Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Zwaarbevochten zege DSC5 op Rijswijk 2

DSC5 is het seizoen uitstekend begonnen met een zwaarbevochten 5,5-2,5 zege op het op papier sterkere Rijswijk 2.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen! Onze wedstrijdleider heeft DSC5, uitkomend in de 1e klasse, een mooie samenstelling gegeven: een redelijk homogeen team, met vijf spelers die de afgelopen jaren in de Promotieklasse voor DSC al ruimschoots hun sporen hebben verdiend. En dan kan het team ook nog eens beschikken over de jonge talenten Jan Bosma en Halana Vlaming!

Voor de wedstrijd tegen Rijswijk 2 was Evert van den Hooven verhinderd; voor hem speelde Toine Prangers.

Nadat wedstrijdleider André van der Weijde het startsignaal had gegeven gingen de partijen lange tijd gelijk op. Na 1,5-2 uur spelen sloeg Rijswijk plots de eerste slag: na een bloedeloze remise van Pieter Goossens dolf Arno Wiersma aan het topbord helaas het onderspit: in het vroege middenspel leek hij nog prettig te staan (optische schijn?) maar na de ruil van drie lichte stukken beschikte tegenstander Frans Hoynck van Papendrecht over een mooie vrijpion; met het bezoek van zware stukken aan Arno's onderkomen was het vervolgens direct afgelopen - tussenstand 0,5-1,5.

Niet veel later bereikte Willem-Jan van den Broek na onorthodox spel een gewonnen stelling (die nog wel even verzilverd moest worden). Ondertussen was er over de uitkomst van de overige vijf partijen nog weinig te zeggen. Jan Bosma had er een stuk bij ingeboet maar mocht hopen op de kracht van vrijpionnen; hij had echter nog weinig tijd tot zijn beschikking (enkele minuten en al snel was het in complexe stelling secondenwerk). Jouke van Gosliga had tegen de sterke Bart van Zijll Langhout weliswaar ruimtevoordeel op de damevleugel maar moest bedacht zijn op vijandelijke acties op de koningsvleugel en het centrum. In de partij tussen Toine Prangers en good-old Hendrik Steffers moest zo nu en dan goed verdedigd worden - ook hier kon het nog alle kanten op. René Torenstra had weliswaar het beste van het spel maar met lopers van ongelijke kleur en dames nog op het bord was ook hier de uitkomst hoogst onzeker; René had wel een behoorlijk tijdsvoordeel. Halana Vlaming had met nauwkeurig spel weliswaar een klein voordeel bereikt maar materieel stond het nog gelijk en de seconden tikten weg (al snel nog maar 1-2 minuten op de klok).

In deze zinderende spanning werd na zo'n drie uur spelen binnen enkele minuten aan vier borden remise aangeboden. Zoals afgesproken werd hiertoe door onze spelers advies ingewonnen bij teamleider Willem-Jan. Deze laatste kon - nadenkend over de te geven adviezen - zijn partij gelukkig met winst bekronen (1,5-1,5) en liet Toine de remise aannemen (2-2). Jan (met nog 20 seconden op de klok) mocht het zelf bepalen, René zou doorspelen en Jouke mocht de remise aannemen wanneer hij zelf inschatte niet beter te staan; de laatste nam de tijd om een inschatting te maken maar Jan had die tijd níet en besloot door te spelen. En hoe! Hij offerde ook nog eens zijn dame en bereikte (met wit) daarmee een stelling met twee torens, vrijpionnen op e6 en f6 tegen dame, twee lopers en een toren. Nadat Jouke de remise had aangenomen wist Jan met enorme koelbloedigheid zijn partij tot winst te brengen - partijfragment volgt! Tussenstand 3,5-2,5.

De zege was een feit toen ook René won: zijn tegenstander ging in moeilijke stelling en met nog seconden op de klok opzichtig in de fout. Alle ogen waren nu gericht op Halana, die ondanks groot tijdsnadeel kalm bleef, haar positionele voordeel met materiaalwinst uitbuitte en de mooie eindstand op het bord bracht: 5,5-2,5.

Eén zwaluw maakt nog geen zomer maar de eerste klap is wel een daalder waard!

Gedetailleerde uitslag:

1. Arno Wiersma 1920 - Frans Hoynck van Papendrecht 2018 0-1
2. Jan Bosma 1843 - Hans Hulshof 1835 1-0
3. Pieter Goossens 1904 - Tony Goudriaan 1866 remise
4. Jouke van Gosliga 1878 - Bart van Zyll van Langhout 2027 remise
5. Toine Prangers 1874 - Hendrik Steffers 1875 remise
6. Willem-Jan van den Broek 1850 - Harry van der Stap 1795 1-0
7. René Torenstra 1756 - Vincent Geerlings 1832 1-0
8. Halana Vlaming 1755 - Edwin Mulders 1767 1-0

er zijn 3 reacties: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap