Delftse SchaakSite - eigendom van de Delftsche SchaakClub

DSC1 is derde geworden!

In de laatste ronde van dit seizoen hebben we tegen Oud Zuylen Utrecht gespeeld. Het plan was om snel deze wedstrijd te winnen en op een terras van de zon te genieten maar de overwinning duurde wat langer. Op het laatste moment hadden we een invaller nodig; gelukkig heeft Walter ons uit de brand geholpen en ook nog het eerste punt gescoord in deze match! Om ongeveer 16.40 uur was de score 3½ - 2½ voor ons. Acht minuten later was het nog spannender: 3 ½ - 3 ½!! 16.52 en de partij van Sten is afgelopen: het eindigt in een remise: 4-4! Talitha en Sebastiaan zijn nog bezig…Talitha staat 4 pionnen voor in een eindspel met veel pionnen en dames en toren. Haar tegenstander hoopt nog stiekem op een wonder maar we hebben veel vertrouwen dat Talitha gaat winnen :-) . Sebastiaan heeft het remiseaanbod geaccepteerd, nadat hij zeker toestemming heeft gekregen van de teamcaptain. Om ongeveer 17.30 is alles afgelopen en met 5 ½ - 4 ½ hebben we deze laatste wedstrijd gewonnen! Deze overwinning bracht ons team op derde plek. Dit resultaat was nooit mogelijk zonder het goede humeur en de gezelligheid van dit team. Er zijn maar liefst 4 spelers op de lijst met topscoorders van klasse 1B terechtgekomen: Sten, David, Joost en Chiel. Voor David was dit zijn eerste seizoen (en hopelijk niet het laatste!) voor DSC.

Nu tijd voor wat impressies van de partijen. Hieronder kan je lezen hoe iedereen de laatste wedstrijd heeft beleefd.

Walter: Met mijn gedachten bij DSC2 kroop ik achter de zwarte stukken. Mijn oppo (=opponent) kende de opening iets beter, maar met een kwal-offer tegen een pion nam ik het initiatief. Wit had nog twee zwakke pionnen, dus wel redelijke compensatie.
Mijn beste zet was b7-b6, want daarmee kon ik mijn paard op c4 via Lc8-a6 een extra steuntje geven. Wit reageerde slordig, zodat ik met mijn dame een pion op d5 kon snoepen. Wits plan was een stukkenruil, tactisch gerechtvaardigd door de ongedekte loper op a6. Gerechtvaardigd? Nee, gekromvaardigd, want met de terugzet La6-b7 (dreigt mat op g2) was de penning op paard c4 opgelost en won zwart een stuk.
Wit gaf gelijk op.
Toch pijnlijk, want DSC2 verloor en degradeerde.

David was bijzonder ontevreden met deze partij. In plaats van net na de opening op gelijkspel af te stevenen, ging hij in zelfdestructiemodus. Met een kwaliteit minder kreeg hij vervolgens nog een overwegende stelling maar een tweede slechte zet maakte direct een einde aan de partij.

Joost: In mijn gebruikelijke a6 Slavisch koos mijn tegenstander niet het kritieke plan, waardoor ik makkelijk stukkenspel kreeg. Dit werd even later pionwinst via een subtiele zetvolgorde. Dit gaf ik vervolgens niet meer uit handen, hoewel ik op een bepaald moment een killer miste.

Chiel investeerde vier zetten om zijn paard van f3 naar a5 te spelen. Zijn tegenstander had vervolgens drie zetten nodig om de terugtocht van dit paard af te sluiten en met de dame van e7 op a5 te slaan.

Smaranda speelde met wit tegen Jaap van der Tuuk. Na een ingewikkelde opening (Frans) stond Smaranda matig. Langzaam kreeg Smaranda de stelling onder controle. De tegenstander had niet veel ruimte en het was moeilijk voor hem een plan te verzinnen. Net voor de 40ste zet heeft hij geblunderd en opgegeven.

Matthieu: In een geweigerd damegambiet wist ik het met Nh5xg3 het loperpaar te veroveren. Daardoor bleef enkel een minioriteitsaanval over als plan. Na b5 speelde ik cxb5 axb5 a5 waarna een stelling ontstond die erg goed voor mij was (loperpaar, vrijpion). Zoals vaker dit seizoen wist ik dit grote voordeel weg te geven vlak voor de 40 zet en een remise resulteerde.

Martine speelde met zwart tegen Tom de Jong. Op de koningsaanval van haar tegenstandster wist ze geen goede verdediging te vinden. Een zware middag om snel te vergeten. Op naar het volgende seizoen!

Sten: Ik speelde met wit tegen Menno Okkes. Na een goede opening (versnelde draak) kwam ik er prettig te staan. Mijn tegenstander besloot echter op dat moment de stelling enigszins te compliceren door een pion te offeren. Dit leverde hem redelijk wat tegenspel op wat ik in eerste instantie goed pareerde. In tijdnood dacht ik hem te kunnen trucen als hij de pion terug zou winnen. Ik had echter een bepaalde zet van hem overzien. Hoewel ik misschien nog een licht tikje beter stond, besloot ik zetten te herhalen en genoegen te nemen met remise.

Sebastiaan: Door een subtiele zetvolgorde kwam ik met een soepele plus uit de opening. Vervolgens zette ik niet helemaal handig voort, waardoor zwart gelijkspel bereikte. Toen ik daarna ook nog eens een vrij standaard positionele breekzet toeliet, waardoor mijn witveldige loper werd ingegraven en zwart een prachtige outpost op f4 creëerde, ging de knop om en de keepmodus aan: pion voorsprong pakken, lelijke verdedigingszetten spelen en zoveel mogelijk stukken ruilen. Dit leverde uiteindelijk remise op, hoewel zwart in de eindstelling zeker gezien de stand op dat moment (5-4 voor ons) nog een Timman-Short achtige koningswandel had kunnen overwegen.

Talitha: Met wit kreeg ik een Scandinavisch op het bord. Mijn tegenstander bood twee pionnen aan en omdat ik mezelf niet zo gauw mat zag gaan, nam ik ze graag aan. Zijn koningsaanval viel inderdaad goed te verdedigen. We kwamen terecht in een eindspel met beiden een toren en dame, mijn tegenstander vier pionnen en ik zeven. Bijna had ik vier dames op het bord, toen mijn tegenstander zich mat liet zetten.

Tot volgend seizoen!
Smaranda

[IMG]https://flic.kr/p/Uxj7sY[/IMG]

[IMG]https://flic.kr/p/UAXHQZ[/IMG]

[IMG]https://flic.kr/p/U1Sbtj[/IMG]

[IMG]https://flic.kr/p/Uxj7rW[/IMG]

er zijn geen reacties: reageer
Array

Spelletjesavondde Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2018 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap