Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

Vernieuwd DSC2 begint seizoen goed!

Verslag geschreven door Jan-Pieter Vos

Een vernieuwd DSC2 is het nieuwe seizoen goed begonnen. Uit bij RSR Ivoren Toren 2 stond om 18.15 uur een eindstand van 1-7 op het scorebord. De zege was niet geflatteerd, de uitslag wel.

Met verreweg de hoogste gemiddelde rating is DSC2 favoriet voor het kampioenschap in klasse 3F, maar gelet op de ervaring in de eerste klasse van de meesten weten we maar al te goed dat rating bepaald niet alles zegt. Anders waren we toen wel 3x gedegradeerd. Dat gezegd hebbende werd het verschil met RSR, de laagste op rating in de klasse, zeker richting de tijdcontrole, duidelijk.

Niet zozeer in de openingsfase, waar alles gelijk opging dan wel soms iets beter was voor RSR. Zo haalden invaller Walter (dank!) en ikzelf weinig uit het witvoordeel, terwijl Martine (tegen een tegenstander met 300 punten minder) op een remisestelling afstevende en Talitha vanuit de opening onder zware druk kwam.

Je vertrouwt er dan maar op dat het op enig moment gaat kantelen, zoals zo vaak, en dat gebeurde ook. Als eerste bij Walter. Als gezegd haalde hij weinig uit de opening en toen tegenstander Klein, die met zwart lang gerokeerd had, aan een pionnenopmars begon vreesde ik het ergste. Dat zag ik gelukkig helemaal verkeerd, want Walter had echter een venijnig paardoffer in de stelling gevlochten en won fraai: 1-0.

Vervolgens mocht ik de 2-0 op het scorebord zetten. Na suboptimaal openingsspel besloot ik een stuk te offeren omdat het alternatief helemaal niks was. Vervolgens stond mijn 14-jarige tegenstander beter, maar had hij wel wat praktische moeilijkheden (een pionnenstorm) te overwinnen. Hij besloot het stuk terug te geven om op stelling te winnen, waar het stuk houden objectief beter was geweest. Met een sterk kwaliteitsoffer wist ik vervolgens mijn stukken te activeren en een vrijpion te creëren en won de kwaliteit inclusief pion terug. De vrijpion besliste vrijwel direct. Dat is wat de engine mij achteraf vertelde, in de praktijk had ik zoals altijd uiteraard geen flauw idee wat ik aan het doen was en had ik vooral het idee heel veel geluk te hebben gehad. De rest ook.

Dat ik geen flauw idee had wat ik aan het doen was, ontging aan het bord naast mij vooral Martine niet. Maar of ze zelf wist wat ze deed.. Tegenstander Van Doorn was vanaf de eerste zet op zoek naar een halfje en Martine had dat misschien te laat door, zodat ze de stelling niet meer kon compliceren. Wat resteerde was een eindspel met elk koning, dame, toren en zes pionnen. Pionnen symmetrisch, elk een open lijn. Wit bood remise aan, Martine weigerde. De eerstvolgende zet deed wit een pion in de aanbieding. Uitmelken zou je denken. Op de een of andere bizarre manier liet Martine het toe dat wit de zware stukken op de zevende en achtste rij kreeg, waarna Martine de dame moest geven in ruil voor een tweede vrijpion. Wit had de partij vervolgens kunnen beslissen en had het nog kunnen proberen met nog tig mogelijkheden op eeuwig schaak als het onverhoopt toch mis zou gaan, maar was nog steeds op zoek naar een remise. Martine accepteerde het aanbod maar. Al met al toch remise!

Sebastiaan op bord 1 zette zijn partij goed op, zette zijn stukken goed neer, verzamelde rustig positionele voordeeltjes, wist die uit te bouwen, de druk op te voeren, kortom een partij uit één stuk dus, stukken nog iets beter en gaf toen een kwaliteit weg. Gelukkig stond hij nog actief genoeg om een remise af te dwingen, al was dat niet zonder enig geluk. Daarmee stond het 3-1.

Aan bord 4 leverde Onno misschien wel de beste partij af van de dag. Met zwart solide uit de opening. Tegenstander Beijen startte vervolgens een groot offensief richting de zwarte koning, waarbij hij en passant wat stukken liet staan. Het zag er eng uit. Volgens Onno is hij echter geen enkel moment in gevaar geweest en was hij dat ’s ochtends tijdens het klussen in zijn nieuwe huis meer. Hij wikkelde af naar een toreneindspel met wat pionnen meer, 4-1.

Als de partij van de dag niet van Onno kwam, dan gaat deze titel naar Bram, binnenkort met een PhD-titel uit Cambridge op zak als alumnus van King’s College, nogmaals van harte! Vanuit het middenspel zonder dames overklaste hij tegenstander Keetbaas, die de stelling zo dicht mogelijk hield, maar toch niet kon voorkomen dat het ruimteoverwicht van Bram de doorslag gaf. En zo stond het 5-1.

Aan bord 2 speelde Sten – ook met zwart – een moeilijk te doorgronden partij. De stelling was complex en de toeschouwers begrepen er weinig van, het was ook geen stelling die je optisch snel kon beoordelen. Er verdwenen tot in het verre middenspel weinig stukken van het bord en wit (Torczynski) kreeg een vrijpion op d6. Die boeide niet zo, of was dusdanig onder controle dat hij gewoon kon blijven staan. Uiteindelijk ging deze er toch af waarna er een eindspel van koning, paard en twee pionnen (f en h) van Sten tegen een koning, loper en één pion (ik meen g) op het bord verscheen. Dat moet wel remise zijn, maar Sten ging er voor zitten, probeerde het lang en boekte succes: 6-1!

Onze teamcaptain Talitha verdedigde met de zwarte stukken tegen Paul Dekker, in 1965(!) al eens clubkampioen van RSR. Dekker kreeg groot voordeel en kon in de aanval winnen, maar verzuimde de klap uit te delen. Zo kwam Talitha in een dame-eindspel met een pion meer. Het was uitkijken voor eeuwig schaak, maar langzaam maar zeker wist Talitha af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel, waarmee iets na zessen een 7-1 eindstand op het scorebord verscheen.

Zo voeren we na ronde 1 de ranglijst aan en kunnen we op naar de volgende pot, thuis tegen Oud Zuylen Utrecht 2, dat thuis met 2,5-5,5 verloor van Rijswijk.

er is 1 reactie: lees | reageer
Open Prometheus Kampioenschap

Oliebollen-toernooi

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap