Delftse SchaakSite - de geschiedenis van de Delfsche SchaakClub

1985-1999

nieuw succes

In 1985 begint een nieuwe fase in het leven van DSC. Op miraculeuze wijze wordt DSC1 kampioen van de promotieklasse van de HSB. Twee ronden voor het einde stond DSC nog 3 matchpunten achter, maar nadat in de laatste ronde was gewonnen en concurrent Promotie had gelijkgespeeld was het kampioenschap een feit. De promotiewedstrijden werden vervolgens gewonnen, en voor het eerst sinds 1980 had DSC weer een team in de landelijke competitie.

In 1986 wordt het 90-jarig jubileum van de club gevierd met o.a. een causerie van Jan Timman, en een aparte kloksimultaan van dezelfde speler. Het eerste team weet zich te handhaven in de KNSB. De samenstelling van het team gaf echter de nodige problemen. Aan het einde van het voorgaande seizoen was een aantal (sterke) spelers naar de club gekomen. Maar ook de spelers die met DSC1 waren gepromoveerd hadden een zeker recht om weer in dat team uit te komen. Met de nodige moeite werd dit luxe-probleem opgelost. In de schaduw van de goede prestatie van het eerste wisten het tweede en derde te promoveerden. Daarmee zette DSC sportief een grote stap voorwaarts.

De nieuwkomers zorgen echter zeker niet alleen voor problemen. Zij dragen ook bij aan de vele activiteiten die werden georganiseerd in een golf van enthousiasme na de promotie. Zo zet nieuwkomer Ted Barendse zich al snel in voor trainingen voor zowel de senioren als de junioren. En onder leiding van Jan den Brok wordt een zeer actieve jeugdafdeling opgezet. Intern wordt er weer overgestapt op een groepensysteem, dat door één van de nieuwkomers, Auke Punter, wordt gewonnen.

De euforie bereikt nog grotere hoogten als in 1987 het eerste wederom promoveert, nu naar de eerste klasse van de KNSB. Het verblijf in de eerste klasse zal echter maar een jaartje duren. Maar aangezien in dat seizoen het tweede promoveert, heeft DSC in 1989 voor het eerst in haar bestaan twee teams die landelijk spelen.

Ook de jeugdafdeling doet van zich spreken. In 1988 is er het eerste grote succes. Luciën van Beek [op dat moment 9 jaar] wordt Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse. Al snel verwerft hij zich ook een plaatsje bij de senioren. Hij is daarmee de eerste, maar zeker niet de laatste. In de daaropvolgende jaren zal er nog een aantal jeugdspelers volgen.

Maar ook bij de lagere teams zijn de nodige kampioenschappen te vieren. Het gaat goed met de club, sportief en ook qua ledental. De club is veel actiever geworden, en gecombineerd met de uitstraling van het eerste team heeft dat de club geen windeieren gelegd.

In 1990 promoveert DSC1 weer naar de eerste klasse. Helaas niet als kampioen, en met de nodige protesten. Het roemruchte Koningsclub, een club met zeer veel sterke spelers en gefinancierd door miljonair Pagel, trekt zich halverwege het seizoen terug. DSC promoveert als beste nummer 2. Helaas degradeert DSC2 weer naar de onderbond. Het clubkampioenschap is in die jaren zeer spannend, en levert vrijwel ieder seizoen een nieuwe naam op.

In het begin van de jaren '90 verlaat een aantal sterke spelers DSC. Het eerste speelt niet meer om het kampioenschap in de tweede klasse, en in 1993 speelt het zelfs een klasse lager, samen met het tweede. Het volgende seizoen degradeert het tweede helaas naar de onderbond.

In de jaren 1993-1996 zijn er een boel successen van jeugdspelers van DSC. Marten Wortel wordt 3 maal achtereen Open Nederlands kampioen tot en met 14, en Luciën van Beek wordt Nederlands kampioen tot en met 14 en tot en met 16. Ze doen ook mee aan internationale toernooien, en veroveren ook in het eerste en tweede van DSC een plekje. Ook Meike Wortel wordt Nederlands kampioene, en wel in de categorie tot en met 14.

In 1994 wordt een uniek toernooi georganiseerd. Tussen het winkelend publiek wordt het In de Hoven Snelschaaktoernooi gespeeld. Het zal vijf achtereenvolgende jaren worden georganiseerd.

In 1995 keert het eerste terug in de tweede klasse. Een prachtig resultaat in het jaar dat DSC haar 100e verjaardag viert. Dat gaat gepaard met vele activiteiten. Er worden massakampen gespeeld tegen het 99-jarige VHS uit Haarlem en tegen KGSRL uit Gent. Er komt een jubileumboek uit en er is nog een aantal andere bijzondere activiteiten.


 

telefoonkaarten ter gelegenheid van het jubileum

In 1997 promoveert DSC1 zelfs als beste nummer twee naar de eerste klasse, waar het zich de daaropvolgende jaren handhaaft. Ook het tweede keert terug in de KNSB. De interne competitie is ieder jaar zeer spannend. Geen van de kampioenen weet zijn titel met succes te verdedigen.

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap