ik niet scherp genoeg waardoor ik in de verdrukking kwam en de c-pion moest opgeven. Ik had enige compensatie door de verzwakte koningsstelling van mijn tegenstander. Toen hij hier niet goed mee omging, kwam ik in een dame-eindspel terecht met evenveel pionnen, maar ik had een vrije b-pion. Als ik mijn zetvolgorde had omgedraaid, had ik gewonnen. Nu moest ik genoegen nemen met een halfje dat gelukkig wel voor blije gezichten zorgde want dat betekende onze teamwinst! Eindstand: 4,5 - 3,5.

Eind goed, al goed! Met deze nipte overwinning op zak staan we nog steeds bovenaan in de ranglijst. Op zaterdag 4 november spelen we thuis tegen SHTV. We zullen dan onze eerste plek op de ranglijst proberen te handhaven en eventueel verstevigen.

er zijn geen reacties: reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap