Delftse SchaakSite - Externe competitie van de Delftsche SchaakClub

DSC K1 verliest helaas van Caissa in Amsterdam

Helaas heeft ons vlaggenschip verloren van Caissa. We hoopten op minstens 1 matchpunt om degradatiegevaar te minimaliseren, maar het mocht niet zo zijn.
Met nog 2 wedstrijden te gaan en 7 matchpunten in huis is dit gevaar niet zo groot maar toch….
Op een mooie zonnige dag togen wij naar Amsterdam alwaar we in het Lydia-wijkgebouw aan het Roelof ’t Hartplein mochten plaatsnemen aan tafels in een soort nissen rondom de speelzaal met nog 2 spelers op een soort podium. Wel even wennen.

Bord 7:
Om onbescheiden met mezelf te beginnen. Ik mocht met wit aan bord 7 spelen tegen de bekende Grootmeester Hans Ree, die in zijn nadagen (hij is bijna 80) nog steeds niet te onderschatten is. Na mijn geliefde shuffle bereikten we de volgende stelling:

Legemaat – Ree, na 14.Pf3

Diagram









Ik had bewust 14.Pf3 gespeeld omdat ik zag dat na 14...,Lxe4, 15.Pxd4 (Pxe4 kan uiteraard niet vanwege Pe2+ en damewinst!) 15…,Dxd4 16.Le3 de zwarte dame de loper op e4 niet kan blijven dekken die ik dan vervolgens zou kunnen slaan. Echter, toen speelde Ree 16…,Df6 en ging een ommetje maken mij in verbijstering achterlatend….

Legemaat-Ree, na 16..,Df6

Diagram









Ik zat met mijn handen in het haar want ik besefte dat op 17.Pxe4?, Dxb2+! Zou volgen met vernietiging (18.Kd2, 0-0-0+ en de loper op a2 blijft hangen enz.). Wat moest ik doen? Opgeven? Of de loper niet slaan en een pion achterblijven? Me mentaal al voorbereidend op een snelle nederlaag zat ik nog maar eens naar de stelling te staren en ineens zag ik het: 17. Ld4!! Noch Ree (bekende hij achteraf) noch ik hadden deze zet van tevoren gezien. Maar de zet is zo sterk dat de bordjes ineens verhangen zijn. Wit verliest geen stuk maar wint geforceerd een stuk! Belangrijkste variant is 17…cxd4 18.Pxe4! (de diagonaal is nu geblokkeerd dus nu kan het),Df5 19.Pd6+ met damewinst. Niks helpt voor zwart, ga zelf maar na. Een paar zetten later (na 17..e5 18.Lxe5, Dc6 19.Lxg7, Th7 20.The1, f5 21.Le5, Lxg2 22.Td6, Db7 23.Lf6) gaf Ree waardig op met de woorden “Zo is het wel genoeg”. Dat is nog eens geluk hebben! (voor mij dan).
Deze overwinning bleek later onze enige winst te zijn.

Hieronder wat er aan de overige borden gebeurde door de spelers zelf:

Bord 1:
IM Joost liep in de voorbereiding van de tegenstander maar dat vond hij niet heel erg. Hij had de complexiteit van de stelling echter onderschat. Toen hij naïef Pd4 deed met de gedachte dat hij beter stond, kreeg hij Tc8 om de oren, waarna de dreigingen heel gevaarlijk waren. De computer liet zien dat het nog gelijk stond, maar Joost vond niet de beste verdediging. Gelukkig voor hem had hij dit niet door. En toen zijn tegenstander remise aanbod nam hij dit aan in de veronderstelling iets minder te staan. Achteraf bleek het -6 te zijn...

Bord 2: (Matthieu verloor)

Bord 3:
Ansh speelde op bord 3 met wit tegen FM Michael Wunnink. De twee spelers kwamen in een klassiek siciliaans terecht waarbij het de hele partij gelijk opging. Aan het einde kwam een zwarte pion op b2 terecht en had wit nog aanvalskansen. Wit stond wel een pion achter, en de aanval was net niet sterk genoeg om te slagen. Na een paar zetten kwamen beide spelers in een gelijke stelling overeen met remise.

Bord 4:
On board 4, Yasin faced Enrico Vroombout with the black pieces. He fell for a very subtle and unconscious trap in the Slav Gambit. (diagram) White player rightly allowed the Bf5-Nb4-Nc2 trick which led to a better position for white with a whole rook down! Although Yasin tried make it as unclear as possible on practical grounds, Enrico handled the complications very well and transformed into a winning endgame with a rook, knight and bishop against a sole queen. During the second zeitnot, Enrico was unable to calculate concrete winning variations and allowed the repetition of moves.

Vroombout – Sari 8…Nb4? 9. Bxc4!

Diagram










Bord 5:
FM Joost speelde op bord 5 met wit tegen Aye Hovenga. In een Catalaan kreeg zwart een prettigere stelling en moest Joost op zoek naar gelijk spel. Hij kreeg het loperpaar maar qua activiteit had Aye de overhand. Joost was (wellicht onterecht) blij dat hij kon afwikkelen naar een loper tegen paard eindspel met pionnen op beide vleugels. Zwart had echter ruimteoverwicht en meer dreiging. Aye miste een goede winstkans en hoewel hij in de eindstelling ook de enige was die nog op winst kon spelen, accepteerde hij Joosts remiseaanbod.

Bord 6: Dennis, zwart op bord 6, had lang een gelijk opgaande partij tot wit in het middenspel ambitieus binnen kwam op de 7e rij met zijn toren om zo een pion te snoepen, maar door de matige coördinatie van zijn loper en paard en een zwakte bij zijn koning was dit met het nodige risico. Dennis kreeg zodanige compensatie dat wit niet goed kon omgaan met de actieve stukken van zwart. Dennis miste een zeer sterke voortzetting en plots wist wit de torens te ruilen waarna Dennis een L+P eindspel met 1 pion meer overhield. Dennis speelde dit eindspel direct knudde en gaf noodgedwongen de pion terug en wat overbleef was niets bijzonders meer, remise.

Bord 8:
Richard A speelde op 8 met zwart tegen Cor Croese. Wit kreeg vanuit de opening wat makkelijker spel en ik moest wel uitkijken hier en daar. Dat lukte wel maar ineens gaf ik een pion weg en dat was een sterke witte pion op c6. Die kon ik nog wel elimineren, maar de pion achter bleef. Ik gooide er nog wat pionnen tegenaan om actief te worden maar het was niet voldoende. Sterk uitgespeeld door wit, die verdiend won.

Bord 9: (Kim speelde remise)

Bord 10:
Aan bord 10 speelde Erik met zwart een prima middenspel na een rustige opening. Een pionoffer leidde tot een sterk initiatief en uiteindelijk pionwinst. Wel kwam de zwarte koning wat opgesloten te staan op h6 waardoor wit diverse matdreigingen had met toren en paard.
Erik gebruikte bijna al zijn bedenktijd om een eenvoudige winstvariant te vinden maar dat lukte hem niet. (Stockfish vindt die wel heel snel, de). Gezien de stand in de wedstrijd was remise geen optie en om eeuwig schaak te voorkomen speelde hij zonder lang na te (kunnen) denken een heel slechte zet. Met mat tot gevolg......

Uitslagen Caissa 1 – DSC1: 6-4
1. Rogier van Arkel (zwart) 2240 - Joost Michielsen (wit) 2371 remise
2. Arno Bezemer (wit) 2182 - Matthieu Freeke (zwart) 2333 1-0
3. Michael Wunnink (zwart) 2199 - Ansh Jakhari (wit) 2184 remise
4. Enrico Vroombout (wit) 2041 - Yasin Sari (zwart) 2306 remise
5. Alje Hovenga (zwart) 2171 - Joost van Ruitenburg (wit) 2341 remise
6. Marc Overeem (wit) 2068 - Dennis Ruijgrok (zwart) 2293 remise
7. Hans Ree (zwart) 2235 - Gert Legemaat (wit) 2191 0-1
8. Cor Croese (wit) 2073 - Richard Ammerlaan (zwart) 2141 1-0
9. Rik Salomons (zwart) 2100 - Kim Meulenbroek (wit) 2125 remise
10. Evgeny Shklovskiy (wit) 2047 - Erik Both (zwart) 2156 1-0

er zijn 3 reacties: lees | reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap